Ήταν εμφανές νόμιζα πως αυτό
είναι η ουσία του όποιου διαλόγου γίνεται αυτές τις μέρες, από όλες τις πλευρές. Ότι ο νόμος λέει ένα πράγμα, σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι με κάποιο τρόπο το αποφάσισαν, κάποιοι άνθρωποι με κάποιο τρόπο το ελέγχουν και κάποιοι άνθρωποι με κάποιο τρόπο υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις. Για ποιον δουλεύουν όλα αυτά? Που αποσκοπούν?
Αν δεν υπάρχουν καθαρότατες απαντήσεις σε αυτά, είναι ερμηνεύσιμα κατά το δοκούν και η πρακτική ισχύ τους (νόμος->παραβάτης->τιμωρία) αλλά και η θεωρητική τους(“είναι σωστός ο νόμος?”, “τηρούνται οι διαδικασίες”), όπως γίνεται όταν πάμε εμέις οι δύο να σκεφτούμε και να προτείνουμε “καλές” λύσεις σε μια αστική δημοκρατία, όταν και οι δύο λέμε πως δεν έχουμε αστική δημοκρατία. Δεν είναι κουλό?
Δεν το πήρα ότι το έγραψες εσύ έτσι ρε συ. Ούτε έκανα μοντάζ, πρότεινα πολλούς τρόπους που δυνητικά θα μπορούσαν να εξαλείψουν την αστυνομική αυθαιρεσία, προφανώς γραμμένους στο πόδι γιατί τέθηκε η απορία σε μένα “ok, απλά θα μπορούσαμε ως πρώτο στάδιο να συζητήσουμε την εξάλειψη μπατσων που μπροστά σε ένα τροχαίο διώχνουν τον αυτόπτη μάρτυρα με απειλές, επειδή εμπλέκεται συνάδελφός τους.”, άρα θεώρησα πως “πρέπει” να απαντήσω. Το αν μια λύση είναι αποδεκτή ή όχι δεν έγκειται στη λύση, αλλά στην αντίληψη της λύσης. Επίσης μιλάμε μέσω ενός forum, δεν είναι πάντα προφανές το ποσοστό σοβαρότητας που πρέπει να έχει ένα post.
Αρνητικό, το μοτίβο επιχειρημάτων που λες ίσως ταιριάζει σε συγκεκριμένες συζητήσεις. Εν προκειμένω όμως εγώ μιλούσα για το πως θα πετύχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα(το δίκαιο ή άδικο έχει να κάνει με την οπτική, και το έχω αναφέρει άπειρες φορές) και είπα ότι όπως το βλέπω εγώ η τεχνολογία βοηθάει προς αυτή την επίτευξη. Επίσης, έθεσα και κάποια ερωτήματα (οκ στον λεπερ αλλά αν κάποιος έχει γνώσεις ας απαντήσει) όπου προσπαθώ να καταλάβω πως σε μη τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες, έχουμε ποιοτική πληροφόρηση για να βγάλουμε συμπεράσματα αξιόπιστα.
Επίσης σε παραπέμπω σε παλαιότερες συζητήσεις που “μάλωνα” για το πως ο Μαγιορκίνης χρησιμοποιεί την επιστήμη για να περάσει πολιτικές θέσεις, το πως το σύστημα της έρευνας των πανεπιστημίων αυτοτροφοδοτεί την ίδια κατάσταση όπου η γνώση συσσωρεύεται στα χέρια των λίγων εταιρειών και άλλα που τώρα δε θυμάμαι.
Όλο μου το point είναι το εξής: Για να έχεις εξέλιξη(neutral έννοια) θέλεις διαμοιρασμό πληροφορίας και ιδεών. Από εκεί ξεκινάνε όλα για εμένα. Αν είναι off topic ζήτημα ή φαίνεται να μην κολλάει, πάω πάσο, εμένα πάντως μου φαίνεται κομβικό και μείζον της εποχής που ζούμε, και επιπλέον η τόσο γρήγορη μεταβολή του.
No worries, δεν παρεξηγώ κανέναν και ποτέ, αλλά αν μου επιτρέπεις μία αυτοαναφορικότητα . Εγώ καταλαβαίνω το forum ως μέσο ανταλλαγής ιδεών. Όταν μιλάω για μια σκέψη, αν την υποστηρίζω λέω “πιστέυω, άποψή μου, σκέφτομαι κλπ”, αλλιώς είναι ένα ενδεχόμενο.
Ο συλλογισμός μου αν δεν έγινε αντιληπτός ήταν ο εξής: Έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία? Ναι. Μπορεί να λυθεί με άπειρους τρόπους, και για να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε σωστή απόφαση πρέπει να τους ελέγξουμε όλους ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Από το να αναζητήσουμε τα αίτια όσο πιο βαθιά γίνεται (γιατί χρειάζεται η αστυνομία και κατ’επέκταση ο έλεγχος) όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες, μέχρι αυτό που είπες εσύ “να δούμε τι κάνουμε εδώ που ζούμε” και όλα τα ενδιάμεσα. Και εδώ κολλάει ξανά, το ότι μέσα απ’το forum είναι δύσκολο το να καταλάβουμε και τη σοβαρότητα που γράφεται ένα post, εξ’ού και το “Να βγάλουμε σχέδιο νόμου?”