Metal Hammer vs RockHard

Θυμάστε οι παλιότεροι γράμματα αναγνωστών του Hammer των αρχών των 90ς? Υπαρξιακά προβλήματα, κοινωνικοί προβληματισμοί, αλλά και πολύ φανατισμός (καμία σχέση με τα τελευταία χρόνια, που το πολύ να ειπωθούν ρητά του τύπου “i like 2 kinds of music, heavy & metal”, “hail στα εξής συγκροτήματα” (και αρχίζει το κατεβατό του καθένα), ή το - κλασικό - “ρε παιδιά, δεν έχει σημασία αν είναι black ή death ή power ή progressive… είναι ΟΛΑ METAL!!”… :lol:

Άλλη φάση παλιά πάντως… Δε το έζησα το προ-'96 Hammer, δεν ψαχνόμουν ακόμα στη μουσική τότε, αλλά προμηθεύτηκα τα επόμενα χρόνια πολλά τεύχη απο φίλους ή απο παλιά βιβλιοπωλεία… Ήταν πραγματικά μια εποχή πολύ πιο φανατισμένη τότε. Κατά τη γνώμη μου, οι “μεταλλάδες” ήταν πολύ περισσότερο φυλή τότε σε σχέση με τώρα, και αντιμετώπιζαν τόσο τον “έξω κόσμο” όσο και άλλα είδη μουσικής με πολύ καχυποψία, εως εχθρότητα. Βασικά θύμιζαν πολύ οπαδούς ομάδων (το οποίο σε ένα βαθμό μάλλον συνεχίζεται και σήμερα!)

Κάποιοι συντάκτες του Hammer το ενίσχυαν αυτό και με το παραπάνω. Θα έλεγα οτι έφταναν να το προκαλούν κιόλας, με τις φανατισμένες τους κριτικές και διάφορες μπούρδες που έγραφαν, αλλά απο την άλλη, οπαδοί ήταν κι αυτοί, όπως όλοι οι αναγνώστες, που απλά είχαν περισσότερες μουσικές γνώσεις (και ο συνδυασμός γνώσης - αν και όχι απόλυτης - και φανατισμού τι κάνει???)

Πάντως είναι γεγονός πως το Hammer έχει συνδεθεί με την ιστορία της metal μουσικής στην Ελλάδα, και πέραν τούτου, έχουν περάσει φοβεροί συντάκτες κατά καιρούς απο εκεί… Με τον ανεπανάληπτο Φλωράκη να είναι ο αγαπημένος μου… Αυτό, συν κάποιες στήλες που έκαναν τη διαφορά και ήταν μοναδικές… Και γω που δεν είχα ίντερνετ τότε στα ψαξίματα μου, έμαθα 5 πράγματα απο εκεί. Αλλά υπήρχαν (και υπάρχουν) και κάτι άλλα απαράδεκτα ρε γαμώτο, τα οποία και πιο μικρός όταν ήμουν τα εντόπιζα. Με κύριο στοιχείο αυτή την αλαζονία και το θάψιμο ορισμένων συντακτών απέναντι σε κείνο που δε γούσταραν οι ίδιοι. Πάντως έχω την αίσθηση οτι όπου υπάρχει αυτό που λέμε “κριτική” το συναντάμε αυτό… (σκεφτείτε μόνο τους κριτικούς κινηματογράφου…)

Φυσικά δε ψηφίζω κανένα περιοδικό απο τα δύο, κανένα δε με καλύπτει, προτιμώ πάντως το Hammer γιατί έχει μια ιστορία χρόνων όπως και να έχει. Αν και πλέον το αγοράζω 2 φορές τον χρόνο πάνω κάτω… μάλλον απο συνήθεια.

ΥΓ - Το αφιέρωμα στο gothic του προτελευταίου τεύχους (το πρώτο που πήρα ύστερα απο καιρό) το βρήκα πολύ αξιόλογο, αλλά αυτός ο διάλογος των συντακτών ήταν απαράδεκτος… Όπως και ένας παλιότερος διάλογος ανάμεσα στους συντάκτες σε ένα παλιότερο επετειακό τεύχος - για τα 80ς - , όπου ο Καραολίδης (και τον εκτιμούσα κιόλας) είχε πει “τα 80ς πέραν του μεταλ δεν έδωσαν τίποτα αξιόλογο στη μουσική”. Αυτά απο έναν συντάκτη που είχε προσπαθήσει να ανοίξει τους ορίζοντες ορισμένων όταν ήταν αρχισυντάκτης στις αρχές των 90ς…

1 Like

@ellanor: Αμά ψάξεις το thread θα δεις που αναφέραμε για το τι έπαιζε παλιότερα στο Hammer. btw τι gothic αφιέρωμα είχε το hammer ( έχω να το αγοράσω πάνω από 6 χρόνια ) ? Φαντάζομαι gothic metal, ε?

Μην αγοράζετε μέταλ περιοδικά, έχετε το ίντερνετ.

εχει πολλα δικια αυτο.

