Όταν θα σου τρίψει τα επιχειρήματα στα μούτρα να σε δω, θα γελάς;
Σίγουρα όχι επαναφορά της θανατικής ποινής που σπεύδουν πολλοί να υποστηρίξουν ελαφρά τη καρδία. Πιο πρόσφατα, είδα τον πουρουπουπού να το λέει για την υπόθεση του αγοριού.
Δεν είναι δική μου επινόηση. It’s an actual thing.
Σαφεστατα οχι, οσο κι αν καταλαβαινω την σκεψη οσων των λενε. Αλλα αυτος ειναι και ο λογος που δεν μπορω να φανταστω την τιμωρια.
Εχω την αισθηση πως ναι, αλλα πρωτα πρεπει να τις δουμε ε;
«Έχουμε δύο κακουργήματα από 5-20 χρόνια. είναι σοβαρά τα αδικήματα και οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ μεγάλες. Είναι θέμα δικαστηρίου να δει πόσο φταίνε και εφόσον φταίνε, να καταδικαστούν. Η καταδίκη είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε στο MEGA, ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.
Λαθος τοπικ το ξερω, αλλα για πειτε λιγο κατι για την θανατικη ποινη να δω κατι…
5-20 χρονια λεει… ενταξει ελπιζω καποιος να κανει το καλο και να τους σκοτωσει οταν μπουν φυλακη.
Ειναι για χωρες οπως η Σαουδικη Αραβια.
Ναι ευτυχως στην Ελλαδα ειμαστε (ειστε?) το πινακλ της ηθικης!
Η Σαουδικη Αραβια εχει την θανατικη ποινη για να τιμωρησει “εγκληματιες” που υπερασπιζονται το δικαιωμα τους στην ισοτητα. Το να εφαρμοζεις την θανατικη ποινη σε δυο ατομα που εχουν βασανισει και σκοτωσει το 3χρονο παιδι τους δεν ειναι το ιδιο, αλλα ουτε εχω και ελπιδα να αποδεχθεις την διαφορα.
Ειπαμε, ολα καλα, θα τους φανε μεσα λογικα, οπως εφαγαν τον Δουρη.
Ναι μωρέ, το ξέρω - απλώς μου αρέσει η εκτεταμένη χρήση πολιτικής ορολογίας στον γραπτό σου λόγο.
Και εκτός του ότι είσαι τύπος με άποψη, έχεις και γνωστικό υπόβαθρο. Μακάρι να ήσουν στο μεταπτυχιακό, θα γίνονταν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
βασικα το argument κατα της ΘΠ, ειναι οτι δεν σταματαει το (οποιο) εγκλημα.
δλδ δεν θα πει ο αλλος “ρε συ, μην σκοτωσεις το τριχρονο, γιατι θα φαμε ΘΠ” ενω εναλλακτικα λεει “α οκ 20 χρονια ειναι, θα περασουν, ριχτου”.
Πιστεύεις ότι η θανατική ποινή πρέπει να εφαρμόζεται ως δίκαιη ποινή για ορισμένα εγκλήματα, ως τρόπος αποτροπής ειδεχθών εγκλημάτων, πιστεύεις σε κάποιον συνδυασμό αυτών των δύο ή σε κάτι άλλο;
Βλέπετε τι γίνεται στην Σαντορίνη ε;
Με τον γκαντεμόσαυρο μέχρι και το ηφαίστειο θα εκραγεί ![]()
Προσμένω σε μια συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη - να τελειώνουμε μια και καλή.
Δεν είναι για να σταματήσει το έγκλημα, είναι η μοναδική τιμωρία που αξίζει σε ορισμένους. Δεν είναι όλα τα εγκλήματα ίδια, δεν αξίζουν όλοι μια δεύτερη ευκαιρία… αλλά αυτά είναι απλά οι σκέψεις μου. Από το να φτάσει σε υλοποίηση απέχει πολύ γιατί και με αυτό θα ασχοληθούν άνθρωποι με ελαττώματα
Εσύ μας χρωστάς κάτι εξηγήσεις.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση χρειάζεται συστηματικός βασανισμός με επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο εύκολος θάνατος. Σε καμία περίπτωση θανατική ποινή, όχι.
Εγώ είμαι σε γενικές γραμμές περισσότερο με τον @GRACCHUS_BABEUF στα παραπάνω. Η Ε.Ε. ήταν (και είναι) το όχημα που έφερε και επέβαλε το νεοφιλελευθερο καπιταλισμό (τη Γερμανοκεντρική ordoliberal version του, της λιτότητας κλπ) με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα αν η αντίθεση προς την Ε.Ε. ορισμένων π.χ. @separss είναι άνευ εναλλακτικού σχεδίου κλπ αυτό για’μενα είναι δευτερεύον.
