2023
Μια χρονιά με άγχος, στενοχώριες, αλλά που τελείωσε όμορφα.
Πάμε για κλείσιμο λοιπόν.
1. Allochiria - Commotion
Εκτός από το ότι είναι μια κορυφαία ελληνική κυκλοφορία, είναι και γενικά μία από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες του 2023. Με ιδέες που φτάνουν ένα βήμα πιο πέρα από το post-metal, με γκρούβα και με στίχο που είναι βγαλμένος από την κοινωνική πραγματικότητα, με κέρδισε κατευθείαν. Πολύ ωραία η οπτικοποίηση του κομματιού “Darklight”, με τον ρινόκερο που ξύνει ολόκληρο το σώμα του, ταυτίστηκα πολύ εκείνη την εποχή. όπως και το “Omonoia” και το “Throes”, η μπάντα μας έδειξε άλλη μια φορά ότι έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, με πολύ ωραίες ιδέες.
2. October Tide – The Cancer Pledge
Ό,τι καλύτερο έβγαλαν οι October Tide μετά το 2013. Κομμάτια που θυμάσαι, death/doom με ήχο πιο κοντά στο death metal, καλά αρθρωμένα φωνητικά, που σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι τους στίχους. Οι στίχοι είναι άλλος ένας λόγος που αμέσως μου έκανε κλικ. Κορυφαίο άλμπουμ που θ’ ακούω για καιρό. Αγαπημένο κομμάτι: “Peaceful, Quiet, Safe”.
3. Saturnus – The Storm Within
Η δισκογραφική επιστροφή των Saturnus ήταν ποιοτικότατη. Χωρίς να ξεφύγουν από το μελωδικό death/doom με το οποίο τους ξέρουμε, δημιούργησαν τραγούδια με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια. Στιχουργικά διαπραγματεύονται τη λύτρωση και την επανάκαμψη του ανθρώπου μετά από κάποια “τρικυμία”. Πολύ ωραία και η κριτική που έγραψε η Ειρήνη στο site. Αγαπημένο κομμάτι: “Chasing ghosts”
4. Suplhur Aeon – Seven crowns and seven seals
Ένα άλμπουμ που μου πέταξε το spotify καθώς σιδέρωνα κι έτσι με έκανε ν’ ανακαλύψω αυτή τη μπάντα, που καταπιάνεται με το σύμπαν του Lovecraft. Παρότι δεν είναι φαν αυτού του περιεχομένου, η μουσική με την ιδιαίτερη παραμόρφωση στις κιθάρες και η ένταση και ο ρυθμός των φωνητικών με ενθουσίασαν. Νομίζω πως μ’ αυτό το άλμπουμ άρχισα να θέλω ξανά να ψάχνω μουσική και πέρα από το doom.
5. AHAB - The Coral Tombs
Μία κυκλοφορία που ανακάλυψα προς το τέλος του 2023. Οι Ahab σ’ ένα άλμπουμ όπου δείχνουν γιατί είναι η μπάντα που παίζει nautical doom metal και γιατί αυτό είναι όντως ένα ξεχωριστό genre, κι ας το εκπροσωπεί μόνο αυτή η μπάντα. Σίγουρα θέλει λίγο παραπάνω χρόνο για να απολαύσει κανείς αυτό το άλμπουμ και τη θαλασσινή θεματολογία του. Αξίζει όμως τον κόπο.
Κατά λάθος το έβαλα στο 2022:
Katatonia - Sky void of stars
Θα μπορούσε να μπει ίσως στην πεντάδα, αλλά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται, αφού το έβαλα κατά λάθος στην πεντάδα του 2022. Πολύ καλό άλμπουμ από τους Katatonia, μετά τη στασιμότητα που τους ακολούθησε από το “Dead End Kings” κι έπειτα, χωρίς να φτάνει όμως τις παλιές τους δόξες - ειδικά όταν κάνουν τουρ χωρίς τον βασικό τους κιθαρίστα.
Bonus:
Diary of dreams – Melancholin
Δεν θα μπορούσα να μην το αναφέρω εδώ, καθώς ήταν μία όμορφη κυκλοφορία από τον χώρο του darkwave. Τα τελευταία χρόνια έχω ακούσει πολύ αυτή τη μπάντα και με το νέο της τόλμημα δεν πέρασε απαρατήρητη. Με στίχο και στα αγγλικά και στα γερμανικά, με ωραίες οπτικοποιήσεις και με ένα κομμάτι που ξεχωρίζει ευχάριστα από τα υπόλοιπα χωρίς να τα υποβαθμίζει - “My distant light”.
