Δεν μπορεί να αποτρέψει τίποτα όπως έχουν δείξει πάμπολλες έρευνες. Καμία σχέση δεν έχει η αυστηρότητα των ποινών με την εγκληματικότητα σε μια κοινωνία.
Καλά λέω εγώ, όσοι είστε τυφλωμενοι και αντιδρατε συναισθηματικά , δεν διαβάζετε καν τι γράφει ο άλλος. Απλά… Λέτε αυτό που θέλετε να πείτε. Είδες πουθενά εγώ να υποστηρίζω ότι η θανατική ποινή είναι σωστή τιμωρία? Τι διάλογος να γίνει αν απαντάς σε αυτά που νομίζεις ότι γράφει κάποιος, κι όχι σε αυτά που γράφει?
Καλό γλέντι, ελπίζω να περνάς καλά!
Τις υπόλοιπες παραγράφους σου δεν τις σχολιάζω, δεν βγάζουν καν νόημα. Εγώ φανατικός υπέρ της θανατικής ποινής? Ίσως σε κάποιο όνειρο σου.
Μια χαρά περνάω στο γλέντι. Κάποια πράγματα ίσως όντως να μην βγάζουν νόημα γιατί πίνουμε. Κατά τ αλλά καλή καρδιά αλλά μην τρελαθουμε κιόλας
Η “προφανέστατη χρησιμότητα” που περιγράφεις δεν αποτελεί κάποιου είδους αποκλειστικότητα. Η ποινή των ισοβίων έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που λες.
Και η φράση “σίγουρα αποτρέπει οποιονδήποτε μαζικό δολοφόνο ή βιαστή από το να το ξανακάνει” είναι ελλιπής.
Δε θα έπρεπε να κυνηγήσουν και την ιστοσελίδα στην οποία είχε φτιάξει το προφίλ της μικρής ο άλλος;
Τους μπάτσους που βίασαν την κοπέλα μέσα στο τμήμα στην Ομόνοια τους ανέλαβε ο Κούγιας…
Οκ από αύριο φταίει η κοπέλα. Μάλλον τους προκάλεσε ή μάλλον το έστησε για να εκβιάσει τους καλούς αστυνομικούς μας…
Εμενα πιο πολυ με φρικαρε η ειδηση της ανηλικης που υπεστη ομαδικο βιασμο και μετα την 7η αναβολη που πετυχε ο Κουγιας (7 φορες αυτη η κοπελα επρεπε να παει και να ζησει τον εξευτελισμο του να καταθετει τις λεπτομερειες του βιασμου της και να απανταει στις εξευτελιστικες ερωτησεις στο δικαστηριο) απλα ειπε δεν αντεχω αλλο και απεσυρε την μυνηση. Πριν αρχισουμε λοιπον τις κραυγες για χημικους ευνουχισμους και εκτελεσεις ας δουμε μηπως να φτιαξουμε το γαμημενο το νομικο μας συστημα ωστε να μην ειναι 100 φορες χειροτερο, πιο εξευτελιστικο και πιο εξαντλητικο για το θυμα να καταγγειλει τον βιαστη του και τα βλεπουμε τα υπολοιπα. Ακουγα πχ οτι στην Σουηδια το παιδι που καταγγελλει κατι τετοιο δεν παει ποτε στο δικαστηριο ωστε να διασυρθει, εκει καταθετουν ομαδα ψυχολογων και αστυνομικων που το εξετασαν και πηραν με σωστο τροπο για να μην του γαμησουν τον ψυχισμο την καταθεση.
Φυσικά. Είπα εγώ το αντίθετο? Όταν σταματήσετε να απαντάτε λες και επιχειρηματολογω υπέρ της θανατικής ποινής, τα λέμε τότε.
Δε νομίζω.
Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από την ΕΕ. Η Βρετανία βγήκε κοινή συναινέση.
Επίσης κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το ευρώ. Αλλά και στην περίπτωση που βγούμε από το ευρώ σε μικρό διάστημα η οικονομία έχει ξαναπάρει τα πάνω της μετά τις πρώτες αναταράξεις.
Τα λέει ωραία ο Κλέων για την τρομοκρατία του 2015.
στάνταρ αυτό; Όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση και παίρνει αποφάσεις;
Ένας άνθρωπος στην Ελλάδα, δεν μπορεί καλά καλά να συντηρήσει τον εαυτό του ανεξάρτητα, είναι απίθανο να καταφέρει να αγοράσει σπίτι (πόσο μάλλον σε περιοχές που μπορεί να βρει πιο εύκολα εργασία), αν αποφασίσει να κάνει οικογένεια θα πρέπει να ξεχάσει τι σημαίνει ότι είναι ζωή, αν πάρει το οποιοδήποτε επιχειρηματικό ρίσκο δεν έχει καμία πιθανότητα να έχει δεύτερη ευκαιρία αν κάτι πάει στραβά, είναι σχεδόν αδύνατο να έχει πρόσβαση σε δανεισμό, αν καταφέρει να πάρει κάποια στιγμή σύνταξη το βιοτικό του επίπεδο θα πέσει κατακόρυφα, πρόσβαση στις αγορές δεν έχει (οκ, επένδυσε στο στο ελληνικό χρηματιστήριο) και για να έχει πιθανότητα να παίρνει “καλό” μισθό θα πρέπει η εταιρία που δουλεύει να έχει νταλαβερια με το κράτος σχεδόν αποκλειστικά.
Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει η οικονομία? Πρέπει να λέμε κι ευχαριστώ που δεν έχουμε επισιτιστική κρίση δηλαδή
@nnnkkk
To 2003 o Ολυμπιακός είχε φάει 7άρα από τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Όσο το ματς ήταν στο 0-0, είχε χάσει ο Τζόρτζεβιτς ένα τετ-α-τετ μόνος του. Το να συζητάμε ακόμη στα σοβαρά το υποθετικό ιστορικό σενάριο, “ναι αλλά αν βγαίναμε από το € το 2015 όλα θα πήγαιναν καλύτερα” στα αυτιά μου ακούγεται ίσης αξίας με το “ναι αλλά αν ο Τζόλε είχε βάλει το γκολ για το 0-1 τότε μπορεί να κερδίζαμε”. Ούτε εκείνος ο Ολυμπιακός είχε πλάνο για να μας πει πως θα συντηρούσε το προβάδισμα και ούτε το Μέρα25 μας έχει μοιραστεί ακόμη το πλάνο με το οποίο θα βελτιωνόταν η οικονομία και είχε τότε στα σκαριά και θα επιβιώναμε καλύτερα ακόμη και πανδημίες/κρίσεις έκτοτε/κλπ. Έστω για να το καταγράψουν οι ιστορικοί. Αμφιβάλλω πως ο Γρηγοριάδης είναι αυτός που το ξέρει ή θα αναλάμβανε το βάρος.
Να δεχτώ το ρομαντικό του πράγματος (δηλαδή το πως ο κόσμος ψήφισε “όχι” ενώ η παλιά κομματοκρατία έλεγε “ναι”) ή την απογοήτευση που η κομματοκρατία ανανεώθηκε αντί να σβήσει και εφάρμοσε το “ναι”. Αλλά στην πραγματικότητα, τα προβλήματα που περιγράφεις είναι πολιτικά προβλήματα και όχι νομισματικά. Αφορούν το πώς μοιράζεται η εξουσία και ο πλούτος. Δεν αφορούν το νόμισμα με το οποίο τρέχει η καθημερινότητα. Εξόσον διαβάζω, οι τυχαίοι Τούρκοι ή Ρώσοι ή Άγγλοι δεν αγοράζουν περισσότερα ακίνητα στην πρωτεύουσα τους από τον τυχαίο Έλληνα. Βασικά, ούτε οι τυχαίοι Ελβετοί δεν αγοράζουν περισσότερα ακίνητα από τον τυχαίο Έλληνα.
Χωρίς να έχω καμία έγνοια να το πάω κομματικά, το μερα25 λέει ρήξη με την υφιστάμενη κατάσταση, όχι έξοδο απ’ το €. Και αν διαβάσεις όλα τα κομματικά προγράμματα θα διαπιστώσεις πως οι λύσεις που προτείνει το μερα25 είναι έτη φωτός από τα υπόλοιπα κόμματα (όχι στο αν συμφωνείς στις θέσεις, αλλά πως τεκμηριωνονται, προσωπικά διαφωνώ σχεδόν κάθετα με αυτά που λένε για την ενέργεια και στον αντίποδα συμφωνώ με κάποιες θέσεις μέχρι και της ΝΔ).
