Όλοι πλουτίζουν στις πλάτες των άλλων, το θέμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία το θυμάται μόνο όταν δε τη συμφέρει.
Οχι, ειναι τεραστια γενικευση αυτη.
Εκτος αν το πας με την λογικη της συνεπαγωγης, που τοτε θα πρεπει να μιλήσουμε για την πραγματικη αξια του χρηματος και κατα ποσο θα έπρεπε να υπαρχει.
Επισης με διαφορετικό τροπο “πλουτιζει” ενας απλος καταστηματάρχης και με διαφορετικο τροπο μια πολυεθνικη. Οι γενικότητες δεν βοηθανε πουθενα και σε καμια συζητηση. Μονο κλισε εισαγουν, ταχα μου αποψεις “πλειοψηφιας”, που το μονο που κανουν ειναι να τσουβαλιαζουν γιατι δεν υπαρχει η κριτικη ικανοτητα να βλεπει καποιος τα πράγματα εις βαθος.
Οχι, δεν ισχυει αυτο. Το θυμομαστε καθε λεπτο και δευτερολεπτο που ζουμε πρωτον, γιατι ειναι μια κατασταση που κανει αυτον τον κοσμο ανισο και αδικο.
Και στη συνεχεια νιωθουμε τις απαραιτητες “τυψεις” που βγαζουμε χρηματα μεσω του να ειμαστε καθηγητες, καθαριστες, μπαρμαν, φωτογραφοι, πυροσβεστες, εμποροι, καταστηματαρχες, ντελιβεραδες και ξερω γω τι αλλο.
Απλα οπως σε ολα σε αυτον τον κοσμο, υπαρχει μια κλιμακα και ενα επιπεδο περα απο το οποιο οι “τυψεις” που πιθανοτατα ενας καπιταλιστης θεωρει πως θα επρεπε να εχουμε ολοι μας γιατι συμβαλλουμε με το λιθαρακι μας σε αυτο το συστημα, μετατρεπονται σε “θα επρεπε να ντρεπομαι που υπαρχω”, και αυτος ο χαρακτηρισμος μαλλον ταιριαζει σε περισσοτερους CEO απο οτι ταιριαζει σε καθαριστες και υπαλληλους σε πιτσαρια.
Ωραιες οι συζητησεις για το φιλοσοφικο και το ηθικο του πραγματος, αλλα στην πραξη αρνουμαι να δεχθω κατηγορια απο οποιονδηποτε πως κανω τον κοσμο ενα χειροτερο μερος με το να πληρωνομαι για το επαγγελμα μου προσωπικα, οταν υπαρχει το 1% και μετα το 1% του 1%, και ολοι αυτοι θα μπορουσαν αν ηθελαν να εξομαλυνουν δραματικα την κατασταση. Απλως δεν θελουν. Αναρωτιεμαι αν θα πρεπει να παιρνουμε στα σοβαρα και trickle down economics σε λιγο.
Συμφωνώ αρκετά μαζί σου αλλά εσύ έβαλες τη γενίκευση “να πα να γαμηθεί ο καπιταλισμός”. Απ’όσο έχω διαβάσει, όσο έχω ενημερωθεί και όσο μπορώ να καταλάβω ο καπιταλισμός είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα μπορεί να υπάρξει για τους ανθρώπους. Δεν είναι κακός ή καλός, είναι αυτό που είναι.
Ωραιες οι συζητησεις για το φιλοσοφικο και το ηθικο του πραγματος, αλλα στην πραξη αρνουμαι να δεχθω κατηγορια απο οποιονδηποτε πως κανω τον κοσμο ενα χειροτερο μερος με το να πληρωνομαι για το επαγγελμα μου προσωπικα, οταν υπαρχει το 1% και μετα το 1% του 1%, και ολοι αυτοι θα μπορουσαν αν ηθελαν να εξομαλυνουν δραματικα την κατασταση. Απλως δεν θελουν. Αναρωτιεμαι αν θα πρεπει να παιρνουμε στα σοβαρα και trickle down economics σε λιγο.
Και αυτοί οι άνθρωποι το επάγγελμα τους κάνουν. Είναι πολύ απλό. Ναι, άλλη κλίμακα, άλλα όλα, δεν είμαστε χαζοί να μην καταλαβαίνουμε, ούτε το τι έχουν κάνει ούτε τι πρεσβεύουν. Αλλά κάνουν τη δουλειά τους. Σε ένα προηγούμενο ποστ σου είπες πως ο ιός δείχνει το πόσο έχει αποτύχει ο καπιταλισμός σα σύστημα. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά επιμένω ότι είναι ο,τι πιο αντιπροσωπευτικό μπορεί να υπάρξει για εμάς.