Εξώφυλλο:
Τελευταίο post ε; Συγκινητικό κάπως… cheers σε όλους και ειδικά στον threadstarter @anhydriis για αυτό που κατάφερε εδώ μέσα. Γιατί πρόκειται για κατόρθωμα.
Στα των φετινών δίσκων, σε 5 χρόνια ίσως είναι πολύ διαφορετική η λίστα, ποτέ δεν προλαβαίνω να ακούσω πολλούς δίσκους της ίδιας χρονιάς. Όπως και να έχει:
2023
1) Metallica - 72 Seasons
Ποιος να σας ρίξει από εκεί πάνω, μέσα μου… Πολύ το ευχαριστιέμαι ακόμα.
2) Maneskin - Rush!
Ίσως ο πιο διασκεδαστικός ROCK δίσκος τη χρονιάς.
3) Foo Fighters - But Here We Are
Επιστροφή από τους νεκρούς.
4) Rival Sons - Darkfighter
Darkfighter επειδή έχει αυτό το Guillotine, διάολε… και Nobody wants to die από τα πιο καυλωτικά τους.
5) Johnny Booth - Moments Elsewhere
Επιστροφή με αξιοσημείωτης ποιότητας metalcore Pt1.
Honorable mentions:
Rival Sons - Lightbringer
Polaris - Fatalism: Αξιοσημείωτης ποιότητας metalcore Pt2.
Better Lovers - God Made Me An Animal (EP): Ο μαγικός συνδυασμός-έκπληξη της χρονιάς. Με ποιότητα και μέλλον (ελπίζω). Φέτος θα μάθουμε.
In Flames - Foregone: Δεν πέθανα, ωραίο όμως. Επιτέλους τους είδαμε και live.
Εξώφυλλο: Metallica - 72 Seasons
Αφού με αγαπάς.
Ωραίος, τι πρέπει να κάνω τώρα όμως γιανατακούσεις; No.9 το είχα στη λίστα μου
ΝΤΙΡΓΗΡΙΦΞΓΚΔΙΓΤΓ SKYPE CALL
Moi: Ω μη σου γα (λουλουδενια φωνη) ελα Τζοακο μου τι φτιανς’
Αρχηγός: What? γιατι μιλας σαν βεληγκεκας? where is the rupaulian proletarian soviet epic bitch queen?
Moi: Ασε με θελω να ετοιμασω αποχαιρετηστηριο ποστ και προσπαθω να κρυψω την συγκινηση πισω απο τιμια λαϊκοτητα.
Αρχηγός: Hmmm ναι κοιτα δεν εισαι λαϊκια queen εσυ χρυσό μου, your glitter is not pleb, και ακου να σου πω εχεις κατι χρωστουμενα απο το '88.
Moi: Ναι αλλα Τζοακο μου αυτην την εβδομαδα εχουμε το αποχαιρετηστηριο και εχω να πλυνω και κατι φλοκατες για να τις πάω στο Cash or Trash.
Αρχηγός: Ναι κοιτα I don’t care about your handjobs, you just have to get this word-job done.
Moi: Ναι αλλά από την MDPI περιμένουν το Special Issue εδώ και 1 μήνα και έχω να τελειώσω και τις μετρήσεις για το 5G Smart City.
Αρχηγός: Smart-city my ass, smart-ass! Τσακίσου γιατί Σάββατο μαθαίνω θα καείς πάλι στο Intro και Κυριακή θα είσαι πάλι σε recovery αυτομαστιγώματος και θα χτυπάς νουροφεν.
Moi: Τζοάκο μου μόνο αυτά με “πιάνουν”.
(παύση)
Moi: Γιατί όταν σε ρώτησαν το 92 αρνήθηκες να πεις για το “Burning”?
Αρχηγός: Each person’s abyss is theirs to interpret.
Moi: But the strong and the dilligent are worn every day, sold out or destroyed.
Αρχηγός: Decent people are trampled in this world. That’s the price of survival. There’s a victory in that.
Moi: Oh dear, haven’t had a Rust Cohle rabbit hole for some time. Θα δεις True Detective S4?
Αρχηγός: Θα γράψεις όλα τα κείμενα ως την Κυριακή?
Moi: Θα πάρουμε καμία ανάσα το '24?
