Πού πήγε το τακτ σου;
Καλα, δεν ειναι δολοφονια χαρακτηρα, απλως καποιοι το εκμεταλλευονται. Σιγα.
Ξεκίνησα να γράφω 2-3 φορές χθες και τελικά δεν απάντησα γιατί φοβάμαι πως η απάντηση θα εκληφθεί διαφορετικά, αλλά θεωρώ χρήσιμο ένα γενικότερο πλαίσιο. Καταρχάς είναι γνωστό ότι η Σάρον είναι Εβραία / ασπάζεται τον ιουδαϊσμό. Οπότε δεν αποτελεί και έκπληξη η στάση της σε διάφορα θέματα όπως με τους Kneecap λ.χ.
Το συγκεκριμένο όμως είχε και άλλες πτυχές που αν δε ζεις στην Αγγλία ίσως να μην τις αντιλαμβάνεσαι άμεσα. Το BBC λειτουργεί υπό ένα καθεστώς (ή συμφωνία αν θες) που ονομάζεται Royal Charter. Αυτό του επιτρέπει να χρηματοδοτείται από τους πολίτες (πληρώνω 150 λίρες το χρόνο) υπό την προϋπόθεση να ειναι ανεξάρτητο (unbiased) και να έχει τα απαραίτητα disclosures σε διάφορα προγράμματα του.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ το έχω δει, όπως έχω δει και τα υπόλοιπα (το Eleven Days in May - αποκλειστικά για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα το 2021, εξαιρετικό και με πολύ ανθρωπιά, το Life and Death in Gaza - εξ’ολοκληρου στη Γάζα, πολύ άμεσο, ανθρώπινο και συναισθηματικό) που ήταν εξίσου γροθιά στο στομάχι (και παρουσιάζονταν από παρόμοια οπτική, την ανθρώπινη πλευρά και το πως υποφέρουν / πεθαίνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα), ή τα πιο ιστορικά (Road to 7th October) και τα πιο ερευνητικά (The Settlers - σαφώς επικριτικό της πολιτικής επίκοισης του Ισραήλ). Όλα αυτά ειναι παραγωγές τελευταίας τριετίας. Το συγκεκριμένο που ξεσήκωσε αντιδράσεις από την Εβραϊκή κοινότητα ήταν όντως προβληματικό, υπό την έννοια ότι αφηγητής ήταν γιος στελέχους της Χαμάς (για το οποίο δεν υπήρχε disclosure -εκεί ήταν το πρόβλημα για το BBC).
Οπότε κάνοντας ένα βήμα πίσω βλέπει κανείς πως δεν αντέδρασε στα υπόλοιπα ντοκιμαντέρ (ουκ ολίγα) τα οποία έχουν μια θέση υπέρ της Παλαιστίνης, ακόμα και αυτά που είχαν μια παρόμοια, βαθειά συναισθηματική σκοπιά. Ήταν αφορμή το ότι παρέλειψε το BBC να αναφέρει πηγή; Πιθανότατα, δεν είμαστε αφελείς. Κάνει αυτό τον Όζζυ σιωνιστή που θέλει να βλέπει βόμβες να πέφτουν; Για μένα σίγουρα όχι.
Και το πιο σημαντικό για μένα είναι αυτό που έγραψα παραπάνω:
Ο Όζζυ ήταν πολλά πράγματα στη ζωή του. Το “φίλος του Ισραήλ” πιθανόν να ισχύει αφού στην τελική ήταν παντρεμένος με τη Σάρον, αλλά ήταν άλλα 100 πράγματα πριν από αυτό. Οπότε η “επικήδεια” πρόταση “πέθανε ο Ozzy Osbourne (φίλος του Ισραήλ)” αν όχι άστοχη (για μένα ήταν 100%) ήταν τουλάχιστον παραπλανητική ώστε να προωθήσουν άλλη ατζέντα - ειδικά όταν οι θέσεις του υπερ του Ισραήλ σε 50 χρόνια δημόσιας ζωής ήταν “όχι πολιτισμικός αποκλεισμός” και “το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είνα προβληματικό”.
Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι εγώ συμφωνώ με τις θέσεις του. Γενικότερα δεν θεωρούσα τον άνθρωπο Όζζυ πρότυπο, ούτε φυσικά έψαχνα τον πολιτικό του λόγο και θέση. Τα 2 παραπάνω δεν είναι ικανά, στην προσωπική μου κλίμακα, να ακυρώσουν τον καλλιτέχνη Όζζυ. Για άλλους είναι. Προσωπικά δεν ήμουν και ποτέ της λογικής “αν δεν είναι μαζί μου, είναι απέναντι μου”. Και δεν ψάχνω να ακούω καλλιτέχνες που με βρίσκουν σύμφωνο πολιτικά. Δε θα ακούσω αυτούς που που χρησιμοποιούν τη μουσική τους ή τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σαν μέσο διάδοσης ιδεών με τις οποίες διαφωνώ. Άλλος μπορεί να βάζει τον πήχη πιο πάνω ή πιο κάτω.
