Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

χαχααχαχα ξεκάθαρα!!! ακόμη περιμένω τον @Sofa_King να κάνει το θαύμα του!!!

Νταξει δεν τους έβαζα τους σκαθαραίους στο τσαι μου και πριν το παιχνίδι, δυστυχώς ή ευτυχώς η κατάσταση παραμενει η ίδια… Και να φανταστείς οτι ήταν από τις πρώτες μου επαφές με την ροκ. Την εποχή που βγήκε το Free As A Bird είχα πέσει σε ένα ντοκιμαντέρ επ ευκαιρία της εκδοσης του πρώτου μέρου της ανθολογίας τους, στην ΕΡΤ νομίζω, όπου εκεί εκτός του ότι ανέφερε πόσο άθλιος τύπος ήταν ο Λενον στα νιάτα του μου κόλλησε στον εγκέφαλο και το Free As A Bird… Έπεισα τότε τον πατέρα μου (δεν δυσκολεύτηκε έχοντας και κάποια σχέση με το άθλημα) για την σημαντικότητα του να πάρω το 2πλο cd της ανθολογίας και δυστυχώς πήγαινε το skip σύννεφο…

Δεν έχει να κάνει αν βάζεις σκαθαροζούμι στο τσάι ή όχι. Εγώ ας πούμε βάζω. Τρόπος του λέγειν, δεν πίνω τσάι.

1 Like

1969

1) The Who - Tommy

image

Καλύτερος δίσκος των The Who, της δεκαετίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα άλμπουμ που βγήκανε ποτέ. Από τα αγαπημένα μου.

2) The Beatles - Abbey Road

image

3) King Crimson - In The Court Of The Crimson King

image

4) Led Zeppelin - Led Zeppelin

image

5) The Rolling Stones - Let It Bleed

image

18 Likes

Είσαι άρχοντας ρε.

2 Likes

1969 ή η καλυτερη χρονια των 60s (με δευτερη για εμενα το 1967)

1) The Beatles- Abbey road: Απο τοτε που ξεκινησαμε τη δεκαετια, πολυ συχνα σκεφτομουνα για το 1969 και για ποιο θα βαλω πρωτο, επειδη ειναι τοσο φοβερη χρονια που τουλαχιστον ολα της πενταδας θα μπορουσαν να ειναι #1 ευκολα. Αλλα μιλησε η Γκαρδια φιλοι μου, και το Abbey Road το αγαπαω οσο ελαχιστους δισκους απ’ οσους εχω ακουσει στο ματαιο τουτο κοσμο. Καθολου τυχαιο που οταν ηρθε η ωρα με τη συζυγο να σκεφτουμε ποιο κομματι θα χορεψουμε στο γαμο μας το πρωτο που σκεφτηκαμε, και αποφασισαμε με συνοπτικες διαδικασιες, ηταν το Something. Τι να πω για αυτο το δισκο, ειναι μεν ενα κολαζ απο κομματια πολυ διαφορετικα μεταξυ τους, αλλα με καποιο περιεργο τροπο εχει φοβερη ροη (και ειναι ολα 10αρια). Παντοτινο αριστουργημα, τεραστια αδυναμια.

2) Led Zeppelin- Led Zeppelin: Λιγες μπαντες εχουν καταφερει να παρουσιασουν σαν ντεμπουτο μια τοσο ολοκληρωμενη καλλιτεχνικη προταση, με τοσο πολλες καινοτομιες, τοσο ιδιαιτερο χαρακτηρα και ενα συνολο που δεν ηχει σε καμια περιπτωση “αγουρο”. Αυτη η δισκαρα παιζει δυνατα για το αγαπημενο μου Zeppelin (παιζει στον τελικο με το IV). Ολα τα κομματια ενα προς ενα ειναι φανταστικα οποια ηχητικη κατευθυνση και να πιανουν.

3) King Crimson - In the court of the crimson king: Sorry King Crimson που βγαλατε τετοιο αριστουργημα και ειναι στο #3. Απο τους θεμελιωδεις δισκους του progressive rock με τεραστια ιστορικη και μουσικη αξια.

4) Amon Düül II - Phallus Dei: Ναι, οπ τι γινεται εδω ειναι σιγουρα αυτος ο δισκος του 1969? Φανταστικος, μοναδικες ατμοσφαιρες και παρα πολυ πρωτοποριακος για την εποχη του, τοσο που σε αρκετα σημεια ακουγεται σαν να βγηκε χτες.

5) Led Zeppelin - Led Zeppelin II: εφηβικη αγαπη αυτος ο δισκος, ο πρωτος τους που ακουσα ολοκληρωμενο (η εισαγωγη μου στους Zeppelin ειχε γινει με ενα 3πλο best of), τι να πουμε γι αυτον ρε παιδια, 60s (που ακουγεται σαν 70s) rock στα καλυτερα του, πασιγνωστα τα μισα και βαλε κομματια και οχι αδικα.

6) The Stooges- The Stooges
7) The Who - Tommy
8) The Can - Monster movie
8) Creedence Clearwater Revival - Willy and the poor boys
10) Deep Purple- Deep purple

Και μια αναφορα στο φανταστικο, ηχογραφημενο live Kick out the jams των MC5

Εξωφυλλο (ποσο εχουν “ομορφυνει” σε σχεση με τις αρχες τις δεκαετιας ε) θα παω με Van der Graaf Generator

52891-the-aerosol-grey-machine-2

23 Likes

γάμησέ τα χρονιά, από τις πιο δύσκολες του παιχνιδιού μέχρι τώρα… αν και θα καταφύγω στα απολύτως κλασσικά νομίζω, ανατρέχοντας σε διάφορες λίστες ανά το internet για να δω συνολικότερα τη μεγάλη εικόνα των κυκλοφοριών της χρονιάς, έχω πελαγώσει με το τι να πρώτο-χωρέσω σε μια ταπεινή 20άδα…

3 Likes

1969

1. High Tide – Sea Shanties
  2. King Crimson – In The Court of the Crimson King
  3. Led Zeppelin – Led Zeppelin II
  4. The Beatles – Abbey Road
  5. Led Zeppelin – Led Zeppelin

Κενοτάφιον

• Pink Fuckin’ Floyd - More
  • Miles Davis – In a Silent Way
  • The Rolling Stones – Let it Bleed
  • Colosseum – Valentyne Suite
  • Scott Walker – Scott 4
  • Townes Van Zandt – Our Mother the Mountain
  • Creedence Clearwater Revival – Green River
  • Fairport Convention – Liege & Lief
  • Crosby, Stills & Nash – Crosby, Stills & Nash
  • Deep Purple – Deep Purple
  • Coven – Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls

Χωνευτήριον

• The Who – Tommy
  • Deep Purple – The Book of Taliesyn
  • The Allman Brothers Band - The Allman Brothers Band
  • Creedence Clearwater Revival – Bayou Country
  • The Soft Machine – Volume Two
  • The Band – The Band
  • Creedence Clearwater Revival – Willy and the Poor Boys
  • Nick Drake – Five Leaves Left
  • Frank Zappa – Hot Rats
  • The Velvet Underground – The Velvet Underground
  • David Bowie – David Bowie
  • Free – Tons of Sobs
  • The Doors – The Soft Parade
  • Pink Floyd – Ummagumma
  • Forest – Forest
  • The Moody Blues – To Our Children’s Children’s Children

Cover Art

22 Likes

Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε, ε!

Για να δούμε αν το ζέπελιν θ’ απειλήσει το τρελό σερί των σκαθαριών.

1 Like

Μετά έχει 1959 ρε, Kind Of Blue κι έτσι.

4 Likes

Εγώ θελω εδώ να πω πως θα είχε μεγαλο ενδιαφέρον για μένα αν είχαμε τελικά ξεκινήσει με τα 60s καθώς όταν ξεκίνησε το παιχνίδι δεν ήμουν καθόλου σε 70s mood και μέχρι να μπω είχαμε φτάσει στο πανκ και στα 80s αλλά τώρα που έχω πέσει 3 μηνες στα 60s , είμαι πολύ ψημένος για την 5ετια 1970-1974. Δηλαδή πολλά πράγματα θα τα ξανακουσω τώρα και πιθανά να είμαι λίγο πιο επιεικής μαζί τους.

3 Likes

Πέρασαν μπροστά από Floyd και Metallica οι Beatles σε πρωτιές btw ήδη και έχουν και άλλη μία χρονιά που είναι απο τα φαβορί (ίσως και το μεγαλύτερο)

2 Likes

Με τέτοιο φόρουμ δεν περίμεναμε και κάτι καλύτερο :exclamation:

5 Likes

1969

Τελευταία σκέφτομαι συχνά ότι το 1969 πρέπει να ήταν συνολικά το ανώτατο σημείο της ιστορίας του ανθρώπινου είδους.

Αυτό φυσικά αντανακλάται και στην μουσική. Η χρονιά ίσως και να διαθέτει ξερω γω 70 αριστουργήματα - και το πιο σκληρό 1-2 όλων των εποχών. Φυσικά, δεν γίνεται να χάσει το καλύτερο ντεμπούτο στην ιστορία του γαλαξία.

1. King Crimson - In The Court Of The Crimson King
2. The Beatles - Abbey Road
3. Frank Zappa - Hot Rats
4. Led Zeppelin - I
5. The Stooges - The Stooges
6. The Who - Tommy
7. Miles Davis - In A Silent Way
8. Led Zeppelin - II
9. Robbie Basho - Venus In Cancer
10. Art Ensemble Of Chicago - People In Sorrow

Εξώφυλλο (ίσως το καλύτερο εξώφυλλο ever;):

22 Likes

Τώρα που τελειώνει και το prequel ξεκίνησα να διαβάζω όλα τα post από την αρχή για να δω τι έχασα! Ωραία φάση αν και όσοι γράψατε για το 1970 παραήσασταν φειδωλοί (ακόμη κι ο hopeto!). Ελπίζω μέσα στο Πάσχα να έχω καλύψει την ύλη!

5 Likes

Ένα σου λέω, για το '72 έβαλα μόνο πεντάδα και χωρίς σχόλια

Ω ναι

6 Likes

Ε ναι, σιγα σιγα αποκαλυφθηκαν τα συγγραφικα ταλεντα!

Εγω ας πουμε τα λεω τελεια απο 86 και μετα.

8 Likes

Ε θα τα ξαναπιάσεις, πού θα πάει

Μια καλή ευκαιρία ας πούμε είναι να ξαναρχίσεις το 2036, 50 χρόνια MoP, RiB, RfO, SiT, EDM και δεν συμμαζεύεται

1 Like

Αγαπάω πολλά άλμπουμ της χρονιάς, όλα νομίζω μνημονεύονται παρακάτω (λάθος, έχω βρει 2-3 που τα ξέχασα).
Η καλύτερη μουσική χρονιά στην ιστορία για μένα. Δεν είναι απλά ότι οι 2 αγαπημένοι μου δίσκοι ever συνέπεσαν. Είναι και το Tommy που παίζει κοντά ή μέσα στο top-5 μου, το Abbey, σίγουρα σε μια top εικοσάδα για μένα. Είναι και όλοι αυτοί οι μουσικοί που έφεραν τα 70’s ένα χρόνο πριν (Led Zeppelin, Miles Davis, King Crimson…). Tέλος, είναι και πόσοι δίσκοι ακόμα λατρεύω και μεγάλωσα μαζί τους, ειδικά στο λύκειο και τα πρώτα φοιτητικά χρόνια. Για τα μουσικά μου γούστα, δεν είχαμε ποτέ μεγαλύτερη έκρηξη ταλέντου, μεγαλύτερο συνωστισμό αγαπημένων καλλιτεχνών και δίσκων. Δηλαδή, άπειροι δίσκοι που έχω στις αναφορές, είναι και συναισθηματικά honorable ξέρω γω. Η αξία των μεν αναδεικνύει και την αξία των δε, για μένα προσωπικά.

1) The Band - The Band

To πιο δύσκολο κείμενο που έχω γράψει έως τώρα. Γραφιάς δεν είμαι αλλά εδώ έχω θέμα. Αισθάνομαι πως πρέπει να προσέξω τι θα γράψω, πώς θα το αποδώσω, για να μην αδικήσω την καλύτερη μουσική που έχω ακούσει στη ζωή μου.
Βλέπω το εξώφυλλο και με πιάνει ρίγος. Τι δουλειά έχει μια μπάντα με αυτό το παρουσιαστικό στα τέλη των 60’s, με ένα εξώφυλλο που πιο πολύ παραπέμπει σε εποχές Αμερικανικού εμφυλίου παρά στην εποχή της ψυχεδέλειας, του acid και των λουλουδιών?
Οι The Band, ειδικά στο ξεκίνημά τους, έμοιαζαν βγαλμένοι από μια άλλη εποχή. Η μουσική στο δεύτερο άλμπουμ τους ακούγεται όπως σωστά έχει ειπωθεί, σαν να μπορούσε να έχει ηχογραφηθεί πολλές δεκαετίες πριν. Σαν κάποια μαγική συγκυρία να έφερε τους πέντε αυτούς μουσικούς μαζί (έναν Αμερικανό και τέσσερις Καναδούς) που, πολύ πριν την επίσημη ίδρυση της μπάντας, ενώθηκαν ως backing band για να καταλήξουν να γράψουν την πιο αληθινά Αμερικανική μουσική στην ιστορία. Ξεκίνησαν παίζοντας blues και rock ‘n’ roll. Τα χρόνια που ήταν μαζί, τους βοήθησαν να αποκτήσουν μια απίστευτη χημεία. Ακούγοντας τους συνειδητοποιείς πως έχεις απέναντί σου μια μπάντα που μέσα στον επαγγελματισμό της, βγάζει προς τα έξω πως ήταν απλά μια παρέα που διασκέδαζε παίζοντας μουσική, αδιαφορώντας παράλληλα για τις επιταγές της μόδας. Η μαγεία είναι πως όταν άρχισαν να συνθέτουν τραγούδια, μετά τον Dylan κτλ., είχαν εντάξει τόσα πράγματα μέσα που η μουσική τους ήταν “ακατηγοριοποίητη”. Ακούγοντας προσεκτικά το άλμπουμ θα βρεις τον Little Richard, θα βρεις την κιθάρα του Curtis Mayfield, τον Muddy Waters και τον Sonny Boy Williamson, τις αρμονίες των Staple Singers. Κι όμως δεν θυμίζουν κανέναν από αυτούς. Και κανείς δεν τους θυμίζει πραγματικά. Μπορεί να προσπαθήσεις να τους κοπιάρεις αλλά ο τρόπος που είχαν φιλτράρει τις μουσικές που αγαπούσαν, δεν έχει προηγούμενο. Και άλλωστε ως γνωστόν, οι νότες αντιγράφονται, ο χαρακτήρας όχι. Έτσι, μπορεί να ακούς την soul, τα αρχαία gospel και pre-war blues, την jazz, funk, country και folk στα τραγούδια τους. Η μουσική τους όμως δεν πατά πότε στον ένα και πότε στον άλλο ήχο. Πατάει ταυτόχρονα σε όλους μαζί. Κι ακόμα κι αυτό δεν εξηγεί πώς εμφανίζεται στη μουσική τους αυτή η μελωδία σαν καρουζέλ στο chorus του Up on Cripple Creek, από ποιες χαμένες σελίδες της Αμερικανικής ιστορίας ξεπηδά η φυσαρμόνικα στο The Night They Drove Old Dixie Down (που βασικά είναι… μελόντικα!!!). Το The Band με τα χρόνια το “έσπασα” στα κομμάτια που το συνθέτουν. Το funky μπάσο εδώ, το honky tonk πιάνο εκεί, το μαντολίνο, το βιολί ή τα πνευστά… Φυσικά, και οι τρεις μαγικές φωνές που χωρίς καμία σχετική γνώση, δημιουργούσαν τέλειες αρμονίες. Όλες αυτές οι “μικρές στιγμές που φτιάχνουν μεγάλα άλμπουμ” κι εδώ υπάρχουν σε κάθε τραγούδι. Κι όμως το όλον που δημιουργείται είναι η ομορφιά του στο τέλος. Δεν το αγγίζεις, δεν μπορείς να του αλλάξεις νότα, χτύπημα στην μπότα, ανάσα στο μικρόφωνο. Μακράν ο δίσκος που με έχει αγγίξει περισσότερο στη ζωή μου και με έχει συντροφεύσει σε όλες τις φάσεις της. Και ο δίσκος που έχει 2-3 από τα απόλυτα αγαπημένα μου τραγούδια. Όχι απλά “στα αγαπημένα μου”. Για την ακρίβεια το Rockin’ Chair μάλλον είναι ΤΟ αγαπημένο μου τραγούδι ever. Παίζει ο δίσκος προσπαθώντας να εμπνευστώ να γράψω και τα μάτια μου είναι συνεχώς βουρκωμένα. Σαν να εκμυστηρεύομαι την αγάπη μου σε κάποιον και με πνίγουν τα συναισθήματα.