Εξαρτάται με το τι εννοείς με το “καπιταλισμός” και με το “εμάς”.
in other news…
Συμφωνώ αρκετά μαζί σου αλλά εσύ έβαλες τη γενίκευση “να πα να γαμηθεί ο καπιταλισμός”. Απ’όσο έχω διαβάσει, όσο έχω ενημερωθεί και όσο μπορώ να καταλάβω ο καπιταλισμός είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα μπορεί να υπάρξει για τους ανθρώπους. Δεν είναι κακός ή καλός, είναι αυτό που είναι.
Η διαφορά είναι ότι ο ένας κρίνει ανθρώπους και ο άλλος κρίνει πολιτικό σύστημα. Θεμελιώδης η διαφορά.
Ναι έχει τα καλά του ο καπιταλισμός για τις κωλάρες μας, και την κιθαρούλα μου έχω και την καρτούλα μου για να κάνω το χόμπυ μου, αλλά όταν ερχόμαστε σε σοβαρά ζητήματα όπως για παράδειγμα η δημόσια υγεία, είναι πάτος απόπατος.
Και μην προσπαθείς να κρίνεις όταν ζεις σε μια δυτική ή ανεπτυγμένη χώρα και είσαι στο τυχερό ποσοστό των ανθρώπων που ζουν πάνω από το όριο της φτώχιας, αλλά σκέψου ότι ακριβώς την ίδια στιγμή που εμείς ποστάρουμε από την ασφάλεια των σπιτιών μας και την άνεση του ιντερνε, κάποιοι ανθρωποι έχουν φύγει από την χώρα τους, λόγω γεωπολιτικών παιχνιδιών.
Και για να το παω από πιο κοντά σε εμάς, την ίδια ώρα εταιρίες βρίσκουν την ώρα να πλουτίσουν πουλώντας προιόντα σε υπερπολλαπλάσιες τιμές, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση - και κυριότερα ανάγκη για αυτά(και αυτό είναι ένα ελάχιστο παράδειγμα του τι γινεται τώρα - μην πούμε για τα οικονομικά παιχνίδια που παίζει η ΕΕ τώρα). Όχι δεν μπορώ να δεχτώ ένα σύστημα που συμπεριφέρεται έτσι.
Οπότε όχι, δεν είναι ανθρωποι αυτοί και το επαγγελμά τους κάνουν. Οι ανθρωποι αυτοί ο Τζεφ Μπέζος και ο κάθε τζεφ μπέζος του κόσμου.
@pantelis79 Εννόω για τους ανθρώπους σαν είδος. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν είχες τόσο μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού με πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, με δικαιώμα στην εργασία, στην ασφάλιση και άλλα τόσα. Δεν έχω μπορέσει να βρω άλλον επαρκή λόγο που να ευθύνεται για αυτό το πράγμα με τόση μαζικότητα.
@Sevek Συμφωνώ απόλυτα στο ύφος και σχεδόν στο σύνολο αυτών που λες. Ίσως πριν παρεγήξησα τι είπες ή εσύ εμένα. Προσωπικά το εννοούσα στο σύνολό του. Βρίσκω πολύ δύσκολο να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι εγώ είμαι στους τυχερούς και τα προβλήματά μου είναι πχ αν θα έχω καλή και ανταποδοτική υγεία στη χώρα μου, ενώ υπάρχει τεράστιο κομμάτι του πλυθησμού που δεν έχει νερό να πιει ή πεθαίνει από την πείνα. Αλλά τι κάνεις? Πως το προσπερνάς αυτό και ξεκινάς και σκέφτεσαι πιο κοντινά σου προβλήματα? Εμένα προσπαθεί να το κάνει αυτό η “ελπίδα” ότι όπως ο δυτικός πολιτισμός κατάφερε να ανεβάσει τα νούμερα του σε έννοιες που θεωρούμε θεμελιώδεις (που λέω παραπάνω) μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να το κάνει, έτσι θα γίνει παντού. Σίγουρα έχει προβλήματα που ίσως είναι και άλυτα, αλλά νομίζω είναι η καλύτερη ελπίδα που έχουμε. Δε θεωρώ τόσο μεγάλο πρόβλημα το πόσα λεφτά έχουν 150 άτομα, αλλά το πόσα λίγα πράγματα έχουν υπερβολικά πολλοί και δε νομίζω ότι το ένα είναι η κύρια αιτία του άλλου.
Δε θεωρώ τόσο μεγάλο πρόβλημα το πόσα λεφτά έχουν 150 άτομα, αλλά το πόσα λίγα πράγματα έχουν υπερβολικά πολλοί και δε νομίζω ότι το ένα είναι η κύρια αιτία του άλλου.
Πως είναι δυνατόν να μην βρίσκεις συνδεση?
Ο Μπέζος πλουτίζει εις βάρος των εργαζόμενων του - και δεν το λέω με το κλασσικο “α ειναι αφεντικό τζιζ κακό”, αλλά με βάση τις καταγγελίες των εργαζόμενων του.
Και αυτός (τουλάχιστον στην βιτρίνα, γιατί από πίσω δεν γνωρίζω τι αλλο κανει) είναι ένα “απλό” παράδειγμα. Μην πάμε σε βιομηχανίες όπλων κλπ.
ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ρε παιδιά αυτοί οι μακεδονομάχοι πού εξαφανίστηκαν; Φανταστείτε να το είχε πει αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών με Σύριζα κυβέρνηση τι θα ακούγαμε σήμερα. Εθνομηδενιστές, προδότες και τα λοιπά χαριτωμένα που λένε. Τώρα πέρασε ντούκου.
@pantelis79 Εννόω για τους ανθρώπους σαν είδος. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν είχες τόσο μεγάλο ποσοστό του πλυθησμού με πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, με δικαιώμα στην εργασία, στην ασφάλιση και άλλα τόσα. Δεν έχω μπορέσει να βρω άλλον επαρκή λόγο που να ευθύνεται για αυτό το πράγμα με τόση μαζικότητα.
@Sevek Συμφωνώ απόλυτα στο ύφος και σχεδόν στο σύνολο αυτών που λες. Ίσως πριν παρεγήξησα τι είπες ή εσύ εμένα. Προσωπικά το εννοούσα στο σύνολό του. Βρίσκω πολύ δύσκολο να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι εγώ είμαι στους τυχερούς και τα προβλήματά μου είναι πχ αν θα έχω καλή και ανταποδοτική υγεία στη χώρα μου, ενώ υπάρχει τεράστιο κομμάτι του πλυθησμού που δεν έχει νερό να πιει ή πεθαίνει από την πείνα. Αλλά τι κάνεις? Πως το προσπερνάς αυτό και ξεκινάς και σκέφτεσαι πιο κοντινά σου προβλήματα? Εμένα προσπαθεί να το κάνει αυτό η “ελπίδα” ότι όπως ο δυτικός πολιτισμός κατάφερε να ανεβάσει τα νούμερα του σε έννοιες που θεωρούμε θεμελιώδεις (που λέω παραπάνω) μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να το κάνει, έτσι θα γίνει παντού. Σίγουρα έχει προβλήματα που ίσως είναι και άλυτα, αλλά νομίζω είναι η καλύτερη ελπίδα που έχουμε. Δε θεωρώ τόσο μεγάλο πρόβλημα το πόσα λεφτά έχουν 150 άτομα, αλλά το πόσα λίγα πράγματα έχουν υπερβολικά πολλοί και δε νομίζω ότι το ένα είναι η κύρια αιτία του άλλου.
Ο λογος για τον οποιον τοσοι ανθρωποι εχουν προσβαση σε παιδεια, υγεια, και ολα οσα λες ειναι κατα την γνωμη μου κυριως η προοδος της τεχνολογιας και της επιστημης. Αν ηταν ετσι, τοτε η Κουβα του Φιντελ Καστρο δε θα ειχε χτισει ενα απο τα καλυτερα υγειονομικα συστηματα παγκοσμιως. Επισης, δεν υπαρχει τιποτα σε αλλα οικονομικα συστηματα το οποιο να απαγορευει απο τον οποιονδηποτε να εχει προσβαση σε παιδεια και υγεια, ουτε απαγορευει την εργασια. Δεν μιλαω για τυραννια ή αλλες ακραιες μορφες διακυβερνησης. Αλλα για παραδειγμα ο τοσο κακος και μοχθηρος κομμουνισμος, δεν απαγορευει τιποτα απο ολα οσα ειπες απο τον οποιονδηποτε. Δεν ειναι αποκλειστικοτητα του καπιταλισμου αυτα τα benefits, ειναι απορροια της βιομηχανικης επαναστασης και στην συνεχεια της παγκοσμιοποιησης που εφερε αυτη.
Ο καθε CEO μπορει να κανει την δουλεια του, αλλα δεν κανει την δουλεια του “οπως ο οποιοσδηποτε αλλος”. Το να πληρωνεται ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος σε αυτον τον πλανητη 1 εκατομμυριο δολλαρια τον χρονο (ή και πολυ παραπανω) για εργασια στην οποια αφιερωνει 40-45 ωρες την εβδομαδα οπως καθε αλλος ανθρωπος, ενω ενα μεσο εισοδημα δεν ξεπερναει τις 70000 δολλαρια τον χρονο, ειναι απλως εξοργιστικο. Το να εχει ο Jeff Bezos βασει νομοθεσιας τοσα πλεονεκτηματα στην γαμω εταιρια του και να μην πληρωνει καν φορους επειδη κανει “λειτουργημα” οπως θα ισχυριστει ενας μεσος καπιταλιστης και “δινει δουλειες σε τοσο κοσμο” ειναι επισης εξωφρενικο. Και επειδη δεν λεω πως ο καπιταλισμος εχει μονο αρνητικα, θυμιζω οτι η κουβεντα ξεκινησε απο τους CEO. Ε λοιπον προσωπικα τους εχω γραμμενους και δε με ενδιαφερει αν χρεωκοπησουν ολοι τους (οχι πως θα γινει ποτε δυστυχως). Δε με ενδιαφερει η παρουσα αρχουσα ταξη στον κοσμο που ζουμε, και θελω μαζικο reformation, για να μπορουμε να εχουμε μια πιο ανθρωπινη και δικαια κοινωνια. Οποτε οταν ακουω δηλωσεις του τυπου “πειτε μου μπραβο που απελυσα 130 ανθρωπους” θα αντιδρω κι εγω με την μονη φυσιολογικη αντιδραση, η οποια ειναι 100% επικριτικη και αδιαφορια για το τι θα του συμβει στο μελλον.
