Διάφορα σχόλια που έχω διαβάζοντας το αφιέρωμα στα 90’s που λέγαμε:
1.Το “Dirt” των Alice in Chains στα «αμφιλεγόμενα» albums του grunge και όχι στα προτεινόμενα;
Τι φάση, ρε Καραολίδη; Πραγματικά μού προξένησε απορία, δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο.
2.Νίκος Αναστόπουλος (που γενικά τα γράφει καλά για atmospheric/death/black) θεωρεί ως «μεγάλες ελπίδες» του death τους Nile, Amon Amarth, Arch Enemy. Εντάξει, αφήνοντας στην άκρη το πόσο πραγματική σχέση έχουν οι δύο τελευταίοι με το ιδίωμα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο τύπος κατάφερε όντως να ανιχνεύσει 3 εμπορικότατα extreme metal ονόματα της επόμενης δεκαετίας στις αρχές τους, χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει ακόμα κανείς τους album-κράχτη.
3.Αγόρος-προφήτης για τους System of a Down: «Πιστεύω ότι ο δεύτερος δίσκος τους θα τους εδραιώσει σαν ένα από τα πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου στη δεκαετία».
4.Με πίκρα διάβαζα σε 3-4 διαφορετικά σημεία σχόλια για τον Chuck Schuldiner που «δείχνει να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που είχε». 
5.Ακόμα δεν έχω καταδεχτεί να ακούσω το “Ichor” των Black League, αλλά μου κάνουν εντύπωση τα απίστευτα διθυραμβικά σχόλια που για άλλη μια φορά βρίσκω διάσπαρτα. Ο ορισμός της one-album wonder μπάντας; Ανάθεμα αν κανείς τούς αναφέρει σήμερα για τον οποιοδήποτε λόγο και δεν έχω δει βασικά ν’ αναφέρεται ποτέ και πουθενά κανένα άλλο album τους.
6.Άλλος προφήτης (Αναστόπουλος) θεωρεί μεγάλη ελπίδα του black τους Thorns, βασιζόμενος μόνο στα demo μιας δεκαετίας πριν και το split με Emperor! 
7.Ξανά Αναστόπουλος, προειδοποιεί τους Enslaved πως «πρέπει να εμπλουτίσουν το ύφος τους επειγόντως». Τώρα εξηγείται η τρομερή στροφή από το “Mardraum” και μετά! 
8.Ανεκδιήγητος Ζαχαρόπουλος στο section για το power metal στάζει χολή για το grunge σε τουλάχιστον 4-5 σημεία του κειμένου, με αποκορύφωμα αυτό το κομμάτι: «Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι έως το 1993, οι Η.Π.Α. είχαν διαπομπεύσει το metal όπως το γνωρίζαμε έως τότε, σημειώνοντας συντριπτική επιτυχία σε αυτό το ανήθικο και ποταπό κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν στο πλαίσιο των μακαρθικών τακτικών, τις οποίες έχουν πρόχειρες δια παν ενδεχόμενο. Το σχέδιο πέτυχε…». Μαλάκες, τι γράφει;;;
Στη συνέχεια κάνει αναφορά σε «καθεστώς Χιτών», κι αν απορήσατε κι εσείς σαν εμένα, ευτυχώς επεξηγεί: «χίτες, οι της generation X».
Το αστείο, βέβαια, είναι ότι ο ίδιος αναιρεί την ίδια του την αφήγηση όταν για το 80% των συγκροτημάτων που αναφέρει, αποφαίνεται πως «ηχογράφησαν μέτριες δουλειές», «έχασαν τον μπούσουλά τους», «έβαλαν νερό στο κρασί τους», «ξέφυγαν από τα όρια του power», «κινούνται μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας», «παίρνουν διαζύγιο από την έμπνευση», «κυκλοφόρησαν αμφιλεγόμενες δουλειές», «κυκλοφόρησαν μετριότατες δουλειές» και μόλις σταχυολόγησα μόνο 1 παράγραφο από τις τόσες. Συγγνώμη, αλλά κανένα «κακό grunge» δεν ευθύνεται αν ένα ιδίωμα πήρε την κατιούσα ποιοτικά. ΟΚ, δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω το power τόσο καλά, αλλά αν ο ίδιος ήθελε να σκιαγραφήσει μία πραγματικότητα που λέει πως ένας σκασμός από συγκροτήματα έβγαζε διαμάντια, αλλά παρ’ όλα αυτά αδυνατούσε να υπογράψει συμβόλαιο ή να περιοδεύσει κλπ. κλπ. (περιπτώσεις στυλ Jag Panzer ή Sanctuary ξέρω ‘γώ; Διορθώστε με αν κάνω λάθος), δεν το καταφέρνει. Αντιθέτως, δείχνει μία εικόνα από συγκροτήματα που παρήκμασαν ανεξαρτήτως της εμπορικής κυριαρχίας του grunge.
