Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Καποιος να πει στον Τσιπρα οτι το δημοψηφισμα το κερδισε.
Μαλακια η παραιτηση Βαρουφακη, μονο και μονο επειδη ολοι καταλαβαινουμε γιατι εγινε. Δεν τον γουσταραν στην Ευρωπη επειδη εθετε το προβλημα στην πραγματικη του βαση. Μια νικη των δανειστων, σε επικοινωνιακο επιπεδο γιατι σε ουσιαστικο ο Βαρουφ εκει θα ειναι, απλα δεν θα φαινεται.

Κι εγώ δεν το περίμενα. Ήμουν τόσο πεπεισμένη ότι θα βγει το ΝΑΙ που έβαλα και στοίχημα με τους δικούς μου, ΧΑΧΑΧΑ. Παρά την “χασούρα” μου (που μόνο χασούρα δεν ήταν), αυτή η εξέλιξη με εξέπληξε πολύ ευχάριστα και ως ψηφοφόρο και ως μέλος αυτής της εχμ…αποβλακωμένης κοινωνίας (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου). Και χάρηκα γιατί η κενολογία των τελευταίων ημερών και εκμετάλλευση που υφίστατο ο Ελληνικός λαός δεν πέρασε! Παρότι μας επηρέασε σε [U]προσωπικό[/U] επίπεδο, καθώς άγγιξαν ένα ευαίσθητο θέμα για μας, αυτό της υγείας και της έλλειψης υποδομών-φαρμάκων. Τελικώς δεν λειτούργησε, αλλά βιώσαμε έναν ψυχολογικό (εκ)βιασμό άνευ προηγουμένου. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν κάθε αθέμιτο μέσο για την επίτευξη του σκοπού τους, από μόνο του, για μένα αποτελεί εσχάτη προδοσία και ξεκάθαρα τρομοκρατία από την πλευρά των μμε και της αντιπολίτευσης. Με χαροποίησε, όμως, που αυτός ο λαός (που ξέρουμε πως λειτουργεί σε ανάλογες περιπτώσεις) κατάφερε να διακρίνει το ψέμα και την σκοπιμότητα πίσω απ’ αυτή την προπαγάνδα και δεν “κατάπιε το δόλωμα”. Αυτό είναι νίκη. Ελπίζω οι κυβερνώντες να εκμεταλλευτούν προς όφελός μας αυτή την ευκαιρία και να επιβληθούν, με τον αέρα του νικητή αυτή τη φορά, προς επίτευξη συμφωνίας με ελαφρύτερους όρους. Ψιλο αμφιβάλλω, αλλά ακόμα ελπίζω. :slight_smile:

*Παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης; :frowning:

Ο Βαρουφάκης ήταν ο μοναδικός Υπουργός οικονομικών που έκανε τον κόσμο να ασχοληθεί με τα οικονομικά, να ψαχτεί λίγο παραπάνω, να μάθει τι σημαίνουν κάποια πράγματα που ακούμε δεξιά και αριστερά συνεχώς.

Αλλά ήταν κακός πολιτικός. Δεν είχε και τόσο το επικοινωνιακό κομμάτι και οι δηλώσεις του μετά τα eurogroup ενοχλούσαν πολλούς.

Δεν ξέρω αν ήταν καλή κίνηση η απομάκρυνση του.

Θεωρία παιγνίων στα καλύτερά της.
Κερδίζουμε την υπεροχή και ανακατεύουμε εντελώς την τράπουλα σε μια ευρώπη που πάντα πίστευε ότι ο Βαρουφάκης ήταν η πηγή όλου του κακού.
Όταν σε πιέζει ο άλλος και σε έχει αναλύσει διεξοδικά, τότε η κίνηση να του βάλεις χρονική πίεση και μια μεταβλητή χ για να χρειάζεται να τη λύσει σε λίγο χρόνο, ενώ εσύ σοδoμίζεις όμορφα.
Η συνέχισή της θα φέρει κάναν Λαπαβίτσα από το πουθενά και θα γελάμε (θετικά).

