Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Παντα μιλαω συγκριτικα με τα Λατινικα, αν θες την αποψη μου σφαιρικα γενικα το συστημα των Πανελληνιων ειναι αστειο και θα επρεπε να ξηλωθει ολο, αλλα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλη κουβεντα.

1 Like

Πραγματικά, «πανωλεθρία» η ιστορία με τα voucher.

«Εμετικός» κι εμμονικός ο Πορτοσάλτε. Προφανώς, ψάχνεται για να «εξαργυρώσει» κι αυτός μία κομματική υποψηφιότητα σε μέλλοντα χρόνο. Μετά, βουλευτιλίκι και αραλίκι, όπως ο καραφλός.

Δεν είναι δυνατόν να αρνείσαι να αναγνωρίσεις ότι, παρά την σωστή σκέψη και την καλή και «άγια» πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάρτιση, η μπίζνα πήγε σε ένα μάτσο άσχετων ημετέρων, οι οποίοι νέμονται δημόσιο χρήμα (το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν κάποια «υποζύγια» σε μελλοντικό χρόνο). Όχι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος εξουσίας θα ήταν διαφορετική η κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή τα «ηνία» τα έχει η ΝΔ, άρα και ολάκερη την ευθύνη.

Για τα ΚΕΚ και τα ΙΕΚ στην Ελλάδα, τι να πρωτοπεί κανείς; Γνωρίζουμε, άλλωστε, το πόσο πολύ «αναγνωρίζονται» στην αγορά εργασίας, όπου κανείς σοβαρός άνθρωπος και πραγματικός επαγγελματίας δεν τα λαμβάνει υπ’ όψιν.

Σε σύνδεση με τα παραπάνω κι επιπροσθέτως της απαράδεκτης δήλωσης Γεωργιάδη για την Κοινωνιολογία, το όλο θέμα συνδέεται άμεσα (τουλάχιστον, κατά την άποψή μου) με το ζήτημα της Παιδείας. Έβγαλε και η Κεραμέως την υπ’ αριθμόν 1.564.789 εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με τις ανούσιες αλλαγές της, για τα μάτια του κόσμου. Το κατά το δοκούν «ράβε-ψήλωνε» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, από την εκάστοτε Κυβέρνηση, είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα του επιπέδου σοβαρότητας και ωριμότητάς μας, ως ανεπτυγμένο κράτος.

Αλλά, ξέχασα. Στην Ελλάδα πρέπει όλοι, μα όλοι όμως, να σπουδάσουν και να έχουν έναν ακαδημαϊκό τίτλο. Πρέπει να «πουλάμε» μόνο υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να κάνουν MBA. Πρέπει οι τεχνίτες να είναι εμπειρικοί και όχι επαρκώς καταρτισμένοι. Πρέπει να μετατρέψουμε -εν μία νυκτί- τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ και κάποιοι τυχάρπαστοι φοιτητές της σφαλιάρας να μετατραπούν άξαφνα σε υποψήφιους διδάκτορες (με χρηματοδότηση μάλιστα), όταν ταυτόχρονα «αρχιδάτοι» ερευνητές, σε «παλούκια» σχολές, ιδροκοπούν νυχθημερόν, παράγοντας paper-«διαμάντια».

Και, ναι, ο @QuintomScenario έχει δίκιο. Οι Δέσμες ήταν το πιο αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που υπήρξε ποτέ (αυτό από κάποιον που δεν έδωσε με αυτό το σύστημα).

6 Likes

Οι Δέσμες είχαν όμως τη μεγάλη αδικία της κατοχύρωσης βαθμολογίας για επόμενη χρονιά. Κανονικά θα έπρεπε όποιος ήθελε να ξαναδώσει, να συναγωνίζεται με τους υπόλοιπους δίνοντας τα ίδια μαθήματα, με τα ίδια θέματα.