Αυτά επειδή αναφέρθηκες στο ποιος προτείνει τι. Στα πιο συγκεκριμένα (και το συνδέω με την πάνω παράγραφο για το μερα25 γιατί δε μιλάει για έξοδο απ’ το € αναγκαστικά), δεν μπορείς να αποσυμπλέξεις το κοινό νόμισμα από την πολιτική. Δεν έχουμε βαθμούς ελευθερίας, δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας για τα συμφέροντα των κατοίκων, δεν αντιπροσωπευόμαστε σωστά, και αυτά έχουν άμεση σχέση με το κοινό νόμισμα. Όλα αυτά που έγιναν 14 χρόνια κοντά τώρα, είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό του κοινού νομίσματος το οποίο οδήγησε σε πολιτικές αποφάσεις και στο αποτέλεσμα ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν. Είμαστε τόσο σίγουροι ότι η μοιρασιά της εξουσία και του πλούτου που αναφέρεις, δεν ευνοήθηκαν από το κοινό νόμισμα?
Δε θέλω να συγκρίνω διαφορετικές χώρες και τι κάνουν αυτοί σε σχέση με τους Έλληνες, πιο σωστή σύγκριση μου φαίνεται μεταξύ εμένα και των γονιών μου πχ, σχετικά με τις οικονομικές ευκαιρίες που είχε ο καθένας στη ζωή του, και σε αυτή τη σύγκριση είμαι χαμένος. Επίσης ο τυχαίος Έλληνας δεν μπορεί να αγοράσει 1 ακίνητο, όχι να κάνει συλλογή
Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση η ιδιοκατοίκηση είναι αρκετά χαμηλότερη από την Ελλάδα. Δε θα υποστηρίξω πως το ένα είναι σωστότερο του άλλου, αλλά θα υποστηρίξω πως ιστορικοί λόγοι είναι το σημαντικό. H ιδιοκατοίκηση είναι σε υψηλά ποσοστά κυρίως στις πρώην Σοβιετικές χώρες, γιατί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση μπόρεσε ο κόσμος να αγοράσει τα σπίτια που έμεναν σε φτηνή τιμή. Στη Δύση -που έρχονται από φεουδαρχία και από ολιγοπώλια- δεν ψάχνει σπίτια ο κόσμος και δεν κάνει συλλογή. Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης από σχεδόν όλες τις δυτικές χώρες (νομίζω μόνο η Νορβηγία είναι πάνω από εμάς και δίχως Σοβιετική κατάρρευση). Το ότι οι γονείς μας είχαν άλλες οικονομικές ευκαιρίες από εμάς είναι αυταπόδεικτο και παγκόσμιο. Ο κόσμος άλλαξε παγκόσμια. Μπορούμε να ζητάμε “επιστροφή στο παρελθόν” αλλά τι προσφέρει αυτό; Ο κόσμος άλλαξε. Δεν πάει πίσω. Make America great again είναι το “οι γονείς μου είχαν παραπάνω ευκαιρίες” και για αυτό θέλω να ζήσω στο παρελθόν.
Σχετικά με το Μέρα25, με το χέρι στην καρδιά ούτε που έχω ενδιαφέρον να ψάξω το πρόγραμμα τους αυτή τη στιγμή. Είδα λίγα λεπτά από την προπαγανδιστική συνέντευξη του Γρηγοριάδη και δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε αυτό. Έχω και κακή άποψη για τον Βαρουφάκη. Ακόμη περιμένω την καταστροφή μας από τα Ευρωομόλογα, όπως είχε προβλέψει ο Βαρουφάκης το 2020 και το είχε ξεχάσει το 2021. Εγώ που θυμάμαι την Ελλάδα και πριν το €, δε θυμάμαι εποχές σαν αυτές που περιμένεις να δεις δίχως €.
Και τι με απασχολεί εμένα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη η ιδιοκατοίκηση είναι αρκετά χαμηλότερη? Το ποσοστό κρύβει πληροφορία, στην Ελλάδα 3εκ κάτοικοι που έχουν τη δυνατότητα να έχουν δικό τους σπίτι μεταφράζεται αυτόματα σε 30%, σε άλλη χώρες το ποσοστό υποπολλαπλασιάζεται. Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι και να είναι κυρίως ιστορικοί οι λόγοι, αν δεις το αρχικό μου post, λέω για 10 ακόμη “δείκτες” που έχουν να κάνουν με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Να κάνουμε μια σύγκριση στο πόσο εύκολα βρίσκει χρηματοδότηση ένας Ελβετός ή Γάλλος στο ίδιο νόμισμα με έναν Έλληνα?
Είσαι στην κατάσταση Α και καταλήγεις στην κατάσταση Β που είναι χειρότερη από την Α. Εμένα η άποψή μου είναι να δούμε τι κάναμε σωστά στην κατάσταση Α και να το ξανακάνουμε. Οι παππούδες μου πήραν σπίτι με (απ’την κούτρα μου νούμερα) 3εκ δραχμές, οι γονείς μου με 120k € και εγώ πήρα με 600k. Όλοι έχουμε σπίτι == πολύ παρόμοια αξία, αλλά πληρώσαμε διαφορετική τιμή. Αυτό είναι μια μαλακία και μισή και εντελώς engineered απ’ τους ανθρώπους. Δε ζητάμε επιστροφή στο παρελθόν με το να μην έχουμε ρεύμα ή να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο, αλλά φτιάχνοντας μια κατάσταση που την φτιάχνουμε στο χαρτί κάποια στιγμή δούλεψε και μας λένε τώρα πως “έτσι είναι τα πράγματα”.
Πριν πάντως είπες πως δεν έχει να καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος τις προτάσεις του μερα25, αλλά τώρα λες ότι δεν τις έχεις διαβάσει Όσο για τα Ευρωομόλογα, δες το ποιοτικά, αυτό που ζούμε τώρα είναι καταστροφή ή όχι (οκ αν σαν καταστροφή εννοούμε σε 10 μέρες να έχουν διαλυθεί όλα τότε πάσο)?
Μήπως φταίει η μοιρασιά της εξουσίας και του πλούτου και όχι το νόμισμα? Δε με απασχολεί το € (δλδ νόμισμα είναι, απλά μαζεύω όσο περισσότερο μπορώ για να κάνω αυτά που μου αρέσουν), αλλά μπαίνοντας σε αυτή τη νομισματική ένωση η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνήσει. Τουλάχιστον αν έχεις δικό σου νόμισμα (δηλαδή τη δυνατότητα να κυβερνήσεις) μπορείς να πάρεις την ευθύνη των καταστάσεων. Δεν περιμένω να δω κάποια εποχή χωρίς €, αλλά μίλησες για την οικονομία. Όσο η κατάσταση Β δεν είναι καλύτερη από την κατάσταση Α, δεν μπορείς να πείσεις κάποιον λέγοντας θυμάμαι πως ήταν προ €. Εκτός αν συμφωνήσουμε ότι η ΕΕ είναι σοσιαλιστικός παράδεισος, μπορεί να μην έχεις οικονομικές ελευθερίες και δυνατότητες, αλλά έχεις μια οντότητα μπαμπά που σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι και λες κι ευχαριστώ
Ρε συ, δεν έχει να συζητήσουμε κάτι. Να απαντήσω δηλαδή για νούμερα από την κούτρα σου ή γιατί η Ελλάδα δεν πέρασε κρίση επιπέδου “ολική κατάρρευση της οικονομίας με παράλληλη εκπόρνευση των αδυνάτων” για να έχει την ιδιοκατοίκηση που έχουν οι Ρουμάνοι και οι Ρώσοι; Ούτε τα υπόλοιπα έχουν νόημα: η κότα ή το αυγό έκαναν το ένα ή το άλλο; Θα είχαν δεχτεί την Ελλάδα στο € αν ήταν διαφορετική από την υπόλοιπη Ευρώπη;
Και ναι για μένα η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη σε πολλά από τα 50s, 60s, 70s, 80s και 90s. Δηλαδή πόσοι παππούδες είχαν την πολυτέλεια να αγοράσουν σπίτι που θα ζήλευε κάποιος που τώρα ψάχνει 600k σπίτι;
Καμια απολυτως σχεση η αναλογια μισθου/αξιας μεσου σπιτιου στα 80s-90s και σημερα ε μην τρελαθουμε. Απαιτουνταν τα μισα χρονια εργασιας (σε αποταμιευσεις) περιπου σε σχεση με σημερα για την αγορα μιας μεσης κατοικιας.
