συμφωνώ με mule! αν κάποιος αρμόδιος να ασφαλίσει τα συμφέροντας τους είναι ο παπαδήμος και οι όμοιοι του:p
Δεν χόρτασες από το πως σου διασφάλισαν τα δικά σου συμφέροντα τόσα χρόνια “λαοπρόβλητοι” ηγέτες που ούτε οικονομολόγοι ήταν, ούτε είχαν κάνει μία οποιαδήποτε δουλειά μία μέρα στη ζωή τους;
Ο “λαϊκός” καλαμπουρτζής που έτρωγε στον Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι μας έφερε ως τη χρεοκοπία και μετά το άλμα στο κενό το έκανε ο “αθληταράς/οικολόγος”… #-o
Ξαναλέω, δεν ξέρω τι θα κάνει τελικά ο Παπαδήμος. Αλλά είμαι βέβαιος πως μπορεί να κάνει πράγματα που οι προκάτοχοι του πέρα από τις προθέσεις δεν ήταν ικανοί να κάνουν. Το παιχνίδι εκεί ήταν χαμένο από τα αποδυτήρια…
δεν αντιλέγω για το ποιόν των προηγουμένων ούτε και για τις ικανότητες του παπαδήμου, το χω ξαναπεί! απλά έχω τεράστιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ένας πρώην αντιπρόεδρος της εκτ μπόρεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που είναι συγκρουόμενα με αυτά των “πρώην” αφεντικών και κολλητών του:roll:
Eδώ θέτεις μία καλή ερώτηση: Tα συμφέροντα της ΕΚΤ συμπίπτουν και αν ναι σε ποιό βαθμό με τα συμφέροντα των λαών της ευρωζώνης και ειδικά των Eλλήνων;
H EKT στα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας της έκανε μία εξαιρετική δουλειά στο να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μέσα στην Ευρωζώνη, αυτό που είναι η κύρια της αποστολή με βάση το καταστατικό της. Αυτό αναμφίβολα ήταν υπέρ των πολιτών.
Τα όργανα άρχισαν όταν με την κρίση άρχισε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων για να στηρίξει τα ομόλογα χωρών όπως της Ελλάδας αρχικά (και των υπόλοιπων χωρών με προβλήματα χρέους στη συνέχεια) κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί αρχικά να κάνει και μακροπρόθεσμα την υπονομεύει.
Η δική μου εκτίμηση είναι πως στην συνέχεια της κρίσης η EKT θα κληθεί να βάλει πλάτη για τα προβλήματα της Ιταλίας που το χρέος της είναι τόσο μεγάλο σε απόλυτα νούμερα που τα ποσά που συμφωνήθηκαν για τον (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) EFSF δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση. Και όταν λέω να βάλει πλάτη η ΕΚΤ, αυτό θα γίνει με το να τυπώσει χρήμα, να πληθωρίσει το ? και να το οδηγήσει σε χαμηλότερες ισοτιμίες που και θα τονώσουν τις εξαγωγές της Ιταλίας (που αντίθετα με την Ελλάδα είναι πολύ πιό έτοιμη να ανακάμψει μέσω εξαγωγών). Οι Γερμανοί βέβαια δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για όλα αυτά, αλλά αν δεις και τι έλεγαν πρόπερσι ή πέρυσι και τι αναγκάζονται να κάνουν τώρα, θα δεις πως όσα γράφω είναι πολύ πιθανά όταν καταλάβουν πως αυτός θα είναι η φτηνότερη σχετικά λύση και για τους ίδιους.
[B]Ο οδηγός του μοιραίου τανκ εξιστορεί τα γεγονότα της νύχτας του Πολυτεχνείου[/B]
«Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει ο οδηγός του μοιραίου τανκ που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου, τον τρόπο που έβλεπε τους φοιτητές που αγωνίζονταν.
Ο Α. Σκευοφύλαξ, ήταν ο φαντάρος που οδήγησε το τανκ πάνω στην πύλη, γκρεμίζοντας την. Οι πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και τα όσα τραγικά συνέβησαν τότε σημάδεψαν για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα», λέει στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε το 2003, στο «Βήμα», στην οποία εξιστορεί τις αναμνήσεις του από τη μοιραία νύχτα αλλά και τις επιπτώσεις που είχαν στη ζωή του.
