Nirvana

Άραξε λίγο ρε Surfer Rosa… Kαταρχήν εγώ προσωπικά δεν άκουσα ΚΑΝΕΝΑΝ να λέει ότι οι Nirvana αντέγραψαν τους Pixies. Μόνος μου το κατάλαβα λιώνοντας και τα δύο γκρουπ. Δεν κάνω αμάσητη τροφή κάτι που είπε κάποιος άλλος. Εκτός και αν “αυτός ο άλλος” είμαι εγώ. Γι’ αυτό άραξε λιγάκι και μην μας υποτιμάς τόσο πολύ. Και επίσης μιλάω για το Nevermind συγκεκριμένα όχι γενικά για τους δίσκους των Nirvana. Tώρα αν εσύ δεν ακούς Pixies στους Nirvana πρόβλημα δικό σου και των αυτιών σου. Πάντως τραγούδια όπως το “Something against you” ή το “Ι’ve been tired” και γενικά όλο το Surfer Rosa έχουν αντιγραφεί απίστευτα από τους Nirvana ειδικά στο Nevermind που να χτυπάς τον κώλο σου κάτω… Και επίσης άκου το U Mass από Pixies, παρατήρησε την μελωδία της κιθάρας στο ρεφρέν να δεις ποιό γνωστό τραγούδι των Nirvana σου θυμίζει και αν εσύ αυτό δεν το λες αντιγραφή τι να σου πω;

Επαναλαμβάνω γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ: Οι Nirvana είναι από τα πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα.

Πωπω σταματήστε ρε να τα εκλαμβάνετε όλα προσωπικά. Φυσικά και δεν ξέρω τι ακούς και δεν υποτιμώ τα ακούσματα σου που ούτε καν γνωρίζω και στην τελική ούτε την σχέση σου με τους Νιρβάνα. Έχω δει πολλάκις αυτήν την επιφανειακή παρατήρηση που πολλοί κάνουν για τους Νιρβάνα μιας και ο Cobain είχε δείξει άπειρες φορές την αγάπη που έδειχνε για την μουσική των Pixies. Γενικά μιλάω σχεδόν πάντα, γιατί αρπάζεστε έτσι εύκολα δεν μπορώ να το καταλάβω.

Καταλαβαίνεις πως η λέξη ξεπατίκωμα είναι πολύ βαρυά και 100% άδικη και με τις αναφορές σε μεμονωμένα τραγούδια επιβεβαιώνεις τον ισχυρισμό μου που στην τελική απέχει απ’τον δικό σου μονάχα ως προς το ότι οι Nirvana ακούγονται σαν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα και όχι ένα μονάχα. Το ΄’‘τους έχουν αντιγράφει που να χτυπας τον κώλο σου κάτω’’ δεν μου κάνει γιατί και πάλι τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι ελάχιστα. Στην τελική μιλάμε για μία αισθητικά (+ μουσικά) τόσο διαφορετική μπάντα.

Με το Smells Like Teen Spirit εννοεις? Το να εχουν αντιγραψει οι Nirvana το U-Mass ειναι απιθανο καθως το Trompe Le Monde κυκλοφορησε Σεπτεμβριο 1991, ιδια εποχη με το Nevermind.

Kurt σε ευχαριστώ εκεί που είσαι για τα υπέροχα τραγούδια σου και τις ανεπανάληπτες στιγμές που μου έδωσες όταν ήμουν έφηβος. Αν και “μεταλάς” δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το όλο ύφος γιατί δεν έγινα ΠΟΤΕ πρόβατο να μου λέει ο κάθε παπάρας πως, ότι δεν είναι μέταλ είναι εχθρός και εγώ να καταπίνω αμάσητα τροφή.Επίσης σε ευχαριστώ γιατί άθελα σου είδα τους κολλημένους κ κομπλεξικούς να σφάζονται μεταξύ τους και εγώ να γελάω χαιρέκακα βλέποντας την μιζέρια τους.Kαι βλέποντας ποιοι μπορούν να μείνουν φίλοι μου,εδώ έπεσα μέσα.

Κurt σε ευχαριστώ γιατί άθελα σου ξανά, ξεκαθάρισες την μέταλ σκηνή τότε, το 90% των hair-sleaze-whatever-metal κ οχι μονο γκρουπ του ενος και αν χιτ δεν υπάρχουν πια.Ένας χαμός απο μαντήλια κραγιόν λάκ κολάν κ ειλικρινά καραμέτρια τραγούδια,μη ρωτάτε ποια τα έχω σβήσει ευτυχώς απο την μνήμη μου.

