Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Ευτυχώς

1 Like

Δε χάνει αξία χρήσης, χάνει οικονομική αξία. Το τι επιλέγουμε να κοιτάξουμε είναι διαφορετικό.

Δεν το πάω πουθενά, στο προηγούμενο post είπα τη γενική μου άποψη, και επιμένουμε να μιλάμε για τα σπίτια, όταν τα άλλα δεν τα ακουμπάμε καθόλου.

Δε με απασχολεί τι υποστηρίζει το μέρα25, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να με πληρώνουν για να τους κάνω διαφήμιση. Το πράγμα είναι απλό, υπάρχουν στον κόσμο (έστω στην Ελλάδα), περισσότερα σπίτια από τους ανθρώπους(ας πούμε για ευκολία σκέψης και ανώτατο όριο, 1 προς 1)? Αν ναι, τότε πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα που ο κάθε άνθρωπος θα μένει σε κάποιο σπίτι, χωρίς να μας απασχολεί η τιμή του και να του δημιουργεί πρόβλημα.

2 Likes

Το σύστημα αυτό λέγεται νοίκι. Τι θες να ακουμπήσω; γράφω και από κινητό σήμερα. Επιλέγω κάθε φορά σε τι να κάνω focus στην απάντηση μου. Πες μου τι άφησα αναπάντητο κι έχει προτεραιότητα

Το νοίκι πρέπει να μπορεί μια οικογένεια να το πληρώνει και να έχει αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς στερήσεις, δηλαδή να υπάρχει αξιοπρεπής εργασία.

1 Like

Όλα καλά, δεν απαιτώ να μου απαντήσεις σε κάτι, ούτε το λέω σε στυλ πετάς την μπάλα στην εξέδρα (όπως o Γκωνιας στην 7αρα :stuck_out_tongue: ). Απλώς μου φαίνεται χαζό να επιμένουμε σε ιδέες που εκ των πραγμάτων δε λειτουργούν

1 Like

Ατυχες παραδειγμα, στο ποδοσφαιρο ενα ματς μπορει να στραβωσει ή να φτιαξει για μια ομαδα απο την αρχη, και μετα να μην αλλαξει ποτε. Ειναι πολυ συχνο. Στο συγκεκριμενο ματς, η Γιουβεντους ειχε 10 σουτ και 7 γκολ, γιατι πολυ απλα μπηκαν οσα περισσοτερα γκολ οσα θα μπορουσαν να μπουν. 100 φορες να γινει το ιδιο ματς, με τις ιδιες συνθεσεις και με τον ιδιο σχεδιασμο και προετοιμασια απο τις δυο ομαδες, 100 φορες το σκορ θα ειναι χαμηλοτερο απο 7-0, και καποια ελαχιστα ματς θα ειναι νικες του Ολυμπιακου με γκολ απο νωρις και κατενατσιο στην συνεχεια.

Το σλογκαν του Trump δεν ειναι αποκλειστικοτητα του οσον αφορα την λογικη της παρελθοντολαγνειας που προσπαθει να περασει. Ουτε ο πρωτος λαοπλανος ηταν, ουτε ο τελευταιος θα ειναι, που θα κανει επικληση στο συναισθημα για να παρει ψηφους, υποστηριζοντας οτι “πριν ερθουν οι τωρινοι, ολα ηταν καλυτερα”. Τα ιδια κανει και ο Biden, τα ιδια εκανε και ο Obama, και τα ιδια κανει και καθε υποψηφιος που κατεβαινει για κυβερνηση. Περαν του συναισθηματικου παραγοντα ομως, υπαρχει και η πραγματικοτητα, η οποια λεει οτι ναι μεν πριν 50 χρονια ηταν πιο ευκολο σε ολοκληρο τον Δυτικο κοσμο να αγορασει καποιος ενα σπιτι απο οτι ειναι τωρα, αυτο ομως ειναι ακομα πιο δυσκολο σε Ελλαδα πλεον απο οτι σε αλλες χωρες δε.