Καλά όλα (ή κάποια, τέλος πάντων) αυτά που λέτε, αλλά μήπως η τελευταία συζήτηση να μεταφερθεί σε κανένα πιο κατάλληλο topic όπως το Ιδεολογικές συζητήσεις π.χ. (ή κάποιο πιο κατάλληλο); Πάντα τρέφω μία ελπίδα ότι έτσι θα αναπτυχθούν πιο σωστά, τακτοποιημένα και τεκμηριωμένα τα εκάστοτε επιχειρήματα!
Πως είναι δυνατόν να μην βρίσκεις συνδεση?
Ο Μπέζος πλουτίζει εις βάρος των εργαζόμενων του - και δεν το λέω με το κλασσικο “α ειναι αφεντικό τζιζ κακό”, αλλά με βάση τις καταγγελίες των εργαζόμενων του.
Και αυτός (τουλάχιστον στην βιτρίνα, γιατί από πίσω δεν γνωρίζω τι αλλο κανει) είναι ένα “απλό” παράδειγμα. Μην πάμε σε βιομηχανίες όπλων κλπ.
Σε άλλες εποχές/κοινωνίες/συστήματα δεν υπήρχε φτώχεια? Δεν είπα ότι δεν έχει σύνδεση, είπα ότι το ένα δεν είναι αίτιο του άλλου (τουλάχιστον όχι αυτόματα και με τον τρόπο που το θέτεις)
Ο λογος για τον οποιον τοσοι ανθρωποι εχουν προσβαση σε παιδεια, υγεια, και ολα οσα λες ειναι κατα την γνωμη μου κυριως η προοδος της τεχνολογιας και της επιστημης. Αν ηταν ετσι, τοτε η Κουβα του Φιντελ Καστρο δε θα ειχε χτισει ενα απο τα καλυτερα υγειονομικα συστηματα παγκοσμιως. Επισης, δεν υπαρχει τιποτα σε αλλα οικονομικα συστηματα το οποιο να απαγορευει απο τον οποιονδηποτε να εχει προσβαση σε παιδεια και υγεια, ουτε απαγορευει την εργασια. Δεν μιλαω για τυραννια ή αλλες ακραιες μορφες διακυβερνησης. Αλλα για παραδειγμα ο τοσο κακος και μοχθηρος κομμουνισμος, δεν απαγορευει τιποτα απο ολα οσα ειπες απο τον οποιονδηποτε. Δεν ειναι αποκλειστικοτητα του καπιταλισμου αυτα τα benefits, ειναι απορροια της βιομηχανικης επαναστασης και στην συνεχεια της παγκοσμιοποιησης που εφερε αυτη.
Ναι, αλλά ο καπιταλισμός αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από ένα οικονομικό σύστημα. Είναι ένα από τα αποτελέσματα των ανισοτήτων που έχει οποιαδήποτε κοινωνία σε οποιαδήποτε εποχή. Θα υπήρχε τέτοια πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης σε τόσο μεγάλη κλίμακα χωρίς αυτόν? Προσωπικά όσο έχω διαβάσει αλλά και από αυτό που ζω τώρα δεν βρει κάτι που να με κάνει να το ισχυριστώ (feel free να μου δώσεις παραδείγματα να δω).
Ο καθε CEO μπορει να κανει την δουλεια του, αλλα δεν κανει την δουλεια του “οπως ο οποιοσδηποτε αλλος”. Το να πληρωνεται ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος σε αυτον τον πλανητη 1 εκατομμυριο δολλαρια τον χρονο (ή και πολυ παραπανω) για εργασια στην οποια αφιερωνει 40-45 ωρες την εβδομαδα οπως καθε αλλος ανθρωπος, ενω ενα μεσο εισοδημα δεν ξεπερναει τις 70000 δολλαρια τον χρονο, ειναι απλως εξοργιστικο. Το να εχει ο Jeff Bezos βασει νομοθεσιας τοσα πλεονεκτηματα στην γαμω εταιρια του και να μην πληρωνει καν φορους επειδη κανει “λειτουργημα” οπως θα ισχυριστει ενας μεσος καπιταλιστης και “δινει δουλειες σε τοσο κοσμο” ειναι επισης εξωφρενικο.
