Μη μπερδεύεις τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ με το κόστος δανεισμού μιας χώρας η της ΕΕ.
Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι ένα μέσο νομισματικής χαλάρωσης. Μιλάμε μόνο για τα overnight και όχι για τα επιτόκια 5,7,10,30 ετών. Μόνο αυτό επηρεάζει η ΕΚΤ.
Ουσιαστικά λέει στις εμπορικές τράπεζες ότι αν έχετε μετρητά πρέπει να με πληρώνετε για να τα καταθέτετε overnight. Το κάνει αυτό για να ωθήσει τις εμπορικές τράπεζες να παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις και πολίτες και να επανεκκίνησει την οικονομία.
Το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια κατά μήκος της καμπύλης είναι 1ον αποτέλεσμα του real GDP growth και πληθωρισμού και 2ον του ρίσκου χρεωκοπίας.
Επειδή λοιπόν ο πληθωρισμός είναι μηδενικός (η και αρνητικός) και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μικρός (κάτω του 2%) τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά. Δεν το ελέγχει η ΕΚΤ, το ελέγχει η αγορά.
Με τα ευρωομολογα αυτό που επιτυγχάνεται είναι κράτη με υψηλότερο ρίσκο χρεωκοπίας (όπως η Ιταλία) να δανειστουν με χαμηλά επιτόκια. Υψηλό ρισκο η Ιταλία έχει και λόγο χρέους αλλά και επειδή δε μπορεί να τυπώσει χρήμα και να αποπληρώσει.
Είναι λίγο παράδοξο να μη θέλει η Γερμανία και η Ολλανδία να ομολογοποιησουν το χρέος μιας και ούτως ή άλλως είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ιταλικού χρέους.
Απολαμβάνω πραγματικά την κουβέντα μαζί σου, αλλά μάλλον βιάζεσαι κάθε φορά να απαντήσεις. Πρωτίστως απαντούσα στον έτερο φίλο και δευτερευόντως (ή FYI περισσότερο) σ’ εσένα.
Προφανώς και δεν έχω μπερδέψει απολύτως τίποτα και η άποψή μου είχε διττή ανάγνωση, γι’ αυτό αναφέρθηκα και στους δείκτες πληθωρισμού στα τέλη του προηγούμενου έτους. Σε τελική ανάλυση, οι κεντρικές, ευρωπαϊκές αποφάσεις ακολουθούν την real economy πορεία και όχι vice versa (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω). Δεν νομίζω πάντως (την προσωπική μου αίσθηση μεταφέρω) ότι με τις τάσεις που υπήρχαν ΠΡΟ της έλευσης της πανδημίας μία συζήτηση επί των επιτοκίων ότι ήταν άκαιρη και “προχώ”. Στα δικά μου τα μάτια, η οικονομία είχε λάβει μία “τροχιά”, η οποία δικαιολογούσε κάποιες κεντρικές ενέργειες “χαλάρωσης”.
Για τα ευρωομόλογα έχω ήδη πει (δις ή τρις) ότι συμφωνώ ότι ήταν η καλύτερη λύση. Είναι μία έκδοση όμως όπως και να το κάνουμε και το επωμίζονται λίγοι. Δυστυχώς, από άποψη πολιτικής ισχύoς και οικονομικής δυνατότητας η ΕΕ είναι αναντίρρητα μία ένωση “δύο ταχυτήτων” και οι ισχυροί ορίζουν (sad, but true). Δεν το κρίνω ως σωστό ή λάθος, απλά το αναφέρω ως γεγονός. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί εσαεί την άποψη ότι εσύ που έχεις τη δυνατότητα θα πρέπει να με δανείζεις κάθε φορά που βρίσκομαι σε ανάγκη και στο μέλλον ε, αν δεν “βγει” ο λογαριασμός, “τραβάμε” και μία αναδιάρθρωση και όλα καλά.
Αναμφίβολα, η Ένωση στηρίζεται σε “σαθρά” πόδια, λόγω της ανωτέρω ανισορροπίας. Σίγουρα, δεν αποτελεί την Ένωση της αλληλεγγύης, της ενότητας και της αλληλοϋποστήριξης. Από το τίποτα, είναι κάτι όμως…
Θα εκπλαγώ πολύ αν αλλάξει η συνθήκη της Λισσαβόνα και δημιουργηθούν ευρωομόλογα για τον κορωνοϊό. Ίσως να είναι και χάσιμο χρόνου η συζήτηση.
Όταν εφαρμόζονται μέτρα όπως οι περιορισμοί κυκλοφορίας, τότε μειώνονται τα κρούσματα και οι νεκροί, αλλά η έξαρση της επιδημίας διαρκεί παραπάνω επομένως και οι περιορισμοί διαρκούν παραπάνω. Όχι μόνο στηρίζω, αλλά ομολογώ πως νιώθω και λίγο περήφανος, που η Ελλάδα προτίμησε να έχουμε τα μέτρα με τα οποία θα σωθεί ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων στην επικράτεια κι ας έχει την οικονομία της κλειστή για το μέγιστο χρόνο. Αλλά θεωρώ απίθανο να πειστούν οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί να μοιραστούν τη ζημιά μας, ενώ αυτοί “διάλεξαν” να έχουν περισσότερους νεκρούς από εμάς αλλά για μικρότερη ζημιά αφού θα είχαν πάρει λιγότερα μέτρα. Πώς θα τους μιλήσουμε για “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” όταν κατά κάποιο τρόπο ούτε μεταξύ τους δεν ήταν αλληλέγγυοι ορισμένοι;
Εφόσον δεν υπήρξε μία ενιαία προσέγγιση απ’ όλα τα μέλη της Ένωσης, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, η συζήτηση για το ευρωομόλογο (το οποίο ήταν η βέλτιστη λύση) αποδυναμώνεται και σε “θεωρητικό” υπόβαθρο.
Καλώς ή κακώς, πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες, η όλη κουβέντα για την πανδημία και την διακριτή αντιμετώπισή της από την κάθε χώρα αφορά σε μεγάλο βαθμό και την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγείας της, την δημογραφική πυραμίδα του πληθυσμού της, την πειθαρχία του λαού κ.ά.
Μπορεί να μην αναφέρονται απροκάλυπτα από τους “άκαμπτους” της Ευρώπης τα ανωτέρω ενδογενή στοιχεία της κάθε χώρας ως επιχείρημα, αλλά στο θυμικό τους “γράφουν” πολύ σε σχέση με το “Γιατί να επωμιστούμε τα βάρη εμείς όλων των υπολοίπων και πάλι;”.
Αναμφίβολα, η Ένωση απέχει παρασάγγας απ’ ό,τι εμπνεύστηκαν οι οραματιστές της μεταπολεμικά.
The ECB is expected to spend the next year evaluating the tools it uses to maintain stable prices, including interest rates and bond purchases
Δηλαδή κάτω από τις πιέσεις των τραπεζών (Negative interest rates have made it harder for lenders like Deutsche Bank to generate profit on loans and mortgages., κι όπως είπα και στο προηγούμενο post μου, έχουν όλες αλλάξει business plan) θα επανεκτιμήσουν τους τρόπους με τους οποίους κρατάνε σταθερή την οικονομία λόγω της ύφεσης και των χωρών-μελών 2 ταχυτήτων. Αλλά όλο αυτό θα γίνει σε διάστημα 1 έτους και είναι επίσης “expected” κι όχι σίγουρο.
Με άλλα λόγια, ευσεβείς πόθοι τραπεζιτών που κουράστηκαν να μη βγάζουν εύκολο κέρδος. Ο ρόλος της ΕΚΤ όμως είναι θεσμικός και παρόλο που δέχεται πίεση από τράπεζες και λόμπι, θα ήταν αυτοκτονία - με τις προβλέψεις όλων των σοβαρών αναλυτών για συνεχόμενη ύφεση και το 2020 - να αλλάξει κάτι χωρίς να έχει βρει ένα νέο “εργαλείο”.
Εκεί στηρίζω την δικιά μου άποψη, ότι δηλαδή οι δηλώσεις της Λαγκάρντ είναι απλά ένας διπλωματικός τρόπος να σπρώξει τη συγκεκριμένη ατζέντα ακόμα πιο μακριά στο μέλλον. Όσο για τα παρόμοια άρθρα, μην ξεχνάς την τεράστια επιρροή των τραπεζών σε αυτά τα ΜΜΜ/conglomerates.
Σήμερα είδα φώτος από το υλικό αυτό και σε θυμήθηκα. Ειλικρινά δεν περίμενα τέτοιο πάτο. Είναι εμφανές πως σε ορισμένα από τα μαθήματα οι εργατοώρες για να τα φτιάξουν είναι κάτω από 10 και μάλιστα από κόσμο που δεν έχει ιδέα από το αντικείμενο. Από που κι ως που οι 100 ώρες παρακολούθησης πιστοποιούν το οτιδήποτε; Μπράβο για το ποστ σου το αρχικό και με τις προτάσεις. Τις έκανα share τις προτάσεις σου και στο facebook σε φίλους και γνωστούς που πιθανόν να ενδιαφέρονταν.
Thanks για τα καλά λόγια, απλά τυχαίνει να εξρω τι παίζει στον χώρο. BTW αυτό το υλικό δεν το φτιάξανε τώρα, υπήρχε ήδη. Είναι και ουσιαστικά τα λάθη δλδ, στα προσωπικά δεδομένα αναφέρει νόμους που έχουν καταργηθεί.
Εμένα πάντως το μέχρι στιγμής αγαπημένο μου είναι αυτό:
Στο twitter έχουν μοιραστεί και πιθανές περιπτώσεις λογοκλοπής: όπου το κείμενο αναφέρεται στην “παρούσα διατριβή” ή που εμφανίζεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του site που περάστηκε από το google translate.
Έως 470€ για το κεφάλι. Και πολλά από τα ΚΕΚ και ΙΕΚ δεν έχουν αρκετά μεγάλους servers για να συντηρούν για 100 ώρες ταυτόχρονα όσους γράφτηκαν, οπότε ίσως οι γραμμένοι τους να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν τις ώρες που απαιτούνται για να λάβουν και τα 600 €. Το οποίο όριο των 100 ωρών πρέπει να προϋπήρχε ως προϋπόθεση από το ΕΣΠΑ (τελείως αντιεπιστημονικό), από το οποίο ΕΣΠΑ έρχονται αυτά τα 600+470 ανά κεφάλι. Πρακτικά καταλαβαίνω, πως μοιράζονται από το ΕΣΠΑ 110 εκατομμύρια σε 180,000 επιστήμονες και 85 εκατομμύρια στους διάφορους παρόχους όπου ορισμένοι εξ’αυτών προσφέρουν την ποιότητα υλικού που βλέπεις παραπάνω ή δεν έχουν τους Servers που απαιτούνται. Και κανένας φορέας δεν αξιολογείται από τους χρήστες ή τιμωρείται λόγω χαμηλής ποιότητας.
Η εκκλησία στην γειτονία μου άνοιξε κανονικά και άρχισαν οι ηλικιωμένοι και πολλοί νεαροί να στοιβάζονται απ’έξω. Μετά μισή ώρα ήρθε η αστυνομία έπεσε κλείσιμο και μερικά πρόστιμα. Από ότι άκουσα μερικούς διαλόγους στα κλεφτά έπεσε σύρμα και άνοιξαν όλοι οι ναοί στην πόλη για λίγη ώρα μέχρι να πάει η αστυνομία σε καθ΄ένα ξεχωριστά. Επειδή είχαμε λίγα κρούσματα στην πόλη και ήθελαν να τα αυξήσουν μάλλον.
edit: Έχω λιώσει στο γέλιο. Εξάρχεια γίναμε, 2 περιπολικά, 1 μηχανή και 8 αστυνομικοί έξω από την εκκλησία φυλάνε μην αρχίσουν τα παππούδια να πατάνε ο ένας πάνω στο άλλον για να μπούνε μέσα.
Εν τω μεταξύ εγώ ξεκίνησα να παρακολουθώ την ενότητα που επέλεξα από χτες. Εντάξει, ΟΚ, παλευόταν, έχει κάτι διαφάνειες και μια φωνή να τις εκφωνεί. Δυο φίλοι και συνάδελφοί μου επέλεξαν άλλες ενότητες και μου έλεγαν ότι περιγράφει μια εντελώς flat φωνή που περιγράφει σα να βαριέται που ζει. Η ατάκα του ενός ήταν “τώρα καταλαβαίνω γιατί σε πληρώνουν για να το κάνεις και δεν πληρώνεις” …