Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Λοιπόοοοον, λοιπόν, λοιπόοοοοοον… Μετά απ’ αυτό το, πώς ακριβώς να το περιγράψω τώρα, ας πούμε το δερματόδετο του @hopeto, κανονικά όχι σεντόνια δεν πρέπει να πέσουν - ούτε ένα παραπάνω ποστ δεν θα 'πρεπε να γίνει, μόνο να γράψει ο θρεντμάστερ “τέλος τα ποστ μάγκες, μπορείτε απλά να ψηφίσετε τα αγαπημένα σας άλμπουμ του '69 και την Κυριακή θα σας πω εγώ ποιο βγήκε”. Αφού δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο όμως, ε ας γράψουμε και μερικοί ακόμα ό,τι άλλο μπορεί να αξίζει να γραφτεί, λέμε τώρα. Και ας κάνω εγώ την αρχή!

First things first:

Καλώς ήρθες, pagan/folk black metal

https://youtu.be/U8jOhqOsouM

:crazy_face:

Είθισται (?) να παρατίθεται μια - more often than not - μακροσκελής λίστα με τις πολυθρύλητες honourable mentions. Here’s the thing though. Αυτό το ποστ είναι σαν π.χ. εκείνη την μπάντα από τα 70s που είχε την ατυχία να παίζει μετά τους Queen στους λίγους μήνες που οι τελευταίοι δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα. Και όταν η εν λόγω μπάντα πήρε είδηση τι είχε παιχτεί, προσπαθούσαν να τους φέρουν στη σκηνή σηκωτούς. “Άντε λοιπόν! Είστε το τελευταίο όνομα στο line up! Έχετε υποχρέωση να βγείτε να παίξετε για τον κόσμο που πλήρωσε εισιτήριο!”. “Άντε γαμήσου ρε φίλε! Δεν θέλουμε να βγούμε να παίξουμε μετά απ’ αυτούς! Με το ζόρι μωρέ; Μη μ’ αγγίζεις σου λέω!”.

Τι μπορεί να κάνει όμως αυτή η καημένη η μπάντα όταν την έχουν υποχρεώσει να βγει σ’ εκείνο το σανίδι; (ΟΚ εμένα δεν με υποχρεώνει κάποιος, τέλος πάντων). Ένας τρόπος να σώσει την τιμή της είναι να πει, oh I don’t know, “λοιπόν παιδιά λέμε να μην παίξουμε κανονικό σετ, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό, ας παίξουμε π.χ. μερικά ακουστικά κομμάτια και μετά ας πούμε καμιά ιστορία, κάνα ανέκδοτο, τίποτα τέτοιο, δείτε το δηλαδή ως επιδόρπιο αυτό που θα ακολουθήσει”.

Στο μπλαμπλάδικο αντίστοιχο του παραπάνω σεναρίου, λοιπόν, αυτό που ακολουθεί είναι αναφορά σε κάποιους δίσκους που δεν έχει μνημονεύσει ήδη η χοπετάρα - για τα περισσότερα που είχα διαλέξει έτσι κι αλλιώς τα είπε όλα και με τρόπο πολύ πιο γεμάτο απ’ όσο είμαι σε θέση να κάνω εγώ αυτή τη στιγμή, που ομολογώ ότι μου έχει περάσει εδώ και κάμποσες μέρες η κάψα με 60s μουσικές την οποία είχα τους τελευταίους μήνες.

Όπως πάντα με αλφαβητική σειρά:

The Chieftains - 2: Επιτέλους ο διάδοχος του ιστορικού ντεμπούτου τους από το '64, και είναι every bit as brilliant για όσους ξέρουν να εκτιμούν την καλή ιρλανδική folk μουσική, θυμίζω, στην αποκλειστικά ορχηστρική της εκδοχή.

