Θα θυμήσω μόνο ότι η ίδια πρόταση έχει γραφτεί κι εδώ μέσα. Ίσως όχι μόνο μία φορά και από ένα μόνο άτομο.
Συνεληφθη ο Παππας, λεει. Ισως μαθουμε και σε ποιο μοναστηρι ηταν τελικα.
Ω ρε τι έρχεται…
edit: Διαβάζω πως τον πιάσανε στου Ζωγράφου, η πανεπιστημιακή αστυνομία τα έβγαλε τα λεφτά της
Έλα ρε δεν πήγε και πολύ μακριά τελικά. Και νόμιζα ότι θα είχε ακολουθήσει ένδοξα μονοπάτια του παρελθόντος προς Αργεντινή μεριά. Αλλά ακόμα και σε αυτό…
Νομιζω οτι οταν διαβαζεις καθημερινα τοσα αντιφατικα πραγματα για τα εμβολια,ειναι λογικο μια αρκετα μεγαλη μεριδα κοσμου να αισθανεται προβληματισμενη…
Απο που κι ως που εχεις ακουσει καποιον να αποζημιωθηκε καποιος επειδη επαθε κατι λογω καποιου εμβολιου? Επισης, μπορει εσυ και μερικοι αλλοι να μην θελετε να το δεχθειτε. αλλα το εμβολιο κατα του Covid19 εχει περασει απο peer reviews απο την επιστημονικη κοινοτητα, εχει παρει εγκριση απο τον Διεθνη Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας, και εχει αποδειχθει αρκουντως ασφαλες ωστε να κατασκευαστει σε μαζικη κλιμακα και να το κανουν κυριολεκτικα δισεκατομμυρια ανθρωποι στον κοσμο.
Τα εμβολια ΕΙΝΑΙ ασφαλη, οτι κι αν σημαινει αυτο στην προκειμενη περιπτωση, και σε καθε περιπτωση. Το “δεν κανω το εμβολιο γιατι η Νεα Δημοκρατια δε με εκανε να νιωσω ασφαλης” εν ετει 2021 το ακουω βερεσε. Ωραια, μην το κανεις. Μην εχεις την απαιτηση να μπορεις να κανεις οτι γουσταρεις σε εναν κοσμο που ζει σε κατασταση πανδημιας ακομα.
Δεν ειναι αυτος ο λογος που δεν εχουν κανει υποχρεωτικο τον εμβολιασμο κατα Covid19. Ειναι μια πληθωρα λογων. Αν ηταν ετσι, θα ειχαν κανει υποχρεωτικο και τον εμβολιασμο κατα της κοινης γριπης. Ειναι και οι δυο εποχιακες ασθενειες, δεν ειναι ασθενειες οπως η ανεμοβλογια και η ερυθρα που μεσω μαζικου εμβολιασμου μπορουν ουσιαστικα να εξαλειφθουν (και ειναι παιδικες ασθενειες). Συγκρινεις ανομοια πραγματα. Και γενικα Ω ΘΕΕ ΜΟΥ ποναει το μυαλο μου με την “λογικη σου” που ειναι στην φαση “ε δεν το κανει υποχρεωτικο η κυβερνηση, αρα δεν ειναι καλο εμβολιο”.
Επισης ποναει το μυαλο μου που εχετε μετατρεψει ενα θεμα υγειας ολοι εδω μεσα σε πολιτικο θεμα. Και να φανταστεις κοροιδευω ενα χρονο τους Αμερικανους τωρα που το εχουν κανει πολιτικο το θεμα, με τους αρνητες, τους αντιμασκερς, κτλ που ειναι σε συντριπτικο ποσοστο Ρεπουμπλικανοι, τωρα το μονο που μας ενδιαφερει για ενα ζητημα ΥΓΕΙΑΣ ειναι το που θα μετακυλιστει η ευθυνη. Φοβερες προτεραιοτητες.
Καλα εσυ μπορει να υποστηριξεις και οτι το προσωπικο σου δικαιωμα να μην ξερει κανενας το ονομα σου στο ιντερνετ ειναι πιο σημαντικο κι απο την ιδια σου την ζωη προκειμενου να παιξεις τον δικηγορο του διαβολου, αυτο δε σημαινει οτι εχει καποια αξια αυτη η σταση. Και παμε για 38830η φορα… δηλαδη αν η πολιτεια δεν βαζει σε προτεραιοτητα τις ζωες των πολιτων, αυτο σημαινει οτι ο κοινος πολιτης εχει την δικαιολογια να πει “ρε δε γαμιεστε κι εσεις, θα κολλησω τον ιο και δεν κανω το εμβολιο, παρτε τα, νια νια νια” ? Τι πληρης ελλειψη οποιασδηποτε λογικης ειναι αυτο?
