Δεν το είχα ξεχάσει, αλλά δεν είχα χρόνο να το ψάξω, και τώρα δηλαδή πιο πολύ για reference να το βρω μετά να το διαβάσω όταν βρω χρόνο το βάζω (και αν θέλει κάποιος να το δει)
Αλγόριθμος EVA που στηρίξαμε το testing στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε:
Με μια πολύ πρόχειρη ματιά, καταλαβαίνω πως βγάλανε ένα promising εργαλείο που ίσως είναι καλύτερο από κάποια άλλα. Από αυτό, μέχρι το να στηρίξω τις πολιτικές μου σε αυτό, έχει μεγάλη απόσταση(οκ θέλαμε κάτι γρήγορο που δουλεύει όμως).
Οι επιθέσεις έγιναν “εκεί”, οι τρομονόμοι γέμισαν όλες τις χώρες “εδώ”. Ίσως τη δική μου καθημερινότητα να μην την αλλάζει, αλλά του δίπλα μου σίγουρα την άλλαξε. Δεν σε έχω για τύπο που λέει “μακριά από τον κ@λο μου κι όπου θέλει ας μπει”, το αντίθετο ίσως.
Ανθρώπινα δικαιώματα; Εξτρεμισμός (both ways); Παρακολούθηση (ας πούμε “Επιτήρηση”; Χαχαχαχα); Ιδιωτικότητα; Πόλεμοι; Αν όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει την καθημερινότητα, τα επακόλουθά τους σίγουρα το έκαναν. Εγώ τουλάχιστον το βλέπω. Για εσάς δεν ξέρω.
H 9/11 οδήγησε σε μεγάλη (εκ νέου) κρίση στη Μέση Ανατολή. Είδαμε πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αποσταθεροποίηση της περιοχής και άνοδο του φονταμενταλισμού. Βάσεις στην Ελλάδα. Isis. Μεταναστευτικό.
Αυτά από μόνα τους προσδιόρισαν πολύ το τοπίο ακόμη και αν δεν αφορά εμένα αλλά σίγουρα είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία μεγάλωσα. Και δεν πιάνω το αντιαμερικανικό πνεύμα που αναβίωσε, την αίσθηση διαρκούς παρακολούθησης που προκλήθηκε, την αναβίωση του Clash of Cultures επιχειρήματος που ζει και βασιλεύει στην ακροδεξιά και alt-right ρητορική.
Δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος για να κάνω γεωπολιτικές αναλύσεις και την οικονομική επίπτωση της 9/11, αλλά νομίζω δεν πέφτω έξω με αυτά που αναφέρω. Ακόμη κι αν δεν είχαν εκείνο το σημείο ως αφετηρία, σίγουρα εκείνο το σημείο ήταν κομβικό.
Και το σημαντικότερο: ο Schaffer ρε παιδιά, τα έπαιξε από τότε!
Απλα θεωρω πως ενω εννοειται οτι η αμερικανικη κυβερνηση εκμεταλλευτηκε στο επακρο το 9/11 ωστε να αυξησει την “επιτηρηση” οπως λες γενικα, η συνολικη εικονα του κοσμου δεν αλλαξε πολυ. Πως ακριβως αλλαξε η κατασταση στην Μεση Ανατολη, οταν ηδη ηταν μπουρδελο 20 χρονια πριν? Ουτε εγω ειμαι ειδικος σε γεωπολιτικες αναλυσεις, αλλα οταν μιλαει ο κοσμος για pre-9/11 και post-9/11 πραγματικοτητες ειμαι σε φαση… “they’re the same picture” . Δεν ξερω, στα της παγκοσμιας πολιτικης ειμαι πιο κυνικος και θεωρω οτι παντα ετσι ηταν και ετσι θα ειναι
Ο Σεηφερ ηταν ηλιθιος απο πριν, και η πορεια του ειναι και ηταν μονοδρομος.
Ισως να εχεις δικιο, ουτε εγω ειμαι ειδικος στην γεωπολιτικη. Βλεπω ομως την καθημερινοτητα. Ειδικα στην δηθεν ασφαλεια και στην παρακολουθηση αλλαξαν πολλα. Μπορει στις ΗΠΑ ή στο ΗΒ με τις 4597423 καμερες σε καθε πολη να ειναι “another day at the office”, αλλα στην Ελλαδα δεν ηταν ετσι. Επισης, η κατασταση στη Μεση Ανατολη μπορει να “ηταν ετσι” (δεν ειμαι σιγουρος, αλλα δεν κανω τον ξυπνιο σε αυτο), δεν ηταν ετσι ομως στην Εγγυς Ανατολη, στην Απω Ανατολη, ουτε καν στην Ανατολικη Ευρωπη. Σιγουρα δεν ηταν ετσι το μεταναστευτικο, το προσφυγικο και το εθνικιστικο προβλημα, ως αποροια των οσων ακολουθησαν του πολεμου στον Κολπο.
Anyway, κουβεντα να κανουμε, ουτε την επιφανεια δεν ειμαι ικανος να ξυσω. Κι οπως ειπαμε αλλη φορα, your view - my view
Για τον Σαφερ δεν εχω αποψη, ποτε δεν ασχοληθηκα ιδιαιτερα με τους IE
Έλα ρε ‘σύ Quintom, η 11/9 δεν είναι μόνο τα αεροδρόμια. Είναι οι «αντιτρομοκρατικοί» πόλεμοι στη Μέση Ανατολή που (πέρα από αυτούς που σκότωσαν) γέννησαν χιλιάδες ξεσπιτωμένους για να έχουμε εμείς εδώ τους Ελληναράδες να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή για να ξεβρωμίσει ο τόπος, είναι ο ISIS και το διαπραγμευτικό χαρτί του τζιχαντιστικού κινδύνου που παίχτηκε δύο φορές τουλάχιστον από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. (ναι, το ίδιο πράγμα που κάνει ο Ερντογάν κι εμείς το λέμε εκβιαστή), είναι το δόγμα της ασφάλειας, είναι ο αντιμουσουλμανισμός που (προσωπικά) το θεωρώ τον αντισημιτισμό του 21ου αιώνα, είναι ο διάχυτος κοινωνικός ρατσισμός που χτίστηκε πάνω σε αυτό (με αργά βήματα στην Ελλάδα, πολύ πιο αργά σε Η.Π.Α. και δυτική Ευρώπη), είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός που υψώθηκε σαν αντίδραση και αλυσιδωτά φέρνει ακόμα περισσότερους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους σε κάθε χώρα (οι οποίοι, φυσικά, δεν περιορίζονται σε ένοπλες ή βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αγκαλιάζουν ένα πολύ πιο διευρυμένο πλέγμα αντικαθεστωτικών δράσεων), είναι, είναι, είναι… Και μίλησα κυρίως γι΄αυτά που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις δικές μας ζωές, δεν πιάνω καν το ζήτημα Μέση Ανατολή, γεωπολιτική κλπ. Αν υπήρχε ένα γεγονός που όρισε ένα «πριν» κι ένα «μετά» σε σχέση με το πέρασμα από τον 20ο στον 21ο αιώνα και πιάνει την αλλαγή παραδείγματος που συνέβη σε άπειρους τομείς, από την οικονομική αναδιάρθρωση σε κάθε χώρα μέχρι τους πολεμικούς εξοπλισμούς, κι από τη θρησκευτική προπαγάνδα μέχρι τη δημιουργία ή ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κλπ., αυτό είναι η 11/9.
Νομίζω ότι αυτό το γεγονός είναι η πτώση της ΕΣΣΔ.
Για ποιον πόλεμο στον Κόλπο λέμε παιδιά; Γιατί πόλεμο είχαμε ακριβώς και όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ , προφανώς για τα πετρέλαια. Και ο δεύτερος πόλεμος στο Ιράκ, για τον ίδιο λόγο έγινε. Και στη Συρία, για τον ίδιο λόγο γίνονται αυτά που γίνονται την τελευταία δεκαετία. Κι αν τελικά δε βγήκε από τη μέση ο Άσαντ, είναι από την αδιάλειπτη στήριξη των Ρώσων, των οποίων είναι ο μόνος σύμμαχος στην περιοχή και η έξοδός τους στη Μεσόγειο.
Ούτε κι εγώ είμαι κάνας ειδικός στα γεωπολιτικά, αλλά γενικώς τα λεφτά είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ανιχνεύσεις το πού πάνε τα πράγματα , χεστήκανε οι ισχυροί για έθνη και θρησκείες, ειδικά το τελευταίο είναι όργανο διαχείρισης των μαζών.
Φανταζομαι οτι μιλουν για τον δευτερο πολεμο του Κολπου, οχι τον πρωτο του '90. Αλλα σε καθε περιπτωση, ολα αυτα εγιναν φυσικα για οικονομικους λογους και η 11/9 ηταν εξαιρετικη αφορμη. Οχι;
Ε καλά, προφανώς για τον δεύτερο μιλάνε τα παιδιά, αλλά όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από το '90, δεν ξεκίνησαν από το 9/11 και μετά, αυτό απλώς ήταν η αφορμή να επιταχυνθούν κάποια πράγματα.
Ενώ τα έθνη τι είναι? Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις αν θες σώνει και καλά τους ανθρώπους για να βγάζει κάποιο νόημα, θα ήταν βιολογικός(εξελικτικά δηλαδή όπως κοιτάμε και τα υπόλοιπα ήδη), όλα τα άλλα είναι λόγω της τάσης μας να προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται.
