Metal Hammer vs RockHard

2 Likes

Άσχετο και συγνώμη για την παρεμβολή αλλά Μπενεα είναι ζευγάρι με τον παρουσιαστή της δικης

Κυκλοφόρησε λοιπόν και το επετειακό τεύχος του Metal Hammer για τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στα περίπτερα. Κατόρθωμα οπωσδήποτε σημαντικό αυτό, ειδικά για ένα περιοδικό εξειδικευμένο κάτι το οποίο μάλλον είναι τελικά και ευχή και κατάρα!

Το φορμάτ της “πανηγυρικής” αυτής έκδοσης είναι το γνωστό και απο προηγούμενες επετείους δηλαδή νυν και πρώην συντάκτες να μιλάνε για την εμπειρία τους στο περιοδικό - οι παλιοί όσο πάνε και… λιγοστεύουν πάντως! Επίσης, για κάθε ενα από τα 40 αυτά χρόνια κυκλοφορίας του εντύπου ένας νυν συντάκτης γράφει για κάθε έναν από τους πέντε πρώτους δίσκους που είχανε αναδειχθεί τοτε κορυφαιοι στη συγκεντρωτική λίστα των συντακτών εκείνης της εποχής!

Μου θύμισε λίγο το δικό μας 52for52, αλλά λιγότερο καλό!

18 Likes

Νομίζω οι ετήσιες λίστες του Χαμμερ άρχισαν κάπου στα 90s ή πέφτω έξω;

1 Like

Έτσι λένε, από το 1990. Για τα προηγούμενα χρόνια διάλεξαν οι τωρινοί συντάκτες.

Α, δηλαδή έχουν ας πούμε λίστες και για '84 - '89;

Βρε λες να ξαναπάρω Χάμερ;

Επίσης αν μπορεί κάποιος να τις ανεβάσει εδώ θα ήταν βολικό :slightly_smiling_face:

1 Like

Καλά θυμάσαι, για τα χρόνια πριν το 1990 οι λίστες που δημοσιέυονται στο επετειακό τεύχος διαμορφώθηκαν από τις επιλογές που έκαναν τώρα οι νυν συντάκτες, γι’ αυτό άλλωστε είναι και πιο… “προβλεπέ”!

Για όποιον λοιπόν ενδιαφέρεται, οριστέ οι συγκεντρωτικές λίστες των συντακτών του Hammer για εκείνα τα χρόνια:

1984

Iron Maiden – Powerslave

Metallica – Ride the Lightning

Scorpions – Love at First Sting

Judas Priest - Defenders of the Faith

Manowar – Hail to England

1985

Celtic Frost – To Mega Therion (σιγά μην έβγαινε αυτό #1 αν ψήφιζαν τότε!)

Accept - Metal Heart

Exodus – Bonded By Blood

Helloween – S/T & Walls of Jericho

Saxon - Innocence is no Excuse (αυτό ήταν έκπληξη)

1986

Metallica – Master of Puppets

Slayer – Reign in Blood

Iron Maiden – Somewhere in Time

Megadeth – Peace Sells

Ozzy Osbourne – The Ultimate Sin

1987

Guns ‘n’ Roses – Appetite for Destruction

Whitesnake – 1987

Helloween – Keeper I

Anthrax - Among the Living

Savatage – Hall of the Mountain King

1988

Metallica – …and Justice for all

Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son

Queensryche – Operation Mindcrime

Slayer – South of Heaven

Helloween – Keeper II

1989

Sepultura – Beneath the Remains

Annihilator – Alice in Hell

King Diamond – Conspiracy

Skid Row - Skid Row

Motley Crue – Dr Feelgood

7 Likes

Αυτό ήθελα να σχολιάσω κι εγώ, όχι όμως για το προβλέψιμο των προηγούμενων χρόνων, αλλά για τα “περίεργα” των 90’s. Π.χ. το ‘91, σε μία χρονιά με δεν-ξέρω-κι-εγώ-πόσες-κλασικούρες, στο top-5 είχαν βγει κάποιοι… Scatterbrain. Wtf, παίζει να είναι η πρώτη φορά που διαβάζω/γράφω τ’ όνομά τους. Και ΟΚ, εντυπωσιακή η κυριαρχία των Skyclad, αλλά αυτό το γνώριζα.

