Paradise Lost

Ακόμα και ο κατά τ’αλλα συμπαθής Blacksmith, στον κήπο του προφήτη, είχε γράψει για Poustreophonics. Θα μου πείς, σιγά την προσωπικότητα, αλλά είναι ενδεικτικο το τι γραφόταν εν έτη 2001 σε περιοδικό πανελλαδικής εμβέλειας, που μπορούσε να διαμορφώσει συνειδήσεις.

Επίσης, πολύ σημαντική παράμετρος σε όλα τα παραπάνω είναι το ηλικιακό target group. Kαλώς η κακώς, εδώ μέσα αυτή την στιγμή, είμαστε ένα μάτσο κωλόγεροι που όταν συνέβαιναν αυτά, είμασταν συν πλην στην εφηβεία, λίγο πριν ή λίγο μετά. Σε τι κοινό λοιπόν μπάντα απευθυνόταν? Τι ηλικιακό κοινό είχε μια μουσική που ήταν ακόμα νέα στα 90ς?
Συγγνώμη, αλλά εγώ έχω δεί τρομακτικές διαφορές στο πως αντιμέτωπιζα την μουσική, στα 17 μου, στα 27 μου και στα 37 μου. Δεν λέω πως είμαι ο μέσος όρος, αλλά το πως θα αντιμετωπίσει ένας 17χρονος το Ηοst όταν οι 37χρονοι τότε ήταν οι μουσικοί, έχει μεγάλη διαφορά στο πως θα αντιμετωπίσει ο ίδιος άνθρωπος την μουσική 20 χρόνια μετά. Εχει σημασία το target group που εξετάζουμε, όχι στη σημασία, αλλά στο πως θα αντιμετωπίσει κάτι και στο πόσο ώριμό είναι το σύνολο. Και όλο αυτό δεν το λέω με την σοφία του μαθουσάλα, αλλά με πλήρη ειλικρίνια και χωρίς κανένα ψήγμα κριτικής. Εκεί ήμουνα, θυμάμαι τις διαφορές μου. Δεν ντρέπομαι για αυτές, αυτές ήταν οι εμπειρίες μου ως ανθρωπος ως τοτε.

9 Likes

Φίλε @Sevek πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου. Αυτά είναι πράγματα που με απασχολούν καθημερινά, σαν δημιουργό, σαν δέκτη αλλά και σαν κριτικό. Πάντως σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση: ο κάθε δημιουργός είναι διαφορετική περίπτωση και ο κάθε δέκτης του έργου του, επίσης. Κάπου μπαίνει στην μέση η κριτική τέχνης - που με την σειρά της φτιάχνει την ιστορία της τέχνης - και προκύπτουν κάποια patterns. Συνήθως όμως χρειάζεται και μια μεγάλη χρονική απόσταση για να αξιολογηθεί η τέχνη σωστά.

Όμως αυτό το θέμα είναι διαφορετικό από όσα συζητιούνται εδώ μέσα τώρα.

Εγώ σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα είπε ο φίλος μου ο @Ironman1 , κυρίως διότι θίγει 3 πικρές αλήθειες:

  1. Το θέμα της μουσικής κατάρτισης των δημιουργών.
  2. Το θέμα της ανάδειξης του μικρόκοσμου/περιγυρου μας σε κάποια ευρύτερη πραγματικότητα. Εδώ να προσθέσω ότι μέχρι και ο τοπικός παράγοντας παίζει ρόλο. Κάτι που πατώνει εδώ μπορεί να κυριέυει τον υπόλοιπο κόσμο και το αντίθετο. Παίζουν πολλά ρόλο. Οι Έλληνες μεταλλάδες έχουν εξάλλου αποδείξει πολλές φορές ότι έχουν μια χρονοκαθυστέρηση, τουλάχιστον κάπου μέχρι το 2005.
  3. Και ναι, το Host δεν έκανε μεγάλη επιτύχια γιατί στην συνείδηση των περισσοτέρων δεν ήταν τόσο καλό, όχι λόγω στυλ. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δυο δεκαετίες μετά, ένα “καλό”, “παρεξηγημένο” έργο θα είχε επαναξιολογηθεί μέσα στην κοινότητα. Το “Host” δεν μοιάζει να είναι τέτοιο.
4 Likes

Δεν θα σταθώ καθόλου στο Host σαν αλμπουμ.
Ποιά είναι αυτή η κοινοτητα? Πόσο έχει ωριμάσει από τότε? Και γιατί να είναι κριτήριο αξιολόγησης η ίδια κοινότητα που το είχε απορρίψει τότε?
Εν τέλη βέβαια, ίσως ένας πυλώνας αυτής της κουβέντας είναι, το κατά πόσο η κατακραυγή ενός ανώριμου κοινού, μπορεί να απέτρεψε έναν καλλιτέχνη να πάει προς μια κατεύθυνση και το κατά πόσο μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο γεγονός 20 χρόνια μετά.