Ολο σου το ποστ, και καθε σου ποστ σε αυτο το θεμα, βρωμαει απο χιλιομετρα “σιγα μην κανω οτι μου λενε οι μαλακες” ενω το mindset ειναι γενικα στην φαση “θα κανω το εμβολιο για να βοηθησω εμενα, την οικογενεια μου και ολους τους αλλους”, και δεν μπορω να καταλαβω ουτε για μισο δευτερολεπτο γιατι δεν το βλεπεις, αλλα το εχεις κανει πολιτικο θεμα.
Και εν πασει περιπτωσει, στο κατω κατω της γραμμης (οχι, δεν ειναι λαθος, μεταφραζω το bottom line), αν ρε παιδι μου θελεις κοκτεηλαρες και φαγηταρες και να μην κανεις και εμβολιο, ε ειναι μια πολυτελεια την οποια μπορω καλλιστα να την γυρισω πισω με καθρεφτακι σε οσους λενε οτι οι εμβολιασμενοι θελουν κοκτεηλαρες και δε νοιαζονται για οσους δε θελουν να κανουν το εμβολιο.
Οχι φιλε μου, νοιαζομαι και για τον καπνιστη, και για τον αρνητη εμβολιων, και για τον πρεζακια, και για αυτον που δε φοραει το κρανος του. Αλλα το οτι νοιαζομαι, δε σημαινει οτι δεν μπορω ταυτοχρονα και να τον κρινω και να αξιολογησω τις επιλογες του ως τεραστια λαθη τα οποια μπορει να κανει αν θελει οσο δεν βλαπτει κανεναν αλλον. Ομως οταν βλαπτει αλλον, εκει σταματαει η ελευθερια του, γιατι παραβιαζει την ελευθερια αλλων.
Καλά τα έχουμε πει τόσες φορές και ακόμη λες άσχετα πράγματα. Γενικά πάντως αν δεις τα ποστ σου εσύ είσαι αυτός που χρησιμοποιείς βαρύγδουπες συναισθηματικές λέξεις. 2-3 πραγματάκια μόνο θα σχολιάσω.
Έχω απαίτηση γιατί είμαι Έλληνας πολίτης που μου διασφαλίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις, όχι αν έχουμε πανδημία ή όχι.
Αυτό δεν το είπα πουθενά. Το εμβόλιο έχει εξαιρετικές πιθανότητες να αποτρέψει τη νόσηση από covid. Τίποτε άλλο.
Δεν είναι ζήτημα υγείας, το έχουμε λύσει αυτό, όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο με βάσει αυτά που λένε οι επιστήμονες. Όλα τα υπόλοιπα που γίνονται δεν είναι σχετικά με το ζήτημα υγείας, δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό το πράγμα, δεν μπορώ να κάνω κάτι σ’αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι με αυτό το mindset ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, άρα μάλλον κάτι πάει στραβά.
Ωραία κατακλείδα, μόλις μας ξανακλείσουν μέσα το φθινόπωρο γιατί δε λειτουργεί έτσι η φάση σε αυτό το ΥγΕιΟνΟμΙκΟ ζήτημα ας το ξανασυζητήσουμε.
Μειώνει και τη διασπορά κατά 65-90%.
Ναι δεν ξέρω παραπάνω, απ’όταν κατάλαβα με το μυαλό μου πως τα εμβόλια κάνουν αυτό που θέλουμε να κάνουν ικανοποιητικότατα το παράτησα να το ψάχνω περαιτέρω.
Δεν είναι κακό να λέμε ότι ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει στο μέλλον. Δε λέω ότι θα πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα μετά από 12 χρόνια, αλλά δεν έχει μελετηθεί πέρα από simulated environment τι θα γίνει μακροχρόνια. Την πρόταση την είπα επειδή ο quintom είπε τη λέξη καλό, το εμβόλιο κάνει αυτό που το φτιάξανε να κάνει, αν είναι καλό ή όχι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία δεν έχει να κάνει μόνο με το εμβόλιο αυτό καθ’αυτό.
