Εμένα οι απορίες μου απαντήθηκαν πάντως και νιώθω ήδη πιο ασφαλής:
Ειδικά αυτό το σημείο:
όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε
Και φυσικά αυτό εδώ:
«αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε». Πρόσθεσε ξεκάθαρα ότι «αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».
οπότε λογικό να μην φταίει ο τουρισμός, τι βλακείες λέει ο Άδωνις.
edit:
Με κάλυψε ο ηγέτης:
Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».
«Τα αμυντικά σχέδια που δοκιμάσαμε απέτυχαν γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων»
Τουρίστες που τα σκάνε σε all inclusive, η υπόλοιπη Ελλάδα ατομική ευθύνη και δουλειά-σπίτι γιατί έχουμε πανδημία, ανήκουστο να προσπαθούμε να μαζέψουμε χαρτί μέσω της διασκέδασης και οι νέοι να μην καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κάτσουν μέσα. Αν σε Ζάκυνθο, Χερσόνησο, Πάρο και Μύκονο είχε μόνο ξένους νέους θα κόλλαγαν μεταξύ τους και θα επέστρεφαν στις χώρες τους, φταίνε οι νέοι που πήγαν να διασκεδάσουν στα νησιά και δεν σκέφτηκαν ότι οι τουρίστες θα έχουν κορονοιό. Σε κάλυψα?
Αυτά τα τεχνητά και ανύπαρκτα διλήμματα που εμφανίζονται από το πουθενά, χωρίς να τα θέσει κανείς άλλος και αποπροσανατολίζουν την κουβέντα, πολύ τα εκτιμώ.
Επίσης εκτιμώ την παραδοσιακή διάθεση του κράτους να χτυπάει τους νέους, ξέρουν τι κάνουν, πολύ καλά.
Μάλιστα, η ατάκα να μείνουμε δέκα μέρες σπίτι για να κάνουμε γιορτές σαν άνθρωποι, εμένα με κέρδισε. Και το 2008 έλεγαν πως μια εβδομάδα είναι, θα περάσει, μετά θα πάμε να ψωνίσουμε για χριστούγεννα. (όχι, δεν είναι το ίδιο, προφανώς, μιλάω για το αφήγημα).
Μόνο εμένα μου προκαλεί εμετό ο Κούλης ρε παιδιά; Εκτός τόπου και χρόνου, προκλητικός σαν να είναι τσιφλίκι του η χώρα, σου λέει με βγάλατε και θα κάνω ό,τι γουστάρω και θα σας κουνάω και το δάχτυλο.
Για το κομμάτι των ΜΕΘ δεν καταλαβαίνω που έχει άδικο πέρα από το ότι προφανώς θα έπρεπε το σύστημα υγείας να ήταν εξοπλισμένο με περισσότερες, κάτι που παραδέχεται. Το πρόβλημα στην αρχή του είναι στις εστίες μετάδοσης. Αμα πάει το περιστατικό στη ΜΕΘ πασχίζεις να σώσεις ότι σώζεται. Δλδ άμα είχαμε 5.000 ΜΕΘ γεμάτες, θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο και φυσικά δεν θα ελυνε το πρόβλημα στην πηγή του.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό θυμάμαι χαρακτηριστικά τις καμπύλες κρουσμάτων όλο το καλοκαίρι να είναι συντριπτικά υπέρ των εγχώριων κρουσμάτων έναντι των περιστατικών εισόδου στη χώρα. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά πολλές φωνές στην αντιπολίτευση να λένε άλλα στο πρώτο λοκντάουν (ανοιξε τον τουρισμό και την οικονομία γιατί καταστρέφεται η χώρα) και άλλα μετά. Τέλος σιγά τον τουρισμό του εξωτερικού που στην πλειοψηφία φέτος οι τουρίστες ήταν Έλληνες.
Για μένα εδώ φτάσαμε και λόγω λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης και λόγω έλλειψης συμμορφωσης με τα μέτρα και λόγω επιθετικότατης εξάπλωσης του ιού. Όποιοι εστιάζουν μόνο σε ένα από αυτά μη δεχόμενοι καμία αυτοκριτική απλά εθελοτυφλούν.
