Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Eμενα αυτο που με εκνευριζει λιγο ειναι οτι με ολη αυτη την απεργειακη κινητοποιηση δεν εχουν δειξει ουτε λεπτο οτι ειναι στο πλευρο της εργατικης ταξης,των μισθωτων και γενικα εναντιον στη λαιλαπα της κυβερνησης…Αντιθετα βλεπω μαι ξεχωρη ‘‘κλειστη’’ ομαδα να προασπιζεται τα ‘‘κλειστα’’ συμφεροντα της…Και δεν λεω και αυτο καλο ειναι αλλα σε περιοδους σαν αυτη που διανυουμε δεν μπορεις να το κανεις αυτο και μετα μολις θα δυσκολευονται να βγαλουν το αναμενομενο κερδος λογω καποις αλλης απεργιας(πχ του λιμανιου) να διαμαρτυρονται οπως εχουν κανει και στο παρελθον…

Παρομοια ασχημη μου φαινεται και η αντιδραση των αγροτων τωρα αλλα και σε παρομοιες καταστασεις.Ουτε ιχνος αλληλεγγυης παρα μονο καλυχη του ιδιωτικου συμφεροντος.

• απειρο

Τετοια κωλοζωα ειναι το μεγαλυτερο μερος της κοινωνιας.
Αν τους βαλουν χερι στην τσεπη, ξεσηκωνονται, και μολις γεμισει η δικια τους, παλι στους καναπεδες αραζουν ωστε να συνεχισουν την γκρινια για καποιους αλλους που θα διεκδικουν τα δικαιωματα τους.
Ανοιγμα στην κοινωνια και παπαρια μεντολες ωρες-ωρες…

Γιαυτο αρνουμαι να δεχτω οτι υπαρχουν ‘‘ταξεις’’ στην κοινωνια και οτι θα πρεπει να στηριζω και να επικροτω τον καθε ‘‘αγωνα’’, αρκει να προερχεται απο τα ‘‘λαικα στρωματα’’ και την ‘‘εργατια’’.
Αν ο αλλος δεν εχει συνειδηση, σταρχιδια μου αν ειναι αγροτης ή μεγαλοεπιχειρηματιας.

για αυτον τον λογο μπορουμε να πουμε οτι οι καπιταλιστες μας “νικησαν”.:stuck_out_tongue:
τους βενζιναδες ουτε αφεντικα μπρουμε να τους πουμε ουτε εργατες.
πλεον ο καθε ανθρωπος κρινεται βασει της συνηδεισης του και οχι της “ταξης” του.

Μισό λεπτό ρε παιδιά. Εξηγήστε μου αν θέλετε το εξής: το ότι μπορεί να μη σας αρέσει ο τρόπος που κινητοποιείται ο όποιος Χ προλεταριακός/επαγγελματικός κλάδος τί σχέση έχει με το αν υπάρχουν τάξεις στην κοινωνία; Αντικειμενικό γεγονός είναι αυτό.

Και εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι πρόβλημα η έλλειψη αναφορών στην εργατική τάξη, άλλους κλάδους, την ανάγκη κοινού αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Γιατί από κει φτάνετε στο να χαρακτηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους “κωλόζωα”; Δεν ξέρετε ότι σ’ αυτό το θέμα η κύρια ευθύνη βρίσκεται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σ’ αυτούς τους κλάδους; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν και στους φορτηγατζήδες, και στους αγρότες, και αλλού δυνάμεις που υποστηρίζουν την συμπόρευση με την εργατική τάξη και το λαό; Αν δεν το ξέρετε, ώρα να το μάθετε. Και τί πάει να πει “φταίει η συνείδησή τους”; Αυτή διαμορφώνεται καθημερινά μέσα στην κοινωνία, όχι έξω απ’ αυτήν. Και θέλει δουλειά για να συντελεστούν αλλαγές και σε επίπεδο συνείδησης και σίγουρα όχι απαξίωση και αφορισμοί.

Βασικά είναι απλό, υπάρχει η ταξική τοποθέτηση και η ταξική συνείδηση.

