Ξεχωριστά αναφέρθηκα σε αποπληθωρισμό και ανάπτυξη (deflation-gdp growth), δεν ξέρω τι σε μπέρδεψε. Η Γερμανία είχε-έχει [U]αντιπληθωρισμό[/U].
H [U]ανάπτυξη [/U]της Γερμανίας από τα τέλη του 12 έως τα τέλη του 14 ήταν [U]μηδενική [/U]ή [U]αρνητική[/U].
Επίσης η οικονομία της είναι αντιπληθωριστική από τα μέσα του 13 και πλέον πλησιάζει στον αποπληθωρισμό.
Αυτό που ήθελα να καταλάβεις με τα παραπάνω είναι πως αν ήταν επιλογή της Γερμανίας η ποσοτική χαλάρωση, θα είχε γίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Τότε ήταν πολύ πιο επιτακτική λόγο των δεικτών της.
Η οικονομική φιλοσοφία της Γερμανίας δεν εντάσσεται στις δύο διαδεδομένες σχολές. Είναι μία πολιτική αυστηρής πειθαρχίας, πλεονασματικών προϋπολογισμών και σε καμία περίπτωση δε συζητά τύπωμα χρήματος, κάτι που ακόμα και η μονεταριστική σχολή, σε τέτοιες συνθήκες, αποδέχεται.
Και στο τέλος-τέλος μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και είδες πως η αντίδραση της Γερμανίας μόνο θετική δεν ήταν όσον αφορά τα μέτρα του Ντράγκι.
Και για να το συνοψίσουμε, εγώ εστίασα στον εσωτερικό. Προφανώς και το ότι ο Τσίπρας (Βαρουφάκης κλπ.) ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της χαλάρωσης ενώ ο Σαμαράς ακολουθούσε ρητορική Γερμανίας (τύπου “forget it Yannis”,*), είναι στα υπέρ του.
Και προφανώς υπάρχουν άλλοι συσχετισμοί στην Ε.Ε σε σύγκριση με την Ευρώπη των Μερκοζί, Μπερλουσκόνι, Τρισέ κλπ.
Είναι επιθυμία των περισσοτέρων χωρών η χαλάρωση. Ιδίως της Ιταλίας και δευτερευόντως της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Ναι, ο Ντράγκι κεντρικός τραπεζίτης είναι, αλλά το πως θα επιτευχθεί η χαλάρωση καθορίζεται από τις δικές του αποφάσεις. Το 1 τρισ. επαναγορά είναι δική του απόφαση. Και όπως βλέπεις, δεν έχει τη συγκατάθεση της Γερμανίας σε αυτό.
*“Ζήτησε ο κ. Τσίπρας να αγοράζει, ώστε να αγοράσει και για εμάς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέρος του χρέους μας. Δηλαδή να δώσει φρέσκο χρήμα. Όμως αυτό το απαγορεύει το ίδιο το καταστατικό της ΕΚΤ. Πέρα που το απορρίπτουν οι περισσότερες χώρες της Ένωσης. Δεν έχετε καταλάβει καν με ποιους κανόνες κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.” τάδε έφη Σαμαράς.
Ποια ήταν η αντίδραση της Γερμανίας; Δεν έχω διαβάσει ακόμη Γερμανικό τύπο αλλά στο λίγο που κοίταξα δεν λένε τίποτα. Αυτές τις μέρες όλοι είναι στο Νταβός. Εγώ δεν έχω δει να έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανακοίνωση στην Γερμανία. Τον Οκτώβρη ασχολήθηκαν και όπου πάρθηκε η απόφαση (έκτοτε οι αγορές στη Γερμανία πάνε μόνο προς τα επάνω)
Εγώ πάντως θα ήθελα πολύ να ξέρω τις σκέψεις των πιστών φιλελεύθερων τώρα που η Δράση στηρίζει το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει και ο ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ Θεοχάρης.
@alejandro
Αν κατάλαβα καλά, το ρίσκο το αναλαμβάνουν κυρίως οι εθνικές τράπεζες των κράτων. Απόφαση που πάρθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε ο Ντράγκι με την Μέρκελ και με τη Bundesbank. Οι Ολλανδοί (και οι Γερμανοί) διάβαζα χθες πως σκέφτονται να μην εφαρμόσουν καν το μέτρο οι εθνικές τους τράπεζες στο σύνολο του αλλά μόνο όσο αυτές επιθυμούν. Πράγμα που σημαίνει πως το 1,1 τρις που ανακοινώθηκε μπορεί να καταλήξει ώς και 25% λιγότερο.