Μα δεν μετρούνται μόνο οι εργατοώρες στην πληρωμή, αυτό είναι χαζό. Η ποιότητα δουλειάς? Το ρίσκο? Ο κίνδυνος? Οι υποχρεώσεις? Χαζό παράδειγμα αλλά αν εγώ δούλευα 30 χρόνια στην έρευνα για 80 ώρες τη βδομάδα και κατέληγα σε μια σκατένια δημοσίευση θα έπρεπε να πάρω το Nobel από κάποιον που κατάφερε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο από εμένα?
Και επειδη δεν λεω πως ο καπιταλισμος εχει μονο αρνητικα, θυμιζω οτι η κουβεντα ξεκινησε απο τους CEO. Ε λοιπον προσωπικα τους εχω γραμμενους και δε με ενδιαφερει αν χρεωκοπησουν ολοι τους (οχι πως θα γινει ποτε δυστυχως). Δε με ενδιαφερει η παρουσα αρχουσα ταξη στον κοσμο που ζουμε, και θελω μαζικο reformation, για να μπορουμε να εχουμε μια πιο ανθρωπινη και δικαια κοινωνια. Οποτε οταν ακουω δηλωσεις του τυπου “πειτε μου μπραβο που απελυσα 130 ανθρωπους” θα αντιδρω κι εγω με την μονη φυσιολογικη αντιδραση, η οποια ειναι 100% επικριτικη και αδιαφορια για το τι θα του συμβει στο μελλον.
Καλά κάνεις και το θυμίζεις, γιατί εγώ ανέφερα πως αυτοί που σχεδιάζουν το σύστημα φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη από αυτούς που το εκμεταλλεύονται. Και σε επόμενο ποστ είπα πως τα σχόλια στη δημοσίευση είναι γτπ, γιατί δεν έχουν γίνει ακριβώς έτσι όπως τα λένε τα πράγματα.
όχι απλά ντούκου , από σένα το έμαθα φαντάσου
Οκ νιωθω οτι μιλαω με υπερμαχο καπιταλισμου πλεον ομως, και ιστορικα ενας τετοιος διαλογος δεν παει πουθενα. Απλα ειμαστε σε εντελως διαφορετικες σελιδες. Δεν χρειαζοταν να μου γραψεις τους παραγοντες που καθοριζουν την “δικαια” πληρωμη ενος εργαζομενου σε σχεση με καποιου αλλου. Η αληθεια παραμενει πως ο μισθος ενος CEO καθοριζεται αποκλειστικα απο το ποσο αδυσωπητος ειναι, ποση ζητηση υπαρχει για τον συγκεκριμενο ρολο που παιζει, και πως θα διατηρηθει ενα status quo. Οχι απο την προσφορα του στην κοινωνια, ουτε υγειονομικα ρισκα, ουτε τιποτα αλλο. Το ρισκο που εχει ωστε να απολυθει μου ειναι αδιαφορο.
Το παραδειγμα σου για το Nobel ειναι οντως ακυρο. Κανενας δεν ισχυριστηκε αυτο που λες. Ομως η διαφορα στους μισθους και τις απολαβες ειναι εμετικη γενικως. Δεν θυμαμαι να εγραψα καπου πως θα επρεπε να πληρωνονται ολοι τα ιδια, ουτε πως θα επρεπε να κοιταμε μονο τις ωρες εργασιας. Ομως αδυνατω να πιστεψω σε οποιοδηποτε context πως ο καθε CEO προσφερει στην κοινωνια 200 και 300 φορες περισσοτερο απο οτι μια κοινη καθαριστρια.
Και στο τελευταιο που γραφεις παλι διαφωνω. Εμενα μου φταιει ΚΑΙ αυτος που σχεδιασε το συστημα, ΚΑΙ αυτος που το συντηρει, ΚΑΙ αυτος που το εκμεταλλευεται. Και φυσικα διαφωνω και με την θεωρηση πως ο καπιταλισμος ειναι υπαιτιος για την τεχνολογικη προοδο και την προοδο της επιστημης στον βαθμο που εχει συμβει αυτο. Αν ειχαμε μια καλυτερη και πιο ισορροπημενη κοινωνια, τοτε ειναι πολυ πιθανο να επεφτε και μεγαλυτερο budget σε αυτους τους τομεις απο τωρα που ξοδευουμε τοσο χρονο, τοσα resources και τοση ενεργεια στην οικονομια του πολεμου, στα πολιτικα παιχνιδια, σε προεκλογικες εκστρατειες, σε διατηρηση θεσμων οπως το χρηματιστηριο και η Wall Street, και στο να γινουν οσο πιο πλουσιοι γινεται οι ηδη εξωφρενικα πλουσιοι.