Στην περίπτωση των ΗΠΑ το αντίστοιχο έχει ξεχαστεί και ήταν αυτό…
Βέβαια το ερώτημα σε πρώτη φάση μήπως είναι πως ξαναφτιάχνουμε την αριστερά από την αρχή. Με τι προτάγματα, τι προπαγάνδα, ποιους θα εκπροσωπούμε κλπ. Γιατί είναι νεκρή πάρα πάρα πολύ (μάλιστα με πολιτικά ζόμπι να εμφανίζονται ως αριστερά) σε τοπικό επίπεδο και λίγο λιγότερο γενικότερα στον κόσμο.
/
Το argument όσων αφορά τη Θανατική ποινή μάλλον είναι διώξτε τους κακούς για πάντα από την κοινωνία ή/και θέλουμε να νιώσουμε πως έλαβαν την ποινή που τους αρμόζει δηλαδή να νιώσουμε το δίκαιο στο πετσί μας από το βάρος της ποινής.
Βέβαια κάποιος θα πρέπει να μπει σε συζητήσεις… nature vs nurture, ντετερμινισμού κλπ σε πρώτη φάση για να βγει κάποια άκρη.
Η ουσία αυτής της λογικής είναι πως το κακό βρίσκεται μέσα τους, δεν φταίει κανείς άλλος, σίγουρα δεν αλλάζουν κλπ κλπ
Πραγματικά πάντως αν με άφηνε ο αλγόριθμος (και η γυναίκα μου) δεν θα μάθαινα ποτέ για το 3χρονο, ή κάποιον επιδειξία που έφαγε μόνο λίγα χρόνια μου είπαν κλπ κλπ.
Εμένα αυτά είναι στην κατηγορία πράγματα που κάνουν δυστυχώς οι άνθρωποι. Μόνο συζήτηση παράλληλη περί του αν υπάρχει τρόπος να τα προλάβουμε πριν συμβούν με ενδιαφέρει κλπ. Αλλά με νεοφιλελευθερισμό της λιτότητας και στην περίπτωση της Ελλάδας μνημόνια που έχουν γίνει νόμοι αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι διαστημική. Εδώ προσπαθούμε να σώσουμε αυτά που έχουμε και δεν μπορούμε, θα φτιάξουν άλλες δομές κλπ κλπ;;
Δεν διαφωνω, ο χρονος δυστυχως σε αυτες τις περιπτωσεις δεν γυριζει πισω. Δεν ειναι αυτος ο μονος λογος για τον οποιον εφαρμοζεται τιμωρια απο την νομοθεσια. Ακομα κι ετσι, δεν μπορει κανενας μας να ξερει αν μια πιθανη θανατικη ποινη θα απετρεπε ή οχι καποιους απο το να προβουν σε τετοιες πραξεις. Το μονο σιγουρο ειναι πως τα 5-10 χρονακια σιγουρα δεν τους αποτρεπουν.
Πιστευω στην απλη αφαιρεση ενος ανθρωπου απο την επιφανεια αυτου του πλανητη, σε τοσο ακραιες περιπτωσεις. Η υπαρξη τους στον πλανητη μας δεν εχει κανενα θετικο, ενω εχει πολλα αρνητικα.
Δεν υπαρχει λογος για τετοιες συζητησεις. Αφενος ο ντετερμινισμος ειναι δικαιολογια διαφορων για να κανουν εγκληματα διχως επιπτωσεις, αφετερου αν υποθεσουμε οτι καποιοι ανθρωποι ειναι ερμαια των συνθηκων κατω απο τις οποιες μεγαλωσαν (ή του χαρακτηρα τους), τοτε δεν χρειαζεται να τιμωρουμε καμια πραξη και με τιποτα.
Οπως καθε εγκλημα. Αυτο δεν εχει να κανει με το αν θα επρεπε να υπαρχει τιμωρια για αυτα τα πραγματα, και ποια θα ειναι αυτη η τιμωρια. Υπαρχει μια υγιης ποσοτηταα κυνισμου για ολους μας, αλλα θελω να πιστευω πως αυτη η ποσοτητα δεν πλησιαζει καν το “νταξει μωρε καποιες φορες βασανιζονται, βιαζονται και σκοτωνονται τριχρονα, τι να κανουμε”.
Τι αρνητικό έχει ο ισόβιος εγκλεισμός που λύνει η θανατική ποινή;
Σπάνια είναι ισόβιος και με πολλά παράθυρα για έξοδο