Mε αφορμή το παρακάτω ποστ του Mandrake και την πρόσφατη ακόμα εμπειρία της μεγάλης συναυλίας που πολλοί από εμάς είδαμε την Πέμπτη, ανοίγω αυτό το θρεντ.
Ανοίγω το θρεντ γιατί κατ’ αρχήν διαφωνώ με τα τρία παραδείγματα που δίνει ο Μandrake ως παραδείγματα “μη larger than life” εμπειριών και θέλω να προσπαθήσουμε να δούμε από τις εμπειρίες μας τι είναι τελικά αυτό που κάνει την συναυλία ενός μεγάλου συγκροτήματος που βλέπουμε live μετά από πολλά χρόνια αναμονής μία τέτοια εμπειρία. Τι είναι αυτό που μεγαλώνει τον “μύθο” του στο μυαλό μας και τι είναι αυτό που τον “μειώνει”;
Είναι καθαρά η μουσική απόδοση του συγκροτήματος;
Πόσο επηρεαζόμαστε από το σόου, το μέγεθος της σκηνής, τα πολλά φώτα και τις γιαγαντο-οθόνες που κάνουν και τους “πίσω” να νιώθουν πως βρίσκονται μπροστά στη σκηνή;
Πόσο επηρεαζόμαστε από την προσέλευση και την άισθηση πως συμμετέχουμε σε κάτι μαζικό και τεράστιο;
Προσωπικά με βάση τα παραδείγματα του Mandrake θεωρώ πως Plant και Deep Purple στις τελευταίες δύο εμφανίσεις τους στην Αθήνα (σε αυτές έχω ην εντύπωση πως αναφέρεται) έπαιξαν δύο από τις καλύτερες συναυλίες που έχουμε δεί έδώ τα τελευταία χρόνια. Για μένα -και είμαι και σίγουρος για μερικούς ακόμα- ήταν larger than life μουσικές εμπειρίες και δεν με επηρεάζει αν οι Purple έπαιξαν στον μικρότερο χώρο που έχουν παίξει ποτέ στην Αθήνα ή αν ο Plant επιλέγει πλέον μία διαφορετική προσέγγιση στα κλασικά τραγούδια των Zeppelin και η συναυλία του είχε μικρή για τα δεδομένα της Μαλακάσας προσέλευση.
H εκτίμηση μου για τους καλλιτέχνες και στις δύο αυτές περιπτώσεις ενισχύθηκε (και ήταν ήδη τεράστια :roll:) και στις δύο περιπτώσεις.
Το ίδιο ισχύει και για τους Stones, ειδικά μετά το σημείο που βρέθηκαν να παίζουν στη “σέντρα” του ΟΑΚΑ με πιό λιτό εξοπλισμό και χώρίς όλο το σόου. Εκεί είναι που με τρέλαναν!