@pao1979 Εσύ που είσαι και λογιστής, για πες μας, πώς σου φαίνεται αυτό το μέτρο με την εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ σε μία δόση μέχρι το τέλος Απριλίου, που υπόσχεται να δώσει 25% έκπτωση σε επόμενες οφειλές. Εμένα μου φαίνεται αδιανόητο ότι αγγίζει τον πιο αδιαπραγμάτευτο από τους φόρους (και εννοείται ότι το κάνει για τους μεγάλους παίχτες, όχι για τα ψίχουλα που θα επωφεληθούμε εμείς - αν βέβαια δεν πάρει πίσω το ευνοϊκό μέτρο μέχρι να δώσει την έκπτωση).

1 Like

Κατανοώ πως το λες επί τη βάσει του “επί ίσοις όροις”, αλλά στις Δέσμες η δυσκολία των θεμάτων ήταν -λίγο έως πολύ- ίδια κάθε χρονιά. Όχι σαν τον “αχταρμά” που ακολούθησε, με τη δυσκολία των θεμάτων κάθε χρονιάς να προσιδιάζει σε κίνηση ασανσέρ.

Συνεπώς, εγώ δεν το θεωρώ αδικία, καθώς, η κατοχύρωση της βαθμολογίας είχε και το τίμημα/“penalty” της μίας χαμένης χρονιάς, που στα τότε χρόνια σήμαινε μία απώλεια ενός έτους επαγγελματικού βίου και εισοδημάτων, συν το κόστος των φροντιστηρίων για τα μαθήματα προς εξέταση.

4 Likes

Συν τοις αλλοις, σε 4 μαθηματα καπου ισορροπουσε η οποια διακυμανση. Εγω εδωσα με δεσμες το 1999, δηλαδη την τελευταια χρονια. Σε σχεση με τα Μαθηματικα του 1997 και του 1998 τα δικα μας ηταν πιο ευκολα, ομως η Φυσικη το 1999 ηταν λιγο εφιαλτης λογω του ενος προβληματος. Η Χημεια σε φυσιολογικα επιπεδα. Το 2000 εδωσα ξανα μονο Εκθεση στην οποια δεν ειχα παει καλα, εχοντας ηδη παρακολουθησει κανονικα 1 χρονο σχολης, μονο και μονο επειδη ηθελα να αλλαξω σχολη. Εχοντας κατοχυρωσει Μαθηματικα Φυσικη και Χημεια, κατεληξα να περασω σε μια σχολη που θα περνουσα τελικα και με τις βασεις του 1999.

Αρα ποιος βγηκε κερδισμενος? Εγω εχασα μια χρονια χωρις κανενα λογο, φυσικα και το θεωρω παρα πολυ δικαιο το οτι κατοχυρωσα 3 στους 4 βαθμους, δεν υπαρχει απολυτως κανενας λογος να κατσω να διαβασω ολα τα μαθηματα ξανα, και ειναι και εντελως αντι-εκπαιδευτικο.

1 Like

Δε νομίζω πως η δυσκολία των θεμάτων ήταν περίπου ίδια κάθε χρονιά. Που και έτσι να ήταν, άδικο είναι. Κανονικά θα έπρεπε όλοι να διαγωνίζονται στα ίδια θέματα. Επίσης, αυτό που λες με τις “χαμένες χρονιές” θα ήταν πολύ πιο περιορισμένο αν δεν υπήρχε η κατοχύρωση της βαθμολογίας.

Παντελη σορρυ αλλα διαφωνω πληρως με το τελευταιο. Γιατι να ειναι πολυ περιορισμενο? Μακαρι να γινοταν να αλλαζει ο κοσμος πολυ πιο ευκολα σχολες αν καταλαβαινε πως το μελλον του βρισκεται καπου αλλου. Γιατι να τον περιορισεις?

Και πιστευω πως το επιπεδο των εξετασεων στις Δεσμες ηταν καθε χρονια περιπου το ιδιο. Πολυ μικρη διακυμανση. Τα λεω γιατι πριν δωσω το 1999 ειχα δωσει τα παλια θεματα των προηγουμενων 5-6 χρονιων στο φροντιστηριο και ηταν ΠΟΛΥ στανταρ η δυσκολια σε ολα τα μαθηματα. Μονο τα Μαθηματικα του 1997 ειχαν μεινει στην ιστορια ως πανδυσκολα οσον αφορα την Α Δεσμη.

