Τι να σας πω, ρε παιδιά, κι εγώ έκατσα χτες και άκουσα τους 3 συγκεκριμένους δίσκους ξανά (“In requiem”-“Faith divides us”-“Tragic idol”) για να προετοιμαστώ για το “Obsidian” (το οποίο θα το ακούσω τις επόμενες μέρες), και μου κάνει πολύ εντύπωση που είμαι σε εντελώς άλλο μήκος κύματος. Καλά, το “Faith divides us” παραδοσιακά το θεωρούσα ό,τι χειρότερο βγάλανε, αλλά και τα άλλα δύο με τα χρόνια τα θεωρώ πολύ υπερτιμημένα τελικά.
Το “In requiem” ΓΕΝΙΚΑ το θεωρούσα πάντα καλό δίσκο, χτες είχα ακριβώς την αντίστροφη εικόνα από το Quintom: θεωρώ το δεύτερο μισό σίγουρα ανώτερο από το πρώτο, επιμένω ότι το “The enemy” είναι από τα πιο εκνευριστικά κομμάτια τους, μόνο 2 κομμάτια μου φαίνονται αντάξια της ιστορίας τους (“Unreachable” και “Your own reality” -μάλλον όχι τυχαίο ότι και τα δύο μοιάζουν σαν μύγα μες στο γάλα, θα ταίριαζαν περισσότερο στο “Paradise Lost”) και ενώ ακούω διάσπαρτες ωραίες στιγμές, δεν ακούω ολοκληρωμένα ωραία τραγούδια κι αυτό μ’ ενοχλεί. Νομίζω ότι τελικά στο “In requiem” οι Lost πήγαν επικίνδυνα να εμφανιστούν σαν μία τυρένια atmospheric metal μπάντα, από την επιλογή του εξωφύλλου (και του σχεδιαστή του) και τις promo φωτογραφίες μέχρι τη χρήση των πλήκτρων.
Για το “Faith divides us” μην τα ξαναπώ μη φαίνομαι και κακεντρεχής -δεν έχω κάποια κάψα να τη σπάσω σε όσους το γουστάρουνε. Νομίζω ότι αν το “Over the madness” κατά κάποιον τρόπο “έδειξε” τη μουσική κατεύθυνση του “In requiem”, για το “Faith divides us” αυτό συμβαίνει με το “Requiem”. Και πάλι 2 κομμάτια σώζονται για εμένα εδώ (ομώνυμο και “Last regret”), όλα τ’ άλλα μου ακούγονται ένα συνονθύλευμα επιρροών μπερδεμένων: κοφτά/βαρύτονα riffs που δε μου ταιριάζουν στους Lost, ένας τραγουδιστής που δεν μπορεί να τραγουδήσει ακραία, αλλά ούτε και μελωδικά, και γενικά η μετάβαση από το ένα μουσικό θέμα στο άλλο μου ακούγεται εντελώς παράταιρη και “χειρουργική”. Σαν να έπρεπε με το στανιό να χώσουν κάτι απ’ όλα για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Και φτάνουμε στο “Tragic idol”, το οποίο αποκαθηλώθηκε με τραγικό τρόπο (αυτό δεν το έκανα επίτηδες, αλήθεια) στ’ αυτιά μου. Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι σε σχέση με τ’ άλλα δύο αυτό είναι πιο εστιασμένο. Μάλιστα θα τολμήσω να πω ότι τελικά τα προηγούμενα δύο μου ακούγονται σαν μεταβατικά στάδια για να φτάσουν οι Lost να παίξουν αυτό που μάλλον φανερωνόταν από το “Over the madness” ήδη, απλά αυτή η μετάβαση δεν μπορούσε να γίνει τόσο άμεσα. Anyway, νομίζω ότι οι παρομοιώσεις με το “Draconian times” πραγματικά αδικούν το album και το κάνουν να χάνει από τα αποδυτήρια, και θεωρώ ότι η υπερτίμηση του οφείλεται ακριβώς σ’ αυτόν το nostalgia factor: το παλιό logo, εξώφυλλο που διαφοροποιείται σημαντικά με την προηγούμενη αισθητική τους, η επετειακή περιοδεία του “Draconian times” και το ομώνυμο κομμάτι που (κακά τα ψέμματα) ε, δεν το λες κι ενδεικτικό του δίσκου, έτσι; Α, και τα leads του Γρηγόρη, ναι. Των οποίων ο ήχος, η λογική και η ποιότητα όντως θυμίζουν παλιές εποχές και όντως είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας του album και το ανεβάζει.