At Home with The Dubliners: Άιντε, και χάρη σας κάνω που δεν τους ψηφίζω πάλι τους αγαπημένους μου. Κάποια πρώτα σημάδια κόπωσης άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά, και τα επόμενα χρόνια θα γίνει ξεκάθαρο ότι η μπαντάρα είχε πιάσει το peak της και ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα (για το πικρό φινάλε του κλασικού line up). Και πάλι βέβαια στα καλύτερά τους σκορπούν ρίγη συγκίνησης, όπως π.χ. στο θεόρατο High Germany - που εννοείται ότι το τραγουδάει ο ένας και μοναδικός Luke.

Fairport Convention - τα δύο πριν το Liege and Lief που δεν αναφέρθηκαν ήδη. Είναι λιγότερα διάσημα αλλά γαμάνε κι αυτά. Το '69 δεν ξηγιόσασταν threesome μόνο εσείς, κύριοι CCR.

Davy Graham - Hat: Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω για τον Davy. Ο Davy είναι θεός, τελεία.

Roy Harper - Folkjokeopus: Ίσως ο καλύτερος δίσκος του Ρόι απ’ όσους έχω ακούσει (έχει και ψιλοτεράστια δισκογραφία πανάθεμά τον). Η Τέχνη του εδώ φτάνει σε ιλιγγιώδη επίπεδα, μιλάμε για prog rock χωρίς το rock αλλά και χωρίς να του λείπει τίποτα άλλο, ψυχεδελικό, folky, jazzy, μικρή σημασία έχει, HATS OFF ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΛΕΜΕ.

Love - Four Sail: Arthur Lee isn’t just Forever Changes… Μετά το Έπος εκείνη η μπάντα διαλύθηκε, ο Arthur έστησε καινούργια και μέσα σε λίγα sessions τον Σεπτέμβρη του ‘68 ηχογράφησαν 27 (!) νέα κομμάτια. Ποιο ήταν τώρα το θέμα. Οι Love πριν φύγουν για άλλη δισκογραφική είχαν συμβόλαιο για έναν ακόμα δίσκο. Μπήκε λοιπόν στο στούντιο ο τύπος από την Electra και, όπως ήταν η συμφωνία, διάλεξε 10 απ’ αυτά τα 27 κομμάτια “και τα άλλα 17 κάντα ό,τι θες μάγκα μου”. Τα 17 που έμειναν αποτέλεσαν το διπλό Out Here που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το Four Sail (εμφανές και το λογοπαίγνιο). Μαντέψτε ποιος δίσκος είναι ποιοτικά ανώτερος. Αλλά πρώτα σκεφτείτε το καλά.

Pentangle - Basket of Light: Η καλύτερη ίσως psychedelic folk μπάντα από Βρετανία εκείνη την εποχή, ναι, πιθανώς σπουδαιότερη ακόμα και από τους Fairport Convention. Απλά αυτοί εδώ δεν ροκάρανε. Τουλάχιστον όχι τυπικά - μόνο οι παραμορφωμένες κιθάρες τούς λείπουν.

Steppenwolf - Monster: Από εκείνο το ιστορικό, Heavy Metal Thunder of a debut album, έναν χρόνο πριν, είχαν μεσολαβήσει ένα καλό αλλά λίγο “μια απ’ τα ίδια” δεύτερο και ένα επιεικώς απαράδεκτο τρίτο ονόματι At Your Birthday Party, ε, καιρός ήταν να επιστρέψει ο Λύκος της Στέπας με μια πολύ δυνατή κυκλοφορία, και αυτή ήταν το proverbial Τέρας, που για τον John Kay ήταν απλά η ίδια η Αμερική…

Strawbs S/T: Απαστράπτον electric folk διαμάντι. Κάποιοι λογικά τους ξέρετε (και, ελπίζω, τους εκτιμάτε) από τις 70s δουλειές τους, οι ομορφιές όμως, επίσημα, ξεκινούν από δω. Αξίζει να έρθετε σε επαφή με αυτούς τους θορυβώδεις τροβαδούρους στα πρώτα τους τρανά βήματα.