Αρα οπως ειπα και πριν, τα βλεπουμε με εντελως διαφορετικο πρισμα ισως. Το να μου ζητας υποθετικο παραδειγμα για να αποδειξω κατι δεν ειναι πολυ δικαιο. Δεν μπορω να γνωριζω επακριβως τι τεχνολογια και τι κοινωνια θα ειχαμε σε ενα διαφορετικο συστημα. Βλεποντας ομως την ακρατη σπαταλη παντου γυρω μου, ετσι πιστευω. Σκεψου μονο το 50% των χρηματων που πανε σε ποδοσφαιριστες, μπασκετμπολιστες, tv stars, ροκ σταρς, περσονες, influencers και καθε αλλη υπερεκτιμημενη κατηγορια επαγγελματος να πηγαινε σε επιστημη και τεχνολογια, παιζει να ειχαμε ηδη στειλει ανθρωπο στον Αρη. Ποιο 50%, το 10%…
Και να σου πω και το αλλο που ειναι πιο “ριζοσπαστικο”. Ας μην ειχαμε τετοια προοδο της τεχνολογιας. Ας ημασταν τεχνολογικα στο 2020 στο επιπεδο που ημασταν το 2000 πες ξερω γω, με μια πιο ομαλη και αργη αναπτυξη της επιστημης και της τεχνολογιας. Αν ειχαμε μειωσει κατα πολυ τις ανισοτητες στον κοσμο και ο μεοος ανθρωπος ζουσε μια πιο καλη ζωη στον πλανητη, δε θα αξιζε κατι τετοιο?
ΥΓ. Το πιο ακυρο στο παραδειγμα σου ειναι πως θα δουλευες 30 χρονια με 80 ωρες την εβδομαδα και θα εκανες μια ακυρη δημοσιευση. Με τοσο ογκο εργασιας θα εβγαζες παρα πολλη δουλεια και θα εκανες τον κοσμο ενα καλυτερο μερος διχως καμια αμφιβολια. Κι ας εβγαζες και 5 σκατενια papers σε αυτο το διαστημα.
Ίσως πρέπει τα παραδείγματα μου να μην τα ξεχειλώνω τόσο πολύ, το έχω παρατηρήσει ξανά αυτό αλλά κατάλαβες πιστεύω τι θέλω να πω.
Και στο τελευταιο που γραφεις παλι διαφωνω. Εμενα μου φταιει ΚΑΙ αυτος που σχεδιασε το συστημα, ΚΑΙ αυτος που το συντηρει, ΚΑΙ αυτος που το εκμεταλλευεται. Και φυσικα διαφωνω και με την θεωρηση πως ο καπιταλισμος ειναι υπαιτιος για την τεχνολογικη προοδο και την προοδο της επιστημης στον βαθμο που εχει συμβει αυτο. Αν ειχαμε μια καλυτερη και πιο ισορροπημενη κοινωνια, τοτε ειναι πολυ πιθανο να επεφτε και μεγαλυτερο budget σε αυτους τους τομεις απο τωρα που ξοδευουμε τοσο χρονο, τοσα resources και τοση ενεργεια στην οικονομια του πολεμου, στα πολιτικα παιχνιδια, σε προεκλογικες εκστρατειες, σε διατηρηση θεσμων οπως το χρηματιστηριο και η Wall Street, και στο να γινουν οσο πιο πλουσιοι γινεται οι ηδη εξωφρενικα πλουσιοι.
Ερώτηση: Αφού δε μας ικανοποιεί το υπάρχον σύστημα (εννοώ το ακούω πολύ συχνά και τουλάχιστον στον κύκλο μου αυτό παρατηρώ), γιατί δε γίνεται καμία αλλαγή? Ριζοσπαστική αλλαγή. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι στον αέρα ούτε ανεξάρτητο που απλά υπάρχει, εμείς που το ζούμε βολευόμαστε με αυτό. Γι’αυτό είπα πριν πως είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει απόλυτα. Και τα καλά του και τα κακά του(κυρίως γιατί είναι μακρυά από εμάς τα πολύ κακά του). Πόσοι πιστεύεις ότι είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν τα καλούδια τους για μια πιο δίκαιη κοινωνία? Καταλαβαίνω αυτό που είπες πριν ότι περνάνε οι τύψεις ή η ατομική ευθύνη (sic) και μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που μπορούν ότι δεν κάνουμε πολλά, αλλά δε νομίζω ο μέσος άνθρωπος να ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα για το τι γίνεται απέναντι. Δεν είναι υπέροχο το πόσο fit in κάνει ο καπιταλισμός σε αυτό το mindset?
Λόγο ιου ισως. Δεν γνωρίζω από που είσαι αλλα κ εδω στην Μακεδονία το ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα μειωθηκε τουλάχιστον κατα το ήμισυ.
Πιστεύω όχι λόγω ιού, αλλά λόγω του ότι έκαναν άλλοι τη δουλειά και οι τωρινοί δε χρειάζεται να ασχολούνται, οπότε το “ξεχάσανε”.