Θεωρώ πως ο Τσίπρας έκανε τελικά το δημοψήφισμα για να εδραιώσει την θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ, να δείξει στις ακραίες συνιστώσες ότι έχει λαϊκή εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη. Αυτό μου λέει και η απομάκρυνση του Βαρουφάκη.

Δηλωσεις που στην κοινη λογικη ακουγονται δεξιοτερες της δεξιας (δε θελω να πω ακρα δεξια, γιατι θα ηταν παρεξηγησιμο να σε συνδεσω με κατι τετοιο, ενω δεν εισαι) εχεις κανει πολλακις. Δεν ξερω αν υπαρχει στο μεταναστευτικο, υπαρχουν σε αλλα ζητηματα. Γι’ αυτο πχ οταν βλεπω το “λιαζονται”, νομιζω οτι ειναι μια θεση σου. Αν δεν ισχυει αυτο και απλα ειναι εμπαιγμος σε δηλωση αλλου και μονο αυτο, μπορω να πω οτι δε γνωριζα αυτη τη δηλωση και οτι ηταν δικο μου λαθος, εφοσον αυτη η οπτικη πανω στο συγκεκριμενο ζητημα δε σε εκφραζει

Ε ναι μωρέ ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε !
Όχι ότι είχε γίνει σημαία από όλη τη καραδεξια πτέρυγα της ΝΔ (και όχι μόνο) … να λένε για καμιά βδομάδα ότι η Ομόνοια είναι γεμάτη μετανάστες να κάνουν πλάκες για αντηλιακά που δεν τα θένε γιατί είναι ήδη μαύροι κλπ
cool story bro ! 8)

iron ο καθένας μπορεί να θεωρεί δεξιά και αριστερά ότι νομίζει. Μην παίζουμε με τις λέξεις. Εννοείται ότι αναφερόμουν σχετικά με το μεταναστευτικό. Οι θέσεις μου στα οικονομικά (και όχι μονο) τείνουν με τους φιλελεύθερους όπως το ξέρουν όλοι εδώ μέσα. Αν θεωρείς τις απόψεις αυτές δεξιές τότε για σένα είμαι δεξιός. Πες το όπως θες. Για το “λιάζονται” τελικά έγινε παρεξήγηση γιατι δεν ηξερες τη δήλωση οπότε πάσο και τέλος.

ΥΓ1: Κρίμα πάντως που δεν σχολιάστηκε το υπόλοιπο μακροσκελές κείμενό μου. Ούτε ένα μπινελίκι τίποτα…
ΥΓ2: Θα ήθελα μια άποψη από οποιονδήποτε και για την ερώτηση που έκανα. Την ξανακάνω. Τώρα που είπαμε όχι σε αυτή την πρόταση δεν πρέπει ο Τσίπρας να μας ρωτήσει και για την επόμενη; Πιστεύεται ότι στην νέα πρόταση του Τσίπρα (όποια και αν είναι αυτή) θα έλεγε ναι ο Ελληνικός λαός;

Σήμερα βρήκα ένα άρθρο του Μουνχάου στους FT του το βρίσκω αρκετά εύστοχο ολόκληρο μεταφρασμένο εδώ.

Παραθέτω ένα κομμάτι για να πω κι εγώ κάτι για το Βαρουφάκη:

Το δεύτερο σφάλμα των θιασωτών του Ναι ήταν η αποτυχία τους να εξηγήσουν πώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όρους οικονομίας. Αυτό δεν ήταν ένα debate μεταξύ κεϊνσιανών και νεοκλασικών ομολόγων. Το ελληνικό δημοψήφισμα ένωσε οικονομολόγους με διαφορετικές απόψεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος μεταξύ των οποίων οι Paul Krugman, Jeffrey Sachs και Hans-Werner Sinn. Δεν υπάρχει ευυπόληπτη οικονομική θεωρία που να υποστηρίζει πως μια οικονομία που βίωσε οκτώ χρόνια ύφεσης χρειάζεται νέο γύρο λιτότητας για να σημειωθούν αποτελέσματα.

