Πρώτον, δεν είπα εγώ το νούμερο και δεύτερον, 4 εκατομμύρια είναι ψίχουλα, αν με ρωτάς. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 60 στον κόσμο. Εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν ξέρουμε πόσοι θα ήταν οι νεκροί από την πανδημία χωρίς καραντίνες, περιορισμούς μετακινήσεων κλπ. Σίγουρα θα ήταν πολύ περισσότεροι, είτε αμιγώς λόγω covid, είτε (κυρίως, πιστεύω) λόγω αδυναμίας περίθαλψης των ασθενών από τα συστήματα υγείας.
Το να “χτίσεις” τα διάφορα συστήματα δεν είναι απλό. Είτε μιλάμε για σύστημα υγείας, είτε μιλάμε για σύστημα μεταφορών, είτε μιλάμε για σύστημα παραγωγής/μεταφοράς/διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά έχουν πολλές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μια από αυτές είναι το capacity. Όπως λοιπόν θα καταρρεύσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα αν ανάψουμε όλοι μαζί τους θερμοσίφωνες και τις κουζίνες μας, με παρόμοιο τρόπο θα καταρρεύσουν και τα συστήματα υγείας αν αρρωστήσουν οι δεκαπλάσιοι από αυτούς μπου μπορούν να περιθάλψουν. Κάθε σύστημα σχεδιάζεται με συγκεκριμένες παραμέτρους. Με την καραντίνα αυτό που προσπάθησαν να πετύχουν (και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο) είναι βασικά να μη στομώσουν τα συστήματα υγείας και πεθαίνουμε σαν τις μύγες.
Τώρα, το ποιος έχει την ευθύνη για το πώς έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν τα συστήματα υγείας, το ποιος έχει την ευθύνη των αποφάσεων για καραντίνες κλπ, το αν τα εμβόλια λειτουργούν, το αν τα εμβόλια έχουν διανεμηθεί με σωστό/δίκαιο/αποτελεσματικό τρόπο, το πού φτάνει η ευθύνη του καθενός μας, είναι θέματα που αξίζει να συζητάμε. Εγώ πιστεύω, όπως μάλλον κι εσύ, ότι το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει πολύ μικρότερες ευθύνες από αυτές που πραγματικά του αναλογούν και μετακυλίει σε όλους τους άλλους πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούν και γι’ αυτό είναι για τον πούτσο καβάλα.
Ναι και είναι το μόνο που αξίζει να συζητάμε. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί για να αλλάξει κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά μακρυά απ’το ιδανικό ή καλύτερα δίκαιο (για μένα το ιδανικό μπορεί να είναι να είμαι βασιλιάς της Γης). Όμως η συντριπτική πλειοψηφία απλά θέλει να τελειώνει για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Fair δε λέω, μια ζωή την έχουμε, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις ότι όλοι θα σκέφτονται όπως εσύ, στα παπαράκια μου αν θα έχεις δουλειά, αν θα έχεις υγεία, αν θα πηγαίνεις διακοπές, αν θα ζεις τη ζωούλα σου ή θα πεθάνεις από covid. Αν αυτή η πρόταση ακούγεται πολύ πολύ άσχημα, τότε όλοι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε και να μην πράττουμε ευκαιριακά (“Εμβολιαστείτε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω”)
Παιδες, δεν εχει σημασια πια. Αρκει να παμε διακοπες και να πίνουμε ποταρες. Ολοι εχουμε κινητα, γκουγκλ κλπ, δε γ@μιετ@ι αν η ταδε εφαρμογη εχει προσβαση σε προσωπικα δεδομενα; Το πολυ πολυ να ερθουν ακομη μερικα μαρκετινγκ μειλ και σμσ, σιγα.
“Ατομικη ευθυνη” ftw και η πλεμπα ας μην βγει ποτε απο το σπιτι, εμεις αλλωστε ειμαστε ελιτ με πληρη εμβολιασμο. Οσο πινουμε ποτακι θα πουλησουμε αγαπη κι ενδιαφερον για την υγεια του συνανθρωπου κι αν στην Ινδια πεθαινουν, στα @@ μου. Τι φταιμε εμεις, η ατομικη τους ευθυνη φταιει. Αλλωστε, οπως λεει κι ο @nnnkkk, ειναι μακρια αυτοι.
Ε ναι μωρέ αυτό λέμε, τώρα που έχουμε κάτι να χάσουμε (ό,τι νομίζει ότι χάνει ο καθένας) κοιτάμε πως να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με τη μαλακία.
Επίσης το ξέρατε ότι από τις 28/6 βγήκε στο φύλλο κυβερνήσεως πως τα ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες είναι προαιρετικά? Σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά δε μας το λένε για να μην πάρουμε θάρρος
Δεν ξέρω τι συζητάτε για την Αφρική αλλά είχα δει ένα πετυχημένο meme που έγραφε ότι τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν φαγητό στα παιδιά που πεινάνε στην Αφρική αλλά τώρα ενδιαφέρθηκαν να τους δώσουν εμβόλια.