2) The Allman Brothers Band - The Allman Brothers Band
image

Don’t Want You No More…2,5 λεπτά instrumental μαγείας. Το ονόμασαν southern rock. Κι ακούγεται διαφορετικό αλλά… δεν είναι απλά blues rock?
Σίγουρα από μια άποψη. Κι όμως, οι Allman Brothers δεν ακούγονται σαν κανέναν που προηγήθηκε. Η μουσική τους είναι ένα χωνευτήρι όπου τα blues επιτρέπουν σε jazz και rock επιρροές να παρεισφρήσουν σε αυτά, κάτω όμως από μια έντονη southern ατμόσφαιρα, όμοια της οποίας δεν υπήρξε ως τότε.
Aν και οι συνθέσεις στα live τους γίνονταν τεράστιες από όλες τις απόψεις, στο άλμπουμ είναι δομημένες φτάνοντας μέχρι τα 5 λεπτά (εκτός του Dreams). Όμως κι εδώ υπάρχει κάτι αυτοσχεδιαστικό στην ατμόσφαιρα. Η μπάντα αγκαλιάζει την ελεύθερη έκφραση της jazz, ακόμα και αυτές οι κιθάρες που με τις lead μελωδίες τους φαίνεται να παίρνουν τον ρόλο των πνευστών (προσκυνούσαν οι Allman και Betts τον Coltrane μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να παίξουν τις φράσεις του). Αυτές οι κιθάρες κυρίως είναι που μεταλάσσουν το blues DNA της μπάντας σε κάτι άλλο. Όταν η πλειοψηφία των blues συγκροτημάτων πατούσε πάνω σε basic riffs, δωδεκάμετρα, κτλ. και τα solos ήταν συνήθως αυθόρμητα και αυτοσχεδιαστικά, εδώ πότε ξεχωριστά και πότε μαζί σχηματίζουν μελωδίες μελετημένες, φτιάχνουν αρμονίες που οδηγούν τις συνθέσεις όπως ποτέ στο παρελθόν, γεμίζουν bridge και choruses με προκαθορισμένες φράσεις, γενικά ο ρόλος που δίνουν στις κιθάρες είναι ασύλληπτος για rock μπάντα. Κανείς δεν είχε φανταστεί ως ιδέα μια τέτοια χρήση γι’ αυτές (και έδειξαν τον δρόμο στους επόμενους, πχ. Wishbone Ash). Ακόμα και στα solos, το πώς γέμιζε ο ένας το παίξιμο του άλλου ήταν απίστευτο, το πώς βρίσκονταν εν μέσω άκρατων αυτοσχεδιασμών για να συνδημιουργήσουν την επόμενη θεία μελωδία… Η χημεία των δύο είναι για μένα από τα πιο συγκλονιστικά συμβάντα στην ιστορία της μουσικής. Τόσο απλά. Και οι υπόλοιποι μουσικοί φυσικά ήταν αυτού του επιπέδου, τεχνικά άρτιοι, με το κατάλληλο feel και απίστευτη αίσθηση του ιδανικού groove (αυτό το Every Hungry Woman…). Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να πάρουν ένα ιδίωμα που έρχεται από την καρδιά (blues) και να το αναδημιουργήσουν φτιάχνοντας μια απόλυτα εγκεφαλική μουσική? Ειδικά ο πιτσιρικάς Gregg, βασικός συνθέτης τα πρώτα χρόνια, καταφέρνει να ενώσει τους κόσμους αυτούς σε κοσμογονικά κομμάτια σαν το Whipping Post που από jazz rock μετατρέπεται στο bluesiest track ever (ειδικά στο τελευταίο “Sometimes I feel…”) επιδεικνύοντας μια ωριμότητα, μια συναισθηματική ερμηνευτική ικανότητα που δεν ξέρω αν έφτασε ποτέ άλλος λευκός bluesman στην ιστορία.
Ονειρεμένη μπάντα, για όσα δε μου φταίνε οι The Band, ευθύνονται αυτοί οι έξι τύποι από την Τζόρτζια (…). Μου άλλαξαν την άποψη περί του ορισμού των blues και γυρνάω σε αυτούς και το ομώνυμο άλμπουμ ίσως πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο δίσκο, διαχρονικά.

3) The Who - Tommy

Από τα πιο δύσκολα κείμενα που έχω να γράψω. Είναι σαν να πρέπει να βαθμολογήσω το πώς μεγάλωσα ξέρω γω. Καλά τα πήγα, 10.
Δεν ξέρω πόσες φορές τον έχω ακούσει τον δίσκο. Σίγουρα στο top-10 μου ever εδώ και άπειρα χρόνια. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το rock opera concept. Με ενδιαφέρει δηλαδή αλλά λίγο. Έχει πλάκα η (ελλιπής) ιστορία του, όπως πάντα είχαν πλάκα οι Who. Πώς να το εξηγήσω, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει και να μην τραγουδώ “it’s a boy, Mrs. Walker, it’s a boy, a soooooon, a sooooon, a soooooon” προσπαθώντας να μιμηθώ τις φωνές τους. Ή τον…χμ… Uncle Ernie (“I’m your Uncle Ernie and I’ll welcome you to Tommy’s Holiday Camp-ah!”).
Αλλά είναι αυτή η αστραπιαία μετάδοση ενός ευφορικού συναισθήματος που νιώθω κάθε φορά που σκάνε τα πλήκτρα στο Overture που δεν έχω ξεπεράσει ακόμα. Αυτή η ανακύκλωση των θρυλικών θεμάτων του που διαδραματίζεται καθόλη την διάρκεια του δίσκου και δίνει στέρεη βάση στην ιστορία. Άπειρες εναλλαγές μεταξύ ακουστικών και ηλεκτρικών κιθαρών, δείχνουν ποιος είναι ο master της ρυθμικής κιθάρας της εποχής. Ο απίστευτος Entwistle και κυρίως ο τρελός Moon, που κάνει γυρίσματα συχνότερα απ’ ό,τι κρατάει το tempo, δίνουν τα ρέστα τους. Κι ο Daltrey, δύναμη, χροιά, συναίσθημα, ένας θεός, πάντα τον έχω στο μυαλό με το δερμάτινο τζάκετ με τα κρόσια.
Είναι τόση η ποιοτική μουσική του άλμπουμ που δεν ξέρω τι να πρωτοξεχωρίσω. To Amazing Journey που μου φαίνεται σαν δεύτερη εισαγωγή στο κυρίως θέμα και που πάλι μου προσφέρει ανατριχίλες…? To Christmas που με ανεβάζει κι άλλο (πόσο πια) με το verse και τα ανατριχιαστικά “yeah” του Daltrey στο chorus? Είναι αυτό το παραμύθι του Townshend γεμάτο τεράστια τραγούδια, συγκλονιστικές στιγμές, όλες εντελώς διαφορετικές και distinctive. Κάθε ακρόαση και σοκ, ακόμη και σήμερα. Στις τρελαμένες φωνητικές αρμονίες σε στιγμές αλλοπρόσαλλες σαν το Cousin Kevin. Στο μαγκιόρικο hard rock riff του I’m Free, από τα αγαπημένα μου έβερ, μες στην rock καύλα. Στο δίκαια classic, Pinball Wizard, που όταν μπαίνει το θρυλικό ακουστικό θέμα νιώθω να παραλύει το σώμα μου. Στο απίστευτο Welcome, ένα τραγούδι στα όρια του πραγματικού prog. Και τέλος, στο We’re Not Gonna Take It/ See Me, Feel Me που κλείνει τον δίσκο καλύτερα και πιο ανθεμικά από οποιονδήποτε δίσκο στην ιστορία.
Είναι το Tommy σύμβολο για μένα, το πιο τρανό παράδειγμα της rock μουσικής ως ένα πλαίσιο που φαντασία και δημιουργικότητα δεν έχουν όρια. Kαι ως τέτοιο, στο μυαλό μου δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

4) The Beatles - Abbey Road
image

Τα έγραψα πολύ πρόσφατα στο Album exchange οπότε δε θα επεκταθώ. Αλλά είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ τους κι από τα αγαπημένα μου ever. Ο πλέον ζεστός δίσκος τους, ο ιδανικός για μένα.

5) Creedence Clearwater Revival - Bayou Country/ Green River/ Willy and the Poor Boys

image

Oι CCR φαντάζουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα η μεγαλύτερη μπάντα στον κόσμο. Πόσες μπορούσαν να σου πετάξουν σε μια χρονιά ένα τέτοιο 3-album combo? Σε rock περιβάλλον… καμία? Kαι προσέξτε, όχι απλά 3 φοβερά άλμπουμ αλλά με πολλά τραγούδια που είναι μέχρι και σήμερα πασίγνωστα στους πάντες και ακόμα και τα covers τους να θεωρούνται the definitive versions αυτών των τραγουδιών… Το '69 λοιπόν ήταν η χρονιά τους, αυτή που τους μετάτρεψε σε legends.
Η αρχή έγινε με το Bayou Country. Οι CCR βρήκαν τον ήχο τους για τα καλά. To Born on the Bayou είναι η απόδειξη. Παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία του ντεμπούτου αλλά χώνονται βαθύτερα στους βάλτους. Και στα blues. Απίστευτα riff, πιασάρικα… Hell, για 4 τουλάχιστον δίσκους, τα πάντα στη μουσική τους λες και όφειλαν να είναι πιασάρικα. Οι lead κιθάρες είχαν νόημα μόνο αν μπορούσες να τις τραγουδήσεις. Τα vocal lines της ΦΩΝΗΣ (του Γιαννάκη του Fogherty ντε), είτε σε υπνωτιστικά one chord blues tracks, είτε σε πιο βρώμικα bluesy rockers έπρεπε να σε γραπώνουν. Το rhythm section στυλοβάτης, τα drums λιτά και το μπάσο να παίζει memorable lines που συχνά όλο το κομμάτι στηρίζεται πάνω τους. Όλα τα κομμάτια είναι highlights, με το ομώνυμο και το Proud Mary να θεωρούνται κλασικά μέχρι σήμερα.
Στο Green River (που πάει και η 5η ψήφος μου) τα πήγαν ακόμα καλύτερα. Μέσα σε λίγους μήνες ηχογραφούν 9 ακόμα απίστευτα κομμάτια. Ο ήχος τους απλοποιείται περισσότερο, τα κομμάτια γίνονται πιο σφιχτά και άμεσα. Η μπάντα ακούγεται σαν παραφωνία στη σκηνή της Καλιφόρνια. Ούτε ψυχεδέλειες, ούτε ιδιαίτερο jamming, just straightforward rock music με έναν ήχο που κρατά από τον νότο, τη μαύρη μουσική και τις country/ rootsy επιρροές. Από τα πρώτα σκουριασμένα ακόρντα του Green River μέχρι το cover του The Night Time is the Right Time, ο Fogherty φτάνει στο απόγειο της δημιουργικότητάς του και οι υπόλοιποι τον ακολουθούν από κοντά. Δεν ξέρω κατά πόσο φταίει το συναισθηματικό κομμάτι και το γεγονός πως ήταν το πρώτο τους άλμπουμ που αγόρασα και το έχω λίγο πάνω από τα υπόλοιπα αριστουργήματά τους, όμως πραγματικά το Green River για άλλους θα ήταν best-of. Commotion, Tombstone Shadow, Sinister Purpose, η χιτάρα, Bad Moon Rising, τα πανέμορφα Wrote a Song for Everyone και Lodi, δυο τραγούδια που προκαλούν αυτό το γλυκό μελαγχολικό συναίσθημα… Απίστευτη μουσική, to the point, focus στην σύνθεση, την ομορφιά της πρώτης ύλης και την ανάδειξή της.
Ενώ ακόμα δεν κατάφεραν καλά καλά να ανέβουν στο Νο.1 των charts με το Green River, βγάζουν μέσα σε 2 μήνες (2 μήνες!!!) το Willy and the Poor Boys. Αποθέωση. Ελαφρώς πιο μελωδικό ίσως, εντείνουν την southern αίσθηση με τις country επιρροές τους (στα φανταστικά Cotton Fields, Don’t Look Now) αλλά και ανοίγουν τους ορίζοντές τους με το άμεσα ανεβαστικό, Down on the Corner, ασκούν την κριτική τους σε ένα από τα πιο ΚΑΥΛΑ rock κομμάτια στην ιστορία (Fortunate Son) και ανατριχιάζουν με τις lead κιθάρες στο κλείσιμο με το Effigy. Ασύλληπτος δίσκος κι αυτός.
Και επανέρχομαι σε αυτό που έλεγα πριν. Ποιος άλλος κατάφερε να κάνει κάτι αντίστοιχο στην ιστορία? Οι CCR είναι ο ορισμός της μπάντας που με βάζει instantly σε mood, με ανεβάζουν, με μελαγχολούν, με κάνουν να ερωτεύομαι την μουσική ξανά με 2 νότες. Αρκεί η εισαγωγή ενός Cotton Fields ή ενός Wrote a Song for Everyone και αστραπιαία φεύγω…

Honorable Part 1…

Hard/ Heavy/ Blues Rock Part 1

The Rolling Stones - Let it Bleed
image

Δεν ξέρω πόσοι είχαν καταλάβει πως οι Stones είχαν πάρει τον δρόμο προς την κορυφή της rock μουσικής με το Beggars Banquet. Με το κοσμογονικό, Gimme Shelter, που ξεκινά ο δίσκος όλοι πρέπει κατάλαβαν. Οι τσόγλανοι αυτοί δεν ένιωθαν ούτε από αποχωρήσεις μελών (Brian Jones), ούτε από κομμάτια που δεν τους έβγαιναν όπως ήθελαν (πχ. ο ύμνος, You Can’t Always Get What You Want), δεν τους άγγιζε τίποτα. Ο Mick Taylor ίσα που πρόλαβε να συνεισφέρει στο άλμπουμ. Μια σειρά άλλων θρυλικών ονομάτων συμμετέχει σαν guest σε πολλά τραγούδια ή ημιμόνιμα, ο πυρήνας όμως των Jagger και κυρίως του Richards, που αναλαμβάνει τις περισσότερες κιθάρες, παίρνει τα ηνία (γιατί, ποιος τα είχε) και παίζει μπάλα μόνος. Ο Jagger ποτέ πριν δεν ακούστηκε πιο πειστικός στις ερμηνείες του. Κι ο Richards δεν ακούστηκε ξανά τόσο κυριαρχικός, ίσως ούτε στο Exile on Main Street.
Το Let It Bleed είναι ο 2ος τέλειος δίσκος τους. Παρόλα αυτά, νιώθεις πως το attitude είναι “here’s just our new bunch of songs”. Τα τραγούδια όμως είναι είτε τεράστια classics όπως τα προαναφερθέντα, είτε συγκλονιστικά δείγματα roots rock γραφής (Love In Vain, Country Honk, Let it Bleed και και), είτε απερίγραπτα, επικά blues rock τραγούδια (αν δεν είναι το Midnight Rambler επικό, δεν ξέρω τι), είτε απίστευτα deep tracks σαν το Monkey Man (από το 2.34 μέχρι και το 3.11, μιλάμε για μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της μουσικής, ανατριχίλες, συναίσθημα, ομορφιά).
Τεράστιος δίσκος, 3ος ή 4ος αγαπημένος Stones δίσκος και παίζει νούμερο 6 της χρονιάς, με πόνο καρδιάς.

Led Zeppelin - Led Zeppelin/ II
imageimage

Δεν το πιστεύω αλλά από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω να γράψω είναι οι Zeppelin. Δηλαδή τι να πω? Είναι οι Zeppelin! Να μιλήσω για το Dazed and Confused και το Babe, I’m Gonna Leave You? Ή για το Communication Breakdown?
Άντε να πως πως είναι γνωστή η άποψη πως τα 70s ξεκίνησαν το '69. Συμφωνώ και θεωρώ πως είναι κομβική η εμφάνισή των Zeps. Μετά από αυτούς δεν υπάρχει γυρισμός. Aπό τους Hendrix/ Cream μέχρι τους Sabbath υπάρχει ένα χάσμα. Οι Zeppelin, κυρίως, το γεφυρώνουν. Αισθητά πιο heavy, με πελώριο groove (λίγες μπάντες μπορούν να καυχηθούν για το trademark groove τους), καταστροφικά drums και RIFFS, συνέχισαν την εξέλιξη των blues διανθίζοντάς τα με folk και άλλα στοιχεία (ιδιαίτερα στη συνέχεια) και μετατρέποντας τα σε κάτι άλλο, πιο άγριο και επιθετικό. Και είναι όλοι κομβικοί, είναι από αυτές τις μπάντες που δεν αγγίζεις τη σύνθεση με τίποτα. Δεν μπορείς πχ. να βγάλεις τον Bonham (ούτε κι αυτοί όπως φάνηκε…) εκτός του κατακλυσμιαίου How Many More Times ή του Good Times Bad Times. Ούτε τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ John Paul Jones που δένει κόμπο περίτεχνα το μπάσο του.
Και αυτό είναι το ντεμπούτο των Zeppelin. Μία συγκυρία που έφερε αυτούς τους 4 μουσικούς μαζί και μια απίστευτη μίξη μουσικών ειδών που δημιούργησαν έναν θρύλο που ζει ως και σήμερα.
Το II που το ακολούθησε είναι στα τοπ 2-3 άλμπουμ τους για μένα.
Μπορεί να φταίει η αγάπη μου για το blues rock και μάλιστα, αυτό το οποίο γίνεται heavy/ hard rock, αψηφώντας τις κλασικές blues δομές. Άλλο blues riff, άλλο bluesy riff, έτσι? Ε, εδώ το παίρνει πάνω του ο Page, χωρίς να ξεχνάω τι αναφέρω πιο πάνω για την συμβολή του κάθε μέρους ξεχωριστά, ούτε να υποτιμώ τον ύμνο, Thank You, που παίζει μπάλα σε άλλο γήπεδο.
Ακόμα κι αν έχει επέλθει ένας κορεσμός με το Whole Lotta Love… What Is and What Should Never Be, The Lemon Song (σβήνω…), Heartbreaker, Living Loving Maid (γελάω που το αποκαλούν “το αδύναμο του άλμπουμ”), Ramble On, ακόμα και το Moby Dick. Οκ, drum solo αλλά το riff ισοπεδώνει. Και φυσικά ένα από τα 2-3 αγαπημένα μου τραγούδια τους και σε πιθανό μου top-10 ολάκερου του blues rock ιδιώματος, το ΘΕΪΚΟ, Bring Ιt on Home, o oρισμός του καυλιάρικου bluesy hard rock, με εισαγωγή όνειρο, απίστευτο riff και groove που δεν επαναλήφθηκε ποτέ.
Προσκύνημα.

Fleetwood Mac - Then Play On

Νομίζω έχω ξαναγράψει κάποτε πως το Then Play On είναι prog αλλά σαν αντίληψη, όχι σαν genre. Ασφαλώς και η μουσική πατά στα blues. Άκου όμως το Coming Your Way, με απίστευτες κιθάρες και percussion και το σαρωτικό αργό τελείωμα και πες μου πως αυτό είναι απλά blues rock. Ή το Closing My Eyes, τι είναι αυτό, folk? Σου σκίζει την καρδιά. Οι Kirwan/ Green κυρίως, γράφουν στο Then Play On τις πιο σπουδαίες συνθέσεις της καριέρας τους. Η μουσική τους έχει μια δύναμη που σμπαραλιάζει τα πάντα στο περασμά της. Έχει όμως και συναισθηματικό βάρος ασήκωτο. Για κάθε ηλεκτρισμένο, heavy blues rock τραγούδι (One Sunny Day, Rattlesnake Shake), υπάρχει και μια θλιμμένη μελωδία που αν γευτείς μία φορά, πάντα θυμάσαι την πίκρα της (When You Say, Although the Sun is Shining). Είναι φορτισμένο αυτό το άλμπουμ, λες και ξέρανε πως φτάνει στο τέλος του αυτό το κοινό τους ταξίδι. Ακόμα και τα πιο λιτά κομμάτια σαν το Show-Biz Blues, έχουν κάτι απροσδιόριστο, μια μελαγχολία. Ευτυχώς η ενέργεια και η ασύλληπτη δύναμή τους στα δυνατά τραγούδια με μπροστάρη τον ήρωα, Peter Green, προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία. Αδιανόητος τόνος, συγκλονιστικό feeling στους αυτοσχεδιασμούς, απίστευτο phrasing, αυτό είναι το δισκογραφικό αποκορύφωμα του Green. Και για να σχολιάσω και τις διαφορετικές εκδόσεις, βρείτε κάποια που να έχει μέσα τα Green Manalishi και Oh Well (ήδη υπήρχε το δεύτερο στην US version του άλμπουμ από το '69). Ο Green σε αυτές ίσως δίνει την πιο μεγάλη του παράσταση. Κι αν το Green Manalishi (ένα ανατριχιαστικό blues τραγούδι βασισμένο σε riffs χωρίς κάποιο τυπικό, στιβαρό ρυθμικό υπόβαθρο από κάτω αλλά με ασύλληπτα κιθαριστικά θέματα - prog δεν έλεγα?) δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος του δίσκου, το Oh Well είναι απλά από τα κορυφαία κομμάτια ever. Στο πρώτο μισό, ένα θεϊκό main riff οδηγεί σε ένα σεμιναριακό heavy μέρος που σε καταπλακώνει με απίστευτες screaming guitars από πάνω. Δεύτερο μέρος με μια σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα, με τον Green στο cello και ένα συγκλονιστικό φλάουτο να παίζει μια μελωδία ανατριχιαστική, φτάνοντας σε ένα ονειρικό τελείωμα… Δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος άνθρωπος, ξεκινώντας από την ταπεινή Βρετανική blues σκηνή να εμπνέεται τέτοιας ομορφιάς μουσική. Ο Green ήταν (μέχρι να καεί από τα ναρκωτικά μια τραγική βραδιά), ένα ασύλληπτο μουσικό ταλέντο που εμφανίζεται σπάνια.
Ναι, τελικά είναι blues το Then Play On, για να προσθέσω στην παλιά μου δήλωση. Kαι blues όχι σαν genre αλλά σαν feeling.

Blind Faith - Blind Faith
image

Όταν αγόρασα το Blind Faith, ήξερα ποιοι σπουδαίοι μουσικοί τους απαρτίζανε. Clapton/ Baker γνωστοί λόγω Cream, o Clapton μάλιστα είχε τότε μυθικό status στο μυαλό μας, με τα λίγα που ξέραμε με τον κολλητό, είχαμε και δίσκους του, είχαμε το Beano… Γινόταν δουλείτσα. Και Traffic είχαμε πρωτοακούσει άρα ο Winwood επίσης γινόταν λατρεία σιγά σιγά. Θα περνούσαν χρόνια βέβαια να πάρουμε πρέφα τους Family αλλά ο άγνωστός μας, Grech, παίζει μεγάλη μπάλα στο μπάσο…
Αρκούσε το φανταστικό αρχικό riff του Had To Cry να ερωτευτώ τον δίσκο με τη μία. Οι Blind Faith ήταν μια εντυπωσιακή blues rock μπάντα που εξαιτίας του Winwood κυρίως, έχωναν στο χαρμάνι τους και folk/ jazz στοιχεία και λόγω της φοβερής δεξιοτεχνίας όλων των μουσικών, στα jam τους βγάζουν μια φινέτσα και μια ποιότητα που αποτελούν κορυφές στη δισκογραφία όλων των μελών. Το τελείωμα του Well Alright πχ. είναι αριστούργημα. Μακάρι να κρατούσε παραπάνω. 6 τραγούδια απίστευτα έχει ο δίσκος, θα σταθώ όμως στο Presence of the Lord του Clapton. Ok, prolific συνθέτης δεν υπήρξε ποτέ, κάποιες φορές όμως άφηνε την ψυχή του σε κάποιες συνθέσεις. Το Presence είναι στις 2-3 αγαπημένες μου συνθέσεις του στην καριέρα του, αυστηρά. Μια απίστευτη μπαλάντα, πανέμορφα πλήκτρα/ πιάνο, εκπληκτική ερμηνεία από τον Winwood που παραλίγο να κλέψει την δόξα από τον Eric o οποίος επεμβαίνει με ένα εκρηκτικό wah solo και την μπάντα να τον ακολουθεί με απίστευτη δύναμη πριν το τραγούδι φτάσει μελαγχολικά πάλι στο κλείσιμο. Υπέρτατο τραγούδι σε ένα υπέρτατο άλμπουμ. Τεράστιο what if αυτή η μπάντα…

Johnny Winter - Johnny Winter/ Second Winter

image

More records που μας όρισαν.
Το Still Alive and Well ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Ιn hindsight όμως, ήταν και ένας ξεκάθαρα πιο hard rock δίσκος. Όταν έπεσε το Johnny Winter στα χέρια μου, συνειδητοποίησα πως η μουσική του ήταν αισθητά πιο bluesy από εκείνο και πιο πολύπλευρο, φτάνοντας να πρεσβεύει σχεδόν κάθε πιθανό blues style. Chicago blues, blues rock, jazz/ soul blues (στο απίστευτο cover του I’ll Drown in My Own Tears με τον αδερφό του, Edgar, στο πιάνο), Delta blues… Την εποχή που ανακάλυπτα λοιπόν τα blues και όλοι οι διαφορετικοί δρόμοι τους είχαν ανοιχτεί διάπλατα μπροστά μου, το Johnny Winter ήρθε, την κατάλληλη στιγμή, να τους συνδυάσει όλους μέσα στα εννιά του τραγούδια καθιερώνοντάς τον παράλληλα σε αγαπημένο μου κιθαρίστα. Είναι απίστευτος ο τρόπος που χειρίζεται την κιθάρα του. Fingerpicking, slide κιθάρες, εκρηκτικά solo, σκληρά riff, τα έκανε όλα, με μια φρασεολογία που λες και χρησιμοποιούσε κάθε πιθανό και απίθανο blues guitar trick, δημιουργώντας το ολόδικό του trademark στυλ (ήταν κανείς στο live του που σε στιγμές, ακόμα και καθιστός και καταβεβλημένος, οι οικείες φράσεις του έσπερναν ανατριχίλες?).
Τι έλεγα? Α, ναι… Johnny Winter, the album. Απίστευτο. I’m Yours and I’m Hers. Άλλου επιπέδου blues rock. Groovy, heavy,τζαμαριστό, θεϊκές κιθάρες. Με εξαίρεση λίγους special guest σε 2-3 τραγούδια, το βασικό τρίο του ήταν φοβερό, με τον Tommy Shannon και κυρίως τον Uncle “John” Turner (φουλ υποτιμημένος drummer) να ακολουθούν άνετα τις διαθέσεις του Johnny σε uptempo ύμνους (Good Morning Little Schoolgirl), hard hitting rockers (Leland Mississippi Blues), slow blues rock (Be Careful with a Fool, Mean Mistreater και Backdoor Friend), heavy on guitars και φυσαρμόνικες για έξτρα καπνίλα. Το Dallas το παίρνει πάνω του, ακουστικό αριστούργημα με αλλαγές tempo, slide riffs και solos που σαν να αναβιώνουν τα πρωτόλεια blues. Παρομοίως στο When You Got a Good Friend που σε βουτά στην λάσπη του Μισισιπή. Απίστευτα τραγούδια που αποστήθιζα τα licks και τα riffs ένα ένα.
Συνέχεια λίγους μήνες μετά με το Second Winter, στα ίδια ποιοτικά standards. Ίδια βασική σύνθεση συν τον Edgar με πιο μεγάλη συμμετοχή (πχ. I’m Not Sure) σε σαξόφωνα, πιάνο, harpsichord, κτλ. Η παρουσία του δίνει μια ψυχεδελική αύρα στα blues του Johnny που συνεχίζουν να σκοτώνουν (Memory Pain, The Good Love, I Love Everybody, Hustled Down In Texas ). Κομματάρες, απίθανα γυρίσματα από τον Turner, groove από το μπάσο του Shannon, μιλάμε για μακελειό. Στη δεύτερη πλευρά του δίσκου (3 έχει!!), ο Johnny δείχνει την αγάπη του για το rock ‘n’ roll των Chuck Berry και Little Richard με θεϊκές κιθάρες, πιάνα και σαξόφωνα, μας πετάει στα μούτρα το οργασμικό cover στο Highway 61 του Dylan (μια rock ‘n’ roll έκσταση που στα live αποκτούσε μυθικές διαστάσεις) και μια τελευταία πλευρά με σκληρό I Love Everybody, cool και jazzy I Hate Everybody (see what he did there?) και Fast Life Rider, σχεδόν σαν εμβατήριο, με ένα μπάσο βαρύ και τον Winter να παίζει ΕΠΙΚΑ θέματα και να σολάρει σαν guitar god.
Ο Winter είναι για μένα μαζί με 2-3 ακόμα η κορυφή των κορυφών στο blues rock genre και γενικά. Ίσως αυτά είναι τα δύο αγαπημένα μου άλμπουμ του, σίγουρα top-3. Διαφέρουν λίγο αισθητικά αλλά δείχνουν τις περισσότερες πλευρές του Johnny καθώς και πόσο εντυπωσιακός ήταν αυτός και η μπάντα του εκείνα τα χρόνια.
Πόνος που δεν χωράνε στο top-5, άλλες χρονιές θα έκαναν πάρτυ.

Ten Years After - Ssssh

Έχω λίγες τύψεις που δεν έχω αναφερθεί σε προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Παίζει να έχω αναφερθεί σε άλμπουμ που δεν είναι καλύτερα ή πιο αγαπημένα από τα πρώτα των Ten Years After. Έχω καλό λόγο όμως να θεωρώ το Ssssh κομβικό. Έως τότε η μπάντα είχε ένα έντονο jazz feel στη μουσική της. Στο Stonehenge πχ. που προηγήθηκε (και ακούω τώρα και γαμάει άπειρα) όσο και στο φανταστικό, Undead, live album λίγο πριν, η μπάντα απέχει αισθητικά από την μπάντα που εξελίχθηκαν οι Ten Years After και που τους καθιέρωσε στην σκηνή. Αυτό έγιναν στο Ssssh. Στο πρώτο τραγούδι μάλιστα, το Bad Scene. Γρήγορο tempo, αλλαγή σε mid tempo με πολύ groove, ο Alvin Lee μανιασμένος θεός στο σόλο, ένα μακελειό. Η μπάντα βουτά ολοκληρωτικά στα blues κάθε είδους. Tο ακουστικό, Two Time Mama, άμεση απόδειξη, όπως και το μελωδικό, If You Should Love Me. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, το μέλλον τoυς είναι πιο έντονο, βαρύ και rock. Τα Stoned Woman, The Stomp (John Lee Hooker goes rocking!!) μεγάλες κομματάρες. Ακόμα καλύτερα τα Good Morning Little Schoolgirl, ένα συγκλονιστικό blues jam (όταν έκανε κλικ αυτή η μπάντα δεν πιανότανε, ο Leo Lyons ειδικά, από τους αγαπημένους μου μπασίστες ever, συντρίβει με το bass solo του) και το heavy blues του I Woke Up This Morning, το απαραίτητο βαρύ slow blues για τελείωμα, με τον Lee να ανάγεται για πολλοστή φορά σε θεό και τον Churchill να σιγοντάρει με το heavy organ του. Λιώναμε στο λύκειο με κάτι τέτοια, λιώνουμε ακόμα. Οι Ten Years After είχαν αποκτήσει στο μυαλό μου τότε μυθικό status με άλμπουμ σαν αυτό, το Cricklewood Green και το Α Space in Time, κάπου ανάμεσα σε Hendrix, Cream, Blind Faith και άλλες τεράστιες μπάντες του τότε…

Free - Tons of Sobs/ Free
image

Και γι’ αυτούς τα είχα γράψει πρόσφατα στο “Με λίγα λόγια”. Το Tons of Sobs ήταν από τα πιο σκληρά δείγματα blues rock, με κάτι Worry, The Hunter, κτλ. να ισοπεδώνουν το σύμπαν (ακόμα κι ο άμοιρος ο Kirke κοπανάει σαν τρελός) και να καθιερώνουν τον Kossoff σαν ήρωα της κιθάρας και τον Paul Rodgers από τα μεγαλύτερα blues λαρύγγια ever. Tα ίδια και στο Free που όμως είναι ελαφρώς μεταβατικό και βαρέως συναισθηματικό σε μεγάλο μέρος του. ΘΕΟΙ!

