Νομίζω δεν εξήγησα σωστά αυτά που ήθελα, γιατί βλέπω να συμφωνούμε στα περισσότερα, είτε τα αναπτύσσω εγώ είτε οι υπόλοιποι.
Ε βλέπεις ότι η επόμενη ερώτηση που θα σε ρωτήσει κάποιος, είναι το τι είναι δυστοπία. Δηλαδή η γενιά των δικών μου παππούδων έζησε σε έναν κόσμο που είχε 2 παγκόσμιους πολέμους (ο ένας υπηρέτησε κιόλας στο Β’), Χούντα, Εμφύλιο πχ… Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα έφηβο θα σου πει με μεγάλη ασφάλεια, “δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πάω σε πόλεμο”. Δηλαδή επειδή τώρα μαθαίνονται γεγονότα το κάνει δυστοπία? Η Γκεστάπο ήταν πριν 80 χρόνια και ο Snowden πριν 5.
Η τεχνολογία χέρι χέρι με τη μόρφωση βοηθάει στο να ξεφύγουμε ολοκληρωτικά από αυτές τις καταστάσεις*. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία όλα αυτά που γίνονται στο να πάμε σε κάτι καλύτερο, και σε αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η τεχνολογία που έχει κάνει τη ροή της πληροφορίας διαθέσιμη προς όλες τις κατευθύνσεις και της μεγάλης μόρφωσης στον πληθυσμό (δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου, αλλά νομίζω πως η σύνδεση μεταξύ μόρφωσης και “προοδευτικότητας” είναι πολύ μεγάλη).
Επίσης στον ορισμό της δυστοπίας πριν, είπες “αμφισβήτηση των πάντων”, το οποίο υποθέτω ότι ήταν λάθος έκφραση
Ναι αλλά ξαναλέω πως μάλλον δεν το εξήγησα σωστά. Ο Μητσοτάκης είναι ένας ΠΘ που χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα για να κυβερνήσει, αλλά δε χρησιμοποιεί ούτε καταλαβαίνει το πώς η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στην κοινωνία, και κυβερνάει με παρωχημένες ιδέες. Αντίστοιχα ο κουιντομ και ο τζονκυρ, βάλανε σε εισαγωγικά τη λέξη επαγγέλματα, όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία αλλά γιατί ακόμα το twitcher μας φαίνεται σαν κάτι “ανούσιο”.
Εδώ καταλαβαίνει κάποιος καλύτερα το point μου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας και του “κοιτάγματος αλλού” των υφιστάμενων συνθηκών και το ανέφερα προηγουμένως
Ο γεννημένος μετά το 2000, έχει δει και έχει κάνει πράγματα μόνος του χωρίς καμία αρχή από πάνω του (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικός περίγυρος) που οι προηγούμενοι ούτε που ονειρεύονταν ότι μπορεί να γίνει. Το πρόβλημα είναι τα μυαλά που δεν καταλαβαίνουν, ότι η μεταβολή γίνεται ούτως ή άλλως, απλώς τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ πολύ γρήγορα και χωρίς τον πρότερο έλεγχο.
Διαβάζει, ενημερώνεται, δικτυώνεται, παίζει, διασκεδάζει, ψυχαγωγείται στο διαδίκτυο χωρίς τον έλεγχο, του σχολείου, του γονιού κλπ τα οποία κάνουν directly project, τις πεποιθήσεις τους σε ένα τρίτο άτομο. Πότε αυτό έγινε θέμα? Όταν αυτοί οι άνθρωποι έγιναν ενήλικοι πολίτες και βρίσκουν έναν άλλον τρόπο λειτουργίας από αυτό που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι. Και ποια είναι η λύση του συστήματος? Να κοιτάξει (2 δεκαετίες μετά!) να λογοκρίνει κάτι που άφησε η ίδια να συμβεί και δε τιθάσευσε. Αυτό δε δημιουργεί τα προβλήματα κατ’ουσίαν?
Πολύ κυνική προσέγγιση, και το Μεσαίωνα υπήρχαν σχολεία, και η NASA το 1969 χρησιμοποίησε ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας για τις φώτο στο φεγγάρι. Είναι συγκρίσιμο το προ 04 ίντερνετ και ποιοι μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν(σε κόστος, χρηστικότητα, χρησιμότητα κλπ) σε σχέση με το μετά?
*Με τη σημείωση ότι δεν έχουμε ξεφύγει ποτέ από αυτές τις καταστάσεις και άρα δεν ξέρουμε τι μπορεί να περιμένουμε, έστω σε ιστορικό επίπεδο. Δηλαδή αν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα λυθούν σε βασικό επίπεδο, μετά τι? Μπορεί κάποιος να δαγκώσει ένα μήλο που δεν πρέπει
Aπ’τη μεριά μου εννοούσα, δηλαδή ότι περιμένω την απάντηση σου, σε περίπτωση που περίμενες να απαντήσω κάτι και δεν το κατάλαβα