Έλα ρε, νόμιζα θα κέρδιζε ο Mingus.
Αφεντικό, τα “είπαν για τον δίσκο” τα έκοψες? Τώρα το θυμήθηκα.
Πάμε, '64. Μπήκα χωρίς να έχω ιδέα ποια θα είναι η κατάταξη. Για σήμερα είναι αυτά.
1) Otis Redding - Pain in My Heart
Για τα γούστα μου, ο Otis ήταν ένα επίπεδο πάνω από οποιονδήποτε soul καλλιτέχνη εκείνα τα χρόνια. Φωνάρα απίστευτη, χροιά χαρακτηριστική, συναίσθημα, μεγάλα κομμάτια, μαζί με τους Booker T and the MG’s και τους Mar-Keys στα πνευστά σε παρασύρει για χορό και σε μελαγχολεί με σπουδαίες μπαλάντες που δεν έχουν ξεπεραστεί ως σήμερα (Pain in My Heart, These Arms of Mine). Μέσα σε όλη αυτή την ομορφιά, λάμπουν οι Cropper και Jenkins με την φοβερή απόδοσή τους στην κιθάρα και με την καθαρή παραγωγή προσδίδουν κι έναν πιο rocking αέρα στον δίσκο. Απαραίτητος δίσκος, γεμάτος classics.
2) Bob Dylan ‐ Another Side of Bob Dylan
3ο σερί αριστούργημα. Ο Dylan πάει για περισσότερη ποικιλία. Tα τραγούδια είναι πιο φιλόδοξα, καλύπτουν ένα μεγαλύτερο συναισθηματικό εύρος ακόμα κι αν χρησιμοποιεί τα ίδια 3 όπλα του, φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα. Προσωπικά, θα αρκούσαν τα All I Really Want to Do, Spanish Harlem, I Shall Be Free, It Ain’t Me Babe για να το βάλω τόσο ψηλά αλλά όχι, έχει και το τεράστιο My Back Pages που είναι στα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια του, με τρελαίνουν μελωδία και στίχοι.
3) Etta James - Etta James Rocks the House
Αυτή λοιπόν είναι για μένα η Etta James. Μια γυναικάρα που καταπίνει την σκηνή. Που τραγουδά με ασύλληπτη δύναμη, που το καιρό παραληρεί στις προσταγές της, που τα blues έχουν ίση θέση δίπλα στην soul/ r&b και κάνουν την μουσική της πρόστυχη και σέξι. Και ειδικά σε live περιβάλλον, η ευαίσθητη ερμηνεύτρια των δίσκων μεταμορφώνεται σε πραγματικό κτήνος. Συμπαραστάτης ο David T Walker στην κιθάρα που, μετρημένα, δίνει το απαραίτητο χρώμα που αρμόζει στο υλικό. Αυτό δεν είναι δίσκος, είναι μανιφέστο.
4) Lee Morgan - The Sidewinder
Είναι μόλις 1964 κι έχω κουραστεί σκεπτόμενος την απεραντότητα της μουσικής, έχοντας άπειρα κενά σε δισκογραφίες καλλιτεχνών των οποίων αγαπώ πολλά άλμπουμ.
O Lee Morgan στο Sidewinder προσφέρει 5 κομμάτια απίθανα, με αρκετά “στρωτά” αλλά πάντα ενδιαφέροντα grooves, καταπληκτικές μελωδίες, με όλους τους μουσικούς να λάμπουν με την απόδοσή τους. Παρά τις συνεχόμενες αλλαγές σε διαθέσεις, καταφέρνει να ακούγεται εντελώς προσιτός που τον καθιστά ιδανικό για εισαγωγή στον χώρο της jazz. Πιθανότατα κι αυτός o δίσκος χωράει σε ένα προσωπικό jazz τοπ-10.
5) Eric Dolphy - Out to Lunch!