Ο Βαρουφάκης, όσο κι αν κάποιοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν, είναι από τους διακεκριμένους οικονομολόγους της Κεϋνσιανής σχολής. Είναι βέβαια μία σχολή στην οποία είναι δύσκολο να εκφραστούν καινοτόμες απόψεις και οι σύγχρονοι της είναι κορυφαίοι οικονομολόγοι (Krugman, Stiglitz κ.α.). Γι αυτό και δεν έχει πολλές παραπομπές.

Αλλά αυτά που έλεγε (όπως λέει και ο Munchau παραπάνω) δεν ήταν Κεϋνσιανές απόψεις μόνο. Σε περιόδους κρίσης και ύφεσης, ακόμη και οι μονεταριστές λένε πως πρέπει να υιοθετούνται επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Στην Ευρώπη ωστόσο επικρατεί η Γερμανική οικονομική σχολή που δε δέχεται τίποτα άλλο πέρα από ισορροπημένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Αυτό ο Βαρουφάκης (όπως και δεκάδες άλλοι) το κατέκρινε ανοιχτά και δε στρογγύλεψε τη θέση του σαν πολιτικός και όχι σαν οικονομολόγος.
Και γι αυτό πιστεύω πως αντιμετωπίστηκε σαν να είναι το πρόβλημα και κατηγορήθηκε πως κάνει διαλέξεις στο Eurogroup.

Από την άλλη ο Τσίπρας πήρε πάνω του όλο το δημοψήφισμα, κέρδισε, ξεπάστρεψε μέσα σε 5 μήνες τα 2 σιχάματα της πολιτικής σκηνής (Βενιζέλο, Σαμαρά) και έδειξε ενωτικός.
Αν κλείσει και συμφωνία (που θα περιέχει σκληρά μέτρα, μη γελιόμαστε) με κούρεμα ή επιμήκυνση, δε βλέπω πως δε θα κυβερνάει για αρκετά χρόνια.

Τέλος, νομίζω πως καθοριστική για το δημοψηφισμα ήταν η συγκέντρωση της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Εκεί φάνηκε σε πολλούς πως δεν περνάει η προπαγάνδα και επηρέασε ψήφους.
Ανάμεσα φυσικά στους υπόλοιπους παράγοντες (μμε, παρεμβάσεις ξένων, φτώχεια τεράστιου ποσοστού του λαού κλπ.).

Γεια σου προβατο

Μία τέτοια συμφωνία δε θα πρέπει να περάσει από όλα τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν ναι, πόσο πιθανό προβλέπεις να είναι το να την στηρίξουν τα κοιβούλια των Ευρωπαϊκών χωρών και ενώ στην Ελλάδα βγήκε “όχι” με 62% και το προηγούμενο μνημόνιο που περιείχε και κούρεμα και επιμήκυνση δεν δεχτήκαμε να το ολοκληρώσουμε;

(να θυμίσω πως πρώτα βγήκαμε από το μνημόνιο και μετά κάναμε το δημοψήφισμα που είπαμε πως θέλουμε “όχι” και έχουμε βγάλει και μια έκθεση “αλήθειας για το χρέος”)

Έτσι όπως είναι δομημένη η Ε.Ε., αν περάσει από τη Γερμανία και την Γαλλία, θα περάσει από παντού (εκτός ίσως από τη Φινλανδία που μπορούν να την παρακάμψουν λέγοντας πως θα καλύψουν τη συνεισφορά της άλλες χώρες -έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο-), αυτό πιστεύω.

Το κούρεμα ίσχυε εφόσον πετυχαίναμε πρωτογενές πλεόνασμα, σωστά; Πετύχαμε πέρυσι, είδες καμία κουβέντα περί κουρέματος;
Όσο εντάξει δεν ήταν η Ελλάδα σε κάποια προαπαιτούμενα, άλλο τόσο δεν ήταν και οι Γερμανοί (μη μιλάμε για εταίρους, μέχρι και η Ισπανία συζητά αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, μόνο στη Γερμανία σκοντάφτει).