Και προφανως και το κρατος εχει ευθυνη που δεν εχει κανει κατι γι αυτο και αφησε την αγορα να καταληξει στις παραλογες τιμες του σημερα (α ξεχασα ΘΑ κανει)
Απ ‘την κούτρα μου ήταν προφανές ότι ειπώθηκε γιατί βαριέμαι να ψάχνω τα ακριβή νούμερα. Τι σημασία έχει αν το σπίτι που θα πάρω τώρα κάνει 300k ή 600k, το ποιοτικό μέγεθος είναι πως η αντίστοιχη αγορά είναι ακριβότερη απ’ ότι παλιότερα.
Εντωμεταξύ είπαμε ψέμματα για να μπούμε στο € Δεν κατάλαβα όμως σε αυτή την ερώτηση τι πρέπει να απαντήσω.
Σε γενικές γραμμές λέω αυτό: Όσο έχουμε €, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική σε κανένα σχεδόν επίπεδο. Αν αυτό μας φαίνεται οκ, επειδή με κάποιο “μαγικό” τρόπο η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά πράγματα, μπορώ να συμφωνήσω. Αν οι εγχώριοι διαχειριστές της κατάστασης δεν κλέβαν κιόλας ακόμα καλύτερα. Από εκεί και πέρα, είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, θέλει να είναι μέρος των αποφάσεων ή προτιμά ένα σύστημα που δεν ελέγχει με την υπόσχεση πως θα του δίνει πράγματα? Γιατί αυτό μου βγάζει η φράση “θυμάμαι τι γινόταν πριν το €”.
Μιλάμε όμως για την οικονομία (που συνεχίζουμε να αναλωνόμαστε στα σπίτια, πόσοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αν δεν τα καταφέρουν την πρώτη φορά?) και όχι για τη συνολική κατάσταση. Προφανώς είναι καλύτερα τα πράγματα και για μένα τώρα, αλλά δε θα συνεχίσουν να είναι έτσι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε γτπ οικονομία, χαμηλούς μισθούς, αβέβαιες συντάξεις κλπ κλπ, και να μην περιμένουμε να επηρεάσει και τους άλλους τομείς. Αν μια οικογένεια δε βγαίνει, η πιθανότητα τα παιδιά να αρχίσουν να δουλεύουν σίγουρα ανεβαίνει, δεν πα να λέει κι ο θεός ο ίδιος ότι αυτό απαγορεύεται.
Το utility ενός σπιτιού είναι ότι έχεις κάτι πάνω απ’ το κεφάλι σου και μπορείς να στεγάσεις τον εαυτό σου και την οικογένεια σου. Αυτό έχει την ίδια αξία, είτε το 1950 είτε το 2022. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθα φτιαγμένη από τον άνθρωπο, επομένως μπορεί να βρεθεί μια λύση που ικανοποιεί τους πολλούς.
Ναι και είναι ευχαριστημένοι οι γονείς και οι παππούδες που πρόλαβαν να πάρουν κάτι στην Αθήνα πριν γίνει 5.5 εκατομυρίων πόλη. Αν ήταν να χάσει αξία, τότε γιατί να μην έμεναν στο νοίκι; Πραγματικά δε βλέπω που το πας. Η επαρχεία είναι γεμάτη σπίτια που αγοράζονται κοψοχρονιά. Το Παγκράτι όχι. Αν δεν πουλήσουν οι Παγκρατιώτες δε μπορούμε όλοι να αγοράσουμε στο Παγκράτι. Και εμείς όταν αγοράσουμε σπίτι μια μέρα στις μη κτισμένες περιοχές (με υποθήκη και δόση όσο το νοίκι μας για 25 χρόνια) θα ψάξουμε το ακίνητο που θα έχει παραπάνω αξία στο μέλλον. Ο Μέρα25 υποστηρίζει κάτι άλλο;