Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Hard-αλιάς:

“Δεν είναι θέμα μαγκιάς, είναι ευθύνη”

Εμένα η όλη φάση με κάνει να χέζομαι, γιατί ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου με ευαισθησία στο αναπνευστικό. Οι πιθανότητες ο ιός να με σκοτώσει είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με οποιοδήποτε υγιές άτομο. Συγγνώμη για το σπαμ.

6 Likes

Check this out, guys!

Καθηγητής επιδημιολογίας στο Στάνφορντ βιντεο στο φβ

Τους Γλέντησε μιλάμε, τουλάχιστον ξέρω πως δεν είμαι τρελός πλέον γιατί οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν

Ελπίζω τουλάχιστον από όλο αυτό να μάθουμε πως χρειαζόμαστε ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας και πως τα κανάλια είναι καρκίνος

Ψυχραμία @Silent_Winter

1 Like

Το προβλημα με τον συγκεκριμενο ιο ειναι η ευκολια μεταδοσης του, δεν ειναι ο αριθμος των ανθρωπων που σκοτωνει. Ειναι ο αριθμος ανθρωπων που σκοτωνει ανα μερα, και το οτι αυξανεται εκθετικα. Το οποιο σημαινει πως οταν εχεις χιλιαδες νεα κρουσματα καθε μερα και αν ξεφυγει η κατασταση, τοτε μπορει να πεθανουν και πολλοι ανθρωποι που δε θα πεθαιναν υπο αλλες συνθηκες.

Ολα αυτα σε συνδυασμο με το οτι δεν υπαρχει καμια θεραπεια, κανενα εμβολιο, καμια συγκεκριμενη αντιμετωπιση για τον Covid19 μας αναγκασαν να το αποκαλεσουμε πανδημια. Συν το πολυ υψηλο ποσοστο θνησιμοτητας σε ηλικιες ανω των 50. Δε νομιζω πως μπορουμε ετσι απλα να πουμε “ε ενταξει ας πεθανει το 7% των μεγαλυτερων απο 50, σιγα”, γιατι αυτο θα γινει αν αφησουμε το ολο θεμα ανεξελεγκτο, απλα θα κολλησουν ολοι.

Καλα λεει ο επιδημιολογος να μην υπαρχει τρομολαγνεια, αλλα νομιζω πως δεν επρεπε να αφησει να φανει πως ειναι απλα ενας ιος σαν οποιονδηποτε αλλον. Προφανως για να εχει μεταδοθει σε ολον τον κοσμο μεσα σε 3 μηνες δεν ειναι “απλα ενας ιος”. Τα θυματα δυστυχως αυξανονται ραγδαια και μπορει να θρηνησουμε παρα πολλους ανθρωπους τελικα.

10 Likes

Τέλος πάντων, δεν ασχολούμαι ξανά με τον ιό, ο συγκεκριμένος επειδή τον παρακολουθώ χρόνια είναι πράγματι λίγο radical επιστήμονας και συνέχεια πάει ενάντια στο mainstream narrative όμως πάντα με όπλο την κοινή λογική.

Ελπίζω τα πράγματα στον τομέα των θανάτων να παραμείνουν σε φυσιολογικά πλαίσια και να φέρουν τον KIng Diamond το συντομότερο δυνατό γιατί η κατάρα των Φαραώ θα είναι πιο δυνατή από κάθε ιό.

Have fun!

Απλα να συμπληρωσω στα σωστα που γραφει ο Quintom οτι οι παρατηρουμενοι θανατοι του Covid-19 ειναι ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ, μαλιστα τα πιο πρωτοφανη που γνωρισε ο συγχρονος ανθρωπος κατι που επιμενουν να ξεχνουν καποιοι που συγκρινουν ακομη με γριπη κτλ. Ιταλια που απλα καθυστερησε να επιβαλλει μετρα 900 θανατοι το 24ωρο. Για οσους τους παιρνει να προσβαλλουν τους ηλικιωμενους (ξεχνωντας φυσικα οτι ηλικιωμενοι μπορει να ειναι οι γονεις τους, ο παππους και η γιαγια τους), ας σκεφτουν αν θελουν να προσθεσουν στο συλλογισμο τους και καρδιοπαθεις, ασθενεις με βαρια αναπνευστικα, καρκινοπαθεις, ασθενεις υπερευαισθητους σε λοιμωξεις με καταπονημενο ανοσοποιητικο καθως και μερικους νεους συνανθρωπους τους που ενταξει μωρε, η κακια η στιγμη, τι να κανουμε τωρα. Δεν ειναι προφανως η πιο θανατηφορα ιωση, το εκρηκτικο κοκτεηλ ομως δημιουργεται απο τους λογους που ανεφερε ο Quintom συν του οτι τα συστηματα υγειας ανα τον κοσμο δεν ηταν προετοιμασμενα για μια τετοια πανδημια.