Ή για να το θέσω με ένα άλλο παράδειγμα. Θεωρουμε τους Ulver ως μια γνήσια καλλιτεχνική κολεκτιβα? Το κοινό που τους ακολουθούσε ως την μεγαλη μεταμορφωση του Marriage, ποιό ήταν και γιατί το αγκάλιασε ενώ πριν είχαν γράψει αυτά που είχαν γράψει? Ήταν πραγματικά μεγαλειώδες το Perdition City ή ήταν μετάφραση του μπλακ μεταλ με ηλεκτρονικά μέσα? Ακροατές άλλων μουσικών ειδών (συγγενών του Perdition City), πως εκλαμβάνουν αυτό το δημιούργημα? Οι Ulver της συνεχής εξέλιξης μέχρι το Wars of the Roses, γιατί δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη δυσμενή κριτική για την σχετική στασιμότητα των μετέπειτα δίσκων?
Tι ρόλο έχει παίξει σε όλο αυτό η ωρίμανση του σχετικού κοινού, αλλά και εν τέλη του μεγέθους του ακροατήριου που απευθύνονται(που μιλώντας πάντα για καλλιτεχνική αξια, δεν έχει καμία μα απολύτως καμία σημασία)?

Λίγη σημασία έχει για ποιόν δίσκο ή καλλιτέχνη μιλάμε. Αν θέλουμε όμως μια συνολική εικόνα εκείνων των χρόνων και των αντίστοιχων δίσκων, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψην μας το κοινό που απευθυνόταν.

2 Likes

Εχει ομως επαναξιολογηθει απο τους ιδιους ακροατες που ειτε το εκραξαν σε τεραστιο βαθμο, ειτε δηλωναν ειλικρινα πως ειναι κατι που δεν μπορουν καν να ακουσουν γιατι δεν μπορουν να ακουσουν ηλεκτρονικο ηχο. Το κοινο των Paradise Lost ειναι ουτως ή αλλως ενα niche περιορισμενο κοινο. Ο μεσος ακροατης δεν τους γνωριζει καν, ακομα και αναμεσα σε ακροατες που ακουνε rock. Εχουν μια δημοτικοτητα στην Ευρωπη, η οποια μαλιστα ειναι αυξημενη σε συγκεκριμενες χωρες (Ελλαδα, Πολωνια, Αγγλια - προφανως, και μερικες ακομα), αλλα παγκοσμιως ειναι αρκετα μικρο ονομα. Οποτε για ποια ακριβως επαναξιολογηση μιλαμε?

Ποσος κοσμος παγκοσμιως εχει εκτεθει στην μουσικη των PL ωστε να εχει και την ευκαιρια να αξιολογησει το εργο τους γενικα, και οχι μονο το Host? Οχι παρα πολλοι. Μεσα στους κυκλους ομως των PL fans, οι αποψεις για το Host εχουν αλλαξει και μαλιστα παρα πολυ, και μαλιστα αποκλειστικα και μονο προς το καλυτερο. Ειναι πλεον ενας πολυ πιο αποδεκτος δισκος απο οτι ηταν το 1999, ενω υπαρχουν και αρκετοι που το βρισκουν πλεον αριστουργηματικο, ενω τοτε δεν “μπορουσαν καν να το ακουσουν” (δικα τους λογια).

Αυτες οι κουβεντες που παρουσιαζουν νουμερα ακροατων ως επιχειρηματα πραγματικα με αφηνουν με τοσες αποριες. Δηλαδη η Lady Gaga ειναι ας πουμε μια ανωτερη και καλυτερη καλλιτεχνης απο οποιονδηποτε καλλιτεχνη στο μεταλ, μιας και πουλαει παρα πολυ? Η Ιστορια της Τεχνης θα την καταχωρησει ως την μεγαλυτερη καλλιτεχνιδα του 21ου αιωνα?

2 Likes

Θυμαμαι αρκετα εντονα τα 90’ς και το ποσο κλειστομυαλος ηταν ο μεσος Ελληνας μεταλας ακροατης…
Δεν θα ξεχασω ποτε το ποσο χαμος εγινε με το Host ή με το Load των Metallica πχ…
Το τι μπινελικι και τι καταρες για ξεπουλημα επεσε δεν περιγραφεται…

3 Likes

Η συζήτηση επιτέλους έγινε σοβαρή και ουσιαστική, από εκεί που αναλωνόταν σε διάφορες βλακείες και τσουβαλιάσματα. Τα δικά μου 2 cents σχετικά με τις κριτικές τα έχω δώσει εδώ, για όποιον θυμάται. Συμπτωματικά, πάλι σε topic περί Paradise Lost :joy:.

Προφανώς το Host είχε φάει κράξιμο λόγω ύφους. Πολλοί δε χρειάστηκε καν να το ακούσουν για να το κράξουν. Κράξιμο είχε φάει και το One Second. Κράξιμο είχε φάει και το Load (ειδικά για το γεγονός ότι οι Metallica είχαν κουρευτεί και ως εκ τούτου είχαν φλωρέψει ε, ας μην τα ξεχνάμε αυτά τα αμίμητα :joy:). Κράξιμο είχε φάει και το Black Album. Κράξιμο είχε φάει και το Diabolus In Musica. Κράξιμο είχε φάει και το Endorama. Αν ρωτήσεις τους ίδιους ανθρώπους που τα έκραζαν τότε, πώς τα θεωρούν σήμερα, πολλοί σίγουρα θα έχουν αλλάξει άποψη. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζουν οι άνθρωποι, όχι επειδή αλλάζουν οι δίσκοι. Θεωρούν όλοι οι άνθρωποι όλους αυτούς τους δίσκους αριστουργήματα σήμερα; Όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί μερικοί δίσκοι είναι πραγματικά υπέροχοι, αλλά μερικοί τελικά δεν είναι και τόσο καλοί. 20 και 30 χρόνια μετά, η θέση, αξία κλπ. του κάθε δίσκου (όχι μόνο αυτών των “αμφιλεγόμενων”) μπορεί να είναι διακριτή πιο ξεκάθαρα. Παρεμπιπτόντως, οι δικές μου απόψεις πολύ λίγο έχουν αλλάξει με τα χρόνια.

