Ρε faid κι εσύ μέσα στην υπερβολή είσαι όμως…
Όντως ρε faid85. Από το ένα άκρο στο άλλο…
Eνταξει μου βγαινει λιγη υπερβολη γιατι οι Νirvana ειναι μεσα στα 5 πιο αγαπημενα μου συγκροτηματα, αλλα περα απο αυτο πιστευω οτι γενικη παραδοχη το γεγονος πως ο Κurt Cobain και οι Νirvana σημαδεψαν τα '90s οσο κανενα αλλο συγκροτημα και καταφεραν με τοσο λιγους δισκους να ασκησουν τετοια επιδραση στις επομενες γενιες. Διαφωνει κανεις?:-k
Ναι, εγώ.
Επίδραση και μάλιστα τεράστια άσκησαν στη δική τους (μας) γενιά.
Στις επόμενες ελάχιστη έως καθόλου.
Για να είμαι ειλικρινής, κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη προσφορά των Nirvana στη μουσική είναι ότι η σαρωτική επιτυχία τους άνοιξε τον δρόμο για μπαντάρες όπως οι Faith No More, Soundgarden, Screaming Trees κτλ…
Πάντως, παρά την επιτυχία τους (τεράστια!), η επιδραστικότητά τους δεν υπήρξε τόσο μεγάλη σε μεταγενέστερα σχήματα.
Δεν βρίσκω σημερα δλδ μεγάλες/επίκαιρες μπάντες που να τις ακούς και να λες με τη μία “αυτό θυμίζει Nirvana”, εν αντιθέσει με αρκετές άλλες, λιγότερο επιτυχημένες (τότε) μπάντες, όπως οι RATM ή οι Alice In Chains…
RIP Kurt,εστω και καθυστερημενα.
Ο Cobain ειτε το θελουν μερικοι ειτε οχι ηταν κατι που χρειαζοταν η μουσικη και ενας δισκος σαν το Nevermind παντα θα ειναι επικαιρος και θα μας υπενθυμιζει πως καταφεραν 3 ανθρωποι να φερουν τα πανω κατω με λιγες απλες μελωδιες.
Επισης σχετικα με τη καραμελα “Οι Nirvana σκοτωσαν το metal”.Που το ειδατε αυτο?οποιος αξιζε εμεινε οποιος δεν αξιζε εσβησε.Οι Metallica,Slayer,Sepultura,Pantera και ενα σωρο αλλοι δε κανανε δισκαρες?
Οσο για το poser rock αυτο ηταν κατι που επρεπε να σβησει γιατι εκεινη την εποχη ειχε καταντησει αηδια.
Αν και οι Nirvana ήταν από τις πρώτες μπάντες που αγόρασα δίσκο τους, μετά από κάποια στιγμή τους βαρέθηκα. Όσο και αν γουστάρω μπάντες όπως οι Alice In Chains και οι Soundgarden, τον Cobain και την παρέα του τους θεωρώ υπερεκτιμημένους. Από εκεί και πέρα ούτε θεωρώ ότι σκότωσαν το metal, ούτε βέβαια από την άλλη του έκαναν καλό. Έτσι γίνεται, τη μια θα είναι της μόδας ένα είδος μουσικής, μετά κάποιο άλλο και η ζωή κάνει κύκλους. Όταν βγήκε το nevermind μπορεί να χάθηκαν αρκετές ταλαντούχες metal μπάντες αλλά στην ουσία οι περισσότερες τα παράτησαν στην πρώτη δυσκολία. Όποιοι το πάλεψαν κάποια στιγμή αναγνωρίστηκαν.
Eστω και αυτη η προσφορα οπως την λες ειναι πολυ σημαντικη καθως αν δεν υπηρχαν οι Nirvana θα εμεναν στην αφανεια τοσες σπουδαιες μπαντες ή δεν θα ειχαν την προσοχη που τους αξιζε.