Αν βγει μια μετάλλαξη που δεν την πιάνει κανένα εμβόλιο ικανοποιητικά, λόγω της διαχείρισης(λόγω της διαχείρισης γιατί λογικά αν αυτόματα κάναμε όλοι γρήγορα το εμβόλιο, πιθανότατα δε θα είχαμε θέματα) τελικά τι γίνεται? Ήταν καλό το εμβόλιο και χαζοί αυτοί που δεν το κάνανε? Ήταν καλό το εμβόλιο και δεν πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές για εμβολιαστεί γρήγορα ο πληθυσμός? Ήταν κακοί οι επιστήμονες που δεν σκέφτηκαν την ανθρώπινη φύση και δεν προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μετάλλαξη? Είναι πιο σύνθετο από το έχω ένα πρόβλημα, βρήκα μια λύση και τέλος
Ένα ένα τα βήματα λέω εγώ. Ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας και των πολλών ανοικτών θεμάτων που ήδη έχουμε. Για την ώρα, από Αγγλία και Ισραήλ φαίνεται πως η ανοσία αγέλης θέλει ~90% του πληθυσμού με αντισώματα που η Ελλάδα δε φαίνεται να το πιάνει μέσα στο 2021. Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της απουσίας πρωτοβάθμιας υγείας από ότι καταλαβαίνω. Αλλιώς οι εμβολιασμοί στους άνω των 65 θα έπρεπε να είχαν καλύτερα ποσοστά. Δε χτίζεται η πρωτοβάθμια σε 2 χρόνια μέσα και ούτε χτίζεται εν μέσω πανδημίας.
Σε συνδυασμό με αυτά που λέγαμε χθες (συνεχίζω να νιώθω πως δεν έχω καταλάβει το θέμα), αν στείλουμε αύριο 1.5 δις εμβόλια στην Ινδία και το Κονγκό, τα περισσότερα θα πεταχτούν γιατί δεν έχουν τις υποδομές και τις συνθήκες για να εμβολιάσουν. Πολλοί Ινδοί προτιμούν τους μάγους από τους γιατρούς και τα κορίτσια τα αφήνουν να γίνουν μόνα τους καλά. Το εμβόλιο δεν είναι η λύση για την πανδημία παγκοσμίως αλλά για τις χώρες με υποδομή εμβολιασμών. Κάπως έτσι κι εμείς: αμαρτίες του παρελθόντος εμφανίζονται τώρα και δε διορθώνονται τώρα
(Τι long term επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα εμβόλιο με περιορισμένη διάρκεια και που αποτελείται από γνωστές ουσίες και σταθεροποιητικούς παράγοντες; Εγώ το έκανα πάντως, έχω ελβετικό qr code αλλά πάλι θέλω self tests από τη Δευτέρα που θέλω να πάω στο χωριό γιατί η Ε.Ε. δεν έχει ολοκληρώσει το integration του ελβετικού qr code )
…
Η ανόσια που προκαλεί δεν έχει περιορισμένη διάρκεια? Τι σχέση έχει αυτό με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν λόγω του εμβολίου (μπορεί να είναι κάτι μηδαμινό και άνευ σημασίας)? Εκτός αν έχει βγει πόρισμα το ότι δεν επηρεάζει πουθενά και τίποτα πέρα από τον ιό, πράγμα που μου φαίνεται περίεργο γιατί και να έχει μελετηθεί όσο δεν πάει, δεν παύει να είναι προσωμοιώσεις.
Το εμβόλιο έχει ρίξει τα ποσοστά νοσηλευομένων σε πολύ μικρά ποσοστά στις χώρες που έχουν προχωρήσει πολύ, έχει επιτρέψει την σχεδόν ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα, έχει μειώσει την μετάδοση σε τεράστια ποσοστά, και το πιο σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, έχει δώσει σε όποιον το έχει κάνει μια τεράστια ψυχολογική και συναισθηματική ανάσα.
Είναι αντικειμενικά και από οποιοδήποτε πρίσμα και να το εξετάσει κανείς όχι απλά καλό, αλλά ένα τεράστιο δώρο που σου χάρισε η επιστημονική κοινότητα με 8 μήνες εντατικής μελέτης και έρευνας, απειρης δουλειάς και ακόμα και προσωπικών θυσιών όσων δουλεύουν στον τομέα της Υγείας, για να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το λιγότερο δυνατόν θύματα.
Εγώ δεν δύναμαι να συζητήσω άλλο με τις απαντήσεις που λαμβάνω. Πέτυχα 57χρονο Ελληναρα στο αεροπλάνο που ήθελε να με διδάξει για τις πραγματικές προεκτάσεις του εμβολίου. Και φυσικά αρνείται να το κάνει. Όσοι σκέφτεστε σαν κι αυτόν, είστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Εύχομαι να αποκτήσουμε ανοσία ως κοινότητα και να μην χρειαστεί να ξεβολευτειτε από την ζωούλα σας με τον φόβο ότι ως “ανεμβολιαστοι” δε θα μπορείτε να απολαμβάνετε ποταρες και μπριζολιδια όπως οι “προνομιούχοι” εμβολιασμενοι.
Απλά καμία ελπίδα.
εΧΩ δΙΚαιΩμΑΤα
Μπορεί οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι να έχουν αυτές τις έννοιες στο μυαλό τους ή πιθανώς κι εσύ προσωπικά, γιατί εσύ τα λες. Εμένα το ζήτημα που με απασχολεί είναι το πως ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωή του. Ίσως κάνουμε παράλληλες συζητήσεις, ούτως ή άλλως όλοι εδώ όσοι μιλάμε έχουμε εμβολιαστεί και θα πάμε και για ποτάρες και για μπριζόλες, που μάλλον μόνο αυτό μας απασχολεί.
Σαν τελικό σχόλιο, δεν πρέπει να λέει σε κάποιον κάτι το τι κάνει η επιστήμη, ούτε να το θεωρούμε θείο δώρο. Η ανθρωπότητα και η ζωή γενικά υπήρχε και θα υπάρχει χωρίς την τωρινή εξελιγμένη επιστήμη. Εδώ πολύ ικανότεροι άνθρωποι από εμάς, δεν έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες των επιστήμονων και να τις περάσουν σαν έννοιες και πρακτικές στον πληθυσμό και στις πολιτικές (οι αντιεμβολιαστές είναι ένα τρανό παράδειγμα). Το να μην αντιλαμβανόμαστε πως οι επίστημονες δημιουργούν εργαλεία τα οποία οι κοινότητες τα χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν δε σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουμε στο άλλο επίπεδο και να θεωρούμε θέσφατο το τι κάνει η επιστήμη. Είναι διαφορετικές έννοιες, και φαίνεται απόλυτα σε κάθε κράτος όπου χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία με διαφορετικούς σκοπούς κάθε μέρα.
Για τύπος που νομίζει ότι είναι έξυπνος, είσαι απλά ένας εξυπνακιας.
Ετερον εκατερον.
Ήθελα να ξερα όσοι το αρνούνται δεν έχουν κάνει άλλα εμβόλια;
Και στην τελική είναι άδικο και μαλακισμένο (και ότι άλλο θέλετε) να πληρώσει κάτι παραπάνω όποιος δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να το κάνει… για οποιοδήποτε όμως
Αλλά όσοι δεν το κάνουν επειδή έτσι* πραγματικά ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ! Ας μείνουν σπίτι για πάντα αν χρειαστεί
*έτσι =
- “δεν θέλω να γίνω πειραματόζωο”
- “δεν θέλω να με παρακολουθούν με το τσιπ που έχει μέσα το εμβόλιο”
- “εγώ θα περιμένω το ρώσικο που είναι το καλό” (θέλει το ρώσικο εκ του ασφαλούς αφού δεν είναι διαθέσιμο ακόμα εδώ…λες και έχει κάνει πολλά ρώσικα εμβόλια και ξέρει)
- “βάζετε τον σατανά μέσα σας”
- “εγώ θέλω καθαρό το DNA μου”
- “η Γη είναι επίπεδη”
υγ: η ζωή μας χωρίς την επιστήμη θα ήταν ακόμα μέσα στις σπηλιές με μέσο όρο ζωής κοντά στα 30 χρόνια… εκτός αν νομίζετε ότι επιστήμη=εμβόλιο μόνο
και ναρκωτικα ο γοης των αιθέρων?