Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Για να μαζευτεί αυτό το χάος που υπάρχει στην αγορά αυτές τις μέρες θα πάρει μήνες ακόμα και αν έρθει συμφωνία. Η κατάσταση είναι τραγική. Και μιλάω για την πραγματική οικονομία.

Θα μαζευτεί για λίγους. Οι υπόλοιποι τον μπούλο. Θα συνεχιστεί δηλαδή η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία 5 χρόνια .

Δυστυχως ο ελληνικος λαος εχει χασει, εδω και πολλα χρονια την οποια αξιοπρεπεια του ειχε απομεινει. Δουλιτσα, λεφτακια και να πανε να γαμηθουν ολοι οι υπολοιποι. Ανθρωποι που εχουν πεσει στο γκρεμο και ακομα φοβουνται μηπως χασουν τα 240 ευρω του τετραωρου. Κανενα θαρρος, κανενα ηθος, καμια αρχη. Οτι ερχεται μας αξιζει και με το παραπανω. Δεν εχουμε κανενα αναστημα να ορθωσουμε πια. Οταν μετρας το μελλον σου με αξιοπρεπεια αλλα πιο φτωχα και με αγωνες και απο την αλλη πλευρα τις σελφι και την παραλια, τα μπουζουκια και τη μοστρα και διαλεγεις το δευτερο, εισαι απλα ραγιας.

Απ’οτι φαινεται οι μυστικες δημοσκοπησεις δινουν ξεκαθαρο προβαδισμα στο Ναι γι’αυτο και ξεκινησε τα σουξουμουξου ο Τσιπρας. Μονο που σε 1-2 χρονια με μετρα και ξανα κοντρα μετρα, με μεγαλυτερη φτωχια και ανεργια θα βρεθουμε ξανα ακριβως στο ιδιο σημειο. Με κλειστες τραπεζες και δημοψηφισματα. Το να στρουθοκαμηλιζουν καποιοι δεν λυνει το προβλημα, απλα το μεταθετουμε στο μελλον, η ιστορια ομως ειναι μεγαλη πουτανα και θα μας το ξαναφερει μπροστα μας. Οποιος πιστευει οτι το ευρω και η Ε.Ε. εχουν μελλον με χειρισμους Μερκελ, Σοιμπλε, Γιουνκερ και λοιπους, πλαναται πλανην οικτραν.

Νομίζω ότι οι τράπεζες θα αργήσουν αρκετά να ανοίξουν, όποια κι αν είναι η απάντηση στο “δημοψήφισμα” (αν γίνει τελικά).

Εγώ φοβάμαι κλειστές τράπεζες [U]και[/U] κούρεμα καταθέσεων, όποια κι αν είναι η απάντηση στο “δημοψήφισμα”. Δεν ήθελα να το γράψω πριν, αλλά αφού το ανέφερες…

Πάντως τον έλεγχο δεν τον χάνει μόνο ο Τσίπρας ε.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων είναι εντελώς αντιφατικές. Μερκελ να λέει το όχι σημαίνει έξοδο από το ευρώ (όπως και πολλοί ακόμα ηγέτες) και την ίδια στιγμή να δηλώνει άγνοια για νέα πρόταση Γιουνκερ, Σοιπλε σήμερα, το όχι δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Γενικά όλοι δείχνουν ότι βρίσκονται σε μια εντελώς άγνωστη και πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει, όχι αύριο αλλά ούτε καν τις επόμενες ώρες.

Κούρεμα καταθέσεων είναι το επόμενο βήμα λογικά, απελπισία πραγματική. Οι τράπεζες είχαν 3 δισ. το 1,5 έφυγε το ΣΚ και τώρα τελειώνει και το υπόλοιπο. Μισθοδοσίες σε επιχειρήσεις δεν καταβάλονται(μιλάω εκ πείρας πλέον). Λυπάμαι και ντρέπομαι για την κατάντια της χώρας μας.

Με ανησυχεί (πολύ) κάτι που είπε ο Βενιζέλος τις προάλλες στην Βουλή και εγώ δεν το ήξερα καν. Πως δηλαδή για τον ELA, δίναμε ως εγγύηση τα δάνεια των ιδιωτών στην Ελλάδα. Κούρεμα καταθέσεων θα ισοδυναμεί και με αντίστοιχη αύξηση αυτών των δανείων για όσους χρωστούν. Τέλος πάντων. Δε θέλω να το συζητήσω παραπάνω. Αρκετά τραβάει ήδη ο κόσμος στην Ελλάδα. Θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Μακάρι να μας κάτσει στο river.

