Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Σεβόμενος απόλυτα αυτά που λες για την ταξική σου διαφοροποίηση απο τον εκάστοτε βαρουφακη, χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας θα σε προέτρεπα, επειδή ειδικά δεν ανήκεις στην άρχουσα τάξη, να μην ενημερώνεσαι απο τον σκαι και τον πορτοσαλτε. Γιατί η ίδια η επιλογή πληροφόρησης συνιστά πολιτική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα και πχ, για την καραμέλα των 80, 86, 100, 200 κανεις δεν ξερει ποσα δις τελικα, καλό θα ήταν να μην αναπαράγει μελέτες και έγγραφα που έχουν γίνει απο συγκεκριμένη ταξική σκοπιά και με συγκεκριμένους στόχους

3 Likes

Δεν είναι τόσο ζήτημα ταξικής διαφοροποίησης, όσο διαφοράς νοοτροπίας.

Επίσης, θύμισέ μου πότε και πού συνυπήρξαμε, ώστε να ξέρεις από ποιο μέσο ενημερώνομαι, το οποίο μάλιστα σπεύδεις να χαρακτηρίσεις ότι συνιστά και πολιτική (!!!) επιλογή.

Είναι πολιτική επιλογή, ακόμα και αν δεν σου αρέσει το ότι είναι κάτι τέτοιο. Γενικά δεν φαντάζεσαι πόσο απλά πράγματα συνιστούν πολιτική επιλογη :relieved:

3 Likes

Πέρα από το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρει ένα κράτος που δανείζεται τι θα γίνει με τα επιτόκια (γιατί δανείζεται σήμερα), τα επιτόκια για να ανέβουν πρέπει να ανέβει ο πληθωρισμός. Ο Πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί λόγο παροχής χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες αλλά αυτό δε συμβαίνει. Ο λόγος είναι ότι η δεύτερη παράμετρος (velocity of money) που επηρεάζει τον πληθωρισμό πέφτει (και αυτός είναι ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν, δεν υπάρχουν συναλλαγές, δεν έχουν οι επιχειρήσεις έσοδα, δεν αλλάζει χέρια το χρήμα).

Η θέση μου ήταν πάνω στα αρνητικά επιτόκια. Τότε λέγαμε lower for longer, πλέον φτάσαμε στο lower forever.

Είτε Κέυνς διαβάσεις, είτε Friedman, στην παρούσα κατάσταση και οι 2 μιλάνε για δανεισμό. Δεν υπάρχει οικονομική λογική στο να μη δανειστείς όταν η οικονομία έχει παγώσει. Δε μιλάμε καν για stimulus στην παρούσα φάση, δεν παρέχουν $2.2 τρις η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλα 8+ η FED για να επανεκκινήσει την οικονομία, απλά αντικαθιστά χαμένα εισοδήματα. Το κάνει αυτό όχι για να αποφύγει την ύφεση (recession), αλλά για να αποφύγει την καθίζηση (depression). Είναι η αβεβαιότητα που θα επικρατήσει μετά για τις συνήθειες των ανθρώπων και τη διάρκεια του lockdown που κάνει οικονομολόγους να προβλέπουν την 80% economy, δηλαδή οικονομική δραστηριότητα στο 80% προ κρίσης. Μιλάμε για οικονομίες που θα χάσουν το 1/5 τους.

Οπότε ναι, και ο ΕSM δεν είναι ο κατάλληλος μηχανισμός γιατί έχει προαπαιτούμενα σε μια κατάσταση που προκαλείται από την αβεβαιότητα και τα 500 δις είναι ψίχουλα για μια οικονομία που είναι πάνω από το 20% της παγκόσμιας και (συνολικά σαν Ευρωζώνη) στο μέγεθος της Αμερικάνικης. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να δανείζεται και να την πληρώνουν, έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο και δε θα υποθηκεύσουν το μέλλον της (γιατί ακόμα και το 1.5 τρις για το οποίο μίλησε η Λανγκαρντ θα έχει αποτέλεσμα να αυξήσει το χρέος κατά 7-8% όταν είναι στο 80% του ΑΕΠ και στις ΗΠΑ είναι στο 105% -και θα ανέβει) αλλά έχει αγκυλώσεις όπως αυτές της Γερμανίας.

