Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Για να το ξεκαθαρίσω: δεν έχω σπουδάσει οικονομικά. :stuck_out_tongue: Μιλάω καθημερινά με αρκετούςπου τα σπούδασαν και εργάστηκαν για χρόνια στον οικονομικό τομέα, αλλά εμένα το background μου είναι στις θετικές επιστήμες. Δεν είμαι ειδικός και δε θέλω να νομίζει κανείς πως έχω τόσο καλές γνώσεις οικονομικών. Σίγουρα δε τα λέω όλα σωστά και είμαι βέβαιος πως αν είχα σπουδάσει οικονομικά ίσως να τα έβλεπα αλλιώς. Προσωπικές απόψεις εκφράζω μόνο και με βάση τα όσα έχω καταλάβει από το ψάξιμο που κάνω (γενικώς το ψάχνω το θέμα όσο παραπάνω μπορώ) και με αυτά που ξέρω.

Για το PSI: Σίγουρα το PSI είχε λάθη. Και σίγουρα σε πολλές από τις προβλέψεις του έπεσε έξω. Και σίγουρα δε το σχεδίασε Έλληνας που διεκδικούσε τα δικαιώματα της Ελλάδας και εγώ προσωπικά πιστεύω πως ο βασικός σκοπός του PSI ήταν να προστατευτεί η Ε.Ε. από μελλοντικό Grexit και για αυτό μας προσφέρθηκε τόσο ανέλπιστα μεγάλο κούρεμα (σημείωση: το ? σήμερα έπεσε ελάχιστα και κάποια στιγμή μάλιστα ανέβαινε —> οι αγορές δεν πιστεύουν πως κινδυνεύει το ? αν δεν συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε. και βγούμε από το ?).

Το 4,5% πλεόνασμα δεν έχει νόημα να το πιάσει μια χώρα που δεν χρωστάει. Τα κράτη δεν είναι Ανώνυμες Εταιρίες για να συσωρεύουν πλούτο. Εγώ δεν εκπλήσσομαι κι αν δεν το έχει πιάσει ποτέ καμία χώρα για μεγάλη περίοδο. Μια [U]ανάπτυξη[/U] όμως γύρω στο 3% θεωρείται υγιής και αειφόρος (aka sustainable). Στην περίπτωση της Ελλάδας, μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας αργά ή γρήγορα θα επανεκιννήσει μετά από την αγρανάπαυση που του επιβλήθηκε. Η ανάπτυξη τότε θα μπορεί απότομα να ξεπεράσει κατά πολύ το 3% και μετά να σταθεροποιηθεί σε πιο αντιπροσωπευτικό νούμερο (ιδανικά ~3% θα σου έλεγαν οι Ευρωπαίοι). Η τρόικα, αυτή την επιτάχυνση της ανάπτυξης αναζητάει και η οποία θα εκτοξεύσει το πλεόνασμα καθότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φορολογηθεί.

Η ανεργία στην Ελλάδα είναι σίγουρα τεράστια. Αλλά το PSI εγώ δεν το κατηγορώ για την ανεργία γιατί νομίζω καταλαβαίνω το σκεπτικό της τρόικας για το θέμα (κι ας μη συμφωνώ όμως). Μια οικονομία που είναι ευέλικτη στις εξωτερικές αλλαγές, δεν έχει ανεργία. Μια οικονομία που είναι άκαμπτη και δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της παγκόσμιας/ευρωπαϊκής αγοράς τότε ή θα έχει ανεργία ή θα γίνεται αυτό που γινόταν στην Ελλάδα: δηλαδή το ελληνικό κράτος δανειζόταν και έδινε λεφτά για να συντηρήσει με τεχνητό τρόπο την ανεργία σε χαμηλά νούμερα. Είτε με χαριστικά αχρείαστα έργα σε εργολάβους, είτε με το να περνάνε όλοι σε ΑΕΙ και να θεωρούνται φοιτητές, είτε κάνοντας προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, είτε με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κλπ. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν, πρακτικά είναι μια απαγόρευση από την τρόικα στο να συντηρούμε εμείς την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα με δανεικά. Το αν θα γίνει η ελληνική οικονομία πιο ευέλικτη, το άφησαν στο δικό μας χέρι.