Εμένα πάντως μου θυμίζει τις παλιές τακτικές της παράταξής του. Να σπείρει διχόνοια στο λαό, χαρακτηρίζοντας ένα μέρος αυτού προδότες, προκειμένου να στραφούν οι δικαίως διαμαρτυρόμενοι ο ένας εναντίον του άλλου.
Έκανες ταξίδι από εξωτερικό στην Ελλάδα το καλοκαίρι για να δεις πως κάνουν έλεγχο ή είδες τα στατιστικά του ΕΟΔΥ? Επίσης εδώ και 2-3 μέρες λένε μπαίνετε στη χώρα με αρνητικό τεστ, παρόλ’αυτά πως γίνεται να έχουμε κρούσματα σε εισόδους της χώρας?
Δεν είμαστε στην αρχή του προβλήματος όμως και είχε χρόνο να αυξήσει τις ΜΕΘ πριν έρθει το προβλεπόμενο, και αναμενόμενα μεγαλύτερο, δεύτερο κύμα. Το να βγαίνεις μέσα Νοέμβρη και να λες πως χτυπάω το πρόβλημα στη ρίζα του, βάζει ένα τεχνητό δίλημμα το οποίο εγώ θεωρώ άκαιρο και άτοπο.
Είχαν χρόνο να κάνουν και τα 2. Το πρόβλημα είναι πως δημιουργεί αφήγημα ρίχνοντας επιλεκτικά το βάρος και τις ευθύνες εκεί όπου δεν τις έχει αυτός. Είναι συνδυασμός πραγμάτων, πως να το πω.
Πριν το άνοιγμα των συνόρων, είχαμε 20 με 30 κρούσματα τη μέρα. Στην αρχή τα σύνορα άνοιξαν και ήταν “μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε”, χωρίς υποχρέωση για αρνητικό τεστ. Τα δειγματοληπτικά τεστ που γινόντουσαν στα αεροδρόμια κάλυπταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των εισερχόμενων στη χώρα. Εφ’ όσον πριν το άνοιγμα των συνόρων τα κρούσματα ήταν τόσο περιορισμένα, η αιτία για τη διασπορά του ιού από το καλοκαίρι και μετά ήταν το άνοιγμα των συνόρων χωρίς υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ. Δεν έχει να κάνει με το τι έλεγε τότε η αντιπολίτευση, ούτε με το τι έλεγε τότε η κυβέρνηση, ούτε με το τι λένε τώρα.
Μα οι τύποι είναι καραγιωτάδες. Πριν ακόμα από τις ΜΕΘ, υπάρχουν 100 πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν κάνει. Εδώ περίμεναν να πάει Οκτώβριος για να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, κάτι που θα έπρεπε να είχαν κάνει από την πρώτη μέρα.
Μπορείς να εμπιστευτείς τα δεδομένα; Εφόσον δεν ήταν υποχρεωτικά τα τεστ στους ταξιδιώτες, ερχόταν ο αλλος, μετέδιδε οσο εμενε εδω (πχ 10-15 μερες) κι όλα καλα.
Όντως πολύς κόσμος ήταν και είναι yolo, ουτε κι αυτό το υποτιμώ, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους. Όταν σε βλέπει ο άλλος με τη μάσκα και σου λέει “ελα μωρε φοβάσαι μην κολλήσεις” αντιλαμβάνεσαι κ το μυαλό και την κοινωνική ευαισθησία που έχουμε σαν λαός.
Ωστόσο όταν περιμένεις να αρχίσει η εκρηκτικη αύξηση κρουσμάτων για να πεις με το ζόρι υποχρεωτική μάσκα παντού (που έπρεπε να εχει γίνει απο το καλοκαίρι) δεν μπορείς να μην κοπανάς το κεφάλι σου με τις επιλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης (γκουχ πτωχευτικός κώδικας γκουχ).
