Σχετικά λίγοι. Θα έβγαινε η ΝΔ, συγκυβέρνηση με κάποιους άλλους. Έχουμε γυρίσει πάνω κάτω στο όλοι ίδιοι είναι, που είναι.
Αλλά baby steps, προφανώς δυνατό ήταν αυτό που έγινε σήμερα.
Σχετικά λίγοι. Θα έβγαινε η ΝΔ, συγκυβέρνηση με κάποιους άλλους. Έχουμε γυρίσει πάνω κάτω στο όλοι ίδιοι είναι, που είναι.
Αλλά baby steps, προφανώς δυνατό ήταν αυτό που έγινε σήμερα.
Οι πολιτικοί όταν κυβερνήσει ο Μητσοτάκης και καταφέρει να βρει 50 υπογραφές, δε θα έχουν αυτή τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση.
Όταν…Κάτσε να κυβερνήσει πρώτα…
Η Ζωή σύμφωνα με την Αδώνια λογική πάει για ποσοστά Κιμ Γιονγκ Ουν σε εκλογές Β. Κορέας ,ε ;
Κουκούλα ή μάσκα;
Όποιος διαδηλώνει ειρηνικά και δεν παίζει το παιχνίδι της εξουσίας με διάφορα, δεν καλύπτει το πρόσωπό του…
Προφανως διαφωνουμε στο ότι δεν χρειάζεται ολες οι διαδηλωσεις να ειναι…ειρηνικες. Κλισε εκφραση αλλα στην βια που σου προσφερουν απαντας -και- με βια. Και η βια που προσφέρεται οπως ξέρουμε δεν ειναι μονο η σωματικη.
Μεγαλη συζήτηση δεν γίνεται σ ένα φορουμ. Τουλάχιστον εγώ δεν το’χω.
Να πω μονο οτι τον Δεκέμβρη του 08 κουκουλοφοροι εσωσαν την αξιοπρέπεια της γενιας μας.
Προφανώς διαφωνούμε σε αυτό. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε στο “δεν χρειάζεται ολες οι διαδηλωσεις να ειναι…ειρηνικες”, η σημερινή έπρεπε να είναι.
Από 'κει και πέρα, όταν θεωρείς ότι πρέπει να διαδηλώσεις “μη ειρηνικά”, πρέπει να στοχεύεις κάπου. Αν είναι απλά για σαματά, οκ τότε μιλάμε για νοοτροπία μικρού παιδιού. Αν, όμως, στοχεύεις σε ουσιαστική αλλαγή εξουσίας κλπ, τότε πρέπει να έχεις προετοιμάσει και προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα, και το κυριότερο, να έχεις από πίσω ευρύτερη λαϊκή στήριξη. Αν δεν ισχύει κάτι από αυτά, τότε απλά μιλάμε για βανδαλισμό που εξυπηρετεί στην ουσία την εκάστοτε εξουσία.
Απλά κατέθεσα την άποψή μου, δεν χρειάζεται να το υπεραναλύσουμε σε αυτό το νήμα, αλλού ευχαρίστως.
Βαλε να δεις ενα βιντεακι που ματατζηδες πριν απο λιγο βαρανε ενα κοριτσακι με ροζ φορμα που καθοταν εξω απο τη βουλή κ αν αυριο λουσει εναν ματατζη με μολοτωφ να της πεις οτι αυτο που κανει ειναι παιδιαστικο.
Δεν ειναι ολοι οι κουκουλοφοροι που βλέπουμε σε μια διαδήλωση μπατσοι προβοκατορες οργανα του κρατους.
Σιγουρα για τους γονεις και τους συγγενεις των νεκρων του δυστυχηματος στα Τεμπη, σιγουρα οχι για τους κυβερνωντες.
Ευθύνη υπουργών και βουλευτική ασυλία.
Ο απολυτος καρκίνος.