Ακόμη και σαν ήττα της Γερμανία και νίκη του Ντράγκι (?) να το δεις (σίγουρα η νίκη δεν είναι του Σαμαρά/Τσίπρα οπότε ας μην μπλέκουμε άσχετα θέματα στην υπόθεση), τότε η νίκη είναι πύρρειος. Η Γερμανία απαίτησε και πέτυχε να μην δανειστεί κανείς πλην αυτής με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, το QE μετατρέπεται σε άλλο ένα μέτρο πίεσης για να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και τα μνημόνια από τις χώρες σε κρίση. Κι όλα αυτά, με αρκετό κόσμο στο Γερμανικό τύπο να κάνει αναφορές για ‘υπέρβαση καθήκοντος’ από την ΕκΤ και τον Ντράγκι μεταφέροντας όλη την πίεση στην ΕκΤ για την επιτυχία του μέτρου και στον Ντράγκι για να κρατήσει τη θέση του.
:lol: Αυτός κατεβαίνει για βουλευτής; Έλα Χριστέ και Παναγιά… Αυτός είχε βγάλει απόφαση πως όσοι έχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου θα φορολογηθούν στα κέρδη τους με αναδρομικό φόρο μέχρι και με 30+% με αποτέλεσμα να ξεπουλάνε όλοι όσο-όσο τα ελληνικά ομόλογα παντού στη Γη :lol:
Όχι ακριβώς, αλλά ο Mule έχει απαντήσει σχετικά νομίζω.
Αλλά άσε τον Θεοχάρη στην άκρη. Θες να πιάσουμε τον γαμιά της μισής Αθήνας Τατσόπουλο; Τον αναρχοσυντηρητικό σοσιαλδημοκράτη Ψαριανό που κάνει βουλευτική καριέρα με οποιοδήποτε κόμμα του κάτσει;
Για να μην αναφέρω και τις δηλώσεις του ίδιου του Θεοδωράκη που διατείνεται ότι το Ποτάμι δεν βρίσκεται κοντά στις φιλελεύθερες θέσεις.
@ κάρβου:
Εντάξει, όχι ότι τα άλλα κόμματα (που στοχεύουν στην είσοδο στη βουλή) πάνε πίσω, αλλά το καστ του Ποταμιού είναι πραγματικά το ένα και μοναδικό.
@karvou, το βλέπουμε από διαφορετικό πρίσμα. Εγώ καταρχάς μιλάω για την επομένη κυβέρνηση της Ελλάδας και πως προσδιορίζει τα συμφέροντα της χώρας.
H νυν κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης (παρέθεσα τις δηλώσεις Σαμαρά), όπως παλιότερα είχε απορρίψει και το κούρεμα χρέους, ενώ η επερχόμενη μιλάει για την ανάγκη χαλάρωσης.
Όσον αφορά τα μέτρα του Ντράγκι και το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά, σε αυτό έχω κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Και αυτό γιατί δομικά η Ε.Ε. έχει στρεβλώσεις που καθιστά ανέφικτο να ακολουθηθούν πολιτικές τύπου FED στην Αμερική.
Ακόμα και στην Αμερική, η επαναγορά ομολόγων έφερε μερικό αποτέλεσμα μόνο.
Το Ποτάμι πιστεύω το έχασε από τότε που πήρε όλους αυτούς τους γυρολόγους της πολιτικής. Νομίζω ότι κανείς πλέον δεν αμφισβητεί μεγάλη νίκη του συριζα (πάνω από 5-6 μονάδες) άρα το θέμα είναι αν θα έχει αυτοδυναμία και με πόσες έδρες.
Θεωρώ πως με μια μικρή αυτοδυναμία, 151-153 έδρες δηλαδή, σύντομα θα έχουμε πάλι εκλογές. Ακούγονται και σενάρια για Αβραμόπουλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που θα έρθει από τον συριζα. Γενικά θα έχει ενδιαφέρον η όλη ιστορία.
Το ποτάμι είναι κυρίως τηλεκόμμα.Μαζεύει χιπστερ, δεξιούς,αριστερούς,γαμιάδες,απολιτίκ, φιλελευθερους. Αχταρμάς προφανώς αλλά στην εποχή που ζούμε δεν μου φαίνεται περίεργο. Οι αλλαξοκωλιές πάνε σύννεφο και στην τελική ποιος είναι συνεπής πολιτικά για να είναι το ποτάμι; Κλαην…
Η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει αρχίσει το παραμύθι πως πρέπει να επιστρέψει στις αρχές του Καραμανλή και να επιστρέψει στο κέντρο, άσχετα βέβαια που ο Καραμανλής(ο κωλόγερος) δεν ήταν ποτέ κεντρώος . Θα βρούνε και τον δικό τους Τσοχατζόπουλο, θα διασπαστούν και όλα καλά.
Δυστυχώς ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς και το πάρτυ τώρα ξεκινάει.