…και κάπως έτσι μου δίνω και πάσα να πω ότι συμφωνώ περίπου με τον quintom και τον Παντελή, όλα ίδια μοιάζουν περίπου στο γενικό context των πραγμάτων, γιατί δεν έχουμε κάποιο στόχο που να ξέρουμε πως να τον πετύχουμε.
Απλώς να σημειώσω, πως δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση που ο οποιοσδήποτε φορέας ή οργανισμός, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, γνωμοδοτεί για το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση σε μια κατάσταση/συνθήκη που αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε πολίτης. Ευθύνη του τελευταίου είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία, δεδομένα, έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσής του, να προσλάβει δικηγόρο (ναι, δεν το κάνει ο όποιος φορέας για λογαριασμό κανενός) και να αξιολογήσει πως μπορεί να κινηθεί νομικά ή αλλιώς να μπουκάρει πχ σε καμια εφορία σπάζοντας (και αντιμετωπίζοντας τις συνέπειές του νόμου γι’ αυτή του την πράξη). Κανένας φορέας λοιπόν δεν πρόκειται να σου πει ούτε αν πρέπει π.χ. να υποβάλλεις ένσταση για μια κλήση παράνομου παρκαρίσματος. Δική σου ευθύνη και επιλογή είναι, σύμφωνα με την καθεστηκυία τάξη, να λύσεις το πρόβλημά σου.
Άρα κάτι δεν αντιλαμβάνομαι στο επιχείρημά σου, γιατί δεν υφίσταται εκ των πραγμάτων κάποιος που θα πρότεινε ως ενδεδειγμένη λύση την απεργία πείνας στον ΔΚ. Αυτό που έγραψαν τόσοι εδώ -και επανέλαβες- συμβαίνει. Οι φορείς πήραν θέση είτε ως επαΐοντες (δικαστές και εισαγγελείς) είτε στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους (συνήγορος). Και δήλωσαν συγκεκριμένα πράγματα αντίστοιχα, τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω.
Τώρα για το αν αυτό έχει συμβεί μόνο για τον Κουφοντίνα στην ιστορία της ελληνικής αστικής δημοκρατίας, είναι σαθρό σαν επιχείρημα αυτονόητα. Και έχουν ξανασυμβεί παρατυπίες και απεργίες πείνας έχουν ξαναγίνει και υποθέτω, θα ξαναγίνουν παρατυπίες στην πορεία της αστικής δημοκρατίας αυτής. Έχει αυτό κάποια αποδεικτική αξία για το εάν πιστεύουμε πως πρέπει να σταματήσουν να γίνονται παρατυπίες λοιπόν;
Όσον αφορά την επιλογή της απεργίας πείνας σαν λύση, υπόλογος για αυτή είναι προφανώς μόνο αυτός που καταφεύγει σε ένα τέτοιο ακραίο μέσο. Απλώς ως υπενθύμιση, οι κρατούμενοι εξ ορισμού στερούνται κάθε δυνατότητας ή μέσου εξόν της δικαστικής προστασίας. Αυτονότα, καθώς στερούνται και της ελευθερίας και της δυνατότητας αυτοδιάθεσης. Εφόσον λοιπόν ενας κρατούμενος αποστερείται της δυνατότητας καταφυγής στη δικαστική προστασία, μπορείς να μαντέψεις με ποιες εναλλακτικές μένει (σποίλερ: Καμία).
Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα, τουλάχιστον με το φτωχό μου το μυαλό. Ότι αυτή η αυτονόητη με βάση το σύνταγμα αρχή της ισονομίας, κάπου φαίνεται να τίθεται εν αμφιβόλω τη δεδομένη στιγμή και στη συγκεκριμένη συγκυρία (όπως είπε και ο Απόστολος, τα κίνητρα είναι μια άλλη κουβέντα).
Πέραν των ψυχολογικών συνεπειών, για παράδειγμα οι οικονομικές χαρακιές στο σώμα της κοινωνίας σύντομα θα αρχίσουν να ματώνουν. Η ύφεση και η κρίση είναι δεδομένες και το πτωχευμένο κράτος μας αναμφίβολα θα επανέλθει για να διεκδικήσει πολλαπλάσια τα 534€ από τους αυξανόμενους άνεργους πολίτες του. Να αμελήσει κανείς πως τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν πως η περίοδος της πανδημίας συνοδεύεται από “πανδημία” παραβίασης και καταστρατήγησης ανθρώπινων δικαιωμάτων; Συμφωνώ απόλυτα λοιπόν και αντιλαμβάνομαι μια άρνηση σε όλους μας (βάζω και τον εαυτό μου μέσα φυσικά) στο να δούμε πως ο κόσμος που θα ξημερώσει θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που αποχαιρετίσαμε μπαίνοντας σε αυτό το τούνελ. Θα ναι δύσκολα. Αλλά μην απελπίζεσαι γαμώτο. Αλλωστε τι σκατά, περάσαμε 11 χρόνια κρίση, ψηλά το κεφάλι και γερά!
