[B][I]Falciani: ?Sarkozy blackmailed Papandreou into accepting the troika?[/I][/B]
Former Greek PM’s mother allegedly held an account with 500 million euros
Το δικό σου το ανύπαρκτο μυαλό το μετέφρασε ότι χρησιμοποίησα επιχείρημα για κάτι ενώ το έβαλα για να γελάσουμε.
Καλά, μεταξύ μας, δεν απέχει και πολύ το ένα από το άλλο
Πάντως πολύ εύκολα ξεπλένουμε τις εθνικοπατριωτικές κορώνες με φράσεις τύπου “δεν είναι έτσι ακριβώς, σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέτοιες τάσεις, και οι Γερμανοί τα ίδια λένε για 'μας” κλπ. κλπ. Ναι, φοβερή διαπίστωση, πατριώτες υπάρχουν παντού! Πάμε παρακάτω;
Απορώ γιατί κάποιοι εκπλήσσονται με αυτό, λες και από το 2011 και τους αγανακτισμένους δεν είναι αυτή η κυρίαρχη ρητορεία. Από τη μία οι προδότες πολιτικοί, από την άλλη η “καριόλα Μέρκελ” και οι κωλογερμανοί. Και να σου οι σημαίες να κυματίζουν και οι μούτζες να φέυγουν προς τη βουλή.
Και τώρα, που οι αγανακτισμένοι είναι στην κυβέρνηση, ξαφνιαζόμαστε που στην πρώτη γραμμή (ξανα)μπαίνουν τα κατοχικά δάνεια, τα “θα τσακίσουμε το φασισμό όπως το '40” του γελοίου Γλέζου κλπ. κλπ; Μα 4 χρόνια τώρα, ο λόγος ολόκληρης της αριστεράς (και μέρος του α/α χώρου) είχε ενσωματώσει full ό,τι πατριωτικό αντανακλαστικό υπήρχε. Για νέο Ε.Α.Μ. ακούσαμε, για ξενόδουλες κυβερνήσεις ακούσαμε, μέτωπα με πατριώτες είδαμε, γενικά πολύ γαλανόλευκο χρώμα, ρε παιδί μου… Και φυσικά ούτε λόγος για ελληνικά αφεντικά, για το ότι κάποιοι έβγαλαν (και βγάζουν) χοντρά λεφτά μες στην κρίση στις πλάτες τις δικές μας, για το ότι μέσα σε 4 χρόνια ο ελληνικός καπιταλισμός αναδιαρθρώθηκε με τέτοιον τρόπο (με πρόσχημα τον εκβιασμό του χρέους) που τα ελληνικά αφεντικά ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν είχαν φανταστεί.
Και τώρα κάποιοι ξαφνιάζονται, ή ακόμα χειρότερα [U]δικαιολογούν[/U] τις εθνοπατριωτικές συγκεντρώσεις/δηλώσεις λέγοντας “ναι μεν, αλλά…”. ΟΚ. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι (και) υπό αυτήν την κυβέρνηση έχουμε να φάμε πατριωτισμό με το κουτάλι. Και είναι λογικό, ε; Την πρώτη μέρα ο ένας στεφάνι στην Καισαριανή και την επομένη ο άλλος στεφάνι στα Ίμια. :thumbup: Γαμώ τις φάσεις. Το θέμα είναι γιατί κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Eθνικοπατριωτικές κορώνες θα ακούγονται πάντα σε κάθε χώρα όποιος και αν είναι στην εξουσία. Ναι το ίδιο συμβαίνει και θα συμβαίνει σε κάθε χώρα πάντα!! Δηλαδή αλήθεια τι περιμένεις να δεις; Να γίνονται συγκεντρώσεις με… καλούς τρόπους; Και μπενιλικια στην Μερκελ θα ρίξουν και τεμπέληδες Έλληνες θα μας πούνε οι άλλοι… Όλα σε παιχνίδι εντυπώσεων στηρίζονταν πάντα και όλα ξεκινούν από πατριωτική ρητορική πολιτικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Θα τσακίσουμε τον φασισμό θα πει ο Γλέζος, η Γερμανία είναι πολύ γενναιόδωρη με την Ελλάδα θα πει εμφατικά ο Σοιμπλε, λες και μας χαρίζουν χρήματα τόσα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει de-facto φασισμό (γιατί για εκεί το πας).