Πολύ υπερεκτιμημένο συγκρότημα και αυτό φαίνεται στο ότι δεν έχουν επιρρεάσει και τόσο κόσμο. Έχω ξαναπει ότι το grunge ήταν μια τσιχλόφουσκα σε μια εποχή που το μεταλ ναι μεν ήταν δυνατό αλλά είχε φτάσει σε σημεία να γίνεται γραφικό κυρίως λόγω του ιματζ της σκηνής του hair metal.
To Νevermind και το Ιn Utero είναι καλοί δίσκοι, που τους ακούω ευχάριστα αλλά μέχρι εκεί. Το βασικό ριφ της μεγαλύτερης τους επιτυχίας είναι παρμένο, κλεμμένο, όπως θέλετε πείτε το από NWOBHM μπάντα, που γαμώτο δεν μου έρχεται στο μυαλό τώρα αλλά θα σας το πω.
Και πέρα από όλα αυτά θεωρώ πως ο Cobain ήταν ένας μέτριος μουσικός και σίγουρα όχι πρότυπο ανθρώπου!
Σιγά το κριτήριο να κρίνεις ένα ολόκληρο συγκρότημα από ένα κομμάτι. Ε φυσικά, αν δίνεις εκεί βάση πάντα υπερεκτιμημένους θα τους θεωρείς.
Και τελικά αποφασίστε, από που το έκλεψε?
Από τους Β.O.C. το κύριο ριφ του Godzilla?
Από Βοston το ρεφρέν του More than a feeling?
Aπό Iron Maiden το ρεφρέν του Remember tommorrow?
Aπό Celtic Frost ή από Venom? Aπό Cannibal Corpse ή Rotting Christ? Από Μπηθικώτση ή από Βίσση?
Έλεος πια. [-X
[SIZE=2]“I was trying to write the ultimate pop song (Teen Spirit). I was basically trying to rip-off The Pixies. I have to admit it.” -Kurt D. Cobain[/SIZE]
Και μόνο που το παραδεχόταν που έκλεβε, αξίζει υπερκρέντιτ. Όχι σαν κάτι άλλους, ειδικά μεταλλάδες…
πρότυπο ανθρώπου?
προσωπικά ποτέ δεν το αναζήτησα σε μουσικούς.
υπάρχουν πολλοί που είναι αξιόλογοι ως άνθρωποι αλλά ως εκεί.
SurferRosa, μπορεί να σου φαίνεται κάποια άποψή μου αφελής, είναι δικαίωμά σου.
Το ότι οι κακές δισκογραφικές τρώνε τα λεφτά των μουσικών είναι η μισή αλήθεια.
Επειδή, είχα την τύχη κάποια στιγμή να έχω προϊστάμενο έναν άνθρωπο που υπήρξε για πολλά χρόνια tour manager των ACDC και έχει δουλέψει με μπάντες όπως οι Metallica, οι GNR, οι Megadeth αλλά και οι Pink Floyd μπορώ να σου πω ότι πολλοί μουσικοί δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να διασφαλίσουν όχι μόνο τα λεφτά τους, αλλά ούτε την αξιοπρέπειά τους.
Οι δισκογραφικές κάνουν εγκλήματα, αλλά πολλές φορές σώζουν και ευεργετούν συγκροτήματα. Στο τέλος όλα όμως είναι πόσο ένας ταλαντούχος μουσικός πέρα από αυτό είναι και έξυπνος άνθρωπος και σωστός επαγγελματίας.
Για να μην βγαίνω και πολύ εκτός ας δούμε τι έγινε μετά τους Nirvana. Δύο μέλη που έμειναν πίσω λόγω του πόσο διαφορετικοί άνθρωποι είναι, πόσο διαφορετικές πορείες είχαν. Ο Novoselic είναι χαμένο κορμί, έκατσε πανω στα λεφτά που έβγαλε από τους Nirvana και πιθανότατα αν δεν υπήρχε ο Cobain να μην είχε κάνει ποτέ τίποτα ιδιαίτερο.
Από την άλλη ο Grohl διαπρέπει και πιστεύω πως θα το έκανε σε ένα βαθμό ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι Nirvana. Δεν ξεκίνησε κατευθείαν ως star, αλλά έγινε. Ξεκίνησε κάτι τελείως δικό του, διαφορετικό από το παρελθόν του και έφτασε από 200 άτομα και μοιράζοντας αυτοχρηματοδοτούμενες κασσεττες να παίζει σε 80.000 κόσμο στο Wembley.