κανενα!!!
εκτος αν παιζει να μαζευεις συνεντευξεις αγαπημενων γκρουπς για αρχειο.
ενημερωση υπαρχει πλεον μεσω ιντερνετ
οπως και η προακροαση των δισκων!

περα απο αυτα να θαψουμε και λιγο
το ροκ χαρντ ειναι οκ.αλλα αδιαφορο.
το μεταλ χαμερ ειναι ΓΤΠ.ολοι ψωνισμενοι,δεν ξερουν τι τους γινεται(θα πρεπει να ανοιξουμε ενα θρεντ με τις μπαρουφες που χουν κανει την τελευταια δεκαετια οι συντακτες του χαμμερ,ετσι για να γελασουμε),οι κριτικες τους ειναι ΓΤΠ (μπορει να χει γραψει μια σελιδα κριτικη πχ ο χρονοπουλος και να μην εχεις καταλαβει πως ειναι το αλμπουμ,αλλα να σου λεει για το πως νιωθει αυτος οταν το ακουει!!!),οι συνεντευξεις τους ειναι ΓΤΠ παλι, με ερωτησεις κλασσικες πλεον : ποσο πουλησε το τελευταιο σας αλμπουμ,πες κανενα περιστατικο απο τα στουντιο κλπ κλπ. και γενικα πρεπει να το κλεισουν το μαγαζι!

Προσπάθησα να διαβάσω όλα όσα έχουν γραφτεί πριν γράψω τα δικά μου, αλλά ήταν ουκ ολίγα και σίγουρα δε διάβασα τα πάντα :slight_smile:

Το αφιέρωμα ήταν στο gothic γενικότερα!!! Όχι μόνο metal δηλαδή! (είδες πρόοδοι το hammer?). Έκανε δλδ αναφορές σε bauhaus, siouxsie, cure, και λίγο περισσότερο σε fields of the nephilim, mission, sisters of mercy, και υπόλοιπα συγκρότηματα του είδους, καθώς και σε κάποια άλλα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του gothic στην τέχνη (εξαιρετικό κείμενο, μπορώ να πω, μιας νεότερης συντάκτριας)… μέχρι που άρχισε ο διάλογος ανάμεσα στους συντάκτες και θυμήθηκα το παλιό καλό hammer :lol:

Ήταν πάντως μια πρόοδος, 10 χρόνια πριν αποκλείεται να υπήρχε αυτό το αφιέρωμα.

Άντε ρε! Καλά φαντάζομαι ούτε που είπανε τπτ για Diary Of Dreams κλπ. Anyway, μου κάνει εντύπωση!

Όχι, για Diary of Dreams δεν είπαν τίποτα, είπαμε… :wink: Σε κάποιο σημείο (στη συνέντευξη αν θυμάμαι) μίλησαν απαξιωτικά κιόλας για τη φάση του πιο ηλεκτρονικού goth. Εμ ,τι, αμα δεν έχει κιθάρες δεν είναι “true gothic” :lol:

Μιλάμε ρε συ θα με αναγκάσεις να το ψάξω για να το διαβάσω και να σκάσω από τα γέλια τότε!!! Απίστευτο. Να πάνε να ζήσουν και σε καμμιά σπηλιά τοτέ. Ρε η μουσική έχει προχωρήσει ρεεεεεε.

O B.Ζαχαρόπουλος σε κριτική για King Diamond βρήκε ευκαιρία να θάψει Trivium και όλη την female fronted σκηνή… Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί του έδωσαν να γράψει κριτική για το καινούργιο Earth, αφού είναι εχθρός του και το επιχείρημα για το θάψιμο που έφαγε ο δίσκος ήταν ότι δεν του άρεσε όλο το είδος.
Επίσης ο Περβανίδης, σε συνέντευξη για το νέο Candlemass το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον Edling ήταν για… τους Rush.
Kάτι άσχετο που διάβασα σε ένα γράμμα : Αληθεύει ότι αυτός στην εκπομπή του σπρώχνει κυρίως power και αδικεί death, black και prog? Αν ισχύει αυτό δεν θα έπρεπε να λέει ότι κάνει metal εκπομπή, αλλά POWER metal εκπομπή.

Ε,hammer διάβαζες,περίμενες ειλικρινά να βρείς Diary of dreams?Πάλι καλά που ανέφερε έστω σαν ονόματα τους London After Midnight για παράδειγμα.Ο διάλογος μεταξύ συντακτόν γιατί δεν σου άρεσε,ή μάλλον τι δεν σου άρεσε σε αυτόν?