Αρχηγός: I said it from the get-go: “The business man sat home while I got shell shocked”!
Moi: Love you, Bitch.
Αρχηγός: Love you, Bitch.
Ας ξεκινήσω από τα νο.1 σου και βλέπουμε μέχρι τότε.
Εσένα ναι, ένα εξώφυλλο με πολύ καλή ιδέα και άθλια υλοποίηση, όχι και τόσο
Προσωπικά μου αρέσει η υλοποίηση… Μοιάζει και στην Ακρόπολη.
2023
1)Avenged Sevenfold - Life Is But A Dream…
2)Foo Fighters - But Here We Are
3)Rival Sons - Darkfighter
4)Queens of the Stone Age - In Times New Roman…
5)Maneskin - Rush
Άλλα 5 για πάγκο
-In Flames - Foregone
-Metallica - 72 Seasons
-Sleep Token - Take Me Back To Eden
-Paramore This Is Why
-Rival Sons - Lightbringer
Εξώφυλο:
Με τα λόγια δεν το έχω και πολύ οπότε θα πω απλά καρδούλες σε όσους μοιράστηκαν το γούστο τους έστω και με μια λίστα και special big καρδούλα στον @anhydriis για την εξαιρετική ιδέα
- Therapy? - Hard Cold Fire
- Metallica - 72 Seasons
- JAAW - Supercluster
- Obituary - Dying Of Everything
- Melan Selas - Zephyrean Hymns
Ενα μαραθωνιο παιχνιδι ερχεται στο τελος του…
Απο τις καλυτερες ιδεες και στιγμες του φορουμ τα τελευταια χρονια που μας εκανε να ακουσουμε πολυ μουσικη σε βαθμο μανιας.
Ενας χρονος που ακολουθησαμε εξελιξη της μουσικης και των διαφορων ειδων, στα ορια ενος ερευνητικου πειραματος.
Μου αρεσει πως ο καθε χρηστης δημιουργησε μια προσωπικη ιεροτελεστια καθε βδομαδα η οποια παραλληλα ομως ηταν και μια κοινη εμπειρια για ολους.
Καθε βδομαδα τη βιωνα σαν ταξιδι στο παρελθον - κατω στο memory lane - ξαναζωντας σκηνικα, καταστασεις, ανθρωπους.
Μας εδωσε επισης απειρο υλικο ατελειωτων κουβεντων και σκεψης ειτε μεταξυ συμφορουμιτων αλλα ακομα και οταν το ανεφερνα σε κοσμο ασχετο.
Ενδιαφερον επισης ειχαν οι ομοιοτητες στα ακουσματα των χρηστων, οι οποιες ανα δεκαετιες μπορει και να αλλαζαν.
Προσπαθησα γμτ να φτιαξω μια φορμουλα για το similarity αλλα αποδειχτηκε πολυ δυσκολο, εαν θελει καποιος να δοκιμασει μπορω να μοιραστω τι εχω μαζεψει (οτι μου ειπαν στο Reddit δλδ).
Φυσικα ευχαριστουμε πολυ @anhydriis για αυτη τη πρωτοβουλια, τρομερη!
Καποιες σκορπιες σκεψεις που μου σκασαν:
-
Περιμενα περισσοτερη απηχηση σε καποιες μπαντες οπως: Cannibal Corpse, Lamb of God
-
Χαρηκα πολυ με καποιες πρωτιες τυπου ISIS, Mastodon, Turnstile και ξενερωσα πολυ με αλλες
-
Τρομερη εντυπωση του ποσο ωραια γραφουν καποιοι χρηστες! (απο ενα σημειο κ μετα ενοιωθα οτι ειμουν επαναλαμβανομενος)
-
Ποσο prog μπορει να χωρεσει σε ενα μουσικο παιχνιδι? ΝΑΙ
-
Το ποια μπαντα ειναι μεταλ, αλλαζει πολυ απο χρηστη σε χρηστη
2024
1. GEL - Only Constant
2. KEN mode - VOID
3. Sprain - The Lamb as Effigy
4. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs - Land of Sleeper
5. Protomartyr - Formal Growth in the Desert
Eπομενα αγαπημενα:
DRAIN - Living Proof
Quiet Man - The Starving Lesson
Zulu - A New Tomorrow
SPY - Satisfaction
Swans - The Beggar
Full of Hell and Nothing - When No Birds Sang
HEALTH - RAT WARS
Hey Colossus - In Blood
Bruxa Maria - Build Yourself a Shrine and Pray
Jesus Piece - …So Unknown
Harms Way - Common Suffering
Year of the Knife - No Love Lost
Tomb Mold - The Enduring Spirit
Khanate - To Be Cruel
Kruelty - Untopia
Portrayal of Guilt - Devil Music
Grave Pleasures - Plagueboys
Buggin - Concrete Cowboys
Squid - O Monolith
Militarie Gun - Life Under the Gun
EPs
Entry - Exit Interview
Maruja - Knocknarea
Scowl - Psychic Dance Routine
Tropical Fuck Storm - Submersive Behaviour
Αυτό.
Κι εγώ επαναλαμβανομουν. Αλλά είναι δύσκολο μες στο χαμο της καθημερινοτητας να κάτσεις να γράψεις τόσα κειμενάκια. Συν την κούραση από ένα σημείο και μετά.
Εγω ειμαι περηφανος που δεν πρεπει να εγραψα πανω απο 10 “γαμει” σε καμια 400-500αρια κειμενακια που ειχα συνολο
Για δώσε ινφο αν μπορείς
Βασικά το είχα στο μυαλό μου, λογικά με το παρακάτω θα δώσει καλά αποτελέσματα similarities
Πρέπει να φτιαχτεί ένας γράφος, η σκέψη μου είναι κάθε user να είναι node και μετά είτε κάθε album θα είναι node και θα φτιαχτεί μια directed relationship user_node → album_node, είτε κάθε album που έχει ψηφίσει θα είναι property του user_node, και μετά θα πρέπει να τρέξεις ένα similarity algorithm στην built in βιβλιοθήκη
Θέλει λίγο χαρτί και μολύβι για το τι είναι πιο γρήγορο, αφού θα υπάρχουν 60+ nodes για τους χρήστες και είτε 52x5 properties για τον καθένα με τον πρώτο τρόπο, είτε ~5000 nodes για τα albums με το δεύτερο, άρα σίγουρα θα σκάσει η αναζήτηση κάποια στιγμή (ειδικά αν θέλουμε ομοιότητα του κάθε χρήστη με τον κάθε χρήστη και όχι top5 ξέρω γω)
Αν βρω χρόνο και όρεξη θα το κάνω, δεν το έχω δουλέψει όμως ποτέ το neo4j σοβαρά, ενώ σίγουρα είναι βαρετό να φτιάχνεις τα csv, γιατί πέρα απ’τα σκριπτάκια, θέλει και manual δουλειά. Δοκίμασα λίγο να παίξω με το 2022 και βλέπω κάτι τέτοια
Και πες ντάξει τα κενά κελιά ή τα διάφορα delimiter, τα φτιάχνεις, αλλά τι αλμπουμάρα το αÏιθμός Ï„ÎσσεÏα των Culprate
Αν κάποιος ξέρει και έχει όρεξη, so be it
Καταρχας μου ειπαν οτι κατι τετοιο ειναι προτιμοτερο να γινει σε καποιο προγραμμα στατιστικης οπως Stata, η με μια προγραμματιστικη γλωσσα οπως R / Python με δυνατοτητες data analysis.
Στο Excel ειναι μανουρα, αλλα αυτο που προτεινει ειναι:
Το εφτασα μεχρι ενος σημειου, αλλα δε καταφερα να βγαλω αυτο το correlation.
Είναι και γαμώ που σας αρέσει να παίζετε με το excel στον ελεύθερο σας χρόνο, εγώ όταν -και αν- πάρω ποτέ σύνταξη, ένα σεβαστό ποσό αυτής θα πηγαίνει κάθε μήνα σε ψυχίατρο, μπας και καταφέρω να το διαγράψω εντελώς από τη μνήμη μου
Εγώ πάντως άνοιξα excel μόνο για 1 λεπτό, γιατί είδα τα αλαμπουρνέζικα και ήθελα να σιγουρευθώ ότι έφταιγε το csv. Μπράβο anhydriis, ένα πράγμα δεν μπορείς να κάνεις σωστά σε αυτό το παιχνίδι.
Επίσης έψαχνα τρόπο (καλά 1 λεπτό, ούτε που το σκέφτηκα παραπάνω αφού δε βρήκα τη λύση στο πρώτο λινκ) για να μπορώ να κατεβάσω τα sheets από το drive οοοολα μαζί, γιατί αν πατήσεις download σου κατεβάζει μόνο το μαρκαρισμένο.