.
Από αλλού, πιο μικρό συγκρότημα, νομίζω τους Jaguar. Δυστυχώς δεν είμαι σπίτι για να σου πω ακριβώς. Υπερεκτιμημένοι φυσικά και δεν είναι μόνο από αυτό αλλά από την όλη τους δισκογραφική παρουσία που στα αφτιά μου δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Μια μόδα του MTV. Aπλά.
To "δημοψηφίσματα¨αρχίζει να παίρνει αέρα μεσημεριανάδικου τις τελευταίες μέρες… I like!
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως ρε παίδες! Σίγουρα οι Nirvana δεν ήταν το πιο επιδραστικό ή (μουσικά) σημαντικό συγκρότημα του grunge. Αυτή τη θέση μάλλον την μοιράζονται Alice in Chains & Soundgarden. Για του λόγου το αληθές, ακούστε Godsmack (μεγάλο όνομα στο Αμέρικα) και θα το δείτε αμέσως.
Ήταν όμως το πιο επιτυχημένο, και αυτό τους κάνει σημαντικούς. Είχαν και πολλά καλά τραγούδια κιόλας. Εμένα αυτό μου αρκεί.
[Rocking.gr Forums](http://www.rocking.gr/modules/forum/index.php) > [Μουσική](http://www.rocking.gr/modules/forum/forumdisplay.php?f=25) >[SIZE=5] [Groups & Artists](http://www.rocking.gr/modules/forum/forumdisplay.php?f=44)[/SIZE] > [nirvana:πέρασαν+όλας 13 χρόνια..](http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?p=602112#post602112)
:p:lol:
είμαι υπεράνω κατηγοριών/ταμπελών εγώ…
NIRVANA:Η αποθεωση του ‘‘πολυ κακο για το τιποτα’’.
Boston, καμία σχέση με NWOBHM.
Oι Faith No More έγιναν ευρύτερα γνωστοί το 89-90 όταν τους αβάνταραν οι Metallica και τους πήραν και να τους ανοίγουν συναυλίες, περίπου 2 χρόνια πριν κυκλοφορήσει το Nevermind και μάθει όλος ο κόσμος τους Nirvana.
Πέθανε!!!
οντως για faith no more
το the real thing που κανε ολη τη ζημια κυκλοφορησε το 89
το μοναδικο νομιζω που κανε πλατινα στην αμερικη
κατα τα αλλα
πολυ υπερβολικες αποψεις ακουγωνται και απο τις 2 πλευρες
η αληθεια ειναι καπου στη μεση
σημαδεψε για καποιο διαστημα τα 90’ς
εφερε πολυ κοσμο στο ροκ (αλλοι φυγανε - αλλοι μεινανε)
υπερθεοποιηθηκε μετα το θανατο του
γιατι αν ζουσε αποκλειεται να ξανακανανε την ιδια επιτυχια που κανανε με το nevermind
ή θα το διαλυανε ή θα κυκλοφορουσανε αλμπουμ χωρις μεγαλη επιτυχια και σιγα σιγα θα ξεφτιζε η μνημη τους
γιατι μην ξεχναμε τι ακολουθησε το δευτερο μισο των 90ς
(εκρηξη διαφορων μουσικων ειδων στο mainstream και κυριως ανοδος του rnb/pop παγκοσμιως-και ανοδος του λαικοποπ στην ελλαδα)
αφισε το στιγμα του (αυτος και οι nirvana) σε ορισμενες ηλικιες
οπωτε δεν θα τον ελεγα απο τους πιο επιδραστικους
δηλαδη επιδραστικο θεωρω εναν μουσικο που συνεχιζει να επηρεαζει υστερα απο 30 χρονια
anyway
Όχι όχι άλλο λέω, το είχε και σε μια συλλογή το Metal Hammer το '96 ή 97…θα σας πω το απόγευμα. Γαμώ την αμνησία μου.