Την έκθεση αλήθειας για το χρέος αλήθεια τη διάβασε κανείς; Το 71% του χρέους αφορά τόκους!

Δε θέλω να μου ταραχτείς. Αλλά αυτές οι απόψεις ΛΕΓΟΝΤΑΙ, δεν ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ δεξιές.

Εκτός αν δεν αντέχετε ούτε οι ίδιοι να αυτοαποκαλείστε έτσι, οπότε είστε σε ακόμα πιο αξιολύπητη θέση από όσο νόμιζα χθες.

Κομανετσι

Εννοούμε κούρεμα χωρίς τα λεφτά των ταμείων μας. Εννοούμε χάρισμα.

Ο Τσίπρας μέχρι στιγμής στην πολιτική του καριέρα έχει πραγματικά ξεπαστρέψει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πριν τον Μπένυ και τον Σαμαρά, ξεπάστρεψε κυριολεκτικά τον “πατέρα” του τον Αλαβάνο και μετά πήρε σειρά ο κυρ-Φώτης. Σε αυτό έχει δείξει ταλέντο, ας ελπίσουμε να δείξει το μισό στα της χώρας.

Ξεφτίλες όντως, τα ίδια του ΠΑΣΟΚ κάνουνε. Το είχα ξαναγράψει αλλά το ξαναποστάρω για όλους αυτούς που φανατίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς πάντως το κόμμα δεν πρόκειται να τους βολέψει σε καμιά θεσούλα, τσάμπα ο φανατισμός.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό! Πρώτη φορά αριστερά και πίτσες μπλε!

Ψηφισα ΟΧΙ αν και δεν ειμαι αισιόδοξος…
δεν ξέρω αν ο ΤΣΙΠΡΑΣ τα καταφέρει μακάρι…αλλά βλέπω έρχεται νέα <<σκληρή>> συμφωνία

Τι να σχολιάσουμε δηλαδή; Στο κείμενο σου κάνεις μια δική σου παρωδία της προεκλογικής εκστρατείας και του τελευταίου πεντάμηνου του Σύριζα. Τι σχόλιο θέλεις ακριβώς;; Εκτός αν απλά γουστάρεις μπενιλικια οπότε το πράγμα αλλάζει.

Δεν με χαλάει. Ο Σύριζα βγαίνει και σου λέει μας έδωσαν τελεσίγραφο. Εμείς το κείμενο δεν το πιστεύουμε και το βάζουμε σε δημοψήφισμα και προτείνουμε το όχι. Ας βγούνε αύριο με το καινούργιο δικό τους και ας πούνε στον κόσμο αυτό το πιστεύουμε ψηφίστε ναι.

Τυχαιο?

Οχι δεν ειναι τυχαιο Freakhood, η ψηφος ηταν ταξικη και αυτο αποτελει παρακαταθηκη για το μελλον. Με η χωρις ευρω επιτελους οι περισσοτεροι καταλαβαν οτι δεν ειναι και δεν θα γινουν ποτε αστοι. Στο ιδιο ζουμι βραζουμε ολοι. Οι Μπομπολαιοι, Βαρδινογιαννηδες, Λατσηδες, Μαρινακηδες κτλ. ζουνε σε αλλο κοσμο απο τον δικο μας.
Απ’οτι καταλαβα εχουμε πολεμο με τους Γερμανους, αφου η ΕΚΤ εκτελει τις εντολες Μερκελ/Σοιμπλε. Δυο φορες εσπασαν τα μουτρα τους, ελπιζω σε τριτη.
Αν τα πραγματα φτασουν σε εκεινο το σημειο, καλυτερα να φυγουμε απο το ευρω. Τι να την κανουμε μια ολοκληρωτικη ΕΕ κατω απο την Γερμανικη ηγεμονια. Με λιγα λογια, να πανε να γαμηθουνε.