Ενταση προκλήθηκε πριν απο λίγο στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση με αντικείμενο το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Τα μέλη του ΔΣΑ συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν επί του δημοψηφίσματο , ωστόσο την ώρα που η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη ομάδα 15 ατόμων μπλόκαρε τη διαδικασία υποστηρίζοντας οτι δεν νομιμοποιείται ο ΔΣΑ να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Επικράτησε ένταση και ο πρόεδρος κ. Βασίλης Αλεξανδρής αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση, η οποία τελικώς ξεκίνησε εκ νέου πριν απο λίγο σε αλλο χώρο.

Γιορτή δημοκρατίας αυτό το δημοψήφισμα.

Για παροχή βοήθειας από την ΕΚΤ (ELA) δόθηκαν ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο. Νομίζω ύψους 150 δισ.

Το υπαρκτό πρόβλημα είναι πως οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστούν σε ευρώ, ενώ οι όποιες καταθέσεις τους θα είναι υποτιμημένες. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση εισαγωγής εθνικού νομίσματος.

Ως προς το ELA ήξερα κι εγώ (είχα ακούσει/διαβάσει δηλαδή) μέχρι τώρα ότι ως ενέχυρο δόθηκα ομόλογα, και όχι δάνεια (όπως αναφέρθηκε χτες).

Ως προς το άλλο, όταν εισάγεται νέο εθνικό νόμισμα, τα (εσωτερικά, δηλ. στεγαστικά κλπ) δάνεια που ήταν σε προηγούμενο εθνικό νόμισμα μετατρέπονται στο νέο εθνικό νόμισμα, μετά και από σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αν δεν κάνω λάθος. Εντάξει, αν τυχόν καταντήσουμε με κυβέρνηση νδ-ποτάμι σε επόμενο διάστημα, αυτά (όπως και πολλά άλλα) δεν θα ισχύουν, αλλά τότε θα μετοικήσουμε οριστικά…

Αυτό που καταλαβαίνω από τον karvou πως είπε ο Βενιζέλος [I]πρέπει[/I] να είναι πως αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, οι πιστωτές τους (δηλαδή η ΕΚΤ) θα έχει λόγο στην εκκαθάριση και άρα στο ενεργητικό τους (ενεργητικό των τραπεζών είναι τα δάνεια, παθητικό οι καταθέσεις).
Και εκεί όπως καταλαβαίνω δεν θα μπορεί να περάσει τέτοια ρύθμιση όπως την περιγράφεις.

Νομίζω πως σήμερα δε θα βρεθεί λύση (γιατί πλέον καταλαβαίνουν οι πιστωτές πως είναι win-win για αυτούς, είτε Όχι και διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση μεν, με κλειστές τράπεζες και πανικό χρεοκοπίας δε, είτε Ναι και αλλαγή κυβέρνησης) και εκεί θα γυρίσει όλο το κλίμα υπέρ του Ναι, που πρακτικά είναι πλήρης παράδοση και κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”.

edit: επίσης διάβασα πως στον ESM “Οι χώρες έχουν δικαιώματα ψήφου ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον οργανισμό, γι’ αυτό και η ψήφος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισοδυναμεί με «μειοψηφία αρνησικυρίας», δηλαδή η ψήφος του μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις”.
Οπότε δε βλέπω σίγουρα λύση με στόχο την αλλαγή κυβέρνησης όπως προείπα.

Έχω μικρομεσαιο μαγαζί κάπου στην Αθήνα.
Σημερα ο συνεταιρος μου που διαχειριζεται τα οικονομικα αποφασισε να πλήρωσει τις υπαλλήλους μας απο τα έσοδα των προηγούμενων ημερών.
Για μενα κ τον συνέταιρο δεν έμεινε προφανώς κατι οποτε ευελπιστούμε στον σημερινό τζίρο (μεχρι τωρα βέβαια δεν εχει μπει μύγα να μας χεσει).

Προφανώς κ λόγω της πλήρους κατάρρευσης της αγορας δεν θα πληρώσω τις τρέχουσες υποχρεώσεις (οι επιταγές παίρνουν τα αρχιδια μου λόγω του κλεισίματος των τραπεζων.)
Αλλα αμφιβάλλω οτι θα μπορέσω να τις καλυψω κ την επομενη βδομαδα.

Απο την στιγμη που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, λόγω της διαπροσωπικής στενης σχέσης με το προσωπικο, εχω κανει μικρό γκάλοπ πρόθεσης ψήφου (για προσωπική κατανάλωση), και τα αποτελεσματα μεχρι τωρα ειναι 50/50 μεταξύ ναι και οχι.

Και προφανώς δεν σκοπεύω να κανω κάποιου είδους κατήχησης ωστε να επηρεάσω την ψήφο τους.

Και οσο επαγγελματικά με συμφέρει το ΝΑΙ (δουλευω κατα 90% με εισαγώμενα προϊόντα), η ηθική μου κ η αξιοπρέπεια λεει ΟΧΙ σε αυτο το ΑΙΣΧΟΣ.