Η πηγη του προβληματος βεβαια ειναι στον ακρατο καπιταλισμο, αφου οποιος εχει εστω και μια βασικη κατανοηση του πως λειτουργουν οι αριθμοι και τα νουμερα, θα δει οτι αυτο το διασημο πλεον 1% (που εχει γινει 1 στους 1000 και χειροτερα, αλλα τελος παντων) το οποιο κατεχει πανω απο το 90% του παγκοσμιου πλουτου, ειναι προφανεστατα ο λογος για τον οποιον ενας κοινος πλεμπαιος σαν εμενα και εσενα και οποιον αλλον εδω μεσα, θα δυσκολευεται πολυ περισσοτερο να αγορασει ενα σπιτι απο οτι πριν 50 χρονια.

Εγω παντως θυμαμαι τους γονεις μου να αγοραζουν καινουριο αυτοκινητο το 2001 εχοντας μια μικρη τοπικη επιχειρησουλα στο Μαρουσι, ενω ταυτοχρονα φροντισαν οικονομικα και εμενα και την αδερφη μου καθ’ολη την εφηβεια μας, με φροντιστηρια, ξενες γλωσσες, κτλ. Με το που μπηκαμε στο ευρω, αυτοματως ολα εγιναν πιο δυσκολα, και τα κουκια απλα δεν εβγαιναν. Και προφανως δε θα επιχειρηματολογησω με βαση μια προσωπικη εμπειρια, αλλα γιατι μου φαινεται πως ολοι οι φιλοι μου και οι γονεις τους, και ενα σωρο αλλος κοσμος, εχει παρομοιες ιστοριες να μοιραστει?

Καποιες ταξεις μεγεθους περισσοτεροι απο οτι τωρα!

Γενικα αν βαλουμε κατω τους μισθους στα 60ς, 70ς, 80ς, 90ς και τι ποσοστο επι τοις εκατο του μισθου πηγαινε τοτε σε παγια εξοδα, σε ενοικιο, σε κοστος ζωης και σε αποταμιευση, η εικονα ειναι θλιβερη. Υπαρχουν γραφηματα τα οποια μπορει να βρει κανεις για κατι τετοια παντου.

Strongly doubt.

Κι αν εννοεις στην μεση του πουθενα ή μισο χιλιομετρο απο τα εργοστασια λιγνιτη στην Πτολεμαιδα, τοτε ναι, σιγουρα υπαρχουν σπιτια κοψοχρονια που ερχονται με Bonus δωρακι καρκινο. Οι τιμες στα ακινητα στην Ελλαδα εχουν αυξηθει κατακορυφα οταν αναλογιστει κανεις τους μισθους. Ποιος μπορει να αγορασει ενα σπιτι στην επαρχια, και ας πουμε σε καποιο ομορφο μερος, στα Τρικαλα για παραδειγμα (που εννοειται ειναι πανακριβα, αλλα λεμε τωρα), και να εχει καποιο εισοδημα που να ειναι αρκετο ωστε να ξεπληρωνει την δοση για το σπιτι? Δε νομιζω πως ολα αυτα τα 5 εκατομμυρια κοσμου θελουν να ειναι στην Αθηνα και στα περιχωρα της. Οι περισσοτεροι εξ αυτων αναγκαζονται να μεινουν εκει, ωστε να εχουν μια δουλεια που μπορει να τους κανει την ζωη καλυτερη σε καποιους τομεις.

4 Likes

Εκείνη η Γιούβε έκανε 10 σουτ γιατί μας λυπήθηκε και έπαιζε με τα δεύτερα. Άσε μη τα θυμάμαι. 100 φορές να γίνει το ίδιο ματς, πιστεύω πως περισσότερες φορές δε θα λήξει το ματς παρά θα γίνει αυτό που περιγράφεις.

Για μένα το καπάρωσε με το σπαθί του το Intellectual Property. Πολύ βλάκας αλλά σε ορισμένα πράγματα δεν κρύφτηκε (ακριβώς επειδή είναι βλάκας) οπότε κερδίζει το δικαίωμα να τον μνημονεύουμε. (Άλλο παράδειγμα το πώς την είπε στους Γερμανούς στο ΝΑΤΟ για τον Nordstream δείχνοντας με μεγάλα ΝΕΟΝ γράμματα τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. :sweat_smile:)

Περί αγοράς σπιτιού σήμερα: εγώ ζω στη Ζυρίχη που η αγορά σπιτιού είναι ανούσια: δεν υπάρχουν αγγελίες και όταν κάτι πωλείται είναι σε τιμή που απαιτεί πάνω από 50 χρόνια ενοικίαση για να αποπληρωθεί το ποσό. Οι Ελβετοί ή ζουν στο νοίκι στη Ζυρίχη (περί το 40% των Ελβετών) ή θα πάρουν δάνειο για να χτίσουν κάτι εκτός πόλης (και να αποφύγουν την εφορία του λογαριασμού καταθέσεων). Στην Αθήνα -σε ό,τι κοίταξα εγώ στα γρήγορα και δεν ήταν βίλα- βλέπω το break even να είναι συχνά σε ορίζοντα 20ετίας. Πολύ πιο συμφέρον δηλαδή. Και τώρα ίσως αξίζει να παρθεί στεγαστικό πριν ανέβουν τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Πριν από 50 χρόνια ήταν πιο εύκολο να πάρεις σπίτι στην Αθήνα πρώτον γιατί υπήρχε υπερπροσφορά λόγω αντιπαροχής (μέτρο με ημερομηνία λήξης) και δεύτερον γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν ελεύθερο και μοίραζε χρήμα η χούντα/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως στην Αθήνα. Όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για την υπόλοιπη Δυση δεν ξέρω. Στις ΗΠΑ πάντως το πιο εύκολο στεγαστικό σύμφωνα με το Big Short το έπαιρνες το 2008 :stuck_out_tongue:

(Οι δικοί μου παππούδες στο χωριό πάντως έπρεπε να βγουν έξω από το σπίτι για να πάνε στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ναι, σπίτι είχαν αλλά δε τους ζήλεψε κανείς. Και πάλι καλά δεν είχαμε σεισμό μεγάλο όσο ζούσαν εκεί.)

Εγώ θεωρώ πως οι περισσότεροι μένουν εκεί γιατί η Αθήνα προσφέρει δυνατότητες (π.χ. κοινωνικές, υποδομές, επαγγελματικές, κ.α.) που δε βρίσκεις σε άλλες πόλεις και γιατί βρίσκονται χρόνια εκεί. Το να αλλάξεις τόπο δεν είναι εύκολο. Ξέρω μη Αθηναίους που βρήκαν τρομερές δουλειές στην Αθηνά και δεν την πάλεψαν οπότε έφυγαν. Η αποκέντρωση για μένα είναι πιο σημαντικό αίτημα από το να έχουμε όλοι το δικό μας σπίτι στην Αθήνα.

Δεν υπηρξε ποτε καμια στιγμη στην ιστορια της Γιουβεντους στην οποια “τα δευτερα” ηταν ο Τρεζεγκε, ο Μαρεσκα και ο Ντελ Πιερο, ενω ακομα και οι Ντι Βαιο & Μικκολι που σκοραραν στο συγκεκριμενο ματς ηταν βασικοι στην 11αδα εκεινη την χρονια, σε rotation. Περαν αυτου, η Γιουβεντους επαιζε με την βασικη της εντεκαδα γιατι ηθελε οπωσδηποτε την πρωτη θεση στον ομιλο, η οποια μονο με νικη θα ηταν εξασφαλισμενη. Εν τελει η Ρεαλ Σοσιεδαδ εφερε ισοπαλια με την Γαλατασαραι, αλλα η Γιουβεντους δεν μπορουσε να το γνωριζει αυτο. Τεσπα, εντελως οφφ τοπικ, αλλα αν εγινε κατι σε εκεινο το ματς ηταν το αντιθετο απο το να λυπηθει τον Ολυμπιακο η Μεγαλη Κυρια. Τον χτυπησε αλυπητα οσο μπορουσε, κατι που κατεληξε σε μαγικο σκορ που δεν δειχνει ουτε για πλακα την διαφορα των δυο ομαδων στο γηπεδο. Και εμμενω πανισχυρα στην αποψη μου, πως σε 100 αγωνες το 7-0 θα εμφανιζοταν μονο μια φορα, δηλαδη την φορα που εμφανιστηκε. Μερικες φορες, γινονται κι αυτα στο ποδοσφαιρο. Αντιθετως, στο Γερμανια - Βραζιλια το 2014 θα μπορουσε να εχει ερθει και 10-1 αντι για 7-1. Θα μπορουσες να δωσεις αυτον τον αγωνα ως παραδειγμα ελλειψης πλανου απο την Βραζιλια, η οποια κατεβηκε νομιζοντας οτι παιζει με τον Εθνικο Αστερα :stuck_out_tongue:

Για καθε εναν απο αυτους ομως, υπαρχουν πιθανοτατα δεκαδες που αναγκαζονται να μεινουν στην Αθηνα με ενα χαμηλοτερο βιοτικο επιπεδο απο οτι θα μπορουσαν να εχουν αν τα πραγματα ηταν καλυτερα, γιατι η κατασταση εχει χειροτερεψει παρα πολυ. Και γιατι πολυς κοσμος δεν μπορει καν να βρει δουλεια στον τομεα του εκτος Αθηνων.

1 Like

Για να σου βγει ορίζοντας 20ετιας, αν υποθέσεις πως θα πάρεις ένα σπίτι με 300k, δηλαδή ψιλονορμαλ και όχι τίποτα τρελό, η τράπεζα σου ζητάει το 20% μπροστά (νομίζω, είμαι 90% σίγουρος αλλά βαριέμαι να ψάχνω) , δηλαδή 60k. Αν για ευκολία υποθέσουμε πως αυτό δεν είναι πρόβλημα, τα 240k που απομένουν περιέχουν τους τόκους (δηλαδή δε θα πάρεις σπίτι 300k αλλά λιγότερο) και πως η δόσης είναι φιξ, τότε πρέπει να πληρώνεις 12k το χρόνο. Πόσοι Έλληνες μπορούν να δεσμεύουν ένα χιλιάρικο το μήνα για 20 χρόνια που αν βγεις έξω και πεις πως παίρνεις 2 χιλιάρικα το μήνα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο?

1 Like

Τι εννοείς ότι η τράπεζα σου ζητάει το 20% μπροστά;

Απο οσο γνωριζω, δεν μπορεις απλα να παρεις ενα δανειο απο τραπεζα για να πληρωνεις την αγορα ενος σπιτιου, χωρις να εχεις ενα ποσο μαζεμενο ηδη, το οποιο και θα πρεπει να πληρωσεις σε “μετρητα”. Φανταζομαι αυτο εννοει. Δεν εχω αγορασει ποτε σπιτι και δεν προβλεπεται στο εγγυς μελλον, οποτε δεν ξερω κιολας :sweat_smile:

Οι παππουδες μου βεβαια ειχαν 2 σπιτια, ενα στην πολη κι ενα στο χωριο, και ειχαν και κοτετσι στην αυλη. Στο χωριο βεβαια η τουαλετα ηταν εξω και επρεπε να βγεις στο κρυο για να κατουρησεις, οποτε το χαρισαν το σπιτι, ηταν αχρηστο.

3 Likes

Αυτό που λέει ο Quintom, αν πας να αγοράσεις σπίτι μέσω δανείου, η τράπεζα δε σου επιδοτεί όλο το ποσό. Το νούμερο που σου ζητάει στην Ελλάδα είναι 20% (εξακολουθώ να έχω 90% σιγουριά, αφού βαριέμαι να ψάχνω). Σε άλλες χώρες, το ποσό που σου ζητάει έχει σχέση και με το credit score σου

1 Like

Πάντως μια είδηση από την Ελλάδα -που τώρα τη βλέπω - είναι πως η κυβέρνηση μάλλον θα βγάλει στεγαστικά δάνεια για νέους κάτω των 40 ετών. Και εκλογές έρχονται -οπότε μοιράζουν χρήμα- αλλά και έχουν κτιστεί χιλιάδες καινούργια ακίνητα φέτος που θα πάνε άκλαφτα αν δεν τα αγοράσει κανείς (ξέρω πως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνει να βάλει ρεύμα)

Οχι ρε γαμωτο, ψηθηκα προς στιγμην να γυρισω Ελλαδα μονιμα αλλα μετα ειδα την ηλικια και τον Αυγουστο εγινα 41. Θα αναγκαστω να μεινω στο εξωτερικο κλαψ λυγμ

2 Likes

Γιατί συγκρίνουμε 2 άσχετες στην νοοτροπία χώρες όσων αφορά τα σπίτια? Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Ελβετία, αλλά υποθέτω ότι ο εδώ ΚΑΛΟΣ μισθός (aka τον παίρνει ένα μικρό ποσοστό), εκεί είναι σε φάση βασικός.

Γενικά δεν μπορώ να καταλάβω το ζόρι με την αγορά σπιτιού vs ενοίκιο. Εδώ τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό - για να βρεις κάτι αξιόλογο, πρέπει να δώσεις μισό μισθό ( για ΠΟΛΛΟΥΣ είναι ολόκληρος), που το λες και εξευτελισμό/εξαθλίωση. Το κακό με την αγορά σπιτιού είναι απλά ότι σε δευσμευει για Χ χρόνια να μείνεις εκεί και δεν μπορείς εύκολα ( ψυχολογικά και ουσιαστικά) να φύγεις από την πόλη που το χεις πάρει.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλάμε για την αγορά σπιτιού, λες και είναι μάστιγα, ενώ τα ενοίκια έχουν φτάσει τις τιμές ενός βαρβατου δανείου για αγορά σπιτιού.
Προφανώς έχει να κάνει και με ιδιοσυγκρασία του λαού (να έχουμε ένα σπίτι πάνω από τα κεφάλια μας), αλλά αλήθεια θα κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, με σύγκριση Ελβετίας/Ελλάδας?
Νταφακ.

Αν κάποιοι (αρκετοί) καταφέρνουν και ζουν με τους μισθούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους είναι, ότι οι γονείς τους, τους είχαν καβατζωσει με σπίτι. Τι συζητάμε τώρα δηλαδή? Να έχουμε και μια αίσθηση της πραγματικότητας.

7 Likes

Τι στον @@@@@ γινεται ρε παιδια;

Μα ακριβως επειδη το ενοικιο ειναι οπως λες, μια αλυσιδα στο ποδι του καθενα, η συζητηση γινεται για το ποσο προτιμοτερο θα ηταν να μπορει να αγορασει καποιος ενα σπιτι, αντι να “πεταει” λεφτα σε ενοικιο. Μονο που το να αγορασεις ενα σπιτι ειναι αρκετα πιο δυσκολο απο το να πληρωνεις ενα ενοικιο (οσο κι αν εχουν ανεβει κι αυτα). Αν ηταν τα ιδια χρηματα, τοτε θα αγοραζαμε ολοι σπιτι αντι να πεταμε τα λεφτα μας στο ενοικιο.

Ξερεις πολυ κοσμο που θα μπορουσαν να δωσουν 60 χιλιαδες ευρω προκαταβολη για την αγορα ενος σπιτιου και μετα να δεσμευθουν με πολυ μεγαλη δοση δανειου για 20-30-50 χρονια? Αυτο ακριβως λεμε, οτι η αγορα σπιτιου εχει γινει απαγορευτικη για πολυ κοσμο. Τα ενοικια καλως ή κακως ειναι μια αναγκαστικη λυση. Δεν ειπε κανεις οτι τα ενοικια δεν ειναι εξωφρενικα ψηλα ή/και ακομα ενα φαινομενο της γενικοτερης εξαθλιωσης.

1 Like

Μακαρι ολα τα μακαρι.

1 Like

Η αγορα εργασιας φταιει βασικα γι’ αυτο. Με τετοιους μισθους και τετοια ανεργια (δηλαδη αβεβαιοτητα), ειναι παρα πολυ λιγοτεροι απο παλια αυτοι που μπορουν να αγορασουν σπιτι σημερα.

5 Likes

Ο Κυριάκος καταπολεμά τον άκρατο Λαϊκισμό.

5 Likes