2 Likes

Αν τα θέματα ήταν παρόμοιας δυσκολίας κάθε χρόνο, οι βάσεις θα ήταν κάθε χρόνο σε παρόμοιο επίπεδο. Δεν ήταν.

Περιορισμένο θα ήταν γιατί οι διαθέσιμες θέσεις κάθε χρόνο θα ήταν περισσότερες και θα είχες περισσότερες πιθανότητες να περάσεις στη σχολή που ήθελες.

Εντωμεταξυ οι βασεις ηταν καθε χρονια πολυ παρομοιες στις περισσοτερες σχολες ε.

1 Like

Επειδή λέτε για το νομοσχέδιο της Κεραμέως, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη. Έβαλαν μέσα και την αξιολόγηση (ο μόνιμος νταλκάς των νεοφιλελέδων) που ξέρουμε πώς την εννοούν την αξιολόγηση. Ο Δούρειος Ίππος για να κάνουν απολύσεις.

Μ’ έχει καλύψει ο Quintom (απίθανο, αλλά συνέβη! :smiley:).

Κανείς δεν είπε ότι θέματα και βάσεις ήταν ακριβώς το ίδιο, αλλά ήταν σε σαφώς πιο σταθερά επίπεδα απ’ ό,τι ακολούθησε. Τσέκαρε το τι έγινε μετά τις Δέσμες (και στις βάσεις και στα θέματα) και θα καταλάβεις. Οι καλοί, συνεπείς και επαρκώς προετοιμασμένοι μαθητές των επόμενων συστημάτων παρακαλούσαν για επίπεδο δυσκολίας παρόμοιο με των Δεσμών, για πολλούς λόγους.

2 Likes

Αυτό δεν κάνει δίκαιο το γεγονός της κατοχύρωσης βαθμολογίας :smiley:.

Αγαπητέ μου φίλε, πού ακριβώς υπάρχει εργαζόμενος που δεν αξιολογείται;

Από πότε οι εκπαιδευτικοί είναι υπεράνω της όποιας αξιολόγησης και αναστατώνονται κιόλας; Όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή είμαστε μαλάκες ή “πιόνια”; Επίσης, έχει απολυθεί κάποιος και δεν το μάθαμε;

Δεν αναφέρομαι στο νομοσχέδιο της Κεραμέως, αλλά στην “δυσανεξία” ορισμένων να αξιολογηθούν για το τι παράγουν και πληρώνονται. Μία εν πολλοίς τυπική και γραφειοκρατική διαδικασία θα είναι, όπως παντού στο Δημόσιο.

1 Like

Εγω παντως σιχαινομαι νεοφιλελεδες και ειμαι φουλ υπερ της αξιολογησης των εκπαιδευτικων.

4 Likes

Για μένα οι Δέσμες είχαν το τεράστιο μειονέκτημα πως ο πρωτοετής έμπαινε στο ΑΕΙ και είχε ξοδέψει όλη του την ενέργεια στις πανελλήνιες. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί φοιτητές να κλατάρουν στο πρώτο έτος, να μαζεύουν χρωστούμενα και αρκετοί εξ’αυτών να μην ανακάμπτουν ποτέ από αυτό. Αν οι Δέσμες ήταν καλύτερο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τότε αυτό θα φαινόταν στους μέσους όρους των βαθμολογιών των αποφοίτων. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται και παρά το ότι η κατάργηση των Δεσμών συνοδεύτηκε από αύξηση εισακτέων, η οποία αύξηση θα έπρεπε να ρίξει τους μέσους όρους*. Από συζητήσεις μου με καθηγητές του Μετσοβίου πολυτεχνείου, κατάλαβα πως οι φοιτητές που είχαν στα χρόνια της κρίσης ήταν καλύτεροι από αυτούς της γενιάς μου στα χρόνια του Ρεχάγκελ. Δεν ξέρω με τι σύστημα εισαγωγής μπήκαν οι νεότεροι, αλλά χειρότερο από το δικό μου με τα 14 και τα 9 μαθήματα δεν πρέπει να είναι.

