Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Εδώ εγώ. Ενημέρωση τι μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο και ποιές εταιρείες ρυπαίνουν περισσότερο για να τις αποφεύγουμε (παλι σε ατομικό επίπεδο) . Και να μπεί στο ριπιτ ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ και μετά ησυχα και δημοκρατικά να αποφασίσουμε (πιο δημοκρατικά πεθαίνεις) με τις πραξεις μας αν θέλουμε να σωσουμε την αθρωπότητα ή όχι .Ο πλανήτης δε παθαίνει τιποτα και 10.000 βαθμους κελσίου να φτάσει κομπλέ είναι , έμεις φεύγουμε , εμείς πέρνουμε ενα ρεπό (γτ σε μερικά δις χρόνια πάλι θα μας εμφανήσει ο πλανήτης). Κατσε να το γράψω μια ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΒΟΛΗ , ΜΗΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ και άλλα τέτοια δυστοπικά γιατί με τον τρόπο που μιλάει ο μέσος νους βλέπω την επιστημονική δυστοπία να έρχεται.

"Εμείς οι έξυπνοι ξέρουμε πως να σας σώσουμε τώρα δώστε τις ζωές σας στα χέρια μας για να αποφύγετε το πιο οδυνηρό πράγμα που ύπαρχει ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ (όντως αυτο αποδείξαμε στα εργαστηριά μας) " Κανω πλάκα γιατί προσπαθούμε να απογύγουμε κάτι που δεν έχει αποδειχτεί αρνητικό ποτε και πουθένα .

Ειδες τελικα; Στα λογια μου ηρθες.

Αυριο θα πω στη μανα μου οσα εγραψες, πιστευω οτι θα τα εκτιμησει οταν παει να πληρωσει τριπλη τιμη για μια τετραμηνια.

Είναι αρκετά κουραστικό το passive aggressive.

Ελπίζω να ξαναδιαβάσεις την κουβέντα πιο χαλαρά και να δεις ότι όλες οι ερωτήσεις σου έχουν απαντηθεί στα posts μου.

Πως βρηκες φωτογραφια του σπιτιου μου?

7 Likes

Δεν χρειαζομαι το passive aggressive για να σου δειξω την αποψη μου, ειμαι ξεκαθαρος: τα λες ωραια, αλλα ειναι θεωρητικες φιλοσοφιες. Απο τα 30Κ που πρεπει να “επενδυσω” για τις ενεργειακες αναγκες μου, μου λειπουν… περιμενε να υπολογισω… 30Κ. Και ξερω πολλους αλλους με το ιδιο προβλημα.

Ενιγουει, οταν σε 1-2 μηνες οι τιμες της ενεργειας ανεβασουν τις τιμες των βασικων αγαθων, (ελπιζω οτι) θα ειμαστε ολοι εδω για να μετραμε τιμολογια με μπλε και πρασινο χρωμα. Καλο βραδυ σε ολους.

4 Likes

Ευκολο, εγραψα met club @ xmas… μου εβγαλε και ενα μήνυμα στα resolutions του νεου ετος να βαλεις και τη συνεχεια του αφιερωματος στους 'catz :ninja:

5 Likes

μπα, οι μηχανές αντεπιτίθενται , θα δουλεύουμε εμείς για αυτές.

από κει και πέρα , υποτίθεται ο στόχος θα έπρεπε να ήταν οι ζωές μας να γίνονταν ευκολότερες , οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό με κάνει αυτομάτως πολέμιο

δεν καταλαβαίνω Χριστό απ’ όλα αυτά και σίγουρα δεν θέλω να ασχοληθώ ΚΑΙ με αυτό . Σαν πολλά μαζεύονται

Το σκεφτομουν σημερα αυτο ε… εχουμε μεινει στο SO FUCKIN WHAT
Πηρα sabbatical αυτην την χρονια γιατι ειχαμε νεο δισκο, και ηταν και μαπα

1 Like

Όλα αυτά που λέω είναι πράγματα που εφαρμόζονται. Δε σου φταίω εγώ που έβγαλες το γαμπρό του ΤΕΡΝΑ να δένει και να λύνει, ούτε που είναι λαμόγια και κανονίζουν τις τιμές μεταξύ τους, όπως δε φταίω εγώ που η ΔΕΗ ήταν αποτυχημένη πριν 40 χρόνια και κανείς δε νοιαζόταν.