Ο Ζαχαρόπουλος το κάνει συνέχεια αυτό.Αν διαβάσεις τη στήλη του,θάφει ανελέιτα κάποια συγκεκριμένα πράγματα,όπως το punk(και μόνο για αυτό του αξίζει θάψιμο-του Ζαχαρόπουλου-),το Internet(αν δεν πληρώνεις 60 ευρώ το μήνα για 3 δίσκους,δεν αγαπάς τη μουσική που ακούς),το A.O.R.,το οποίο και εγώ συχένομαι,αλλά εντάξει,κρατάς μια κάποια ουδέτερη στάση σαν συντάκτης ‘σοβαρού’ εντύπου,δεν προσβάλλεις το γούστο τον άλλων.Πιστεύω ότι είναι από τους χειρότερους συντάκτες όχι μόνο του hammer,αλλά και γενικά σε μουσικό περιοδικό.
Όχι,ο Περβανίδης δεν υποτιμά το ακραίο ήχο,είναι όμως από τα πράγματα που δεν ακούει,οπότε λογικό είναι η εκπομπή του να έχει πιο πολύ μελωδικά συγκροτήματα παρά ακραία,άλλωστε και το κοινό της εκπομπής αλλά και το metal κοινό της χώρας ακούει πιο πολύ συγκροτήματα αυτού του στύλ παρά ακραία γκρούπ.
Το κακό με το hammer είναι ότι σε από 1 σημείο και μετά είχε πολύ κολλημένους συντάκτες,και έφτασε να το κατηγορούν ως έντυπο για 15 χρονα.Ε,οι υπεύθυνοι του περιοδικού καταφέραν να το κάνουν έντυπο που μόνο σε αυτές τις ηλικίες απευθύνετε.Πάντως υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι συντάκτες εκεί,π.χ. Πούσιος,Χρονόπουλος,Αγόρος,Βασιλείου,κτλ.

Όχι αυτό έλειπε. Σιγά μην τους ανέφεραν. Και πραγματικά χαίρομαι που δεν τους ανεφέραν ( και φυσικά όχι μόνο αυτούς ), γιατί απλώς αποδεικνύουν το προφανές: πόσο κομπλεξάρισμένοι και κολληματίες είναι.

η Ισως να μην τους ξερουν…:stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

ε αποκλειέται. Οι συγκεκριμένοι ( Diary Of Dreams ) είναι πλέον για το gothic ό,τι ήταν οι Sisters thn 10 etia του 80.

Ο Καραγγιάνης και η Βασιλείου ξέρουν DOD,έχω διαβάσει κριτική του πρώτου σε παλιό τέχος του Metal Invader,για όποιον το θυμάται και αυτό το περιοδικό.Απλώς δεν είναι αυτό που πουλάει το έντυπο,αλλά αγνή,μεταλλική πίστη και την αυθεντική δύναμη της βίβλου της μεταλλικής ενημέρωσης:lol: #-o Οπότε γιατί να τους βάλουν τους DOD…

γιατί υποτίθεται αφιέρωσαν κάποιες σελίδες στο κεφάλαιο gothic. Είναι σαν να κάνανε ας πούμε αφιέρωμα στο μέταλ και να μην είχε ούτε ένα συγκρότημα από 90 και μετά. Αλλά ο κλασσικός, ο σωστός, ο κολλημένος πρέπει να αγνοεί ό,τι δεν έχει ριφφ.

Μάλλον έτσι είναι…:frowning: εντάξη πάντως,κοινό πρέπει να 'χει για να συνεχίζει 20 χρόνια πάντως,δεν νομίζεις?
Άλλωστε όλοι από κάπου ξεκινάνε…

Πάντως το αφιέρωμα στο gothic ήταν καθαρά προς την πιο σκληρή πλευρά του είδους,λογικό άλλωστε,μιας και το κοινό του περιοδικού ακούει πιο πολύ συγκροτήματα του στύλ αυτού.Οπότε ας μην ήμαστε απόλυτοι…

σωστος ο red pyramid.ηταν αφιερωμα στο gothic απο ενα μεταλ περιοδικο.τι περιμενατα να βαλει sopor aeternus,hocico,vnv nation και δεν ξερω γω τι αλλο??

και οσο για τα ριφφ,εδω τα αγνοουνε οι ιδιοι οι γκοθαδες…
θυμαμαι χαρακτηριστικα,γκοθα στο παλιο dada,να παιζει fields και να μου λεει,εμενα δεν μαρεσουν οι fields γιατι εχουν μπροστα τις κιθαρες!!!αν ειναι δυνατον??πιο κομπλεξικα ατομα δεν εχω συναντησει απο τους γκοθαδες!τουλαχιστον ο μεταλλας εχει ασχοληθει και λιγο.ιδιαιτερα οσοι ασχοληθηκανε με paradise lost,katatonia κλπ κλπ εχουν ακουσει sisters,fields,mission,cure Κλπ κλπ.και οσοι απο την αλλη ακολουθησανε τους theatre of tragedy στο Μuzik σιγουρα ανακαλυψανε την ebm,electrogoth κλπ κλπ.

μα λογικό είναι να τα αγνοούν. Αφού δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει το gothic. Το έχω ξαναπεί. Το gothic metal είναι παρακλάδι του μεταλ και όχι του gothic…
Anyway, δεν είπα ότι περίμενα να βάλουν τέτοια γκρουπ έτσι και αλλιώς, και εγώ συμφωνώ με αυτά που λέει ο red. Απλά κάποιες παρατηρήσεις έκανα. :slight_smile:

εχει πει τετοιο πραμμα;;;; ω ρε στενομυαλια…