9 Likes

Πολύ καλός είναι ο Ιωαννίδης επιστημονικά, αλλά μπερδεύει τον κόσμο τώρα. Επιπλέον όσων σωστά εξηγεί ο @amazing_journey, πρόβλημα με τον ιό είναι και πως γεμίζει τις ΜΕΘ και δίχως ΜΕΘ ο ιός σκοτώνει περισσότερους και μικρότερους. Αυτό το ξέρει ο Ιωαννίδης και για αυτό, πριν μια εβδομάδα εξηγούσε πως καλώς παίρνονται τα μέτρα περιορισμού. Τώρα όμως βγαίνει να πει μια καινούργια παράμετρο (δηλαδή πόσοι είχαν πεθάνει πέρσι) και δεν επαναλαμβάνει την ανάγκη για μέτρα περιορισμού την οποία την πιστεύει και δεν άλλαξε άποψη μέσα σε 2 μέρες. Αυτό δημιουργεί σύγχυση. Το ότι είναι καλός στις επιστημονικές δημοσιεύσεις δε σημαίνει και πως είναι καλός στο να επικοινωνεί τα ευρήματα της έρευνας του στο ευρύ κοινό.

Τα ίδια και με τη δημοσίευση του για τη θνησιμότητα και που αποκαλούσε “fiasco in the making” τον περιορισμό, όπου αφού βγήκε στη τηλεόραση έκανε κόσμο να νομίζει πως ο Ιωαννίδης υποστηρίζει πως ο ιός είναι σαν τη γρίπη και δεν έπρεπε να κλειστούμε μέσα. Γιατροί έβγαιναν και έλεγαν “τι βλακείες είναι αυτές; Ας έρθει στο νοσοκομείο μας να δει πως είμαστε πρωτόγνωρα γεμάτοι”. Ενώ ο Ιωαννίδης στη δημοσίευση του υποστηρίζει “δεν ξέρουμε αν ο ιός είναι χειρότερος/καλύτερος της γρίπης και πρέπει να το μάθουμε για να ξέρουμε πότε να βγούμε από τα σπίτια μας”. Το μήνυμα που πέρασε στο κοινό όταν βγήκε ήταν πολύ διαφορετικό από το μήνυμα της έρευνας του.

5 Likes

Ακριβώς. Επίσης, κάτι ακόμα είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς με τι τρόπο ακριβώς μετράει η κάθε χώρα τους νεκρούς και τα κρούσματα. Εδώ Ελλάδα ας πούμε πιστεύω ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι λένε, απλώς αν έχεις συμπτώματα και πάρεις τηλ τον ΕΟΔΥ και είσαι νέος, σου λένε να κάτσεις σπίτι σου και δε σου κάνουν τεστ. Ένα άλλο θέμα είναι αν σε αυτούς που πεθαίνουν χωρίς να είναι καταγεγραμμένα κρούσματα (δηλαδή που δεν τους έχει γίνει τεστ, όχι που τους έχει γίνει και έχει βγει αρνητικό), γίνεται τεστ μετά θάνατον για να καταγραφούν στους θανάτους του κορονοϊού. Δηλαδή, μάλλον τα πράγματα παρουσιάζονται και λίγο καλύτερα απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

8 Likes

Σίγουρα τα πράγματα παρουσιάζονται καλύτερα απ’ ότι πραγματικά είναι. Και όχι μόνο εδώ, σε πολλές χώρες.
Μακράν βέβαια από όλους τους υπόλοιπους είναι ο Τσάρος…δεν παίζεται ο τύπος, ειμαι σίγουρος ότι όταν ο ιστορικός του μελλοντος ασχοληθεί με τον covid-19 θα προσπαθεί πραγματικά να καταλάβει τι στο διάολο έγινε με την Ρωσία, μια χώρα που πιάνει την μισή Ασια, συνορεύει με Κινα, είναι πολύ κοντά σε χώρες όπως το Ιράν, έχει Σιβηριες, Τουνδρες και ψοφοκρυο αλλά ο ιός τους “αγνοεί”…

Όσον αφορά τον Ιωαννίδη, δεν ξέρω πόσο καλός επιστήμονας είναι, αλλά ο τρόπος που επικοινωνεί είναι εντελώς λάθος.

