1967
Προσπαθώντας να ισορροπήσω ανάμεσα στην σπουδαιότητα κάποιων άλμπουμς και στο πόσο μου αρέσουν κάποια άλλα, νικητές βγήκαν αναπόφευκτα εκείνα που πληρούσαν και τα δύο κριτήρια. Έτσι έμειναν εκτός πεντάδας το Flowers των Stones και το Magical Mystery Tour των Beatles, γιατί παρά την ιδιαίτερη αδυναμία που τους έχω και την αδιαμφισβήτητη αξία τους, δεν παύουν να είναι συλλογές από singles και άλλα κομμάτια που για τον α,β λόγο δεν μπήκαν σε “κανονικές” κυκλοφορίες. Για το Flowers να προσθέσω ότι είναι για εμένα πολύ πιο απολαυστικό από τα άλλα δύο studio άλμπουμς που κυκλοφόρησαν οι Rolling Stones μέσα στο '67, τα Between the Buttons και Their Satanic Majesties Request, τα οποία ωστόσο έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Something Else των Kinks είναι ένα υπέροχο αλλά αρκετά δύσκολο άλμπουμ, αναπολογητικά αγγλικό που -όπως δηλώνει και ο τίτλος του- αποτελεί μια άλλη πολύ διαφορετική μουσική πρόταση από τα ρεύματα που κυριαρχούσαν στο ροκ εκείνη την περίοδο. Α, περιλαμβάνει και το Waterloo Sunset, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της δεκαετίας.
Τέλος, δύο δισκάρες που με μισή καρδιά έμειναν έξω και έχω ήδη τύψεις για αυτό, είναι το μαγευτικό Forever Changes των Love και το εκρηκτικό ντεμπούτο του Jimi Hendrix, Αre You Experienced, αμφότερα μνημεία όχι μόνο της εποχής τους, αλλά διαμάντια διαχρονικά.
Η πεντάδα:
και λίγα λόγια:
1)The Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Με τους Beatles συμβαίνει ενώ αρχικά να τους έχω πιο χαμηλά στην λίστα, στο τέλος να αλλάζω γνώμη και τσουπ! άλλο ένα άλμπουμ τους στην κορυφή. Τι θα μπορούσα να προσθέσω ο κακομοίρης για ένα μνημείο της μουσικής για το οποίο έχουν ειπωθεί τα πάντα. Θα πω μόνο πως κάθε ακρόαση του μου αφήνει μια αίσθηση απόλυτης ικανοποίησης, τέτοια που λίγα μόνο έργα τέχνης το καταφέρνουν.
2)The Doors - The Doors & 3)The Doors - Strange Days
Εν τέλει καλύτερα που οι Doors χάσανε την πρωτιά από τα Σκαθάρια. Δεν θα αποφάσιζα ποτέ αν θα την έδινα στο εντυπωσιακό larger than life ντεμπούτο, που ξεχειλίζει από πάθος και είναι γεμάτο από διαχρονικές επιτυχίες ή στο δεμένο, down to earth και κατά μία έννοια πιο ενδιαφέρον δεύτερο άλμπουμ. Ο Jim Morisson ως frontman παίζει χωρίς αντίπαλο.
4)Miles Davis - Miles Smiles
Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, να που χώρεσε και ένα jazz άλμπουμ στην πεντάδα. Μάλλον το αγαπημένο μου από τον γίγαντα Miles και αυτό λέει πολλά. Η γνωστή πεντάδα Davis, Shorter, Hancock,Carter και Williams σε φάση εξερεύνησης νέων περιοχών. Μια μουσική πρόταση από τεχνικής άποψης κορυφαία και από εκτελεστικής, απρόβλεπτη και περιπετειώδης.
5)Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow
Για την συγκλονιστική ερμηνεύτρια Grace Slick. Για τα superhits Somebody to Love και White Rabbit που έχουν γράψει ιστορία. Για τις υπέροχες μπαλάντες του Marty Balin. Γιατί είμαστε στο 1967 και στο Summer of Love, baby!
best album cover : εκδίκηση για την απώλεια της πρωτιάς!