Τεσπα, το θέμα είναι να δούμε πώς θα περπατήσουν (αν θα περπατήσουν) τα μέτρα αυτά στα μαγαζιά από τις 15 Ιουλίου. Τι προβλέπετε;
Καποιος αλλος θα μπορουσε με την ιδια φανταστικη λογικη και whataboutism να πει οτι στην Ινδια πεθαινουν δεκαδες χιλιαδες την ημερα και εδω που εχουμε την πολυτελεια να κανουμε το εμβολιο και να μην ψοφαμε στους δρομους συζηταμε για το αν το bodily autonomy συμβιβαζεται με το αναφαιρετο δικαιωμα να πινουμε κοκτειλαρες σε ιδιους χωρους με εμβολιασμενους η αν ο φασιστικος διαχωρισμος θα μας καταστρεψει τον ευαισθητο ψυχισμο μας.
(δεν συμφωνω καν με το μετρο btw, αλλα οταν το πας στα παιδακια που πεινανε στην Αφρικη το αστειο αυτο “επιχειρημα” εχει 2 οψεις)
Το επιχείρημα αυτό έχει άλλη διάσταση απ’το whataboutism που λες συνέχεια, όχι το ότι επειδή υπάρχει μια χειρότερη κατάσταση ξεχνώ εγώ τη δικιά μου, αλλά ότι οι δύο αυτές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα ανάλογων τακτικών. Τώρα που ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι, προτιμάς (όχι εσύ προσωπικά, δεν ξέρω τι κάνεις) να λες ηλίθιους αυτούς που δεν εμβολιάζονται και να κάνουμε ο,τι χρειάζεται για να σωθούμε. Ξανά fair, αλλά η ευθύνη που έχει το άτομο στην κατάσταση που ζούμε είναι να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση ενός τυχαίου απλού πολίτη, και να αποδώσει ευθύνες ΜΟΝΟ στους υπεύθυνους αυτούς που μας επηρεάζουν. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά τουλάχιστον θα έχει κατοχυρωθεί το ηθικό πλεονέκτημα
Whataboutism και αλλες ιστοριες δεν μπηκαν στην κουβεντα απο εμενα. Εγω εγραψα ενα σχολιο για μια αποφαση που πηρε η ελληνικη κυβερνηση. Τις λεξεις “παιδια”, “Αφρικη” εγραψαν αλλοι. Εγραψα “Ινδια”, αλλα ηταν ειρωνικο. Αν δεν το καταλαβε καποιος, ισως ηταν η επιλογη μου ηταν κακη. Ισως οχι. Τα κειμενα μου ειναι παραπανω, αν τα διαβασεις κανονικα κι οχι διαγωνια, θα μιλησουμε σε αλλη βαση.
Anyway, ολα καλα.
Κι αυτο ειρωνικο ηταν στη δεδομενη χρονικη στιγμη, αλλά σε σοβαρη βαση συζητησης πραγματικα δεν μπορω να προβλεψω πώς θα παει. Κρινοντας απο την ελληνικη νοοτροπια μας, λογικα θα δουλεψει για ενα μικρο διαστημα με τον φοβο των προστιμων κι επειτα ο,τι κατσει.
Οπως το καταλαβαινω (διοτι δεν εχω τσεκαρει πώς θα λειτουργησει η πλατφορμα), το βαρος θα πεσει τον χειμωνα. Ως τοτε σε ανοιχτους χωρους, ο αριθμος των μαγαζιων που θα εχουν θεμα με τις χωρητικοτητες θα ειναι μικροτερος. Θα ψιλοκαλυφθει το προβλημα.
Και τα σύνορα μιας χώρας οριοθετούν έναν κλειστό χώρο αν το καλοσκεφτείς. Μόλις ξεμπερδεψουμε με τα εσωτερικά, θα μπορέσουμε να εστιάσουμε τους περιορισμούς μας κατά τα συνήθη. Επείγει να εμβολιαστουμε εμείς πρώτα
Πάλι δε σε καταλαβαίνω. Δηλαδή πως θα επιλέξουμε να δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους στην Ελλάδα, όπως πχ κάνουν οι χώρες που φοβούνται τον κίτρινο πυρετό;
Είναι τα εμβόλια διαθέσιμα σε όλον τον κόσμο? Έχει το ίδιο κόστος “μετακίνησης” η υποχρέωση εμβολιασμού ενός Έλληνα με ενός από τρίτη χώρα? Αν η λύση είναι περιορισμοί (->αύξηση κόστους και χρόνου) τότε οκ, όλα καλά. Στην ουσία οι ίδιες πολιτικές προωθούνται κι εδώ εσωτερικά.
το ποστ που έβαλες είναι σωστό, καθώς περιγράφει την όλη κατάσταση που ζούμε και η οποία λέγεται απλώς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ.
Μόνο ένα σφάλμα υπάρχει στα όσα λέει ο τύπος, και φυσικά είναι θεμελιώδες. Μιλώντας απλά και χωρίς καμία ιδεολογική απόχρωση, για την εκκλησία επιβάλλεται να μην πληρώνουν όσοι δεν επιθυμούν, γιατί αυτό προϋποθέτει ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους -εφόσον θέλουμε και καλά να λέμε πως ζούμε σε αστική δημοκρατία και όχι θεοκρατική δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα -παιδεία υγεία κτλ- είναι τομείς αλληλεπίδρασης μεταξύ κράτους και πολίτη. Η εκκλησία δεν είναι κράτος (ή μάλλον ορθότερα, δε θα πρεπε) και αυτονόητα, ο πολίτης δε θα έπρεπε να εξαναγκάζεται για να έχει σχέσεις μαζί της εφόσον δε θέλει.