Γενικά όπως θα έχει φανεί, είμαι απλός άνθρωπος. Προτιμώ ζεστά ακούσματα, γήινα πράγματα, ανέμελα. Που και που όμως πετυχαίνω κάτι από “την άλλη μεριά” που μου κάνει. Το Out to Lunch! είναι ο ορισμός του απαιτητικού ακούσματος. Η avant-garde του δεν ακολουθεί καμία συνταγή όμως δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Nιώθεις πως παρακολουθείς κάποια ασπρόμαυρη ταινία μυστηρίου, μπάσο, vibraphone, drums, και πνευστά (ειδικά αυτή η τρομπέτα) ακόμα και στις πιο ήσυχες στιγμές δημιουργούν μια αντιφατικά “απειλητική” αίσθηση, πάνω σε ρυθμικά μοτίβα που κρατούν για λίγο μόνο και πάνω τους οι σολίστες ο ένας μετά τον άλλο εξερευνούν τα όρια των οργάνων τους. Η επικοινωνία των μουσικών και η χημεία που υπάρχει είναι ασύλληπτη, αν προσέξει κάποιος το τι παίζει ο καθένας και το διαχωρίσει, φαινομενικά δεν θα έπρεπε να βγάζει νόημα, κι όμως! Είναι κι αυτή η αίσθηση πως ακούς κάτι ριζοσπαστικό ακόμα και σήμερα…
Honorable σε spoiler, μην κουράζεται ο Μάνος
Summary
Bob Dylan - The Times They Are a-Changin’
Ακόμα ένα τεράστιο άλμπουμ. Χάνει γιατί προηγήθηκε το Freewheelin’, αλλιώς όσα έκανε τέλεια εκεί, τα κάνει κι εδώ, ίσως ελαφρώς πιο μελαγχολικά. Δύσκολα άλλη δισκογραφία μπάντας στα 60’s κοντράρει αυτή του Dylan, ακόμα και οι Beatles είχαν αυξομειώσεις για μενα, ο Dylan καμιά.
Muddy Waters - Folk Singer
Ακόμα μια απίθανη ηχογράφηση. Πραγματικά ακούγονται τα πάντα πεντακάθαρα. Ο Muddy Waters σε ακουστικό σετ, που δεν το συνήθιζε, με τον τεράστιο Buddy Guy στα πρώτα του βήματα. Αντιλαμβάνομαι πως κάποια τραγούδια είναι πολύ παρόμοια, αρκετά slow tempo, αλλά δεν αφαιρεί πολλά από την συνολική εικόνα του δίσκου που σε σημεία ενθουσιάζει κιόλας με τη μπάσα φωνάρα του σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Sam Cooke - Ain’t That Good News
Αν έπρεπε να προτείνω ένα ακόμα άλμπουμ του Sam Cooke μετά το Night Beat θα ήταν αυτό. Περισσότερο στην μελωδική soul πλευρά, μου προκαλεί μια ανάταση και ένα γλυκό συναίσθημα που λίγοι δίσκοι μπορούν. Υπέροχα τραγούδια (oμώνυμο, Meet Me At Mary’s Place, Good Times, και και και… ), μεγάλα τραγούδια (A Change is Gonna Come), απίστευτες ερμηνείες, ένας θρίαμβος. Δυστυχώς ο τελευταίος καθώς τον χάσαμε λίγο μετά…
The Beatles - A Hard Day’s Night
Αν και παραμένουν στα ευχάριστα κομμάτια αγάπης κατά βάση, είναι εμφανής σιγά σιγά η προσπάθεια για να πειραματιστούν λίγο, να προσέξουν λεπτομέρειες (τι διάολο είναι αυτή η συγχορδία στο ξεκίνημα του Hard Day’s Night?), να αλλάξουν mood ακόμα και μες στο ίδιο τραγούδι. Και πολλά υποτιμημένα κομμάτια που αγαπώ σαν το Tell Me Why που μου φτιάχνει αυτόματα την διάθεση.
