Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Ένα πολύ απλό πράγμα που μπορεί να μάθει ο απλός κόσμος στα οικονομικά είναι πως υπολογίζεται ο ΦΠΑ, πάς έξω σου λέει 60 με απόδειξη, 50 μαύρα και δεν έχεις καταλάβει ότι σε έχει κλέψει :stuck_out_tongue:

Ένα άλλο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σχετικά με τη διαφθορά στο οικονομικό/πολιτικό σύστημα, είναι να κάνεις κάτι που ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε(παρακολουθεί?) τον κόσμο και πρέπει να μπει φυλακή. Τι σχέση έχει αυτό? Οι υποκλοπές βγήκαν προς τα έξω από τον δημοσιογράφο Κουκάκη που κατάλαβε ότι τον παρακολουθούσαν κατά πάσα πιθανότητα λόγω αυτού του άρθρου (βλέπω μπήκε πίσω από paywall, παλιά σίγουρα θυμάμαι ήταν ανοιχτό)

https://insidestory.gr/article/praxeis-proigoymeni-dioikisi-trapeza-peiraios?token=2J0EBO4VAV

Δε χρειάζεται να καταλάβεις ως απλός πολίτης το πως δομείται ένα έγκλημα ή μας κλέβουν, μπορείς να κάνεις διάφορα άλλα πράγματα. Τις εξειδικευμένες γνώσεις και το πως να τα στοιχειοθετήσουν μπορούν να τα κάνουν οι ειδικοί και αν αυτό δεν πετύχει πάλι υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Αλλά κόβω το δεξί μου χέρι πως το 99% που παρακολουθούν το Greekonomics, δεν τους απασχολεί τίποτε από αυτά στα σοβαρά, ούτε τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσει η φάση στην Ελλάδα, το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα αποκτήσουν περισσότερα λεφτά, νομίζοντας ότι κάτι θα κάνουν με αυτές τις γνώσεις. Αν σε ένοιαζε η διαφθορά και το τι γίνεται, δε θα εστίαζες στο πως γίνεται αλλά τι μπορείς να κάνεις για να τη σταματήσεις.

Για τον μαν, μια χαρά κάνει, κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτά που έχει να πουλήσει, δε βλέπω κάτι περίεργο

3 Likes

Για κάνε ένα γκάλοπ στον δρόμο και ρώτα αν ο ΦΠΑ σε ένα προϊόν είναι το 24% της τελικής του τιμής ή η τελική του τιμή δια 1,24 και έλα πίσω να δω κάτι :grin:

2 Likes

3 Likes

Όχι.

Αυτό με τη διπλή Πρωτοχρονιά, τι φάση;
Δηλαδή ο λαός της Αθήνας θα έχει να επιλέξει μεταξύ Χρήστου Μάστορα και Φοίβου Δεληβοριά;
Τρομερές επιλογές!

1 Like

Μια χαρά κανάλι είναι το greekonomics. Εκλαϊκευμένα οικονομικά (σε κάποιο βαθμό), αρκετά ενδιαφέροντα πολλά από τα βίντεό του, και γενικά κάνει καλή δουλειά σε ό,τι παρουσιάζει. Το ότι απέκτησε και σπόνσορα, μαγκιά του. Δεν τα βλέπω για να αγοράσω κάτι, αλλά για να πάρω ιδέα από ορισμένα πράγματα που δεν είμαι ειδικός και να το ψάξω παραπέρα μετά αν με ενδιαφέρει.

3 Likes
  1. Το δάσος είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα και πώς έχει δυσκολέψει το να ακολουθήσεις το χρήμα ως πολίτης. Προφανώς και με το Διαύγεια θα έπρεπε να βρουν άλλους δρόμους οι διεφθαρμένοι και οι βρώμικοι και τους ψάχνουν/βρίσκουν συνεχώς. Και ως πολίτες είμαστε τα θύματα γιατί μας χτυπούν όλες οι πλευρές: αξιωματούχοι και διαπλεκόμενοι ιδιώτες. Δε μπορείς να βρεις το δίκιο σου εύκολα μέσα από τους outdated θεσμούς. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ακόμη και στην Αμερική, βλέπεις τον άλλον να παίρνει το όπλο, να ταξιδεύει στην άλλη άκρη και να δολοφονεί τον CEO ασφαλιστικής εταιρείας που είχε την πολιτική να μην αποζημιώνει. Το λόμπι των ασφαλιστικών δεν αποκλείεται να πλήρωνε και τα δύο κόμματα. Δε μιλάμε γιά άλλες χώρες με διαφθορά και κανονικό ξέπλυμα από τους αξιωματούχους (Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Αλβανία) που εκεί κινδυνεύεις από κανονικούς ποινικούς που συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