Ερώτηση: Αφού δε μας ικανοποιεί το υπάρχον σύστημα (εννοώ το ακούω πολύ συχνά και τουλάχιστον στον κύκλο μου αυτό παρατηρώ), γιατί δε γίνεται καμία αλλαγή? Ριζοσπαστική αλλαγή. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι στον αέρα ούτε ανεξάρτητο που απλά υπάρχει, εμείς που το ζούμε βολευόμαστε με αυτό. Γι’αυτό είπα πριν πως είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει απόλυτα. Και τα καλά του και τα κακά του(κυρίως γιατί είναι μακρυά από εμάς τα πολύ κακά του). Πόσοι πιστεύεις ότι είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν τα καλούδια τους για μια πιο δίκαιη κοινωνία? Καταλαβαίνω αυτό που είπες πριν ότι περνάνε οι τύψεις ή η ατομική ευθύνη (sic) και μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που μπορούν ότι δεν κάνουμε πολλά, αλλά δε νομίζω ο μέσος άνθρωπος να ενδιαφέρεται και ιδιαίτερα για το τι γίνεται απέναντι. Δεν είναι υπέροχο το πόσο fit in κάνει ο καπιταλισμός σε αυτό το mindset?
Ειναι ακριβως το αντιθετο ομως, ειναι αηδιαστικο, οχι υπεροχο. Πολυ μεγαλη πιστη εχεις σε ενα συστημα που δεν εχει υπαρξει στην παρουσα μορφη του ουτε καν 100 χρονια ακομα, ωστε να περιμενεις πως δε θα αλλαξει και ποτε. Μια μικρη αναδρομη στην ιστορια θα μας δειξει πως ολα τα συστηματα αντικαθιστωνται απο καλυτερα συστηματα οταν ερχεται το πληρωμα του χρονου. Καποιες φορες ισως και απο χειροτερα συστηματα. Το οτι εγω κι εσυ βολευομαστε με αυτο, δεν σημαινει οτι δε θα ημασταν πιο ευτυχισμενοι και καλυτεροι ανθρωποι, και το πιο σημαντικο, καλυτεροι ως κοινωνια, με ενα διαφορετικο συστημα. Δεν ξερω ποσοι ειναι διατεθειμενοι να ξεχασουν τα καλουδια τους για μια πιο δικαιη κοινωνια, αλλα εγω μιλαω μονο για μενα, και εγω ειμαι αρκετα ετοιμος. Δεν δινω μεγαλη σημασια στα υλικα αγαθα ουτως ή αλλως, κανω eye rolling με συλλογες απο δισκους, με ακριβα αυτοκινητα, με πλουσιες γκαρνταρομπες κ.ο.κ. Και δεν αναφερομαι καν σε ανθρωπους που τους περισσευει το χρημα.
Γενικα η φαση ειναι η εξης :
Aπίστευτο αυτό για τη Blueground τόσο γρήγορα ε!! Τι συμβαίνει στον κόσμο γάμα τα!! Είχα ακούσει καλά λόγια από γνωστούς που δουλεύουν ή δούλευαν εκεί αν και δεν τους έχω σε εκτίμηση.
Για εμένα, Ο καπιταλισμός είναι απλά ένα σύστημα παιδιά. Φουλ μέτριο και σιχαμένο σε πολλές πτυχές του όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απλά καπιταλισμό αλλά έναν διεφθαρμένο καπιταλισμό και αν έχουμε επιτρέψει αυτή την κατάσταση είναι γιατί είμαστε πράγματι οι περισσότεροι βολεμένοι στις καταστάσεις και γουστάρουμε να κράζουμε τα πάντα αράζοντας στην μεγάλη μας οθόνη. Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε έναν καλύτερο καπιταλισμό από αυτόν που έχουμε αλλά δεν ψηνόμαστε να σκεφτούμε ή να δράσουμε ουσιαστικά.
Ο καπιταλισμός σαν σύστημα έχει πολλά καλά και καλά. Το θέμα είναι πως αντί να προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε, έχουμε στο μυαλό μας τον κόσμο σε άσπρο-μαύρο όπως μας μάθανε κάποιοι (αυτοί που τον καθιστούν διεφθαρμένο) για να μας έχουν εγκλωβισμένους στις ίδιες σκέψεις, ανήμπορους να δράσουμε ουσιαστικά ενάντια σε αυτούς που φταίνε. Πρέπει να είναι ή το ένα ή το άλλο. Να μαλώνουμε μεταξύ μας μπορούμε για ώρες ολόκληρες.
Να κάτσουμε να ξοδέψουμε ενέργεια για να βρούμε λύσεις ή να βοηθήσουμε άμεσα τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη…σπάνια! Όλοι φταίμε για αυτό. Ειδικά εδώ στην Θεσσαλονίκη μιας και είμαστε ελληνικό φόρουμ δεν ξερω ειλικρινά τι μας συμβαίνει…πήγα πριν κλείσουν τα πάντα να μαγειρέψω μαζί με μια φίλη σε ομάδα που προσφέρει γεύματα για άστεγους και πρόσφυγες και ήταν ΌΛΟΙ εθελοντές ξένοι. Ειλικρινά ήμουν ο μόνος Έλληνας.
