Μη σου κάνουν εντύπωση αυτές οι παρουσίες, αυτά τα συγκροτήματα τότε είχαν εντελώς διαφορετικό Status και μέγεθος από τώρα.
Γενικά το πρώτο μισό το 90’s θεωρώ ότι ήταν από τις πιο γενναίες, δημιουργικές και πλούσιες περιόδους του Metal(αφού να φανταστείς μέχρι και ο Amott έβγαζε καλούς δίσκους) παρόλο που σε δημοτικότητα είχαμε πιάσει πάτο. Ακόμα πάντως και σε αυτή την περίοδο οι Skyclad ήταν από τους καλύτερους(κάτσε άκου σοβαρά πάνως και το κόβω πολύ πιθανόν σε κάνα μήνα να λες “τι μαλακίες έγραφα”) παρόλο που πολλοί δίσκοι όντως θα μπορούσαν να είναι εκεί(βασικά αν κάνω λίστα μπορεί να νυχτώσουμε) οι οποίοι φυσικά ούτε τότε ήταν, ούτε και τώρα.
Καλά αυτό το συζητάμε. Τα 3 συγκροτήματα που ανέφερες έχουν φάει περισσότερο σπρώξιμο και από τη Jenna Jameson(το αξίζουν βέβαια) αλλά 1-2 αμφιλεγόμενες/μέτριες κυκλοφορίες, μια αναταραχή στο Line Up, 4-5 χρόνια να αναφερθούν και τα έχει φάει η μαρμάγκα(εξαιρώ τους Tool γιατί εμπορικά είναι στην κλάση των ροκ στάρς, επίσης αυτό με βάζει και σε σκέψεις σχετικά με τη διαχρονικότητα κάποιων ακουσμάτων σε σημείο που σκέφτομαι να ανοίξω Thread). Τους Opeth χεσμένους τους είχαν μέχρι το Blackwater Park όπου έπεσε και η χοντρή προώθηση, το Remission στο ντούκου το θυμάμαι που πέρασε παρόλο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεταγενέστερες δουλειές του, όσο για το Aenima μη μιλήσουμε καλύτερα γιατί γελάει το σύμπαν.
Το Bold έχει να κάνει με την ψυχολογία της μάζας που ανέφερε από πάνω ο Outshined. Η προώθηση(ή προπαγάνδα) δεν έχει να κάνει μόνο με μια μεγάλη βαθμολογία σε δίσκο, μια διαφήμιση και ένα εξώφυλλο. Κάθε φορά που γίνοταν σε οποιοδήποτε τεύχος του Hammer σε κάποια Random αναφορά στους Ryche, Anathema, Opeth, At The Gates, Megadeth, Led Zeppelin, Pink Floyd κτλ. τα μόνα Albums που υπήρχαν ήταν τα Mindcrime, Alternative 4, Blackwater Park, Slaughter Of The Soul, Rust In Peace, IV, Dark Side Of The Moon(με τα ανάλογα σχόλια σχετικά με το πόσο τιτανοτεράστια και πόσες δεκάδες κλάσεις πάνω από όλη την υπόλοιπη σκηνή ήταν) γιαυτό αυτά χτυπάγαν πενηντάδα και τα υπόλοιπα Albums θα ήταν 100 θέσεις πίσω(αν ήταν, είπαμε όλα αυτά τα συγκροτήματα ένα δίσκο έχουν που αξίζει, τα υπόλοιπα για πέταμα). Και αντίστροφα όσο καλά λόγια και να πεις για ένα δίσκο Iced Earth τι να σου κάνει όταν αντίστοιχα κάθε αναφορά στο όνομα τους θα γίνεται ειρωνικά και κοροιδευτικά.
Γενικά πάντως ιδιαίτερα σε μικρότερες γενιές πιστεύω ότι ο τύπος δεν έχει χάσει τη δύναμη του(εντελώς τουλάχιστον), δεν είναι όλοι Internet Freaks. Και στατιστικά να το πάρεις, πόσοι είναι που γράφουν εδώ και πόσοι που διαβάζουν το Hammer.