Ξαναδιάβασε πως ξεκίνησε η κουβέντα και για τι μιλάγαμε, και θα διαπιστώσεις πως οι βασικές αρχές λειτουργίας είναι σωστές, και ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό από το τι χρώμα είναι το τιμολόγιο και αν τζογαρεις. Για τελευταία φορά, μπορείς να πάρεις το σταθερό τιμολόγιο.

Πολύ ενδελεχές το κείμενο σου και έχει πολλά να πει. Ωστόσο, ξέρεις ποιο ειναι το πρόβλημα του συλλογισμού σου; Ότι ξεκινάς από λάθος βάση και συνεπώς, όλο το εποικοδομημα είναι στρεβλό.
Το γεγονός ότι το ρεύμα προερχόταν από λιγνίτη και τώρα γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν οι απέ (πέρα από μηδενικής βαρύτητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τος ίδιες τις μελέτες που επικαλείσαι -είναι σαν την ανακύκλωση θα λέγε κανείς η το να κόβει το κάπνισμα ένας ετοιμοθάνατος), ελάχιστη σχέση έχει με την τιμή αυτού. Το ρεύμα είναι ακριβό γιατί είναι προϊόν. Και εφαρμόζονται οι νόμοι της τρέχουσας οικονομίας επ αυτού. Κάπου εκεί υποθέτω εδράζεται και η διαφωνία του τζονκυρ, με τον οποίο έχω την εντύπωση πως διαφωνείτε μιλώντας για διαφορετικα πράγματα.

6 Likes

Πάω να την πέσω, ίσως αύριο πιο αναλυτικά, αλλά συνοπτικά, δεν ήταν μόνο ο λιγνίτης, ήταν ότι πριν 50+ χρόνια, μόνο κρατικές οντότητες είχαν τη δυνατότητα να χτίζουν τέτοιες υποδομές (καλά και τώρα ας πούμε), μπορώντας να δανειστεί και να φορολογήσει, και ταυτόχρονα ο λιγνίτης ήταν φθηνός για τη λειτουργία των εργοστασίων.

Το ρεύμα είναι ακριβό γιατί υπάρχει καρτέλ, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα αποθήκευσης (για λίγο ακόμη, όπου να’ ναι έρχεται) και το ελληνικό κράτος προωθεί την ίδια προσέγγιση με πριν, κάποιοι υπερπαίχτες να μαζέψουν την παραγωγή χωρίς να δίνει την ευκολία στους απλούς πολίτες να πάρουν ενεργό μέρος. Ένα έμμεσο παράδειγμα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ που με το ζόρι δίνει άδειες για net metering και ταυτόχρονα το κράτος δεν τον έχει σκίσει που οι έξυπνοι μετρητές (αυτοί με το πορτοκαλί τιμολόγιο) λιμνάζουν σε αποθήκες κάτι χρόνια, γιατί ο διαγωνισμός παίρνει αναβολές (πριν λίγο καιρό η τελευταία που πήγε τον προϋπολογισμό από 800εκ σε 1.2 δις)

Και πριν ήταν προϊόν, αλλά το κράτος ασκούσε πολιτική με την τιμή του. Αυτό είναι διαφορετική κουβέντα όμως

1 Like

Και πριν ήταν προϊόν αλλά όπως σου έγραψα, ήταν διαφορετικοί οι νόμοι της τότε οικονομίας. Καπιταλιστικοί και τότε, αλλης φύσεως ωστόσο. Λίγο άκυρη η συγκριση. Στο παρόν, άλλη η οικονομία, άλλη η τιμολόγηση - φυσικά πανταχού παρόντα τα καρτέλ και η ελληνική σαπίλα

1 Like

Συνοπτικά, κράζεις τον κόσμο που δεν είναι prosumer στο ρεύμα ενώ δεν ξέρεις τι καύσιμο παίρνει το αυτοκίνητό σου. Δεν πείθετε κύριέ μου :stuck_out_tongue:

2 Likes

Ως κλασσικός Έλλην, το αμάξι δεν ήταν δικό μου και το λογαριασμό τον πλήρωσε άλλος