Tότε δεν ήταν η εποχή της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ :interrobang:

Για να κάνουμε και την αναπόφευκτη σύγκριση να δούμε :stuck_out_tongue:

5αδα δικιά μας | 5άδα Hammer (σε παρένθεση η θέση στη δικιά μας)

1984

Metallica - Ride the Lightining | Iron Maiden – Powerslave (2)

Iron Maiden - Powerslave | Metallica – Ride the Lightning (1)

Judas Priest - Defenders of the Faith | Scorpions – Love at First Sting (6)

Mercyful Fate - Don’t Break The Oath | Judas Priest - Defenders of the Faith (3)

Manowar - Hail to England | Manowar – Hail to England (5)

1985

Celtic Frost - To Mega Therion | Celtic Frost – To Mega Therion (1)

The Sisters Of Mercy - First And Last And Always | Accept - Metal Heart (9)

Helloween - Walls of Jericho | Exodus – Bonded By Blood (5)

Slayer - Hell Awaits | Helloween – S/T & Walls of Jericho (3)

Exodus - Bonded by Blood | Saxon - Innocence is no Excuse (-)

1986

Metallica - Master of Puppets | Metallica – Master of Puppets (1)

Iron Maiden - Somewhere in Time | Slayer – Reign in Blood (3)

Slayer - Reign In Blood | Iron Maiden – Somewhere in Time (2)

Queensrÿche - Rage for Order | Megadeth – Peace Sells (10)

Candlemass – Epicus, Doomicus, Metallicus | Ozzy Osbourne – The Ultimate Sin (36)

1987

Helloween – Keeper of the Seven Keys Pt 1 | Guns ‘n’ Roses – Appetite for Destruction (3)

Savatage - Hall of the Mountain King | Whitesnake – 1987 (10)

Guns ‘n’ Roses - Appetite For Destruction - Helloween – Keeper I (1)

Candlemass - Nightfall | Anthrax - Among the Living (13)

Celtic Frost - Into The Pandemonium | Savatage – Hall of the Mountain King (2)

1988

Queensrÿche - Operation: Mindcrime | Metallica – …and Justice for all (2)

Metallica - …And Justice for All | Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son (3)

Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son | Queensryche – Operation Mindcrime (1*)

Helloween - Keeper Of The Seven Keys Pt. 2 | Slayer – South of Heaven (5)

Slayer - South of Heaven | Helloween – Keeper II (4)

1989

Savatage - Gutter Ballet | Sepultura – Beneath the Remains (2)

Sepultura - Beneath the Remains | Annihilator – Alice in Hell (22)

Fates Warning - Perfect Symmetry | King Diamond – Conspiracy (10)

Faith No More - The Real Thing | Skid Row - Skid Row (5)

Skid Row - Skid Row | Motley Crue – Dr Feelgood (53)

Θεωρώ ότι είναι πολύ διαφορετική η ματιά και η αντίληψη κάποιων ιστορικών γεγονότων μετά από 30-40 χρόνια, από το να αντιληφθείς/προβλέψεις την πιθανή μελλοντική σημαντικότητα ενός έργου τη στιγμή που πρωτοκυκλοφορεί. Για αυτό το λόγο, κάτι Ride the Lightning ως καλύτερο δίσκο του 1984, όσο ζεις στο 1984, μου φαίνεται επιστημονική φαντασία. Τώρα ναι, είναι σχεδόν αυτονόητο, αλλά τότε, μου φαίνεται σχεδόν απίθανο…

Βέβαια από την άλλη, τότε δεν υπήρχε και η πληθώρα πληροφορίας που έχουμε τώρα, αλλά σίγουρα οι μουσικοί “ήρωες” της εποχής ήταν διαφορετικοί από αυτούς που έχουμε σήμερα. Οι Metallica ήταν 4 σπυριάρηδες 20χρονοι…

2 Likes

Ωραιο δισκακι εκεινο των Scatterbrain :stuck_out_tongue: To I am with stupid ειναι all time classic μου για γκρουβινγκ

3 Likes

Εγινε δουλιτσα το 1988.

Το Hammer το έχει στο top-5 του, αλλά το ‘90. Μπέρδεμα μ’ αυτό το album.

Πλάκα έχουνε τα παιδιά

Πολύ ωραία μπάντα, χαβαλέδες στους στίχους αλλά βάραγαν και σωστά. Άκου τους.