Οι Paradise Lost αλλάζοντας εντελώς ύφος στο Host, ουσιαστικά απευθύνθηκαν σε άλλο κοινό από το δικό τους. Το δικό τους δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα αποδεχόταν αυτή την αλλαγή (όπως και δεν την αποδέχτηκε). Το βρήκαν το άλλο κοινό που έψαχναν; Όχι. Όχι στην κρίσιμη μάζα που έπρεπε, τέλος πάντων. Ποιος φταίει για αυτό; Δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση, κατά τη γνώμη μου. Φταίει το promotion από την εταιρεία τους; Πιθανότατα. Φταίει το promotion από τους ίδιους; Πιθανότατα. Φταίει ότι ο δίσκος τελικά ίσως και να μην ήταν τόσο καλός για να κερδίσει νέο κόσμο που δεν ήταν ήδη οπαδοί; Διόλου απίθανο. “Πλήγωσε” τη μπάντα η εμπορική αποτυχία; Σίγουρα. Έχει νόημα να τα σκεφτόμαστε αυτά σήμερα και να ζοχαδιαζόμαστε αντί απλώς να τα αποτιμούμε; Μπα. Όλα αυτά τα πράγματα, έγιναν. It is what it is, δεν αλλάζουν. Αποδειχτείτε τα όλοι και προχωράμε.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι οι Paradise Lost οι μόνοι που αλλάξανε τον ήχο τους (αν και είναι ίσως αυτοί που το έκαναν πιο ριζικά). Οι ίδιοι οι Metallica αλλάξανε, αλλά βρήκανε νέο κοινό και έγιναν η μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου στον σκληρό ήχο. Οι Opeth αλλάξανε. Οι Anathema αλλάξανε. Έχετε ήδη αναφέρει πάρα πολλούς που αλλάξανε τον ήχο τους.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πολύ περισσότερα παραδείγματα εκτός metal :stuck_out_tongue:. Οι Smashing Pumpkins δεν αλλάξανε τον ήχο τους στο Adore; Τον αλλάξανε. Γαμάει; Ναι. Τους κράξανε; Ναι, αλλά όχι και όπως τους Metallica. Οι Radiohead δεν αλλάξανε τον ήχο τους μετά το υπερεπιτυχημένο OK Computer; Τον αλλάξανε. Τους κράξανε; Δε θα το έλεγα, είχαν πάντα μια αποδοχή. Οι Porcupine Tree δεν αλλάξανε τον ήχο τους; Σίγουρα. Τους κράξανε; Εγώ λίγο ναι, το ομολογώ :joy:. Ανοιχτήκανε σε πολύ μεγαλύτερο κοινό; Εννοείται, οπότε χεστήκανε. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μπάντας που ουσιαστικά άλλαξε οπαδούς, οι παλιοί της σχεδόν σταματήσανε να την ακούνε και ανοίχτηκε σε καινούργιους. Ήταν καλά αυτά που βγάζανε; Στην πλειοψηφία τους ήταν, ναι. Ο Wilson μετά έκανε solo καριέρα παίζοντας επίσης λίγο διαφορετικά πράγματα; Αρκετά επιτυχημένα, θα έλεγα. Πήγε να γίνει εντελώς pop στο The Future Bites; Πήγε. Το αποδέχτηκε ο κόσμος; Δε νομίζω, ακούει τους κανονικούς ABBA άμα θέλει. Έγινε αυτό επειδή ο Wilson άλλαξε τον ήχο του; Μπα, ο δίσκος δεν ήταν και τόσο καλός πια.

EDIT: άλλη μια τρομερά δημοφιλής μπάντα που έχει αλλάξει πολύ τον ήχο της είναι οι Coldplay. Οι πρώτοι δίσκοι τους είναι καταπληκτικοί, πλέον δεν μπορώ να τους ακούσω. Για να καταλάβετε την εμπορική απήχηση που έχουν σήμερα, δείτε απλώς την περιοδεία που έκαναν φέτος. 6 Wembley Stadium, 10 River Plate Stadium (όλα sold out εννοείται) και δε συμμαζεύεται, μιλάμε για κολοσσιαία νούμερα. Στα δικά μου αυτιά πλέον δεν υπάρχουν, τους βαριέμαι αφόρητα, αλλά τους 4 πρώτους δίσκους θα τους ακούσω στάνταρ. Είμαι ελιτιστής; Δεν ξέρω, πάντως πλέον δεν μπορώ να τους ακούσω. Τέρμα αδιάφοροι και ψοφίμια.

21 Likes

Παντα στο μυαλο μου ηταν ενα μικρομεσαιο συγκροτημα ασχετα αν τους αγαπαω υπερβολικα γιατι μεγαλωσα με την μουσικη τους.
Εδω ερχετε και η παλι η ερωτηση που παντα τριγυριζει στο μυαλο μου. Ποιος τους θεωρουσε τους νεους metallica?

Επισης επειδη δεν υπαρχει λογος να ειμαστε ζοχαδιασμενοι συνοψιζω

Το host μου αρεσει, το ακουω πιο συχνα απο το one second ή το shades. Καλα εκαναν και το εβγαλαν οταν το εβγαλαν. το πρόσημο για εμενα ειναι πιο θετικο τωρα απο τοτε για τον συγκεκριμενο δισκο χωρις να το θεωρω αριστουργημα.
Τα τελευταια 2 αλμπουμ δεν μπορω να τα ακουσω καθολου. Η επιστροφη στις ριζες δεν μου κανει.
Καλα εκαναν και εβγαλαν δισκο με αλλο ονομα, οτι θελουν κανουν. Το τραγουδι εμενα δεν μου κανει αν και εχει ωραιες μελωδιες στα φωνητικα- πολυ μπλιμπλικι για τα γουστα μου

2 Likes

Φίλε quintom

Μου είναι ολοκληρωτικά αδιάφορο το πως έχεις συνηθίσει να συμπεριφέρεσαι εδώ μέσα. Προσωπικά έχω κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα προκειμένου να εμπλακώ σε διάλογο με τον εκάστοτε συνομιλητή μου.
Όταν κατορθώσεις να επικοινωνήσεις με τρόπο που να πληροί αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις (γύρω στα εξήντα σου, ίσως, κρίνοντας από το EQ που προδίδουν τα όποια γραφόμενά σου έχει τύχει να υποπέσουν στην δική μου αντίληψη) ευχαρίστως να τα πούμε. Μέχρι τότε, σορρυ, αλλά φοβάμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι στα γραπτά σου, ειδικά όταν καταφεύγεις στο μυθοπλαστικό σου world building σχετικά με τους κακούς μεταλλάδες, μόνο γέλιο μπορεί να μου προκαλέσει (όπως, καλώς ή κακώς, κάνει μέχρι τώρα).

Για αρκετά από τα, σαφώς ενδιαφέροντα, υπόλοιπα που έχουν τεθεί από τα άλλα παιδιά, επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ αργότερα, εφόσον μου το επιτρέψει ο χρόνος μου.

2 Likes

Κατι δημοσιες πομπωδεις ανακοινωσεις σαν αυτην αποπανω δεν τις παιρνω και πολυ σοβαρα. Αν θελεις να σου μιλανε ομορφα, οφειλεις πρωτα να το κανεις εσυ, και αυτα τα αφ’υψηλου και τα περι EQ αστα καλυτερα για κανα reddit, για μεχρι εκει εισαι με αυτα που γραφεις. Οσο μιλας για μυθοπλασιες και αλλα τετοια, τοσο λιγοτερο σε σεβομαι κι εσενα και αυτα που γραφεις. Γελα οσο θελεις, καλο κανει το γελιο.

Έχω παρακολουθησει να γίνονται στο φόρουμ ( κ τώρα κ παλιοτερα) πολλές συζητήσεις σε σχέση με τα 90ς, τους μεταλλαδες στην Ελλάδα κ τις αντιδράσεις σε συγκεκριμένους δίσκους (με αφορμή συνήθως τους Paradise Lost, τους Metallica κ άλλες αντιστοιχες περιπτώσεις συγκροτηματων) που ,ναι, έχουν πολυ μικρή σχεση με την πραγματικότητα.

Δεν ειχα τοποθετηθεί ποτέ μέχρι τώρα αλλά βλέποντας την συζήτηση να εχει ανοίξει ξανά εκρινα οτι ίσως θα ήταν καλό να ακουστεί κ μια διαφορετική αποψη ( ειδικά για τους νεότερους ηλικιακά που δεν τα έχουν ζήσει οι ίδιοι, κ ακουν, διαβάζουν κ σχεδόν προπαγανδιζονται απο μια απίστευτα μονομερή - κ σε πολυ μεγαλο βαθμό ΑΝΑΛΗΘΗ- προσέγγιση της ιστορίας σε ό,τι αφορά τον σκληρό ήχο στην Ελλάδα των 90s/ early 00s).

Παρα πολυ ευστοχη η παρατηρηση του Sevek για τις ηλικιακές ομάδες. Κ αυτη ειναι μια μόνο από τις διασαφηνισεις που οφείλουμε να κάνουμε αν θέλουμε να εχουμε σοβαρή συζήτηση. Προφανώς, κανένας ενήλικας δεν θα κάτσει να παρει στα σοβαρά κοσμοθεασεις του τυπου: “οι μεταλάδες κ οι άλλοι” (λες κ θα δεχτώ εγώ ή ο οποιοσδήποτε να στιγματιστει ολόκληρη η σκηνή του σκληρου ήχου - metal κ μη- από τις γενικεύσεις κ τις ισοπεδωσεις του οποιουδήποτε, ταυτίζοντας έναν ολόκληρο χώρο με μια πολυ συγκεκριμένη μερίδα ανθρωπων- με τους οποίους παιζει να μην έχουμε ουτε ενα κοινό άκουσμα/ βίωμα/συμπεριφορικο αξίωμα, στην τελική.)

Επειδή, λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθουμε στην μετάφραση γενικολογώντας, ίσως να βοηθήσει να μιλήσουμε σε λίγο πιο συγκεκριμένες βάσεις.

Ναι, ισχύει ότι μια μερίδα του κόσμου που ασχολουνταν τότε ( οπως κ τώρα) με τον σκληρό ήχο, απαρτιζόταν από ανθρώπους κολλημένους, γραφικους κλπ. Αυτοί ήταν στην ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ τους πλειοψηφία, οι πιτσιρικάδες της εποχής( κ όχι οι γραφικοί μεταλλοπατερες των 80ς οπως υποστηριζει ο μύθος) των οποίων η παρουσια/ βαρυτητα / επίδραση εξαντλούνταν, σχεδόν αποκλειστικά, στην αγοραστική τους δυναμη όσον αφορά τα albums των συγκροτημάτων πρωτίστως ( μιλάμε ακόμα για εποχές που το σιντι, κυρίως, πουλαγε πολυ) κ την παρουσια τους στα λάιβ δευτερευόντως( σε πολλα εκ των οποίων ΔΕΝ ήταν η πλειοψηφία, γι αυτό κ το θέτω ως δευτερευον στοιχείο).

Αυτοί οι πιτσιρικαδες λοιπόν, οι δεκαπεντάχρονοι των late 90s , ας πουμε απλουστευτικα για χάρη συνεννόησης, ήταν εκείνοι που έκαναν success story τους Hammerfall κ τους Rhapsody ( κ λιγο μετά τους Nightwish) , κ έκαναν θεο τον Χακο κ το Χάμερ. Τα μόνα λάιβ που παρακολουθουσαν ήταν το τρίπτυχο Stratovarius/Blind Guardian/ Gamma Ray ( δεν αναφέρω τους Iced Earth στην ίδια κατηγορία γιατί, καλώς ή κακώς, τότε αφορούσαν πολυ περισσοτερο κοσμο, από παραδοσιακους μεταλλάδες μέχρι εκκολαπτόμενους κάφρους ντεθοθρασαδες κλπ), κ είναι οι ίδιοι που είχαν πάει να κάνουν συνθημα στις συναυλίες εκείνο το ανεκδιήγητο για τις μανάδες των ρεϊβάδων ( κ που τελικά ΔΕΝ τους περασε γιατί σχεδόν σε όλες τις συναυλίες πλην των παραπάνω εξαιρεσεων ΔΕΝ ήταν η πλειοψηφια, επομένως οι μεγαλύτεροι εξ ημων συχνά τους κράζαμε/ μαζέψαμε/ βάζαμε στην θέση τους, αργά ή γρήγορα).

Ναι, όλα αυτά ισχύουν. Αλλά ισχυουν στις βάσεις που ανέφερα. Σε μια πολυ συγκεκριμένη μερίδα οπαδών, που ουτε αντιπροσωπευτικη της σκηνής της εποχής ήταν, ουτε αποτελούσε την πλειοψηφία των ακροατων.

Το πιο αστείο απ όλα, ειναι οτι πολλοι απ αυτους ειναι οι ΙΔΙΟΙ που λίγα χρόνια μετά ( ή κ πιο συντομα) “διαφωτιστηκαν” κ αποφάσισαν μετά να κηρύξουν Ιερό Πόλεμο απέναντι σε ένα ειδος μεταλλαδων που υπήρξε πρωτιστως στο φαντασιακό τους κ δευτερευόντως στους ίδιους κ τους συνομηλίκους τους που εκείνη την εποχή αποτελούσαν ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ του χώρου. Κ ειναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάθονται, ακόμα, 25 χρόνια μετά κ θυμουνται κ σπανε μπάλες για τις βαθμολογίες του Χάμερ κ για τα κραξιματα σε μουσικες στροφές συγκροτημάτων όπως οι Λοστ.
(Oh, the Irony…)

ΩΣΤΟΣΟ,
εκεινη την εποχή, με το ιντερνετ ακόμα απόν από την καθημερινότητα των περισσοτερων εξ ημων, τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις κ στην διαμόρφωση της -όποιας- σκηνής τον είχαν οι λίγο ( ή κ πολυ σε καποιες περιπτωσεις) μεγαλυτεροι που προανεφερα. Ανθρωποι που είχαν περάσει την εφηβεία ήδη, μέχρι τα μεσα- υστερα 90s , που είχαν ζήσει την άνοδο του underground κ του tape trading, που μεταπηδουσαν από τις ακροάσεις του The Passage to Arcturo στoυς Coil κ από το Altars of Madness στους the Residents κ στους Στερεο Νόβα.
Κ οχι, δεν ήμασταν λίγοι με τέτοιο ευρος ακουσματων. Δεν ξέρω αν ημασταν πληθυσμιακα περισσότεροι από τους προαναφερθεντες πιτσιρικαδες,κ δεν έχει κ σημασία στην τελική. Για τον απλούστατο λόγο ότι λόγω ηλικίας κ δραστηριοποίησης είχαμε πολυ πιο καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του χώρου από έναν εφηβο που διάβαζε το Χάμερ στο παιδικο του δωμάτιο , κ νόμιζε ότι έχει εικόνα για την σκηνή.
Οχι.

Η Σκηνή ΔΕΝ βίωνε ζυμώσεις μέσα από την αλληλογραφία του Χάμερ το 1999 κ το 2001,ουτε απο τους διαλόγους που λάμβαναν χώρα στο Rock City.
Το 91 ίσως ναι, να συνέβαινε κ από κει, στο γυρισμα της Χιλιετίας όμως, οχι, ουτε καν.

Όλη αυτη η αλληλεπίδραση πομπου/ δεκτη μέσω του μυνηματος, οσο ρομαντικό/ γραφικό κι αν φαντάζει σε καποιους, ΔΕΝ εκδηλωνόταν ΜΟΝΟ με όρους αγοράς, καταναλωτη κ προιοντος.
Για να μην αρχίσω να αναλωνομαι σε βιωματικες γραφικότητες για Τρίτες στην Τιθορα, κ Πέμπτες στο Mo Better ( που , ωστόσο, ήταν ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κάποιος/ κάποια, αν ήθελε να δει / βιώσει / διαδρασει κ να " συνομιλήσει" με τον ευρύτερο χώρο) θα πω απλά πως κάθε πολη, κάθε περιοχη, κάθε συνοικία, αποτελούσε κ αποτελεί έναν εν δυνάμει βιότοπο διαδράσεων…

Εκει διαμορφώνεται η σκηνή, οπως κ σε αυτοδιαχειριζομενους χώρους ( στην μυθική πια, Βιλα Αμαλίας, κάποιοι εξ ημων έχουμε ζήσει από λάιβ, ναι κ μέταλ, μέχρι αναγνώσεις Τόλκιν, όσο απίστευτο κι αν ηχεί πλεον στα πιο κολλημένα-σε-στερεοτυπα αυτιά), σε στέκια σε περιοχές της Αθήνας που είχαν ( Κ ΕΧΟΥΝ) διαφορετικη ενέργεια, όπως πολυ ευστοχα αναφέρθηκε σχετικά πρόσφατα από διάφορα παιδια σε άλλο θρεντ, σε προβάδικα, πλατειες, ταράτσες, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια ( βλ. Φιξ κλπ), παλιους σταθμους τρενων κ δεν ξέρω κ γω τι άλλο.

Αποκλεισμοί, οχι, δεν έπαιζαν.
Ουτε περιορισμος ακουσματων κ προσβασης σ αυτά. Οχι τόσο λόγω οικονομικης δυνατότητας (σιγά την επαγγελματικη αποκατασταση που είχαμε οι εικοσάρηδες- εικοσιπενταρηδες στα τέλη 90ς- αρχές 00ς) όσο γιατί συνήθως έπαιζε μεγαλυτερο δίκτυο φίλων -γνωστών με γνώσεις κ ενεργή αγορά δισκων, απ ότι σε μικρότερες ηλικιες, κ το tape trading καλά κρατουσε ( ακόμα κι αν οι tdk κασσετουλες είχαν γρήγορα αντικατασταθει από τα σάπια verbatim cdακια).

Δίσκοι σαν το Χοστ είχαν διαδοθεί κ αντιγραφεί σε χρόνο μηδέν σε ΠΑΜΠΟΛΛΑ σπίτια τοτε , κ αυτό ΔΕΝ είναι προσωπικη γνώμη. Είναι απλά γεγονός, που κ γω όπως κ πολλοι άλλοι το θυμόμαστε πολυ καλα γιατί ήταν ένας από τους τρόπους που είχαμε τότε για να βιώνουμε την μουσική. Οχι στην θεωρία, αλλά έμπρακτα.

Μπορεί να ακουγονται οφφ τοπικ ή κ γραφικά πολλα από τα παραπάνω σε κάποιους, αλλά το σημείο καταληξης στην τοποθετηση μου είναι ότι μέσα από τέτοια περιβαλλοντα, δυναμικές κ παραστασεις προεκυψαν χρονια μετα μουσικές που μας απασχολουν μέχρι κ σημερα (από Universe217 μέχρι τους Sarabante κι από τους αδικοχαμένους Human Serpent μέχρι τους Sun of Nothing, για να μείνω σε ελαχιστα εγχώρια references που συνδέονται με τα όσα έγραψα παραπανω), κ αποτελουν ένα πολυ αληθινό (ίσως το πιο αληθινό ) κομμάτι της σκηνής.

Πολλα παιδια εδω μεσα, λόγω ηλικίας κ παραστασεων αγνοουν όλα τα παραπανω κ αντ’ αυτου βομβαρδίζονται διαρκώς από ατάκες για το πανίσχυρο Χάμερ που διαμορφωνε συνειδήσεις (ουτε καν, χεσμένο το ειχαμε οι περισσοτεροι των ηλικιών κ της φάσης που προανεφερα).

Οπότε, εν κατακλείδι( επιτέλους!),
προφανώς υπάρχει μεγάλη δόση σχετικότητας σε τέτοιου είδους συζητήσεις ( να μια εννοια που πολλοι αγνοουν, όσο αναλώνονται φανατικά σε διπολα τυπου υποκειμενικοτητα/ αντικειμενικότητα) , αλλά προς επίρρωση του παραπανω ισχυρισμου μου για συγκεκριμένους δίσκους, θα αναφέρω το πλέον προφανες επιχειρημα: οι περισσοτεροι δίσκοι για τους οποίους γινεται λόγος , ανάμεσα τους κ το host για να μην κριθω κ ΕΝΤΕΛΩΣ off topic,
πέρασαν κ δεν ακούμπησαν όχι μόνο στους μεταλλαδες, αλλά, ΚΥΡΙΩΣ, στους χώρους στους οποίους απευθυνθηκαν.

Κ ναι, πολλοι θα επικαλεστούν την αγορά κ την αδυναμία απήχησης του εκάστοτε brand name σε άλλο κοινο,για να εξηγήσουν την αποτυχια των συγκεκριμένων δίσκων, αλλά η αληθεια ειναι οτι ο οπαδός των Depeche Mode ή των Cure, ή των Monster Magnet αντίστοιχα, δεν φάνηκε να συγκινειται ιδιαίτερα με το Lydia κ το Another Day ή με το Ronnie κ το 2x4 κ αυτο εντελώς ανεξάρτητα από το όνομα του συγκροτήματος.
Ε αυτό αποτελεί κ εναν δείκτη προσληψης της ποιοτητας ενος δίσκου από μεγάλη μερίδα του κόσμου, πως να γίνει τώρα;

Σορρυ αλλά αυτό είναι ένα ψευδοδιλλημα που δεν είδα να τίθεται απο κανέναν
( btw, για οποιον εχει αποριες κ μπερδευεται, ΑΥΤΟ ειναι το strawman.
Αντιθετως, το να επαναδιατυπώνεις τους - κατ εξακολουθηση - ισχυρισμούς του συνομιλητή σου χρησιμοποιώντας παρομοιώσεις κ παραδείγματα που στηρίζονται στην υπερβολή, προκειμένου, στη συνέχεια, να καταστησεις πιο εύκολα σαφές το σημείο διαφωνίας, ώστε να το αντικρούσεις, λέγεται - hold breath- αντεπιχειρηματολογηση. Πάντως όχι strawman.
Γενικά,ίσως θα ήταν καλό κάποιοι να κρατήσουν τις τάσεις τους για διδακτισμό σε ζητήματα που άπτονται των θετικών επιστημών, στην περίπτωση που αυτό είναι το αντικείμενό τους, αντί να υπεισέρχονται σε ζητήματα ρητορικής κ διαλεκτικής,που ολοφάνερα δεν κατέχουν - λέω εγώ τώρα).
Το Endorama, ναι έχει μελωδιαρες
σε απειρα σημεία του. Σορρυ εμείς που ο Mille , όσο φωνάρα έχει στις θρασιλες του, τόσο δεν μπορουσε να υποστηρίξει φωνητικά το συγκεκριμένο υλικό ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ, με αποτελέσματα τραγελαφικα. Ας έπαιρνε τραγουδιστη, αν ήθελε να συνεχισει έτσι, να στηρίξουμε.
Κάπου να κοιτάμε κ το αποτέλεσμα όταν μιλάμε για τεχνη ε;
Όχι μονο την θεωρία κ τις προθεσεις.
Όταν μπόλιασε πολλες μελωδίες αντιστοιχων ηχοχρωματων στους επομενους δίσκους, με φωνητική προσεγγιση που ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ, πολλοι ήμασταν αυτοί που γουστάραμε ( κ γουστάρουμε ακόμα, απέθαντη αγάπη οι Kreator κι ας έχουν γίνει πλεον οι Accept του extreme χώρου).

6 Likes

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το host και όχι άδικα θεωρήθηκε από πολύ κόσμο ότι δεν ήταν καν πειραματικό…
Οι προηγούμενοι δίσκοι (και κυρίως από το gothic και μετά - αλλά και το lost paradise) παντρεύανε ιδιώματα : siters of mercy, the cult, dead can dance με metallica (black album) sabbath/candlemass κλπ
To host ίσως όχι και τόσο
Κάτι επίσης κάτι που ξεχνιέται - και από πολλούς εδώ μέσα που λοιδορούν το ακραίο μέταλ έτσι επειδή απλά δεν είναι του γούστου τους (αναρρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο κολλημένος?) - είναι ότι το ακραίο μέταλ γέννησε τον πειραματισμό στο μετάλ
Οι μεταλλοπατέρες των 80ς δεν γούσταραν ούτε το ακραιο, ούτε το πειραματισμό (ακούγανε και ακούνε μέχρι σήμερα DIO και τα συναφη …

8 Likes

Πολυ ενδιαφέροντα τα οσα γράφετε γενικώς, αν και διαβάζω πολλες απολυτοτητες, απλα να πω οτι ο δισκος πλέον, τουλάχιστον όσον αφορά οπαδους της μπάντας, εχει περάσει στο φασμα του κλασικού, αντίστοιχα με τα load/reload. Και προφανως γι αυτόν τον λογο δημιουργήθηκε και το project των Host. Ναι και για να καλύψει την καλλιτεχνική ανησυχία των δημιουργών αλλα και την ορεξη αρκετων οπαδών που τους λείπει ο πειραματισμός.

Το να λέει καποιος “δεν ασχολήθηκα με τα one second/host γιατι δεν ηταν καλα” ειναι προφανώς δικαίωμα του αλλα δεν ειναι καμία παγκόσμια αλήθεια και ειδικα το πρώτο ειναι δισκος που έχει αγαπηθεί απο πολυ κόσμο γι αυτό και η μπαντα παιζει κομμάτια στις συναυλιες της ακόμα και σήμερα. Ναι τα χιτακια, ας γράψει καποιος αλλος τέτοια χιτακια αν μπορεί και εδω είμαστε να το συζητήσουμε.

Επισης ατάκες του στυλ "βαρέθηκα να ακούσω το κομμάτι " σε ενα τοπικ που "ξύπνησε " εξ αιτίας του κομματιού που ακριβώς βοηθάνε στην κουβέντα; Αγνή απορία.

4 Likes

Πουθενα προφανως, απλα καποιοι προσπαθουν να μας κανουν να ξεχασουμε κι αυτα που ξεραμε. Που να μην υπηρχαν και ντοκουμεντα δηλαδη οπως αυτο που εβαλε κι ο anhydriis. Εγω βεβαια ειμαι των θετικων επιστημων οποτε μπορει να μην καταλαβαινω καλα, εχω και χαμηλο IQ και χαμηλο EQ αλλωστε. Τουλαχιστον ξερω να γραψω σωστα την λεξη “μηνυμα” βεβαια και ξερω πως οι αναισχυντες υπερβολες και οι προσωπικες επιθεσεις ειναι πραγματα που στην διαλεκτικη μαθαινεις πως αποτελουν σφαλματα στο πρωτο μαθημα, αλλα ναι, ειπαμε, δεν τα κατεχω αυτα. Μονο απο ηλεκτρονια και ταβανοπροκες σκαμπαζω.

1 Like

Ας μην το παμε σε προσωπικές κόντρες δεν βγάζουν πουθενά.
Ολοι ημασταν εκει λιγο πολυ και ξερουμε τι εγινε και πως, εννοείται δεν υπάρχει μόνο μία αλήθεια, οποτε ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.

3 Likes

Ενώ όταν είχε βγει το medusa το να γράφεις 3-4 την ημέρα ότι πρόκειται για “σκουπίδια” και “οχετό” φαντάζομαι ότι βοηθούσε να γίνει εποικοδομητική συζήτηση ; (μην έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμα)

3 Likes

Δίκαιο

1 Like

Ωραία τα λέτε. Προσωπικά, στα σοβαρά, με κάλυψε ο Παντελής.
Κρατάω όμως ότι όντως κάποιοι θεωρούν πως ο μέσος μεταλλας στην Ελλάδα στα 90ιζ άκουγε πωρωμένα Massive Attack, Ulver και NIN. Φήμες λένε επίσης πως άκουγε και Bjork, Swans και Naked City. Ως γνωστόν εξάλλου στους Iced Earth πήγαιναν οι αναγνώστες του Ποπ και Ροκ.
Επίσης, να συμφωνήσουμε όλοι πως το Host δεν είναι ούτε σκουπίδι, ούτε αριστούργημα;

6 Likes

Να συμφωνήσουμε ναι …στο τελευταίο (πολύ καλός δίσκος θα έλεγα και το αφήνω εκεί)
Να σημειώσω τώρα ότι ο μεταλάς των αρχών του 90’ είναι ουσιαστικά ο μεταλάς των 80’ με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ο μεταλάς στα τέλη της συγκεκριμένης δεκαετίας είναι κάπως πιο ανοιχτός σε ακούσματα και σε αυτό συνέβαλαν συγκροτήματα σαν και αυτό που συζητάμε τώρα…

8 Likes

Οχι, καθε αλλο. Το αντίθετο προσπαθω να αναδειξω.
Δεν υπήρχε μέσος μεταλλας.
Υπήρχαν κ υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, ρευματα κ " κοινοτητες".

Το να αρνηθεί κανεις το παραπανω αποτελεί μονοσημαντη κ υπεραπλουστευμένη ερμηνεία του παρελθοντος, κ οχι η επισήμανση του.

Για σχετικότητα μίλησα παραπανω, οχι για κατοχή της απόλυτης αλήθειας.

Αλλά άπο την στιγμή που ομπρελιαζονται όλες οι διαφορετικές τάσεις κ αντιδράσεις ξανά κ ξανά κάτω από την ταμπέλα του μεταλλα, ναι, καλο ειναι να ακουγονται κ να σκιαγραφουνται κ άλλες οπτικές.

Στην τελική, έχει αποτυπωθεί κατ εξακολούθηση μια εντελώς στερεοτυπικη αντίληψη για το τι συνέβαινε τότε.

Ε, δεν βλάπτει να μοιραζόμαστε κ άλλου είδους αναμνήσεις κ βίωματα, όσοι τα διαθέτουμε.

2 Likes

Τι ηλικα εχετε; Νομιζω οτι οι μεταλλαδες των 90s ειμαστε εμεις. Αν κανω λαθος συγχωρέστε με, αν δεν κανω μου φαινεται περιεργο να μην θυμαστε και να μιλατε σε τριτο προσωπο γενικα και αοριστα

2 Likes