Πάμε τώρα και στο Top 5.

NUMBER FIVE

.............

King Crimson - In the Court of the Crimson King

5. king crimson

Moonchild: Do I mean shit to you?

ΟΚ πέρα από την πλάκα δεν έχω να προσθέσω κάτι γι’ αυτό το κοσμοϊστορικό ντεμπούτο, εκτός ίσως από το ότι το ομότιτλο έπος στα χασομέρια του άλμπουμ έχει μία από τις πιο μαγευτικές ατμόσφαιρες που έχω βιώσει στη ζωή μου σε μουσικό πλαίσιο. Γενικά τι να πούμε για King Crimson τώρα…

NUMBER FOUR

.............

Jethro Tull - Stand Up

4. jethro tull

Χμμμμ για το φανταστικό δεύτερο άλμπουμ του Ian και της παρέας του τι να προσθέσω; Α, ναι. Το Fat Man ρε αλήτες! Μόνο εγώ ταυτίζομαι μ’ αυτό το κομμάτι; Και αν ναι, γιατί; Αντώνη μην απαντήσεις…

NUMBER THREE

.............

The Beatles - Abbey Road

3. beatles

Χαχαχαχαχαχαχαχα. Εδώ κι αν δεν έχω κάτι ουσιαστικό να προσθέσω. Το έχω πει ήδη, για μένα η φάση είναι Revolver / Abbey Road ΚΑΙ ΜΕΤΑ συζητάμε όλα τα υπόλοιπα. Η καλύτερη δεύτερη πλευρά στην ιστορία της μουσικής; Ίσως…

AND THE OBVIOUS 1-2

.............

1-2 zep

Χο χο.

Λοιπόν @anhydriis άκου λίγο τώρα παιχταρά μου πώς θα τη φτιάξουμε την κατάσταση. Το πρωί που θα σηκωθείς (μεσημέρι, απόγευμα, δεν ξέρω πότε σηκώνεσαι) θα παρατηρήσεις ότι δεν έχει περαστεί στη φόρμα η πεντάδα του χρήστη Γράκχου. ΜΗΝ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ. Θα το κάνω εγώ. Απλά δεν θα το κάνω ακόμα. Θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή εκεί κατά τις 11.30 - 12 παρά. Τότε θα σου στείλω μήνυμα και θα σου ζητήσω ευγενικά να με ενημερώσεις για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Θα σου πω ευχαριστώ πολύ αγαπητέ για τις πληροφορίες και τότε θα συμπληρώσω τη φορμίτσα.

Συμφωνάμε;

Ωραία.

Αυτά. Σιγά μην κάτσω τώρα να γράψω κείμενο για την αγαπημένη μου μπάντα και τους δύο από τους τέσσερις πρώτους δίσκους της, που εννοείται ότι είναι παράλληλα οι κορυφαίοι δίσκοι των 60s (όπως και οι δύο επόμενοι είναι οι κορυφαίοι των 70s - μέσα σε τρία ημερολογιακά έτη όλα αυτά παρακαλώ). Ο χοπέτο αποτόλμησε να το κάνει για τη δική του καψούρα και καλά έκανε, εγώ δεν μπορώ, σόρι.

16 Likes

Εκτός από την πρώτη θέση που ήταν είναι και θα είναι για πάντα δεδομένη, η κατάταξη των προτιμήσεων μου για το σωτήριο έτος 1969 αλλάζει μέρα με την ημέρα. Τι να πει κανείς… Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μου, ευχαριστώ τα παιδιά και ειδικά τον anhydriis που επιμείνανε να συνεχιστεί το παιχνίδι (το ταξίδι) ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να ξαναεπισκεφτώ, αλλά και να ανακαλύψω σπουδαίες μουσικές που είχα (κακώς) αρκετά πίσω στις προτεραιότητες μου. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια - αλλά βρισκόμαστε στο υπέρτατο '69, οπότε μερικά honorable mentions επιβάλλονται for Christ’s sake!