4 Likes
  1. Γεωθερμία ftw. Είναι ΑΠΕ, δεν είναι στοχαστική, πατάς στην πανέλα και βγάζει συνεχές για τουλάχιστον 100 χρόνια. Και η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε 2 χώρες με μεγάλη ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία και μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Ένα 5% του ηλεκτρισμού μας θα μπορούσε γρήγορα να είναι από γεωθερμία (με επιπλέον κέρδος την τηλεθέρμανση) δίχως νέα καλώδια, δίχως ανάγκες αποθήκευσης και δίχως το ρίσκο του να γίνει ακόμη πιο ασταθές το δίκτυο.
  2. Για να γίνουν όμως οι επενδύσεις στη γεωθερμία χρειάζεται: σύμφωνη γνώμη τοπικών κοινοτήτων (δύσκολο για πλήθος λόγων) και να το δεχτεί το εγχώριο καρτέλ ενέργειας (ακόμη πιο δύσκολο). Επίσης πρέπει να υπάρχει η ζήτηση, η οποία ζήτηση δεν υπάρχει όσο η κατανάλωση πετρέλαιου παραμένει τόσο φτηνή και εύκολη (απλά αγοράστε ένα φτηνιάρικο ασιάτικο προϊόν και ήδη χρηματοδοτήσατε πολλά καυσαέρια από την καύση πετρελαίου).
  3. Ως τότε μένουμε με λέξεις όπως “'active citizen, prosumer, self-consumption”, κατασκευάσματα κάποιου τμήματος marketing/communication/διδακτορικού που σκοπό έχουν να προωθήσουν πολιτικές στον πολύ κόσμο τις οποίες δεν τις επέλεξε ο κόσμος. Αλλά η αλήθεια είναι πως τα low hanging fruits δεν τα μαζεύουμε. Τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και το να γκρεμίσει ο κόσμος τα πατώματα για να βάλει γεωθερμικές αντλίες δεν είναι τα low hanging fruits.
  4. Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ που γίνονται τώρα από Κοπελούζο και Μυτιληναίο δε νομίζω πως έχουν στόχο την Ελληνική αλλά την Ευρωπαϊκή αγορά. Αν η Γερμανία είχε μείνει στη Gazprom (θα επιστρέψει εκτιμώ) δεν ξέρω αν θα υπήρχε αυτό το επενδυτικό κίνητρο. Η ζήτηση για αυτές τις ΑΠΕ δεν είναι από Ελλάδα μεριά. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη φούσκα με τα ESG αλλά δε νομίζω πως αυτή η φούσκα έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.
  5. Δεν έχω ιδέα ποια είναι η ιστορία με τα τιμολόγια. Να μιλήσω υπέρ της γεωθερμίας ήθελα :yum:
7 Likes

@nnnkkk, ξεκινάς το συλλογισμό σου με μια πολύ λάθος βάση:
To ρεύμα είναι βασική ανάγκη. Δεν είναι ούτε προιόν ούτε αγορά, ούτε τίποτα.
Είναι βασικό αγαθό. Δεν κάνεις τίποτα χωρίς αυτό.
Τον πολίτη, δεν το αφορά τι κρύβεται από πίσω, τον αφορά να έχει ρεύμα στο σπίτι του.
Το ότι θα πρέπει να είναι καθαρή ενέργεια, αφορά τις κυβερνήσεις.

Αν θέλει να ειναι συμμέτοχος, θα πρέπει να του δώσει τα εργαλεία και όχι να του πεί “α, αυτά είναι, αγορασέ τα”.
Τι 30κ ρε μαν, γελάει ο κόσμος. Δεν ξέρω σε τι πραγματικότητα είσαι, αλλά 30k - δεν στο παω μακριά - σε ζευγάρι (δεν πιάνω καν τον ανθρωπο που ζει μόνος του), είναι ιλιγγιώδες ποσό. Για Ελλάδα το 2023 μιλάμε.

edit: εντωμεταξύ μιλάμε για το ότι ο πολίτης θέλει φθηνό ρεύμα και δεν αναφέρουμε καν το γεγονός ότι ο πολέμος μεταξύ Ρωρίας-Ουκρανίας είναι αυτό που έχει επηρεάσει την τίμη.

5 Likes

WTF. δυστυχώς λόγω τρεχαμάτων δεν έχω ακόμα καμία ενημέρωση για τα χρωματιστά τιμολόγια. I don’t know what the fuck is this and who the fuck thought it over, but it reminds me of the red pill vs blue pill. Η εποχή που η πραγματικότητα δανείζεται την αισθητική της από dystopian pop culture είναι εδώ - γιατί όχι?

