Γειά σου ρε Ελλαδάρα, εσύ που γέννησες τον πολιτισμό και οι ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες όπως μας μαθαίνεις από μικρά παιδιά με την εθνική προπαγάνδα. Ευτυχώς κάποια στιγμή μεγαλώνουμε…
Φαντάζομαι ότι αν έπαιρνε κάποιο μετάλλιο οι πολιτικάντηδες θα έτρεχαν να φωτογραφηθουν μαζί του δηλώνοντας την υπερηφάνεια τους…και φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί σαν τον Ιακωβίδη που το κράτος τους έχει απόλυτα γραμμένους.
Τι ανάγκη σε έχει ρε πλεμπαιε? Διδακτορικό στο Κολαμπια έχει κάνει. Τι πάει να πει στην ανθρωπολογία? Πήγε και έκανε κι ένα advanced πτυχίο στο Harvard για το περιβάλλον, είναι σε ένα σωρό επιτροπές, είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ουφ τα’πα όλα, 17 σελίδες βιογραφικό έχει, κάτι ξέρει παραπάνω από εσένα, το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση
Εμενα το μυαλο πηγε σε ειδη καπνιστου, αλλα πιπερι…
Γελασα πολυ με το βιογραφικο της, αν στειλω στον δημαρχαρα το δικο μου, ισως με κανει υπουργο πολιτισμου ή κατι αναλογο. Τζουνιορ ειμαι, να μην ξεχνιομαστε, αλλα σιγουρα εχω καλυτερα πραγματα να δειξω απο αυτην
Είσαι άδικος και προκατειλημμένος. Μόνο η πρώτη σελίδα είναι στα αγγλικά, όλες οι άλλες είναι στα ελληνικά. Πώς ήθελες να φτάσουν στη 2η σελίδα; Τς, τς, τς…
Μπάνιο κάνει στα Φαλάσαρνα ο Μητσοτάκης αυτό το ΣΚ.
ΡΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
Βγαίνεις πρωθυπουργός. Λες πόσα χρόνια θα έχω αυτήν την τιμή και ευθύνη ταυτόχρονα στην ζωή μου; 4 χρόνια; Αντε βαριά 8 χρόνια; Μέχρι εκεί. Πόσα χρόνια θα είσαι πρωθυπουργός εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας; Σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο;
Δηλαδή σε αυτήν την περίοδο ο τύπος επιλέγει να κανονίζει κάθε του εβδομάδα με το που γουστάρει να κάνει μπάνια το ΠΣΚ. Είναι δυνατόν; Δεν μπορεί να περιμένει μερικά γαμημενα χρόνια, που θα είναι πάλι βουλευτής και όχι πρωθυπουργός, για να διακοπαρει ασύστολα; Ή τουλάχιστον δεν ντρέπεται να πάει έστω σε καμία ξέρω γω μικρή ιδιωτική παραλία ή σε καμία από τις βίλες του με πισίνα;
Κι εμείς ρε μαλάκα αγχωνόμαστε για τις 10 μερες άδεια που θα πάρουμε αν θα βολέψουν το αφεντικό και τον συνάδελφο που έχει παιδιά και του δίνουμε λίγη προτεραιότητα γιατί τον αγαπάμε. Κι ο πρωθυπουργός της χώρας διακοπαρει κάθε ΣΚ εν μέσω παγκόσμιας κρίσης.
Τώρα το έβλεπα το σημερινό. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Μες τη βδομάδα είπε ότι θα πάει Κρήτη να επιθεωρήσει (δεν θυμάμαι τι) και αυτός είναι από παραλία σε παραλία. Χτες Μαράθι, σήμερα Φαλάσαρνα. Πρωθυπουργός - τουρίστας.
Το φοβερό ξέρετε όμως ποιο είναι; Εντάξει αυτός κάνει τα μπάνια του. Το φοβερό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές του που λένε ότι “εφόσον μπορεί και λειτουργεί το κράτος μια χαρά και όλα λειτουργούν και βελτιώνονται, τι σας νοιάζει εσάς αν πάει για μπάνια”. Σηκώνω τα χέρια με αυτούς. Καμία σωτηρία, αυτοί είναι που θα μας ξαναφορτώσουν τον Κούλη άλλη μια 4ετία.
Με κίνδυνο να φανώ απολογητής του Μητσοτάκη, θα έλεγα ότι είμαι αρκετά μακριά από τα (συνεχόμενα) posts του bostonflesh που με συνέπεια μας ενημερώνουν για τις διακοπές του πρωθυπουργού μας, αλλά και του Ακέφαλου Καβαλάρη που, κατά τ’ άλλα, εκτιμώ τα περισσότερα από τα posts του.
Πιο συγκεκριμένα, αυτού του τύπου η (μικρο)πολιτική και αγανάκτηση μού μοιάζει παραπλήσια με τη συμπεριφορά όσων έσκιζαν τα ιμάτια τους με τις διακοπές του Τσίπρα σε γιοτ ή με την ύπαρξη ακινήτων αριστερών βουλευτών κλπ. -λες κι αν είσαι αριστερός πρέπει να είσαι και φτωχομπινές…
Θέλω να πω το εξής: ο Μητσοτάκης (κι ο κάθε Μητσοτάκης) είναι μια πολιτική βιτρίνα, δεν είμαστε στην εποχή του Καποδίστρια που π.χ. ο ρόλος ενός κεντρικού προσώπου/κυβερνήτη ήτανε τόσο κομβικός ώστε να κάνει τη διαφορά -μαρτυρίες που θέλανε το συγκεκριμένο πρόσωπο να ξενυχτά μέχρι τα ξημερώματα και να πηγαίνει πρώτος στο γραφείο του κλπ. κλπ. ώστε να προσπαθήσει να φέρει σε τάξη το χάος που βρήκε (δεν κρίνω αυτήν τη στιγμή τα χαρακτηριστικά αυτής της “τάξης”), προσωπικά θεωρώ ότι ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής εκείνης της, των (ανύπαρκτων) θεσμών που υπήρχανε, της προσωποπαγούς εξουσίας που υπήρχε κλπ.
Τώρα, πραγματικά, πιστεύετε ότι η εικόνα ενός Μητσοτάκη στο γραφείο του, δημιουργημένη από τους επικοινωνιακούς συμβούλους του, θα σας (μας) έκανε να τον εκτιμήσουμε περισσότερο; Κι ακόμα πιο σημαντικό: πιστεύετε ότι θα έκανε τη διαφορά στο πρωθυπουργικό του έργο; Εμένα περισσότερο θα μου θύμιζε το περίφημο jacket του Καραμανλή κατά τις φωτιές στην Ηλεία, λες και οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού μπορούσαν ποτέ να καλυφθούν με μία αλλαγή ρούχου. Κι όμως, για όσους κεντράρουν μόνο στο θέαμα, ναι, τέτοιες αλλαγές μάλλον κάνουν τη διαφορά. Μήπως να χαρούμε ή να είμαστε καλυμμένοι αν τον δούμε αύριο-μεθαύριο να γυρνάει με το ελικόπτερο και να κρατάει τη μάνικα (μη γελάτε, τέτοιες επικοινωνιακές επιλογές είναι γνωστές και δοκιμασμένες); Θεωρώ ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις (του τύπου: υπάρχει κρίση, θέλω τον πρωθυπουργό μου στο πόστο του) καλλιεργούνε ακριβώς αυτό το κλίμα που τελικά, ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος του ακροατηρίου με τη “σωστή” διαχείριση της εικόνας και του θεάματος: “υπεύθυνοι” πολιτικοί, ακούραστοι, δουλευταράδες κλπ. Νομίζω, στην τελική, ότι η κριτική μας ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται πρέπει να στοχεύουν αλλού, και όχι στην επιλογή του πρωθυπουργού να πάει διακοπές (καλά, εγώ θα έλεγα ούτε καν στον πρωθυπουργό τον ίδιο, αλλά ΟΚ, ας αφήσουμε αυτήν την κουβέντα για άλλη φορά…).
Όταν με τις φωτιές στην Εύβοια είχαν βγει με τον Μπακογιάννη αξύριστοι στις κάμερες και καλά επειδή ξενυχτούσαν για να σβήσουν τις φωτιές, το θυμάσαι; Ήταν πριν πετσώσουν τα ΜΜΕ και οι επικοινωνιολόγοι τους τους είχαν πει ότι έπρεπε να το κάνουν και το έκαναν. Τώρα που έχουν πετσώσει τα ΜΜΕ, τα έχουν γράψει όλα στα παπάρια τους. Αν δεις τα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, θα καταλάβεις γιατί.
Την είχα ξεχάσει την αξυρισιά, για κάποιο λόγο ο Καραμανλής (!) ήταν ο πρώτος που μου 'ρθε στο μυαλό. Μα για 'μένα εκεί έγκειται το πρόβλημα, να μη ρίχνουμε κι εμείς νερό στο μύλο που θέλει τα πάντα να δουλεύουν ρολόι ή τις κρίσεις να επιλύονται αν ο πρωθυπουργός είναι αξύριστος και στο γραφείο του.