2 Likes

Γενικά παρατηρώ ότι πέρα από τη θρησκεία (που τέλος παντων οκ εκεί) αρκετοί είναι μαλωμένοι και με την επιστήμη! Είναι εκπληκτικό το πόσοι ανθρωποι τριγύρω μου που θεωρούσα ότι έχουν μια άλφα αντίληψη έχουν πέσει τόσο με τα μούτρα στη συνωμοσιολογία και αγνοούν πλήρως τους επιστήμονες ή δεν καταλαβαίνουν τι θέλουν οι επιστήμονες να πουν. Τα ακούω από άτομα που κράζανε flat-earthers και για κάποιους εγώ δεν βλέπω και μεγάλες διαφορές! Για να μην παρεξηγηθώ: προφανώς και υπάρχει χώρος στο μυαλό μας για άλλες “ατζέντες” κρατών ή οργανισμών, έτσι; Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας και φυσικά παρατηρώντας μια κατάσταση πως οδηγείται κάπου στο διηνεκές του χρόνου. Δεν αντιλέγω ότι κάποτε μπορεί να φτάσουμε προς περιορισμούς ελευθεριών ή συνεχή παρακολούθηση. Όχι όμως να ξεκινούμε την σκέψη μας απο την θεωρία συνωμοσίας και φυσικά να την φτάνουμε στο επικίνδυνο σημείο ώστε να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και όλα είναι φούμαρα. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι μπορούμε να πούμε πολλά για το πως ή αν θα εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση -καθώς και παρόμοιες καταστάσεις- στο μέλλον. Το πρόβλημα όμως αυτό καθ’ αυτό που ζούμε σήμερα είναι πέρα για πέρα υπαρκτό και επικίνδυνο.

10 Likes

Αυτό συμβαίνει γενικότερα αν δεις για πολλές καταστάσεις οι οποίες αν δε φτάσουν στον κώλο μας το παίζουμε υπεράνω και γαμάτοι αλλά μόλις έρθουν στην πόρτα μας βγάζουμε όλο το κρυμμένο κόμπλεξ μας και το μίσος μας.

Aυτό δεν εχω καταλάβει ακριβώς πως λειτουργεί.
Απ όσα έχω διαβάσει, παίρνεις τηλ και σου λένε είτε κατσε σπίτι, είτε πάρε τον γιατρό σου.
Τι ακριβώς εμποδίζει κάποιον στο να μην πάει σε ένα νοσοκομείο? Δηλαδή πως μπορεί να σε εμποδίσει το τηλ κεντρο, εκτός απο λεκτικά? Και φυσικά δεν μιλάω να είσαι μια ήπια μορφή, αλλά όταν βλέπεις τα πράγματα και πάνε περίεργα, τι εμποδίζει τον καθένα να πάει στο νοσοκομείο? Οκ, το κάνουν για να μην έρχεται ο καθένας και γίνει μετά της μουρλής από κρούσματα, αλλά σε μια δυσκολη περίπτωση θα ακούσεις κάποιον απο ένα τηλεφωνικό κέντρο ή θα πας να κανεις την δουλειά σου?

Τίποτα δε σε εμποδίζει να πας σε ένα νοσοκομείο. Απλώς αν πας και τελικά έχεις κορονοϊό, θα τους κλείσεις για να απολυμανθούνε (“κρεμώντας” όλους τους υπόλοιπους ασθενείς), θα βάλεις το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό σε καραντίνα 14 ημερών, μπορεί να κολλήσεις κάποιον άλλον ασθενή εκεί κλπ κλπ. Δεν το λες και λίγο… Γι’ αυτό προσπαθούνε να σε κατευθύνουν τηλεφωνικώς. Το θέμα είναι ότι μερικές φορές γαμιούνται, γιατί όπως και να το κάνεις, τηλεφωνική διάγνωση δε γίνεται ακόμα :grinning:.

3 Likes

Το κάνουν για να μην πας τον ιό στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο με κόσμο που έχει εξασθενημένο οργανισμό και το προσωπικό του που εκτίθεται σε όλα αυτά. Πριν την Ιταλία, σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έλεγαν στον κόσμο “ελάτε να κάνετε τεστ”. Στην Ιταλία κατέληξαν πως αυτό ήταν πολύ λάθος πολιτική και ευθύνεται για το πώς κλάταρε το σύστημα υγείας τους τόσο γρήγορα. Έκτοτε όλη η Ευρώπη άλλαξε την πολιτική για να μη την πάθει όπως η Ιταλία.