Οπότε, δεν κάνει λάθος ούτε ο Βαρουφάκης, απλά ξαναλέω, η απόφαση της ΕΕ δεν πάρθηκε με οικονομικά κριτήρια.

1 Like

Μην παρεξηγείς τα λεγόμενα μου ως επιθετική ρητορική! Δεν εχω καμια διαθεση αντιπαράθεσης. Προφανώς και δε σε γνωρίζω απο κοντα, δε θελω να σε προσβάλλω και προφανως δεν ξερω απο που ενημερωνεσαι εν γενει, συνεπως Παρακαλω μην προσπαθεις να στρεψεις το διαλογο σε προσωπικη κοντρα (μαλλον τελικα ολοι με τα λογια μας στρεφουμε προς τα καπου τον καθε διαλογο,ε;)

Οπως έγραψα, αναφερθηκα στη συγκεκριμένη φράση σου, για τα 80ποσα δις, η οποια βασιζεται σε συγκεκριμενη μελετη του δντ (και οχι καποιου φορεα με στοιχειωδη επιφαση «αντικειμενικοτητας») Και σου παρεθεσα δυο τυχαια λινκ απο καθεστωτικα μαλιστα μεσα. Και εκει πηγαινε η αναφορα στον σκαι, τυχαια ηταν άλλωστε, βάλε ο αλφα ή το βήμα ή … (συμπληρωσε το κενό με οποιο μμε θες).

Απο κει και περα το τι θες να πιστευεις ειναι δικη σου επιλογη, και προφανως αυτο θα πρεπε να αντιλαμβανεσαι πως ειναι ξεκαθαρα πολιτικη επιλογη σου (εστω, αφου δεν δεχεσαι καν πως ειναι πολιτικη επιλογη να επιλεγεις το ενα μμε αντι του αλλου).

3 Likes

Σε αλλα νέα και πιο σημαντικά, ξεκαθαρα, rip σε μια μεγαλη μορφη, με μια χρήσιμη για ολους μας φράση του

5 Likes

Φίλοι μου, είστε πολλοί για να μπορώ να απαντώ σε όλους.

No hard feelings. Προχωράμε.

3 Likes

Σίγουρα ο Βαρουφάκης δεν είναι αμόρφωτος ή χαμηλών ικανοτήτων ή κάποιος με τον οποίο δε μπορείς να κάνεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και να σου εξηγήσει δύσκολα concepts. Αλλά για να τα βάλουμε σε ένα σωστότερο πλαίσιο τα πράγματα:

Ο πατέρας του Βαρουφάκη ήταν πρόεδρος της Χαλυβουργικής και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, όπου στο ΕΚΠΑ πήρε θέση ο Βαρουφάκης. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν στο ΠΑΣΟΚ -σίγουρα από αρχές 00ς δίπλα σε ΓΑΠ ίσως και στα 90ς σε μικρότερους ρόλους. Γενικά, τόσο τα ελληνικά ΑΕΙ όσο και κόμματα όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ φημίζονται για την οικογενειοκρατία και το νεποτισμό που τα χαρακτήριζε. Δεν ξέρω γιατί ο Βαρουφάκης βγαίνει εκτός αυτής της συζήτησης. Από εκεί και πέρα, τόσο ακαδημαϊκώς όσο και ερευνητικώς δε βλέπω να έχει την τόσο top καριέρα που περιγράφεις. Ένα βιβλίο για game theory θυμάμαι μόνο να έχει με λίγα παραπάνω citations, το οποίο μάλιστα είναι introductory textbook (θυμάμαι λάθος;). Δεν ξέρω αν σε όποιο πανεπιστήμιο πήγε και οι μαθητές παρακαλάνε να τους διδάξει, αλλά η αλήθεια είναι πως κανένα πανεπιστήμιο δεν φαίνεται να τον παρακαλάει να διδάξει. Από το ΕΚΠΑ έφυγε για τη Valve (δεν είναι πανεπιστήμιο). Δεν έχω ιδέα τι έκανε στη Valve όσο ήταν εκεί, αλλά τις virtual οικονομίες πάνω στις οποίες θα δούλευε τις έκλεισαν πέρσι γιατί ανακάλυψαν πως γινόταν κανονικό ξέπλυμα χρήματος. Οπότε πιθανότατα δεν έκανε κάτι που θα έχει συνέχεια.