Και οτι βρέξει ας κατεβάσει.

Ο καθεις απο το μετεριζι του ας πράξει τα δέοντα κ ας αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του.
Αυτός άλλωστε ειναι κ ο σκοπός του δημοψηφίσματος.

Στον αντίποδα, ο επιχειρηματίας κ διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Agilis ΑΕ, που ειδικεύεται στην κατασκευη κ εξαγωγή πληροφοριακών συστημάτων [B][U](και υποψήφιος με την ΝΔ[/U][/B]), Γρηγόρης Φαρμακης, απειλεί δημόσια το προσωπικο του οτι δεν θα πληρωθεί αν δεν στηρίξει το ΝΑΙ κ αν δεν κατέβει σημερα στην διαδήλωση που το στηρίζει.

Γιατί αυτη φίλοι μου ειναι η διαφορα μεταξύ επιχειρηματία κ αλήτη.

Η διαφορα μεταξύ στυγνών εκβιαστών κ ανθρώπων του επιχειρείν.

Η διαφορα μεταξύ ανθρώπου κ τσογλανου.

Φαρμακη σημερα στο Σύνταγμα δεν θα βρέχει.
Θα σε φτύνουν μεσα στο στομα χλεμπονιαρη.

Βλέπω ΟΛΑ τα κανάλια έχουν εκτενή κάλυψη από τη σημερινή πορεία, με παραθυράκι και live εικόνα (από χαμηλά όμως όσο δεν έχει αρκετό κόσμο !!)
Η χθεσινή πέραν ΕΡΤ είναι σαν αν μην συνέβη !
ΕΓΚΥΡΗ ενημέρωση λεμέεεεεε !!!

(κάπου βαθειά ενδόμυχα θα θελα να παθαίνανε ότι γινόταν 5 χρόνια τώρα σε ολες τις αντικυβερνητικές πορείες, έτσι για να δουν τι γλύκα που κράζανε από τον καναπέ τους, και να έχουν και λόγο να μιλάνε για φασιστική κυβέρνηση !)

Ούτε εγώ έχω καταλάβει τι εννοούσε ο Βενιζέλος. Το Σάββατο το πέταξε κάποια στιγμή. Νομίζω όταν ακόμη μιλούσαν για το αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το δημοψήφισμα. Το μόνο που βρήκα στο ίντερνετ σχετικό είναι:

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει «περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλαδος ως ασφάλεια για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα», όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση Μαΐου της ΤτΕ, αξίας 137,3 δισ. ευρώ.

Και με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού, στα οποία περιλαμβάνονται κρατικά ομόλογα και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου, [B]αλλά και δάνεια ιδιωτών[/B], οι τράπεζες είχαν αντλήσει στα τέλη Μαρτίου ELA ύψους 68,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το ποσοστό «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων έφθανε το 50%.

http://moneytimes.gr/index.php/top-story/item/41086-2015-04-30-10-26-42

Το ίδιο λέμε karvou, όπου ΤΤΕ βάλε ΕΚΤ, ένα και το αυτό είναι πρακτικά.

Σίγουρα ως ενέχυρο στον ELA είναι τα κρατικά ομόλογα.
Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο τα δάνεια είναι ευάλωτα στην ΕΚΤ (είτε μπήκαν ως ενέχυρο, είτε όχι εφόσον οι τράπεζες χρεοκοπήσουν).
Δεν ξέρω κατά πόσο η ΕΚΤ θα στραφεί εναντίον των ιδιωτών, αλλά ακόμη κι αν απλώς απαιτήσει την αποπληρωμή τους με τους όρους που είχαν συναφθεί, πολύς κόσμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Να δεις που τελικά μπορεί να υπάρχουν και δράκοι !!

Μιλήσαμε με συγγενείς μου, που είναι αγρότες στην επαρχία και τους τάζουν πως θα τους διαγράψουν τα δάνεια αν βγει το “όχι”. Δεν θέλω να πω τίποτα χοντρό. Κοροϊδεύουν τον κόσμο

Karvou αγορίνα πας για δεξί χέρι του Crabsody με αυτά που λές…

Συμβουλή προς κάθε άσχετο/αγράμματο/δεξιό/τυφλό:

[I][SIZE=4]Μη τρελαίνεστε[/SIZE][/I]

Και μπόνους συμβουλή από το True Detective:

You were fine as long
as everything else was fine.

But then something happened and you
weren’t strong enough to stay decent.

Μαζέψτε τα μυαλά σας όσοι δε μπορείτε να σκεφτείτε και μη αγχώνεται το κόσμο γύρω σας, κλέβετε την δουλειά των καναλιών που πληρώνονται γι’ αυτό.

[B]Δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, ωστόσο κινδυνεύουμε με Grexit[/B]