Σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους κλπ… θα ξεκινήσω με μερικές προσωπικές εμπειρίες που έτυχαν τα τελευταία χρόνια:
1η περίπτωση: Πάμε με παρέα (όλοι μη καπνιστές) σε καφε-μπαρ ένα βράδυ, καλοκαίρι εποχή πρέπει να ήταν, όπου υπήρχε και εσωτερικός χώρος και πολλά τραπέζια έξω. Ρωτάει ένας από την παρέα μας ψαρωτικά τη σερβιτόρα “επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στο μαγαζί;” και αυτή με μια φυσικότητα απαντάει “ναι φυσικά!” και η απάντηση που έλαβε “εμείς όμως δεν καπνίζουμε!” και μετά η σερβιτόρα είπε ότι ο… χώρος για μη καπνίζοντες είναι στα έξω τραπεζάκια (όπου γύρω κάπνιζαν ήδη οι μισοί!). Είπαμε ότι παρανομεί ο εργοδότης της και φύγαμε!
2η περίπτωση: Αποφασίσαμε ένα μεσημεράκι να περάσουμε από τα εξάρχεια με την τότε έγκυο γυναίκα μου και πάμε σε μια από τις φλωρο-καφε της πλατείας. Φυσικά ρωτάμε που είναι ο χώρος μη καπνιστών μέσα, και μας έδειξε μια γωνία (όπου πάλι γύρω κάπνιζαν άλλοι!).
Μπορώ να συνεχίσω με πολλά τέτοια παραδείγματα όπου ο αρχικός λεγόμενος αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται καθόλου. Ειδικά σε νοσοκομεία και λοιπές υγειονομικές και μη υπηρεσίες, καπνίζουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες (επειδή τελευταία υποτίθεται θα γινόταν αυστηρός έλεγχος σε τέτοιους χώρους).
Προσωπική άποψη:
Σε κάθε δημόσιο κλειστό χώρο πρέπει να απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα και το άτμισμα. Πρέπει να γίνει νοοτροπία σε κάθε καπνιστή (όπως γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού) - με απειλή προστίμων κλπ για τα πρώτα χρόνια, και φυσικά εφαρμογή τους - ότι αν σε τέτοιους χώρους θέλει να καπνίσει, θα βγαίνει έξω.
Όσον αφορά ανοιχτούς χώρους, σε παιδικές χαρές, σχολεία, προαύλιους χώρους νοσοκομείων σε κάποια απόσταση από εισόδους και παράθυρα, επίσης πρέπει να απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα.
Έχω προλάβει εποχές που κάπνιζαν σε αεροπορικές πτήσεις. Τραγικό, αλλά τότε θεωρούνταν νορμάλ κιόλας!
Ας φτιάξουν γενικά, όπως στα αεροδρόμιο, κλειστούς χώρους για να κλείνονται οι καπνιστές με την ησυχία τους και να μην ποτίζουν αέρα, ρούχα και μαλλιά με τον καπνό τους.
Η τωρινή νομοθεσία προβλέπει πολλά, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Κυρίως επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου. Κάποτε έψαξα για την τηλεφωνική υπηρεσία για καταγγελίες καταστημάτων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο αυτό, αλλά δεν έχουν καν άτομα για να πάνε για έλεγχο και να επιβάλλουν πρόστιμα.
Αν θα πάνε αστυνομικοί ή άλλοι για να ελέγχουν, είναι ζήτημα κυβερνητικό και με αφήνει αδιάφορο ποιος θα εφαρμόζει τον νόμο. Στο αμέρικα από όσο ξέρω η αστυνομία επεμβαίνει κανονικότατα για under 21 στα μπαρ και δεν ξέρω τι γίνεται με τα υπόλοιπα, θα μας διαφωτίσει κάποιος που μένει εκεί.