Σε κάθε περίπτωση για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι πανελλήνιες αλλά τα πρώτα έτη στη σχολή. Αλλά είναι δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις αυτές οπότε όλοι οι υπουργοί βγάζουν ένα νέο νόμο με το όνομα τους κι αλλάζουν τη γαρνιτούρα του κυρίως πιάτου.
(*το ότι έχουν αυξηθεί η μέσοι όροι το ξέρω από άλλους - δυστυχώς σήμερα δεν έχω χρόνο να ψάξω να το επιβεβαιώσω. Αν κάποιος ξέρει/έχει στοιχεία ας επιβεβαιώσει :slight_smile: )

Σχετικά με τα ΚΕΚ: Ούτε ο Mr. Bean δε θα προσπαθούσε να φάει στα λεφτά μπροστά στους 180,000 επιστήμονες μιας χώρας, επομένως εγώ δε βάζω δόλο (ειδικά αφού τα ΚΕΚ δε θα πάρουν φράγκο από ότι ξεκαθάρισαν). Δείγμα της μη αριστείας ορισμένων στη κυβέρνηση ήταν το φιάσκο. Έπρεπε να μοιράσουν λεφτά αλλά προσπάθησαν να το κάνουν με τρόπο που θα πουλούσε το παραμύθι πως μετά τη Sillicon Valley είναι η Ελλάδα της ΝΔ.

Θυμάμαι σχολικούς φύλακες που έχασαν τη δουλειά τους, θυμάμαι καθηγητές νοσηλευτικής και άλλων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Όλα αυτά με υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης το Μητσοτάκη, αυτός έκανε τις απολύσεις. Με κυβέρνηση Σαμαρά.

Αν και οι πανελλήνιες είναι από τα πιο αξιοκρατικά πράγματα στην Ελλάδα, το σωστό για μένα θα ήταν τα πανεπιστήμια να ορίζουν ποιοι θα μπαίνουν και ποιοι όχι( με εξετάσεις, με αιτήσεις η κάτι τέτοιο και με πλήρη έλεγχο του τι γίνεται από τις θέσεις κλπ). Σα σχολιασμό για τα μαθήματα, επειδή ο αδερφός μου δίνει πανελλήνιες φέτος και έχω ψιλό καταλάβει τι παίζει με τα μαθήματα, έχω να πω πως με τα πεδία και την ύλη, περνάει κάποιος στους ηλεκτρολόγους χωρίς να έχει κάνει ποτέ στη ζωή του μιγαδικούς/προγραμματισμό/φυσική και συνδυασμούς αυτών. Ενώ τώρα τους βγάλανε για φέτος τα ολοκληρώματα. Άρα φαντάσου χαμός που θα γίνεται στα πρώτα εξάμηνα(θυμάται κανείς να προσπαθείς να καταλάβεις δίπλα/τριπλά και διαφορικες για τη φυσική και να είναι σε μαθηματικά μεγαλύτερου εξαμήνου; :stuck_out_tongue: )

2 Likes

Εν τω μεταξύ επαναφέρουν κοσμία διαγωγή και πενταήμερες αποβολές στους μαθητές. Μόνο για ποδιές δεν έχουν μιλήσει ακόμα. Ή και να σε περιφέρουν στην πόλη με τίτλο “είμαι τεντυ μπόυς”.

2 Likes

Ε αμα στο ειπαν μερικοι καθηγητες του Μετσοβειου πως οι φοιτητες στα χρονια της κρισης ηταν καλυτεροι απο εσας, ετσι πρεπει να ειναι.

Σε μας παντως ελεγαν ολοι οι καθηγητες του Μετσοβειου πως ειμαστε το καλυτεροι κοινο που ειχαν ποτε, κατι σαν μεταλ μπαντα ηταν οι καθηγητες μας.

