Εγώ, πάλι, χωρίς να το έχω τελειώσει, ήδη μπορώ (με αφορμή τον εν λόγω αφιέρωμα) να συγκεκριμενοποιήσω λίγο παραπάνω αυτά που έλεγα παραπάνω περί αφιερωμάτων χωρίς ιδιαίτερη ουσία και με λογική “name-dropping” (550 albums!). Βλέπω, σε κάθε χρονιά, να απαριθμούνται ένας σκασμός από δίσκους, αλλά με δύο πολύ σοβαρές προβληματικές: πρώτον, ο (αναγκαστικά) περιορισμένος χώρος στην περιγραφή, πράγμα που ήδη έχει συνηθίσει κανείς και είναι σύμπτωμα γενικά των καιρών (όχι μόνο του metal Τύπου, δηλαδή) που δίνει περισσότερη σημασία στο φτηνό εντυπωσιασμό μέσω της ποσότητας, και όχι της ποιότητας (αυτή απαιτεί κι έναν κόπο παραπάνω). Αλλά γάμησε το αυτό, το περιμέναμε. Το δεύτερο, όμως, και κύριο σπάσιμο, είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει μία πραγματική σταχυολόγηση της δεκαετίας, αφού σε κάθε χρονιά απλά έχουν μπει τα πάντα άκριτα! Και μ’ αυτό δεν εννοώ “γιατί μπήκε αυτό κι όχι το άλλο”, αλλά ότι έχω πετύχει ήδη 2-3 “παρουσιάσεις” που παραδέχονται ότι “δεν είναι και το καλύτερο τους”, “δε συγκρίνεται με τα παλιότερα”, “συνεχίζουν στο ίδιο στυλ” κλπ. κλπ. Συγγνώμη, τότε γιατί να καταλαμβάνουν χώρο σ’ ένα (υποτίθεται) αφιέρωμα στους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας; Θα μπορούσε να πει κάποιος “ε δε λένε ότι είναι αφιέρωμα στα καλύτερα, θέλουν να δώσουν μία γενική εικόνα του τι έπαιζε την κάθε χρονιά, άρα και μέτριο δίσκο να έβγαλε μια μπάντα μεγάλου βεληνεκούς, θα έπρεπε να μπει”. Σύμφωνοι, απλά τότε δεν υπάρχει πραγματικά καμία διάκριση ανάμεσα σε “καλούς”, “μέτριους” κι “εξαιρετικούς” δίσκους, αφού όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι! Μ’ αρέσει και που στο session των ελληνικών δίσκων έχουν “check also”. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρώτον, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα να βάζεις σ’ ένα πλαίσιο ένα κατεβατό από albums που δε λες τίποτα γι’ αυτό και δεύτερον, ότι ακόμα και το “κανονικό” section είναι ένα"check also"; Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι για να γραφτεί ένα τέτοιο αφιέρωμα δε χρειάστηκε να ιδρώσει και κανείς. Παίρνεις τα τεύχη που βγήκαν και σημειώνεις: τους δίσκους των μεγάλων μπαντών, τους δίσκους των ελληνικών μπαντών, τους δίσκους καινούριων μπαντών, άντε και κάποιες μικροεκπλήξεις και τσουπ, χώσ’ τα όλα στη χρονιά που βγήκαν. Ε sorry, αν αυτό δεν είναι προχειροδουλειά, αν αυτό δεν είναι παράδειγμα-προς-αποφυγή για το πώς να κάνεις ένα μουσικό αφιέρωμα αν θες να θεωρείσαι “μουσικός δημοσιογράφος” (τρομάρα σου), τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.
EDIT: Sorry, απλά το θυμήθηκα τώρα και είναι άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα γι’ αυτό που περιγράφω: στο εξώφυλλο κοτσάρουν και “οι απώλειες της δεκαετίας”. Και εννοούνε ένα μαύρο πλαίσιο κάτω δεξιά με 5 ονόματα και ημερομηνίες. Γράψε, ρε φίλε, ποιος ήταν αυτός, τι έκανε, γιατί το θεωρείς σοβαρή απώλεια, έλεος. Μιλάμε, πάω στοίχημα, το αφιέρωμα γράφτηκε σε χρόνο dt και το ζήτημα είναι ότι θα μπορούσε να το γράψει ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ που θα είχε πρόσβαση στο Google, ανεξαρτήτως μουσικής εντρύφησης και αγάπης.