Τώρα βέβαια το κατά πόσο η κατάθεση στεφανιού στην Καισαριανή και η διεκδίκηση κατοχικού δανείου (άσχετα με την ρητορική που την συνοδεύει) θεωρούνται πατριωτικές κόρωνες… εγώ εδώ πάω πάσο.
Εκεί ήθελα να σταθώ κι εγώ. Λες και η εκτέλεση τους ή ο αντιστασιακός αγώνας συνολικά είχε εθνικοπατριωτικά χαρακτηριστικά.
ΥΓ: Φαντάζομαι πως “τα αφεντικά” και όσοι πλούτιζαν δεν έχουν τεθεί στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Δεν είδα πουθενά να κουκουλώνονται οι διάφορες λίστες (μεγάλων) φοροφυγάδων, ούτε διάβασα για φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές στις προγραμματικές.
@Leper
Το ξέρεις και το ξέρω ότι ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος, και δε συμφωνώ καν με το σύνολο του ποστ σου, αλλά σέβομαι το κίνητρό σου απόλυτα. Και να ξέρεις ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε κάτι κοινό: θα θεωρούμαστε προδότες.
Εδώ οι άλλοι δεν κατάλαβαν καν τι εννοούσες μ’ αυτό για την Καισαριανή.
Και τώρα προδότες θεωρείστε.
Ο ένας από τον άλλο.
Της εργατικής τάξης όμως. Όχι ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
Που αλλού μπορεί να παραπέμπει το “πατριωτισμός με το κουτάλι” και εν συνεχεία το στεφάνι στην Καισαριανή στην ίδια πρόταση με τα Ίμια και δεν το πιάσαμε;
Για μένα, ο συμβολισμός ήταν πως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, τιμά τους νεκρούς κομμουνιστές αγωνιστές. Δεν “αναγνώρισα” κανένα συμβολισμό όσον αφορά τη Γερμανία. Μάλλον στην Ελλάδα και στο φασιστοποιημένο κράτος της τελευταίας 5ετίας παρέπεμπε η συγκεκριμένη κίνηση.
Το ότι σε μία χώρα με τέτοια κρίση ξυπνάν σε κάποιους “εθνικιστικά” αισθήματα, είναι προφανές από τα ποσοστά της χ.α., του λαος και της Σαμαρικής ν.δ.
Όπως επίσης, ένα ακραιφνώς δεξιό κράτος επί μία 25ετία τουλάχιστον, δεν πρόκειται να αλλάξει σε ένα μήνα ή μια διετία.
Φασίστα Γλέζο σε ψάχνουμε
edit : Θα κάνουμε πολ για δραχμή ή ευρώ τι θα γένει ?
Να τα κάνω πιο λιανά τότε, μήπως όντως δεν ήμουν ξεκάθαρος.
[U]Για το θέμα του συμβολισμού της Καισαριανής[/U]: αφήνω κατά μέρος το αν ο αντιστασιακός αγώνας είχε εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά, γιατί πρώτον, για μένα αυτό εξυπακούεται, και δεύτερον, δεν έχει και τόση σημασία για την κουβέντα μας (και τρίτον, ποιος τον ακούει το Γράκχο, άσ’ το καλύτερα τώρα που τα βρήκαμε για μια φορά :!:). Το θέμα είναι τι χαρακτηριστικά δίνεις [U]εσύ[/U], [U]τώρα[/U] σε ένα τέτοιο γεγονός (την εκτέλεση 200 κομμουνιστών). Η ιστορία δεν είναι μία παγωμένη στιγμή στο παρελθόν, κάτι το αυθύπαρκτο. Γράφεται και ξαναγράφεται, ερμηνεύεται κατά το δοκούν, χρησιμοποιείται, στην τελική είναι εργαλείο, όπλο. Ανεξάρτητα για το τι γνώμη έχω εγώ για τον αντιστασιακό αγώνα, αυτό που συνέβη πριν 2 βδομάδες στην Καισαριανή μου θύμισε τη χαρακτηριστική φράση του Benjamin: [I]"(…) ούτε ακόμη και οι νεκροί δε θα 'ναι ασφαλείς από τον εχθρό, εάν αυτός νικήσει. Και ο εχθρός αυτός δεν έχει πάψει να νικά"[/I]. Κοινώς, ο μόνος τρόπος για να ερμηνεύσω αυτήν την κίνηση δεν είναι αυτό που λες εσύ (ότι η πρώτη [ή δεύτερη;] αριστερή κυβέρνηση του τόπου τιμά τους νεκρούς της), αλλά ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να δείξει ότι “πιάνει το νήμα” από εκεί που το άφησε ο Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ., ότι ο αντικατοχικός αγώνας συνεχίζεται, ότι ξανά έχουμε μία υπόδουλη Ελλάδα στα χέρια των Γερμανών κλπ. κλπ. Και έχω κάθε δικαίωμα να το πιστεύω αυτό όταν η γραμμή της αριστεράς τα τελευταία 4 χρόνια είναι ακριβώς αυτή!