O tempora o mores που λέγανε και στο χωριό μου.

Ε, από εκεί και πέρα πήρε το μάτι μου τις γνωστές μεταμοντέρνες αφηγήσεις του ψευτο-οικολογικού καπιταλισμού με διάφορες αρλούμπες που στο τεχνικό σκέλος είναι εντελώς laughable (από πλευράς δηλαδή ηλεκτρολογίας που είναι κάτι δυστυχώς που το έχω ζήσει στο πετσί μου λόγω επαγγέλματος) και από την άλλη στο οικονομικό σκέλος είναι εντελώς shameless theft. Οποιαδήποτε συζήτηση είναι καταδικασμένη να γυρίζει στο πολιτικό και άρα στην πραγματικότητα, we’re not discussing fuel cells or carbon nanostrips, όσο και αν οι πανικόβλητοι μπουρδολόγοι του glossy nouveau rich καπιταλοακαντήμια ακόμα προσπαθούν να βρουν σεξυ “γραφικά” για τις ίδιες κουρασμένες διαλέξεις σε keynotes με σάπιο finger food και το presumptuous cockiness ξεπεσμένων μεγαλοσχημόνων.

Θυμάμαι το 2016 να κάνω ένα μπρα-ντε-φερ με υπουργό του Ομπάμα την επόμενη της εκλογής του Τραμπ. Ο πανικόβλητος νανίσκος είχε ταραχτεί που η τότε Μπιτσάρα-Αφέντρα του δεν θα γινόταν Πρόεδρος και προσπαθούσε να με πείσει ότι ο πλανήτη θα ανατιναχτεί, θα βυθιστούμε στο σκοτάδι, power outages. Του θύμισα τα έργα και τις ημέρες του συζύγου της Κυρίας στα ένδοξα 90s τότε που είχαμε ντε ΄τοση ενέργεια που θα την πουλούσαμε και στους εξωγήινους (αφού πρώτα όπως στο Independence Day θα τους πλακώνουμε, συστρατευμένοι πίσω από γελαδάρηδες πιστολέρο που ανεμίζουν την αστερόεσσα).

Στην απλή του παρατήρηση ότι η ενέργεια είναι “αγορά”, αντίτεινα το ασυμφιλίωτο χάος αντίληψης.
Το πα σε εκείνον τότε, με την μάλλον not-so-approving σκιά του Στανμαγιερ που μάλλον δεν ήθελε καν να βρίσκεται εκεί, θα το λέω μέχρι την στιγμή που θα κλείσω για πάντα τα μάτια μου κάτω από ένα απαλό ψιλόβροχο γκλιττερ και μπύρας: το ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και η κοστολόγησή του είναι σαν την κοστολόγηση του αέρα που αναπνέεις. Όποιος νομίζει ότι πρέπει να το πληρώνει επειδή “this is the way the world is”, ζει σε άλλον κόσμο όχι μόνο από αυτόν που θέλω να ζω εγώ (fair enough), αλλά από τον κόσμο της κοινής λογικής.

Το ρεύμα πρέπει να είναι δωρεάν, ήταν δωρεάν εκεί όπου το πράγμα “πήγε αλλιώς” και θα ξαναείναι δωρεάν όταν το πράγμα θα “πάει” πάλι “αλλιώς”.

Είμαι αϋπνος, with academia’s failures amassed σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ΔΕΝ μπορώ να κάνω γυμνισμό γιατί έχω απέναντι ΚΕΠ και είμαστε σε εργάσιμες ώρες, κρατάω το sexy mention του @anhydriis (αγαπώ σε) και το επίσης υπέροχο photo bombing του μεγάλου Tesla, που έδειξε ότι το ρεύμα μπορεί να είναι και για όλους και ελεύθερα διαμοιραζόμενο. Just like glitter, biatch.