Βασικά δεν θα το πήγαινα καν τόσο πέρα(παρόλο που έχεις δίκιο σε αυτά που λες). Απλά εγώ τον ΜΕΤΑΛΛΑ(γιατί σε γενικές γραμμές εκτός από μικρής ηλικίας, την πλειοψηφία του κόσμου που διαβάζει το Hammer μεταλλά τον θεωρώ) δεν τον έχω ικανό να συλλάβει το παλιό Hard Rock όταν αυτό έχει σχέση με το Metal έμμεση. Ακόμα και οι Sabbath Ozzy περιόδου(παρόλο που είναι το κλασσικότερο συγκρότημα του Metal) μου φαντάζουν κουλό να αποτελούν Starting Point για το νεοσό μεταλλά που τη σήμερον ημέρα μπαίνει με Slipknot στο Metal, δεν είναι ρε παιδί μου το λαικό Metal των Priest και των Maiden που θα το πιάσει με τη μια, κάτι οι μπλουζιές σε σημεία, κάτι η ψυχεδέλεια τους, δε μου κολλάνε για εύκολο άκουσμα στο απροπόνητο αυτί. Με άλλα λόγια πιο εύκολα θεωρώ ότι μπορεί να πιάσει τους Hatebreed(που είναι τίγκα στα SepulturoMetallica riffs) παρά τις μπλουζιές των Zeppelin και τους κλασσικισμούς και τα πλήκτρα των Purple. Αυτό μόνο, σε τέτοιο επίπεδο εννοούσα ότι το αποτέλεσμα φαντάζει στημένο και υποκριτικό. Ποιος μεγαλώνει με Zeppelin για να τους χώσει σε τόσο ψηλές θέσεις(καλά για Floyd κτλ. μη συζητήσουμε, σε λίγο θα μας πείσουν ότι μεγαλώνουν με King Crimson)? Συνήθως αυτά είναι ακούσματα που πιστεύω ότι κάποιος τα αποκτά με τον καιρό όταν έχει την εμπειρία να διακρίνει περισσότερο τι παίζει με αυτές τις μουσικές, δεν είμαστε στα Late 60’s που ο κόσμος κατακλύζοταν από αυτά. Τώρα βέβαια αυτό έχει να κάνει και με εμπειρίες και βιώματα της γενιάς μου και να κάνω λάθος για τον πιο νέο μεταλλά.
Ας πω και εγω κατι μιας και θεωρω τον εαυτο μου νεο μεταλλα-ροκα.η αληθεια ειναι οτι στα περισσοτερα που λες εχεις δικιο,αλλα υπαρχουν και αλλοι παραγοντες.εμενα π.χ ο πατερας μου ηταν και ειναι μεταλας.χαρη σε αυτον ξεκινησα,με τα βινυλια και τα σιντι του,να ακουω ζεπελιν,φλουντ,κουιν,ντιπ περπλ και σιγα σιγα αρχισα να ακουω και τα πιο καινουρια,για να δω τι παιζει γυρω μου τωρα,αυτην την εποχη.επισης παιζει ρολο και τι ακουει ο περιγυρος σου.ας πουμε πολυ φιλοι ακουγαν αρχικα μειντεν,πηγα και το εψαξα κι ετσι εμαθα.παντως στα πιο πολλα συμφωνω
Σήμερα έκανα μια ανασκαφή στην τουαλέτα μου και πέτυχα την λίστα που ποτέ δεν έστειλα στο χάμερ. Αντιγράφω γιατί στο σπίτι δεν έχω σκάνερ, έτσι για το χαβαλέ.
