Αδιαφορώ για όλα όσα γράφεις παραπάνω. Είτε με βύσμα είτε χωρίς, είτε με μονοπώλιο είτε χωρίς, είτε παράνομα είτε νόμιμα, ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος. Το αρνείσαι; Αυτά τα κέρδη δεν πρέπει να μοιραστούν στους εργαζόμενους; Πρέπει να τα πάρουν μόνο οι ιδιοκτήτες (το κράτος σε αυτήν την περίπτωση); Οι υπάλληλοι πρέπει να πληρώνονται καλά μόνο όταν κινδυνεύει ο εργοδότης να τους χάσει από άλλο εργοδότη; Ωραία λογική βρε, μπράβο
Για να μην παρεξηγηθώ, προσωπικά δε γουστάρω καν τη λογική του τζόγου και μάλιστα του κρατικού. Τη δική σου άποψη σχολιάζω.
Mάλιστα ο Mandrake λοιπόν υποστηρίζει ότι όταν μια επιχείρηση κρατική είναι κερδοφόρα ,τα κέρδη πρέπει να πηγαίνουν στους υπαλλήλους (ασχέτως να δουλεύουν ή μπήκαν με βύσμα) ενώ αν μπαίνει μέσα τότε οι ζημιές να πηγαίνουν στους φορολογούμενους. Οκ.
Είναι ο καπιταλισμός, crabsody. Η κάθε εταιρία έχει το δικό της ισολογισμό και βάσει αυτού πορεύεται. Αν είναι κερδοφόρα μοιράζει κέρδη σε ιδιοκτήτες και (υποτίθεται) υπαλλήλους. Αν μπαίνει μέσα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να τα βγάλει πέρα. Αν για παράδειγμα ο Μυτιληναίος έχει κέρδη από τη ΜΕΤΚΑ και μπαίνει μέσα στην S&B, θα τραβάει από τα κέρδη της ΜΕΤΚΑ για να επανακεφαλοποιεί την S&B. Για να το θέσω διαφορετικά, είναι η ήπια μορφή καπιταλισμού. Η σκληρή μορφή φυσικά λέει ότι κέρδη - ξεκέρδη οι υπάλληλοι θα πέρνουν τόσα ώστε να μην αλλάξουν εργοδότη.
Αν είχαμε κομμουνισμό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
τα 200, 400 ευρώ μισθός κτλ, στην λογική της κρίσης κ για να σωθούμε, ανάπτυξη κ πίπες, είναι πάντοτε καλά… [U][B]για τους άλλους[/B][/U]
τι μέρα που θα μπει ο crabsody/mule (τυχαίο παράδειγμα) κ θα μπει “παίρνω πλέον 400 ευρώ, αλλά ΟΚ , για την ανάπτυξη ρε γμτ”, εγώ θα του χαρίσω τον δικό μου μισθό κ τα κλειδιά του φόρουμ (τα μοναδικά μου υπάρχονται)
Ναι καλά όλα αυτά. Απλά πρέπει να βρεις τρόπο να βρεις λεφτά για να ανεβάσεις τους μισθούς. Ποιός είναι ο τρόπος που προτείνεις; Εγώ προτείνω να μειωθούν οι υπέρογκες δαπάνες του δημοσίου και παράλληλα η φορολογία πολιτών και επιχειρήσεων. Χρήματα δηλαδή που γεμίζουν κάποιες τσέπες και άλλα πάνε στον βρόντο να πάνε στον μικρό ή μεγάλο επιχειρηματία για να μπορέσει να επιζήσει και να αναπτυχθεί και στον απλό καταναλωτή για να μπορέσει να καταναλώσει. Προτείνω να μειωθεί δηλαδή η φορολογία π.χ. στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ακουφιστεί κάπως και αυτός που δεν έχει.
Υ.Γ: Ο crabsody αυτή τη στιγμή παίρνει τα λιγότερα που μπορεί να του δώσει ο εργοδότης του Ο crabsody δεν είναι μεγαλο ή μικρο επιχειρηματίας για να θέλει να εκμεταλλευτεί χαμηλούς μισθούς σε εργαζόμενους. Τέλος εσύ ΔΕΝ γνωρίζεις τι μισθό παίρνει ο crabsody και σε τι οικονομική κατάσταση είναι αυτός και οι οικείοι του. Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να είσαι λίγο πιο προσεκτικός σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Προσωπικά με ενδιαφέρει να πάει η Ελλάδα (και ο πιο φτωχός Έλληνας) μπροστά. Εκτιμώ ότι με άλλες πολιτικές θα γίνει αυτό από ότι εσύ. Αυτό είναι η διαφορά μας. Ο crabsody δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ συμφέρον να πέσει ο μισθός του εργάτη. Το αντίθετο. Βλέποντας την κατάσταση αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο πιο ενεργά… Αν ήταν στα @@ του όπως υπονοείς τότε απλά δεν θα ασχολούταν καθόλου. Μπορεί να διαφωνούμε λοιπόν στο πως θα βγούμε απο την κρίση, πρέπει να καταλάβεις όμως ότι όλοι θέλουμε το ίδιο.
Αλίμονο αν στην παγκόσμια οικονομία στηριζόμασταν στο να είναι ηθικός ένας εργοδότης. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι η Google είναι ηθική και πληρώνει έτσι τους υπαλλήλους της; Ο δικός μου ο εργοδότης που με πληρώνει περισσότερο από 400 ευρώ είναι “ηθικός”; Όχι βέβαια. Αν δεν σταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους και πολεμάμε και τις λίγες που έμειναν τα πράγματα ολοένα και θα χειροτερεύουν.
E Crabsody για δες ποιος είναι ο διαχειριστής της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που τόσο κόπτεται για τους εργαζομένους του, για να μην χάσουν και αυτά τα λίγα που παίρνουν βρε. όχι για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του.
[B]Παύει η ποινική διώξη κατά Φουρλή για την κατάρρευση
[/B]
Kλείνει οριστικά για τη Δικαιοσύνη το κεφάλαιο της απόδοσης ευθυνών για την κατάρρευση του εργοστασίου «Φουρλής» στον καταστροφικό σεισμό του 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους 6 εργαζόμενοι. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παύει οριστικά η ποινική διώξη εις βάρος του ιδιοκτήτη κ. Αν. Φουρλή, του πολιτικού μηχανικού κ. Αρ. Θωμόπουλου και του αρχιτέκτονα κ. Ι. Σταμπολόπουλου, [B]λόγω [SIZE=“2”]παραγραφής [/SIZE]των αδικημάτων που τους βάραιναν σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.[/B]
Ομως και οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν διάθεση δίωξης των ανθρώπων που φέρονται ως υπεύθυνοι για το θάνατο των οικείων τους, αφού όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στις 30 Δεκεμβρίου 1999 παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα της πολιτικής αγωγής στο στάδιο των ανακρίσεων. Μετά την παραίτησή τους, η δικογραφία η οποία αφορά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στον καταστροφικό σεισμό, θα κλείσει από τον πρώτο βαθμό της προδικασίας, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγραφής, οι δικαστές αποφαίνονται ότι «[B][SIZE=“2”]οι κατηγορούμενοι φέρεται να έχουν τελέσει τα αδικήματα που τους αποδίδονται»[/SIZE][/B], αλλά καταλήγουν στην άποψη ότι «ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει να μετρά από το 1970, οπότε κτίστηκε το εργοστάσιο, και εφόσον έχει παρέλθει από τότε η εικοσαετία, η πράξη τους έχει υποπέσει σε παραγραφή».
2001 η είδηση. Πρώτα ο εργαζόμενος, η ασφάλεια του, τα δικαιώματά του… ε και άμα μείνει και τίποτα κέρδος για τον εργοδότη καλοδεούμενο.
Πιστεύω να έχει γίνει κατανοητό από αυτά που γράφω είναι ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να αναγκαστεί κάποιος εργοδότης να μεγαλώσει μισθούς είναι η ελεύθερη αγορά και το σπάσιμο των μονοπωλίων. Αν τον υπέρφορολογήσεις τότε είτε θα φύγει για άλλες πολιτείες , είτε θα απολύσει είτε θα κλείσει. Και στις τρεις περιπτώσεις ο εργάτης θα είναι ο πρώτος που θα ζημιωθεί. Ποτέ δεν είπα ότι ο πρόεδρος του ΙΚΕΑ κόπτεται για τους υπαλλήλους του. Για την τσέπη του κόπτεται και έτσι πρέπει να είναι.
Με ποιο τρόπο πιστεύεις Isis πρέπει να επέμβει το κράτος για να αναγκάσει το ΙΚΕΑ να αυξήσει μισθούς;
Το ΙΚΕΑ, το Public, ο Κωτσόβολος είναι επιχειρήσεις που μειώνουν μισθούς για να επιβιώσουν επειδή μπαίνουν μέσα? Μέρος της ελεύθερης αγοράς δεν είναι και η μείωση μισθών? Μήπως μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης λειτουργίας της δεν είναι και το “μη μιλάς καθόλου, υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άνεργοι οπότε πιάσε μια μειωσούλα 100 ευρώ στο μισθό σου για να πάνε τα κέρδη μου από τα 2 δις το χρόνο στα 3”? Μήπως ο κάθε μεγαλοεργοδότης δεν παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις για να δει πόσο έχει δικαίωμα να μειώσει τους μισθούς άσχετα με το αν είναι μονοπωλιακή επιχείρηση και βγάζει τα κέρατα της?
ΠΑΠΑΡΙΑ μπαινουν μεσα. Απλά εκμεταλεύονται την κατασταση για να καλλιεργησουν αποψεις, σαν αυτες :
αντιστοιχο σκηνικο εγινε στην πρωην εταιρια που δουλευα. Τελικα εφυγε το (καλυτερο) 30% των εργαζομενων για αλλου με καλυτερους μισθους και τωρα προσπαθουν να μαζεψουν τον κοσμο πισω.
Άλλη καραμέλα αυτή με την ελεύθερη αγορά και το σπάσιμο των μονοπωλίων. Αντιθέτως σε συνθήκες της υποτιθέμενης ελευθερης αγοράς που ευαγγελίζεσαι ξεσαλώνουν τα μονοπώλια.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το χώρο του επίπλου δεν υπάρχει. Κάποτε στην γειτονιά μου υπήρχαν 3 ξυλουργεία, ξαφνικά ανοίγει υποκατάστημα η ΝΕΟΣΕΤ στην πόλη μου, και συμπτωματικά στη γειτονιά μου. Φαντάζεσαι τι έγινε ε; Σε 1-2 χρόνια και τα 3 ξυλουργεία έκλεισαν. Σε όλη την πόλη έμειναν 2 ντόπιοι έμποροι επίπλου να παλεύουν να διατηρήσουν το μερίδιο στην τοπική αγορά έναντι της ΝΕΟΣΕΤ.
Ε ότι έπαθαν οι ντόπιοι ξυλουργοί από τον ανταγωνισμό της ΝΕΟΣΕΤ, το έπαθε η τελευταία καθώς και η ΣΑΤΟ από τον ανταγωνισμό της ΙΚΕΑ, σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο. Το πως η ΙΚΕΑ έγινε παντοκρατορία νομίζω είναι πασίγνωστο, και δεν μιλάβ για την φτιάξτο-μόνο-σου φιλοσοφία της.
Για πες μου λοιπόν, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς πως σπας τα μονοπώλια; Στη συγκεκριμένη περίπτωση πως σπας το απόλυτο πλέον μονοπώλιο της ΙΚΕΑ;
Ρε Isis μην το ψάχνεις. Ποτέ κανένας “φιλελεύθερος” (ή “νεοφιλελεύθερος”) δεν κατάφερε να απαντήσει στο πώς η ελεύθερη αγορά μπορεί να σπάσει τα μονοπώλια (έχουν μείνει όλοι στον 19ο αιώνα…), θα το καταφέρει σ’ ένα φόρουμ ο… crabsody;
Σε μια σχετική συζήτηση με τον Mule πριν κανα χρόνο, του είχα θέσει τη συγκεκριμένη απορία μου. Ακόμα θυμάμαι την [SIZE=“5”]εκωφαντική[/SIZE] του…[SIZE=“1”]σιωπή[/SIZE]
Γεγονός είναι πάντως ότι οι ίδιοι οι αστοί οικονομολόγοι και όχι μόνο οι θεωρητικοί του “νεο/φιλελευθερισμού” δεν αρνούνται το παράδοξο απλώς προτιμούν να το κάνουν γαργάρα. Γι’ αυτό συνήθως τέτοιου είδους θέματα απαιτούν πολιτική παρέμβαση με αντιμονοπωλιακούς νόμους και τα λοιπά που όμως υποτίθεται ότι καταστρατηγούν το ταμπού της “ελεύθερης αγοράς”.