Δεν είναι υποχρεωτική, απ’ όσο ξέρω.
Αυτό που λέμε πιστοποίηση με αρρωσταίνει. Δεν ψέγω εσάς, δεν γνωρίζει ο καθένας αυτά τα πράγματα, αλλά τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ γνωρίζουν την άγνοια του κόσμου και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Τι αναγνωρίζεται εκπαιδευτικά σε μια χώρα; Στην Ελλάδα π.χ. αναγνωρίζονται τα πτυχια των ΑΕΙ και ΤΕΙ και με αυτά μπορείς να γραφτείς στον Δικηγορικό Σύλλογο, να δώσεις για ΑΣΕΠ κ.λπ. Μετά υπάρχουν διάφορες πιστοποιήσεις, π.χ. πτυχία αγγλικών, ECDL κ.λπ., ορισμένα εκ των οποίων επίσης αναγνωρίζονται θεσμικά και σου δίνουν μόρια ή αποτελούν προϋπόθεση για μία πρόσληψη.
Η όποια πιστοποίηση από την σημερινή τηλεκατάρτιση ΔΕΝ αφορά τα παραπάνω.
Αυτή η πιστοποίηση είναι ανεπίσημη και αφορά καθαρά το βιογραφικό σου και τίποτα παραπάνω.
Επίσης, δεν την παρέχουν τα ίδια ΚΕΚ-ΙΕΚ. Αυτοί το μόνο που μπορούν να σου παρέχουν είναι βεβαίωση - πιστοποίηση παρακολούθησης.
Πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες παρέχουν οι οργανισμοί πιστοποίησης, τύπου Bureau Veritas, TUV Austria κ.λπ., που είναι αναγνωρισμένοι ως τέτοιοι από κρατικούς φορείς, τον ΕΣΥΔ και τον ΕΟΠΠΕΠ. Αυτές οι πιστοποιήσεις θέλουν εξετάσεις και κοστίζουν κατά μέσο όρο 300€ για να τις πάρεις.
Εμένα ήθελε πελάτης μου να έχω πιστοποίηση DPO (GDPR related) και πλήρωσε να δώσω εξετάσεις στην TUV Austria για να την πάρω. Διάβασα, έδωσα, την πήρα.
Οπότε, δεν είναι υποχρεωτική, ούτε είναι επίσημη.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν τα ΙΕΚ-ΚΕΚ, και δεν τους υποχρεώνει το σημερινό ΦΕΚ, είναι να πληρώσουν εκείνα για σένα μία από αυτές τις εταιρείες πιστοποίησης, να διαβάσεις, να δώσεις εξετάσεις και να την πάρεις. Δεν ξέρω καν αν θα το κάνουν αυτό τώρα με το Voucher.
Τέλος, θα μου πεις δεν αναγνωρίζονται πουθενά; Η αλήθεια είναι ότι αυτό κρίνεται αυστηρά κατά περίπτωση, κατά κλάδο, κατά πιστοποίηση. Ορισμένες φορές δημόσιοι διαγωνισμοί αναφέρουν ότι για να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό πρέπει να έχεις πιστοποίηση (π.χ. DPO - εμένα γι’ αυτό ο πελάτης μου με έβαλε να την πάρω). Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα και πρέπει να γνωρίζεις καλά γιατί πας να πάρεις μια πιστοποίηση και που θα την χρειαστείς επίσημα.
Αλλιώς, είναι όλα ανεπίσημα, όπως π.χ. αν παρακολουθείς ένα online σεμινάριο κάποιου πανεπιστημίου και το κάνεις απλώς για να το βάλεις στο βιογραφικό σου. Αλλά η ιδιωτική αγορά ανεπίσημη είναι ούτως ή άλλως, εσύ σαν ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχεις χαρτια πέρα από το πτυχίο σου για να αποδείξεις ότι είσαι καλός ή εξειδικευμένος μηχανικός, δικηγόρος κ.λπ.; Προφανώς και όχι. Ξέρω Οικογενειακό Δίκαιο γιατί πολύ απλά διάβασα και έχω εμπειρία.
Για παράδειγμα, για το κομμάτι της προστασίας προσωπικών δεδομένων που γνωρίζω καλά, η πιστοποίηση που πάει κι έρχεται στην ελληνική αγορά της TUV Austria είναι αστεία και γελοιωδέστατη. Εξετάσεις της πλάκας. Σοβαρή διεθνής πιστοποίηση είναι αυτή του CIPP (Certified Information Privacy Professional), που είναι πανδύσκολη, θέλει 600€ για να την πάρεις και 250€ κάθε χρόνο για να την διατηρείς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ISO. Πρέπει να ξέρεις την αγορά για να πας να πάρεις μια πιστοποίηση. Ένας ακόμα λόγος που αυτό που συμβαίνει είναι ξεφτίλα.
Ευχαριστω που χαλας τον χρονο σου για να γραψεις ολα αυτα
Απλως ειχα την απορια επειδη διαβασα αυτο
Ο ωφελούμενοςυποχρεούται να υλοποιήσει τον πλήρη κύκλο του προγράμματος τηλεκατάρτισης, διάρκειας 100 διδακτικών ωρών. Η μη ολοκλήρωση των ανωτέρω διδακτικών ωρών στο σύνολό τους επιφέρει τη μη καταβολή της δεύτερης δόσης του εκπαιδευτικού επιδόματός του, ύψους 200€.
απο εδω
Βεβαια εδω μολις διαβασα τα μυστικα
Τίποτα φίλε μου!
Σωστά τα λένε τα άρθρα. Βασικά για να μην μπερδευόμαστε:
- Τα 400€ τα παίρνουμε μόνο με την εγγραφή μας στο πρόγραμμα και την ενεργοποίηση της επιταγής.
- Τα υπόλοιπα 200€ τα παίρνουμε αν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, παρακολουθήσουμε δηλαδή 100 ώρες. ΔΕΝ χρειάζονται εξετάσεις.
Πως αποδεικνύεται ότι παρακολουθήσαμε 100 ώρες; Αυτό δεν είναι σαφές ακόμα, εμένα ένας οργανισμός μου είπε ότι έχουν log και πρέπει να γράψεις μέσα 100 ώρες (απλά αφήνεις το λάπτοπ ανοιχτό για 100 ώρες χαχαχ), ένας άλλος μου είπε ότι η ίδια η πλατφόρμα θέλει την ενεργή συμμετοχή σου, aka να πατάς κλικ για να πας στην επόμενη διαφάνεια κ.λπ., οπότε είτε σου πάρει 30, είτε 200 ώρες για να το κάνεις αυτό, αν το ολοκληρώσεις, θα πάρεις τα υπόλοιπα 200€.
Εν κατακλείδι, για τα 200€ ρώτα τον πάροχο που επέλεξες τι πρέπει να κάνεις.
Ρε τρόπος για να πάρουν όλοι χρήμα είναι. Ειδικά οι πάροχοι. Κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πιστοποιήσεις κλπ.
Βέβαια, εγώ που είμαι φυτουκλάκι θα έλεγα πως δεν χάνετε τίποτα να μάθετε κάτι που πάντα σας ενδιέφερε αλλά δεν είχατε τον χρόνο. Εγώ αυτές τις μέρες έχω μάθει αρκετά καινούργια πράγματα και αν δίνουν πιστοποιήσεις δεν έχετε λόγο να μη την πάρετε κι όλας
για μένα που δεν είμαι επιστήμονας 'έχει κάτι να επιμορφωθώ και να βγάλω και ένα μηνιάτικο ;;;
Όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι είναι πληττόμενοι γιατί έχουν οικονομική ζημιά.
Οι πληττόμενοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν το επίδομα των 800€.
Ο δημόσιος τομέας πληρώνεται κανονικά το μισθό του.
Οι “επιστήμονες”, αντί να λάβουν το επίδομα οικονομικής βοήθειας των 800€, τηλεκαταρτίζονται για 100 ώρες με αντάλλαγμα 600€.
Ξ-Ε-Φ-Τ-Ι-Λ-Α
Θες να σου δώσω τα credentials μου να επιμορφωθείς στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Γιατί εγώ μια φορά τα σπούδασα αυτά στην Νομική ΑΠΘ και τα κάνω στην δουλειά μου. Έτσι κι εσύ θα επιμορφωθείς κι εγώ θα πάρω τα 200€.
(βγήκε πολύ aggresive, στο χαβαλέ το λέω)
Ο ρόλος αυτός που περιγράφεις, υπήρχε στην πρώτη κυβέρνηση ΣΡΖ, υπό το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Οικονομίας και τον Γ. Σταθάκη. Ο Βαρουφάκης είχε ειδικό ρόλο και θα έπαιρνε μέρος κυρίως στις διαπραγματεύσεις, αφού βέβαια θα είχε πρώτα μια εικόνα της κατάστασης (πχ ρευστότητας κι αποθεματικών). Σίγουρα ο Τσίπρας δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο για την “εσωτερική” διευθέτηση της οικονομίας.
Που βασίζεις αυτή την άποψή σου; Δεν υπήρχε (προ COVID-19 προφανώς) καμία συζήτηση για μη επέκταση των αρνηντικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, που είναι και το μόνο ίδρυμα που μπορεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο.
Μπορεί αυτό το “εργαλείο” να ξεκίνησε με βραχυπρόθεσμο πλάνο αρχικά αλλά έχει μείνει σχεδόν 6 χρόνια τώρα και δεν υπήρχε κανένα σημάδι που να έδειχνε ότι θα αλλάξει.
Όλες οι μεγάλες τράπεζες των βόρειων και κεντρικών χωρών έχουν προ πολλού (σημάδι ότι τα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν) αλλάξει το business plan τους και επιδιώκουν κέρδη από άλλες πηγές και όχι από δάνεια και υποθήκες καθότι το περιθώριο κέρδους είναι πια ελάχιστο (εξ ου και όλες ψάχνουν επενδυτές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μερίσματα ως τυράκι και τα - προ πολλού κι ολοένα και πιο regulated από την ΕΕ - exotic derivatives, τείνουν να εξαφανιστούν).
Αυτά στο πρακτικό κομμάτι. Το να αλλάξεις το business plan μιας τράπεζας (διαβλέποντας που πάει η αγορά) είναι τεράστιο και χρονοβόρο project. Στο θεωρητικό κομμάτι του γιατί δε θα ανέβαιναν τα επιτόκια, με κάλυψε ο @Alejandro.m.
Κι ένα μικρό σχόλιο για τον Βαρουφάκη: Σίγουρα είναι ικανός στον τομέα του, σίγουρα δεν είχε τα απαραίτητα πολιτικά “skills”-εμπειρία, αλλά νομίζω ότι αυτό που δεν του συγχωρούν ακόμα είναι ότι έσπασε μια άγραφη omertà ανάμεσα σε επαγγελματίες πολιτικούς/στελέχη που δεν ενδιαφέρονται για την “οικονομία” αλλά απλά για την εφαρμογή της ατζέντας τους (είτε πρόκειται για προσωπική είτε για αυτή της χώρας τους). Και γι’ αυτό, άλλωστε, και το πείραμα ΕΕ με ευρώ δεν πρόκειται να πετύχει με τα τωρινά δεδομένα. Γιατί δεν πρόκειται για ένωση λαών με σκοπό το κοινό συμφέρον.
Αυτά που πρότεινε είναι σωστά και “by the book” αλλά ξέχασε ότι, για να περάσουν, έπρεπε να πέσουν οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών, άρα λογικό το ότι έπεσε πάνω σε τοίχο.
Πέρα από την πλάκα, αν δεν ήμασταν στην Ελβετία έτοιμοι να βγούμε σε 2 εβδομάδες, εύκολα θα έλεγα “ναι”, απλά ίσως τα παρατούσα αν ήταν πολύ δύσκολο και να έπρεπε να τα κάνεις. Εγώ στο coursera έχω βρει αρκετά ενδιαφέροντα courses (από τέχνες μέχρι Α.Ι.) και τα οποία αν τα πάρεις θερμά (και βάλεις τα βίντεο σε διπλή ταχύτητα), τότε μπορείς να τα ολοκληρώσεις κι εντός της δωρεάν περιόδου και επομένως να πάρεις και τα certificates δίχως να πληρώσεις.
Για το πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν έχω άποψη του πόσο ξεφτίλα είναι (ξέρω κυριολεκτικά μόνο τα 3 πράγματα που γράψατε εδώ), πάντως, αν έχουν κριτήριο συγκεκριμένες ώρες στην πλατφόρμα, μιλάμε για τελείως κουτό κριτήριο. Το θέμα είναι να περάσεις τα τεστ στο τέλος κι ας έχει δει όλα τα βίντεο σε διπλή ταχύτητα γιατί ξέρεις ήδη την ύλη.
Φίλε μου, συγκρίνεις Coursera με τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ στην Ελλάδα, που ένας μπακάλης έφτιαξε πέντε διαφάνειες, τις μοιράζονται όλοι και το μούχτι πάει σύννεφο. Αχ, η Ελβετία σε έκανε να ξεχάσεις τι συμβαίνει εδώ πέρα μου φαίνεται !
Στο coursera είναι σχεδόν απίθανο να μη σου δώσουν financial aid, απλά περιμένεις να περάσουν 15 μέρες για να ξεκινήσεις, τσεκαρε το αν σε ενιαφέρει.
Ισχύει αυτό! Και εγώ έχω 3 στα 3 στο financial aid του coursera και τα courses είναι super-cool!
Αραγε τα δινει και σε αυτους τους δυστυχους αφορολογητα και ακατασχετα;
Μετά τον Κορωναίο (aka κορωνοϊό), ίσως τα βάλει και με τον Σκροπολίθα (aka έτερη ηλεκτρονική συσκευή).
Σκηνοθετημένο ή όχι, το έχει το γέλιο του.