Για τα ευρωομόλογα, πάνω στα οποία ο Βαρουφάκης έχτισε καριέρα και τις απόψεις του για την οικονομία στην Ε.Ε. δεν αντέχω άλλο να τα συζητήσω. Τον είχαμε υπουργό οικονομικών για 6 μήνες και δεν πήρε κανένα μέτρο για την ελληνική οικονομία: μόνο για τα ευρωομόλογα και για διαπραγματεύσεις μιλούσε που και εκεί μπάχαλο τα έκανε. Λες και ο υπουργός οικονομικών είναι μόνο για διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Δεν έχει άλλες αρμοδιότητες/ευθύνες σε μια κυβέρνηση. Επίσης, με τα ψέματα που έλεγε ήταν και κακό παράδειγμα (π.χ. παρουσιάζοντας το βίντεο με το κωλοδάκτυλο προς Γερμανούς ως προϊόν μοντάζ ή όταν παρουσίαζε δείκτες της ελληνικής οικονομίας που τους είχε κάνει shift κατά 6 μήνες ώστε να μη βλέπει ο κόσμος το καταστροφικό 6μηνο της θητείας του), αλλά πες αυτό είναι δικό μου κόλλημα: ο κρετινισμός είναι μεγάλος και στους πολιτικούς του αντιπάλους γενικότερα.

Φυσικά ξέρω πως θα τον ακούσω ακόμη πολλές φορές, αφού έχει το χάρισμα να πολώνει το κλίμα και να παρουσιάζει τον εαυτό του ως Μεσσία, αλλά και γιατί το DiEM25 έχει πολύ καλό promotion.

7 Likes

Οι Οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχολές δε φημίζονται για την εξέλιξη τους τα τελευταία 70 χρόνια. Στην Οικονομιά μιλάμε για Φριντμαν και Κέυνς, στο Finance για Markowitz και Black Scholes, Modigliani-Miller. Δε χρειάζεται χιλιάδες citations ένας καλός οικονομολόγος (ούτε ο Κρούγκμαν που είναι μάλλον ο κορυφαίος σύγχρονος έχει χιλιάδες citations και δημοσιεύσεις). Δεν είναι ερευνητικές επιστήμες. Η μόνη μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία 60-70 χρόνια είναι τα Behavioural Economics.

Από εκεί και πέρα μια χαρά δημοσιεύσεις έχει και μάλιστα όχι μόνο πάνω σε Ευρωομόλογα και Θεωρία Παιγνίων αλλά σε παραγωγικότητα, solidarity κλπ.

Σε πανεπιστήμια έχει διδάξει σε Essex (το Alma Mater του), East Anglia, Cambridge, Sydney, Texas, Glasgow (που έχει εξαιρετική Οικονομική σχολή -το πανεπιστήμιο του Adam Smith).

Σαν υπουργός έκανε όσα κάνει ο Ιταλός Υπουργός αυτή τη στιγμή. Τίποτα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δε μπορεί να τυπώσει χρήμα, δε μπορεί να εκδώσει ομόλογα, μπορεί να δανειστεί μόνο από τον ESM, η χώρα του έχει default probability επειδή δεν έχει κεντρική τράπεζα. Άμα έχεις άμεσα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους εταίρους σου και 0 ρευστότητα (ελέω Σαμαρά και αριστερής παρένθεσης) αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διαπραγματευτείς. Τι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να κάνεις όταν το πρόβλημα σου είναι η πιθανότητα χρεωκοπίας μέσα σε 2-3 μήνες;

edit: από εκεί και πέρα προφανώς και είναι εγωϊστής, ωραιοπαθής κλπ. Εγώ αναφέρομαι κυρίως στις θέσεις του σαν οικονομολόγο και όχι σαν πολιτικό. Και πολύ περισσότερο στη “σχολή” που εκπροσωπεί παρά στον ίδιο το Βαρουφάκη. Δεν είπε κάτι λάθος στο παραπάνω απόσπασμα. Θα ήταν εξαιρετικό αν η ΕΕ λειτουργούσε σαν ένα κράτος σε συνθήκες κρίσης και αμοιβαιοποιούσε το χρέος για τον Covid-19 κάνοντας leverage την ισχυρή της οικονομία και τα αρνητικά επιτόκια.

7 Likes

Ανέφερα και παραπάνω ότι δεν τον ψήφισα και ανάμεσα στους λόγους που δεν τον ψήφισα είναι κάποιοι από αυτούς που αναφέρεις.

Να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά συμφωνούσα πάντα με την οικονομική ανάλυση και πρόταση του Κώστα Λαπαβίτσα και πίστευα και πιστεύω ότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη με το κατάλληλο πρόγραμμα, ήταν η καλύτερη λύση.

Σήμερα όμως, δεν μας έχει απομείνει καμία ριζοσπαστική, λογική και ταυτόχρονα επιστημονική φωνή. Καμία. Ούτε Λαπαβίτσας, ούτε τίποτα.

Στα πλαίσια αυτά και μόνο, συμφωνώ και στηρίζω κριτικά (χωρίς να ψηφίζω βέβαια) τα όσα λέει ο Βαρουφάκης, για λόγους οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς: το μήνυμα που περνάει, το πολιτικό πρόσημο είναι φάρος μέσα στην TINA άποψη που έχει όλη η ΕΕ.

4 Likes

Εκτός από Νόμπελ, ο Krugman έχει >200,000 citations, ενώ ο Βαρουφάκης >400. Στα υπόλοιπα δε θα διαφωνήσω γιατί όντως τα ξέρεις καλύτερα από εμένα. :slight_smile:

Τα 200k του Krugman είναι στο google scholar, τα αμιγώς ακαδημαϊκά θα είναι λιγότερα, αλλά σίγουρα πολλά παραπάνω από τα 400. To h -index του Krugman είναι πάνω από 100, ενώ του Βαρουφάκη δεν πρέπει να είναι πάνω από 5-10.

2 Likes

O Krugman είναι προφανώς το ακραίο παράδειγμα του νομπελίστα έτσι; Που δεν έχει 200κ citations, έχει >500 το χρόνο. Τον ανέφερα για να δείξω πως ούτε αυτός έχει φέρει κάποια επανάσταση, ουσιαστικά ανακυκλώνει τις θέσεις του Κέυνς. Απλά το κάνει σαφώς καλύτερα από το Βαρουφάκη. Οι θέσεις τους όμως δε διαφέρουν. Και αυτός μιλάει για την ανάγκη αύξησης δημοσίων δαπανών, χρέους κλπ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί βρίσκουν εύκολες τις θέσεις του Κέυνς σε περιόδους κρίσης, γιατί ο δανεισμός και η ανάπτυξη βοηθάει σε δημοφιλία, ψήφους κλπ, αλλά δε μπορείς να τους έχεις καμία εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουν με πλεονάσματα σε εποχές ευημερίας.

edit: τώρα είδα πως συμπλήρωσες τη δεύτερη παράγραφο -δε διαφωνούμε.

2 Likes

Όπως και να 'χει τον θόρυβό του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον έκανε πάλι ο Βαρούφας.

Στα αμιγώς της πανδημίας, χθες πήγα σούπερ-μάρκετ (μετά από δέκα ημέρες) και σήμερα φαρμακείο.

Είναι ιδέα μου ή γίνεται ελαφρώς της κακομοίρας από κόσμο; Το τι γινόταν στο πεζοδρόμιο από αθλητές και περιπατητές με καφέ στο χέρι, δεν περιγράφεται.