King Crimson - In The Court Of The Crimson King
Καθαρά άλμπουμ πεντάδας που μένει έξω από την δικιά μου λόγω ειδικών περιστάσεων! Οι King Crimson στην συνείδηση μου δεν ήταν ποτέ συγκρότημα, αλλά το life project του Robert Fripp. Oι συνεχείς αλλαγές στην σύνθεση τους αυτό μαρτυρούνε, αποτέλεσμα η δισκογραφία τους να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι κορυφές τους όμως είναι απλησίαστες. Το ITCOTCK είναι το Everest τους (του).

Jethro Tull - Stand Up
Μετά το… ΟΚ Ι guess ντεμπούτο τους, σκάει αυτή η δισκάρα που και τίποτα να μην βγάζαν οι Τull στην συνέχεια, θα είχαν εξασφαλισμένη μια θέση στο πάνθεον του ροκ. Γράφω αυτές τις λέξεις ακούγοντας το καταπληκτικό remix του Steven Wilson (φοβέρο γυάλισμα κάνει ο άτιμος!) και ανατριχιάζω. A New Day Yesterday, Bouree, Look Into the Sun, Nothing Is Easy, We Used To Know, αθάνατες κομματάρες. Πάμε ρε μπαντάρα, τα seventies σας ανήκουν!

The Kinks - Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire)
Face to Face, Something Else, The Kinks are the Village Green Preservation Society και τώρα Arthur, τέταρτo album όπου το σερί της μπάντας των αδερφών Davies συνεχίζει ακάθεκτο. Victoria και Shangri-La κλασσικές τραγουδάρες με τα υπόλοιπα επίσης πολύ κοντά. Είναι απίστευτο πόσο υποτιμημένο είναι το έργο τους σε σχέση με μπάντες όπως οι Stones ή οι Who…

The Who - Tommy
…κατά φωνή και τα παιδιά! Πρόσφατα έκανα το λάθος να δω την ομότιτλη καλτ ταινία του Ken Russel βασισμένη στην μουσική του δίσκου. Υπάρχει στο Youtube για τους πιο τολμηρούς. To album όμως είναι άλλη ιστορία. Η φιλοδοξία του Pete Townshend δεν έχει όρια! Μια μεγαλεπήβολη δουλειά που επηρέασε όσο λίγες την μουσική της επόμενης δεκαετίας και όχι μόνο. Αν και προτιμώ κατιτίς παραπάνω την αμεσότητα και το attitude του Who’s Next, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο μεγαλείο του Tommy.

Led Zeppelin - Led Zeppelin I, Led Zeppelin II
Σαν σκληρός δεκαπεντάχρονος καργιόλης που ήμουν, άκουγα ήδη heavy metal (ΟΚ… τα απολύτως βασικά) όταν ο κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερος ξάδερφός μου με ρώτησε αν έχω ακούσει Led Ζeppelin. Αυτοί δεν παίζουν μέταλ, ήταν η απάντηση μου. Το διπλό Remasters, μια πραγματικά υπέροχη συλλογή των Zeppelin που μου δώρισε, μου άνοιξε τα μάτια ή μάλλον καλύτερα τα αυτιά! Τα Led Zeppelin I & ΙΙ ίσως δεν φτάνουν την αγάπη που έχω για κάποια από τα μετέπειτα αριστουργήματα της μπάντας, αλλά την πλησιάζουν πολύ.

Bob Dylan - Nashville Skyline
Eπιστροφή στις ακουστικές κιθάρες για τον Bob με έναν υπέροχο δίσκο. Με το ντουέτο του με τον man in black, Johnny Cash στο Girl From Northern Country να ξεχωρίζει και με μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια που έγραψε ποτέ: Ι Threw It All Away, Lay Lady Lay και Tonight I’ll Be Staying Here With You.