[U]Για τα αφεντικά που “δεν κουκουλώνονται”[/U]: αφεντικά δεν είναι μόνο οι λίστες των φοροφυγάδων, οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο που (λέει ότι) θα κυνηγήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αφεντικά είναι και αυτοί/ες που χαρακτηρίζονται “μικροί”, “μεσαίοι”, και έχουν στη δούλεψη τους από έναν έναν, έως και 10-20 υπαλλήλους. Συνήθως ανασφάλιστους, συνήθως “δε βγαίνει η επιχείρηση, ρε παιδιά”, συνήθως απλήρωτους για μήνες, συνήθως εκβιάζοντας με λόγια τύπου “μια οικογένεια είμαστε εδώ, ρε Τάκη”. Και κοίτα να δεις ένα περίεργο, όσο πιο “μικρό” το αφεντικό, τόσο πιο “οικογένεια” είμαστε (όπως είχε πει και μια ψυχή παλιότερα, “αν με τα αφεντικά ήμασταν μια οικογένεια, θα μας είχαν γαμήσει τη μάνα”). Αυτή η είναι κοινωνική βάση που ανέβασε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία. Αυτή ήταν η κονωνική βάση που ΕΓΛΕΙΦΕ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις πλατείες 4 χρόνια πριν. Κι ενώ έπρεπε να τους παίρνουμε με τις πέτρες όποτε κι όπου τους βλέπουμε, εμείς (χάριν λόγου χρησιμοποιώ το “εμείς”) καθόμασταν μαζί τους και βρίζαμε τη Μέρκελ. Γιατί; Γιατι “χτυπήθηκε απ’ την κρίση κι αυτός, ρε παιδιά”, “το έκλεισε το μαγαζάκι”, “στην ίδια μοίρα είμαστε”. Ποια ίδια μοίρα, στην ίδια μοίρα είμαι εγώ ο ανασφάλιστος με τον κομμένο μισθό και στην ίδια μοίρα αυτός που τόσα χρόνια έκανε υπερσυσσώρευση κερδών στην πλάτη μου; Στο ίδιο πόστο είμαστε όταν πέσουν τα ρολά; Κι όμως, όλη η αριστερά αυτό βάλθηκε να μας πείσει τόσα χρόνια.
[U]Για το “δεξιό κράτος που δεν αλλάζει σε ένα μήνα” και το “φασιστοποιημένο κράτος της τελευταίας 5-ετίας”[/U]: δεν ξέρω αν είσαι ΣΥ.ΡΙΖ.-αίος, δεν έχει και πολύ σημασία ούτως ή άλλως. Αλλά με αυτά που λες στο δεύτερο post σου που quote-αρα θα μας πέσουν τα μαλλιά. Και δικαιώνεις όσους αυτήν τη στιγμή μιλάνε για το μεγαλύτερο ξέπλυμα της ακροδεξιάς από αριστερή κυβέρνηση που συνέβη ποτέ στη χώρα (και φυσικά αναφέρομαι στη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση Τσίπρα). Ποιος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αλλάξει αυτό το δεξιό και φασιστοποιημένο κράτος που λες; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μιλούσε για συγκυβέρνηση με Καμμένο ήδη από τις εκλογές του '11 (και άρα ακυρώνει μεμιάς τα όσα “ε, αναγκαστήκαμε, γιατί δεν έβγαιναν τα κουκιά” που ακούστηκαν); Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μιλούσε ανοιχτά με άτομα τύπου Γρίβα, Μαρκεζίνη κλπ; Εμένα μου φαίνεται ότι μια χαρά έχουν τακιμιάσει οι δύο πλευρές, εξάλλου στην ουσία μιλάμε ΑΚΡΙΒΩΣ για την άνοδο στην εξουσία της “πάνω” και της “κάτω” πλατείας Συντάγματος του '11.