Η ταξική τοποθέτηση είναι κάτι αντικειμενικό, αν κατέχεις μέσα παραγωγής και καρπώνεσαι την υπεραξία της εργασίας κάποιων άλλων είσαι στην αστική τάξη, αν είσαι μισθωτός είσαι στην εργατική τάξη. Φυσικά υπάρχουν και οι γκρι ζώνες αλλά ο γενικός διαχωρισμός δεν αμφισβητείται.

Η ταξική συνείδηση τώρα είναι αρκετά πολύπλοκο θέμα, ο Γράκχος έχει δίκιο σ’ αυτά που γράφει. Εδώ είναι που παίζει μεγάλη μπάλα ο καπιταλισμός καθώς έχει καταφέρει να αλλοτριώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνείδηση της εργατικής τάξης, κάνοντας ουσιαστικά τον προλετάριο να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάποια μέρα μπορεί να γίνει αστός.

Eμενα το μονο προβλημα ειναι οτι απο τη μια ζητουν απο την κοινωνια συναινεση στον αγωνα τους,πραγμα απολυτως φυσιολογικο,συναινεση που ομως δεν δειχνουν προς αλλες ομαδες οταν αυτες αγωνιζονται.

Οσον αφορα τις ηγεσιες αυτο που διαπιστωνω ειναι οτι σε αυτου του ειδους τα επαγγελματα(τα οποια ειναι εξω απο ενα σαφη διαχωρισμο) δεν ειναι καθολου αγωνιστικες οταν θιγεται γενικα ο εργατικος κοσμος παρα μονο γινονται αγωνιστικες οταν θιγονται εντελως αμεσα(διακοπη επιδοτησεων πχ) και μολις ικανοποιηθουν εστω και στο ελαχιστο γυρνανε παλι εκει που ηταν.Σιγουρα μεσα σε τοσο μεγαλες ανθρωπων δεν ειναι ολοι οι ιδιοι αλλα το οτι η γενικοτερη σταση τους εχει αναπτυξει τετοιου ειδους πρακτικες τοσα χρονια λεει πολλα πραγματα για την πλειοψηφια.Με λιγα λογια μαλλον η ταξικη συνειδηση τους λειπει για λογους που χριεαζονται σελιδες για να αναπτυχθουν αν και παλι δεν ξερω τι ταξικη συνειδηση μπορει να αναπτυξει ενας ελευθερος επαγγελματιας με διολου ευκαταφρονητο κεφαλαιο και συμφεροντα που πολλες φορες συγκρουονται με αυτα της εργατικης ταξης.

Αυτο που θελω να πω εγω ειναι οτι στο πλευρο τους ειμαι τουλαχιστον για καποια απο τα αιτηματα τους(οπως και με τους αγροτες αλλωστε) αλλα θα ειναι το λιγοτερο γελοιοι οταν 1)στις επομενες κινητοποιησεις των αλλων κλαδων βγουν παλι και διαμαρτυρονται και 2) αν συνχισουν να κινουνται πολιτικα στους ιδιους χωρους οπου υπαρχει το χωμι και η βοηθεια(στγην τελεικη αυτο ειναι σιγουρο οπως και με τον περισσοτερο κοσμο αλλωστε)…

Στην αυλή του ΤΕΙ Ηρακλείου, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, ένας σπουδαστής είχε δημιουργήσει τη δική του μικρή φυτεία, αλλά συνελήφθη όταν πήγε να την ποτίσει
Οι δυνάμεις της αστυνομίας εντόπισαν στην νοτιοδυτική πλευρά του συγκροτήματος των ΤΕΙ Ηρακλείου, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, δύο δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία και έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση.

Ο 24 χρόνος συνελήφθη όταν πήγε στην φυτεία, κρατώντας ένα πλαστικό δοχείο γεμάτο νερό, με σκοπό να τα ποτίσει.

καλα…το ποσο πειρασμο δημιουργουσε αυτο το δασακι για το παραπανω ειναι αληθεια:lol::lol::lol:!!!

(…τοσα ατομα εχει η καταληψη εκει διπλα…κανεις δεν πηρε χαμπαρι την παρακολουθηση???)