Kurt σε ευχαριστώ που σημάδεψες την γενιά μας-τουλάχιστον- και θυμόμαστε ότι υπήρχαν καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία και υπάρχει πολύς κόσμος που να σε τοποθετεί,δίκαια άδικα δεν έχει τόσο σημασία πια, δίπλα σε μεγαθήρια όπως ο Elvis κτλ. Εδώ ήταν όνομα κ αρκετοί φορούσαν-και φοράνε ακόμα- μπλούζες nirvana.Γράψανε ιστορία αλλά έξω θυμάστε τι γινότανε; Γαλλία που ξέρω ο άνθρωπος κ η μπάντα του είναι στο πάνθεον των ροκ μουσικών.
Και τέλος σε ευχαριστώ γιατί μπορεί να διαλύθηκαν οι Sanctuary εξαιτίας σου-η εύκολη δικαιολογία,άλλοι αλλάξανε πολιτείες με λίγα δολάρια στην τσέπη για να ζήσουν το όνειρο τους κ να μην διαλύσουν - αλλά πλέον έχουμε τους ΝEVERMORE!!! Καλά ντε μη βαράτε :stuck_out_tongue:
Άσχετα αν πλέον ο Warrel Dane πλέον σε υμνεί με κάθε ευκαιρία.Είδες πως αλλάζουν οι καιροί κύριε Κobain;

Mα αναφέρθηκα σε ολόκληρο το surfer rosa… Tέσπα, sorry που αρπάχτηκα… Διαφωνούμε, no big deal…

Εσένα σε πάω πολύ γιατί είχες βάλει το “too Late” στα αγαπημένα/καλύτερα (δε θυμάμαι τι από τα δύο) τραγούδια των Sabbath , αλλά ρε συ… Cobain είναι :stuck_out_tongue:

Ρε σεις, τι κάθεστε και αναλύετε περί “αντιγραφών”?
Με την ίδια λογική δεν ήταν και τπτ σπουδαίο οι Iron Maiden, γιατί προϋπήρχαν οι Wishbone Ash.

Δεν είμαι εξοικειωμένος με pixies (δε μ’αρεσουν ιδιαίτερα), αλλά αναγνωρίζω την επιδραστικότητά τους. Παρόλα αυτά, στους Nirvana διακρίνω και πολλές άλλες επιρροές, ειδικά στα πρώιμα (bleach, insecticide). Δηλαδή, και Black Flag βρίσκω εκεί μέσα, και Melvins, ακόμα και Celtic Frost! (στο Dive ειδικά).

Οι Nirvana ήταν ΜΕΓΑΛΟ συγκρότημα, κι έφεραν πάρα πολύ κόσμο στον σκληρό ήχο (εμού συμπεριλαμβανομένου), και ακόμα θυμάμαι την είδηση της αυτοκτονίας του Cobain να “παίζει” 2ο θέμα (μετά τις τότε εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία) στις εξωτερικές ειδήσεις του Mega!

οκ απλα ετσι απο περιεργεια

ποιους πχ θεωρεις ανωτερους του απο αυτα που ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ?

ετσι απο περιεργεια να δω που κινεισαι…

ο κομπειν μπορει να μην ηταν ο σπουδαιοτερος μουσικος ηταν ομως καλος και αρκετα επιδραστικος.καταλαβαινω οτι σε καποιους μπορει να μην αρεσει επειδη π.χ <<εξαιτιας>>αυτου σταματησαν τα αγαπημενα τους συγκροτηματα αλλα πρεπει τουλαχιστον να σεβονται το εργο του και να μην τα ισοπεδωνουνε ολα

Πολλοι μεταλαδες θα πουνε πως οι Nirvana σκοτωσαν το metal… Εγω συμφωνω απολυτα με τον φιλο παραπανω. Οι Nirvana εν τελη εκαναν πολυ καλο στο metal…

ανώτερους ως μουσικους; Ως μουσικούς σου κατεβάζω ολόκληρη λίστα κ απο ξένους κ απο Έλληνες που είτε μ’αρέσουν είτε όχι…

+1. Ποτέ δεν είπα οτι είναι ασήμαντος. Απλώς δεν ήταν καμια μουσικαρα…

Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει τους φουλάρηδες αλλά ας καταλάβουμε πως κανένας μουσικός και γενικότερα καμμία μουσική δεν σβήνει απ’τον χάρτι ολόκληρα ιδιώματα ή σκηνές. Ναι μπορει ο Κurt να μην τα γουστάρει και να το δηλώνει ξεκάθαρα αλλά το ξεσκαρτάρισμα το κάνουν οι εταιρείες και οι εξωγενείς μηχανισμοί της μουσικής βιομηχανίας που δρουν αποκλειστικά με βάση το κέρδος.

Επίσης δεν διαγράφονται οι σκηνές απλώς υποβιβάζονται στο underground πράγμα που είναι ούτως ή άλλως θεμιτο μιας και αποτρέπει μπόλικους τυχάρπαστους στο να καταπιαστούν με το ιδίωμα. Προφανώς και μερικά ποζέρια το ‘‘είχανε’’ πάντως.