Και για αυτό, εγώ κατηγορώ για την ανεργία την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν άλλαξε ποτέ τη δομή της ελληνικής οικονομίας και δεν προσπάθησε ούτε μια στιγμή να την κάνει πιο ευέλικτη. Οι παραγωγικοί τομείς δεν ήταν ομοίομορφα αναπτυγμένοι πριν την κρίση κι αυτό μας έκανε άκαμπτους. Η ελλ. οικονομία συρρικνώθηκε αλλά δεν έγινε πιο ομοιόμορφη. Τώρα αναπτύσεται πάλι με τις ίδιες ανομοιομορφίες και άρα με τις ίδιες παθογένειες. Το εμετικότερο όλων όμως είναι πως η ανεργία στο τέλος τον βόλεψε τον Σαμαρά. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν από ένα σημείο και μετά όλες τις μειώσεις μισθών και όλες τις συμπεριφορές από τα αφεντικά τους, γιατί φοβόταν την ανεργία.

Όσο για την “απελευθέρωση επαγγέλματος” δεν έχω άποψη γιατί μένω εκτός Ελλάδας. Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή κάποιο επάγγελμα που τελικά απελευθερώθηκε, αλλά λόγω απουσίας καθημερινής τριβής ίσως κάνω λάθος. Σίγουρα όμως δε θα βελτιωθεί η ανεργία αν ο Καμμένος επαναφέρει τα ΜΟΜΑ, ώστε ο ελληνικός στρατός να αγοράζει υλικά και μηχανήματα για μεγάλα κατασκευαστικα’έργα. Οι απόφοιτοι μηχανικοί από ελληνικό ΑΕΙ δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους στο στρατό, που θα εργάζονται αμισθί και θα κάνουν υπερωρίες ελπίζοντας να πάρουν καμιά τιμητική άδεια παραπάνω για να δουν τους δικούς τους.

[SPOILER]ΥΓ για Καμμένο: φρίκαραν οι Κύπριοι που εν καιρώ κρίσης πήγε στην Κύπρο και προσπαθούσε να τους πείσει να αγοράσουν κι άλλα αεροπλάνα. Θλίψη είναι[/SPOILER]

χτυπαει ο βαζελος πρωταθλημα…

Ευελιξία για έναν άστεγο είναι το παρακάτω. Έβαλε το μυαλό του κάτω , σκέφτηκε ότι δεν μπορεί όλα να τα περιμένει από το κράτος και ανταποκρίθηκε στην έλλειψη προσφοράς θέρμανσης. Γλίτωσε τη χώρα του από περιττά έξοδα και απελευθέρωσε χώρο. Άξιος ( και άκλαφτος)

Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα άνδρα στους Αμπελόκηπους. Ένας άστεγος πέθανε στη προσπάθειά του να ζεσταθεί

[B]Τραγικό θάνατο βρήκε άστεγο[/B]ς, αγνώστων στοιχείων, το πρωί στην περιοχή του Γηροκομείου. Βρέθηκε νεκρός στην οδό Ιατρίδου και Κηφισίας, [B]ενώ έφερε εγκαύματα απο φωτιά που άναψε πιθανώς για να ζεσταθεί.[/B]

Ο άτυχος άνδρας είχε καλυφθεί σε μία εσοχή και άναψε φωτιά σε παλέτες και άλλα αντικείμενα για να ζεσταθεί, αλλά πήραν φωτιά οι κουβέρτες με τις οποίες ηταν σκεπασμένος. Στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής, ο οποίος και θα αποφανθεί για τις ακριβείς αιτίες του θανάτου
.

Η ευελιξία μιας οικονομίας είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που γράφεις από πάνω και προσπαθείς να μου αποδώσεις πως είπα. Σκέψου το λίγο και θα το δεις.

Δεν προσπάθησα να στο αποδώσω. Θέλω να τονίσω όμως ότι τελικά η ευελιξία μιας οικονομίας εμπεριέχει και θάνατο . Εμπεριέχει και μετανάστευση ή το να δουλεύεις παρτ τάημ ή το να μην πληρώνεσαι υπερωρίες κλπ κλπ. Η δυνατότητα ομαδικών απολύσεων, ο τρόπος “διαιτησίας” , η μείωση του κόστους απολύσεων,η καταπίεση των εργαζομένων εντάσσονται και αυτά στην ευελιξία μιας οικονομίας.

Κουίζ από τα λίγα. Σε ποιον/ποια ανήκει η παρακάτω δήλωση;

[B][I]“Αν λοιπόν οι Γερμανοί είναι Ναζί, εμείς είμαστε βοσκοί με τσαρούχια. Πράγμα που καθιστά τη συνεννόηση άκρως προβληματική: μιλάμε διαφορετική γλώσσα, ανήκουμε σε διαφορετικές εποχές”.[/I][/B]

Αυτά που λες είναι ΟΛΑ αποτελέσματα της ανισόρροπης και άκαμπτης ελληνικής οικονομίας. Σε λίγα χρόνια το ? θα ανέβει πάλι και οι τουρίστες από ΗΠΑ και Κίνα θα μειωθούν (εκθετικά με το ?). Με γιγαντωμένο τον τουριστικό τομέα τι περιμένεις να γίνει; Μαζικές αυξήσεις στους μισθούς όλων όσων απασχολούνται τώρα στον τουριστικό τομέα; Καλύτερες συνθήκες εργασίας; Σταθερό ωράριο; Ούτε καν.

Αν το 90% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολούνται σε μόνο 4-5 υπερκορεσμένους τομείς και οι οποίοι τομείς είναι ευαίσθητοι σε παράγοντες που δεν ελέγχονται από μια κυβέρνηση (π.χ. αξία νομίσματος, τιμή πετρελαίου, κρίση σε γειτονικές χώρες, κλπ), τότε όποτε ένας από αυτούς τους παράγοντες αλλάζει δυσμενώς, θα έχουμε μαζικές απολύσεις + τεράστια ανεργία γιατί η απορρόφηση θα είναι ελάχιστη από τόσο λίγους τομείς+ τεράστιο θράσσος από εργοδότες+κλπ+κλπ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα απέλυσαν μαζικά κόσμο όχι γιατί ήρθαν τα γενόσημα και έτσι το δημόσιο και οι πολίτες αγόραζαν φτηνά φάρμακα (ακόμη θυμάμαι τις εκπομπές παντού κατά των γενοσήμων). Οι μαζικές απολύσεις ήρθαν γιατί η ελληνική οικονομία ήταν ανισόρροπη και γιγάντωσε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με τρόπο που δε γινόταν να συντηρηθεί.

Η δήλωση μετά το κόμμα έχει νόημα μόνο γι αυτούς που πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι ναζί. Ελπίζω να μην βρίσκετα κανείς εδώ στο φόρουμ.

[B]http://www.iefimerida.gr/news/192181/soti-triantafylloy-o-syriza-ehei-yfos-toy-ellina-tsifti-poy-tha-strimoxei-toys
[/B]

[SPOILER][/SPOILER]

Ναι οκ. Ξέρω από google. Δεν διάβασα ότι είπε αλλά που διαφωνείτε με αυτή την συγκεκριμμένη πρόταση που έβαλε ο potofgold? Το μόνο άσχημο που βρίσκω είναι ότι προσβάλλει τους βλάχους.

Γίνεσαι προβλέψιμος …
9/10 ξέρουμε από πριν τι θα ποσταρεις … :sleep: :sleep: :sleep: :sleep:

ase mas re crabsody na poume

Η Σώτη, πέρα από πλάκα, πρέπει να έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Όποτε την έχω δει στην tv, νομίζω ότι είναι έτοιμη να πάθει κρίση πανικού. Πέρα από αυτό , έχει τρομερή εμμονή με την αριστερά. Αυτή της η εμμονή την κάνει να στηλιτεύει τον ελληνικό εθνικισμό ( σωστά) αλλά να καταπίνει αμάσητη όλη την ευρωπαική προπαγάνδα. Η Σώτη φυσικά δεν έχει σχέση με το λαουτζίκο,δεν είναι μια νεοελληνίδα, είναι ευρωπαία…

Κάρβου πολλά από αυτά που έγραψα αναφέρονται στο μνημόνιο. Αυτά μας προτείνουν να κάνουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα. Αν το δούμε κυνικά τότε ναι, θα χάσουμε αρκετούς είτε από τρέλα είτε από πείνα είτε από μετανάστευση αλλά οκ κάποια στιγμή θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι δείκτες. Ωραία. Και ; Οι έννοιες της απασχόλησης, της ευελιξίας δεν σημαίνουν ευημερία για τους πολίτες. Ωραίες λέξεις που περιλαμβάνουν πολύ πόνο μέσα τους. Εμένα προσωπικά μου θυμίζουν κανιβαλισμό

Έτσι κι αλλιώς ο zouglaou “απείλησε” ότι θα αλλάξει χώρα πριν από μερικά ποστ του. Δεν μας είπε βέβαια σε ποια από τις χώρες που του θυμίζουν κανιβαλισμό θα πάει.

Η Σώτη μπορεί να έχει και ψυχολογικά προβλήματα δεν ξέρω. Ένα βιβλίο της που διάβασα πάντως δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Τί έχει όμως ένας ο οποίος αναπαριστά σε σκίτσο τον Σόιμπλε ως ναζί και τί κάποιος που κατηγορεί την Σώτη γιατί σχολιάζει αυτό το γεγονός;

Τουμπεκί όλοι για τον Προκόπη. Εντάξει μωρέ δεν έγινε και τίποτα.

Καμία έννοια δε σημαίνει ευημερία για τους πολίτες και όλες κρύβουν πόνο μέσα τους. Δηλαδή, αν δανειζόμαστε για να στηρίζονται τεχνητά (=βίσμα/επιχορήγηση/κλπ) οι επιχειρήσεις με κακό εργασιακό περιβάλλον νομίζεις πως δεν υπάρχει πόνος; Αν η ανεργία είναι στο 15% για 20 χρόνια, υπάρχει λιγότερος πόνος από το να είναι στο 30% για 10 χρόνια και στο 10% για τα επόμενα 10; Αν τα ταμεία πτωχεύσουν για να βρεθούν λεφτά ώστε να μειωθεί η ανεργία, αλλά τριπλασιαστούν οι συνταξιούχοι που μετά από 40 έως 60 χρόνια δουλειάς, χρειάζονται δανεικά από τα παιδιά τους για να επιβιώσουν, θα υπάρχει λιγότερος πόνος; Με ποια κριτήρια συγκρίνεις τον πόνο σε καιρό κρίσης και με ποιο κριτήριο ορίζεις τον κανιβαλισμό;

de se ida ki esena na les tpt gia ton prokopi, mipos sou kalofanike?e?

σορυ για το οφτοπικ και δε ξέρω για ποιες εκπομπές λες αλλά τότε να πούμε και για τις παρενέργειες σε γενόσημα, να μιλήσουμε για καρκινοπαθείς πχ που τους ζω καθημερινά και τι “όμορφες” εμπειρίες έχουν από αυτά τα φθηνά φάρμακα…
…συγνώμη αλλά δεν είναι όλα νούμερα.

Ενώ υπάρχει το brand name φάρμακο και το οποίο δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες; Δε γνωρίζω κάτι τόσο εξειδικευμένο και ούτε μπορώ να κρίνω αν είναι γενική κατάσταση αυτό που λες. Γενόσημα χρησιμοποιούν ευρέως και στην Ελβετία (που και λεφτά έχουν οι Ελβετοί για τα brand names και τεράστιες φαρμακευτικές εταιρίες εδράζονται στην Ελβετία). Θα εκπλαγώ αν αυτό που λες δεν είναι μια υποπερίπτωση που πρέπει να προσεχθεί και οι Ελβετοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γενόσημα παρόλα αυτά.

Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ πάντως, βρήκα ένα κείμενο από το [U][COLOR="#0000FF"]Berkeley[/COLOR][/U] και το οποίο υποστηρίζει πως αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε brand και generic drug, τότε 1) θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας και τον φαρμακοποιό και 2) η συντριπτική πλειοψηφία των γενόσημων φαρμάκων (που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί φυσικά) είναι εξίσου καλά με τα ‘τέως’ πατενταρισμένα γνωστά φάρμακα καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που τελικά βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα ή στην θεραπευτική ισχύ του φαρμάκου.

[Ένας γνωστός κατασκευαστής και προμηθευτής brand φαρμάκων στην Ελλάδα είναι η ΒΙΑΝΕΞ (Γιαννακοπουλος). Μέχρι και στην ΠΡΑΣΙΝΗ είχε βγει εξώφυλο κατά των γενοσήμων που θα έσπαζαν το μονοπώλειο της ΒΙΑΝΕΞ σε φάρμακα στα οποία δεν ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια καμιά πατέντα]