το BBC εχει κατηγορηθει τρελα παντως για το πως καλυπτει την γενοκτονια 2 χρονια τωρα, και πως κανει ρεπορταζ, τι λεξεις χρησιμοποιει, και παει λεγοντας.
Έχει κατηγορηθεί και για το ανάποδο. Μπορείς να δεις τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω και να κρίνεις ο ίδιος. Πχ για μένα το Road to 7th October είναι πολύ στρογγυλεμένο για μένα, τα υπόλοιπα είναι πολύ χρήσιμα.
Εγώ θα πω έχοντας ζήσει στην Ελλάδα 30 χρόνια και στην Αγγλία άλλα 10 είναι πως μακάρι να υπήρχε ελληνική τηλεόραση στα στανταρ του BBC. Να έχεις πχ Έλληνα δημοσιογράφο να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό 7-8 φορές επειδή δεν έπαιρνε απάντηση.
Το εχω δει το Road, απλα εχω επιγνωση και της κριτικης που τρωει 2 χρονια σταθερα, ακομη και στο να χρησιμοποιησει τον ορο γενοκτονια, ή στο πως πραττει συνεντευξεις, ειναι διαφορα περιστατικα, λογικα εχεις επιγνωση και εσυ, και καλυτερη.
Και σε αυτο το πλαισιο, για μενα παντα, το να αποσυρθει το ντοκιμαντερ (λογω της μη διευκρινισης περι Χαμας - εστω και ως προσχημα θα πω, γιατι οπως λες ειναι και στρογγυλεμενο), εντασσεται σε μια γενικοτερη πολιτικη προσεγγιση στο ζητημα απο το μεσο, και φυσικα της πιεσης στην οποια υποκειται. Για μενα.
Δεν εχω λογο να διαφωνησω σε αυτο ουτε να μην σε πιστεψω, μιλαω για κατι πιο συγκεκριμενο, που γενικα ομως ταλανιζει τα δυτικα media.
Τεσπα, εχω καλυφθει απο αρκετα ποστ δεν εχω κατι να συνεισφερω.
υποχρεωτικο RIP Ozzy και προχωράμε
Ποιος θεός έχει βάλει pixel στην εικόνα πίσω (εκτός αν είναι η μαρίκα με τον κούλη)? Η σία είναι υπέρκομψη όχι απλά κομψή
Aυτό είναι ξεκάθαρο.
Έτσι είναι η εικόνα, κύριε. Τι θέλετε τώρα εσείς;
Ετσι ειναι και σε αλλες συνεντευξεις. Μαλλον εχει θολωσει απο τις πολλες χριστοπαναγιες.
Η εισαγωγή του BBC στην όλη εξίσωση θολώνει κάπως την κουβέντα - το οποίο μάλλον είναι και το ζητούμενο για το συγκεκριμένο Μέσο… Σηκώνει τεράστια συζήτηση, αλλά (προς το παρόν τουλάχιστον - και εδώ) θα περιοριστώ στο να εκφράσω τη γνώμη ότι η τακτική του BBC, όχι μόνο σε σχέση με το Μεσανατολικό αλλά και σε διάφορα άλλα θέματα, είναι με το ρεπορτάζ / κάλυψη που κάνει επί της ουσίας να στηρίζει την πλευρά του ισχυρού και παράλληλα να παράγει “on the side” π.χ. διάφορα ντοκιμαντέρ όπως αυτά που ανέφερες τα οποία εμπλουτίζουν το αφήγημα, λειτουργώντας πρακτικά ως άλλοθι. Εγώ ας πούμε από τα προαναφερθέντα ντοκιμαντέρ έχω δει μόνο το Settlers, το οποίο το θεώρησα μεν εξαιρετικό - πολύ δυνατό αλλά χωρίς αυτό να αλλάζει τη γενικότερη εικόνα που έχω για τη στάση του BBC. Απλά προβάλλει πού και πού και την άλλη πλευρά, για να είναι καλυμμένο.
