Εμένα λίγο με φοβίζει η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είτε “όχι” είτε “ναι” ψηφιστεί, η επόμενοι μήνες/χρόνια θα είναι με πολύ βαθιά ύφεση και φτώχια. Αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε ένα νέο “μαζί τα φάγαμε”, όπου τα επόμενα χρόνια θα κατηγορούμε όσους ψήφισαν ό,τι επικράτησε για ό,τι ακολουθήσει. Αυτοί που κυβέρνησαν (είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση) και βάθυναν την κρίση πάνε να την βγάλουν καθαρή.
Δεν πειράζει, τόσα χρόνια τη βγάζουμε καθαρή εμείς που ψηφίζουμε και μετά βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω κατηγορώντας πάντα τους “ψεύτες, κλέφτες πολιτικούς”.
(όταν λέω πως θα την βγάλουν καθαρή, αυτό εννοώ. Ότι θα τους ξαναψηφίζει ο κόσμος)
Λοιπόν, εδώ βλέπω ΑΛΦΑ (τυχαία) τώρα και λέει οι ευρωπαίοι σκέφτονται ξανα να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις. Με το που είπαμε για δημοψήφισμα, όχι να το υλοποιήσουμε, αμέσως χέστηκαν…
edit:
Τους 5-10 υπουργάκους τους κάνουν ότι θέλουν, Εμένα, εσένα, εμάς μπορούν να μας κλ@σ07ν τα 3.
ΥΓ. Πάντως είναι τραγικό να βλέπεις τα κανάλια το καθένα να παρουσιάζει τα πράγματα όπως “θέλει” (ή αλλιώς, όπως του τα υπαγορεύουν :-k ) . Αααα ρε, @@@@@δια του κερατά…
Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και παππάδες και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, που είπε κάποιος είναι αυτοί που κατέστρεψ(φ)αν τη χώρα από το 90. Τι προπαγάνδα θεέ μου, λένε συνεχώς πως δε θα τα καταφέρετε χωρίς εμάς. Βρε ούστ!
Ενώ αν δεν γινόταν δημοψήφισμα δεν θα τους ξαναψήφιζε ο κόσμος;
Αφού αυτό γίνεται εδώ και 100 χρόνια στην Ελλάδα, ψηφίζουμε, βρίζουμε αυτούς που ψηφίσαμε, ψηφίζουμε τους άλλους “για τιμωρία”, μετά τους βρίζουμε κ.ο.κ.
Από οικονομικής άποψης πάντως, το μνημόνιο υπόσχεται περισσότερα χρόνια ύφεσης απ’ ότι ενδεχόμενο εθνικό νόμισμα.
Και αυτό γιατί η μόνη υποτίμηση που μπορεί να γίνει εντός του Ευρώ, είναι η εσωτερική (που βιώνουμε τα τελευταία 5 χρόνια). Πράγμα που οδηγεί σε σπειροειδή ύφεση (μείωση μισθών/ανεργία->μείωση κατανάλωσης->μείωση εσόδων από ΦΠΑ, φορολογία->επιπλέον μέτρα περικοπών και αύξησης εσόδων -φορολογίας- κ.ο.κ.). Ένα τέλμα από το οποίο δε βγήκαμε, δε βγήκε ούτε η Ιταλία και η Ισπανία παρά το γιγαντιαίο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων τους από την ΕΚΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη (η ΕΚΤ ρίχνει κάθε μήνα στις αγορές τους από 4 έως 10 δις, αναλογικά με το ΑΕΠ τους και το ύψος του QE, που κυμαίνεται από 60 έως 100 δισ./μήνα συνολικά για την Ευρωζώνη πλην Ελλάδας).
Σε περίπτωση εθνικού νομίσματος θα υπάρξει μία δύσκολη μεταβατική περίοδος, αλλά με σωστές κινήσεις μπορεί να βγει η χώρα πιο εύκολα από το τέλμα. Το κρίσιμο μέγεθος βέβαια είναι οι σωστές κινήσεις-πολιτικές. Εκεί πρέπει να γίνουν ορθολογικές οικονομικά κινήσεις και όχι κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας.
Συμφωνώ, αλλά γιατί η Ιταλία και η Ισπανία, δεν επιδιώκουν την επαναφορά του εθνικού τους νομίσματος;
Ωραίο κείμενο από Σωτήρη Θεοχάρη
Όχι δεν μπορεί ο λαός, στα πλαίσια έστω και της απεχθούς για μένα αστικής δημοκρατίας, να αναγορεύεται από τους αντιπροσώπους του σε «σοφό» κάθε φορά που εκλέγει αυτούς τους αντιπροσώπους και ταυτόχρονα να αναγορεύεται κυνικά σε «ανώριμος» και εν ολίγοις «ηλίθιος» όταν είναι να αποφασίσει άμεσα για την τύχη του.
Όλο το κείμενο εδωπά http://wp.me/p1pa1c-jNs
Πάντως μόνο και μόνο που είδα Γιουνκερ να παρακαλάει για το ΝΑΙ, λίγο το καταευχαριστήθηκα… Και αυτά τα “αγαπώ τους Έλληνες” ακολουθούμενο από το “να ψηφίσετε ναι” ε το λες και λίγο κατευθυνόμενο! Πλαστό…
Το απεχθές χρέος έιναι πιο κοντά από ποτέ παιδιά!
@alejandro_mshrm
συμφωνώ σε όλα
Είναι πολλοί παράμετροι ρε συ.
Πρώτον γιατί το χρέος τους ως ποσοστό ΑΕΠ είναι (ειδικά της Ισπανίας) σημαντικά μικρότερο.