Laura Nyro - New York Tendaberry
Η Laura ήταν μόλις 20 χρονών όταν κυκλοφόρησε αυτόν τον εκπληκτικό δίσκο. Είναι από τις λίγες εκείνες δημιουργίες που η πρώτη φορά που θα τις ακούσεις σου μένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη. Φανταστική φωνή, ανατριχιαστικές ερμηνείες. Τι να μας πει η Kate Bush και τι να τραγουδήσει…

Miles Davis - In A Silent Way
Για τους περισσότερους, στο In A Silent Way ο Miles κάνει μια τελευταία πρόβα λίγο πριν το μνημειώδες Bitches Brew. Για κάποιους ειδικούς, το In A Silent Way είναι κλάσεις ανώτερο από το συγκεκριμένο αυτό album. Για λίγους μύστες αποτελεί την καλύτερη δουλειά του.

Scott Walker - Scott 4
Kάποιο δύσκολο βράδυ με μόνη συντροφιά την μουσική, ένα τραγούδι με τίτλο The Seventh Seal, στίχους καθαρά επηρεασμένους από την ομώνυμη ταινία του Bergman και μουσική σε στυλ Morricone ήρθε να με παρηγορήσει. Τι περίεργη φάση ο Scott Walker. Όλοι οι μουσικοί που ακούς να τον γνωρίζουν και να τον εκτιμούν, αλλά αυτός να παραμένει αίνιγμα και μυστικό για τους λίγους.

5)Joni Mitchell - Clouds
Joni_Clouds

Από τα σκοτάδια του “Τενεκεδένιου Άγγελου” σε ένα ηλιόλουστο “πρωινό στο Chelsea”, ένα τσιγάρο δρόμος. Έχω μείνει αναυδος από το απίστευτο ταλέντο της Joni και με κάθε νέα ακρόαση το Clouds όλο και ανεβαίνει στην συνείδηση μου, όπως συμβαίνει συνήθως με τα σημαντικά έργα τέχνης. Ένας καταιγισμός συναισθημάτων. Διαχρονική μουσική!

4)Neil Young - Everybody Knows This is Nowhere
EverybodyKnowsThisIsNowhere

Το δεύτερο solo album του Neil Young- πρώτο με τους Crazy Horse, της μπάντας που τον συντρόφευει μέχρι και σήμερα στις πιο συναρπαστικές μουσικές αναζητήσεις του- είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα της τεράστιας δισκογραφίας του. Σοβαρό, μελαγχολικό και δυσοίωνο, με πολλές κορυφαίες στιγμές όπως το φολκ μοιρολόι του Running Dry, την ακουστική τελειότητα του Round & Round και τον εσωτερικό μονόλογο του ομότιτλου κομματιού. Είναι όμως τα Cowgirl in the Sand και Down By the River, δύο μακροσκελή επικά κομμάτια που έγιναν με την μία live standards, που αναπόφευκτα κλέβουν τις εντυπώσεις. Α, και το Cinnamon Girl που το διασκευάσαν (μάλλον) με επιτυχία οι Type O Negative!

3)Nick Drake - Five Leaves Left
Five_Leaves_Left

Το ντεμπούτο του Nick Drake είναι ένα από τα πρώτα albums που αγόρασα ποτέ και μέχρι σήμερα δεν παύει να μου κάνει παρέα όταν χρειάζομαι κάτι για να καθαρίσει το μυαλό μου. Tα υπέροχα έγχορδα στα περισσότερα κομμάτια μου φέρνουν στο νου το Eleanor Rigby. Οι κελαρισμοί της κιθάρας του Νick μου θυμίζουν κάτι από το παίξιμο του Robert Smith. Μπορεί το Bryter Layter που ακολούθησε την επόμενη χρονιά να θεωρείται το αριστουργημα του τραγικού αυτού καλλιτέχνη, είναι ωστόσο η φθινοπωρινή αύρα του Five Leaves Left που πάντα με κάνει να επιστρέφω. Ειδικά εκείνη η αυθεντική μελαγχολία του Day Is Done.