Ο Cobain έκανε μεγαλύτερο κακό και έφερε μεγαλύτερες ανακατατάξεις στην σκηνή την οποία πρέσβευε παρά σε οτιδήποτε άλλο τύπου thrash metal/poser κτλ.

εδιτ : α και πάλι, δεν ήταν ο cobain ο κακός ε

συμφωνώ για το ότι πρόσωπα (μπάντες) δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν κακό σε κανένα ιδίωμα.
είναι στα διοικητικά των δισκογραφικών κατά πρώτη άποψη, αλλά στο βάθος είναι και σε αυτούς που δημιουργούν τη ζήτηση, δηλαδή το αγοραστικό κοινό.

από την άλλη διαφωνώ για το ότι το underground είναι καλύτερο. Βεβαίως και αποφεύγονται οι τυχάρπαστοι, αυξάνονται όμως οι “θιασώτες” του underground τύποι οι οποίοι πάντα θα έχουν μια στάση ενάντια σε κάθε τι που είναι ευρύτερα αποδεκτό (δλδ commercial) και περισσότερο τους ενδιαφέρει ο “και καλά χαρακτήρας” του underground παρά η ουσία αυτή κάθεαυτή που είναι η μουσική. και δεν αναφέρομαι σε εσένα surferRosa.

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω παραπάνω!:smiley: Ήταν αυτή η φοβερή κασέτα εταιρείας το Ινούτερο, που μου καναν πάσα εν έτει 1994, και το Νέβερμάιντ που αγόρασα καπάκια, που μου άλλαξε τελείως τα μουσικά γούστα! Και μόνο γι’ αυτό τους έχω πολύ ψηλά…

Α, και συμφωνώ με τη 2η παράγραφο του από πάνω αν και τα χουμε πει αυτά ξανά και ξανά.Το underground είναι ένα πολύ όμορφο και αναγκαίο πράγμα που ενίοτε ορισμένοι φωστήρες το θεωρούν το τσιφλίκι τους και το βιάζουν ανελέητα…

Πες μας μια μουσικαρα :-k περα απο John Lennon , Robert Plant , Freddie Mercury , Axl Rose , Steven Tyler, κ.α. γιατι ο Kurt Cobain απο καθε αποψη ανετα συμπεριλαμβανεται στους 10-15 σπουδαιοτερους καλλιτεχνες ολων των εποχων!!!

εμταξει μην τα παραλεμε σπουδαιος αλλα ουτε καν στους σπουδαιοτερους.υπαρχουν παρα πολλοι αλλοι.ισως στους επιδραστικοτερους και αυτους δυσκολα

Δες συνθέσεις των savatage ή των dream theater (αν και μου τη σπάνε τρελά οι συγκεκριμένοι). Ο Cobain έβρισκε μια μελωδια και όλο το κομμάτι μπορούσε να είναι αυτη η μελωδία. Τρελά αγόρια. Μου αρέσουν οι Νιρβάνα.

αν και διαφωνώ στην συγκεκριμένη περίπτωση είπα πως είναι πιο θεμιτή η μετάβαση ενός ιδιώματος σε πιο μακρυνά από τα φώτα της δημοσιότητας λημέρια. μην μένουμε στους υποστηρικτές του underground ρε συ, καθαρά μουσικά μιλάω. μου αναλύεις την στάση των χαζών ανθρώπων τώρα και εγώ αναφέρομαι περισσότερο στα σχήματα. η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν ένα genre έχει underground υπόσταση, βιώνει και την καλύτερη του περίοδο οσων αφορά την ποιότητα και το μέγεθος των σχημάτων που βγάζει. εκτός βέβαια αν μιλάς και εσύ για συγκροτήματα και θα σε παρακαλούσα να μου αναφέρεις μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα underground συγκροτημάτων που είναι για τον μπέο.

edit : πάντως βγάζει και μία αφέλεια η τελευταία πρόταση τώρα που το ξαναβλέπω. λες και οι χαρτογιακάδες μεγαλύτερων εταιρειών ενδιαφέρονται τόσο πολύ πια για την μουσική σε αντίθεση με τους ‘‘ηθικούς’’ ποζεράδες του underground.

Αυτό ακριβώς είναι η σπουδαιότητα του Cobain κ του κάθε Cobain του κόσμου αυτού.

Eτσι και αυτο ειναι που τον κανει σπουδαιο, να μπορει μεσα απο μια απλη μελωδια ή συγχορδια ή riff να εκφρασει συναισθημα που να σε σημαδευει καταλυτικα σε αντιθεση με αλλους που παιζουν δυσκολα τεχνικα σολο και τραγουδια χωρις να σου μενει τιποτα. Περα απο τα στουντιο αλμπουμ, μονο το Unplugged αξιζει οσο ολοκληρες δισκογραφιες αλλων καλλιτεχνων, αυτο απο μονο του δειχνει το μεγεθος και τη σπουδαιοτητα του γκρουπ στο περασμα των χρονων.