Όσο για τον Ozzy, οπωσδήποτε υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια εξήγησης ή συγκεκριμενοποίησης της στάσης του στα οποία μπορεί να γίνει επίκληση για να φιλοτεχνηθεί στο τέλος της ημέρας μια κάπως πιο κολακευτική / λιγότερο άσχημη εικόνα, από το ότι η Σάρον τον έκανε ό,τι ήθελε μέχρι το ότι ο ίδιος δεν ήξερε πού παν τα τέσσερα (και για να είμαι ειλικρινής τείνω να το θεωρήσω πολύ πιθανό το συγκεκριμένο) ή ότι εντάξει δεν ήταν και τόσο pro-Israel στην τελική, απλά είχε ενστάσεις μόνο με ένα συγκεκριμένο broadcast επειδή έδωσε βήμα στη Χαμάς (να 'χαμε να λέγαμε, τέλος πάντων). Το μόνο σίγουρο για μένα, δυστυχώς, είναι ότι σε κάθε περίπτωση έβαλε την υπογραφή του σε κείμενο το οποίο στέκεται στο πλευρό ενός κράτους που διαπράττει γενοκτονία. Κηλίδα. Θα προτιμούσα άπειρες φορές ο ορίτζιναλ τραγουδιστής μίας από τις 3 αγαπημένες μου μπάντες όλων των εποχών να μην το είχε κάνει αυτό, in other words δεν με ευχαριστεί καθόλου να γράφω τέτοια πράγματα δύο μέρες μετά τον θάνατό του. Αλλά δεν μπορώ να κάνω πίσω από αυτό. Απλά δεν μπορώ, σόρι. Δεν θα σταματήσω ποτέ να ακούω τα έξι πρώτα Sabbath και κάμποσα από τα σόλο άλμπουμ του Ozzy, αλλά ούτε και θα εθελοτυφλώ.
Κανείς μας δεν εθςλοτυφλει, ούτε ξεπλένει, ούτε αρνείται πως κάποιες επιλογές ήταν τραγικουτσικες. Απλώς λέμε πως οποίος μόνο αυτό έχει να πει για τον Οzzy τη μέρα που πέθανε, είναι πολύ μαλακας άνθρωπος και για πολλές σφαλιάρες.
Να με συγχωρείς, αλλά κάποιοι και εθελοτυφλούν και ξεπλένουν.
Δεν λέω για σένα.
Νομίζω πως ο Όζζυ ήταν ένα πλήρως απολιτίκ άτομο.Ότι υπάρχει στο παρελθόν του, υπάρχει μόνο λόγω της Σάρον.Δε το λέω γιατί είναι η εύκολη λύση να κράξουμε την ‘κακιά’ Σάρον, απλά ήταν φανερό εδώ και χρόνια ότι χειριζόταν τα πάντα γύρω από τον σύζυγο της εκτός από το τραγούδι.
Θα είμαι σύντομος. Θεωρώ αυτή την πρόταση εξαιρετικά σημαντική.
Είναι σημαντική, γιατι αυτός που δηλώνει απολιτικ δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και αυτή η δήλωση είναι πολιτική πράξη.
Τώρα αν θέλει κάποιος καλλιτέχνης θέλει να/μην αναφερει πολιτική, είναι δικό του θέμα.
Κάποιοι θεωρούν ότι η καλλιτεχνία δεν πρέπει να μπερδεύεται με την πολιτικη, ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι μια από τις μεγάλες ευκαιρίες , όχι για λόγους προπαγάνδας, αλλά γιατί μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε μεγάλο κοινό.
Το πώς εκλαμβάνει ο ακροατής την μουσική του κάθε καλλιτέχνη και που θέλει να δώσει βάση, είναι δικό του θέμα. Το ίδιο και για τον καλλιτέχνη.
Αλλά το απολιτικ, δεν υπάρχει. Η ίδια η δήλωση είναι ξεκάθαρα πολιτική και αφορά πολιτική απόφαση.
Για τον Ozzy, δεν έχω να πω πολλά. Μεγάλος σεβασμός για τον έναν από τους 4 που γέννησαν την μουσική που ακούμε.
Μπα.
Αυτο ειναι σαν να λες οτι οποιος ειναι αθεος εχει θρησκευτικα πιστευω.
Εμ, όχι; Αυτό που λέει είναι πως αν δηλώνεις άθεος, ή αγνωστικιστής ή δεν ξέρω γω τι, έχεις πάρει θέση επι του θέματος. Αντίστοιχα, το να δηλώνεις απολιτίκ, είναι πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση -όπως άλλωστε είναι δεδομένο, το να μην παίρνεις απόφαση είναι πάντα ισοδύναμο με το να παίρνεις απόφαση και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή
Κι οπως ειπε ενας μεγαλος καποτε, if you choose not to decide you still have made a choice.