[ol]
[li]Μaster of puppets[/li][li]Rising[/li][li]King for a day[/li][li]Sad wings of destiny[/li][li]Rage for order[/li][li]Master of reality[/li][li]Hall of the mountain king[/li][li]Iron Maiden[/li][li]Aenima[/li][li]Hemispheres[/li][li]Rage against the machine[/li][li]Draconian Times[/li][li]Into the pandemonium[/li][li]Individual Thought patterns[/li][li]Focus[/li][li]Last decade dead century[/li][li]Back in black[/li][li]Leviathan[/li][li]A sun that never sets[/li][li]Panopticon[/li][li]Irrational Anthems[/li][li]Vulgar Display of power[/li][li]So far so good so what[/li][li]Lazarus Bird[/li][li]To ride shoot straight and speak the truth[/li][li]Every red heart shines towards the red sun[/li][li]Deliverance[/li][li]Beneath the remains[/li][li]Badmotorfinger[/li][li]Manic frustration[/li][/ol]
Όπως βλέπετε, όσο ίδια είναι με το χάμερ, άλλο τόσο διαφέρει.
Ίσως είμαι εντελώς ξεκάρφωτος αλλά είναι νύχτα, βαριέμαι να διαβάσω το θρεντ και επειδή έπεσε χτες στα χέρια μου το τεύχος χάμμερ με τη λίστα θέλω να κάνω μερικά σχόλια.
Το πρώτο ντεθ άλμπουμ που συναντάμε είναι στη θέση 68! Καλά μη σχολιάσω οτι οι carcass μπήκαν με το ζόρι στη θέση 198 αν θυμάμαι καλά.
Μπλακ ούτε για δειγμα ρε;;;
Η μόνη ντουμ μπάντα που υπάρχει στον κόσμο είναι οι candlemass;;;
Καλύτερο σάμπαθ άλμπουμ είναι το heaven and hell;;;
Ως πότε ο Έλληνας θα υπερεκτιμάει τόοοοοσο πολύ το number of the beast;;;
Που είναι οι bathory;
Τελευταίο και μεγαλύτερο παράπονο, τους kyuss δεν πρόκειται να τους εκτιμήσουμε ποτε μάλλον. Μα ούτε καν στα 200…
Εντάξει μωρέ, σίγουρα η λίστα αντικατοπτρίζει τα ακούσματα του μέσου Έλληνα μεταλά και πάω πάσο. Απλά αυτα που έγραψα με κούφαναν λιγάκι (εκτός από το number of the beast, αναμενώμενο πέρα για πέρα). Τέλοσπάντων, πλάκα έχουνε κάτι τέτοιες λίστες και είναι τροφή για άπειρα σχόλια. Όμως είναι πολύ άκυρες. Μου θυμίζουν φάσεις σε παρέα να ρωτάει ο ξεκάρφωτος “ρε σεις, έχετε ναυαγήσει σε νησί, ποιά 10 σιντι θα θέλατε να έχετε μαζι;”. Και βέβαια να μην μπορουμε να διαλέξουμε ούτε 30. Λολ
Συμφωνω!
απο την μια δεν μπορεις να αγνοησεις μεγαλα συγκροτηματα τα οποια ‘εφτιαξαν’ και διαμορφωσαν τον ηχο της μεταλ και εγιναν επιρροες απο πολλα αλλα πιο μικρα ή νεα συγκροτηματα και απο την αλλη δεν μπορεις να αγνοησεις αλλα πιο underground συγκροτηματα και νεωτερα αλλα τα οποια ακουγονται τρελα απο εναν μεσο μεταλλα.
(με την λεξη underground δεν εννοω μικρα συγκροτηματα και απροσιτα οπως πολλοι νομιζουν και παρεξηγουν)
Underground μπάντες λίγο δύσκολο να μπουν εξ ορισμού. Δεν διαφωνώ οτι θα έπρεπε όμως. Νεώτερες μπάντες σίγουρα ήθελα να δω περισσότερες. Ευτυχώς υπάρχουν κατι SOAD, Slipknot, Mastodon και σώζεται λίγο η κατάσταση. Α, επίσης τώρα παρατηρώ οτι δεν υπάρχουν πουθενά οι Rage Against The Machine…αίσχος. Καλά όσο παρατηρώ τη λίστα θα βρίσκω κι άλλα…χαχα!