Συμφωνω κι εγω. Κ επειδη τυχαινει ο φιλος πολυ καλης μου φιλης να δουλευει χρονια στον τομεα τοων μεταφορων, τα εχουμε ζησει εμμεσως.

Το θεμα για μενα απ’ όλη αυτη την ιστορια, ειναι η αποφαση για την επιταξη των φορτηγων. Σοκ. Απολυτα δικτατορικη αποφαση, αντισυνταγματικη που προσβαλλει ασχημα το θεσμο της απεργιας, τον οποιο θεωρω απολυτα σεβαστο και δημοκρατικο και που (επιτελους!) εννοειται οτι για να λειτουργησει ως μοχλος πιεσης, “πρεπει” να ενοχλησει κοινωνικα!

Βασικά η επιταξη δεν είναι αντισυγματικη. Ηθικά μη αποδεκτό ίσως ναι. Λένα έχεις δίκιο ότι πρέπει να “ενοχλήσει” κοινωνικά αλλά τι γίνεται με τους ευπαθείς τομείς νοσοκομεία, κλινικές, νησιά κλπ κλπ;; Μήπως το έχουμε παρακάνει με τις απεργειες; Έχουμε βρει το σύστημα και οπότε γίνεται κάτι που δεν συμφωνούμε με την μια απεργεία;;

Η επιταξη χρησιμοποιειται οταν η χωρα βρισκεται σε κατασταση αναγκης. Νοσοκομεια κ κλινικες τι εννοεις στην περιπτωση;
Προσωπικα εκει που ειχα διαφωνησει με την απεργια γιατι το βρηκα ανηθικο σαν πραξη, ηταν με τις 24ωρες του ησαπ κ των μμε γενικως. Πολλοι ανθρωποι εχασαν μεροκαματα -και αναφερομαι σε ανθρωπους που δεν τους παιρνει να τα χασουν. Η αλλη περιπτωση, ηταν οταν οι αγροτες εκλεισαν τον δρομο, περιπτωση οπου παρενεβησαν δηλαδη στην ταξη του κρατους, δεν του στερουν απλα τη συμβολη τους.

Αστάλδο μη λες βλακείες. Δεν ξέρω αν το έχουμε παρακάνει με τις απεργείες, αλλά με τις απεργίες όχι μόνο δεν το χουμε παρακάνει αλλά έχουμε κάνει και λίγες. Από κει και πέρα, τα νοσοκομεία (τα δημόσια δηλαδή) δεινοπαθούν εξ’ αιτίας της υποχρηματοδότησης και γενικά της απαξίωσης από το κράτος (για να πηγαίνουν όλοι στα ιδιωτικά) και όχι επειδή μια φορά το εξάμηνο ξέρω γω κάνουν απεργία γιατροί, νοσηλευτές κτλ., και τα νησιά μαραζώνουν επειδή οι εφοπλιστές βαφτίζουν τις γραμμές “άγονες” και μετά στομπούτσο τους για δρομολόγια και όχι επειδή οι ναυτεργάτες κάνουν απεργίες. Αυτό είναι στοιχειώδες - εκτός κι αν βλέπει κανείς τόσο πολύ ΣΚΑΪ ή διαβάζει τόσο Καθημερινή.

Λένα απ’ ότι φαίνεται δεν έχεις κανένα γνωστό/συγγενή αγρότη/οδηγό τρένου/λεωφορείου/εργαζόμενο στα ΜΜ. Καλύτερα πάντως να μη γίνει αυτό προϋπόθεση για να λέμε “ναι καλά κάνουν, κι εγώ μαζί τους”.

To έχουμε παρακάνει όμως με τις συντεχνιακές απεργίες, γιατί δε βλέπω και ιδιαιτερη διάθεση από τα περισσότερα συνδικάτα για κάτι γενικότερο από τα προβλήματα του κλάδου τους.