7 Likes

Post-script:
Να διευκρινήσω ότι δεν αναφέρομαι σε κανέναν χρήστη και τις προσωπικές του απόψεις.
Χαρακτηρίζω άτομα που κινούνταισε σκοτεινά κονκλάβια ειδεχθών μηχανορραφιών οι οποίοι δεν μπαίνουν στο ροκινγκ. Κινούνται μακριά από “εδώ”, “πέρα” και “πάνω” από το “πόπολο”.
Σκαρώνουν αντι-επιστημονικές απόψεις επικαλούμενοι μία δική τους perverted version της επιστήμης και τζογάρουν στο πόσο γρήγορα θα κλέψουν τα όσα ψίχουλα πετάνε στον λαουτζίκο γελώντας με την κατάντια της παγκόσμιας φτώχειας και ανέχειας.
“Φοβούνται” τάχατες μην πέσει κανά καλαμάκι χάμω ενώ τα παιδιά τεμαχίζονται υπό τους όλμους νεότευκτων όπλων για χάριν του πολέμου ως latest hashtag trend in homicidal imperialist sensationalism.
Είναι οι ίδιοι που όταν ζούσαν ο Michael Faraday, ο Oliver Heaviside και ο Nikola Tesla, τους έβγαλαν τρελούς, παλαβούς, και αιρετικούς (στο τελευταίο είχαν δίκιο). Και τώρα παριστάνουν τους ινστρούκτορες της γνώσης επειδή αυτο-συγχαίρονται στα κενοτάφια του ακαντήμια που οι ίδιοι έφτιαξαν κατ εικόνα και καθ ομοίωσης της αδαούς αμετροέπειάς τους, με eternal self-references ενώ νομοθετούν και την τελευταία παρανυχίδα ενάντια στο (δήθεν) self-plagiarism μην τυχόν και στείλει κανά journal παραπάνω κανάς “πληβείος”.
Γράφω αυτές τις άτακτα εριμμένες απόψεις, ωσάν στίχους στον άνεμο χειμερινού γοτθικού πρωινού με black coffee in abundance και με πλήρη αγάπη σε όσους μπαίνουν στον κόπο να γράψουν τις σκέψεις τους, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, πχ pole dancing ή gangbangs με μοχίτο στην Ίμπιζα.
Love and glitter.

9 Likes

Αφού είσαι ηλεκτρολόγος θα έπρεπε να ξέρεις ότι το ΑC δε μας κάνει, και θέλουμε DC για μεγάλες αποστάσεις ή σε κάτι ανάλογο, η ενέργεια καλό θα είναι να καταναλώνεται κοντά που παράγεται εκεί για να περιορίσεις τις απώλειες στο δίκτυο. Διαφορετικά μπορούμε να πάρουμε την άεργο ισχύ και θα την βάλουμε στον ποπό μας, που εγώ είμαι εντελώς υπέρ γιατί θέλω να καταλήξω άεργος.

Στα υπόλοιπα, όσο και να γκρινιάζετε, η κρατική οντότητα έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι τα γάμησε στην ενέργεια και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει αποδείξει και αυτή πολλάκις ότι δε βοηθάει. Τι μένει? Να βρεθεί ένας τρόπος να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Επειδή δε διαβάζαετε μάλλον καλά τα ποστ μου, έχω γράψει 3 φορές ότι υπάρχουν οι ενεργειακές κοινότητες, και η δυνατότητα να μπουν μικρές ΑΠΕ (και σύντομα μπαταρίες) στα σπίτια μας.

Τώρα, το ξέρω ότι όταν διαβάζει κάποιος 30k γυρνάει ανάποδα (ξανά, δε φταίω εγώ), αλλά ας κάνετε τον κόπο να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Αν δεν υπάρχει αυτό (ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) τότε εξ’ ορισμού, πρέπει να έρθει μια ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Δε θα κάτσω να ξαναγράψω, γιατί αυτό δε δουλεύει, μπορείτε να δείτε το προηγούμενο ποστ μου.

Άρα το πρόβλημα είναι το εξής όπως το καταλαβαίνω εγώ. Αντί να συμφωνήσουμε ότι οι μικρές ΑΠΕ είναι ο τρόπος ώστε το ρεύμα να γίνει κάποια στιγμή όντως δωρεάν στους πολίτες, και να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε αυτό (που ξανά, μπορεί να είναι ακριβό το Φ/Β, μπορεί ο Έλληνας να μην έχει το κεφάλαιο για να πάρει μέρος σε μια ενεργειακή κοινότητα ή και να μη θέλει να ιδρύσει μία), όλοι ζητάτε φθηνό ρεύμα χωρίς να μπορείτε να το τεκμηριώσετε.