2)The Rolling Stones - Let It Bleed
LetitbleedRS

Πρόσφατα με κάτι προσκλήσεις που βρήκε ένας φίλος αποφάσισα να επισκευτώ το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της πόλης μου. Δεν είμαι και πολύ της φάσης αλλά κοιτάζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ ένα ντοκιμαντέρ μου έκανε κλικ. Το Catching Fire αναφέρεται στην ζωή της ηθοποιού Anita Pallenberg, μοντέλο, μούσα των Rolling Stones και μητέρα των παιδιών του Keith Richards. Η Αnita ήταν μια bigger than life προσωπικότητα που έκλεψε τις καρδιές σχεδόν όλων στο συγκρότημα. To φιλμ αποδείχθηκε αποκάλυψη και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να το τσεκάρετε. Γιατί κάθομαι και γράφω όλα αυτά; Μα γιατί αν δεν υπήρχε η Anita δεν θα υπήρχε Gimme Shelter και δεν θα υπήρχε You Can’t Always Get What You Want. Δεν θα υπήρχε αυτή η δισκάρα που λέγεται Let It Bleed.

1)The Beatles - Abbey Road
Beatles_-_Abbey_Road

Τι ωραία που όλοι έχουν μια ιστορία για το Abbey Road να μοιραστούν, για κάποιο από τα τραγούδια του ή για το εμβληματικό του εξώφυλλο. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα. Το Abbey Road δεν βρίσκεται καν στα τρία αγαπημένα μου Beatles albums… μέχρι να ξεκινήσει το Υοu Never Give Me Your Money και το καλύτερο medley στην ιστορία της μουσικής! Ποια είναι λοιπόν είναι η ιστορία μου; Χμμμ, ίσως το ότι έχω ακούσει το Golden Slumbers μαζί με κάθε live και διασκευή του στο διαδίκτυο χιλιάδες φορές, προσπαθώντας επί ματαίω να βρω καλύτερη εκτέλεση από την original. Όταν ο Paul τραγουδά Golden slumbers fill your eyes/Smiles awake you when you rise ανατριχιάζω από πάνω μέχρι κάτω. Τι δεν είμαι κι ο μοναδικός; Fuck, τότε δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω!

images

21 Likes

Εμένα μου φέρνει ρίγη άλλο σημείο, το Sleep pretty darling, do not cry / And I will sing a lullaby. Ίσως γιατί το δικό σου επίμαχο σημείο, παρότι προφανώς είναι καταπληκτικό, για κάποιο λόγο με κάνει πάντα να σκέφτομαι golden showers fill your eyes… και να χασκογελάω σαν τον μαλάκα.

Ανώριμος, το ξέρω.

6 Likes

Έχεις (ή κάποιος άλλος) ακούσει το Aqualung του Wilson? Λένε πως είναι πολύ καλύτερο του ορίτζιναλ.

:laughing::laughing::laughing:

1 Like

Τα έχω και τα δύο σε βινύλιο και όντως του Wilson έχει πιο γεμάτο ήχο, προσωπικά το προτιμάω σίγουρα.

1 Like

Μου φαινόταν πάντα λίγο φλατ αλλά το αγνοούσα λόγω ποιότητας σνθέσεων. Πρέπει να ξαναεπενδύσω… :roll_eyes:

1 Like

Εγώ ξέχασα τους καυτούς αρουραίους, που σίγουρα θα έμπαιναν δεκάδα (αλλά όχι πεντάδα, σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά των 60s μάλλον θα ήταν πενταδατοι βέβαια). Τι να κανς.

3 Likes

Συνυπογράφω, είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μπορεί να γιγαντωθεί ο… ψυχαναγκασμός!