Τωρα το οτι σε Ελληνικα Πανεπιστημια (ναι ακομα και στο ΕΜΠ) βγαζεις το οποιοδηποτε συμπερασμα για την ποιοτητα των φοιτητων απο τους μεσους ορους στα πτυχια τους, μονο ως αστειο μπορω να το εκλαβω και ελπιζω να μην το εννοεις σοβαρα, πραγματικα.

Πηρα πτυχιο εχοντας περασει συνολικα 63 μαθηματα εκ των οποιων το 90% ηταν ειτε Φυσικη ειτε Μαθηματικα. Απο τους 50 αυτους καθηγητες που μου εβαλαν “αξιοκρατικο βαθμο” μπορω να σε διαβεβαιωσω πως μπορω ανετα να σκεφτω καμια 20αρια που μαλλον βαθμολογουσαν με το συστημα του ανεμιστηρα. Καλα για τον σουρεαλισμο που εχω ακουσει απο αλλες σχολες με “λιγοτερο κυρος” ας μην πω καλυτερα.

Παντως η γενια του Μπαγεβιτς που ημασταν εμεις παιζαμε πολυ πιο θεαματικο ποδοσφαιρακι απο την γενια του Ρεχαγκελ ποσο μαλλον απο τα παρταλια του Σαντος ε.

Και στα πιο σοβαρα, μονο ως αστειο μπορω να εκλαβω οτι ενας ανθρωπος που εχει ξεμπερδεψει με Πανελλαδικες στις αρχες Ιουλιου, θα εχει κλαταρει ωστε να μην μπορει να λειτουργησει τον… Οκτωβριο, που ξεκινουσαν τα μαθηματα για τους πρωτοετεις πρακτικα. Καλοκαιρι 1999 το καλυτερο καλοκαιρι της ζωης μου, μεγαλυτερη ξενοιασια που θυμαμαι και γενικα δε νομιζω πως υπαρχει καμια βαση σε κατι τετοιο. Ποσο μαλλον οταν το πρωτο εξαμηνο σε οποιαδηποτε σχολη ειναι γελοιο οσον αφορα τα μαθηματα.

1 Like

Το σημερινό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πάντως, έχω την αίσθηση ότι κατά βάθος έχει καταλήξει τελικά να είναι ίδιο με …τις Δέσμες. Πάλι 4 μαθήματα δίνουν που έχουν σημασία. Με ό,τι σύστημα εισαγωγής και να μπήκες εσύ ή να μπήκα εγώ, για μένα μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι όσο πιο ίδιοι γίνεται οι όροι για όλους. 14 μαθήματα; ΟΚ, τι να κάνουμε, όλοι αυτά θα δώσουν, όλοι τα ίδια θέματα θα δώσουν, μιλάμε για πράγματα που μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. 4 μαθήματα; ΟΚ, 4 μαθήματα. Όλοι τα ίδια.

Οι μέσοι όροι βαθμολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μου λένε ακόμα λιγότερα απ’ ό,τι η μαρτυρία κάποιων ότι έχουν καλύτερους φοιτητές. Και οι βάσεις εισαγωγής τώρα είναι ψηλότερες από παλιά, δε νομίζω ότι τα παιδιά είναι πιο έξυπνα σήμερα σε σχέση με τα παιδιά πριν 10 ή 20 χρόνια. Οι βάσεις και οι βαθμολογίες είναι θέμα δυσκολίας θεμάτων κατά κύριο λόγο, γι’ αυτό και αλλάζουν.

Μεγάλη αποτυχία του τρέχοντος συστήματος. Η αποτυχία είναι στον επαγγελματικό προσανατολισμό που (δεν) δίνει το σχολείο και η οικογένεια, έτσι; Δε γίνεται να δηλώνεις ηλεκτρολόγους και οικονομολόγους, κάτι δεν πάει καλά μέσα σου αν το κάνεις αυτό :stuck_out_tongue:.

1 Like