Α εννοούσες γι’αυτό που είπα πριν , κατάλαβα ότι συνεχίσες το αστείο με την ενεργειακή κοινότητα
Βασικά δεν μπορεί να είναι μόνο δικό μου, γιατί όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει ο λεγόμενος ενεργειακός συμψηφισμός (net metering). Αυτό σήμαινει πως η ενέργεια που παράγεις, αναγκαστικά γίνεται έγχυση στο δίκτυο και μετά ο,τι καταναλωνεις γίνεται η αφαίρεση.
Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας αρχικά, δηλαδή αν εγώ είμαι πυροβολημένος και θέλω να είμαι αυτάρκης, δε με αφήνουν για να μην πάρει φωτιά το σπίτι μου (κάπου πρέπει να πάει το ρεύμα), άρα συνδέεσαι στο δίκτυο και δίνεται η δυνατότητα να κάνεις offset μέχρι τρία χρόνια και γίνεται το συν πλην.
Οικονομικός συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει ακόμη αφού είμαστε Ελλάδα και οι πόροι για να έχουμε σύγχρονο δίκτυο, απορροφούνται από τα κοράκια, αν και η λογική του πορτοκαλί τιμολογίου εκεί θα καταλήξει. Συμφωνώ γενικά με τον οικονομικό συμψηφισμό, γιατί εγώ με δικιά μου επένδυση και παραγωγή , δίνω το ρεύμα μου που έχει μια α τιμή στην αγορά ενέργειας για να την εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος, όπου μπορεί να βγάλει κέρδος (αν και υπάρχει ρίσκο βέβαια, το οποίο αναλαμβάνει αυτός) και όταν εγώ αποφασίσω να την κατανάλωσω να αξίζει λιγότερο. Εκεί βέβαια έχω τη σιγουριά ότι θα έχω πάντα ρεύμα ανεξαρτήτως τιμής, άρα γι’αυτό και υπάρχει νόημα να έχεις μικρές μονάδες παραγωγής που συνδυάζονται/αλληλεπιδρούν, ώστε όλοι να χρησιμοποιούν το ρεύμα του άλλου όταν δεν το χρειάζονται. Με λίγα λόγια, αν εγώ καλώς εχόντων των πραγμάτων βάλω φβ στην ταράτσα μου, θα πληρώσω για να δίνω το ρεύμα μου στο δίκτυο για να το πάρει κάποιος μεγάλος παίχτης σε μια φιξ τιμή, και να το πουλήσει σε εσάς, με την υπόσχεση πως όταν ζητήσω πίσω θα μου το δώσει, και όταν χρειαστώ περισσότερο θα με χρεώσει. Γι’αυτό και χρειάζεται μια σωστή διαστασιολόγηση ώστε να μην βάλω μεγαλύτερο από τις ανάγκες μου, και καταλήξω να γίνω δωρητής ρεύματος σε εσάς και χρημάτων στον Μυτιληναίο.
Για να πουλήσω ρεύμα, δε γίνεται ατομικά, η είσοδος στις αγορές γίνεται με capacity 1MW αν και είτε θα κατέβει είτε έχει κατέβει ήδη μέσω της νομολογίας, η ιδέα είναι να μπορούν να πάρουν μέρος στην αγορά όλο και πιο μικροί παραγωγοί (και σε δεύτερο χρόνο και οικιακοί καταναλωτές που μπορούν να αντιδρούν σε διάφορα σήματα).
Τέλος, δε με απασχολεί να πουλάω ενέργεια προσωπικά, με απασχολεί να μη δίνω τα λεφτά μου στους ολιγάρχες αν ρωτάς αυτό.