Η χωρα είναι κοινωνικα και πολιτικα καθυστερημενη …τι σημαινει καθυστερημενη , δηλάδη ο μεγαλος αριθμος των Ελλήνων εχει μια υστερηση στην επικοινωνια και στην αποδοχή της πραγματικης συνθηκης της ζωης του , λογω αυτου τα κυριαρχα σχηματα μπορουν ευκολα να κερδιζουν την εμπιστοσυνη του , και προσωπα μετρια που δεν μπορουν να ανταποκριθουν στις αναγκες και θα επρεπε να κανουν αλλες δουλιες , καταλαμβανουν την εξουσια και τοποθετουν το κοινωνικο σωμα σε αυτο που αγαπαει… δηλαδη στην καθυστερηση
Ολη η αληθεια της Ελληνικης κοινωνιας απο τα λογια του κυριου Κουσουλη, ειχα καιρο να δω τοσο καλη συζητηση
Τότε πρέπει να ξαναβγούμε αύριο για να πάνε φυλακή, ούτε να φύγει ο Μητσοτάκης, ούτε εκλογές, ούτε τίποτα
https://x.com/aretiathanasiu/status/1895789706429776210?s=46
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να χαιρόμαστε που βγήκαν 1εκ στο δρόμο, αν ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση, αν ήταν ιστορική και αν γεμίσαμε ελπίδα, μόνο φυλακή
@nnnkkk τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και από το μηδέν. Υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα.
Ναι, ήταν πολύ ελπιδοφόρο ότι μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, συμμετείχαμε σε αυτή τη διαμαρτυρία, οργανωμένη όχι από κόμματα. Δεν πρέπει να σταματήσει εδώ ο αγώνας, πρέπει να υπάρχει συνεχής και μεγάλη πίεση στην κυβερνητική εξουσία, ώστε να υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει κάτι. Ο χρόνος θα δείξει.
Αν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα έιναι μια τεράστια πολιτική επιτυχία των γονιών και όσων βγήκαν στο δρόμο. Οι υπουργοί που πέρασαν δε θα πάθουν τίποτα, αλλά ο επόμενος υπουργός θα είναι υπόλογος. Θα έχει σπάσει η πολιτική ομέρτα.
Τέτοια λαοθάλασσα δεν είχα ξαναδεί. Έψαχνα φίλους που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο και δεν τους έβρισκα. Είχαμε φτάσει Σύνταγμα και Ερμού. Έβλεπες παντού απλό κόσμο, μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, να διαδηλώνει ειρηνικά, να καταφέρνει να περάσει από το πλήθος με ευγένεια. Αυτό πρέπει να αποτελέσει δίδαγμα για την καθημερινότητά μας. Και να μας δείξει πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν όταν ο κόσμος ενώνεται. Έφυγα πριν αρχίσουν τα επεισόδια, όπως και πολύς κόσμος.
Για όσους λένε εάν θα πάμε στις δουλειές μας και θα το ξεχάσουμε, εγώ πιστεύω πως ούτε πρέπει ούτε γίνεται να το ξεχάσουμε. Τα Τέμπη έφεραν στο προσκήνιο την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Εκτός από το ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα τους, τη δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας, την άρση ασυλίας των βουλευτών που είχαν την ευθύνη, πρέπει να αναρωτηθούμε πού αλλού πάνε να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο.
Είμαι υπάλληλος στο δημόσιο, στην εκπαίδευση. Με νόμο που πέρασε Η ΝΔ στην καραντίνα, επιτρέπονται οι χορηγίες ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο. Κάποιοι τις αναζητούν ήδη, κάνοντας επικοινωνιακή διαχείριση και στρέφοντας τα βλέμματα σε πολυεθνικές, ιδρύματα ζάμπλουτων εφοπλιστών κ.λπ. Κάπου έχουν ήδη γίνει χορηγίες για κτιριακά που έπρεπε να λύνει το κράτος. Και ποιος έχει την ευθύνη μετά αν πάει κάτι στραβά; Αν συμβεί κάποιο ατύχημα; Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε από την Τρίτη που θα πάμε στις δουλειές μας. Σίγουρα αυτή η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πολλά που προωθούν την αποποίηση της δικής της ευθύνης και μεταθέτουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη.
Θα ξεχαστεί;; Δεν θα ξεχαστεί;;
Μάλλον έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα ξεχαστεί αλλά πολύ πιθανό να φτάσει στο όριο του όλο αυτό ως δράση. Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να πετύχουν αυτές οι εκδηλώσεις από το λαό, μετά πρέπει να υπάρχει κάποια οργάνωση, κάποιο πολιτικό σχήμα …κάτι περισσότερο.
Επίσης, εγώ πιστεύω και μπορεί σιγά σιγά να το δει κανείς… και εδώ μέσα λίγο… πως ούτε καν ξέρουμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Μου θυμίζει το δημοψήφισμα που 10 αν ρώταγες τι σημαίνει 10 θα σου έλεγαν ‘Μα δεν καταλαβαίνεις;;’ και μετά θα συμπλήρωναν λέγοντας ο καθένας κάτι διαφορετικό.
Τι σημαίνει;; Φύγε Μητσοτάκη;; Εκλογές εδώ και τώρα;; Σημαίνει κάτω ο καπιταλισμός που σκοτώνει;; Κάτω η διαφθορά;; Σταματήστε τη συγκάλυψη;; Αντιμετωπίστε το πρόβλημα στους σιδηροδρόμους επιτέλους για να νιώθουμε ασφαλείς;; Αλλάξτε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;; Αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της;; κλπ κλπ.
Σημαίνει όλα τα παραπάνω;; Είναι όλα τα παραπάνω συμβατά μεταξύ τους στο μυαλό των περισσοτέρων;; Αν φύγει ο Μιτσοτάκης / γίνουν εκλογές σε λίγους μήνες θα έχει αλλάξει κάτι;;
παιδιά εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι όση πίεση κι αν ασκηθεί
γενικά δεν μιλάω πολύ σε αυτό το θρεντ , ασχολούμαι μόνο με μουσική για να αποφεύγω πρσοτριβές. Οπότε μοιραία δεν μοιράζομαι και τα προσωπικά μου
αλλά το χθεσινό είναι εξαιρετικά σημαντικό οπότε ας πω 2-3 λόγια παραπάνω
Είμαι εδώ και ένα μήνα εκτός Ελλάδος, δεν θα κάτσω πάρα πολύ , θα είναι όμως κάποιοι μήνες. Είμαι στο Καράκας της Βενεζουέλας
Τα έτη 2010 , αλλά 2012 & 2013 , 2016, 2018 η Βενεζουέλα κατέβασε ρολά, ακόμα και μέχρι 3 μήνες σερί !!!
είχαν διαδηλώσεις οδομαχίες και νεκρούς . Ακόμα Μαδούρο έχουν , εμπάργκο και πείνα με 200 δολλάρια μισθό και γιαούρτι να κοστίζει 6-8 δολλάρια , ένας δάσκαλος παίρνει 400
δεν άλλαξε τίποτα…και ομοίως η αντιπολίτευση τους απλά έπαψε να διεκδικεί και έφτασαν σε σημείο να έχουν έναν ηγέτη με απίστευτη συγκέντρωση εξουσίας , αν σας θυμίζει κάτι αυτό
δεν πιστεύω σε καμία αλλαγή , λυπάμαι είμαι απαισόδοξος
Αφήνω αυτό εδώ γιατί νόμιζα ότι ήταν μονο ιδέα μου. Στη χειρότερη, ήταν η εντύπωση 2 ατόμων ![]()
![]()
Προσωπικά έχω κάποιες σκέψεις, που δεν ξεκινούν τώρα αλλά τέλος πάντων αποφάσισα τώρα να τις γράψω, παρά το ότι ξέρω πως θα το μετανιώσω (δε γαμιέται συμβαίνει συχνά κι αυτό), με το γενικό κλίμα γύρω από τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις της Παρασκευής.
Ωραία, η πλειοψηφία του κόσμου που έχω ακούσει (ή διαβάσει) να λένε δυο κουβέντες, τοποθετούν το ζητούμενο όχι στο πρόσωπο του Μητσοτάκη (κι εγώ, αλλά μάλλον όχι για τον ίδιο λόγο) αλλά στο «γενικότερο πολιτικό σύστημα». Θέλουν(?)/θέλουμε(?) αυτό να αλλάξει και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Ακούω συχνά επίσης ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και επιτέλους να γίνουμε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος.
Οκ, θέλουμε δηλαδή μια ελεύθερη, δυτική αγορά όπου οι διαχειριστές της επιβολής της εξουσίας θα είναι υπόλογοι απέναντι στους άλλους διαχειριστές της ίδιας εξουσίας (yes it is). Το κεφάλαιο να έχει όρια στις συνθήκες που δέχεται να χρησιμοποιεί ώστε να αυτοσυσσωρευθεί ακόμα και όσο περισσότερο, να κινείται αυτός που το καρπώνεται μέσα στα πλαίσια μιας νομιμότητας και μόνο (όπως βέβαια ο ίδιος την ορίζει γιατί αυτός θέτει το ίδιο το πλαίσιο με τα δικά του όργανα να το νομοθετούν, αλλά οκ) και όταν τα κέρδη ζητούν επικίνδυνες συνθήκες ή εξαντλητικά επίπεδα εκμετάλλευσης για τους ανθρώπους να λένε ώπα, το παρακάναμε. Ναι, μέσα κι εγώ. Ένα λεπτό δώστε μου να καβαλήσω πρώτα τον ιπτάμενο ελέφαντα που εχω στο πατάρι και να ντυθώ με τη διαστημική στολή της αθανασίας μου, ακούγοντας το νέο δίσκο SOAD.
Εκτός αν θέλουμε να σπάσει η θεοποίηση αυτής της αηδίας που λέγεται εξουσία (ναι από τη στιγμή που εξουσιάζει εξουσία θα τη λέω, κι ας μην είναι sic), και να πάει στο διάολο κάθε διαχειριστής της, μπας και αναπνεύσουμε καμιά φορά χωρίς να πνιγόμαστε απ’ το ζυγό της εκμετάλλευσης, μπας και γλυτώσουμε από την έρημο της μοναξιάς και της κατάθλιψης που σπέρνει στο διάβα του το κέρδος και η ζωή που επιβάλει. Ξέρω γω, αν αυτό τότε ψήνομαι, είμαι όντως μέσα. Αλλά εδώ έρχεται το επόμενο που με μπερδεύει. Λοιπόν θέλουμε να σπάσει η ροή του καπιταλισμού, να παρατήσουν την εξουσία αυτοί που την ελέγχουν (ή την ασκούν)… από μόνοι τους. Επειδή μαζεύτηκαμε πολλοί και θα στεναχωρηθούν που μας είδαν να μην τους αγαπάμε πια. Σε κάθε περίπτωση πάντως δε χρειάζεται να τρομάξουν, και δεν είναι και σωστό δηλαδή. Δεν πρέπει να απειληθούν, από το λαό και την οργή του, πρέπει να λογοδοτήσουν μόνο στα δικά τους όργανα. Τα δικά τους, όργανα. Γιατί η βία δεν είναι ποτέ λύση, εκτός αν τη χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να μείνουν όλα όπως έχουν. ΑΚΡΙΒΩΣ όπως (τα) έχουν.
Έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να πείσουν τους πάντες ότι το πιο σημαντικό απολα είναι να μην αμφισβητεί κανείς το δόγμα της μη βίας από το νέο και τη νέα που δεν αντέχει άλλο, το φοιτητή που έχει αγανακτήσει, τον εργάτη που έχει σιχαθεί, τον άνθρωπο που τους έχει μισήσει, δίκαια έχω να πω εγώ γιατί μόνο μίσος τους ταιριάζει. Κάθε φορά πρέπει να νιώθω υποχρεωμένος να καταδικάσω τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Ε όχι ρε, δεν την καταδικάζω από όπου κι αν προέρχεται. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνώ ότι πάντα μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο? Όχι. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνώ με τη βία από όπου κι αν προέρχεται? Μα προφανώς όχι. Αλλά αντί να διαμαρτυρηθώ ή να κατσαδιάσω ένα παιδί 17 χρονών που θέλει να σπάσει το κεφάλι αυτού που του μαυρίζει τη ζωή (και το σώμα όταν βρει την ευκαιρία), προτιμώ να σκέφτομαι «οι υπόλοιποι γιατί δε θέλουν?» Μήπως να θελήσουν κι αυτοί λίγο μπας και αναπνεύσουμε πιο καθαρά, και με λιγότερα καθάρματα να ορίζουν τη ζωή μας? Το τί μετά, το πότε και το πώς θα το συζητήσουμε μεταξύ μας, εμείς που θα τους φτύσουμε γιατί λαχταράμε να έρθει άλλο αύριο. Και δε θα δώσουμε αναφορά, ούτε θα λογοδοτήσουμε στη σαπίλα. Το να ελπίζουμε ότι με εκλογές και ησυχία όλα θα φτιάξουν και δε θα ξαναεχουμε νεκρούς (δικούς μας, πάντα δικούς μας, ποτέ δικούς τους) είναι το πιο πετυχημένο παραμύθι που έχει κυκλοφορήσει, για παιδιά και για μεγάλους.
Όντως ωραία συζήτηση αλλά μου φαίνεται αρκετά αισιόδοξη. Το ετερόκλητο του κόσμου με κάνει να αμφιβάλλω για το τι ουσιώδες μπορεί να προκύψει (αν μπορεί) από όλο αυτό.