Απλά για να ολοκληρωθεί αυτό που λέγαμε πριν μερικές μέρες, ελπίζω να είδες το χθεσινό διάγγελμα και να θεωρείς εξίσου ως πιθανοθεωρητική μπαρούφα το “Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021” και να μην το προεξοφλείς ως σίγουρο.
@plex27 (δευτερευόντως @Alejandro.m)
Την άποψή μου την βασίζω στο ότι είχε ήδη ξεκινήσει, από τα τέλη του 2019, μία συζήτηση κι ένας προβληματισμός αναφορικά με το πόσο θα μείνουν τα αρνητικά επιτόκια και αν και κατά πόσον επετεύχθη ο σκοπός τους. Όταν ανοίγει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μία τέτοια κουβέντα, συνήθως δεν καθυστερούν οι εξελίξεις. Σε αυτό προσθέτω και τις αυξήσεις στους δείκτες πληθωρισμού της Ευρωζώνης, όπως παρατηρήθηκαν από Νοέμβριο του 2019 έως και Ιανουάριο του 2020. Βέβαια, τώρα πια όλα αυτά “πήγαν περίπατο” και τα αρνητικά επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό. Παραθέτω, για την ιστορία, ένα μικρό άρθρο.
Δεν κατανοώ γιατί δίνουμε συνέχεια σε μία προσωπική άποψη (γράφω: κατ’ εμέ πάντα), αλλά ας είναι. Επίσης, να αναφέρω -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- ότι ούτε έχω σκοπό, ούτε κι επιθυμώ να καταστώ υπερασπιστής του οποιουδήποτε ή αντίστοιχα τιμητής κάποιου επί προσωπικού. Η κριτική μου αφορά στη συλλογιστική της ομιλίας του Βαρουφάκη και σε ορισμένες οικονομικές του θέσεις και αντιφάσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Αν παρατηρήθηκε, συμφώνησα μαζί του σε ορισμένα σημεία.
Προσωπικά, συνεχίζω να αποδίδω τον όρο “πιθανοθεωρητική μπαρούφα” στην πρόβλεψη του Βαρουφάκη περί ύφεσης το 2020, όπως την στοιχειοθέτησε βάσει της σύγκρισης των στοιχείων του ΑΕΠ των τελευταίων τριμήνων του 2018 και 2019 αντίστοιχα, πολλώ δε μάλλον ΠΡΙΝ επέλθουν οι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία, συνεπεία της πανδημίας. Το ότι λέει “Σας τα 'λεγα” ΜΕΤΑ την επέλευση της πανδημίας προσιδιάζει σε “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” και κρίνεται -από μέρους μου πάντα- ως γελοία και στερούμενη σοβαρότητας στάση.
Τώρα για την άποψη του Μητσοτάκη, περί ανάκαμψης το 2021, θεωρώ τα εξής: Δεδομένα θα πάμε σε πρωτογενές έλλειμμα και συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος, το οποίο δεν ξέρουμε πού θα κυμανθεί (-10% έως -20%, με πολλά ερωτηματικά). Θα εξαρτηθεί και από το πότε και πώς θα αποκλιμακωθούν τα περιοριστικά μέτρα, όπως και από τον τρόπο που θα αντιδράσει καταναλωτικά (φοβικά ή όχι) ο κόσμος κατά την επιστροφή στην όποια κανονικότητα. Μέγα στοίχημα κι ερωτηματικό, επίσης, η “ατμομηχανή” του ΑΕΠ, ήτοι ο τουρισμός. Με δεδομένα λοιπόν τα ελλείμματα, και σκεπτόμενος ότι η Κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι με την πανδημία φορείς γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς για το πώς θα εξελιχθεί η αντιμετώπιση του Covid-19 (χρονοδιάγραμμα εμβολίου, υποτροπή πανδημίας, ανοσία πληθυσμού κ.λπ.), αν η φράση περί “ανάκαμψης το 2021” στηρίζεται επί δεδομένων που λένε ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για περιοριστικά μέτρα όπως τα φετινά, τότε σαφώς εμπίπτει στην κατηγορία της “αυτοεκπληρούμενης προφητείας” και κρίνεται επίσης ως γελοία και στερούμενη σοβαρότητας. Αν, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια σαφής υποστήριξη ότι από το Φθινόπωρο δεν θα υπάρξει ένα νέο “κύμα” περιοριστικών μέτρων που θα επηρεάσουν εκ νέου την οικονομία, τότε θα χαρακτήριζα την άποψη περί ανάκαμψης από καιροσκοπική έως κι επικίνδυνη. Καλή η θετική ψυχολογία στην οικονομία, αλλά όχι σε καταστάσεις τόσο ρευστές και πρωτοφανείς, όσο η τρέχουσα πανδημία.