Για τον Θεοχάρη έχω πάρα πολύ καλή άποψη. Θέλω την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θέλω ίκανο κόσμο που μπορεί να την πετύχει έστω σε ένα μέρος. Δεν συμφωνώ με τον mule να αρχίσουμε όλοι να μην πληρώνουμε φόρους. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό. Αλλά φόροι πρέπει να πληρώνονται ούτως ώστε να κάνει το κράτος τις λίγες και απαραίτητες λειτουργίες που πρέπει.
Για τον Τατσόπουλο δεν έχω καλή άποψη και πράγματι με λυπεί που είναι στο Ποτάμι. Από ένα-δυο άτομα όμως δεν μπορώ να απορίψω ένα κόμμα που είναι αυτό που συμφωνώ στα περισσότερα.
Δεν ξέρω τη συγκεκριμμένη δήλωση του Θεοδωράκη που αναφέρεσαι. Αν μπορείς δώσε ένα λινκ για να ενημερωθώ.
Το ρεζουμέ είναι σοσιαλδημοκρατία με όσο πιο ασαφείς θέσεις γίνεται.
Όσο για τον Θεοχάρη (δες λίγο και τι λέει ο κάρβου), αναφερόμουν στο παρακάτω ποστ του Mule που καμία σχέση δεν έχει με το αν πρέπει ή όχι να πληρώνουμε φόρους:
Είναι ανούσια όμως αυτή η συζήτηση. Δεν είναι στο χέρι κανενός από τους 2 (ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ) να ασκήσει επιρροή σε αυτό το θέμα. Μπορεί να τσακώνονται δημόσια, μπορεί κι όλας να επιδιώκει ο ένας να διαφοροποιηθεί από τον άλλο για να υπάρξει πόλωση, αλλά στο τέλος η απόφαση δεν είναι δική τους οπότε τζάμπα η προσπάθεια της πόλωσης. Είναι το λεγόμενο “δυο γάιδαροι τσακώνονταν σε ξένο αχυρώνα”. Ούτε θα μάθουμε ποτέ αν κάποιος από τους 2 είχε περισσότερο δίκιο/άδικο.
Η ΕκΤ και η Ε.Ε. θέτουν τα constraints μέσα στα οποία θα κινηθεί και η κυβέρνηση μας. Η συζήτηση για τα constraints δεν αλλάζει την ουσία: αυτοί είναι περιορισμοί και είτε συμφωνούμε και δε τους ξεπερνούμε είτε τους παραβιάζουμε και δεχόμαστε τις επιπτώσεις. Γιατί αλλιώς καταλήγουμε να κάνουμε τούμπες όπως “είμαστε κατά του PSI” που έλεγε ο Σαμαράς ή “θέλουμε κρατικοποίηση τραπεζών” που έλεγε ο Λαφαζάνης. Όσοι προσπάθησαν να πολώσουν το κλίμα σε θέματα που αποτελούν φετίχ περιορισμούς στην Ε.Ε. -αλλά την ίδια στιγμή θέλουν Ε.Ε.- πέφτουν σε αντιφάσεις και φέρνουν κωλοτούμπες.
Το πόσο συμφέρον θα καταλήξει για την Ελλάδα, απομένει να το δούμε. Η ΝΔ δεν έκανε σημαντικές δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και αν δεν τις κάνουν ούτε οι επόμενοι, τότε το QE προβλέπω να καταλήγει σε περαιτέρω αύξηση του χρέους της χώρας και θα μας έχει κάνει και λιγότερο ανταγωνιστικούς εντός Ε.Ε.
τι απο τα δυο παιζει με το προτελευταιο σκιτσο?
α) Είδαν επιτελους την αληθεια οι "συντροφοι " του συριζα
ή
β) Ενα και καλα αριστερο κομμα κοροϊδευει κατι που ειπε ο Μαρξ?
με εχουν μπερδεψει
Επειδή δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος αν μπορεί και ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει. Η αποστολή sms από υποψηφίους σήμερα είναι παράνομη σωστά, ή κάνω κάποιο λάθος;
Εδω στην Ασια ειναι 5η η 6η ειδηση οι εκλογες στην Ελλαδα.
Προηγουνται οι Ιαπωνες με την Isis, η Νιγηρια, επισης οι νεκροι στην Ουκρανια. Λογικα ολα αυτα.
Αλλα εχουμε και την επισκεψη Ομπαμα στην Ινδια, και την κηδεια Αμπντουλαχ σε Σαουδικη Αραβια.
Καποια αλλη ειδηση ξεχναω αλλα δεν θυμαμαι τι.
Κατά γενική ομολογία, η φράση αυτή αποδίδεται στην Έμμα Γκόλντμαν, τη μεγαλύτερη αναρχική επαναστάτρια του 2ου αιώνα, η οποία μεταξύ άλλων πραγμάτων που είχε γράψει για τις εκλογές φέρεται να έχει πει και αυτό.