9.Σακελλαρίου μαντεύει τα reunion που θα δούμε στο μέλλον και (αν δεν κάνω λάθος) πέφτει σε όλα μέσα: Frost, Van Halen με Roth (γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος, δεν το γνωρίζω), Twisted Sister, Anthrax με Belladonna, Priest με Halford.
Και σ’ ένα γενικότερο σχόλιο τώρα:
Μέσα στα χρόνια έχω αναρωτηθεί πολλές φορές εάν η αρνητική μας κριτική στο επίπεδο συγγραφής των πρόσφατων αφιερωμάτων, βασίζεται όντως σ’ ένα χαμηλό επίπεδο έμπνευσης/ικανοτήτων των συντακτών ή στη δική μας εξιδανίκευση των αφιερωμάτων που διαβάσαμε (και από τα οποία όντως μάθαμε) όταν ήμασταν 15. Για ‘μένα αυτό το αφιέρωμα ήταν ένα καλό τεστ: όντως, από άποψη γνώσεων νομίζω ότι δεν μου έδωσε τίποτα. Όντως, ο τρόπος ανάγνωσης, η όρεξη, η ευχαρίστηση που εξέλαβα από αυτό δεν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα που είχα όταν π.χ. διάβασα το αφιέρωμα για τα 80’s όταν είχε κυκλοφορήσει ή οποιοδήποτε άλλο από εκείνη την εποχή. Δηλαδή θεωρώ, τελικά, ότι ο παράγοντας «terra incognita», μιας άγνωστης γης που ανακαλύπτεις σελίδα στη σελίδα, παίζει κρίσιμο ρόλο. Έχω βάσιμες αμφιβολίες αν θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε από εμάς να διαβάσει ένα τέτοιο αφιέρωμα σήμερα και να λάβει το ίδιο αίσθημα πληρότητας με κάποιον που τώρα ξεκινάει ν’ ακούσει αυτήν τη μουσική.
ΠΑΡ’ ΌΛΑ ΑΥΤΑ, δεν μπορώ να μη διαπιστώσω και το προφανές: ναι, ο τρόπος γραφής σαφώς και παίζει ρόλο. Και ναι, συγκρίνοντας το αφιέρωμα για τα 90’s με οποιοδήποτε αφιέρωμα των τελευταίων 10-15 χρόνων, είναι σαν συγκρίνεις τη μέρα με τη νύχτα. Στην προκειμένη κιόλας, δεν θα έλεγα καν ότι οι συντάκτες των 90’s είναι από τους αγαπημένους μου. Παρ’ όλα αυτά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναγνωρίσει πως εδώ έχει γίνει μία γενναία προσπάθεια να αναλυθούν κάποια υποείδη του metal όχι μέσω του ανελέητου name dropping, αλλά μέσω δομημένων κειμένων που επιχειρούν να δώσουν τη γενεαλογία και υφολογία του κάθε είδους μέσα από αναφορές στο παρελθόν (70’s, 80’s), μέσα από συγκρίσεις με άλλα σύγχρονα είδη, με τολμηρές προβλέψεις για το μέλλον, με προσωπικά πάθη να βγαίνουν μπροστά (π.χ. προτιμώ ακόμη και τη μανία του Ζαχαρόπουλου ενάντια στο grunge και την ταμπέλα του stoner παρά ουδέτερα, και καλά «αποστασιοποιημένα», κείμενα που μπορεί μεν να «κρατούν τα προσχήματα», αλλά στην τελική νιώθεις ότι διάβασες κάτι που θα μπορούσε να σου βγάλει σαν αποτέλεσμα μια αναζήτηση στο AI της Google), με σαφή, «εκλεκτική» διάκριση στο τι αξίζει να αναφερθεί και τι όχι, με όμορφες διαφοροποιήσεις από συντάκτη σε συντάκτη όσον αφορά τον τρόπο εξιστόρησης (άλλος π.χ. χρονολογικά, άλλος γεωγραφικά ανά σκηνές κλπ.), ε γενικά φαίνεται, ρε παιδάκι μου, ότι το αφιέρωμα αυτό γράφτηκε μια εποχή που ο κόσμος μάλλον ακόμη διάβαζε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά. Δεν είχε κυριαρχήσει, δηλαδή, αυτή η εφήμερη σχέση με τα social media που δεν σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς σε τίποτα πέρα από το προσωρινό, αυτή η γενικευμένη διάσπαση προσοχής. Υπήρχε μία άλλα σχέση με τον λόγο γενικότερα.