Taste - Taste

Υποτιμημένη μπάντα. Δεν ήταν απλά η μπάντα που ξεκίνησε ο Gallagher. Ήταν ένα ατίθασο, σκληρό trio που έπαιζε εκτυφλωτικά heavy blues (Sugar Mama, Catfish) αλλά και εκρηκτικό hard rock (Blister on the Moon, Born on the Wrong Side of Time) και ακουστικά διαμάντια (Hail) με πάθος και ορμή που συναντούσες σπάνια. To blueprint (χοχο) για ό,τι έκανε μετά στην solo καριέρα του βρίσκεται εδώ, στο εκπληκτικό ντεμπούτο των Taste.

James Gang - Yer Album
image

Τι φανταστική μπάντα υπήρξαν για κάποια χρόνια. Και δύσκολο να τους κατατάξεις κάπου. Πιο γνωστοί μάλλον για αυτήν την πρώτη περίοδο με τον Joe Walsh στην κιθάρα, οι James Gang συνδυάζουν folk rock και pop στοιχεία με τις bluesy κιθάρες του Walsh που αραδιάζoυν hard rock riffs και solo κι ενίοτε οδηγούν την μπάντα να τον ακολουθήσουν σε κάποιο extended jam (Lost Woman, Stop). Αλλά και μεγαλεπίβολες συνθέσεις σαν το Collage με τσέλο και βιολιά ή το Fred με heavy organ να δημιουργεί μια ανατατική, majestic ατμόσφαιρα. Αν και ίσως φαντάζει κάπως ασύνδετο, και όντας ντεμπούτο μπορεί να μοιάζει με μια μπάντα που ψάχνεται, έτσι συνέχισανκαι μετά. Με τις διάφορες επιρροές τους να εναλλάσσονται από τραγούδι σε τραγούδι και χωρίς αδύναμες στιγμές, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά τους.

Savoy Brown - Blue Matter/ A Step Further
imageimage

To Blue Matter έχει το πρώτο black metal logo? Μπορεί. Είναι σίγουρα πάντως το καλύτερο άλμπουμ τους ως εκείνη τη στιγμή.
Oι Savoy Brown ήταν για μια πενταετία-εξαετία στις καλύτερες blues rock μπάντες που ακούσαμε ποτέ και το συνθετικό δίδυμο Simmonds/ Youlden με τη βοήθεια του Peverett στη ρυθμική, περνούσε μια φάση φοβερής έμπνευσης. Blues rockers βρώμικα, ατμοσφαιρικά κομμάτια, piano blues… Χάνονταν μέσα σε ηλεκτρισμένους boogie ρυθμούς με την ίδια ευκολία που ξεπετούσαν κορυφαία original slow blues τραγούδια, full στο συναίσθημα. Η συνύπαρξη studio και live ηχογραφήσεων εδώ δεν χαλά το feel του δίσκου, εξαιρετικές ηχογραφήσεις στις οποίες τα Βρετανικά blues ζουν ένδοξες στιγμές. Είναι εντυπωσιακό το feeling που βγάζουν σε κομμάτια σαν το Tolling Bells. Aργό, moody αλλά με μια ένταση, έναν πόνο, έναν ηλεκτρισμό που δεν συγκρίνεται ούτε με αυτόν πολύ βαρύτερων μπαντών. Δίσκος μνημείο.
Ένα τρίμηνο μεσολάβησε για να κυκλοφορήσει το A Step Further. Πάλι εντυπωσιακοί. Πάλι πειστικοί. Όταν τραγουδά ο Youlden “I’m getting tired of acting and life’s one act play”, είτε νιώθεις, είτε όχι. Όλη η πρώτη πλευρά επική, blues που σκοτώνουν, με επικές κιθάρες, πνευστά, φουλ κομπλέ. Στην Β’ πλευρά, πάλι live ηχογράφηση, ένα μεθυσμένο medley (Savoy Brown Boogie), βρωμερό και άγριο, με την δυναμισμένη ατμόσφαιρα να υπερισχύει της μουσικής αυτής καθεαυτής. Κόσμημα κι αυτό.

Barry Goldberg - Two Jews Blues

Δισκάρα. A’ side με τoν θεό Bloomfield στην κιθάρα. Εντάξει έχω γίνει κουραστικός αλλά ότι ακουμπούσε ο Bloomfield ανέβαινε επίπεδο. Τι phrasing, solos, feeling (άκου το Jimi the Fox), απίστευτος. Β’ Side με Eddie Hinton, Duane (ένας είναι), Harvey Mandel, ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Μιλάμε για αποθέωση του blues rock, μπολιασμένου με soul, rock, gospel (αλλά και jazz στο Spirit of Trane), πνευστάρες και τις πληκτράρες του Goldberg. Έπος.

The Jeff Beck Group - Beck-Ola
image

Φανταστικός δίσκος, ίσως όχι τόσο σημαντικός, ή καλός αναγκαστικά αν θέλετε, όσο το Truth. Αλλά η μπάντα γαμεί με το heavy blues της που είναι μάλλον βαρύτερο του ντεμπούτου (Rice Pudding, heavy as fuuuuck). Και sonically ήταν βαρύτερη η κατεύθυνση, βοήθησε και η μάλλον πετυχημένη αντικατάσταση drummer. Σύντομα θα έρχονταν ακόμα πιο σημαντικές ανακατατάξεις…

18 Likes

Honorable Part 2…

Hard/ Heavy/ Blues Rock Part 2

Leslie West - Mountain
image

Ουσιαστικά το πρώτο άλμπουμ των Mountain. Blues πνεύμα, σκληρό υλικό, heavy riffs, ογκώδες μπάσο και μερακλίδικες rock κομματάρες (Blood of the Sun, Blind Man, θεϊκό Dreams of Milk and Honey και και και…). Σαν να πήρες τους Cream, τους έκανες πολύ riff-driven και τους έκοψες το jamming.
Μετά τις 2 πρώτες κυκλοφορίες ως Mountain, κατευθείαν εδώ.

Humble Pie - As Safe as Yesterday Is/ Town and Country
imageimage

O Marriott μετά την διάλυση των Small Faces ενώνει το δυναμικό του στυλ στην κιθάρα με το πιο εκλεπτυσμένο του εκπληκτικού Peter Frampton, αφήνει τα “Βρετανικά καλαμπούρια” όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες του στα τέλη των 60ς και φτιάχνει τους Humble Pie για να παίξει κολασμένο hard rock. Μαγκιόρικες riff-άρες, επικά solos, και κομματάρες πολλές (Desperation, Buttermilk Boy, Bang!, I’ll Go Home), μια φανταστική δουλειά που έδειχνε που πάει το πράμα με τη νέα δεκαετία… Πριν όμως ολοκληρωθεί η παλιά, βγάζουν και το δεύτερο δίσκο κακήν κακώς, μια πιο ομαδική συνθετικά δουλειά που απροσδόκητα είναι σε μεγάλο μέρος της ακουστική. Τα τραγούδια κινούνται σε folk/ country δρόμους, σχεδόν back porch music, είναι όμως εξαιρετικά οπότε δε θα παραπονεθώ (αγάπη για Every Mother’s Son). Και όταν ροκάρουν, γαμάνε αναμενόμενα πολύ (Home and Away <3). Credit και στον Ridley που αλωνίζει με το μπάσο του, απίστευτος.
Και γι’ αυτούς τα μεγαλεία ήταν μπροστά.

Grand Funk Railroad - On Time/ Grand Funk
imageimage

Το ξεκίνημα των θεών. Η απάντηση της Αμερικής στα όσα όμορφα και heavy συνέβαιναν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Μπορεί να μην είχαν το ίδιο αποτύπωμα στη μουσική σκηνή που άφησαν σύγχρονοί τους Βρετανοί, οι Zeps πχ. αλλά μικρή σημασία είχε. Λίγο αργότερα θα ξεπουλούσαν τις μεγαλύτερες αρένες της Αμερικής και θα έγραφαν την δική τους ιστορία.
Ίσως δεν βγήκε παντού το ίδιο καλά το heavy του πράματος στο On Time, κυρίως δηλαδή όσον αφορά την παραγωγή και τον όγκο της κιθάρας. Αλλά είναι εμφανές πως μιλάμε για μια heavy μπάντα της εποχής. Και οι κομματάρες αραδιάζονται σωρό. Το Anybody’s Daughter έχει φανταστική εξέλιξη και ρεφρέν, μετά από το κόψιμο η μουσική γίνεται πολύ heavy και δραματική που με τα ψηλά φωνητικά με παραπέμπει ευθέως σε όσα έκαναν λίγο αργότερα κάποιοι Uriah Heep. Το ίδιο και στο ανθεμικό Can’t Be Too Long. Γαμάει? Γαμάει. Into the Sun, uptempo, ρεφρενάρα, drummer να τα σπάει, μακελειό. Το Heartbreaker πάλι, moody, φοβερές κιθάρες, ξέσπασμα στο τέλος, ένα μικρό έπος. Ίσως φταίει ο τίτλος, τραγούδι ονόματι Heartbreaker θα είναι κομματάρα. Ακόμα και τα blues rockers όμως είναι φοβερά. Tο groove και το riff του High on a Horse πχ. δεν παίζεται.
Σπουδαία μπάντα. Και συνειδητά heavy θεωρώ εκείνα τα χρόνια. Στο Grand Funk σκληραίνουν κι άλλο, αυξάνουν το fuzz, επιταχύνουν τα tempo, γράφουν πιο δυνατά riff και καταστρέφουν τα πάντα ήδη από το εναρκτήριο, Got This Thing On the Move. Groove, heavy μπασάρα, έπος. Μέσα σε ένα χαμό από early classics με bluesy hard rock δύναμη, οφείλω να ξεχωρίσω το Paranoid, ένα φανταστικό κομμάτι που μόλις ξεσπάσει εκεί στο 6ο λεπτό γίνεται εξαντλητικό, με τον Farner να θεωρώ πως διδάσκει πως θα πρέπει να παίζεται το heavy metal. Όχι blues rock, heavy blues, hard rock. Heavy metal. Κλείσιμο με διασκευάρα σε Animals, Inside Looking Out, ονείρωξη. Aπό τα πιο in your face album των 60’s, σε συνθλίβει.
Εννοείται απαραίτητη η live δισκάρα τους όπου όλα τα τραγούδια ακούγονται ακόμα πιο heavy και εκκωφαντικά. Απίστευτη μπάντα. Κρατούσε τα καλύτερα για τη συνέχεια.

Janis Joplin - I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!
image

Οι πιο πολλοί, when it comes to Janis, προτιμούν τo Cheap Thrills ή το Pearl νομίζω. Προσωπικά ήμουν σχεδόν πάντα με το I Got Dem Ol’… Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η παρουσιά του Bloomfield στο μισό άλμπουμ (άντε, ευθύνεται εν μέρει). Είναι που η Janis απομακρύνεται από την άγρια ψυχεδελική φύση των Big Brother… και κινείται κοντύτερα σε ένα ποιοτικό blues/ r&b (και rock) στυλ που της πήγαινε φουλ. Και κυρίως, είναι οι ερμηνείες της που είναι εδώ οι καλύτερες και πιο μεστές της καριέρας της. Μπορεί ακόμα σε στιγμές να θυμίζει το θηρίο που ήταν, όπως στο εναρκτήριο Try Me (τα πνευστάάάά), ενώνοντας το εκρηκτικό στυλ της Etta James με τις υψηλές πτήσεις και γυρίσματα της Aretha. Άκου την όμως στο αμέσως επόμενο, Maybe. Τι ζεστασιά, τι γλυκύτητα και παράλληλα τι δύναμη απίστευτη. Χωρίς υπερβολές, μετρημένα, ουσιαστικά. Απίστευτη απόδοση.
Σίγουρα η σόλο περίοδός της είναι η αγαπημένη μου και ίσως το Pearl μοιάζει κάπως πιο εντυπωσιακό, παρόλα αυτά για μένα αυτό ήταν και είναι μακράν το αγαπημένο μου άλμπουμ της. Είναι το σημείο που οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν για την Janis. Υποκλίνομαι.

Al Kooper/ Shuggie Otis - Kooper Session

Δισκάρα. Παρόμοιο concept με το Super Session του '68. Μαζεύει ο Kooper μια μπαντάρα αλλά αντί για διάσημους κιθαρίστες, επιλέγει τον άσημο ακόμα, 15-χρονο Shuggie Otis. Και είναι αυτός που κλέβει συνήθως την παράσταση από τον πολύ πιο έμπειρο Kooper. Σκίζει η κιθάρα του, φοβερό fluidity, απίθανα solos με blues αλλά και rocking feeling. Φανταστικό άλμπουμ.

Keef Hartley Band - Halfbreed/ The Battle of North West Six

image

Θεϊκή μπάντα. Ο Keef Hartley είχε θητεύσει ως drummer δίπλα στον John Mayall άρα δεν υπάρχει αμφιβολία για τις ικανότητες του. H μπάντα του όμως εξίσου ικανή. Miller Anderson σε κιθάρα/ φωνή θεός, ο Gary Thain στο μπάσο απίστευτος (αυτός που ήταν στους Heep στο αποκορύφωμα της καριέρας τους? αυτός), θεόρατος Spit James που αναλαμβάνει πολλές από τις lead κιθάρες, μια απίστευτη μάζωξη μουσικών στα πνευστά, μιλάμε για κορυφαία σύνθεση.
Στο Halfbreed, η μουσική πρόταση είναι σαφής. Blues rock της εποχής, αρκετά rocking αλλά και με πολλές τάσεις προς την jazz που δίνουν μια έξτρα διάσταση στη μουσική τους. Απίθανα τραγούδια, ξεφεύγουν από την blues πεπατημένη συχνά, με κάποιες lead μελωδίες κιθάρων και πνευστών να είναι τόσο καλογραμμένες και memorable που μου προσφέρουν άμεσα ανατριχίλες. Πολύ ποιοτική δουλειά, όποιος αρέσκεται στον ήχο της εποχής και δεν έχει ασχοληθεί, να σπεύσει άμεσα.
Το The Battle of North West Six τους βρίσκει να συνεχίζουν να επιδίδονται στον ίδιο μουσικό συνδυασμό. Και γιατί να αλλάξουν άλλωστε? Ασταμάτητα highlights, τραγούδια που πατάνε στα blues αλλά είναι εντελώς distinctive. Φοβερές μελωδίες (Waiting Around), εξαιρετικές ροκιές (Don’t Be Afraid με τον Spit James να ξεσκίζει την κιθάρα του), λίγα περισσότερα πνευστά. 2ος πραγματικά απολαυστικός δίσκος σε λίγους μήνες.
Θα ακολουθούσαν λίγοι ακόμα και πάντα εξαιρετικοί.

The Groundhogs - Blues Obituary
image

To ντεμπούτο, Scratching The Surface, έκανε ότι έλεγε ο τίτλος, ίσα που άγγιζε επιφανειακά την blues μουσική, αν και το έκανε σωστά. Το Blues Obituary όμως είναι η συνειδητοποίηση του potential και η μετάλλαξη της μουσικής τους σε hard rock, κρατώντας το βρώμικο blues συναίσθημα κι ένα ωραίο moody feel. Απαραίτητο. Τα 70’s θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά…
RIP Mr. McPhee.

The Aynsley Dunbar Retaliation - To Mum, From Aynsley & The Boys

Οι Retaliation συνεχίζουν τον μοναχικό blues δρόμο τους. Εδώ απλώς προσθέτουν πλήκτρα αλλά και μια πιο μελαγχολική νότα, ραφινάρουν λίγο τον ήχο τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά σε όσα έκαναν οι Fleetwood Mac για παράδειγμα και μια μικρή jazz επιρροή για αλλαγή. Aν και αυτή είναι ίσως η καλύτερη δουλειά τους ως τότε, ο Dunbar, λες και κορεσμένος από το blues rock, κάπου εκεί αποχωρεί για να μεγαλουργήσει με άλλα και για να λέμε την αλήθεια, πιο exciting projects. Εκ του αποτελέσματος πάντα.

Rod Stewart - The Rod Stewart Album (US - 1969) OR An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down (UK - 1970)

Τα έχω ξαναπεί. Ο Stewart έχει από τα καλύτερα σερί rock καλλιτέχνη για μένα (Beck, Faces, solo) ως τα μέσα των 70s σχεδόν με καμιά δεκαριά φανταστικούς δίσκους, πολλοί εκ τον οποίων είναι τέλεια δεκαράκια.
Στο ντεμπούτο του μετά την αποχώρησή του από την μπάντα του Beck, παίρνει μαζί τον Ronnie Wood σε μπάσο και κιθάρα και τον Waller στα drums, συν τους κιθαρίστες των θεών Steamhammer (τους αναφέρω παρακάτω στα obscure, ιδανική επιλογή) και τον Ian McLagan στα πλήκτρα/ πιάνο (Faces/ Small Faces). Έπος η μπάντα, πιο έπος η μουσική. Φανταστικό, bluesy rock/ hard rock, με έναν γαμάτο και γεμάτο/ παχύ ήχο, φοβερή χρήση ακουστικών και ακουστικών κιθάρων, folk επιρροές που δίνουν ένα υπέροχο άρωμα στον δίσκο και απίστευτες ερμηνείες. Street Fighting Man, Blind Prayer, Handbags and Gladrags, An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down… Όλα απίστευτα covers και originals, οκτώ στα οκτώ αριστουργήματα, δεν έχω λόγια. Ούτε εξήγηση για το πόσο ξέπεσε αργότερα στην καριέρα του βλέποντάς την Sinatra. Γαμώτο.

Nick Gravenites - My Labors

To πατριωτάκι μας ο Nick Gravenites ήταν φοβερός συνθέτης (δικό του το πασίγνωστο Sweet Home Chicago). Δεν ήταν ποτέ όμως ο εκτυφλωτικός παίκτης. Προσλαμβάνει για αυτόν τον ρόλο τον φίλο του, Mike Bloomfield (απόδοση 1,10). E, αναμενόμενα ο δίσκος είναι εξαιρετικός ακόμα κι αν έχει studio και live ηχογραφήσεις. Θεϊκό blues rock, απίστευτη soul όπου εμφανίζεται. Η παρουσία του Bloomfield για ακόμη μια φορά κλέβει την παράσταση. Αξιοπερίεργο ότι όπου είχε συμμετάσχει ως τότε ήταν διαμάντι και το ντεμπούτο του την ίδια χρονιά ήταν μέτριο. Εδώ όμως δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Αδιανόητα solos. Εντάξει, για μένα είναι πια ο No.1, αλλά πιστεύω όποιος αρέσκεται σε τέτοιους ήχους αδύνατον να μη συγκινηθεί. Τόνος, συναίσθημα, bends, ανατριχίλα. Killing Floor, Holy Moly, Moon Tune (από τις καλύτερες στιγμές του EVER), Wintry Country Side, μιλάμε για δίσκο που ήρθε να επισφραγίσει την αγάπη μου για τον Bloomfield όταν είχα ακούσει σχεδόν ό,τι προφανές από αυτόν. Κι ότι δεν αναφέρομαι στον Gravenites, δεν είναι κακό. Μιλάμε για μπαντάρα ολκής γενικά.

Climax Chicago Blues Band - Climax Chicago Blues Band/ Climax Blues Band - Plays On

Όπως άλλοι κι άλλοι, έτσι κι αυτοί άλλαξαν όνομα ελαφρώς, γι’ αυτό το μπέρδεμα στον τίτλο.
Απίθανη Βρετανική blues μπάντα. Ο Art Wood στα πλήκτρα ήταν εξαιρετικός, όπως κι ο Cooper που ό,τι υπολειπόταν σε φωνή το έδινε και με το παραπάνω με tasty harmonica licks. Πάνω απ’ όλους, στεκόταν έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες της σκηνής, ο Pete Haycock, απίστευτος τόνος και feel, φοβερές ιδέες, ένας πραγματικός guitar master που όπως αποδείχτηκε στην πορεία, οι επιρροές του ήταν ευρύτερες από αυτές του blues χώρου.
Το ντεμπούτο τους λοιπόν μπορεί να είναι ένα τυπικό δείγμα blues rock, είναι όμως εξαιρετικό, χωρίς να κάνει κοιλιά, ένας απλά απολαυστικός δίσκος. Και στο And Lonely ακούμε τεράστια slow blues με Haycock/ Wood από άλλο πλανήτη…
Το Plays On που κυκλοφόρησε λίγο μετά ήταν και το πρώτο που άκουσα. Μπορεί να μοιάζει ελαφρώς μπερδεμένο, δείχνει όμως και μια μεγαλύτερη ποικιλία καθώς η μπάντα πειραματίζεται με διάφορα στυλ και τα πάει εξαιρετικά. Το Flight ήταν που με έκανε να τους ερωτευθώ στο πρώτο άκουσμα. Φανταστικό jazz rock, αν ήταν όλα σαν αυτό, θα ήταν το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία. Απίστευτα solos από κιθάρα, πλήκτρα και σαξόφωνο (θαρρώ απο τον Cooper), και ανελέητο rhythm section. Για τη συνέχεια επιφυλάσσουν θεϊκά blues (άλλοτε slow, άλλοτε ψυχεδελικά, πάντα rocking), latin rock, ένα ψυχεδελικό spacey διάλειμμα που δανείζεται τη μελωδία του Space Odyssey, με μια φοβερή προσαρμοστικότητα που μόνο σπουδαίοι μουσικοί μπορούσαν να πετύχουν. Αλλά τέτοιοι ήταν.
Η συνέχεια θα ήταν πάλι διαφορετική αλλά αναλόγως ποιοτική…

Canned Heat - Hallelujah
image

Μάλλον κουράστηκαν από τα ψυχεδελικά boogie trips του Living the Blues και επιστρέφουν στα βασικά. Blues rock βρώμικο, ιδρωμένο, θεϊκό. Και φαινομενικά χαβαλεδιάρικο (Sic ’ em Pigs). Για ακόμη μια φορά ακούγονται σαν rock μετάλλαξη του Hooker, όπως πρέπει. Αλλά χώνουν μέσα και πολύ συναίσθημα, άκου τον Wilson στο Time Was πώς σολάρει ή στο αργό μέρος του Get Off My Back. Επική μπάντα που δε θα πτοηθεί ούτε με την φυγή του Vestine (κιθάρα) λίγο μετά. ΘΕΟΙ.

Steve Miller Band - Brave New World/ Your Saving Grace
image

Αποχωρούν Scaggs και Peterman. Και τώρα τι? Μια από τα ίδια (σχεδόν) για τον Miller. Ψυχεδέλεια και blues μέρος τρίτο. Το Brave New World, ίσως ο πιο “ζωντανός” δίσκος του ως τότε, έχει μια ενέργεια, έναν ενθουσιασμό διαφορετικό από τα προηγούμενα άλμπουμ. Ακούγεται πιο rocking σε κομματάρες σαν τα Can’t You Hear Your Daddy’s Heartbeat και το Space Cowboy (γαμάει στο solo). Μοιάζει ήδη να γίνεται η μουσική του πιο song oriented, όχι πως ξέφευγε ποτέ ιδιαίτερα αλλά όλα εδώ μοιαζουν μαζεμένα, βασισμένα σε όμορφες, απλές ιδέες. Κερασάκι στην τούρτα η συμμετοχή του McCartney στο My Dark Hour σε μπάσο και backing vocals που κλείνει ιδανικά τον δίσκο.
To Your Saving Grace συνεχίζει την πορεία που άρχισε να αχνοδείχνει το προηγούμενο, αφαιρεί τα πιο ψυχεδελικά στοιχεία, γίνεται πιο μελωδικό κι ακουστικό αλλά προσθέτει κι ένα πιο jazzy feel. Αποκορύφωμα του δίσκου για μένα το εννιάλεπτο, Baby’s House, ένα ευαίσθητο mini-epic με φοβερές ακουστικές μελωδίες και γλυκά πλήκτρα, μια πανέμορφη σύνθεση που κυλάει νεράκι (κακή επιλογή να το ακολουθήσει το πιο μέτριο αλλά επίσης χαμηλών τόνων, Motherless Children). Ο δίσκος όμως είναι εξαιρετικός. Κρίμα που αυτά τα άλμπουμ πλέον μνημονεύονται μόνο από 60’s-70’s μύστες, 4 δίσκοι μέσα σε σε 2 χρονιές ΚΑΙ 4 στα 4 δεν είναι εύκολο επίτευγμα.

Blues/ Soul/ Jazz

Miles Davis - In a Silent Way
image

Ο Davis ήταν πραγματικά απρόβλεπτος, ποτέ δεν ήξερες προς τα που θα κινηθεί με κάθε άλμπουμ. Ήδη είχε πειραματιστεί με ηλεκτρικά όργανα στα 2 προηγούμενα άλμπουμ. Εδώ πάει full electric, ρίχνει όμως εντελώς τους τόνους. Η μουσική είναι σχεδόν αφαιρετική για Davis, υπάρχει μια αίσθηση χώρου που κάνει όργανα και μελωδίες να αναπνέουν, με έναν πεντακάθαρο ήχο χάρις στον οποίο ακόμα και τα 3 πιάνα/ organ είναι εντελώς διακριτά ενώ ο McLaughlin στην κιθάρα δίνει ένα rock feel. Ειδικά στο αγαπημένο μου, In a Silent Way, του Zawinul και συγκεκριμένα στο It’s About That Time, τα πλήκτρα με το μπάσο και την κιθάρα πάνω στο στακάτο drumming του Williams και τους Shorter/ Davis να σολάρουν, είναι τεράστια στιγμή. Kι όμως η ατμόσφαιρα έχει κάτι το σχεδόν ambient… To In a Silent Way είναι ένα groundbreaking album. Κάποιες φορές μοιάζει με παρθενογένεση. To vibe του είναι μοναδικό για '69 και αποτελεί κι αυτό ανωμαλία στην δισκογραφία του. Προσωπικά, έχει γίνει το ένα από τα δύο my go to albums όταν έχω άπειρα νεύρα και θέλω να ηρεμήσω. Κάπως με γαληνεύει και μου καθαρίζει το μυαλό. Τεράστιος δίσκος πoυ έθετε standards για τους επόμενους που άκουγαν τότε αποσβολωμένοι…

Sly & the Family Stone - Stand!
image

Πώς μπορείς να κάνεις την μουσική σου full πολιτική και sexy?
Όπως οι Sly & the Family Stone στο Stand!.
Αυτός ο δίσκος είναι η Αμερική της εποχής. Η αισιοδοξία που ακόμα δεν έχει σβήσει αλλά και ο προβληματισμός. Όλα αυτά δε θα μπορούσαν να ντύνονταν με καλύτερη μουσική από την funk/ soul που ακούμε εδώ. Τα μπάσα οργώνουν, τα drums εκκωφαντικά, τα πνευστά να ηχούν ως προστάγματα, οι κιθάρες να σου τρυπούν το μυαλό. Και είμαι φουλ υπέρ του κοινωνικοπολιτικού στίχου στην μουσική. Το Stand! είναι ένα μνημείο και σε αυτόν τον τομέα, θέλει να λειτουργήσει σαν αφύπνιση, να πείσει πως η αλλαγή μπορεί να έρθει… Τότε και τώρα.

The Meters - The Meters
image

Τι μπαντάρα. Το πασίγνωστο Cissy Strut είναι το ιδανικό κομμάτι για την έναρξη του δίσκου. Στα δίνουν όλα στο πιάτο. Σφιχτοί ρυθμοί, άπειρο groove, tasty guitars και keyboards, αδύνατο να μην μπεις στο mood της μουσικής τους. Και ήταν και απίθανοι μουσικοί. Ειδικά αυτός ο Ziggy Modeliste στα drums είναι ένα τέρας, απίστευτα ιδιοφυής, ανάγει το funk drumming σε τέχνη. Εντυπωσιακό ντεμπούτο, σαν ταξίδι στην Νέα Ορλεάνη.

Don Covay & the Jefferson Lemon Blues Band - The House of Blue Lights

Κακώς δεν έχω ακούσει τις soul δουλειές του. Αλλά εδώ ο Covay θέλει να εξερευνήσει τα σκληρά blues και το κάνει άψογα. Δεν απαρνιέται το soul παρελθόν του, for sure, αλλά αυτός και η μπάντα του χτίζουν βαρείς ρυθμούς, τα drums είναι δυνατά, το μπάσο σε σημεία οργώνει με τον όγκο του, οι κιθάρες φουλ ηλεκτρισμένες. Ένας φανταστικός δίσκος που λες και σου παρουσιάζει όλη την ιστορία της blues μουσικής μέχρι και την εμφάνιση του blues rock.

Tony Williams’ Lifetime - Emergency
image

ΕΠΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ! Η fusion εκείνα τα χρόνια, στο μυαλό μου είναι είτε jazz μπάντες που προσπαθούν να παίξουν ηλεκτρικά και rock ή rock μπάντες που προσπαθούν να παίξουν jazz. Οι Lifetime μου φαίνονται κάπου στο ενδιάμεσο. Μπορεί να χαθείς μέσα σε κάποιο δαιδαλώδες κρεσέντο τους αλλά και να πιαστείς που και που από απίθανα riffs ή διαστρεβλωμένες early prog ατμόσφαιρες που δημιουργούν οι Mclaughling και Young (Where, Via the Spectrum Road, Spectrum, Sangria for Three). Σαφώς πιο κοντά στην jazz πάντως σαν αίσθηση, προκαλεί κι ενθουσιάζει ακόμα με κάθε ακρόαση. Α, και ο Williams είναι ΤΕΡΑΣ στα drums. Το ξέραμε αλλά να το ξαναπούμε.

Otis Rush - Mourning in the Morning

Από τους πιο αδικημένους bluesmen του Chicago από την άποψη πως έπρεπε να φτάσουμε το '69 για να ακούσουμε το πρώτο του full length κι ενώ είχε αφήσει ήδη απίστευτη κληρονομιά από μεγάλα blues standards (απίστευτο πως είχε έναν από τους αγαπημένους μου blues δίσκους στο ράφι από το '68 και για 7 χρόνια!!!). Το Mourning γαμεί όπως ήταν επόμενο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα κολλητιλίκια με τους Butterfield Blues Band, τον Gravenites (που κάνει και παραγωγή), την guest συμμετοχή του Duane Allman σε πολλά tracks, κτλ. Όπως και να 'χει, μιλάμε για ένα κλασικό Chicago blues δίσκο της εποχής με soul επιρροές, φοβερά guitar licks, slide κιθάρες, πιανάρα και πνευστά, μια ομορφιά.

Albert King/ Otis Rush - Door to Door

Strange release. Ουσιαστικά συλλογή με παλιότερες ηχογραφήσεις δύο εκ των σπουδαιότερων bluesmen του Chicago. Κάποιος ήθελε να βγάλει κάνα φραγκάκι… αλλά δε μας χαλάει. Φοβερή δουλειά. Ο Albert King δίνει ένα σετ 8 τραγουδιών του που είναι κλασικά, ενεργητικά, uptempo blues με tasty guitar licks, απίθανα trademark bends, πνευστά, υπέροχος. O Rush αδικημένος, μόλις έξι δικά του τραγούδια. Σκίζουν όμως. Ακόμα πιο κοντά στο original feel της μουσικής του σε σχέση με το Mourning… που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, είναι μια φοβερή ευκαιρία να ακούσει κάποιος σπουδαία τραγούδια του. Ειδικά το I’m Satisfied (με τρομερή ερμηνεία και πνευστά), το τεράστιο All My Love (αυτή η αλλαγή στο μέσο…) και το So Many Roads, So Many Trains με ένα εκπληκτικό solo, είναι blues ονείρωξη.

Mississippi Fred McDowell - I Do Not Play No Rock ‘n’ Roll
image

Σκέψου τα πιο αρχαία blues που έχεις ακούσει. Αντικατέστησε την ακουστική κιθάρα με ηλεκτρική και έχεις το I Do Not Play No Rock ‘n’ Roll. Απίστευτος δίσκος, ηλεκτρίζει τα καπνισμένα Delta blues του McDowell, με την backing band να βυθίζεται κάτω από τον ωμό του ήχο σε ένα σετ γεμάτο blues standards και επικά μερακλίδικα originals. Περιέργως, σε σημεία σαν να εξηγεί σαν συνεντευξιαζόμενος για ποιο λόγο χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηλεκτρική κιθάρα σε δίσκο και είναι απολαυστικός, κάνοντας κατανοητό πως αυτή είναι Mississippi Fred McDowell music. You ain’t gonna find any damned rock ‘n’ roll here, son!
Μνημείο πολιτισμού και ηλεκτρισμού.

BB King - Completely Well

Σπουδαίο άλμπουμ. Αν εξαιρέσουμε τα live, Live at the Regal και Live in Cook County Jail, που είναι οι απόλυτες κορυφές, η αγαπημένη μου περίοδος του BB King σε studio είναι η διετία '69-'70. Εκείνη την εποχή οι νέοι έχουν αρχίσει να χώνονται στην pop και rock μουσική ενώ στην μαύρη μουσική η soul/ funk έχει κάνει άνοιγμα στο mainstream και η fusion είναι έτοιμη να δημιουργήσει τη δική της σχολή. O BB King αφουγκράζεται την κατάσταση. Θέλει να μείνει επίκαιρος αλλά και να παραμείνει ο εαυτός του. Μπαίνει στο studio και ηχογραφεί 9 νέα τραγούδια (στα 6 έχει μάλιστα συνθετικό credit) που θα μπορούσαν να περιγραφούν απλοϊκά ως μοντέρνα blues. Παίρνει την ενέργεια του blues rock, κλέβει τους bouncy ρυθμούς από τις r&b/ funk μπάντες της εποχής και προσθέτει πιασάρικα hooks που θα ταίριαζαν σε soul καλλιτέχνες (δρόμος που πολλοί bluesmen, ειδικά του Chicago, ακολούθησαν στα 70’s). Αποτέλεσμα? Δισκάρα. Οι πιο rock στιγμές είναι φοβερές χωρίς να ακούγονται προσποιητές, οι μελωδίες σκοτώνουν, το rhythm section είναι τόσο καλό όσο οποιοδήποτε blues rhythm section υπήρξε ποτέ (ειδικά στο μπάσο ο Jerry Jemmott, άρχοντας). Και ο χαρακτήρας του BB παραμένει αμετάβλητος. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στην “σύγχρονη” κατεύθυνση του εγχειρήματος, όποτε παίζουν κάποιο τυπικό blues τραγούδι, αυτό δεν αποτελεί γέμισμα (filler) αλλά είναι as good as ever, με το The Thrill is Gone μάλιστα να αποτελεί μάλλον το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι του.
Κορυφαίος δίσκος από ένα κορυφαίο μουσικό που πειραματίστηκε εδώ αλλά δεν έχασε ποτέ την προσωπικότητά του.

Isaac Hayes - Hot Buttered Soul
image

Ένα από τα πολλά άλμπουμ της χρονιάς πoυ μύριζαν 70’s. O Hayes, αφήνει την καρέκλα του συνθέτη/ παραγωγού για 2η φορά (μετά το αποτυχημένο εμπορικά ντεμπούτο) και κυκλοφορεί το Hot Buttered Soul, ένα αριστούργημα της ψυχεδελικής soul. Στο ταξίδι του, ιδανικό όχημα αποτελούν οι σπουδαίοι Bar-Kays που τον συνοδεύουν δίνοντας ένα gritty funk feel στον δίσκο ακόμα κι όταν η σύνθεση αποπνέει μια αίσθηση μεγαλείου, όπως στο highlight, Walk On By, που ανοίγει τον δίσκο. Η μουσική του ακούγεται μοντέρνα, φιλόδοξη και πειραματική, κρατά τις βασικές αρχές της μαύρης μουσικής αλλά και τις εξελίσει, λειτουργώντας ως προπομπός όσων θα έρχονταν λίγο μετά, τόσο με το αριστούργημά του, Black Moses, όσο και από ολόκληρη την σκηνή.

Roberta Flack - First Take

Αριστούργημα. Ξεγελά το Compared to What που ανοίγει τον δίσκο, σε κάνει να περιμένεις έναν soul δίσκο. Βυθίζεται όμως από εκεί και πέρα σε ένα folk/ vocal jazz ταξίδι, ευαίσθητο, προσωπικό αλλά και με πολιτικό σχολιασμό, με μια μεγάλη μελαγχολία και την Flack, γλυκιά και ευαίσθητη, να συγκινεί. Οι τόνοι δεν ανεβαίνουν, ο πόνος μοιάζει σιωπηλός. Σίγουρα δεν είναι για όλες τις ώρες, βγάζει όμως τεράστια ποιότητα, ειδικά ως ντεμπούτο. Και η μπάντα είναι θεϊκή, όλα διακριτικά, καλαίσθητα, με ζεστό ήχο. Απλά πανέμορφος δίσκος. Απαραίτητος στην κατανόηση του φαινομένου Flack.

Luther Allison - Love Me Mama

Αν με ρωτούσε κάποιος από που να πιάσει τον Allison θα του έλεγα τις 2 επόμενες δουλειές του στα 70’s, Bad News is Coming και Luther’s Blues. Πολύ rock (για blues) δουλειές, όλα τα κομμάτια αριστουργήματα, funky blues, βρώμικα, μπελαλίδικα. Και μετά θα τον έστελνα στα 90’s που ξαφνικά ο Luther λες και έγινε the hottest blues name ανεξήγητα κάπως. Το Love Me Mama, δεν έχει τον φοβερό χαρακτήρα που έδειξε αργότερα στην πορεία του, η επιρροή του Albert King είναι παραπάνω από εμφανής (αν και όχι στον βαθμό που στερεί την αναφορά στον Albert Collins πχ. την ίδια χρονιά) αλλά είναι ένα φανταστικό δείγμα blues, με φοβερά covers και original (το ομώνυμο είναι ύμνος) και την συνύπαρξή του με τον Jimmy Dawkins στις κιθάρες να δουλεύει άψογα. Ομορφιές…

Mavis Staples – Mavis Staples
image

Η Mavis ήταν τεράστια φωνή για να μείνει αιωνίως υπό την επίβλεψη του μπαμπά. Αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Tο ομώνυμο άλμπουμ που ξεκινά την προσωπική καριέρα της (παρέμεινε και στους Staple Singers) είναι από τους δίσκους που δείχνουν πως η soul περνά στην νέα δεκαετία. Ώριμη, με μεγάλες παραγωγές, μεγαλειώδεις ενορχηστρώσεις, ίσως όχι τόσο ιδιαίτερη τραγουδοποιία όσο θα βλέπαμε στα 70’s αλλά με έναν τοίχο από πνευστά και έγχορδα, μια καυτή μπάντα από αστέρες της soul και κυρίως την φωνάρα της Mavis. Συναίσθημα, απίστευτη χροιά, γυρίσματα, πραγματικά αγαπημένη τραγουδίστρια. Ένα χρόνο μετά θα έδινε μάλλον τον καλύτερο δίσκο της solo καριέρας της, αλλά το Mavis Staples είναι ήδη καταπληκτικό.

Jimmy Dawkins - Fast Fingers
image

Το ντεμπούτο του Dawkins που για χρόνια ήταν μέλος σε σπουδαίες backing bands δικαιολογεί πλήρως την κίνηση να ξεκινήσει την solo καριέρα του. Μιλάμε για ένα από τα αριστουργήματα της blues σκηνής του Chicago και ευρύτερα. Πολύ καλός τραγουδιστής, ακόμα καλύτερος ως κιθαρίστας, με ένα στυλ αρκετά παραπλήσιο με αυτό του Magic Sam, βγάζει όλη την ψυχή του στα slow τραγούδια και ροκάρει like the best of 'em στα uptempo. Εννοείται είχε και μπαντάρα μαζί, Leake στα πλήκτρα (που δεν έχει παίξει), Mighty Joe Young, Eddie Shaw με καίριο σαξοφωνάκι, μιλάμε για αφρόκρεμα του είδους.

Koko Taylor – Koko Taylor
image

Το ντεμπούτο της Taylor είναι ένα φανταστικό δείγμα της εποχής. Είχε μια gravelling φωνή, τόνους attitude και το σκορπάει πάνω από φανταστικά τραγούδια από την πένα κυρίως του θρύλου, Willie Dixon. Η μπάντα είναι συγκλονιστική, Buddy Guy, Willie Dixon, Lafayette Leake, Walter “Shakey” Horton και άλλοι θρύλοι των Chicago blues. To υλικό είναι φουλ στην ενέργεια, τα uptempo blues της με ένα funk element σκίζουν, όπως και τα πιο down and dirty σαν το Insane Asylum, ένα φοβερό ντουέτο με τον Dixon. Μεγάλη δισκάρα από την Koko που για χρόνια θα είχε μόνο δικάρες να επιδείξει.

Wilson Pickett - Hey Jude

To Hey Jude των Beatles είναι ένα ασύλληπτο τραγούδι. More often than not, το cover του Pickett, είναι ακόμα καλύτερο. Είναι αυτό το θρυλικό τελείωμα με τον Duane Allman να παίζει ένα απίστευτο solo και τον Pickett να ουρλιάζει από πάνω που δεν περιγράφεται. Από τις σπουδαιότερες στιγμές της μουσικής. Είναι η σύλληψη της στιγμής σε ταινία. Το αυθόρμητο. Aυτή η έκρηξη αδρεναλίνης. Και είναι και μια μικρογραφία του άλμπουμ αυτό το τραγούδι. Η μαύρη μουσική συναντά την λευκή και δημιουργούν ένα έργο υπέρτατο. Soul? Rock? Απλά ταμπέλες για το αγαπημένο μου Pickett άλμπουμ και έναν από τους αγαπημένους 60’s soul δίσκους. Αριστούργημα.

Magic Sam - Black Magic

2ο και δυστυχώς τελευταίο άλμπουμ για ένα από τους πιο exciting bluesmen που ακούσαμε ποτέ. Λείπει μόνο η έκπληξη του ντεμπούτου. Οι μεγάλες ερμηνείες, η σχεδόν rock ένταση και οι θεϊκές κιθάρες είναι παρούσες. Και μια αίσθηση μεγαλείου, μιας ανωτερότητας σε σχέση με ό,τι κυκλοφορούσε σχεδόν στον blues ήχο την εποχή. Η μουσική του Magic Sam έχει μια φωτιά που δεν μαθαίνεται, δεν αντιγράφεται. And that’s what made him great…

Muddy Waters - Father & Sons

Ό,τι δείχνει το εξώφυλλο. Ο μαύρος Θεός (Muddy Waters) αγγίζει το λευκό δημιούργημά του (blues rock). Μια φοβερή interracial μπάντα που τιμά την μουσική του αρχηγού, Waters, μένοντας πιστή στο πνεύμα αυτής αλλά και προσθέτοντας ένα ελαφρώς πιο rocking element. Εντάξει, όταν έχεις τους μισούς Butterfield Blues Band, δηλαδή αληθινούς blues players να παίζουν τεράστια classics, τι να πάει στραβά? Τίποτα. Ο Butterfield παίζει δαιμονισμένη φυσαρμόνικα, ο Bloomfield είναι ο Bloomfield, o Sam Lay με τον Donald ‘Duck’ Dunn συνθέτουν ένα ονειρώδες rhythm section, o Otis Spann απίθανος στο πιάνο… Όλοι θεοί. Με τον Muddy Waters πάνω απ’ όλους, που ξανανιώνει με την συνεργασία του με την νεότερη ηλικιακά μπάντα του. Έπος.

Albert King - Years Gone By

Δεν φτάνεις εύκολα το επίπεδο ενός Born Under a Bad Sign ακόμη κι αν είσαι ο ΘΕΟΣ και σε σαπορτάρουν οι Booker T & the MG’s. Κι όμως, το καταφέρνει ο Albert. Η κατεύθυνση είναι παρόμοια αλλά λίγο πιο gritty, τα arrangements λίγο πιο loose, ενώ υπάρχει και περισσότερος χώρος να ξεδιπλώσει το κιθαριστικό του στυλ, τόσο στα “κανονικά κομμάτια” όσο και σε φοβερά instrumental με την Flying V του να παίρνει φωτιά. Μεγάλη δισκάρα, απαραίτητη.

Taj Mahal - Giant Step/De Ole Folks at Home

3η σερί φοβερή κυκλοφορία από τον Taj Mahal. Διπλός δίσκος, με το πρώτο μέρος να είναι ηλεκτρικό με full band και το δεύτερο πλήρως ακουστικό (μόνος του όλα τα όργανα). Φαντάζει όμως συνολικά σαν φυσική συνέχεια της πορείας που φαινόταν να παίρνει από το Natch’l Blues. Μερακλίδικα ηλεκτρικά blues, soul μελωδίες, βρώμικα Delta blues, full στις slide και τις φυσαρμόνικες. Η μισή ιστορία των blues βρίσκεται εδώ.

Aretha Franklin - Soul '69/ Soft and Beautiful
imageimage

Εκεί που η Aretha αραδιάζει τη μια χιτάρα μετά την άλλη, κάνει μια σχετική στροφή στο Soul '69, χρησιμοποιώντας big band arrangements, top class jazz μουσικούς (Kenny Burrell, Ron Carter, Joe Zawinul, David “Fathead” Newman, King Curtis, κτλ.) και αναμενόμενα διαφορετικό αποτέλεσμα αισθητικά. It’s still soul but with a different feel. Δεν συζητάμε για την ποιότητα του δίσκου, η φωνή της είναι σε top φόρμα και τα τραγούδια φανταστικά (λατρεία Tracks of My Tears).
To Soft and Beautiful που έρχεται λίγο μετά, συνεχίζει τον δρόμο του Soul '69, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς είναι στην ουσία vocal jazz, με έμφαση στις μελαγχολικές μπαλάντες και τις αισθαντικές ερμηνείες της Aretha. H φωνής της, ακόμα κι όταν πάει ψηλά, ακούγεται αγγελική, δεν ξεφεύγει σε ακραίες ερμηνείες καθώς θα ήταν παράταιρες σε αυτό το υλικό. Και καταφέρνει έτσι να παρουσιάζει αυτό που λέει κι ο τίτλος του άλμπουμ. Soft and beautiful. Ακούς το υπέροχο My Colouring Book και την παραδέχεσαι. Άπιαστη ερμηνεύτρια.
H συνέχεια στα 70’s θα ήταν για ακόμα μια φορά θεϊκή.

18 Likes

Honorable Part 3…

Acoustic/ Folk/ Country/ Singer-Songwriter

The Flying Burrito Brothers - The Gilded Palace of Sin
image

Ο Gram Parsons είχε ήδη συμμετάσχει σε δύο σπουδαίες country rock δουλειές. Είναι όμως το ντεμπούτο των Flying Burrito Brothers που από ταλέντο μετατρέπεται σε μεγάλο καλλιτέχνη με συγκεκριμένο σκοπό. Cosmic American Music.
O Hillman (The Byrds) σαν να έπιασε πως το παιδί θα κάνει θαύματα, τον ακολουθεί στους Burrito και είναι καίριος, τόσο με τις κιθάρες και το μαντολίνο του όσο και με την φωνή του που δημιουργεί απίστευτες αρμονίες με τον Parsons. Όπως και ο Sneaky Pete Kleinow στην pedal steel που χρωματίζει παντού ενώ τον ξαναβρίσκει κι ο Etheridge στο μπάσο μετά τους International Submarine Band.
Cosmic American Music. Oι hippies γίνονται hillbillies και το ανάποδο.
Το Gilded Palace… είναι ένας κόσμος που η παραδοσιακή country χωρά μέσα της τις fuzz-αριστές κιθάρες, το rock ‘n’ roll, την soul και ψυχεδελικά στοιχεία. Ο Parsons δίνει την ψυχή του, φανερώνοντας μια ευαισθησία που σε σημεία μου δημιουργεί μια συγκινησιακή φόρτιση χωρίς προηγούμενο. Το Dark End of the Street (“They’re gonna find us…”) έρχεται να ενώσει την μαύρη soul με την country και με σκοτώνει σήμερα όπως όταν το πρωτοάκουσα, από τις πρώτες του νότες… Τι country=rednecks και μαλακίες. Αληθινή μουσική. To συναισθηματικό “βάρος” πάλι στο Wheels (“we’re not afraid to rise, we’re not afraid to die…”)? Μόνο δάκρυα. Sin City, Christine’s Tune, Hot Burrito No.1 & 2 (ευχαριστούμε Black Crowes), Do Right, Woman (πάλι αυτή η soul), τα τραγούδια αυτά είναι η ολοκλήρωση του καλλιτέχνη, Gram Parsons. Ό,τι θα έκανε μετά, είχαν αυτά τα τραγούδια ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης.
Απίστευτο αριστούργημα.

Neil Young & Crazy Horse - Everybody Knows This Is Nowhere
image

Το Everybody είναι για μένα valid να το έχει κάποιος ως ΤΟ αγαπημένο από Neil, το ίδιο και δέκατο αγαπημένο. Το οποίο λέει πιο πολλά για την ποιότητα της δισκογραφίας του παρά τον δίσκο. Δεν υπάρχει κάτι αμφισβητήσιμο για την αξία αυτού. Αν οι κορυφές στη μουσική είναι δεκάρια, αυτό είναι σίγουρα έντεκα. Ξεπερνά με άνεση το καλό ντεμπούτο και δίνει πολλά από τα κλασικότερα και καλύτερα τραγούδια του. Για μένα ο Young είναι life changing μουσικός. Από αυτούς που από μέταλλο με μετέτρεψαν σε ροκά τότε στο λύκειο. Πέρα από 2-3 άλμπουμ του που ήρθαν στην ζωή μου εκείνη την εποχή, ήταν και διάσπαρτα τραγούδια που άκουσα και είχα κολλήσει για μήνες. Κάποια από αυτά βρίσκονται εδώ (Cinnamon Girl, Down by the River, Cowgirl in the Sand). Μέσα από τον πηχτό ήχο της κιθάρας του και το groove των θεών, Crazy Horse, αναβλύζει ένα συναίσθημα που δεν έχει όμοιο σε 50 plus χρόνια rock μουσικής και μου είναι αδύνατον να περιγράψω. Για την μελαγχολία στο chorus του ομώνυμου πχ… Τι να πεις? Απλά αριστούργημα.

Bob Dylan - Nashville Skyline
image

Ξέραμε τον Dylan ως folk τραγουδοποιό, ως bluesman και rocker, τον μάθαμε ως country rocker και ποιητή, ας τον μάθουμε και ως crooner. Μπορεί να ξενίζει στην αρχή αλλά γρήγορα το ξεπερνάς. Το Skyline είναι η φυσική ροή των πραγμάτων, δηλαδή ο πλήρης εναγκαλισμός της country. Και γίνεται μέσα από αισθαντικά, γλυκά και σε μεγάλο βαθμό feelgood τραγούδια. Μπαίνει ο Cash στο Girl from North Country και ανατριχιάζω. Ή στα I Threw It All Away, Lay Lady Lay, μικρά Dylan-ικά έπη. Απίστευτος δίσκος και σημαντικός για μένα όσον αφορά την “κατανόηση” και την αγάπη μου πια για country ήχους…

Crosby, Stills & Nash - Crosby, Stills & Nash
image

Απερίγραπτο άλμπουμ. Οι CSN δημιούργησαν με το ντεμπούτο τους αυτομάτως σχολή για όλους τους Eagles και Jackson Browne αυτού του κόσμου. Ήταν και καλύτεροι όμως των περισσότερων εξ αυτών. Αποτέλεσμα της μίξης του κιθαριστικού folk rock ήχου του Stills, της ολοένα και πιο jazzy μουσικής προσέγγισης του Crosby αλλά και της pop χροιάς των τραγουδιών του Nash, στο ντεμπούτο τους γράφουν υπέροχη μουσική, ευαίσθητη αλλά και ιδιαίτερη, με άψογο και πεντακάθαρο παίξιμο (από τον Stills κυρίως) σε ένα ακουστικό περιβάλλον που σπάνια θα ροκάρει (όπως στο συγκλονιστικό Wooden Ships πχ.). Κρύβει όμως μια απίστευτη ομορφιά, κυρίως όταν ενώνουν τις φωνές τους σε εκπληκτικές αρμονίες, με μελωδίες τόσο δυνατές που τους δίνουν ένα pop quality που δικαιολογεί την τεράστια απήχησή τους. Μπορεί να προτιμώ ελαφρά το Deja Vu που ακολούθησε με την προσθήκη του Neil Young (δεν τα πήγαιναν καλά με τον Stills στους Buffalo Springfield, γιατί να τα πήγαιναν εδώ?). Είναι όμως τόσο δουλεμένες και τέλειες οι συνθέσεις ήδη εδώ (Suite: Judy Blue Eyes, Guinnevere, Long Time Gone, κτλ κτλ) που για πολλούς αποτελεί μέχρι και σήμερα την κορυφαία δουλειά των σπουδαίων αυτών μουσικών.

Joni Mitchell - Clouds
image

Γαμώτο, όταν ακούω Joni Mitchell δεν ξέρω τι να πω για την μουσική της. Δεν είναι εύκολο να απαιτεί κάποιος μουσικός τόσο την προσοχή σου με περίπλοκα, ιδιότροπα τραγούδια, ασυνήθιστες αρμονίες και μελωδίες που αλλάζουν συνεχώς και όμως, αν σε ρωτήσουν για τον δίσκο μάλλον θα τους απαντήσεις με χαρακτηρισμούς όπως γλυκός, τρυφερός… Ακόμα και αν περιέχει το πλέον πιασάρικο τραγούδι της ως τότε, The Gallery, είναι τραγούδια σαν τα Tin Angel, Roses Blue, Songs to Aging Children Come που τραβάνε την προσοχή και με οδηγούν πίσω στο Clouds. Κρύβουν μια χάρη απίστευτη όπως οτιδήποτε έκανε τουλάχιστον για μια δεκαετία η Joni… Όπως έλεγα με έναν φίλο, αν την έβλεπες εκείνα τα χρόνια να παίζει/ τραγουδά, λογικά την ερωτευόσουν. Μόνο και μόνο για το απίστευτο ταλέντο της. Για τέτοια ομορφιά μιλάμε. Για τέτοιο εκτυφλωτική, σαγηνευτική, δημιουργική παρουσία. Τεράστιο μέγεθος.

Poco - Pickin’ Up the Pieces
image

Ντεμπουτάρα. Οι Furay και Messina μετά την διάλυση των Buffalo Springfield, συνεχίζουν μαζί με σκοπό να παίξουν country rock. Η μουσική τους είναι πολύ δουλεμένη. Ακούς το What a Day πχ. και αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως η μουσική τους πατά στην παραδοσιακή country αλλά διατηρεί κι ένα Βeatles τύπου pop element, έχει rock beats που δεν θα έβρισκες σε τυπικές μπάντες του country ήχου (Calico Lady, Short Changed), ακούγεται ζωντανή αλλά και ενεργητική, συνδυάζοντας συναίσθημα με υπέροχα hooks. Κι οι αρμονίες τους είναι εκπληκτικές, μεγάλη επιρροή για τους Eagles, τους απίστευτους Pure Prairie League και άλλες soft rock/ country μπάντες των 70’s. Μπορεί σήμερα να λησμονούνται αλλά εκείνη την περίοδο (και για πολλά χρόνια) οι Poco είχαν να επιδείξουν μόνο κορυφαίες δουλειές που κοιτούσαν στα μάτια (αν δεν ξεπερνούσαν) πιο δημοφιλείς μπάντες από αυτούς.
Λαμπρό ξεκίνημα κι ένα από τα πρώτα αριστουργήματα του ήχου.

Nick Drake - Five Leaves Left
image

Δίσκος που καλό να μη συνδέεται με την ψυχολογική κατάσταση κάποιου. Λογικά τσακίζει σε αδύναμες στιγμές. Ευτυχώς για μένα, τον άκουσα και τον έμαθα όντας μια χαρά. Στίχος μελαγχολικός μεν αλλά πάνω σε πανέμορφες ακουστικές κιθάρες, λίγα έξτρα όργανα για ενίσχυση της ατμόσφαιρας (πχ. φλάουτο, τσέλο, πιάνο) και με το string section ιδίως να είναι μαγευτικό όποτε εμφανίζεται. Οι απανωτές ακροάσεις που του έδωσα, αν και δεν το συνηθίζω με “βαριά” άλμπουμ, με επιβράβευσαν. Η ομορφιά που αναδεικνύει συνθετικά και η ατμόσφαιρά του υπερισχύουν των όποιων ενδοιασμών μου σχετικά με το ψυχολογικό του αντίκτυπο πάνω μου. Απίστευτος δίσκος που θα ακολουθούσαν δύο ακόμη ισάξιοι του.

The Byrds - Ballad of Easy Rider
image

Τι κάνεις αν είσαι ο McGuinn και όλη η υπόλοιπη μπάντα αποχωρεί? Παίρνεις τους καλύτερους που μπορείς και συνεχίζεις. Ειδικά στην περίπτωση του Clarence White που ήρθε σαν κιθαρίστας, δεν μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη επιλογή. Όσοι τον γνώριζαν/ είχαν δει live, μιλούν για έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες ever (και τα βίντεο που υπάρχουν με κάτι jams από τα early 70’s μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς). Η πρώτη προσπάθεια δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένη, το Dr. Jekyll… ήταν καλό αλλά άνισο. Το Ballad of Easy Rider όμως είναι καταπληκτικό. Άλλη μπάντα εν πολλοίς, άλλο vibe. Ακούγονται περισσότερο σαν early 70’s group και ελάχιστα θυμίζουν την pop μπαντάρα του παρελθόντος ή την country era του Parsons. Πιο σφιχτοί, ενίοτε πιο funky (!), γλυκοί, με μια αύρα αιθέρια και κομματάρες.

Brewer & Shipley - Weeds
image

Το Weeds είναι ένας εξαιρετικός δίσκος. Κινούνται oι Brewer και Shipley ξανά στον folk rock ήχο του ντεμπούτου, ακούγονται όμως και πιο παραδοσιακοί προσθέτοντας country στοιχεία με έντονα βιολιά και pedal steel, πιο rock σε άλλα τραγούδια συνεργαζόμενοι με θρύλους της σκηνής (Naftalin/ Hopkins σε πιάνα/ πλήκτρα, Mike “πώς κι από δω?” Bloomfield στην κιθάρα, κτλ.). Γλυκιά μουσική, πιασάρικες μελωδίες, πολύ feelgood music.

Sir Douglas Quintet - Mendocino
image

Θα το πω με κάθε σοβαρότητα. Ο Doug Sahm είναι ένας τεράστιος μουσικός. Θα έπρεπε να μνημονεύεται δίπλα σε θρυλικά ονόματα. ΘΕΟΣ. Έχει κυκλοφορήσει άπειρους δίσκους με τους Texas Tornados και τους Sir Douglas Quintet. Έχω ακούσει καμιά δεκαπενταριά. Δεν έχω βρει ούτε ένα μέτριο μέχρι στιγμής. Είναι από πολύ καλοί μέχρι αριστουργήματα. Το Mendocino είναι το πρώτο εξ αυτών. Ενώνει την country με την Tex-Mex, λίγο blues και γράφει φοβερά τραγούδια. Πότε μυρίζει Μέχικο η μουσική του, πότε ακούγεται σαν southern τροβαδούρος ενώ αφήνει να αχνοφανεί ακόμα ένα 60’s pop άρωμα. Κλασικό song structure, 3 ακόρντα αρκούν. Αξιοσημείωτο πως τη συνταγή αυτή την υπηρέτησε πιστά σε όλη του την καριέρα, χωρίς αυξομειώσεις στην ποιότητα.

Townes Van Zandt - Our Mother The Mountain/ Townes Van Zandt

image

Κάποιοι τραγουδοποιοί είναι στη χώρα μας απίστευτα αδικημένοι. Είχα την τύχη να πέσω πάνω στον Townes Van Zandt λόγω των πολλών αναφορών που διάβαζα γι’ αυτόν στα internets. Φυσικά δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα της δισκογραφίας του. Είναι όμως εμφανές από όσα έχω ακούσει πως η μουσική του είναι πολύ “βαριά” και μελαγχολική με μια αυθεντική μαυρίλα μέσα της.
Το Our Mother the Mountain είναι ένα απίστευτο άλμπουμ. Εκεί που το ντεμπούτο ήταν βαρυφορτωμένο, εδώ παίρνει την κατεύθυνση που πραγματικά ήθελε σαν καλλιτέχνης. Ο κορμός είναι ο ίδιος. Φωνή και κιθάρα. Ένας σωρός από μουσικούς παρελαύνει εδώ αλλά πάντα διακριτικά. Μια φυσαρμόνικα εδώ, ένα φλάουτο εκεί, έγχορδα, εμφανίζονται συνήθως ξεχωριστά και μόνο για να τονώσουν το συναίσθημα των τραγουδιών του. Αυτή η ενορχήστρωση του δραματικού Kathleen είναι απερίγραπτη. Στο Like a Summer Thursday, με λύγισε όταν μπήκε η φυσαρμόνικα αλλά με ισοπέδωσε με τον στίχο "If only she could feel my pain, but feeling is a burden she can’t sustain”. Απίστευτα συγκινητική μουσική, μαύρη, ανατριχιαστική, βαράει κατευθείαν στην καρδιά. Ακόμα κι όταν οι ιστορίες δεν σου απευθύνονται, you can relate, έχει έναν τρόπο να σε βάζει μέσα τους με έναν σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο όπως στο θλιβερό Tecumseh Valley.
Το Townes Van Zandt ακολουθεί τις ίδιες αρχές. Ξαναηχογραφεί μάλιστα κάποια από τα τραγούδια του ντεμπούτου για να τα φέρει πιο κοντά στο αληθινό τους πνεύμα. Πάλι απλή αλλά όμορφη η ενορχήστρωση, ίσως όχι τόσο καταθλιπτικές οι μελωδίες αλλά οι ιστορίες σε χτυπούν εξίσου… For The Sake of the Song, Lungs, Don’t Take It Too Bad, None But the Rain, τραγούδια αριστουργήματα. Η ποίηση του Townes, οι ιστορίες, η εύθραστη φωνή του, τα απαλά αρπίσματα στην κιθάρα κρύβουν συναίσθημα που δεν έχω συναντήσει πολλές φορές στην ζωή μου. Τεράστιος καλλιτέχνης, ξέρει να αγγίζει χορδές ευαίσθητες όσο λίγοι.

Fairport Convention - Liege & Lief

Από τις μπάντες που για χρόνια ήξερα ένα άλμπουμ, το Liege & Lief. Επανόρθωσα πρόσφατα καθώς ξέρω δύο τώρα! :stuck_out_tongue:
Το Liege… πάντως είναι ένα μεθυστικό folk rock ταξίδι, καθοδηγούμενο από την θεία φωνή της Sandy Denny και το απερίγραπτο κιθαριστικό στυλ του Richard Thompson. Οι κέλτικες μελωδίες, η απίθανη χρήση βιολιού, το pastoral feel τους, πλάθουν ιστορίες και συνθέσεις ασύλληπτες, ανατριχιαστικές. Αγγίζουν το prog με τρόπο παρόμοιο με των Jethro Tull λίγο αργότερα αλλά δεν το αγκαλιάζουν ποτέ. Τι να πεις για το Matty Groves με το θεϊκο instrumental μέρος του? Ή το Farewell, Farewell… Μαζί με τη φωνή της Denny λυγίζεις κι εσύ. Δεν έχω ακούσει πολύ British folk για να το χαρακτηρίσω αριστούργημα της σκηνής. Καλύτερα. Σκέτο αριστούργημα, υπεράνω ιδιωμάτων.

Donovan - Barabajagal
image

Ο Donovan στο Barajagal παρουσιάζει μια δημιουργικότητα ακόμα μεγαλύτερη από το Hurdy Gurdy… Ο folk τροβαδούρος έχει μεταμορφωθεί σε έναν ψυχεδελικό καλλιτέχνη που θα χώσει στα ακουστικά του τραγούδια του ισχυρά r&b στοιχεία, θα βγάλει ένα έντονο pop sensibility, θα βάλει μέσα jazzy chords, κάποιες συνθέσεις θα στηριχθούν περισσότερο στις αρμονίες των πυκνών φωνητικών γραμμών παρά στα όργανα (Happiness Runs), πολύ χιούμορ σε ιστορίες που συχνά δεν βγάζουν νόημα… ή βγάζουν αλλά δεν… Ευχαριστώ το Atlantis (και τους Trouble), ένα αγαπημένο τραγούδι, που μου θύμησε κάποτε πως είχα ακούσει κάποια “τραγουδάκια” κάποιου Donovan και με έφεραν σε αυτό το άλμπουμ. Ας είναι. Ευκαιρία να ψαχτώ με την μουσική του παραπάνω…

Dillard & Clark - Through the Morning, Through the Night

Ο χαμός με το παρεάκι πρώην και νυν μελών των Byrds, Flying Burrito Bros, κτλ σε διαφορετικά project καλά κρατεί. Θυμάμαι είχα το νου μου για το The Fantastic Expedition του '68. Αλλά όταν βρήκα αυτό που το αγνοούσα σκέφτηκα, Gene Clark, πόσο κακό να είναι?
Καθόλου. Απίστευτος δίσκος. Tι πανέμορφες μελωδίες, τι ζεστή μουσική. Τα originals είναι απίστευτα (Through the Morning, Through the Night, Kansas City Southern, Polly). Οι διασκευές εξίσου καλές. Δεν άρεσε λέει τότε γιατί ήταν πολλές σε σχέση με το ντεμπούτο. Δεν μπορώ να φανταστώ όμως να μην έχω έρθει σε επαφή με τo cover του So Sad των Everly Brothers ή το απίθανα γλυκό Four Walls. Ακόμα και η εντονότερη country/ bluegrass επιρροή λειτούργησε για μένα, καθώς η εναλλαγή με την οικεία στα αυτιά μου τραγουδοποιία του Clark με έχωσε ακόμα πιο βαθιά στον country ήχο…

Tim Buckley - Happy Sad

Αισθητά πιο πειραματικός δίσκος από το Goodbye & Hello. Aγκαλιάζει την jazz, η μουσική βγάζει ένα πιο αυτοσχεδιαστικό αέρα (φοβερό jam το Gypsy Woman), το vibraphone δίνει μοναδικό χαρακτήρα, αλλά συνολικά ο δίσκος παραμένει ύπουλα συναισθηματικός. Μπορεί σε σημεία να υπάρχει ένα laid-back feeling, κομμάτια όμως σαν το Buzzin’ Fly ή το Dream Letter, κουβαλούν μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και ο Buckley τα υποστηρίζει πότε με γαλήνιες και πότε με ηλεκτρισμένες ερμηνείες, δείγμα του τεράστιου ταλέντου του. Σπουδαίος δίσκος.

Jerry Reed - Jerry Reed Explores Guitar Country
image

Αν και αποτελείται από covers, είναι ο ιδανικός δίσκος για τον Jerry ώστε να αναδείξει το αμίμητο fingerpicking στυλ του καθώς και ένα jazz sensibility που δυστυχώς δεν ανέπτυξε όσο θα ήθελα στην πορεία. Σιγά σιγά βρίσκει τον εαυτό του πάντως. Blues, folk, country, όλα τα κάνει δικά του δίνοντας παράλληλα μια σχεδόν pop χροιά σε κάποιο από το υλικό χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο κιθαριστικό ύφος που ήθελε να δώσει στον δίσκο. Να που αν το έχεις, μπορείς να βγάλεις πολύ ποιότητα στο παρεξηγημένο είδος της country. Wayfaring Stranger, Sittin’ in the Top of the World, In the Pines, Georgia on My Mind, John Hardy, o Reed δίνει και την ψυχή του σε ένα ανατριχιαστικό σετ τραγουδιών. Η επιτυχία θα ερχόταν ευτυχώς λίγο αργότερα.

The Youngbloods - Elephant Mountain
image

Δεύτερος φανταστικός δίσκος σερί. Απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την ψυχεδέλεια, προσθέτουν jazzy πινελιές, ηλεκτρικό πιάνο, χώνουν κάποια μικρά instrumental τραγούδια αλλά οι folk/ country rock στιγμές τους είναι πάλι ο βασικός πυλώνας της μουσικής τους. Ειδικά αυτό το εναρκτήριο, Darkness, Darkness, είναι τεράστιο διαμάντι αλλά και τα Beutiful, Quicksand, Ride the Wind, υπέροχα τραγούδια.

Bread - Bread

2-3 χρόνια μετά ο ήχος αυτού του δίσκου θα έκανε πάταγο στην Αμερική. Οι Bread έπαιζαν soft rock, δηλαδή μικρά, σφιχτά τραγούδια με λιτό παίξιμο, αρκετές ακουστικές, λίγο rocking, λίγη παραπάνω δουλειά στις ενορχηστρώσεις και έμφαση στις όμορφες φωνητικές μελωδίες με ένα pop quality, sunny vocal harmonies κι ένα touch μη-βλάχικης Αμερικής. Καλό? Μου βγαίνει να αποκαλώ τις συνθέσεις τους “τραγουδάκια”, όχι για να τα μειώσω, απλά είναι άψογα γραμμένα και γλυκά όπως και οι επόμενες 3-4 δουλειές τους πριν την διάλυση.

Prog

The Moody Blues - On the Threshold of a Dream/ To Our Children’s Children’s Children

Το On the Threshold ήταν το 3ο στη σειρά αριστουργηματικό τους άλμπουμ. Ίσως ένα τσακ κατώτερο από τα άλμπουμ που το περικλείουν. “Ίσως” γιατί μάλλον είναι το πιο grower άλμπουμ τους που έχω ακούσει. Στην αρχή δεν με είχε πιάσει αλλά το αγαπώ πια και ακούγοντάς το ξανά μπερδεύομαι (ειδικά αυτό το Never Comes the Day…). Η ατμόσφαιρα είναι κλασική Moody Blues, δλδ mellotron, φλάουτα, ακουστικές κιθάρες και ζεστές φωνές. Έχει όμως ο δίσκος τελικά κι έναν δικό του χαρακτήρα. Δεν prog-ίζει ιδιαίτερα, δεν σε χτυπά τόσο άμεσα, φαντάζει πιο απλό και “ήσυχο” αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί την προσοχή σου. Θέλει να του δωθείς για να σου ξεδιπλώσει με τις ακροάσεις την ομορφιά των μελωδιών του.
Λίγους μήνες μετά κυκλοφορούν κι άλλο αριστούργημα, ίσως το μεγαλύτερο ή έστω το αγαπημένο μου. Οι Moodies, εμπνευσμένοι από την άφιξη του ανθρώπου στο φεγγάρι, ηχογραφούν το Our Children’s Children’s Children που είναι μια ασφαλώς πειραματική δουλειά, στα όρια του prog. Οι διαθέσεις αλλάζουν συνέχεια, το υλικό εκτελείται με πολύ δύναμη (Gypsy σκοτώνει), spacey ατμόσφαιρες και ήχοι εμφανίζονται, τα hooks είναι πολύ δυνατά, οι μελωδίες εντυπωσιακές και catchy. Απίστευτος δίσκος που ανταμοίβει με τις ακροάσεις ακόμα και σήμερα. Οι βασικές μελωδίες εξάλου είναι τόσο καλές που σε γραπώνουν με την μία και δεν μπουκώνεις λόγω του ηχητικού τείχους που χτίζουν τα άπειρα όργανα και η βαριά παραγωγή.

Pink Floyd - More

Αν οι Floyd άξιζαν κάποτε τον χαρακτηρισμό prog, ήταν αυτή η περίοδος '69-'72. Το More είναι αριστουργηματικό. Πειραματισμός, ψυχεδέλεια, jazz, heavy rock (τι έπος το The Nile Song), blues, είχαν μια μαγεία διαφορετική που απώλεσαν σιγά σιγά. Μελαγχολία εναλλάσεται με απολύτως σκοτεινά θέματα και αιθέριες μελωδίες που σε ταξιδεύουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι Floyd έπαιζαν με το mood σου όσο λίγοι. Μέσα από τα διαφορετικά ηχοτοπία, ξεπηδάνε και γλυκές μελωδίες (Green Is the Colour), φανταστικές ατμόσφαιρες (Cymbaline), πολύ όμορφη μουσική και ιδιαίτερη… Όσο κι αν μου αρέσουν κάποιες από τις εμπορικά πιο πετυχημένες δουλειές τους, την γοητεία της πειραματικής αυτής περιόδου δεν την έφθασαν ποτέ ξανά. Κι ας έπρεπε να υποστούμε και ανυπόφορα πειράματα ενίοτε, όπως στο μισό Ummaguma της ίδιας χρονιάς…

Caravan - Caravan
image

Καντερμπουράρα. Για μένα οι Caravan, περισσότερο κι από τους Soft Machine που ήταν πιο στριφνοί, ορίζουν τον “ήχο”, την ατμόσφαιρα αν θέλετε που οφείλουν να έχουν οι μπάντες της σκηνής. Ελαφρύ jazz improvisation, ψυχεδέλεια, έντονη συννεφιασμένη Βρετανική ατμόσφαιρα, νωχελική αλλά και σκοτεινή μουσική, με υπέροχες αρμονίες και ειδικά κυρίαρχο και θεϊκό hammond από τα χέρια του μέγιστου Dave Sinclair (άκου τι φτιάχνει στο Magic Man). Το εννιάλεπτο, Where But For Caravan Would I? τεράστιο κομμάτι. Το άλμπουμ είναι πραγματικά άψογο και όμως, θεωρητικά σε μια κατάταξη θα έπαιρνε την 5η-6η θέση για μένα, δείγμα της τεράστιας ποιότητας που είχαν σαν μπάντα, ασχέτως σύνθεσης.

Procol Harum - A Salty Dog
image

Από τα πιο εντυπωσιακά σερί μπάντας. Τρομακτικό το επίπεδο των πρώτων 5-6 δουλειών τους. Το Salty Dog μάλιστα το είχα αδικήσει παλιά, νιώθοντας πως τα άλλα ήταν πιο μεγαλεπήβολα από αυτό. Σαν να απλοποιούν εδώ τις δομές και ελαφρώς τις ενορχηστρώσεις, σα να διαχωρίζουν κάπως τις επιρροές τους από κομμάτι σε κομμάτι, δίνοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία. Οι βασικές ιδέες τους όμως έτσι κι αλλιώς είναι πάλι πολύ δυνατές, ακόμη και στο καθαρό blues του Juicy John Pink. Και μεταξύ μας, πόσο πιο μεγαλεπήβολο γίνεται από το αριστουργηματικό ομώνυμο τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο ή το μαγικό, Wreck Of The Hesperus?

Jethro Tull - Stand Up
image

Φεύγει ο Mick Abrahams και τη θέση του στην κιθάρα παίρνει ο θεός των θεών, Martin Barre. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως εδώ γεννήθηκαν πραγματικά οι Jethro Tull. Ίσως είναι υπερβολή βέβαια η ένταξη στο prog section. Εδώ πάντως, ενώνουν για πρώτη φορά τα blues, με την folk, το hard rock, την κλασική μουσική, δείχνοντας ένα εντελώς προοδευτικό πρόσωπο. A New Day Yesterday, Bourée, Back to the Family, Nothing Is Easy, το άλμπουμ ακούγεται στα αυτιά μου σχεδόν αψεγάδιαστο κι ας ξέρω πως έχουν τουλάχιστον 5-6 δίσκους καλύτερους από αυτό. Από το επόμενο, Benefit, και για μια δεκαετία γίνονται μια από τις καλύτερες μπάντες ever.

The Soft Machine - Volume II
image

Είναι απίστευτη η αίσθηση του μουσικού που πειραματίζεται και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που δεν έχει ξανακουστεί. Οι Soft Machine στο Volume II είναι τέτοια περίπτωση. O Kevin Ayers αποχωρεί, η τρέλα παραμένει. Jazz, ψυχεδέλεια, τρελές αλλαγές και μέτρα, fuzz, heavy organ, σκοτεινές μελωδίες, ένα μπάχαλο που θέλει ακροάσεις για να βγάλει νόημα αλλά το κάνει. Και μάλιστα, κάπως από μέσα του γεννάται σιγά σιγά κι ο Canterbury ήχος.

Frank Zappa - Hot Rats
image

Αριστούργημα. Ξέραμε τον Zappa ως εκκεντρικό χαρακτήρα και συνθέτη/ μουσικό, ήρθε να μας πάρει τα μυαλά όμως με το πιο “συμβατικό” κιθαριστικό του άλμπουμ ως τότε. Αλλά και το καλύτερο. Φανταστικά τραγούδια με τρομερά riff και μελωδίες, κάπου μεταξύ jazz rock και prog σε σημεία, μια απίστευτα ικανή μπάντα, σολάρες από τον (αυτοδίδακτο) Zappa στην κιθάρα και κυρίως… πολλές αναμνήσεις με αγαπημένη το να χορεύουμε το Willie the Pimp σαν τσάμικο με φίλους που δεν υπάρχουν πια στη ζωή μου… Ωραίες εποχές όμως!

Colosseum - Those Who Are About to Die Salute You/ Valentyne Suite

image

Οι Colosseum ήταν τεράστια μπάντα. Ένωσαν την jazz με το rock και τα blues ακόμα, για να βγάλουν ένα jazz rock/ prog μόρφωμα ασύλληπτου για την εποχή επιπέδου, ήδη από το ντεμπούτο τους, Those Who Are… Kαι ακούγοντας “jazz”, φυσικά δεν εννοούμε τίποτα χαλαρό και όμορφο, οι τύποι τα έσπαγαν όπως οι μεγαλύτερες rock μπάντες της εποχής. Οι Dave Greenslade και James Litherland σε organ/ hammond και κιθάρα αντίστοιχα, έδιναν πολύ όγκο και σκληράδα συχνά στην μουσική, με το πανέξυπνο και ικανό rhythm section των Reeve και Hiseman να προσφέρει ποιότητα και δύναμη και τον Dick Heckstall-Smith στα σαξόφωνα να φέρνει την πιο έντονη jazz αύρα στο υλικό. Το άλμπουμ είναι άψογο, γεμάτο classics. Ίδια κατάσταση και το Valentyne Suite. Ακόμα και οι φαινομενικά blues συνθέσεις του μετατρέπονται σε θηρία. Οι Colosseum μπορούσαν να συνδυάσουν τα πιο μεγαλειώδη prog στοιχεία και τους πιο απίθανους αυτοσχεδιασμούς με εντελώς καυλιάρικα μέρη, μια φοβερή ισορροπία μεταξύ εγκεφαλικής μουσικής και rock feeling.
Απαραίτητα και τα δύο.

King Crimson - In the Court of the Crimson King
image

Dammit. To 21st Century Schizoid Man είναι τραγούδι για το πάνθεον της μουσικής. Ένταση, τεχνική, διαγαλαξιακή τραγουδάρα. Κάνει τους περισσότερους prog rockers ακόμα και σήμερα να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή.
Σίγουρα δεν μπορώ να πω πως οι King Crimson ήταν οι πρώτοι. Αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως με την έλευση του Court… είναι δεδομένο πια πως υπάρχει ένα νέο ιδίωμα. Δεν χρειάζεται να ψάξεις χρονολογικά μετά από αυτό. Το Court είναι prog rock. Τελεία (ολογράφως). Το rock ενώνεται με την jazz και, υπό την ορχηστρική επιρροή των Moody Blues, αφήνει το αυτοσχεδιαστικό κομμάτι εκτός σε μεγάλο βαθμό (όχι εντελώς, θα γινόταν μάλιστα πιο έντονo στην πορεία τους), γίνεται πιο ατμοσφαιρικό, πιο καλαίσθητο, πιο δραματικό (Epitaph - αριστούργημα). Η μουσική ποτέ πριν δεν ακούστηκε όπως εδώ. Συγκλονιστικό, τεράστιο, ανεπανάληπτο άλμπουμ ακόμα κι από τους ίδιους. Καθόλου τυχαία η “επανάληψη” του από τους ίδιους λίγο μετά, αν και πολύ καλή (γαμεί βασικά), δεν έφτασε σε αυτό το επίπεδο…

The Nice - Nice
image

Περίεργο άλμπουμ, μισό studio, μισό live. Anyway. Κορυφαία δουλειά κι αυτό. Ο Emmerson είναι θεός, η μπάντα εξαιρετική. Παίζουν με ένταση, με πολλές jazz και r&b επιρροές στην studio πλευρά κυρίως, και όμως το αποτέλεσμα είναι εντελώς prog. Απίθανη μπάντα που δυστυχώς (?) σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν…

19 Likes