Τέλος πάντων, δεν είναι δουλειά μου να κάνω αριστερή αντιπολίτευση στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτό είναι δουλειά του Κ.Κ.Ε. και της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ούτε περίμενα κάτι διαφορετικό από τη θεσμική αριστερά, με αυτά τα πράματα έχω κατασταλάξει εδώ και χρόνια ευτυχώς. Αλλά είναι πραγματικά αστείο το γεγονός ότι το '89 με το Μητσοτάκη ολόκληρο Κ.Κ.Ε. διαλύθηκε και χιλιάδες κομμουνιστές βρέθηκαν με υπαρξιακό πρόβλημα, τώρα που είναι πιο χοντρή η φάση (!) οι αριστεροί πανηγυρίζουνε και μάλιστα διαδηλώνουν υπέρ (!!!) της κυβέρνησης. Πως το 'λεγε ο Κάρολος για την ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία και σαν φάρσα; Κάτι τέτοιο…
Το ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τους ψεκασμένους πατριδοπαπάρες που είναι στην κυβέρνηση είναι προφανές. Πάλι π.χ. σήμερα ο Καμμένος έκανε δηλωσεις ( για ΕΛΔΥΚ αυτή τη φορά). Ποιος μπορεί να παραβλέψει π.χ. το ότι ο Πανούσης θέλει να γίνουμε φίλοι με τους μπάτσους και άλλα φαιδρά? Και δεν ξεχνάμε πως ακόμα έχουμε ανοικτά [B][U]στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών[/U][/B] ( οι ναζί είναι κακοι, εμείς είμαστε ευρωπαίοι δημοκράτες οπότε οκ ) . Οι αγανακτισμένοι όμως πως προκύπτει ότι είναι όλοι μικρά ή μεγαλύτερα αφεντικά που όπου να ναι θα γίνουν φασιστάκια ; Σίγουρα αρκετοί ήταν από τότε φασισταριά ή έγιναν στην πορεία. Η δικιά μου εμπειρία τότε, στην Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, ήταν εντελώς διαφορετική.
Δεν είπα πουθενά ότι όλοι οι αγανακτισμένοι ήταν μεγάλα ή μικρά αφεντικά. Είπα ότι τα μικρομεσαία αφεντικά ήταν ένα μεγάλο (αν όχι το κυρίαρχο) μέρος των αγανακτισμένων. Ε ας μην κοροϊδευόμαστε, το “πρωτόγνωρο” με τις πλατείες ήταν ότι πρώτη φορά κατέβηκε η μεσαία τάξη στο δρόμο.
@zouglaou τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών είναι στο μυαλό μου λέγοντας για φασιστοποιημένο κράτος που δεν αλλάζει σε 1 μήνα.
Δεν είναι λογικό να απαιτούμε σε (οποιαδήποτε) κυβέρνηση 2 εβδομάδων να λύσει [U]ταυτόχρονα[/U] τόσα ανοιχτά μέτωπα. Φυσικά και τα στρατόπεδα μεταναστών, η ιθαγένεια, τα ταξιδιωτικά έγγραφα κλπ κλπ είναι θέσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί ο σύριζα.
Οπότε φίλε Leper θα μπορέσω κι εγώ μιλήσω για ξέπλυμα της ακροδεξιάς, αν τα παραπάνω μείνουν θέσεις (στη βάση ότι έχουμε 149 βουλευτές και δε μπορούμε να τα περάσουμε).