Στα 200 μέτρα, μέχρι το φαρμακείο, διασταυρώθηκα (στη δική μου μεριά του πεζοδρομίου) με 12 άτομα (μετρημένα). Οι δρόμοι, βέβαια, άδειοι από αυτοκίνητα.

1 Like

Ανάλογα που μένεις και ποιες μέρες πας. Σάββατο κλασσικα πανικός. Προτίμησε Δευτερα-Πεμπτη.

Με τέτοιο καιρό δύσκολα τα πράγματα, κι εγώ βγήκα για ψώνια και το παράκανα λιγάκι, μέσα στο αμάξι βέβαια αλλά και πάλι. Στα σουπερ μαρκετ εδώ είχε κόσμο, όχι πάρα πολύ αλλά δεν ήταν και άδειο όπως όταν πήγα καθημερινή

Τελικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή είναι έγκυος; Με όλα αυτά τα κατεβατά που γράφετε εδώ πέρα, θα χάσουμε τις πραγματικά σοβαρές ειδήσεις της επικαιρότητας.

9 Likes

92953056_2380994032191858_5825278690619031552_n

3 Likes

Να αναφέρω και κάτι ενημερωτικά για όλους εμάς τους “επιστήμονες” (σύμφωνα με την κυβέρνηση) που δικαιούμαστε το voucher των 600€.

Ναι για αυτήν την ξεφτίλα μιλάω, που βγήκαν παγανιά όλα τα ανθυπολαμογιοΙΕΚ και ΚΕΚ και τα δικηγορικά γραφεία και κάνουν lobbying και τάζουν αν πας σ’ αυτούς δωράκια, δωροεπιταγές, tablet και ψευτοπιστοποιήσεις. Δεν ξέρω τι γίνεται με τους δικούς σας κλάδους, αλλά με τον δικό μου (δικηγόροι) έχω αηδιάσει όσο δεν πάει, το μούχτι, το lobbying και η απάτη πάνε σύννεφο.

Αηδιασμένος με όλα αυτά προσπάθησα να βρω σε ποιον θα τηλεκαταρτιστώ και να επιλέξω προσεκτικά, γιατί κι αυτός θα πάρει 470€ λόγω της συμμετοχής μου (γι’ αυτό άλλωστε γίνεται της πουτάνας από διαφημίσεις και spam, παίζει φαγοπότι).

Εγώ διάλεξα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (no 305 στο Μητρώο Παρόχων), όπου αυτονόητα τα λεφτά θα πάνε στο Πανεπιστήμιο και δεν έχει προφανώς δωράκια, tablet, κ.λπ.
Link: http://learning.uth.gr/?page_id=5519

Επίσης έμαθα ότι και το ACTA είναι κομμάτι του ΑΠΘ, οπότε αν πάτε εκεί τα λεφτά θα πάνε επίσης στο Πανεπιστήμιο. Προσοχή βέβαια, η ACTA δεν το κάνει απευθείας (ουσιαστικά παρήγαγε το εκπαιδευτικό υλικό και το πούλησε σε εταιρείες), οπότε θα το στηρίξετε έμμεσα.
Link: https://acta-edu.gr/fysika-prosopa/epidotoumeno-programma-katartisis-epistimonon-eleftheron-epangelmation/

Τέλος, έμαθα για την Διπλάρειο Σχολή ότι και εκείνοι είναι μη-κερδοσκοπικοί, παρέχουν δωρεάν ούτως ή άλλως τα προγράμματά τους και γενικά κάνουν δουλίτσα. Οπότε και εκεί, τα λεφτά θα πάνε για καλύτερο σκοπό.
Link: https://www.diplareios.edu.gr/kedivim/tilekatartisi-voucher-600/

9 Likes

Ωραίος ρε φίλε! Ειλικρινά τι να πεις για αυτη την ξεφτίλα κοροιδια των 600 ευρώ τηλεκαταρτισης…
Προσωπικά σαν λογιστής ψάχνω μέσω του taxheaven, έχει εκεί κάποιους συνδέσμους.

3 Likes

Στο τελος του προγραμματος δεν υπαρχει υποχρεωτικη πιστοποιηση?