Για τους CEO τώρα…Είναι πάλι η ίδια κατάσταση. Δεν μπορείς να τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ο λόγος που ο CEO παίρνει τόσα λεφτά είναι γιατί αυτός ξόδεψε φαιά ουσία για μεγάλο διάστημα ώστε να βγάλει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, μπορεί να δούλευε για χρόνια ολόκληρα 80 ώρες τη βδομάδα για να χρηματοδοτήσει μια ιδέα και να αποκτήσει τα skills που πρέπει, και όλα αυτά με μεγάλο ρίσκο. Ξέρω νέους CEO που επιχειρούν στην Ελλάδα και ειλικρινά τα παιδιά δουλεύανε αδιανόητα πολύ, μες το άγχος, την αβεβαιότητα, τα χάπια και την κακουχία της Ελλάδας.
Το να δουλεύεις 40 κ 50 ώρες τη βδομάδα που δουλεύουν οι υπάλληλοι με δεδομένο πως θα πάρουν και κάποια λεφτά και δεν θα μπουν μέσα χοντρά είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Να μην αναφέρουμε το μετέπειτα άγχος και πίεση από τους επενδυτές, τους μέτοχους κλπ.
Λίγοι από εσάς θα θέλατε να είστε στη θέση τους και ας παίρνατε και πολλά χιλιάρικα το μήνα.
Και στη τελική, όλοι έχουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν. Έχεις όραμα? Έχεις επιστημονική γνώση? Είσαι τσακάλι? Κάτσε δούλεψε 3-4 χρόνια 2 δουλειές ταυτόχρονα, κοιμήσουν 4 ώρες τη μέρα, πούλα αν έχεις κανα εξοχικό, ξέχνα γκόμενες, φίλους, συναυλίες κλπ, κάνε ότι είναι απαραίτητο για να βρεις funding και ίσως να πετύχεις. Παράξενο? Κάποιοι το κάναν όμως! Τι νομίζετε? Όλοι είναι από πλούσιες οικογένειες?
Για αυτό είναι αστείο να λέει ο κόσμος πως αν βγάλει λεφτά ο CEO θα πρέπει να τα μοιράζεται με όλους. Τι λες ρε φίλε? Σοβαρά? Πού ακριβώς ζεις? Κάνε το εσύ αν είναι αν έχεις τόσο μεγάλη καρδιά. Και στη τελική υπάρχουν πολλοί CEO που και δώρα μοιράζουν και έχουν τους εργαζομένους φουλ χαρούμενους και το κλίμα στην εταιρεία είναι γαμάτο.
Επίσης, μου πήρε πολλά χρόνια να το δεχτώ αλλά τα dominance hierarchies φαίνεται πως είναι τόσο αληθινά όσο και η βαρύτητα. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι στις συζητήσεις. Έχω βαρεθεί να τα ρίχουν όλα στον καπιταλισμό που και εγώ ενάντια είμαι. Αν στα αλήθεια είμαστε τόσοι και το κύριο πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός, ε , ας βγούμε έξω να τον αλλάξουμε. Βασικά ο καπιταλισμός θα αλλάξει ότι και να λέμε. Η φύση θα κάνει την αντισταθμιστική μεταρρύθμιση και δεν ξέρω αν θα μας αρέσει μάλιστα.
Αλλά ξέρετε τι? Για να τον αλλάξουμε εμείς, Μετά θα πρέπει να σκεφτούμε και τι θα κάνουμε στο μέλλον. Και κυρίως, πώς θα γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση. Και τι θα κάνεις με όλα αυτά τα ορκ που λέγονται άνθρωποι? Βλέπετε πως είναι η φάση. Δεν είμαι μόνο ο καπιταλισμός το θέμα, Η κοινωνία όλη είναι ένα ψέμα. Λέμε πως υπάρχει όσο έχουμε να φάμε. Είναι αυτό που λέμε της 1 βδομάδας. Λίγες μέρες να περάσουν χωρίς λεφτά και φαγητό και ο μεσαίωνας είναι κοντά αν δεν είναι ακριβώς αυτό που ζούμε.
Εγώ πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω πως εφόσον η φύση μπορεί να μας ταίζει όλους (που είνια δεδομένο) , αν ήμασταν τόσο ανεπτυγμένοι θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουμε πως όλοι θα έχουμε λίγο φαγητό στο τέλος της ημέρας είτε αυτό λέγεται universal basic income είτε όπως θες πες το. Έτσι κ αλλιώς δεν χρειαζόμαστε παραπάνω από λίγο (με τα σημερινά δεδομένα λίγο μιας και ακούγεται παράδοξη η φράση αυτή) Δεν νομίζω πως ο Πλάτωνας ήταν χαζός που έλεγε πως οι μόνες κοινωνίες που μπορούν να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα είναι οι χορτοφαγικές και αυτές που δεν καταναλώνουν τίποτα πέρα από αυτά που είναι απαραίτητα.
Ζητώ συγνώμη αν το ύφος μου είναι κάπως, τα γράφω one take και δεν έχω χρόνο να το φτιάξω. Stay metal and enjoy the day. Οι CEO είναι σιχαμένοι αλλά όχι όλοι!