Μωρε ξερεις κατι, δεν εχω θεμα, να το κανουμε και τοπ 7 και τοπ 10 και τοπ 100… νομιζω αυτο δεν αλλαζει τη δυσκολια.
Το βλεπω και εγω λογου χάριν το 1983 να έρχεται και να αφηνω απ’ εξω το αγαπημενο μου album καποιας οποιαδήποτε μπαντας. Πλεον ομως το θεωρω και λιγο αδικο προς τα παιδια που εχουν εντρυφησει στα 70ς. Οπως δυσκολεύτηκαν αυτοι ας δυσκολευτουμε και εμεις…
anyway ο ρολος μου εδω ειναι καθαρα διαχειριστικος οποτε μεχρι το βραδυ ας το σκεφτουμε…
Το 1980 είναι πιθανά η πιο δύσκολη χρονιά των '80s πάντως (ή μέσα στις 2 πιο δύσκολες). Μην απογοητεύεστε.Για τα υπόλοιπα, μια χαρά είμαστε με τις 5 επιλογές. Έτσι κι αλλιώς, 5 ψηφίζουμε και άλλα 30 σχολιάζουμε και στο τέλος κάποιοι κερδίζουν που, στην τελική, δεν νομίζω πως έχει και τεράστια σημασια, με την έννοια πως δεν είναι ανταγωνιστικό το παιχνίδι.
Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν τεθεί, 5 albums και τέρμα.
Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να μπει σε poll, γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι αν κάποιος κάνει λιγότερες επιλογές οι κενές θέσεις θα πάνε πάνω ή κάτω. Αν και έχει απαντηθεί εμπειρικά, όσοι το κάνουν αυτό, αφήνουν κενές τις τελευταίες θέσεις.
Ναι ρε, αυτό είναι η τεχνική λύση, για το design του παιχνιδιού λέμε. Με 5 albums ο κάθε συμμετέχων, έχει να αναθέσει 15 πόντους.
Αν επιλέξεις λιγότερα από 5 albums (πες 3), και τα βάλεις πάνω, ο κάθε συμμετέχων χρησιμοποιεί το 80% των πόντων, αν τα βάλει κάτω χρησιμποιεί το 40% των πόντων. Επομένως η κατανομή των πόντων δεν είναι σωστή.
Επειδή μια καλή υπόθεση είναι, πως αν κάποιος επιλέξει λιγότερα από 5, θα επιλέξει τα “γνωστά” album ή/και albums που αναμένεται να πάρουν πολλούς βαθμούς και επειδή είναι αναμενόμενη συμπεριφορά να τα κατατάξεις από τη θέση 1 και να αφήσεις κενά προς τα κάτω, για να διατηρήσει το παιχνίδι την αντικειμενικότητα του (αφού μετράμε πόντους) θα έπρεπε να υπάρχει κανόνας για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο κανόνας εδώ μπήκε εμπειρικά, ότι δηλαδή αφήνονται οι κενές θέσεις προς τα κάτω
Δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική στο να μην πάρουν τους μάξιμουμ βαθμούς που μπορούν να πάρουν οι 3 επιλογές κάποιου που επιλέγει να μην δώσει άλλες ψήφους κάποια χρονιά. Αν εγώ επιλέξω 3 δίσκους, το default θα έπρεπε να είναι :
Pink Floyd επιλογή = 5 βαθμοί
Δεύτερη επιλογή = 4 βαθμοί
Τρίτη επιλογή = 3 βαθμοί
Αν κάποιος συνειδητά επιλέγει να τα βάλει σε διαφορετικές θέσεις ή να δείξει ότι γουστάρει πολύ περισσότερο την 1η του επιλογή από τις άλλες δύο, μπορεί πάντα να τα βάλει στις θέσεις 1,4 και 5.
Αν για κάποιο λόγο εφαρμοζόταν κανόνας που λέει ότι για “τιμωρία” ή δεν ξέρω και γω γιατί, οι 3 επιλογές κάποιου θα βαθμολογούνται υποχρεωτικά κάπως έτσι:
Πρώτη επιλογή = 3 βαθμοί
Δεύτερη επιλογή = 2 βαθμοί
Τρίτη επιλογή = 1 βαθμός
…τότε το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ απλά εγώ προσωπικά να διαλέγω δύο εντελώς σκουπίδια άλμπουμ που δεν τα ξέρει κανένας και να τα βάζω στις θέσεις 4 και 5
Οκ παιδιά, εσείς μιλάτε για τις επιλογές, εγώ μιλάω για το design. Ίσως φταίει ότι διαβάζω τώρα τελευταία αρκετά για zero sum games και όλοι εδώ μέσα είστε προκατειλημμένοι ότι έχετε δίκιο
Δεν υπάρχει κανένα θέμα προκατάληψης, ούτε ποιος έχει δίκιο.
Η ψηφοφορία έχει μια καθορισμένη φόρμα με 5 συγεκριμένες θέσεις, τις οποίες συμπληρώνει κατά βούληση ο χρήστης γνωρίζοντας εξαρχής ότι αποδίδουν 5-4-3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα, αυτός είναι ο κανόνας.
Αν το αλλάζαμε αυτό αφενός θα παραβιαζόταν η βούληση του χρήστη, αφετέρου θα έφευγε η αυτοματοποίηση απόδοση βαθμών μέσω της φόρμας και θα χρειαζόταν κάποιος ταλαίπωρος να κάθεται και να επανυπολογίζει.
Επομένως για να δικαιολογήσουμε την παραπάνω manual εργασία, θα έπρεπε να αποδειχθεί το value της εναλλακτικής προσέγγισης. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το διακύβευμα (τελική κατάταξη) είναι σημαντικό (κατά τη γνώμη μου είναι το λιγότερο σημαντικό αυτού του νήματος), θα πρέπει να δούμε αν στέκει η υπόθεση ότι σε λίστες με λίγοτερους από 5 δίσκους υπάρχει κάποιο pattern συσχέτισης με την τελική κατάταξη, παράδειγμα ότι αν κάποιος επιλέξει τρεις δίσκους, θα είναι “οι πιο γνωστοί που θα ψηφίζονταν έτσι κι αλλιώς”.
Πωωω, το πως γίνεται η διαδικασία επιλογής των άλμπουμς (μέσω της φόρμας) δεν απασχολεί κανέναν σε αυτό που λέω (χώρια που ο anhydriss κάνει αρκετά από αυτά manually, δε μας απασχολεί λέμε όμως).
Μιλάω για το παιχνίδι, το οποίο είναι ανάθεση πόντων μέσω κατάταξης. Αφού υπάρχουν άνθρωποι, έχεις πιθανότητα κοντά στο 1 να μη δεις ποτέ αναθέσεις άλμπουμ του στυλ 1η, 3η, 4η θέση, γιατί κάνουν κατάταξη. Ένα απλό πείραμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, είναι να σκεφτεί αν ποτέ έκανε την κατάταξη σκεπτόμενος πόντους και όχι σχετική κατάταξη μεταξύ των άλμπουμ. Αν εγώ βάλω θέσεις 1-3-4, η κατάταξη μένει ίδια, η βαθμολογία διαφορετική όμως.
Βγάζοντας αυτό από τη μέση, δεν είπα ότι δεν κάνει καλά ο καθένας και δεν τα βάζει στις θέσεις 1 ως 3 αν αποφασίσει να βάλει μόνο 3 άλμπουμς, αλλά είπα πως αν για κάτι πρέπει να συζητήσουμε για το φορμάτ, είναι αυτό. Κι αυτό γιατί, έτσι το παιχνίδι σαν παιχνίδι, χάνει σε πληρότητα και αντικειμενικότητα, αφού πιθανοί πόντοι δεν ανατίθενται. Αν θέλω να γίνω ακόμα πιο υπερβολικός, αν συμμετείχαν 1εκ παίχτες στο παιχνίδι, σαν παιχνιδοκανονοθέτης θα πρέπει να διαφυλάξεις το να μη γίνει skewed λόγω αυτού των συνθηκών, πχ αρκετοί να ψηφίσουν το 1986 ΜΟΝΟ το Somewhere In Time και κανένα άλλο, για να μη βγει 1ο το αξιωματικά καλύτερο Master Of Puppets.
Οι υποθέσεις που έβαλα, είναι απλές αρχικά καλές υποθέσεις, για να ξεκινήσεις να δεις αν το design του παιχνιδιού είναι σωστό και τι αποτελέσματα επιφέρει αυτή η μη ανάθεση πόντων. Προφανώς με 40-45 παίχτες (και δη εμάς που απλά παιρνάμε καλά, ακούγοντας, διαβάζοντας και κατατάσσοντας αλμπουμάρες, χωρίς να κάνουμε κάτι exploit στο παιχνίδι) το αντίκτυπο θα είναι μικρό στην τελική βαθμολογία και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποιο pattern συσχέτισης. Επίσης δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να το ψάξω κιόλας για να το δω.
Εν τέλει, ξαναλέω, μίλησα για το design και όχι για το πως το παίζουμε εδώ μέσα.
Δημοκρατία έχουμε, όλες οι απόψεις γίνονται δεκτές και είναι valid. Δεν παρουσιάζει κάποια αντικειμενική αλήθεια το παιχνίδι. Συλλογή απόψεων είναι…ούτε είναι υποχρεωμένος κανένας χρήστης να ψηφίζει με το ζόρι 5 δίσκους για να μην θεωρείς εσύ (εσφαλμένα) ότι υπάρχει skewed πραγματικότητα κάπου. Skewed θα ήταν αν με το ζόρι έπρεπε να αναθέσεις πόντους με κάποιο ισότιμα υποκειμενικό και “άδικο” κριτήριο σε όσους δεν ψηφίζουν 5 δίσκους.
ΥΓ1. Εννοείται 1986 ψηφίζω μόνο Master και 2003 μόνο St. Anger.
ΥΓ2. Το παιχνίδι έχει εξ ορισμού 0 αντικειμενικότητα, δεν γινεται να χάσει αντικειμενικότητα.