Σκέφτομαι καμιά φορά πόσο συγκρατημένος ήμουν (όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες) όταν ξεκίνησε το 52for52 και σχολιάζαμε τα early seventies, και δεν ξέρω αν πρέπει να λέω ευτυχώς ή δυστυχώς που δεν ψηφίζουμε τώρα για εκείνα τα χρόνια! Τα “σεντόνια” θα έβγαιναν τουλάχιστον… επικά!

7 Likes

Μιλάμε για τεράστια δισκάρα. Προσπαθώ να το χωρέσω.

2 Likes

Έχει κάνει φοβερή δουλειά γενικότερα στα remixes του στους Tull. Ακόμη και σε λιγότερο δυνατά albums όπως το Α, καταφέρνει να αναδείξει το μουσικό τους περιεχόμενο. Ειλικρινά βλέπεις αυτές τις δουλειές με άλλο μάτι. Εγώ που δεν είμαι και κανένας πιουρίστας δεν ενδιαφέρομαι να ακούσω πια τα οριτζιναλς!

3 Likes

Πω-πω, κι εγώ διαβάζοντας το post του hopeto ήμουν σε φάση “κλειδώστε το και βάλτε κι ένα αφιέρωμα “1969” στην κεντρική του site”. Πραγματικά, άφησε τίποτε απ’ έξω;

Επίσης, πόσο γελάω που στην αρχή προβληματιζόμασταν για το αν άξιζε να συνεχιστεί ή όχι το παιχνίδι στα 60’s (κι ας έγραψα ελάχιστα προσωπικά).

Επίσης, διαβάζοντας και μόνο αυτό:

Brothers and sisters
I wanna see a sea of hands out there
Let me see a sea of hands
I want everybody to kick up some noise
I wanna hear some revolution out there, brothers
I wanna hear a little revolution
Brothers and sisters
The time has come for each and every one of you to decide
Whether you are gonna be the problem
Or whether you are gonna be the solution (that’s right)
You must choose, brothers, you must choose
It takes five seconds, five seconds of decision
Five seconds to realize your purpose here on the planet
It takes five seconds to realize that it’s time to move
It’s time to get down with it
Brothers, it’s time to testify and I want to know
Are you ready to testify?!
Are you ready?!
I give you a testimonial
The MC5!

δεν παίζει να είμαι ο μόνος που το διαβάζω κρατώντας τις αντίστοιχες ανάσες που έχουμε μάθει απ’ έξω, αλλάζοντας την ένταση της φωνής, φωνάζοντας και χοροπηδώντας στο τέλος, ε;

7 Likes

Έχω ξεχάσει 2-3 σίγουρα (Joe Cocker πχ…) αλλά όταν το θυμήθηκα, βαρέθηκα.

Το ωραίο στα 60ς για μένα είναι πως σχεδόν ότι αναφέρεται που δεν έχω ακούσει ή βάλει σε λίστα, παίζει να με αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό. Έχω σημειώσει άπειρα πράγματα που δεν ήξερα καθόλου ή ελάχιστα, ειδικά νωρίς στην δεκαετία.

5 Likes
  1. Led Zeppelin - Led Zeppelin
  2. The Stooges - The Stooges
  3. Led Zeppelin - Led Zeppelin II
  4. Townes Van Zandt - Our Mother The Mountain (+ cover)
  5. MC5 - Kick Out The Jams

10 more:

Summary
  1. The Beatles - Abbey Road
  2. Tim Buckley - Happy Sad / Blue Afternoon
  3. Creedence Clearwater Revival (Green River - Bayou Country - Willy & The Poor Boys)
  4. Pharoah Sanders - Karma
  5. Miles Davis - In A Silent Way
  6. Leonard Cohen - Songs From A Room
  7. Amon Düül II - Phallus Dei
  8. Crosby, Stills & Nash - s/t
  9. King Crimson - In The Court Of The Crimson King
  10. The Frost - Rock N Roll Music
13 Likes

Κάπως offtopic και συγγνώμη για το σπάσιμο της ροής, με αφορμή όμως το topic νέο topic του @SvenN και ένα σχόλιο του @Leper_Jesus → πιστεύω ένα μπαμπάτσικο “φάρμακο” για τα στερητικά του παιχνιδιού εδώ θα ήταν ίσως ένα mix-tape κάθε χρονιάς - 10 τραγούδια πχ από τους δίσκους της 5άδας του

Να ιντριγκάρω εννοείται μια παραπάνω και τον @anhydriis που είναι ο απόλυτος master τέτοιων φορουμικών events, με μια πιθανή εβδομαδιαία λίστα σε κάνα spotify - αν δύναται εννοείται να βγει βαθμολογία με τραγούδια και να σχηματιστεί ένα top10 :stuck_out_tongue:

Οι 40+ ειδικά υποθέτω γνωρίζεται καλά την ΓΚΑΒΛΑ του να φτιάχνεις μια καλή κασέτα :sunglasses:
αυτό είχα να πω και εγώ, ας συνεχίσω τα εξέλ μου

8 Likes

Κι εγώ σκεφτόμουν τοπ10 or smth τραγούδια της χρονιάς σαν spinoff, αλλά περίμενα να τελειώσουν τα 60s για να το προτείνω, count me in

Έχεις να πας σούπερ μάρκετ? :see_no_evil: :see_no_evil: :see_no_evil: :stuck_out_tongue:

4 Likes

Arrested Development GIFs - Find & Share on GIPHY

3 Likes

1969

• GANDALF – s/t
  • BRAINBOX – s/t
  • FREE – s/t
  • FREE - tons of sobs
  • HUNGER – strictly from hunger

Γοργονες και γοργοναιοι :clap: καταθεσατε :writing_hand: :nail_care: :muscle: :leg: :ear: :nose: :brain: :anatomical_heart: :lungs: :tooth: :bone: :eyes:

Ενα μεγαλο ευχαριστω στο μαεστρο @anhydriis

εεε τα λεμε εδω γυρω ,κατι πηρε το ματι μου :scream: :smiling_face_with_tear:

15 Likes

Δεν ξέρω αν έχει φανεί αλλά γενικά διάφορες ψυχεδέλειες δε μου λένε πολλά. Το Gandalf μου φαίνεται πολύ dated για '69 (και λογικό αφού ήταν ουσιαστικά του '67). Το ξανάκουσα αλλά δε μου έκανε κούκου. Το ίδιο είχα πάθει και με το Hunger αλλά έχω να το ακούσω καμιά δεκαριά χρόνια, θα το ξαναβάλω.

Αυτό όμως μου άρεσε πολύ. Κατεβάζω. :+1:

2 Likes

Πάμε άλλη μία σήμερα στη μνήμη του Sinclair.

3 Likes

1969

Top 5
1)The Beatles - Abbey Road
2)Led Zeppelin - Led Zeppelin II
3)The Rolling Stones - Let It Bleed
4)King Crimson - In The Court Of The Crimson King
5)Led Zeppelin - Led Zeppelin I

Και μερικά ακόμα:

Summary

The Who - Tommy
Creedence Clearwater Revival - Green River
Creedence Clearwater Revival - Willy And The Poor Boys
Creedence Clearwater Revival - Bayou Country
Neil Young and Crazy Horse - Everybody Knows This Is Nowhere
The Stooges - The Stooges
Chicago - The Chicago Transit Authority
Santana - Santana
The Kinks - Arthur (Or The Decline And Fall Of The British Empire)
Jefferson Airplane - Volunteers
Fleetwood Mac - Then Play On
Pink Floyd - Ummagumma
Janis Joplin - I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!
Cream - Goodbye
Free - Tons of Sobs
Deep Purple - Deep Purple
Yes - Yes

Εξώφυλλο:
image

17 Likes