Για ξανασκεψου ποιους αποτρεπει να γινουν μερος αυτου του επαγγέλματος.
Για πές μου εσύ
Τις πολυεθνικες ισως?Και μετα ΄΄εμεις΄΄που θα θελουμε να μαστε σε αυτο το επαγγελμα θα μαστε οι νεοι τους δουλοι.
Θέλω αδερφικό ξύλο.
Πυραμίδα άραξε κι εσύ ε. Ούτε να θελες ο ίδιος να γίνεις ΔΧ φορτηγάς ξέρω γω.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Το ζήτημα σε κάθε επάγγελμα είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Σε ένα κλειστό επάγγελμα κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, και όποιος έχει συναλλαγές με αυτό το κλειστό επάγγελμα χάνει τη δυνατότητα να επιλέξει τη καλύτερη δυνατή προσφορά για το συμφέρον του. Αν οι πολυεθνικές μπορούν να προσφέρουν κάτι σε αυτό το χώρο (και γενικότερα, σε κάθε επάγγελμα) τότε τουλάχιστον για εμένα είναι ευπρόσδεκτες.
Πέρα από αυτό, δεν νομίζω ότι μόνο οι πολυεθνικές είναι που θα ήθελαν να επενδύσουν σε αυτό το χώρο, ακόμη και έτσι να είναι, σε ένα ανοιχτό επάγγελμα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα για κάποιον καινούργιο να ανταγωνιστεί και να προσφέρει κάτι καινούργιο, σε ένα κλειστό επάγγελμα, αυτό είναι αδύνατο.
Τουλάχιστον έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα.
Χμ. No, no and no.
Γιατι δεν τους θεωρεις προλεταριους?
Ελευθεροεπαγγελματίες είναι. Δεν πουλάνε μόνο την εργατική τους δύναμη.
Άρα είσαι κατά των μονοπωλίων αλλά υπέρ των ολιγοπωλίων;
Βγαίνει και λογικά πως κάτι δεν πάει καλά με αυτή τη θέση…
Η κουβέντα γίνεται για τα φορτηγά ΔΧ. Που χρησιμοποιούμε εγώ και εσύ αν θέλουμε να μετακομίσουμε π.χ.
Που χρησιμοποιούν μικρομεσαίοι για να διακινούν εμπορεύματα.
Οι πολυεθνικές έχουν το κρίσιμο μέγεθος για να έχουν δικούς τους στόλους φορτηγών και να γράφουν στα παπάρια τους το ολιγοπώλιο των φορτηγατζήδων ΔΧ.
Δεν είναι τυχαίο πως τα μόνα πρατήρια που έχουν βενζίνη είναι κάποια πολυεθνικών που χρησιμοποιούν δικά τους βυτία.
Συ είπας.
Πάντως στην Ελλάδα ακόμα και οι πολυεθνικές έχουν ελάχιστα δικα τους φορτηγά. Τα περισσότερα τα νοικιάζουν πακέτο με τους οδηγούς
εκυκλοφόρησε κανείς πρόσφατα έξω να μας πει τη γίνεται στα βενζινάδικα?
Στη διαδρομη απο τη δουλεια προς το σπιτι είδα 3-4 στα 10 να ανεφοδιάζονται
Μιλησα σημερα με γνωστο οδηγο βυτιοφορου.
Η οδηγια το επαγγελμα των ΔΧ φορτηγων να γινει ανοιχτο υπαρχει απο το 1980
αλλα στην Ελλαδα ειμαστε μονο 30 χρονια πισω.
Ο ολος ντορος απο τους ιδιοκτητες γινεται γιατι για να βγαλεις μια αδεια για ΔΧ οχημα
πρεπει να σκασει μετρητα 190.000 ευρω.Οχι σε δοσεις ε.Μια και εξω.
Εγω δικιο τους δινω παντως.Γιατι τα 190.000 δεν τα εχουν ολοι.
To 190.000 δεν ειναι σταθερο. Για καποιες κατηγοριες ειναι 30, για καποιες αλλες 300 (χιλιαδες πάντα)
Φυσικά κι έχουνε δίκιο, είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό.
Παλιότερα ήξερα ότι ίσχυε κάτι παρόμοιο και για τους ταρίφες, γι’ αυτό πολλοι μοιράζονταν με άλλους το ταξι
Δεν ξερω.Λογικα το βυτιοφορο και ενα απλο μικρο φορτηγο μεταφορικης δεν εχουν
το ιδιο αλλα σημασια εχει οτι ειναι πολλα.Ακομα και σε ενα μικρο φορτηγακι.
Απ’οσο θυμαμαι ηταν πανω απο 30 εκατομμυρια δραχμες.
ακόμα ισχύει για τα ταξί. απλά τα νούμερα που λέτε δεν είναι σταθερά. ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την αγορά.
Εντάξει, όπως το έθεσα λογικό να μπερδευτείς. Εννοούσα ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους από τη λεηλασία των μονοπωλίων. Φυσικά και δεν είμαι ούτε υπέρ των ολιγοπωλίων, ούτε υπέρ των μονοπωλίων, είμαι υπέρ ενός δημόσιου και δωρεάν ευρύτερου τομέα των μεταφορών, σε μια σοσιαλιστική οικονομία, όπου τα φορτηγά ΔΧ, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα πλέον, θα βρίσκονται στην ιδιοκτησία της εργατικής τάξης και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων και θα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. (δε νομίζω τελικά ότι ήταν απαραίτητη η διευκρίνιση…)
Το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν οι ίδιοι τα τεκταινόμενα στον κλάδο τους είναι που με ενδιαφέρει, και τα μέσα πάλης που χρησιμοποιούν όπως η απεργία είναι ουσιαστικό και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αυτό είναι που χτυπιέται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με στόχο να τρομοκρατηθούν και υπόλοιποι κλάδοι, που δεν υπάρχουν μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες όπως στα φορτηγά, αλλά μισθωτοί εργάτες (οι περισσότεροι κλάδοι).
Ναι ρε συ, γνωρίζω καλά τι θα ήθελες ιδανικά, τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά, σου έχω αναλύσει με επιχειρήματα γιατί τα θεωρώ ανέφικτα, ας μην ξαναπάμε εκεί και κουράζουμε και όποιον άλλο διαβάζει το θρεντ.
Αυτό που σου λέω είναι πως δεν καταλαβαίνω πως γίνεται στην δεδομένη συγκυρία της Ελλάδας όπως είναι σήμερα, να υπερασπίζεσαι επιχειρηματίες (ελεύθερο επάγγελμα = ατομική επιχείρηση) που παραλύουν τη χώρα και δυσκολεύουν τη ζωή μισθωτών που χριεάζονται βενζίνη για να πάνε να βγάλουν μεροκάματο και αγροτών που χρειάζονται να στείλουν τα προϊόντα τους στις αγορές.
Τι είναι αυτό που καθιστά τα κλειστά επαγγέλματα “περιούσιο λαό” και πρέπει και καλά να προστατευθούν τα κέρδη των συγκεκριμένων επαγγελματιών;