Καλα γενικα χαβαλε εκανα προφανεστατα, αλλωστε το επιασες κι εσυ
Απο κει και περα:
Οχι, και οχι.
Αλλα δεν θεωρω και καθε μπαντα που υπαρχει στο συμπαν σημαντικη. Δεν θεωρω δηλαδη οτι και καθε μπαντα και μουσικος που υπαρχει στον κοσμο αφηνει κατι “θετικο” πισω του ως παρακαταθηκη και επιρροες. Ολα αυτα 100% υποκειμενικα εννοειται.
Προφανώς και δεν είναι σημαντική κάθε μπάντα που υπάρχει στο σύμπαν, αν ήταν όλες σημαντικές τότε καμία δεν θα ήταν σημαντική
Ούτε αφήνουν όλες θετική κληρονομιά πίσω τους, συμφωνώ και σ’ αυτό. Εσύ όμως συμφωνείς ότι μια επιδραστική μπάντα είναι σημαντική ανεξάρτητα από το αν η επιρροή της είναι θετική ή αρνητική; Ελπίζω να καταλαβαίνεις πώς το λέω, στη λογική “επηρέασαν ένα σωρό κόσμο, έστω κι αν αυτή η επιρροή δεν παρήγαγε τελικά και τα καλύτερα αποτελέσματα”.
Ένα κλασικό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι Helloween, που ξέρω ότι τους ακούς κι εσύ.
Είναι να αναρωτιέται κανείς, τόσο πια στέρεψε η φαντασία ή/και τελείωσαν πια τα θέματα για αφιέρωμα και κατέληξαν να επαναλαμβάνονται εκεί στο Hammer; Το χειρότερο είναι ότι μετά από πολλά χρόνια βάζουν και δημοψήφισμα, για να αποκλείσουν σαδιστικά την πιθανότητα να διαβάσουμε κάτι πέραν των τετριμμένων! Πραγματικά, ας το καταργήσουν το “μεγάλο Αυγουστιάτικο αφιέρωμα” δεν χάθηκε και ο κόσμος, άλλωστε κάθε δεύτερο μήνα υπάρχει αφιέρωμα στο περιοδικό - παρεμπιπτόντως αυτό με το glam των 80s του τρέχοντος τεύχους είναι ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα συνήθη. Αντίθετα, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που ανυπομονούν να διαβάσουν για πολλοστή φορά, γιατί και πόσο σημαντικοί για το metal υπήρξαν οι Sabbath/Maiden/Priest/Metallica και λοιποί γνωστοί και μη εξαιρετέοι!
Αναφορικά με την πρόταση που έπεσε παραπάνω για… ενδοφορουμικό αντίστοιχο αφιέρωμα, είναι ωραία ιδέα, θέλει όμως λίγο παραπάνω σκέψη για να μην ατονήσει όπως τα “best of δεκαετίας” που ξεκίνησαν κάποια στιγμή και… έμειναν στο ξεκίνημα! Οι ψηφοφορίες ανά πενταετία μοιάζουν καλή συχνότητα, όμως δεν ξέρω αν έχει νόημα να φτάσουμε μέχρι το πολύ πρόσφατο 2020-’24 - το να ξεκινάει από το 1965-’69 φαίνεται πιο λογικό. Επίσης, η εικοσάδα επιλογών είναι λίγο υπερβολική, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξει σύγχυση μεταξύ σημαντικού και αγαπημένου συγκροτήματος, αλλά δεν βαριέσαι!
Από την άλλη, αισθάνομαι πως ότι ήταν να γραφτεί, έχει γραφτεί. Σίγουρα κάποια κλασικά θέματα έχουν κορεστεί, ειδικά αν μιλάμε για το ΜΗ και λοιπά περιοδικά, αλλά και γενικότερα νομίζω πως σε πιο ευρεία κλίμακα δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι που δεν γνωρίζουμε πλέον.
Για αυτό και έχει περισσότερο ενδιαφέρον είτε να ψάξεις να μάθεις για πράγματα και καταστάσεις που τρέχουν τώρα (“τώρα” εννοώ χοντρικά την τελευταία δεκαετία), εξελίξεις δηλαδή που τυχόν έχεις προσπεράσει ή αν μιλάμε για πιο κλασικά πράγματα, πλέον με ελκύει περισσότερο το να διαβάζω προσωπικά κείμενα και απόψεις σε πιο κλειστούς κύκλους (όπως το φόρουμ μας). Δεν νομίζω πως έχω να μάθω κάτι άλλο πλέον (από “εγκυκλοπαιδικές” γνώσεις, trivia κτλ), άρα είναι σαφώς προτιμότερο να δω τι έχει να μου πει κάποιος από εδώ, να διαβάσω μια προσωπική ματιά κάποιου σε κάτι “εγνωσμένης αξίας” και να γίνει συζήτηση ή/και χαβαλές.
Παντως, για οσους ισως δεν βλεπουν και τη μεγαλυτερη εικονα, ενας (ισως πολυ βασικος) λογος για τον οποιο επαναλαμβανονται αυτα τα πολζ ειναι το engagement. Χεστηκε ο ΜΗ να κανει αλλο ενα δημοψηφισμα, ομως χτυπαει στο νοσταλγικο των επισκεπτων. Σε ενα google form (5’ δουλεια) θα συγκεντρωσει εκατονταδες email. Αυτα μπορει να τα χρησιμοποιησει αυριο-μεθαυριο για μαρκετινγκ, να στελνει ενα μειλ.
Επισης, 32 ατομα απο εδω κλικαραν το κουμπι. Αυτο βοηθαει στο SEO, μαζι με οσους πατησαν και πιο μεσα. Δεν ειχα μπει ποτε στο σαιτ, ειναι ενα απο τα χειροτερα που εχω δει. Αλλα καταγραφηκα ως επισκεπτης και μαλιστα νεος. Ολα μετρανε σημερα, του χρονου αν χρειαστει θα ξαναβγαλουν το ιδιο δημοψηφισμα. Θελω να πω, μην νομιζετε οτι δεν εχουν φαντασια, για ολα πιθανοτατα υπαρχει καποιος λογος που δεν φανταζομαστε.
Σε προσωπικό επίπεδο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχαν σε 'μένα τουλάχιστον, ιστορίες του καθενός από εμάς σχετικά με αυτά τα πασίγνωστα albums/συγκροτήματα τα οποία βγαίνουν στις πρώτες θέσεις αυτών των “διαγωνισμών”. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους δίσκους/συγκροτήματα τα οποία τα τρώει η μαρμάγκα στο συνολικό countdown, αλλά για προσωπικούς λόγους πάντα κάποια από αυτά βρίσκονται στις top λίστες μας.
Κάποτε, δε θυμάμαι χρονιά, κάθε μήνα έκανε από ένα αφιέρωμα σε κάθε ιδίωμα, χωρίς εντέλει να καταλάβω, αν τελείωσε κάπου ή απλά έγινε “παύση πυρός”. Επίσης, τη χρονιά που οι Amon Amarth είχαν κυκλοφορήσει το (εκπληκτικό) “Surtur Rising”, είχαν κάνει ένα άκρως όμορφο αφιερωματάκι στην επική σκηνή με αναφορές στη Σκανδιναβική μυθολογία. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, ως έντυπο, θα μπορούσαν να το ξανακάνουν και να το μεγαλώσουν. Υπάρχουν ακόμη πράγματα, για τα οποία μπορούν να γραφούν.
Εξίσου ενδιαφέρον, αν και θα γινόταν ένας πανικός αρχειοθέτησης και επιλογής.
αν κάτι θα είχε ενδιαφέρον - θα ήταν να βγάζανε απο τα 60-τώρα, δίσκους που ας πούμε είναι πολύ καλοί, αλλά ΔΕΝ τράβηξαν εμπορικά. indian summer που υπογραψαν τους sabbath αντι γι αυτούς που ήταν πιο psych/jazzy κ.ο.κ ανα τα χρόνια, πιο μεταλλιές στα 80 κτλ. το εντελώς sabbathικο ultramegaok ? υπάρχουν άπειροι ωραίοι δίσκοι που ΔΕΝ έλαβαν την αναγνώρισή που θα μπορούσαν. αν θέλουν να είναι και πιο γαμάτοι ? ας το κάνουν για 2 χρόνια - πιο διεξοδικά ανα τρίμηνα. 60- 70-80-90-00-10-20+
Το σκεφτομουν το πρωι, οταν εγραψα το προηγουμενο ποστ μου. Τελικα το σκιπαρα, αλλα να που ξαναρχεται στο μυαλο μου. Η δουλεια που κανετε στο σαιτ ειναι εξαιρετικη, αλλα βλεπω οτι το Ρ εχει μεινει ενα “ερασιτεχνικο” σαιτ. Και φανταζομαι ετσι θελετε να ειναι. Δυστυχως ομως, κινδυνευει (στο οχι κοντινο μελλον) στον χαμενο χωρο των outdated και ρετρο. Π.χ. σχετικα προσφατα συζητουσα για το γεγονος οτι η σελιδα με τις συναυλιες ειναι σαν ξεχασμενη. Δεν βρισκαμε (νομιζω) κατι για το Ροκγουειβ. Σιγουρα μπορω να παω αλλου, στο bandisintown ή σε αλλο σαιτ. Ειναι ομως αυτο που θελει το Ρ; Αν ειναι μεγαλος ο ογκος σελιδων προς διαχειριση και λιγα τα χερια, καντε ενα redesign και αφαιρεστε ο,τι δεν ανανεωνετε/-ται πια. Καποια στιγμη ειχα τσεκαρει το SEO σας, ησασταν πολυ χαμηλα στην αναζητηση. Ξαναλεω, μπορει να ειναι αδιαφορο αυτο για εσας, αλλα δεν θα τραβατε ευκολα χρηστες στο μελλον.
Ολο το παραπανω ειναι για το νημα με τις παρατηρησεις για το σαιτ φυσικα.
Τελικα θα γινει το πολ; Οχι οτι παιζει να βρω πανω απο πεντε μπαντες για τα τελευταια χρονια, αλλα οπου λιστα κ χαρα απο κοντα κ ο Ρεντ Βαιπερ. Ψηφισα κ στου χαμερ
Ασχετο αλλα στο τευχος Ιουνιου του hammer οποιος το αγορασει θα διαβασει τις συνεντευξεις του Steve, Adrian,Dave που εδωσαν στο περιοδικο το 2000. Δλδ οκ no comment. Να βαλουν στο επομενο τι ειχε πει π.χ o Lars σε μια συνεντευξη πριν 25 χρονια για το Muppet, ο DeMaio πριν 20 χρονια για το Hail to England κτλ κτλ . Ελεος.
Θυμάμαι παλιότερα υπήρχε μια στήλη “φάκελος Hammer” ή κάπως έτσι, που ανασύρανε κάτι παλιές συνεντεύξεις σχετικές με την τότε επίκαιρη κυκλοφορία δίσκων που καθιερώθηκαν αργότερα ως κλασικοί ! Από αυτό όμως μέχρι να είναι αναδημοσίευση από παλιά τεύχη το βασικό θέμα του μήνα, αυτό που εμφανίζεται στο εξώφυλλο, υπάρχει τεράστια απόσταση!
Άλλο όμως μου κίνησε το ενδιαφέρον…
Αυτό πάλι, περί τίνος πρόκειται; Κάποιο leftover ίσως από το Master of Puppets ή συγκεκαλυμμένο υπονοούμενο για το… muppet show της μουσικής βιομηχανίας;