2. Τα βίντεο του Μαρινάκη είναι και κατ’εμέ μια χαρά. Εκλαϊκευμένα οικονομικά όπως είπε ο St_Anger. Ναι δεν είναι πάντα σωστός (π.χ. έχω σοβαρές ενστάσεις για το βίντεο της Ενέργειας για το οποίο μπορώ να έχω άποψη και ειπώθηκαν και βλακείες), αλλά τα βλέπεις με ενδιαφέρον, είναι καλοφτιαγμένα, είναι πολύ άνω του μέσου όρου στο internet. Αν δεν δούμε το 15-λεπτο νέο βίντεο του Greekonomics ποια είναι η εναλλακτική που έχει κάποιος για το θέμα του βίντεο και στα ελληνικά; Επίσης, βλέπω πως συχνά πυκνά απαντάει στα σχόλια στο youtube. Δεν ξέρω γιατί να του ασκούν κριτική στο reddit και όχι στο youtube channel όπου μπορεί ο άνθρωπος και να απαντήσει, αλλά και να τα λάβει υπ΄οψιν στα επόμενα βίντεο.

3. Η συνέντευξη του CEO του σπόνσορα πριν κάτι εβδομάδες ήταν cringe όχι γιατί το Greeknomics έχει σπόνσορα αλλά γιατί το μισό βίντεο ήταν ο Μαρινάκης να μιλάει για τον Μαρινάκη. Αλλά πραγματικά καλά έκανε αφού το χαίρεται και δεν είναι μικρή στιγμή. Ναι είναι σπόνσορας του, αλλά δεν έδειξε ένα λαμπραντόρ να παίζει με γατούλες και από κάτω να λέει “δώστε λεφτά σε αυτόν”. Συνέντευξη με CEO fintech ανέβασε και μίλησαν για ενδιαφέροντα θέματα περί fintech.

3 Likes

Αυτό με την ατέρμονη κριτική αφ’υψηλού (ο Μαρινάκης είναι ένα παράδειγμα) νομίζω στο τέλος της μέρας συνοψίζει όλη την ελληνική νοοτροπία.

Κανείς δεν κάνει κάτι (έστω σε ένα βαθμό) καλά, είναι παπατζής, είναι πληρωμένος, κλπ κλπ. Είναι σαν τα πολιτικά κόμματα που ασκούν κριτική σε όλα και από προτάσεις μηδέν.

Συμφωνώ με τα περι εκλαϊκευμένης επιστήμης, επίσης καλά κάνει ο άνθρωπος και έχει και σπόνσορα, νομίζω ξεκάθαρος ήταν ως προς αυτό αλλά και για τους λόγους που το κάνει.
Έστω και σαν ερέθισμα για τον οποιοδήποτε να ψάξει παραπάνω και να ασχοληθεί και μόνος του (τι λεω κ γω, ποιος θα ασχοληθεί μόνος του, μόνο να κράζουμε είναι ευκολο) για να έχει μια πιο σφαιρική ενημέρωση και γνώση πάνω σε αυτά τα θέματα, τα βιντεό του αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέροντα.

Κανείς δεν οφείλει να κάνει δωρεάν την οποιαδήποτε δουλειά, και ναι αυτά τα βίντεο απαιτούν πολλή και χρονοβόρα δουλειά για να γίνουν. Όπως πάντα, βλέπουμε, κρίνουμε, διαφωνούμε και σχηματίζουμε άποψη με βάση τις πρότερες και μελλοντικές γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες μας.

Εκτός αν περιμένουμε “στο πιάτο” την απόλυτη αλήθεια.

7 Likes

Στη Βουλή πρέπει να παίζεται πολύ σόου…
Ο Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον σερ Χάμφρει από μια παλιά αγγλική σειρά “Yes prime minister” (όποιος δεν την έχει δει, απλά χάνει και να την ψάξει!) :rofl:

Αφού μόνο εγώ και ο ακέφαλος γράψαμε κάτι, υποθέτω πως πάει για εμάς (δεν απαντάς στο ρεδδιτ ούτως ή άλλως).

Εγώ δεν έκανα κριτική για το τι λέει, δεν απασχολεί κανέναν αυτό πέρα από το θεατή που βλέπει τα βιδεος του, εγώ είπα πως είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιος τον πληρώνει. Μέσα στα posts ξέφυγε αυτό που πόσταρα (μόνο ένα κλικ) για αντιπαραβολή, το οποίο είναι μάλλον απείρως πιο σημαντικό από τα βιντεάκια ενός τυχαίου στο youtube

Δεν ξέρω ποιους λόγους παρουσίασε, αλλά αν δεν είναι οι “παιδιά το χρηματοπιστωτικό σύστημα ουατέβερ στην Ελλάδα είναι γτπ, και εγώ προτείνω με όλα αυτά που ξέρω και καταλαβαίνω, 100% να πάτε στην freedom24 για να έχετε διαθέσιμα εργαλεία” και ταυτόχρονα όμως να προμοτάρει και άλλες fintech που προσφέρουν τα ίδια ή και περισσότερα/λιγότερα, τότε μια χαρά τρώει κριτική.