Ακολουθεί η αφήγηση του οδηγού του τανκ που γκρέμισε την πόρτα του Πολυτεχνείου, Α. Σκευοφύλακα:
«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο κέντρο τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι “μαυροσκούφηδες” ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. “Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα” μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. “Παλιοκουμμούνια” θα καλοπεράσετε!" λέγαμε.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο.
Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε.
Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε “είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια”. Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα».
Έπειτα από την εντολή των στρατιωτικών, τα τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση της εκκένωσης του χώρου.
«Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα.
Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι. Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω».
Παρ? όλες τις εκκλήσεις των συγκεντρωμένων φοιτητών προς τους φαντάρους να μην χτυπήσουν, απόφαση έχει παρθεί. Στις τρεις παρά τέταρτο, δίνεται προθεσμία λίγων λεπτών να παραδοθούν. Ορισμένοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη: ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο Μερτσέντες πίσω από την πύλη, τη μπλοκάρει.
Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.
«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου! Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».
Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη.
«H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί».
Αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν».
Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: “Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;”. Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: “Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω”. Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».
Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συγχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!
Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας.
Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ήμουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι “έριξαν” τον Παπαδόπουλο. Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. “Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;” αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. “Πουλημένα τομάρια” είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο κέντρο και τον συνέλαβαν».
Η μεταπολίτευση θα βρει τον στρατιώτη Σκευοφύλακα στα σύνορα.
«Ο Καραμανλής είχε πει “τα άρματα στα σύνορα”. Ήταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Όταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου.
Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Έκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE!»
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση.
«Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον “πορτάκια”, όπως είπε, του Πολυτεχνείου. “Ξάδελφος μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο” απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη.
Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».
Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, λέει:
«Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη».
Από την εισβολή του τανκς μια νεαρή φοιτήτρια, σήμερα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιων Αθηνών, ο κ. Σκευοφύλαξ θα πει:
«Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
Καθενας τιμαει την επετειο διαφορετικα απ’οτι φαινεται
Καλά έκαναν, το άσυλο είχε νόημα παλιά, τώρα που έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση με πρωθυπουργό που ψήφισε ο λαός και πολιτικό πρόγραμμα που επίσης ψήφισε ο λαός δε χρειάζονται αυτά. Ας εκσυγχρονιστούμε επιτέλους.
@ Mule:
Διαβάζω ότι από τα νέα μέτρα που θα φέρει ο Παπαδήμος, σχεδόν όλα αφορούν επιπρόσθετους φόρους και περικοπές εισοδημάτων. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ διαφορετική πολιτική από τους “απατεώνες” προκατόχους του! Κλαπ κλαπ!
Δεν ξέρω που τα διαβάζεις, εγώ εξακολουθώ να λέω “περιμένετε να τον δούμε”, ούτε τον καθαγιάζω προκαταβολικά αλλά ούτε και τον δαιμονοποιώ.
Τι πρόσθετους φόρους να βάλει και σε ποιούς, εδώ ήδη το ειδικό τέλος ακινήτων εξελίσσεται σε μέγιστο φιάσκο… :roll:
μήπως δεν είναι νέοι φόροι και είναι η υλοποίηση αυτών που είχαν ψηφιστεί?
Το πιό πιθανό!
Που και πάλι με το τέλος ακινήτων να δεις που θα τους κηρυχθεί παράνομο στο τέλος!
Κουτοπονηριές του Βαγγέλα!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/11/2011_463177
Λουκέτο στη «βιομηχανία» φοιτητικών πάσων
Του Αποστολου Λακασα
Η φάμπρικα των πελατειακών σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τις φοιτητικές παρατάξεις οι διοικήσεις των ΑΕΙ κόστισε πάνω από 17 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι το ποσό με το οποίο επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός από την απλόχερη διανομή πάσο από τα ΑΕΙ σε μη δικαιούχους, καθώς πέρυσι ο ένας στους δύο κατόχους πάσο για τις εκπτώσεις στα μέσα μεταφοράς δεν το δικαιούνταν. Εως και πέρυσι η διαδικασία χορήγησης πάσο διεκπεραιωνόταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία των ΑΕΙ. Φέτος, όμως, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε το σύστημα και η έγκριση των σχετικών αιτήσεων και η έκδοση των πάσο έγινε ηλεκτρονικά. Αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο διασπάθισης δεκάδων εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα να εκτίθενται τα ίδια τα ιδρύματα, που επί χρόνια έκαναν τα… στραβά μάτια στις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες αφού κανείς δεν τις έλεγχε και για λόγους αλίευσης μελών και ψήφων μοίραζαν αφειδώς πάσα! «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών και η εύκολη πρόσβαση των φοιτητών στις παροχές της πολιτείας σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων» δήλωσε χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πέρυσι δόθηκαν 505.966 πάσα απ’ όλα τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις εκκλησιαστικές ακαδημίες. Από φέτος η διαδικασία άλλαξε και το πάσο θα έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας για να μην μπορεί να αντιγραφεί. Συγκεκριμένα, έχει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία του φοιτητή (π. χ. έτη φοίτησης ώστε να φαίνονται οι δικαιούχοι) και η φωτογραφία του μαζί με υδατογράφημα. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος οι αιτούντες να μειωθούν στους 282.254 και τελικά να εγκριθούν οι 263.546 αιτήσεις. Πού εξαφανίσθηκαν οι υπόλοιποι 242.420 φοιτητές από τους συνολικά 505.966, που πέρυσι είχαν πάσο; Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν στο ήμισυ οι προπτυχιακοί φοιτητές (που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών), οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δικαιούνται πάσο;
Τα ποσά που δόθηκαν χαριστικά σε «ξεχασμένους» φοιτητές είχαν ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί συνολικά με 17.237.912 ευρώ. Και αυτό διότι:
- Τα ΑΕΙ δαπάνησαν επιπλέον 487.364 ευρώ για την αγορά των δελτίων.
- Η μεγάλη δαπάνη, ωστόσο, αφορά τη συνολική επιβάρυνση του υπ. Παιδείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη χρήση των εκπτώσεων από μη δικαιούχους. Με βάση τους υπολογισμούς, η δαπάνη αυτή έφθασε το 2010-2011 τα 16.750.548 ευρώ. Η συνολική δαπάνη υπ. Παιδείας και ΜΜΜ για όσους δικαιούνται πάσο πέρυσι ήταν 36.231.975 ευρώ.
Το σκάνδαλο με το πάσο, βέβαια, δεν είναι μόνο περσινό, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού να προσμετριέται σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, την τελευταία δεκαετία μόνο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) για τις μεταφορές των φοιτητών ζήτησε από το υπουργείο και συμψήφισε με το υπουργείο Οικονομικών περί τα 260 εκατ. ευρώ! Οι αριθμοί δείχνουν ότι στο Ελληνικό Δημόσιο κόστισε περισσότερο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πέρυσι από τα πάσα που έδωσε το ίδρυμα σε μη δικαιούχους το ελληνικό Δημόσιο χρεώθηκε 2.609.552 ευρώ. Δόθηκαν συνολικά 67.500 πάσα, ενώ φέτος οι δικαιούχοι ήταν 29.537. Από την άλλη, πέρυσι ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε 1.252.362 ευρώ για τα πλαστά πάσα που εγκρίθηκαν από το Παν. Αθηνών. Τρίτο στη σειρά ήταν το Δημοκρίτειο Παν. Θράκης, τα πλαστά πάσα του οποίου κόστισαν στο Δημόσιο 789.128 ευρώ. Είναι επίσης εντυπωσιακή η κατάσταση στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Απ’ όσους είχαν πάρει πάσο πέρυσι ούτε ο ένας στους δέκα δεν ήταν πραγματικός δικαιούχος. Το 2010-2011 δόθηκαν 4.270 πάσα στο ίδρυμα, ενώ φέτος οι δικαιούχοι (βάσει των αιτήσεών τους) ήταν 335, δηλαδή δώδεκα φορές λιγότεροι από πέρυσι.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Βέβαια, η σύνοδος πρυτάνεων στην τελευταία της συνεδρίαση στο Λαύριο (τέλη Σεπτεμβρίου) ζήτησε από το υπ. Παιδείας να αναλάβει κάθε ΑΕΙ την έκδοση και διανομή των πάσων των φοιτητών, όπως γινόταν έως πέρυσι. Μάλλον, οι πρυτάνεις εξέδωσαν την ανακοίνωση χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα χάθηκαν με το παλιό σύστημα και πόσα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με το νέο…
Γιατί βλέπω μαλακίες στα νούμερα; Είναι δυνατόν οι δικαιούχοι πάσου στο Πολυτεχνείο Κρήτης (335 κατά τον αρθρογράφο) να είναι λιγότεροι από το αριθμό εισακτέων του 2011-2012 (515 μπορούσαν να εισαχθούν σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και λογικά οι θέσεις καλύφθηκαν και με το παραπάνω).
Πέρυσι δικαιούνταν πάσο όσοι ήταν άνω των ν+2 ετών;
Αναφέρει σε παρένθεση “βάση των αιτήσεών τους”, που ο αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αφού μπορείς να κάνεις αίτηση όλο το χρόνο.
Πάντα τα πάσο δίνονταν μέχρι το ν+2 έτος. Φυσικά, όσοι είχαν κονέ (είτε σε γραμματεία σε ορισμένες σχολές, είτε σε δαπ-πασπ σε άλλες σχολές) μπορούσαν να πάρουν και μετά το ν+2 έτος, αλλά δεν ήταν τόσοι πολλοί πια…
Δεν είναι μόνο οι φοιτητές που έπαιρναν πάσο… Το 2003 μία γνωστή μου είχε πει ότι μπορούσε να μου βγάλει πάσο από το ΑΠΘ, ασχέτως αν δεν φοίτησα ποτέ στη Θεσ/νίκη…
Το ότι έβγαιναν πλαστά “πάσα” στα μεγάλα πανεπιστήμια ήταν γνωστό.
Σίγουρα όχι στο μέγεθος που παρουσιάζει η Καθημερινή και το υπουργείο.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αστεία, καθώς όπως είπε ο St_Anger πολλοί φέτος δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση, ή δεν έχουν βγάλει άκρη με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Επίσης, από φέτος, μια χαρά το βγάζει το χαρτζιλίκι του ο Γερμανός που χρεώνει τα “πάσα” 2,50 ευρώ.
Μήπως να του αναθέσουμε να βγάζει και αναλυτικές; Πόσο θα τις χρεώνει αυτές;
ας μου κάνει μήνυση το ελληνικό δημόσιο για διαφυγόντα κέρδη :lol:
Δεν πειράζει, κάθε “παράνομη” κίνηση ενάντια στην αλητεία της κυβέρνησης να προβεί σε άυξηση ρεκόρ στα ΜΜΜ (30%-45%) είναι καλοδεχούμενη.
και η κουτσή μαρία το γνωρίζει το πανηγυράκι με τις φοιτητικές παρατάξεις, οκ. από κει και πέρα για να γίνει πιστευτό ένα άρθρο δε χρειάζεται να λέει μισές αλήθειες, νισάφι πια. ας πούμε εγώ με το περσινό σύστημα θα έπαιρνα πάσο με νομιμότατο τρόπο, ενώ με τις φετινές αλλαγές δε δικαιούμαι καθώς έχω ήδη πτυχίο ΑΕΙ.
ήδη τα στοιχεία που παρέθεσε ο αρθρογράφος έχουν μεταβληθεί μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Το αποτέλεσμα ήταν φέτος οι αιτούντες να μειωθούν στους 282.254 και τελικά να εγκριθούν οι 263.546 αιτήσεις.
Αιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί : 309.573
Αιτήσεις που έχουν οριστικοποιηθεί : 287.681
Αιτήσεις που έχουν εγκριθεί από τις Γραμματείες : 272.794
μιλάμε για διαφορά μιας δεκάδας χιλιάδας εγκεκριμένων πάσο μέσα σε λιγότερο από μια μέρα… να δούμε που θα σταματήσει το κοντέρ στο τέλος και πόσο αλήθεια θα είναι αυτό…
πέρυσι ο ένας στους δύο κατόχους πάσο για τις εκπτώσεις στα μέσα μεταφοράς δεν το δικαιούνταν.
καλά κάνανε και αλλάξανε τον τρόπο διανομής πάσο, αν και δε με βρίσκει σύμφωνο ούτε το νέο κόλπο. ασχολίαστα τα μισοαυθαίρετα νούμερα για τη ζημία.
Ναι, σημερα στις ειδησεις στο μεγκα -επειδη εγινε σουσουρο- ειπανε οτι εγινε απο σφαλμα του βοηθου στο μονταζ και οχι απο προθεση. Λωλ.
Για πες, δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι… :-k