Πρακτικά, αυτό που έγινε στην Ιταλία ήταν πως οι γιατροί και οι ασθενείς στα νοσοκομεία μολύνθηκαν με τον ιό από τους πρώτους, γιατί ήρθαν σε πολύ επαφή γρήγορα με κόσμο που είχε κορωνοϊό αλλά ούτε σε επικίνδυνη ομάδα ήταν ούτε είχε σημαντικά συμπτώματα.

Αυτό που καταλαβαίνω πως πλέον γίνεται είναι:

Summary

Καταγραφή μόνο των σημαντικών περιστατικών (δηλαδή από μια ηλικία και πάνω ή με πρότερο νόσημα ή που έπρεπε να μπουν στο νοσοκομείο). Αυτοί θεωρούνται πως είναι συγκεκριμένο κι άγνωστο ποσοστό όσων νόσησαν και αυξάνονται αναλόγως. Αλλά ξέρουμε πως ένα όχι τελείως άγνωστο ποσοστό από αυτούς που μετράμε θα χρειαστεί ΜΕΘ. Οπότε προσπαθούν μόνο με τα σημαντικά περιστατικά να προβλέψουν αν μας φτάνουν οι ΜΕΘ που έχουμε ή πρέπει να βρούμε κι άλλες λύσεις.

edit: με πρόλαβε ο Παντελής :+1:

2 Likes

Η μία άποψη είναι αυτή η άλλη όμως μπορεί να είναι ότι ειδικά στην αρχή “έφευγαν” άνθρωποι μεγάλης ηλικίας κοντά στα 80-90 από τον ιό όπως μας έλεγαν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% ότι έφυγαν από αυτό και όχι από κάτι άλλο;
Προσπαθώ να σκέφτομαι πάντως ότι τα πάμε καλά και όχι το αντίθετο.

1 Like

Ναι βρε παιδιά, το ξέρω, το έγραψα κιολας ότι το κάνουν για να μην συνωστίζεται ο κόσμος και γίνει κανένα τρελό outbreak μετά.
Απλά μου φαίνεται τρελό να αρχίζεις να ζορίζεσαι και να μην πηγαίνεις νοσοκομείο. Και έχει υπαρξει κόσμος που έχει πεθάνει έτσι, το οποίο μου φαίνεται απίστευτο.

1 Like

Επειδή πολύ απλά δεν έχουμε γίνει Ιταλία ή Ισπανία, για αυτό…κάτι μου λέει ότι στην απευκταία αυτή περίπτωση η άποψη όλων αυτών θα αλλάξει άρδην.

Ή αν αρρωστήσει κάποιος δικός τους ή οι ίδιοι.

Κι όμως, αληθινό.

Δε νομίζω αν αρχίσεις να έχεις βαριά συμπτώματα να σε αποτρέψει κανείς από το να πας στο νοσοκομείο ή στην τελική άμα σηκωθείς και πας να μην σε δεχτούν. Λέω εγώ τώρα. Ξέρω σίγουρα ότι πριν την καραντίνα και τα μέτρα δεν θα σε έπαιρναν αν δεν ήσουν ευπαθής ομάδα που να χτυπιόσουν, αλλά δεν έχω άποψη για το τι γίνεται τώρα. Προσωπικά έχω ήπια συμπτώματα (17!! μέρες δέκατα γμτχ) και έχω καλέσει 2 φορές τον ΕΟΔΥ. Την δεύτερη μου είπαν ότι είναι στο χέρι μου το αν θα δω γιατρό ή όχι και ότι (προφανώς) αν έχω τον ιό είναι επικίνδυνο για τους άλλους να βγω κι αν δεν τον έχω, επικίνδυνο για εμένα. Ασχολήθηκαν αρκετά μάλιστα με το ποιά είναι τα συμπτώματά μου, μου συνέστησαν να είμαι σε τηλεφωνική επικοινωνία με γιατρό (χαίρω πολύ) και γενικά αποκόμισα την εντύπωση ότι αν τα συμπτώματα είναι βαριά, τα πράγματα έχουν αλλιώς. Το εκνευριστικό της υπόθεσης είναι βέβαια ότι δεν μπορώ να μάθω τι έχω και απλά κάνω υπομονή. Ουφ.

9 Likes

Περαστικά ρε she (πολύ έξυπνο το βρήκα :stuck_out_tongue: )

6 Likes