Μπορεί να μου πει κάποιος, μια πρόταση για να γίνει αυτό? Εγώ είπα πριν, ας ανοίξουμε τους λιγνίτες, ας σταματήσουμε τους όποιους περιβαλλοντικούς φόρους, ας σταματήσουμε να επιδοτούμε τις ΑΠΕ, ας νομοθετήσουμε για να σταματήσουν οι τράπεζες να δίνουν ευνοικούς όρους σε “πράσινες” επενδύσεις, και το ρεύμα θα είναι φθηνό 1000% μετά.

4 Likes

SLAY μόνο και μόνο για αυτό πήρες χαρτ ριακσιο από μένα. That. Was. Fabulous.
Now that I commented on the sexy statement, πάμε και στα πιο ασήμαντα :stuck_out_tongue:

Κράτα το τελευταίο. Και θα επανέλθω.
Το DC είναι αδύνατον να υλοποιηθεί όταν έχεις offset το οποίο αλλάζει τον σχεδιασμό των ενδιάμεσων components.
Το εναλλασσόμενο τριφασικό παραμένει the best functioning system.
Όμως ο Tesla έτσι και αλλιώς δεν το ήθελε για μεγάλες αποστάσεις. Δεν το σκέφτηκε εξαρχής ως τέτοιο και πριμοδοτούσε και την ασύρματη μεταφορά ισχύος, άλλο αν το πήγε σε άλλη κατεύθυνση από εκείνη που τώρα σιγά σιγά έχουμε. Scale is a bitch.
Ήδη από την εμπειρία του ενσύρματου τηλέγραφου που κουβαλούσε ήδη δεκαετίες όταν ο Tesla μεγαλούργησε, ξέρουμε πως κάθε “longhaul” electric line έχει προβλήματα.
Τώρα έχουμε το know-how που by the way όταν το έδωσε ο Heaviside εισέπραξε ως “ευχαριστώ” ύβρεις και πολεμική, ενώ στην πραγματικότητα οι “περίφημες” 4 εξισώσεις είναι δικό του έργο (o Maxwell μας έδωσε 20+ and messier).
Still, the problem remains.
Και το πρόβλημα εδράζει στο open air καλώδιο αλλά και στα εγγενή limitations της baseband σηματοδοσίας - this is still very much a “telecom” problem όσο παράδοξο και αν φαίνεται αυτό.
Even worse, deep space comm has reached a point όπου ένας “πλήρης κύκλος” αυτού του υπερ-θηρίου “χτυπάει” στα baseband settings in deep space probes etc.
Το αμιγώς τεχνικό ζήτημα απαιτεί
(α) small-scale and flexible production
(β) finite-scale distribution
(γ) wireless smart grid control over consumption
Η “ασταθής” ενέργεια (στον έναν ή στον άλλον βαθμό) που σου δίνει ο ήλιος ή ο άνεμος μπορεί να ελεγχθεί πάλι με μικρή, localized, κλιμακα.
Τα τελευταία γεγονότα με τα προβλήματα μαγνητικών πεδίων στα μεγάλα “ενεργειακά πάρκα” είναι η σύγχρονη βερσιόν της ύβρεος του Ίκαρου. Dont fly to close to that sun, now, Queen.
Μόνο που κινδυνεύουν οι φλάντζες του κοσμάκη, όχι των αστοιχείωτων βλακόμουτρων που παρέχουν μισο-baked γνώσεις με δυνητικώς καταστροφικά αποτελέσματα σε greedy corporate spoiled brats.
Remote smart grid control centers ανά πληθυσμό ΤΟ ΠΟΛΥ μέχρι 50,000 should fix the network problems.
Ο πολίτης ως “αυτο-παραγωγός” … διαφωνώ. Όχι “ιδεολογικά” (που επίσης διαφωνώ).
Είναι λάθος τεχνικά.
An energy producing module is not something that the general population can employ, let alone “self-regulate”.
Αν μη τι άλλο, μόνο μία control unit μπορεί να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης σε μία περιοχή, σε σχέση με την διανομή σε αυτό το cluster (το οποίο πρέπει να είναι γεωγραφικό και όχι πληθυσμιακό, για να ανατάξεις και τον πρωτογενή τομέα με σύγχρονη αγροτική παραγωγή καλλιέργεια κλπ).
Αυτά, roughly, as per technicalities.
Στο οικονομικό τώρα, η “κρατική πολιτική” που επισημαίνεις όντως απέτυχε.
ΚΑι δε θα μπορούσε αλλιώς. Δεν θα μπορούσε όμως να μην είχε συμβεί. Η συσσώρευση της παραγωγής ήταν νομοτέλεια του καπιταλισμού. Προ ΔΕΗ είχαμε τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο μετ-εμφυλιακός χάρτης της χώρας στα πλαίσια και του συνολικού δυτικοευρωπαϊκού καπιταλισμύ αξίωνε μοιραία την νέα κλίμακα, στο κρατικό επίπεδο.
Ο ορθολογικός του κεντρικού σχεδιασμού, με το distributed scheme που περιέγραψα πολύ αδρά, δεν μπορεί να γίνει από “αυτό” το κράτος και από κανένα “τέτοιο” κράτος , for that matter.
Ο μετασχηματισμός των οικονομικών όρων στο σ υ ν ο λ ο της παραγωγικής δραστηρίότητας (και eventually, κάθε άλλης δραστηριότητας) δημιουργεί νέους κανόνες και νέους ν ο μ ο υ ς της ιστορικής κίνησης. Σε ένα νέο context, ένα προκύπτον κράτος θα είναι (και όντως υπήρξε) εντελώς “νέο”.
Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο στέκεται ένα regulatory policy που και στο administrative σκέλος και στο αμιγώς technical θα μπορεί να κάνει optimization.
Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο το ρεύμα πανεύκολα θα είναι δωρεάν, όπως υπήρξε στις χώρες του 20ου αιώνα που “διάλεξαν” αλλιώς και μεγαλούργησαν.
Δεν είχαν τα tech potentials που ξέρουμε σήμερα ότι θα μπορούσαμε (δυνητικά) να έχουμε.
Όμως οι σημερινές οικονομίες σίγουρα δε θα μπορέσουν ποτέ να τα έχουν.
Δεν θα μπορέσουν ποτέ να κάνουν τα βήματα εξυγίανσης που αναφέρεις.
Δεν είναι αυτή η στρατηγική τους επιλογή. Ποτέ δεν ήταν.
Ούτε η συσσώρευση της παραγωγής και η άνοδος σε νέα κλιμακα ήταν επιλογή τους.
Ήταν όμως μία ιστορική νομοτέλεια.

Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες στην ανθρώπινη ιστορία που μελέτησαν τις επιπτώσεις της αλόγιστης κλίμακας του ηλεκτρομαγνητικού pump-and-squeeze που έκαναν αμετροεπώς οι καπιταλιστές που παραμέρισαν τα ευρήματα των Heaviside - Tesla.
Στον δεθνή αγώνα της Σοβιετίας, με τις πρότυπες μελέτες στο μικροκυματικό φάσμα και το quantum computing από τα 50ς, οφείλουμε τελικά το πρώτο consensus του 1980. Το διεθνές πρότυπο ICNIRP για τον γενικό πληθυσμό που ήδη κλείνει 25 χρόνια ζωής και ΑΚΟΜΑ δεν έχει επικαιροποιηθεί (κατά τα άλλα… green economy Και wellness being , right?) είναι εν πολλοίς μία πρόχειρη και κακή αντανάκλαση της παλιάς Σοβιετικής διεθνούς έκκλησης για regulation on scale of electromagnetic metrics.
Φυσικά το 1998 η Σοβιετία δεν υπήρχε πια και έτσι μία τέτοια “αποδοχή” δεν ενείχε πια κινδύνους για το status quo.

Point has been historically proven.

Η Σοβιετία έφτιαξε τα πρώτα συστήματα three-amplitude-state quantum computing στα 50ς, πιθανώς αυτά αποτέλεσαν και το πρώτο computer network στην ιστορία (προ ARPANET), την κινητή τηλεφωνία με το πρώτο δίκτυο το 1963, και την κορυφαία γενιά αναλογικών υπολογιστών για συστήματα φυσικού ελέγχου το 1936. Στο ρεύμα θα κολλούσε? Είχε δωρεάν ρεύμα, νερό, εργασία για όλους, ελευθερη πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Η τεκμηρίωση δωρεάν ρεύματος αποτελεί ιστορικό εγνωσμένο και σε κλίμακα ασύλληπτης γεωγραφίας, από την Σιβηρία μέχρι το Αντιφασιστικό Τείχος :wink:

3 Likes