Αν το κάνει αυτό, δλδ, δίνει την “πρότασή” του στο ότι θέλει να βοηθήσει πραγματικά (γιατί το λέει ξεκάθαρα), παρουσιάζει και άλλες εναλλακτικές (άλλες fintech) που δίνουν λύσεις στα προβλήματα που θίγει και τέλος παίρνει και την ευθύνη, τότε ναι, βγάζει συνολικά νόημα. Όχι ότι έχει σημασία αν ποτέ σκάσει κάτι ή θα φταίει αυτός, αλλά προτείνει κάτι υπό το πρίσμα του καθηγητή έτσι?

Αν δεν τα κάνει αυτά, είναι απλώς άλλος ένας πωλητής, που είναι 1000000% fair και καλά κάνει.

1 Like

Δεν πηγαινε για σας το σχόλιό μου, εξάλλου εδώ γίνεται πολιτισμένη κουβέντα, αλλά γενική παρατήρηση σε σχέση με τη νοοτροπία σχολιασμού που βλέπω γενικότερα.

Στο youtube είναι ΟΛΟΙ πωλητές

1 Like

Κοίταζα τώρα τη λίστα με τα κανάλια που είμαι εγγεγραμμένος στο youtube… τα παρακάτω δύο τι ακριβώς πουλάνε; Αναφέρω δύο σχετικά γνωστά κανάλια που ασχολούνται με την εκπαιδευτική φυσική: Καθημερινή Φυσική και It’s just physics

image

image

Το patreon ειναι υπηρεσία επί πληρωμή.
Προφανώς ο τρόπος που ο καθένας προμοτάρει το καθετι κάνει τη διαφορά, αλλά και πάλι είναι κάποιου είδους προϊόν

2 Likes

το πατρεον δεν ειναι υπηρεσια επι πληρωμη. Ειναι τροπος συλλογης χρηματων για στηριξη του Χ, Ψ καναλιου, που συνηθως δινει εξτρα υλικο, για να σε ψησει να μπεις. Ειναι δλδ σαν συνδρομη, για το υλικο που παιρνεις, τσαμπα. Επειδη ο δημιουργος δεν μπορει να βγαλει καπελο ¨"ο,τι εχετε την ευχαριστηση".

Συνδρομη εχει και η καθημερινη, και το pressproject για τους φιλους της στατιστικης

1 Like

ε οχι γιαννης, γιαννάκης

απλα για να καταλαβω - πρεπει οι δημιουργοι να μην πληρωνονται ; υπαρχει απορια αν το yt ειναι υπηρεσία ; επειδη εχουμε τη δυνατοτητα να το βλεπουμε τσαμπα, πρεπει οι δημιουργοι να μην βγαζουν τιιποτα ; Δεν ειδαμε πως πηγε αυτο στην δημοσιογραφια πχ ;

1 Like

Μα κ γω αυτό λεω ρε παιδια

το έγραψα και παραπάνω.
Επιμένω στο γεγονός ότι όλοι ειναι πωλητές στο youtube, με τον ένα η τον άλλο τρόπο.
Μπορεί να είναι πιο “ευθυς” ο τρόπος, είτε sponsorships είτε απευθείας διαφημίσεις, είτε ad revenue μέσω youtube.

1 Like

To patreon δεν είχα ιδέα τι είναι, το διευκρίνισε ο @montecristo οπότε δεν υπάρχει πώληση.
Άλλο να διαφημίζεις άμεσα ή έμμεσα προϊόντα και άλλο να έχεις επιλογή (προαιρετική) για οικονομική στήριξη στο έργο σου (που είναι η δημιουργία των βίντεο κλπ).

Καλα ρε συ, τωρα αυτο ειναι υπεραπλουστευση χωρις λογο. Και εσυ πωλητης εισαι - κανεις μια δουλεια και την πουλας σε καποιον και παιρνεις λεφτα. Νομιζω το κολλημα υπαρχει οταν υπαρχουν σκοτεινες συνδεσεις, ειδικα σε επιστημονικα καναλια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ

δλδ εσεις βλεπετε καναλια μονο απο νομπελιστες, που ετοιμαζουν τσαμπα βιντεο πανεπιστημιακου επιπεδου, απο την καλη τους την καρδια ;

1 Like

Δε διαφωνώ σε κάτι. Εννοείται υπεραπλούστευση, κοίτα πως ζωντάνεψε η κουβέντα :yum:
Σκοτεινές συνδέσεις είναι όταν δε στο λένε και στο περνάνε ύπουλα, τουλάχιστον για το greekonomics για το οποίο και ξεκίνησε η κουβέντα, ήταν εξαρχής ξεκάθαρη η προώθηση από το ξεκίνημα της συνεργασίας.

Εγώ όντας και γκατζετάκιας βλέπω ΚΥΡΙΩΣ πωλητές, αφού όσοι παρουσιάζουν τέτοια προϊόντα παίζουν φουλ προώθηση και πολλές φορές κρύβουν και πολλά από τα αρνητικά των προϊόντων.

Έχει και πλάκα να δεις πόσο κοντά ειναι τα σενάρια μερικές φορές, που δείχνει οτι έχουν και συγκεκριμένη γραμμή από τις εταιρείες για το ποια κομμάτια θέλουν να δώσουν έμφαση.

1 Like