Όπως αντίστοιχα οι φυλακές τύπου Γ κλπ. Καταλαβαίνω ότι και μόνο η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση φτάνει για σένα ώστε να μιλάς για ξέπλυμα, δε μπορώ να διαφωνήσω στο συλλογισμό σου. Εμένα ωστόσο με νοιάζει περισσότερο το αποτέλεσμα και αν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να αποφασιστοποιήσει το κράτος.
@Leper διαφωνώ κάθετα στη γενίκευση για τα “αφεντικά”. Κάποιοι όντως συσσώρευσαν χρήμα το οποίο έκαναν προσωπική περιουσία που δεν χρηματοδοτεί μία επιχείρηση σε κρίση, αλλά δεν είναι ο κανόνας και σίγουρα όχι στις ΜΜΕ. Έχω τελείως διαφορετική εικόνα για την (πάλαι ποτέ) μεσαία τάξη (που φυσικά πάλι Σαμαρά ψήφισε, μη γελιόμαστε) και αυτούς που κινητοποιήθηκαν με τους αγανακτισμένους.
Με την ίδια λογική να μιλάμε και για τους αγρότες που “έκαναν τις επιχορηγήσεις BMW” κ.α.
Αυτή η ρητορική περί ΜΜΕ και “αφεντικών” που έχουν αδήλωτους εργαζόμενους, δεν κόβουν αποδείξεις κ.α. οδήγησαν στο να τους συντρίψουν και να απορροφηθούν από πολυεθνικές και μη που έχουν 4ωρους με 250 ευρώ. Και στο λέει κάποιος που είναι υπάλληλος σε ΜΜΕ.
Βλέπεις επίσης ότι στο συμβολισμό της Καισαριανής δίνουμε δύο διαφορετικές ερμηνείες.
@alejandro νομιζω ότι ο συριζα δεν τα ακουμπά τόσο αυτά τα θέματα τώρα γιατί είναι οι ανελ στο παιχνίδι. Από τη μία δεν πιστεύω ότι γουστάρουν τα στρατόπεδα (π.χ. ο σαμαράς σίγουρα γούσταρε) από την άλλη δε βλέπω να συγκρούονται για αυτά με τους ευρωπαίους. Κοινώς, βλέπουμε κωλοτούμπες, στρογγυλέματα ή αλλιώς politics. Για μένα αυτά τα θέματα παίζει να είναι και πιο σημαντικά ακόμα και από αυξήσεις στους μισθους . Είναι ζητήμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αν λοιπόν όντως ενδιαφέρονται για το φασισμό , θα πρέπει άμεσα να κινηθουν ανάλογα. Κάθε μέρα που περνάει και έχουμε αμυγδαλέζες, ριζώνει μέσα μας ο φασισμός. Νομίζω πάντως ότι οι [U]φυλακές τύπου γ[/U] θα καταργηθούν άμεσα
@leper το πρωτόγνορο με τις πλατείες ήταν ότι για πρώτη φορά κατέβηκε τόσος κόσμος που είχε την ανάγκη να μιλήσει με τον διπλανό του. Δε νομίζω ότι τα μικρομεσαία αφεντικά ήταν η πλειοψηφία. Ακόμα όμως και αν ήταν και όντως η πρεμούρα τους ήταν το ότι έχασαν τα κεκτημένα τους, δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώς θα ήταν η [B]αρχική [/B]τους στάση. Δε γίνεται ένας άνθρωπος που ζει στον μικρόκοσμο των ειδήσεων των 9 και που ποτέ δεν έχει συμμετέχει σε οτιδήποτε [B]ξαφνικά [/B]να έχει συνείδηση ή πολιτικό λόγο. Αυτοί είναι όμως. Δεν έχουμε άλλους. Αυτοί είμαστε και εμείς.
Μα γιατί τρομοκρατούν τον κόσμο;
βαστα ρομελ
Μαρέσουν οι τίτλοι στα media της αγγελοπούλου/Παππά και λοιπών,του στυλ " η ελλάδα είπε ΟΧΙ"
Πάμε μωρή ελλαδάρα
Αστεια πραγματα απο τους ευρω-πεους…