Προφανώς δεν αντιλέγω και αν ήμουν αντιπολίτευση θα ρωτούσα αν υπήρχε οικονομικό περιθώριο να γίνει κάτι σε 1) αριθμό ΜΕΘ και ενίσχυση του συστήματος υγείας 2) σχολικές αίθουσες και 3) ΜΜΜ, είναι κάποιες αυτονόητες παραλείψεις που εντοπίστηκαν εύκολα από τους πολίτες της χώρας. Άλλωστε αυτές οι προσθήκες θα ήταν και παρακαταθήκη για τη χώρα και όταν ο κορωνοϊός μας αφήσει. Είναι πράγματα που επίτηδες ο Κούλης άφησε ασχολίαστα.
Πάντως και σε χώρες που κλειδώσανε τον τουρισμό εντελώς είναι στην ίδια κατάσταση τώρα με τις υπόλοιπες που κανανε δειγματοληπτικούς ελέγχους και είχαν πιο χαλαρά μέτρα εισόδου.
Για το σχόλιο σου για την καθυστερημένη χρήση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας επαυξάνω φουλ.
Αρχικά, δεν διαβάζετε τα λινκς γιατί ο ηγέτης απάντησε:
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται “κλείστε την οικονομία νωρίτερα”. Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική»
Μα γιατί δεν την είδε την αντιπολίτευση; Υπάρχει αυτή; Είναι στα σόσιαλ; Είναι μόνο ο Συριζα; Το ΚΚΕ και η Μερα25 που τα έλεγαν, όπως και για επιτάξεις, είναι χαμηλά τα ποσοστά και δεν τον ακουμπάνε; Κρίσιμα ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν. Και μιλάω μόνο για αστικό κοινοβουλευτισμό. Παραπέρα, ε, δεν θα ξεπέσει τόσο να ασχοληθεί με εξωκοινοβουλευτικούς, είπαμε.
Επίσης, τσάμπα προτείνετε:
"Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο θα γυρίσω σπίτι μου και δε θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα”
Βέβαια, αλλά το θέμα κιόλας είναι ότι μιλάμε μόνο για τις ΜΕΘ που είναι η έσχατη λύση και όχι για πρωτοβάθμια περίθαλψη π.χ. Και ναι, το “μάσκες παντού” έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα αλλά αν περίμενε ο Μητσοτάκης να το εισηγηθεί η αντιπολίτευση, είτε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται δεν το σκέφτηκε (λολ) ή αυτό έγινε αλλά δεν το ενέκρινε λόγω πολιτικού κόστους. Ποιο σενάριο είναι χειρότερο;
Όσο για την ατομική ευθύνη, αν την είχε ο κόσμος στην πλειοψηφία του, δεν θα ήταν και ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός ούτε ο Κικίλιας Υπουργός Υγείας κ.ο.κ. για να την κάνουν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Φαύλος κύκλος λέμε.
Yπάρχει. Τόσα δώσανε σε ΜΜΕ. Και όχι μόνο. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον, ασχέτως αν θα βοηθούσε και στην τωρινή κατάσταση. Και η αυξηση των ΜΕΘ δεν είναι αυτοσκοπός ε. Κλείνουν χειρουργεία (δεν είναι τυχαίο παράδειγμα, το γνωρίζω αυτό) και τα μετατρέπουν σε ΜΕΘ. Απλά για να αυξήσουν τον αριθμό. Τα χειρουργεία παίρνουν πούλο όμως, όπως και ο κόσμος που θα χρειαστεί χειρουργείο. Δηλαδή όχι απλά δεν προετοίμαστηκαν ενώ είχαν τόσους μήνες, ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ την κατασταση κατα πολύ. Κανονικά φυλακή πρέπει να μπουν για αυτή την ανευθυνότητα.
Υπάρχουν πολλά δημόσια κτήρια που μένουν ανεκμετάλλευτα, τα οποία σίγουρα είναι καλύτερα από κοντέινερ. Τρου στορυ.
Δεν χρειαζονται λεφτα, να επανελθουν στα προ κορονοιου δρομολογια χρειαζεται.
"Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο θα γυρίσω σπίτι μου και δε θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να φάμε καλύτερα, κοιτάζοντας τη συλλογή με cartier καρφίτσες της Μαρέβας”