Επίσης, δεν τους ζητούνται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2 και 3%.
Για την ακρίβεια, συνεχίζουν να δημιουργούν έλλειμμα (πράγμα κατά πολλούς οικονομολόγους απαραίτητο για να ξεπεράσουν την κρίση).
H Ισπανία έχει στόχο ελλείματος 4,2% αν θυμάμαι καλά και μάλλον πάει για έλλειμμα κοντά στο 6%
Η Ισπανία επίσης, αύξησε τις συντάξεις της πέρυσι.
Η ανεργία τους δεν είναι στα επίπεδα της Ελλάδας (αν και ειδικά στην Ισπανία παραμένει μεγάλη).
Με λίγα λόγια, προσπαθούν να έχουν ανάπτυξη αυξάνοντας δαπάνες και χρέος, ενώ στην Ελλάδα προτείνεται να συνεχίσει με περικοπές και μεγάλο πλεόνασμα.
Είναι διαφορετικό το “φάρμακο” που τους χορηγείται.
Διευκρίνηση ότι το τέλμα που έλεγα είναι το τέλμα ύφεσης, για να μην υπάρχει παρεξήγηση!
@FREAKHOOD είδα που ρωτούσες πριν μερικές σελίδες, εφόσον χρησιμοποιείς κάρτα για τις συναλλαγές σου δεν έχεις κάποιο περιορισμό.
Δεν ημουν σαφης πριν. Σπανιως χρησιμοποιω την βιζα της εθνικης για τις συναλλαγες μου, το εκανα οταν ημουν Αγγλια και Ελλαδα. Την χρησιμοποιω κυριως για τα αεροπορικα. Απλα ειναι μια visa, πιο πολυ για ωρα αναγκης. Στην Ασια που ημουν με λιγα χρηματα, την ειχα σε περιπτωση που ξεμεινω, πραγμα που εγινε κανα δυο φορες σε Ταυλανδη και Καμποτζη οποτε την χρησιμοποιησα. Εδω στην Αυστραλια παλι θα ξεμεινω σε δυο τρεις μερες και για αυτο ρωτησα. Βεβαια ολα αυτα τα ευρωπουλα τα χρωσταω τωρα. Κανα χιλιαρικακι εχει μαζευτει…
Απ’ όσο διάβασα, οι μόνοι περιορισμοί αφορούν το όριο ανάληψης μετρητών και μεταφοράς ποσών σε λογαριασμό εξωτερικού.
Οι συναλλαγές με κάρτα δεν έχουν κάποιο περιορισμό (πέρα από το ανώτατο όριο σου δηλαδή).
Δυστυχώς ο Τσίπρας είναι δέσμιος των ιδεοληψιών του, και στον βωμό αυτών των ιδεοληψιών είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την ίδια την χώρα.
Κρίμα, γιατί παρόλο που ποτέ δεν τον ψήφισα και φυσικά δεν πίστευα τα όσα απίστευτα έταζε πριν τις εκλογές, δεν πίστευα ότι θα έφτανε σε τέτοιο σημείο.
τα ψέμματα που είπε ο Γιούνκερ το μεσημέρι σε συνέχεια χαρτιών που δεν έχουν δοθεί πουθενά, δείχνουν το στίγμα της 'ενωμένης" ευρωπης. η απάτη σε πρώτο πλάνο σε όλα τα μέτωπα.
όταν διαλυθεί αυτό το κατασκεύασμα, και δεν θα φταίει καμία ελλαδα, να δω τι θα κάνουμε τότε.ειδικά μια που μερικοί θέλουν πάση θυσία να παραμείνουμε εκεί. όταν θα πρέπει να ξαναρχίσουμε απο το μηδέν .
αυτό είναι legit ή πρόκειται για τρολινγκ, κουλουρι φάση?
Είμαστε πρώτη μέρα και η τρομοκρατία δεν έχει προηγούμενο ε.
Όπως το βλέπω εγώ πάμε για μεγαλοπρεπέστατο ναι. Όχι επειδή το είπε ο Γιουνκερ, η Μερκελ η και εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος (άλλωστε τον Γιουνκερ πλέον δεν τον πιστεύει κανένας νομίζω, σκέτη καρικατούρα είναι). Αλλά επειδή ο κόσμος σε μια βδομάδα θα παλαβώσει εντελώς.
Τι άδεια σουπερ μαρκετ, τι βενζινάδικα που έχουν ξεμείνει, συντάξεις που δεν πρόκειται να δοθούν. Καθόλου σημασία δεν έχει αν ισχύουν. Σε τέτοια κατάσταση πανικού όλοι πιστεύουν τα πάντα.
Κομμενες οι συναλλαγες με εξωτερικο (και οι ηλεκτρονικες). Πενηντα ευρω οριο αναληψης απο ελληνικες καρτες στο εξωτερικο (το εμαθα απο φιλη που ειναι εξω).
βλέπω κλάμα σε κανάλια κλπ ακόμα και για το πως θα είναι το ψηφοδέλτιο …
δεν πειράζει ξυδάκι … :lol: :lol: :lol: :lol:
Αλλο η χρηση καρτας για να πληρωσεις super market στο εξωτερικο (επιτρεπεται ανευ περιορισμου), αλλο η αναληψη (οριο 60 ευρω μειον τις κρατησεις) και αλλο η μεταφορα χρηματων σε αριθμο λογαριασμου ξενης τραπεζας (δεν επιτρεπεται ανεξαρτητως οριου, στις εγχωριες επιτρεπεται ανευ οριου).
Εκτος κι αν δεν καταλαβα εγω σωστα.