με οποιον δασκαλο καθονται οι αναγνωστες τετοια αλμπουμ μαθαινουν:lol::lol:
παντως του ροκ χαρντ του ριχνει στα αυτια το χαμμερ, δεν ειναι στησιμο αυτο[-X ποιος ειναι ο Γραφιστας??? απιστευτα κουραστικο στο διαβασμα[-X[-X[-X
Φιλε TheWitchfinder το να λες το the number of the beast υπερεκτιμημένο ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα ανεκδοτα που εχω ακουσει ποτε…Μιλας για το album που παιζει παντα μεσα στην πρωτη 3-αδα σε καθε δημοψηφισμα.
Ακομα και οι μουσικοι της εποχης που εζησαν την κυκλοφορια του, αναφερουν οτι ο αντικτυπος του album ηταν τεραστιος σε ολη την metal σκηνη.(Οπως γραφει και ο καραγγιανης το σοκ της κυκλοφοριας του NOTB ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΟΚ)
Αν δεν σου αρεσει ο δισκος ειναι καθαρα υποκειμενικο θεμα…
Αλλα δεν μπορεις να κρινεις εσυ ενα album που η ιδια η ιστορια το τοποθετησε στο πανθεον την σκληρης μουσικης και μαλιστα κρινεις και οσους το ψηφισαν…ελεος δλδ!!
Εσυ μαλλον εισαι ο εξυπνος και ολοι οι αλλοι βλακες…
Εντάξει, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αυτού, ήταν πάνω-κάτω αναμενόμενα. Όπως και σε εκείνο του '95, επικράτησαν κάποιες σταθερές αξίες, καθώς και μπάντες που είναι στα πάνω τους τα τελευταία χρόνια. Τότε ήταν οι Skyclad και οι Stratovarius, τώρα είναι οι Opeth και οι Nevermore.
Στην τελική όμως, δεν έγινε και τίποτα! Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι παρά ένα δείγμα των προτιμήσεων του Ελληνικού κοινού, και δη, όσον διαβάζουν ΜουΧου/ΧουΜου. Ακόμα, όμως, και ψήφιζαν ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται με το είδος στη χώρα μας, ε, δεν νομίζω να υπήρχαν και τραγικές αλλαγές.
Υποθέτω, όμως, ότι για άτομα που τώρα αρχίζουν να ψάχνονται με τέτοια ακούσματα, μια τέτοια λίστα αποκτά κάποια χρησιμότητα. Ένας π.χ. εκκολαπτόμενος καφρίλος, που το πιο brutal άκουσαμ του είναι οι Opeth, επειδή το Watershed βγήκε album του μήνα, μπορεί να ενδιαφερθεί για τους Death, και από εκεί να καταλήξει σε Autopsy, εξαιτίας της ¨συγγένειας¨.
Αυτό η παραπάνω υπόθεση, είναι βασισμένη πάνω στον τρόπο με τον οποίου λειτουργούσα και εγώ στην εφηβεία μου. Τότε που δεν υπήρχε internet, και η Amiga 500 θεωρούνταν υπολογιστής!
Οπότε, μπορεί να είναι άκυρη, αφού η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μένει λιγότερος χρόνος για τη σωστή απορρόφηση αυτής.
σωστη και ψυχραιμη τοποθετηση γενικα, ωραιος:wink: παντως παρατηρησες πως οι μονες μπαντες πιο καινουριες και καλα που μπηκαν στην 100σταδα ειναι αυτες που εχουν μπει εξωφυλλο κατα καιρους , βλεπε μαστοντον συστεμ σλιπνοτ τουλ κτλ. καινουριες ο θεος να τις κανει βεβαια αλλα και σ αυτο φταει το χαμμερ! αργει χαρακτηριστικα… βαλτε εξωφυλλο lamp of god, avenged… bullet…κλπ να δουμε τι θα γινει:p