(μόνο για τον τίτλο στο έβαλα που έρχεται γάντι στο σχόλιό σου. Δεν το χω διαβάσει καν, ούτε έχω καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στο συγγραφέα. Και φυσικά δε σε χαρακτηρίζω ηλίθιο! )
Θεωρώ ότι η πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ. σηματοδοτεί το τέλος της ψυχροπολεμικής συνθήκης και όλων των οραμάτων περί “υπαρκτού σοσιαλισμού” που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, συνεπώς σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι δείχνει το “άλμα προς τα εμπρός” (επιτάχυνση το λες εσύ) που σηματοδότησε η 11/9.
Για τα υπόλοιπα που λέτε: φυσικά και πόλεμοι υπήρχαν στη Μέση Ανατολή και πριν την 11/9, και έχω ξαναγράψει ότι οι απαρχές του ισλαμικού φονταμενταλισμού για ‘μένα τοποθετούνται στα 70’s και την ανάμειξη των Η.Π.Α. στα αντιαποικιακά κινήματα των αραβικών λαών. Παρ΄ όλα αυτά, όλα αυτά τότε έμπαιναν σε ένα εντελώς διαφορετικό context, εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι ζούμε σήμερα, π.χ. η ισλαμική τρομοκρατία ήταν κάτι το ανύπαρκτο, ο “τρομοκράτης” ήταν ο εσωτερικός εχθρός που ντυνόταν στα κόκκινα, το “μεταναστευτικό ζήτημα” δεν υπήρχε ούτε σαν υποψία, οπότε ούτε και τα ζητήματα ασφάλειας κλπ. που έσερνε μαζί του. Το να λέμε “ε, πάντα γίνονταν πόλεμοι εκεί” είναι μία διιστορική προσέγγιση των πραγμάτων γιατί δίνουμε στην έννοια του πολέμου μία αναλλοίωτη έννοια που δεν έχει στην πραγματικότητα, ενώ το να λέμε “ε, όλα στα φράγκα καταλήγουν” είναι υπερ-απλούστευση και αφαίρεση, γιατί ναι, προφανώς το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει γιατί τα πλήθη π.χ. το '14 έτρεχαν να γραφτούν στους στρατιωτικούς καταλόγους αφήνοντας άφωνα τα εργατικά κόμματα όλου πλανήτη, αυτή η εξήγηση δε λέει τίποτα για το πώς επιδρά ο πόλεμος, οι εθνικές ιδεολογίες, οι κρατικές προπαγάνδες κλπ. στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και τι επιπτώσεις έχει σε κοινωνικό επίπεδο. Άλλα πράγματα γεννήθηκαν και καταστράφηκαν στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους, άλλος εχθρός κατασκευάστηκε στον “Ψυχρό” (που μια χαρά θερμός ήταν για πάμπολλες χώρες, απλά ήταν αρκετά μακριά από εμάς), άλλες επιπτώσεις παγκόσμιο επίπεδο έχουν οι αντιτρομοκρατικές εκστρατείες των 00’s.
Πραγματικά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω, αν πρέπει να μιλήσω για τις συνέπειες της 9/11 και δε νομίζω ότι γίνεται να αναλυθούν σε βάθος εδώ.
Επιγραμματικά όμως αναφέρω:
Patriot Act, ο νόμος για παρακολουθήσεις (τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές, ανάμεσα σε άλλες) που πέρασαν οι ΗΠΑ 45 μέρες μετά τις επιθέσεις. Τεράστια συλλογή προσωπικών δεδομένων που, έρευνες δείχνουν ότι, μόνο το 1% αφορούσε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Οι επιθέσεις σε μουσουλμάνους (στις ΗΠΑ μόνο) διπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προ 2001 επίπεδα. Το ίδιο και οι απελάσεις (400% αύξηση).
Haliburton και Blackwater… Τι να πρωτοπείς για αυτούς τους 2 contractors που ουσιαστικά “έτρεξαν” τον πόλεμο στο Ιρακ με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ανάθεση. Οι εταιρίες αυτές πήραν δεκάδες δισεκατομμύρια και μετά το τέλος του πολέμου είναι πλέον ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ σε πολλές χώρες της μέσης ανατολής, είτε αυτές είτε θυγατρικές τους. Ουσιαστικά γιγαντώθηκαν εταιρίες (μαζί και η Λοκχιντ), συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφθοράς και - προφανώς - του “συστήματος”/καπιταλισμού.
Για τις επιπτώσεις των καινούριων γενιών τρομοκρατών (Isis, βομβιστικές επιθέσεις κτλ) νομίζω διάβασα ήδη κάποιες αναφορές από παιδιά πιο πάνω.