Γκρακχο δεν του λες το πιο πρακτικα σημαντικο οτι δηλαδη στη περιπτωση ευπαθων τομεων(νοσοκομεια,ΔΕΗ) μια απεργια οπως πχ αυτη η προσφατη δεν αφηνει χωρις καυσιμα τις συγκεκριμες υπηρεσιες.Γιατι εχουν οριστει ατομα με βυτιοφορα που χωρις να ειναι απεργοσπαστες κανουν αυτη τη δουλεια(πχ του εφοδιασμου ενος νοσοκομειου) και παραλληλα πολλες δημοσιες υπηρεσιες εχουν δικο τους προσωπικο για τετοιου ειδους αναγκες οποτε η κλασικη καραμελα καταπινεται.

Παντως το ερωτημα θα παραμεινει…Με μια τετοιου ειδους απεργιες υπερ η κατα?Δυσκολο.

μας εχει βρει ο καπιταλισμος εδω και τοσα χρονια να κοιμομαστε και μας γαμαει.
με μια απεργια του @@ του φυσαμε… με πολλες απεργιες (και οχι μονο απεργιες :wink:) μπορει και να του τα ξεριζωσουμε…

Έχουμε πει όμως και πολλές φορές ότι γι’ αυτήν την αρρώστια υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, είναι ο προσανατολισμός των περισσότερων συνδικάτων, το ποιές δυνάμεις κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα χουμε πει πολλές φορές αυτά.

Και ότι αυτό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κινήματος σήμερα, είναι, αλλά επειδή στην κοινωνία δυστυχώς δεν παίζουμε μπάλα μόνο εμείς αλλά και (κυρίως) ο ταξικός εχθρός, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όταν μπαίνει το εξής ζήτημα:

Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι για τους περισσότερους, αλλά για μένα δεν υφίσταται καν. Μόνο υπέρ κάθε απεργιακής και άλλης κινητοποίησης εργαζομένων και γενικά ανθρώπων του μόχθου όπως λέω εγώ. Και είτε είναι “τέτοιου είδους” είτε του αλλουνού είδους, από κείνου που μας αρέσει. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο ποιός κλάδος απεργεί/κινητοποιείται, για ποιό λόγο και αν μας κάνει το περιεχόμενο και η αγωνιστικότητα. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ειδικά σήμερα έχει να κάνει με το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία, στην κινητοποίηση, ενάντια στην επιβουλή των κυβερνήσεων και του αστικού κρατικού μηχανισμού.

Οπότε το μόνο ζήτημα για μένα πρέπει να είναι με τί όρους κινητοποιείται ένας κλάδος σήμερα, βλ. με ποιά αιτήματα, με ποιούς συμμάχους κτλ., και να προσπαθούμε να συμβάλουμε λιγότερο (όταν είμαστε απ’ έξω) ή περισσότερο (όταν είμαστε μέσα) στο να υπάρξουν βήματα προς τη σωστή (εντός πολλών εισαγωγικών, το σωστό είναι προς την ταξική/προοδευτική/ριζοσπαστική) κατεύθυνση σ’ αυτούς, και άλλους βέβαια, τομείς.

Gracchus ωραία αυτά που λες και σε μερικά δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αλλά να ρωτήσω κάτι; Εγώ που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ουδεμία σχέση έχω με όλα αυτά τα οποία προκαλούν τις κινητοποιήσεις γιατί να χάνω καθημερινά λεφτά με τις όποιες συνέπειες; Που δεν μπορώ να στείλω εμπορεύματα επειδή δεν έχω βενζίνες; Που δε μπορώ να παραλάβω πρώτες ύλες επειδή απεργούν τα φορτηγά; Που είμαι έρμαιο οποιουδήποτε αποφασίσει πχ να κόψει το ρεύμα, νερό πολλές φορές χωρίς προειδοποιήσεις. Μήπως ανήκω σε καμία κάστα η οποία έχει τα άπειρα φράγγα και δεν το ξέρω;;;

Δεν λέω ότι διαφωνώ πλήρως με τις απεργίες (έχουν και αυτοί τα δίκια τους) αλλά πες ότι στην τελική όλοι αυτοί κάτι θα κερδίσουν. Γιατί όμως εις βάρος μου; Εγώ δηλαδή είμαι από άλλη χώρα; Πληρώνω άλλους φόρους;

Γιατί οι αγώνες απαιτούν θυσίες.