Και από την 10άδα του 1990 πάντως, το Rust in Peace λάμπει δια της απουσίας του οπότε μάλλον και αυτή η λίστα είναι από τότε - δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάτσει να βγάλει κάποιος σήμερα τα καλύτερα άλμπουμς του εν λόγω έτους και δεν θα το έχει τουλάχιστον 5άδα…

Όχι μόνο αυτό, θυμάμαι δημοσιεύματα της εποχής να ‘κατακρίνουν’ ουσιαστικά το RtL, ως ένα (ή και περισσότερα) βήμα πίσω συγκριτικά με το ντεμπούτο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι Metallica είναι μια ταλαντούχα μπάντα και θα καταφέρουν να ανακάμψουν! Ένα άρθρο μάλιστα έκλεινε με την φράση ‘και οι Iron Maiden έβγαλαν ένα αδύναμο δεύτερο άλμπουμ και δείτε τι τους συνέβη μετά’!!

(Βέβαια, για να πω την αμαρτία μου, όσο κι αν αγαπώ το Ride πάντα μου άρεσε λίγο λιγότερο από το Kill 'Em All αλλά τι να κάνουμε, ο καθένας με τα βίτσια του :stuck_out_tongue: )

3 Likes

Συνεχίζοντας τον σχολιασμό:

Οι Six Feet Under χτύπησαν δεκάδα και με τα 3 πρώτα albums τους;

Που διάολο είναι οι Iced Earth; ΟΥΤΕ ΕΝΑ ALBUM ΠΟΥΘΕΝΑ;;; Μόνο οι αναγνώστες είχαν δει το φως το αληθινό;

Sacral Rage και Villagers οι μοναδικές ελληνικές μπάντες που έφτασαν μέχρι το νούμερο 2.

Δίσκοι που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις και μου προκαλούν έκπληξη (πέραν των Scatterbrain που προαναφέρθηκαν):

Type O Negative “Slow, deep and hard” το '91 (δισκάρα, απλά το λες και outsider εκείνη τη χρονιά. Τι διάολο, τόσο ψαγμένοι οι Hammer-ίστας τότε; Θυμούνται οι παλαιότεροι αν όντως υπήρξε τέτοιος ντόρος για την μπάντα από το ντεμπούτο; Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά δεν ξανα-εμφανίζονται σε καμία λίστα).

Smashing Pumpkins μες στη δεκάδα το '95; What the fuck, εδώ και το “Nevermind” μου φάνηκε περίεργο που τα κατάφερε, πίστευα ότι μέχρι Soundgarden θα έφτανε το Hammer.

Ντεμπούτο Dead Soul Tribe στη 2η θέση το 2002 και ο ίδιος ο Ζαχαρόπουλος παραδέχεται ότι μιλάμε για υπερεκτιμημένο δίσκο. Νομίζω ότι έχει δίκιο.

Morbid Angel “Heretic” 1η (!) θέση το 2003. Ομολογουμένως δε το θυμάμαι μετά απο τόσα χρόνια, αλλά νομίζω με την καμία δεν είναι δίσκος πρωτιάς… Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για χρονιά με κυκλοφορίες Maiden, Theater, Nevermore κ.ά. -πώς τους γάμησες έτσι, ρε Trey;;;

Όλα τα albums των Mastodon (πέραν του ντεμπούτου) βάρεσαν πρωτιές ή στη χειρότερη 2η-3η θέση. Δεν ξέρω αν άλλη μπάντα κατάφερε κάτι τέτοιο.

1 Like

Το εφτιαξα λιγο. Θα εγραφα και “ιδιοκτητης γνωστου δισκαδικου στο κεντρο της Αθηνας που αποτελουσε σημαντικο γραφια του ΜΗ”, αλλα δεν θυμαμαι ποτε πεθανε ο Lord. Νομιζω ειχαν κυκλοφορησει ηδη αρκετοι δισκοι Μαστοδον, αλλα νταξ, δεν θυμαμαι.

Γενικως, καπως να πουλαμε και κανενα δισκακι… Αυτη ηταν η φαση μεχρι το τελος της χιλιετιας. Μετα δεν ακολουθησα πια, αλλα δεν νομιζω να αλλαξε πολυ.

Τότε δεν ήταν αρχισυντάκτης ο Καραολίδης; Αν ναι, δεν αποτελεί έκπληξη :slightly_smiling_face: