Manes [Norway]

Με αφορμη το ολοκαινουριο τραγουδι των Manes, της λατρεμενης αυτης μπαντας απο την Νορβηγια, ειπα να δημιουργησω ενα θρεντ ωστε να μην τα λεμε στο τοπικ της προηγουμενης τους κυκλοφοριας. Επισης, μπορουμε να κανουμε κι ενα poll, για να ξεκινησει ενας διαλογος για το παρελθον της μπαντας, με δυο δεκαετιες καθυστερηση.

Ποιος ειναι ο αγαπημενος σας δισκος απο τους Manes?

  • Vilosophe [2003]
  • How The World Came To An End [2007]
  • Be All End All [2014]
  • Slow Motion Death Sequence [2018]

0 voters

Οι Manes εχουν στην πραγματικοτητα δυο ζωες σε δυο διαφορετικα παραλληλα συμπαντα, τα οποια ετυχε να συγκλινουν καποια στιγμη στο ιδιο συμπαν αλλα σε διαφορετικες χρονικες περιοδους.

Η πρωτη περιοδος ειναι αυτη απο το 1993 εως το 1999, στην οποια οπως πολλες αλλες σκανδιναβικες μπαντες της εποχης, οι Manes ηταν ενα ακομα πειραματικο black metal Νορβηγικο group, και αποτελειτο απο μολις 2 μελη, τον Sargatanas στα φωνητικα και τον Tor-Helge Skei σε ολα τα υπολοιπα. Αυτη η συνθεση κυκλοφορησε μερικα demos και μολις μια κανονικη κυκλοφορια, την οποια ομολογω πως δεν εχω καν ακουσει.

Το εναλλακτικο συμπαν των Manes ξεκινησε στις αρχες του 2002 και κραταει εως και σημερα, αν και ειχαμε ενα μικρο διαλειμμα για κανα 2 χρονια καπου στη μεση. Ο Tor-Helge Skei ανελαβε τα πληκτρα, το programming, και την μια κιθαρα, και ειπε να αφησει τα υπολοιπα βασικα οργανα σε εναν κορμο που αποτελειται απο τον Asgeir Hatlen στα (υπεροχα) φωνητικα, τον Eivind Fjøseide στην δευτερη κιθαρα, τον Torstein Parelius στο μπασο και τον Rune Hoemsnes στα τυμπανα (ο οποιος ελειψε για μερικα χρονια και την θεση του ειχε αναλαβει ο Tor-Arne Helgesen).

1

2
Για μενα προσωπικα, και τα 4 αλμπουμ τους ειναι εξαιρετικα. Το Vilosophe ειναι αυτο που τους εδωσε μια ταυτοτητα και πραγματικα οριζει πληρως την μουσικη την οποια παιζουν. To How The World Came To An End ειναι ισως το πιο πειραματικο, αφου εχει περισσοτερα rap στοιχεια απο τα υπολοιπα, και λιγες πιο “δυσκολες” συνθεσεις. Στο Be All, End All εκαναν εντυπωσιακη επιστροφη μετα απο 7 χρονια με τραγουδαρες μεσα οπως τα Name The Serpent και Turn The Streams, και στο Slow Motion Death Sequence για μενα πετυχαν να δημιουργησουν ισως τον πιο συμπαγη και συνεπη δισκο τους, τον οποιο ακουω ολοκληρο απο το πρωτο εως το τελευταιο δευτερολεπτο και δεν βρισκω τιποτα περιττο.

3

4

Παμε να δουμε τι εχουν να μας δωσουν στο εγγυς μελλον, εχουν ηδη δωσει hints για επερχομενο EP οπωσδηποτε, αλλα μαλλον και για κανονικη κυκλοφορια δισκου μεσα στο 2020 ή ισως την επομενη χρονια.

Φρεσκο, βγηκε πριν 5 ωρες. Ακομα ενα υπεροχο τραγουδι.

Στο οποιο αν δεν κανω λαθος, δεν τραγουδαει ο αγαπημενος μου Asgeir Hatlen, αλλα ο Tom Engelsøy. Αν γνωριζει καποιος καλυτερα ας με διορθωσει, γιατι δεν ειμαι σιγουρος πως πετυχαινω τα ονοματα των τραγουδιστων που ειχαν, αλλα νομιζω πως ο βασικος τους ειναι ο Asgeir. Αυτος που μπορει να κανει την φωνη του να ακουγεται πολυ κοντα στου Ozzy.

6 Likes

Πολύ ωραίο το νέο τραγούδι. Έχουν πει ημερομηνία album;

2 Likes

Ωραίος ο Κουιντομ για το άνοιγμα του θρεντ, αλλά κυρίως για την παρουσίαση της μπάντας και των δίσκων.

Ψήφησα το How the world…πιο πολύ για να γίνει κουβέντα, γιατι θεωρώ εξαιρετικά και τα 4.

Όσοι δεν έχετε ακούσει και το ep [view] να το κάνετε, γιατί πέρα από όλα τα άλλα τραγουδια, έχει μια καταπληκτική διασκευή στους 16 Horsepower

Για νέο άλμπουμ δεν έχουν πει κουβέντα και αυτό το 7αρι που κυκλοφορούν μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα (Manes είσαι :stuck_out_tongue:). Πάντως υπάρχει κάποια κινητοποίηση στο στρατόπεδο τους τελευταία (για τα δεδομένα τους πάντα). Π.χ προχθές ζήτησαν μέσω Facebook αν μπορεί κάποιος/α να τους “χτίσει” ένα απλό web site. Δυστυχώς με πρόλαβαν άλλοι, αλλά πόσο '“κάφροι” ρε? ούτε ένα web site δεν έιχανε τόσα χρόνια :joy:

Υπέροχο όντως το νέο τραγούδι και νομίζω ότι έχει δίκιο ο Κουιντομ για τα φωνητικα, δεν πρέπει να είναι ο Hatlen Αν και στο μεταλ αρκαιβς έχει αυτόν, έχω την εντύπωση ότι είναι ο Hoemsnes (ντραμς), πρώτον γιατί έκανε κάποια φωνητικά στο Slow motion…και δεύτερον στο νέο τραγούδι δεν συμμετέχουν τα τύμπανα. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

2 Likes

Ωραίο thread @QuintomScenario!

Ψήφισα κι εγώ How the world… όπως κι ο φίλτατος @Kostas_L!

Είναι το άλμπουμ που θεωρώ ότι πήγε τον πειραματισμό τους πιο μακριά και, αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ κι οι ουσιώδεις πειραματισμοί είμαστε πολύ φίλοι!

Η “αιρετική” μου άποψη είναι ότι τα τελευταία δύο άλμπουμ είναι μεν αξιόλογα αλλα αρκετά safe για τα δεδομένα της μπάντας. Διατηρούν πάντα όμως μια ωραιότατη αισθητική.

2 Likes

Vilosophe προς το παρόν εγώ. Δεν έχω δώσει πολλές ακροάσεις στο How The World.

EDIT: Μη βαράτε, το έβαλα τώρα.

2 Likes

Αν έπρεπε να προσάψω κάτι στα 2 τελευταία, θα ήταν η στασιμότητα στον ήχο τους. Δεν θα το κάνω όμως :stuck_out_tongue:

Το Be all…περιέχει το καλύτερο τραγούδι τους (name the serpent) και στο Slow motion…είναι τόσο συμπαγής η ροή και η λογική του άλμπουμ, που ακούγεται σαν ένα ενιαίο τραγούδι.

Το νέο σινγκλ πάντως, δείχνει μια αλλαγή κατεύθυνσης…για να δούμε.

1 Like

Πολύ ωραίο κομμάτι το καινούριο!

2 Likes

Το οτι ειναι safe δεν σημαινει πως δεν γινεται να ειναι καποιο απο αυτα τα δυο το καλυτερο ολων για καποιον.

Thanks! :laughing: Εγω ψηφισα το Vilosophe, ομως για παραδειγμα τα 2 τελευταια τα βαζω πανω απο το How The World, που για μενα μπαινει με ελαχιστη διαφορα στην τελευταια θεση, ανεξαρτητα απο την διαθεση στην οποια βρισκομαι. Τα αλλα 3 εναλλασσονται.

Ισως δεν το εξηγησα καλα. Στο Young Skeleton τραγουδαει 100% ο Tom Engelsøy, το γραφει η περιγραφη στο YouTube. Απλως δεν ειμαι σιγουρος τελικα αν ειναι ο βασικος τους τραγουδιστης και στα αλλα αλμπουμ, εκει ειναι η αβεβαιοτητα μου. Νομιζω παντως πως δεν ειναι, και ο τυπος του οποιου η φωνη μοιαζει με του Ozzy (και αρα αυτος που ακουμε στα υπολοιπα αλμπουμς) ειναι ο Asgeir Hatlen. Σωστα?

1 Like

Ναι, με κάθε επιφύλαξη πάντα, γιατί δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη μαζί τους :crazy_face:

Ο Hatlen είναι και σε μια άλλη μπάντα με όνομα Atrox. Τους έχει ακούσει κανείς;

1 Like

Τελικά δεν είναι προπομπός το νέο σινγκλ για τίποτα.

Σε μια συνέντευξη με τον Torstein Parelius, έιπε στην αρχή της:

Apart from most singles and EPs we have done in the past, this is a totally independent stand-alone release. It is not a “preview” of any coming album or things like that.

Στο τέλος της συνέντευξης όμως λέει τα παρακάτω:

We have some plans for another non-album release a bit later this year, but we’ll see what happens. Check in on our Facebook-page for news and updates.

We are also working on a new album, and we hope (but can’t promise) that it will be out next year. So far, I’m really stoked by the material we have written. Once again, we work under the motto: Let’s go darker.