Αν δεν το καταλαβαίνεις, ψάχνοντας λίγο τα πράγματα (ιστορικά) θα το καταλάβεις.
Αν δεν το δέχεσαι τότε απλά είσαι στην αντίπερα όχθη.

No harm done.

@ Γράκχος:

Εγώ δεν είμαι υπέρ κάθε απεργίας πάντως. Είμαι σαφώς υπέρ της απεργίας ως δικαίωμα του εργαζόμενου για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Είμαι απέριφραστα κατά κάθε χουντικού τύπου αποφάσεων όπως η επίταξη. Για συντεχνιακές απεργίες όμως που δεν έχουν κανέναν σκοπό να ανοιχτούν στην κοινωνία παρα μόνο να διασφαλίσουν κάποια αποκλειστικά για τον κλάδο τους προνόμια θα έλεγα ότι είμαι αδιάφορος. Όταν δε η συγκυρία απαιτεί μονάχα μαζική κινητοποίηση τότε θα έλεγα πως είναι και επικίνδυνες.

Ωραία και εγώ να δεχτώ ρε συ ChrisP ότι πρέπει να γίνουν θυσίες ότι πρέπει να γίνουν αγώνες κλπ κλπ. Μέχρι και να τους υποστηρίξω στην τελική. Να τονίσω όμως δύο σημεία.

1. Γιατί πάντα να τους πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτούς τους αγώνες που στην ουσία εγώ δεν έχω κανένα κέρδος αν οι οδηγοί φορτηγών πάρουν 200 ευρώ παραπάνω πχ (ασχετό με το αν πραγματικά πιστέυω ότι τα αξίζουν - απλό παράδειγμα δεν θέλω να πω κάτι για τιν κλάδο)

2. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πότε έκανε κάποιος αγώνα ή θυσίες; Πότε βγήκαν στο δρόμο; Και άντε πες ότι εγώ βγήκα. Πιστεύεις ότι θα νοιάξει κανένα. Θα σου πει κύριε δε θες;; Κλείσε την επιχείρηση σου θα ανοίξει άλλη.

Για το no harm done δεν ξέρω αν ήταν σε προσωπικό επίπεδο ως προς το να αποφευχθεί κάποια παρεξήγηση (εννοείται πωε δεν τίθεται τέτοιο θέμα, από την αρχή σε συμπάθησα :p) αλλά αν εννοείς για τους αγώνες και τις θυσίες που λες εεε τότε πίστεψε με a lot harm has been done :frowning:

Λολ, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (αν έχουμε ίδιο ορισμό για το ποιοι είναι) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να βγουν στο δρόμο και να συνταχθούν με τα αιτήματα των εργαζόμενων γιατί το μόνο που πρόκειται να συμβεί με τα μέτρα που προωθούνται είναι να βάλουν λουκέτο και να καταλήξουν απλοί υπάλληλοι στις πολυεθνικές.

Και εγώ σου λέω όπως είπα και παραπάνω ότι με το να βγω εγώ στο δρόμο δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσω κάτι. Ναι θα βοηθήσω ίσως κάποιους και θα είναι πολύ καλό. Προσωπικό ώφελος όμως 0. Έχεις ακούσει πολλές φορές να βοηθάν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (http://europa.eu/legislation_summaries/enterprise/business_environment/n26026_el.htm); Αν ναι μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μόνο αυτό δεν γίνεται.

Αυτό που λες για τις πολυεθνικές είναι πολύ γενικευμένο. Μεγάλες εταιρίες με όνομα ναι ίσως και μάλλον θα εξαγοραστούν αλλά οι πιο μικρές δεν υπάρχει περίπτωση. Π.χ. αποκλείεται ένας κολοσσός να έρθει λίγο έξω από την Καβάλα να αγοράσει ένα εργοστάσιο ποθ απασχολεί 15 άτομα

Anyway προφανώς και τα βλέπουμε από διαφορετική γωνία τα πράγματα :slight_smile: :slight_smile: