Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Στα 10,41% διαμορφώθηκε στη χώρα ο μέσος συντελεστής φορολόγησης για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2023 από όλες τις πηγές, καθώς ένας στους δύο φορολογούμενους δήλωσε πέρυσι στην Εφορία ετήσιο εισόδημα έως 7.680 ευρώ.

Εισόδημα άνω των 20.842 ευρώ δήλωσε μόνο το 10%, σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης των στοιχείων που δηλώθηκαν από 9.017.477 φορολογούμενους.

Αδιανόητα πράγματα

6 Likes

Γιατί, είμαστε τίποτα πλούσιοι στην Ελλάδα και δεν το ξέραμε;

1 Like

Εσυ κι οι φιλοι μου και οι γονεις μου ισως οχι, αλλα ποσοι απο το 41% νομιζεις βγαζουν κατω απο 21 χιλιαδες τον χρονο, και ποιοι νομιζεις οτι ειναι τα σιχαματα που κανουν την χωρα μας χειροτερη με ενα σωρο διαφορετικους τροπους?

1 Like

Πάρα πολλοί.

1 Like

Ναι αλλα οχι ολοι. Πολλοι επισης βγαζουν αυτα τα λεφτα. Μλκ 1700 το μηνα, συνελθε, εννοειται πολυς κοσμος βγαζει αυτα τα λεφτα στην Ελλαδα, κι ας μην ειναι οι περισσοτεροι. Αλλα 10%?

Ο μόνος λόγος που δεν ζήσαμε τραγωδίες ανάλογες με το Μάτι είναι, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, επειδή οι περιοχές που κάηκαν δεν ήσαν περίκλειστες και οι κάτοικοι μπορούσαν ευκολότερα ν’ αποδράσουν, δεν εγκλωβίστηκαν όπως έγινε πριν 6 χρόνια. Δηλαδή, ζούμε από καθαρή τύχη σ’ αυτή τη χώρα. Η έκταση των στρεμμάτων που κάηκαν την τελευταία πενταετία είναι σχεδόν η πενταπλάσια από εκείνη που κάηκε επί 2015-2019 και η τριπλάσια από εκείνη των ετών 2010-2014. Ντράπηκε και η ντροπή με αυτούς που μπλέξαμε.

9 Likes

Μην κοιτάζεις το ποσοστό. Κάνε αναγωγή σε αριθμό ανθρώπων. Είναι λίγο πάνω από 900.000. Σου φαίνονται λίγοι ή πολλοί; Πόσο είναι το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα; Έχεις δει πόσοι αμείβονται με κάτω από 1000€ ας πούμε; Για κοίτα εδώ, με ένα πρόχειρο ψάξιμο:

Οι μισοί βγάζουν κάτω από 1000€ και το 25% μεταξύ 1000€ και 1500€. Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ανήκει επίσης σε αυτές τις κατηγορίες…

4 Likes

ο τουρισμος και ο κοσμος που θρεφει (οχι σερβιτοροι, οι λοιποι) ειναι τοσο μεγαλο μερος της οικονομιας της χωρας, που δυσκολευομαι να πιστεψω σε αυτα τα νουμερα. Η Ελλαδα ειναι μια φτωχή χώρα, αλλα με τετοια νουμερα, θα επρεπε να ειχαν γινει εκτροπα. Αλλα η ζωη συνεχιζεται. Νομιζω οτι οι κυβερνησεις κανουν πως φορολογουν, και οι Ελληνες κανουν πως πληρωνουν

2 Likes

Παιδια, μαλλον εχετε στρεβλη εικονα του πως περναει ο περισσοτερος κοσμος εδω. Επισης, μετα απο 15 χρονια γαμησι, πολυς κοσμος εχει κουραστει, απελπιστει και παραδοθει. Το αν και το πως θα ξεσπασει καποια στιγμη ολο αυτο ειναι διαφορετικο θεμα απο αυτο που συζηταμε τωρα. Οι περισσοτεροι παντως εδω στην Ελλαδα, μια χαρα κακοπληρωμενοι ειναι και μια χαρα δυσκολα τα βγαζουν περα. Γι’ αυτο αλλωστε, οπως λεγαμε ιδιωτικα με τον Κουιντομ, το 2023 ημασταν δευτεροι στη μεταναστευση σε ποσοστο του πληθυσμου παγκοσμιως:

https://x.com/Emaq585/status/1822729982353027299

Το 1,56% του πληθυσμου πηρε πουλο. Μας περναει μονο το Σουδαν (που εχει πολεμο) και δεν ειμαστε ΥΠΕΡπρωτοι. Την Ουκρανια την περναμε. Καταλαβαινουμε ολοι και τις ηλικιες και το μορφωτικο επιπεδο των περισσοτερων απο αυτους που μεταναστευουν, ετσι; Κατα τα αλλα, η χωρα πεταει.

10 Likes

Πιάσανε τόπο τα απίστευτα καινοτόμα μέτρα φοροδιαφυγής, μπράβο τους.

Όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει στις υπηρεσίες και αυτές οι υπηρεσίες είναι τουρισμός, εστίαση, εμπόριο και υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, ε ο μισθός δεν είναι τόσο χαμηλός εκ των πραγμάτων.

Μια χαρά καλά κάνουν, όταν η χώρα έχει τσοπαναραίους διεφθαρμένους παντού σιγά μην κάτσουν να σκάσουν

3 Likes

Εννοείται ότι κάνουν μια χαρά.

Εγω ειμαι σιγουρος πως υπαρχει πολυς κοσμος που φοροδιαφευγει σε εξωφρενικα υψηλο επιπεδο, και πως αυτοι ειναι κυριως ανθρωποι που βγαζουν πανω απο 21 χιλιαρικα τον μηνα. Κι ετσι δεν πιστευω με τιποτα αυτο το 10%. Οπως σε καθε χωρα εν ετει 2024 στην εποχη του Ακρατου Καπιταλισμου (ή late stage capitalism αν προτιμας), η πλειονοτητα των ανθρωπων ειναι οντως σε μικρομεσαιο ή φτωχο επιπεδο, αλλα υπαρχει ενα αρκετα σημαντικο ποσοστο (που προσωπικα θα το εβαζα πανω απο 10%) που βγαζουν αρκετα λεφτα, και εχουν και τα μεσα και την εξουσια ωστε να διαμορφωνουν την οικονομικη και πολιτικη κατασταση οπως μπορουν. Σιγουρα παντως εχω αρκετους φιλους στην Ελλαδα που βγαζουν περισσοτερα απο 1700 το μηνα, δεν ειναι καποιο αφταστο ποσο χρηματων. Προφανως δεν εννοω οτι το βγαζουν οι περισσοτεροι, ουτε καν.

ΥΓ. Ο διαμεσος μισθος παντως ειναι ενα αχρηστο στατιστικο. Οταν δεν ξερεις την κατανομη, τι ακριβως δειχνει? Τιποτα.

1 Like

Άνοιξες το λινκ που πόσταρα;

Ναι ρε. Εννοω πραγματικη κατανομη, οχι ενα ιστογραμμα με περιορισμενο ογκο πληροφοριας :stuck_out_tongue:
Αντε, ας συμφωνησω οτι μπορεις να βγαλεις “καποια” συμπερασματα" απο το ιστογραμμα.

Βλεπω για παραδειγμα οτι αυτοι που βγαζουν 500-1000 ευρω μειωθηκαν, ενω απο 1000-2000 αυξηθηκαν, αρα η χωρα παρουσιαζει προοδο και ευεξια :stuck_out_tongue:

Αν υποθέσει κανείς ότι ο διάμεσος μισθός του 2022 ήταν 900 ευρώ, τότε ο λόγος του προς τον μέσο (1.176,5 ευρώ) ήταν 76,5% ή, με άλλα λόγια, οι αμοιβές των μισών μισθωτών δεν ξεπερνούσαν τα τρία τέταρτα του μέσου μισθού.

^ Αυτο ειναι εντυπωσιακο παντως.

ΥΓ. Τα δεδομενα αυτα ειναι για 2.5 εκατομμυρια κοσμο παντως ε, οι φορολογουμενοι ειναι 9 εκατομμυρια με βαση το αλλο αρθρο. Σκεψου ποσοι ειναι εισοδηματιες.

Τι εισοδηματίες ρε. Καταρχάς, υπάρχουν οι συνταξιούχοι. Μετά, όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ. Μπορεί να είναι φοιτητές ακόμα, ας πούμε. Μπορεί να είναι άτομα που έχουν μεταναστεύσει και απλώς δεν είναι ακόμα κάτοικοι εξωτερικού. Μέχρι και η γιαγιά μου έκανε φορολογική δήλωση, που έπαιρνε μια σύνταξη του ΟΓΑ. Γι’ αυτό σου ξαναείπα, δες και πόσο είναι το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας: Εργατικό δυναμικό, απασχόληση και ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Φορολογούμενοι με εργατικό δυναμικό, έχει μεγάλη διαφορά. Ειδικά με το ενεργό εργατικό δυναμικό.

Κι εγώ αυτή την άποψη έχω σχηματίσει πάντως , παιδιά. Το λέω όμως χωρίς στοιχεία, “ψιλόεμπειρικά” σύμφωνα με αυτά που βλέπουν τα μάτια μου δεξιά και αριστερά

Θα επισημανω οτι δεν μιλαμε (απαραιτητα) για 1700 ευρω μισθο, αλλα για 1428 ευρω μισθο, γιατι στον ιδιωτικο τομεα πρεπει να μετρατε με 14 μισθους.

Παρ’ ολα αυτα, ειμαι #teampantelis. Η αληθεια μεταξυ των δυο αποψεων παραπανω ειναι καπου στη μεση κατ’ εμε, δλδ ο κοσμος τα βγαζει δυσκολα περα και μισθος 1000 ευρω θεωρειται καλοπληρωμενος (κρινω απο ιδιαν πειρα προφανως, σε μεγαλο μαλιστα δειγμα), ουτε 10% ειναι (διοτι ναι, υπαρχει φοροδιαφυγη, ειναι ομως εξαιτιας της εργοδοσιας που πληρωνει με κουπονια σουπερ μαρκετ ή εστιατοριων ή μαυριλα σε ξενες καρτες).

Προσφατα παραδειγματα: νεα εταιρια του χωρου μου ανοιγει συντομα, μισθος 1000+150 σε κουπονια (που κατεληξε να ειναι 120, δεν-ξερω-γιατι-ακομη-ψαχνουν-“τι-κακο-τους-βρηκε”-και-δεν-βγαινουν-σωστα-τα-νουμερα). Στην παλια μου εταιρια, μισθος 1300 φανερα + 200 εξοδα κινησης. Στην παλια εταιρια της συζυγου, μισθος 1400 ευρω ολα καθαρα, με rota και αργιες/νυχτερινα για θεση επικεφαλης τμηματος.

Δεν σας εβαλα μισθους της πλακας, οπως π.χ. 500 φανερα + 300 μαυριλα για πληρη απασχοληση. Οπως βλεπετε σας δινω μισθους σοβαρων εταιριων που απλως ψαχνουν τροπους να κερδισουν φορολογικα, χωρις να εχουν τους υπαλληλους (πολυ) δυσαρεστημενους. Γενικα, αυτοι ειναι οι “καλοι” μισθοι των μισθωτων (σημειωστε το αυτο). Σιγουρα υπαρχουν μανατζερ των 2000+ ευρω το μηνα, αλλα ναι ανηκουν στο 10%.

Ελευθεροι επαγγελματιες βεβαια αποτελουν μια αλλη κατηγορια που θα επρεπε να τσεκαρουμε.

4 Likes

H ανισότητα των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι γνωστο ότι ειναι στα ύψη.
Επίσης γνωστό ότι γενικά παίζει φουλ μαυρίλα σε όλους (σχεδόν) τους κλάδους, ιδιαίτερα στο ελεύθερο επάγγελμα.

Δηλαδή βάλε γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες/μηχανικούς (πχ υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς αυτοκινήτων κλπ κλπ) + εστίαση (που είναι μεγάλο μέρος της “επιχειρηματικότητας” στην ελλάδα) και πόση φοροδιαφυγή υπάρχει.

Λάθος στατιστικό, αλλά τουλάχιστον από δικούς μου γνωστούς, το 90% φοροδιαφεύγει συστηματικά όπου μπορεί - ακόμη και στον κλάδο του τουρισμού (σε ξενώνες κλπ) παίζει το κλασσικο "χωρίς απόδειξη θα σας κάνουμε αυτή την τιμή).

Μην κοροϊδευόμαστε παίδες, η πλειοψηφία του λαού είναι σε χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, και όλοι στο βαθμό που μπορούν φοροδιαφεύγουν με κάποιο τρόπο.

Οπότε δεν είναι τόσο εκτός πραγματικότητας τα νούμερα που διαβάσαμε.

Ακόμη σκέφτομαι γνωστό μου δικηγόρο με διθέσια mercedez και σπίτι στη Μύκονο που δήλωνε συστηματικά το bare minimum στην εφορία και γκρίνιαζε κιόλας ότι τα επιδόματα covid ήταν πενιχρά, την ώρα που εγώ σαν μισθωτός πλήρωνα άνετα 4πλάσιο φόρο από αυτόν και είμαι πάντα εκτός σε τέτοιου είδους επιδόματα.

5 Likes

Εμένα το ανάποδο. Δε λέω ότι είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα μου, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικό και το δικό σου. Βασικά οι μισθωτοί δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.

2 Likes

Αναφέρομαι ξεκάθαρα σε μη μισθωτούς για να ειμαι σαφής. Προφανώς Παντελή εμείς τον ήπιαμε δεν κρύβεται και τίποτα - και με χαρά να πληρώνω φόρους αν δεν πλήρωνα το κωλόσογο και όλο το συρφετό κηφήνων που ζει με κρατικό χρήμα, αλλά πήγαιναν τα χρήματα σε υποδομές, παροχές υγείας / παιδείας κλπ.

5 Likes