Roy Orbison - Oh, Pretty Woman
Τι πανέμορφα κομμάτια που έχει κι αυτό. Το Indian Wedding τι υπέροχο τραγούδι. Φανταστική, φιλόδοξη pop, εκείνη την εποχή παίζει εύκολα μπάλα πάνω από Beach Boys κτλ. που ακόμα δεν είχαν ωριμάσει. Ακόμα και το ομώνυμο, μπορεί να παραπέμπει στη γνωστή ταινία αλλά είναι φανταστικό αν κριθεί αντικειμενικά. Και διασκευάρες σαν του What I’d Say, έπρεπε να γίνουν.
Wayne Shorter - Night Dreamer
Εδώ ξεκινά η σχέση αγάπης με τον Shorter. Τα πρώτα δείγματα τελειότητας. Είτε στις μπαλάντες, είτε στις πιο πειραματικές του στιγμές, το Night Dreamer καθηλώνει. Οι συνθέσεις είναι λιγότερο περίπλοκες, οι φράσεις των Shorter και Morgan πιο απλές αλλά πιο δυνατές και αισθαντικές, δείχνει που θα πηγαινε τη μουσική του με τις επόμενες κυκλοφορίες.
John Lee Hooker - Burning Hell
Ο Hooker ποτέ δεν είναι για μένα η προφανής επιλογή. Η μουσική του προϋποθέτει να είμαι σε ένα αρκετά συγκεκριμένο μουντ για να την απολαύσω στο 100% και η αυθαίρετη αλλαγή (ή και απώλεια συχνά) των μέτρων απαιτεί προσοχή για να συντονιστείς μαζί της. Having said that, το Burning Hell είναι μία από τις καλύτερες δουλειές του. Αυτός και η κιθάρα του. Σε σημεία, υπνωτίζεσαι από τα ωμά ρυθμικά μοτίβα που ακολουθεί, έχει όμως τόσο feeling… Δεν έχει γλυκές μελωδίες, δεν είναι πιασάρικη μουσική όσο κι αν φαίνεται απλή, αλλά συχνά μου φαίνεται πως πιάνει εντελώς το πνεύμα των blues, προσθέτοντας λίγη μαυρίλα παραπάνω και θυμίζοντας αρχαίους σπουδαίους bluesmen.
Beatles - Beatles for Sale
Μάλλον τα προηγούμενα 3 άλμπουμ έδωσαν περισσότερα hits. Αυτό όμως είναι το αγαπημένο μου ως τότε. Φοβερές μελωδίες, γλυκές folkie κιθάρες που σε σημεία προοιωνίζονται την έλευση των Byrds, ένα φοβερό consistency και μεγάλες κομματάρες.
Ετοιμαζόμαστε για την εκτόξευση…
Chuck Berry - St. Louis to Liverpool
Μεγάλη και μάλλον τελευταία δισκάρα τέτοιου μεγέθους από τον Chuck Berry. Στην πορεία του είχε διάφορα ups & downs, συχνά μέσα στον ίδιο δίσκο. Εδώ όμως όλα ήταν σωστά. Τα κλασικά rock ‘n’ roll κομμάτια του δύσκολο να μη σε κουνήσουν. Ρίχνει όμως μέσα και instrumental, slow blues, soul επιρροές που δείχνουν έναν μουσικό με μεγάλο ταλέντο αφού τα καταφέρνει σε όλα. Και μια μπαντάρα που ακολουθεί τον σπουδαίο κιθαρίστα σε ό,τι κι αν κάνει και λάμπει (άκου το μπάσο στο Liverpool Drive ή τον Lafayeke στο πιάνο σε όλο τον δίσκο). Καλοί οι Beatles και οι Stones το '64 αλλά αρχηγού παρόντος…
Doc Watson - Doc Watson
Κάποιοι Nitty Gritty Dirt Band φταίνε γι’ αυτή την επιλογή. Φανταστικό ντεμπούτο από τον (τυφλό) Watson. Kάποτε πρέπει να ακούσω και επόμενα… Folk και country κυρίως, blues & gospel δευτερευόντως, με μια φοβερή δεξιοτεχνία σε κιθάρα/ μπάντζο, με χιούμορ αλλά ταυτόχρονα σοβαρό και παθιασμένο στυλ, ενίοτε και θλιμμένο. Αξίζει μελέτης…