Όποιος/α θέλει να την διαβάσει ολόκληρη, ορίστε:

1 Like

Ναι ειδα και ενα σχολιο στο Facebook που εκαναν μεσω του επισημου λογαριασμου τους, πως αν και το single αυτο δεν ειναι απο καποιο επερχομενο αλμπουμ, ετοιμαζουν διαφορα πραγματακια για το μελλον. Δε με ενοχλει καθολου το να βγαλουν αλμπουμ σε κανα χρονο απο τωρα οταν εχουν μια συλλογη απο τραγουδια για να τα βαλουν. Που ξερεις, μπορει να μπει τελικα και το Young Skeleton μεσα.

1 Like

Σήμερα είδα ότι βγήκε στο Spotify.

Επιτέλους νέο τραγούδι από Lethe.

Πέρα φυσικά από τον Tor Helge Skei συμμετέχει και η Anna Murphy (Cellar Darling, ex-Eluveitie).

2 Likes

Το θαύμα δεν θα είναι τόσο το να γίνει το φεστιβάλ όπως πρέπει, αλλά το να παίξουν τελικά οι Manes :joy:

Θυμίζω ότι κυκλοφόρησαν το τελευταίο αλμπουμ τους, τον Αύγουστο του 2018 και ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι θα πάρουν μέρος στο παραπάνω φεστιβάλ τον επόμενο Αύγουστο (2019) για να γιορτάσουν την κυκλοφορία του αλμπουμ ένα χρόνο μετά, που τελικά ακύρωσαν οι ίδιοι αργότερα :stuck_out_tongue_closed_eyes:
Πάλι καλά που το ανακοίνωσαν πριν κινηθούμε για εισιτήρια.

Πέρα από την πλάκα όμως, είναι δυο τα τινά: Από την μια ο χώρος δεν ταιριάζει καθόλου στην μουσική τους και στην νοοτροπία τους γενικότερα ως μπάντα. Από την άλλη παίζουν ζωντανά από παρα πολύ σπάνια έως καθόλου.

Ας είναι…

1 Like

Δεν ειμαι φαν αυτης της λογικης ποτε και για καμια μπαντα προσωπικα. Αν παιξει η μπαντα την μουσικη της και βγαλει την ψυχη της στο σανιδι, τοτε δεν μετραει ουτε το αν εχει φως ή σκοταδι, ουτε το αν εχει διπλα σου γκοθαδες ή μεταλλαδες ή καζουαλς, ουτε τιποτα. Για μενα τουλαχιστον. Οταν βλεπω μια μπαντα που νιωθει 100% αυτο που παιζει, ολα τα αλλα ειναι απλα κονφεττι.

Και νιωθω οτι σε ενα λαηβ Manes θα ειχα παραδωσει κι εγω ψυχη. Λοιπον θα πηγαινα σε αυτο το φεστιβαλ. Πρωτον για να λιωσω με Manes, δευτερον για να χαζεψω Τσεχες μιλφαρες και τριτον για να ριξω ντοματες στον Ανσελμο.

Ωπα εχει και Soen. Και Paradise Lost. Και γαμημενους Front Line Assembly. Και Devin Townsend. Και Melt-Banana. Αστειευομαι δεν εχω ιδεα ποιοι ειναι αυτοι.

Παμε? Ψηθηκα. Οχι οτι θα γινει τελικα, αλλα λεμε τωρα. Δεν υπαρχει περιπτωση να γινουν φεστιβαλ φετος για κανεναν λογο.

2 Likes

Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου και ας το παίζω βαρύ πεπόνι. Blame them που έχουν δημιουργήσει στο κεφάλι μου το “Mes que un band“ :joy:

Πολύ δύσκολα αλλά μακάρι να γίνει το φεστιβάλ και όχι μόνο αυτό, γιατί ταυτόχρονα θα σημαίνει ότι θα έχουμε μπει σε μα «κανονικότητα» που είναι και το πιο σημαντικό.

Μέσα! Πάμε και ας χρειαστεί να κάνουμε και «hey, hey, hey» και «πάμε χέρια ψηλά» στο name the serpent :crazy_face:

1 Like

Ωραιότατο ρεμίξ από τον Rune Sørgård (παραγωγός στο Be all…σχεδόν στο μισό όπως λένε και οι ίδιοι :stuck_out_tongue:)

Αν κάποιος/α έχει την παρακάτω συλλογή και θέλει να την μοιραστεί…μπι μαι γκεστ! (δεν την βρίσκω πουθενά ομως)

Ας αφήσω και αυτό εδώ:

1 Like

Αυτο ειναι ουσιαστικα ολα τα τραγουδια που ειχαν βγαλει ενα ενα για εκεινο το project του 2011 που μπορει να θεωρηεθει ουσιαστικα και ως ο πραγματικος τους 4ος δισκος ε? Δεν τα εχω βρει ουτε εγω πουθενα, μονο διασπαρτα μερικα απο αυτα στο YouTube… κριμα ειναι!

Να ξερεις δεν ειμαι ψυχαναγκαστικος αλλα με ενοχλει που δεν υπαρχουν #401 και #402 ! :stuck_out_tongue:

1 Like

Όχι.

σε τι απο ολα :stuck_out_tongue: